Σελίδες

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Τα "πήρε" ο Στρο για τις δηλώσεις του στο Κυπριακό;

Άγριο σφυροκόπημα από Βρετανούς βουλευτές: «Πιθανόν να πληρώθηκε ο Στρο για τις δηλώσεις του»


Τζακ Στρο - Ταγίπ Ερντογάν
Εμπροσθοφύλακας
«Άγριο σφυροκόπημα από Βρετανούς βουλευτές: “Πιθανόν να πληρώθηκε ο Στρο για τις δηλώσεις του”»
18 Νοεμβρίου 2010
Φανούλα Αργυρού*


Την Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010 έβαλε χώρα στη Βουλή των Κοινοτήτων στο Westminster του Λονδίνου συζήτηση για το Κυπριακό στην οποία παρευρέθηκαν ο Βρετανός Υφυπουργός Ευρώπης David Lidington και ο Ύπ. Αρμοστής της Κύπρου στο Λονδίνο κ. Αλέξανδρος Ζήνων. Η συζήτηση κράτησε μίαμιση ώρα και είχε μια ιδιαιτερότητα. Όλοι όσοι μίλησαν, Εργατικοί και Συντηρητικοί, ήσαν όλοι ομόφωνοι στις θέσεις τους. Έθεσαν τις πραγματικότητες του Κυπριακού σε απίστευτο σημείο και λεπτομέρεια,  κατηγόρησαν αναφανδόν την Τουρκία για την συνεχιζόμενη κατοχή, τον εποικισμό, για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την καταστροφή της θρησκευτικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, την άρνηση της να δώσει στοιχεία για τους αγνοούμενους, απαίτησαν την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και εποίκων την επιστροφή όλων των νομίμων ιδιοκτητών περιουσιών, και επέκριναν έντονα τον πρώην Υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας Εργατικό βουλευτή Τζάκ Στρο για το κατάπτυστο άρθρο του στους Τάιμς του Λονδίνου, όπου απαίτησε λύση διχοτόμησης. Ένας βουλευτής μάλιστα τόνισε ότι ίσως να πληρώθηκε κιόλας για προώθηση τουρκικών συμφερόντων. Μίλησαν αρκετοί βουλευτές, και παρακάτω παραθέτουμε εν συντομία αποσπάσματα από την έντονη συζήτηση.
Εργατικός Βουλευτής Jim Sheridan: «Δεν υπάρχει απομόνωση…»
Το θέμα ενέγραψε ο Εργατικός Βουλευτής Τζίμ Σιέριταν ο οποίος και άνοιξε την συζήτηση με μια πλήρης και λεπτομερή αναφορά στο Κυπριακό και είπε μεταξύ άλλων:
» Η υπομονή των Κυπρίων για 36 χρόνια πρέπει να αναγνωριστεί και να μην θεωρηθεί ως αδυναμία να ξανααποκτήσουν τη νήσο τους… Η Τουρκία αρνείται πεισματικά να αποσύρει τα στρατεύματά της παρόλα τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, Μάλιστα η Τουρκία δήλωσε ότι αν έχει να διαλέξει μεταξύ της ΕΕ και της Κύπρου θα επιλέξει την Κύπρο. Αντί να υλοποιήσει τα όσα συμφώνησε με τις κατευθυντήριες γραμμές Μακαρίου-Ντενκτάς και Κυπριανού Ντενκτάς στις 15 Νοεμβρίου 1983 προχώρησαν σε αποσχιστικές ενέργειες με μια παράνομη μονομερή ανακήρυξη που καταδικάστηκε από το ψήφισμα 541 του 1983 και το 550 του 1984. Η αδιαλλαξία των Τούρκων συνεχίζεται και φέτος στην επέτειο της τουρκικής εισβολής στις 20 Ιουλίου ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων κ. Έρογλου συνεχίζει την ίδια αποσχιστική πολιτική, όταν μίλησε για δύο λαούς, δύο κράτη, δύο ξεχωριστές δημοκρατίες και ότι μετά το 1974 υπήρξε νέα γεωγραφία …
Ο κ. Σιέριταν κατηγόρησε την Τουρκία ότι αντί να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας με τις υποχρεώσεις αναγνωρίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία επανηλλειμένα χρησιμοποίησε την ούτω καλούμενη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων για πολιτική αναβάθμιση των κατεχομένων και της μη αναγνωρισμένης οντότητας.
» Έχω δει από πρώτο χέρι ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι καθόλου απομονωμένοι, είπε. Πέραν των 60,000 Τουρκοκυπρίων έχουν διαβατήρια και ταυτότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας επομένως και της Ε.Ε., ταξιδεύουν όπου θέλουν ελεύθερα και απολαμβάνουν δωρεάν ιατρική περίθαλψη και κοινωνικές παροχές και πέραν των 10,000 περνούν την διαχωριστική γραμμή και δουλεύουν καθημερινά στην Κυπριακή Δημοκρατία, και είναι ελεύθεροι να εμπορεύονται  τα προιόντα τους στην Κυπριακή Δημοκρατία και μέσω των αναγνωρισμένων λιμανιών και αεροδρομίων της Δημοκρατίας αλλά είναι οι  αρχές των Τουρκοκυπρίων που δεν τους το επιτρέπουν.
» Είναι ατυχές που η Τουρκία επιβραβεύθηκε με θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έχοντας υπόψη τις δραστηριότητές της…
»Το  1965 η Τουρκία επικύρωσε την Συνθήκη της Χάγης του 1954 για την πολιτιστική κληρονομιά αλλά μετά την τουρκική εισβολή και κατοχή της Κύπρου είναι υπεύθυνη για την καταστροφή 500 τόσων εκκλησιών, συλήσεις και  βανδαλισμούς της πολιτιστικής κληρονομιάς της νήσου σε επίπεδο ανάξιο για μια πολιτισμένη χώρα πόσο μάλλον μια υποψήφιας χώρας της Ε.Ε.
» Στην πορεία των Μορφιτών, είπε ο κ. Σιέριταν, τα είδαμε με τα μάτια μας… Η εισβολή άφησε 200,000 πρόσφυγες, άστεγους… και μετέφερε 180,000 έποικους για να επιβάλει την δική της ιδεολογία με τους… έκτισαν 160 σχολεία στα κατεχόμενα και 181 τεμένη… Ο στόχος της Τουρκίας και όλων εκείνων που προωθούν την τουρκική ένταξη είναι η νομιμοποίηση της παράνομης εισβολής…
Κάκισε το σχέδιο Ανάν και για σε όσους ισχυρίζονται ότι το Κυπριακό έχει κουράσει και μόνο οι ηλικιωμένοι ασχολούνται στην Κύπρο με το Κυπριακό, ο κ. Σιέριταν είπε ότι έχει στα χέρια του εκτενή επιστολή με στοιχεία για το Κυπριακό, από τον πρόεδρο της ΝΕΟ-ΠΟΜΑΚ, Αλέξη Σταύρου,  που αντιπροσωπεύει την νεολαία των αποδήμων Ελληνοκυπρίων που αντικρούει αυτόν τον ισχυρισμό και όποιος συνάδελφός του θέλει αντίγραφο να του δώσει.
Συντηρητικός Βουλευτής David Burrows: «Παράνομη η εισήγηση Στρό»
Ο κ. Μπάρροους μίλησε στην ίδια γραμμή, για τα ανθρώπινα δικαιώματα των συγγενών αγνοουμένων,  επέκρινε τον Τζάκ Στρό για την εισήγηση του για διχοτόμηση. Για το άρθρο  του Τζάκ Στρο, ο κ. Μπάρροους είπε  εκείνο που κατάφερε ήταν να συσπειρώσει υποστήριξη για το Κυπριακό αλλά  όχι για διχοτόμηση… Πρώτα από όλα η εισήγηση του Στρό, είπε ο κ. Μπάρροους, είναι παράνομη γιατί οι υποχρεώσεις της Βρετανίας που ανέλαβε το 1960 είναι να μην υποστηρίξει την διχοτόμηση του νησιού. Η διχοτόμηση δεν είναι προοπτική για την Βρετανία, ούτε για τα Ηνωμένα Έθνη ή την Ε.Ε η οποία δεν μπορεί να δεχθεί μια διχοτομημένη χώρα μέλος, ως επίσης δεν είναι ηθικά σωστό… Όσο για τη θέση της αριθμητικής υπεροχής της Τουρκίας έναντι των Κυπρίων «σίγουρα δεν μπορεί να ισχύει, ειδικά εμείς εδώ στη Βουλή αυτή, δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε το Νόμο και το Δίκαιο και να πούμε δεν μας ενδιαφέρουν αν είσαι μεγάλος και δυνατός», οι καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπροείναι ογκοδέστατες…
Εργατικός Βουλευτής Andy Love: «Άδικο να κατηγορύνται Κύπρος και Ελλάδα»
Και αυτός επέκρινε τον Τζάκ Στρο για το άρθρο και εισήγησή του και είπε ότι είναι άδικο να κατηγορούνται η Κύπρος και η Ελλάδα για τα προβλήματα που έχει η ενταξιακή της Τουρκίας αυτό οφείλεται σε πολλές άλλες χώρες που δεν θέλουν την Τουρκία στην Ευρωπαική Ένωση…
Συντηρητικός Βουλευτής Mike Freer: «Να τερματιστεί η κατοχή»
Ο Συντηρητικός βουλευτής Mike Freer είπε ότι δεν είναι αρκετό η Τουρκία να εφαρμόσει το πρωτόκολλο της Άγκυρας για να προχωρήσει η ενταξιακή της πορεία. Πρέπει να της τονιστεί ότι δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ε.Ε. ενώ στρατεύματά της κατέχουν μέρος της Κύπρου. Δεν είναι αρκετό ν’ ανοίξει τα λιμάνια της στην Κύπρο. Όλα τα τουρκικά στρατεύματα πρέπει να αποσυρθούν από το νησί, προτού προχωρήσουν άλλες διαδικασίες.
Συντηρητικός Βουλευτής Matthew Offord: «Δεν είναι πολιτισμένη χώρα…»
Ο Μάθιου Όφφορτ μίλησε στις ίδιες καυστικές γραμμές και είπε ότι η Κύπρος  πολλούς κατακτητές αλλά αυτή τη φορά είναι διαφορετική η περίπτωση γιατί το 40% βρίσκεται υπο τουρκική κατοχή με βάση τις καταβολές, την θρησκεία, τη εθνικότητα, με την εκδίωξη των Ελληνοκυπρίων από τα σπίτια και περιουσίες τους στα κατεχόμενα μετακομίζοντας Τουρκοκύπριους στις κατεχόμενες περιουσίες. «Η διεθνής κοινότητα, κατηγορηματικά καταδίκασε την μονομερή ανακήρυξη με τα ψηφίσματά της γι΄αυτό και δεν έχει αναγνωριστεί από κανένα άλλο κράτος εκτός την κατοχική δύναμη την ίδια, την Τουρκία», είπε ο κ. Όφφορτ.
Ο κ. Όφφορτ τόνισε την καταστροφή της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Η κατοχική δύναμη στο βορρά φαίνεται να δουλεύει εργολαβικά να διαγράψει οποιαδήποτε αναφορά στην ελληνικότητα και ενδεικτικά στην χριστιανοσύνη στα κατεχόμενα και έχει αντικαταστήσει όλα τα ελληνικά ονόματα, χωριών, πόλεων και δρόμων  με τουρκικά, είπε.  Μίλησε για την επίσκεψη του στη κατεχόμενη Μόρφου στην πορεία των Μορφιτών και ότι είδε με τα μάτια του την αδιαμφισβήτητη καταστροφή των Εκκλησιών, όταν εκκλησίες χρησιμοποιούνται για στούντιο για χορούς και αποθήκες… Τον σόκαρε, είπε, ακόμα περισσότερο η καταστροφή κοιμητηρίων, ένα τέτοιο μάλιστα χρησιμοποιείται ως στρατώνας… «Δεν μπορώ να καταλάβω πως μια κατοχική δύναμη επιτρέπει στο στρατό της να κάνει κάτι τέτοιο.. Αυτό που είδα δεν είναι πράξεις πολιτισμένης χώρας…», είπε.
Ο κ. Όφφορτ τόνισε στην νυν κυβέρνηση της Βρετανίας ότι υπάρχουν κόκκινες γραμμές στην ενταξιακή της Τουρκίας στις οποίες πρέπει να επιμένει. Καθαρά ότι η κλεμμένη γη πρέπει να επιστραφεί στους νόμιμους ιδιοκτήτες της δίχως αποζημίωση σε εκείνους που την εκμεταλλεύθηκαν…και όπως η Βρετανική κυβέρνηση εξασφαλίσει μια λύση που να είναι αποδεκτή απ’ όλους τους κατοίκους…
Εργατικός Βουλευτής Alan Meale: «Πιθανόν να πληρώθηκε…»
Το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα, είπε ο κ. Μίλ, και ο λόγος που έγινε μέλος της Ε.Ε. η Κύπρος είναι γιατί εκπληρούσε όλα τα κριτήρια και είχε σχέσεις πολύ καλές σχέσεις με πολλές χώρες και εμπορικές μέχρι και την Κίνα κάτι που δεν είχαν χώρες μέλη της Ε.Ε. ΄Εχει άριστη τεχνολογία και δορυφορικά και όποιος αμφιβάλει ας θυμηθεί ότι η Βρετανία ακόμα διατηρεί τους κατασκοπευτικούς σταθμούς της στην Κύπρο. Ο κ. Μίλ μίλησε και  για την σπουδαιότητα της Κύπρου για  πετρέλαιο  και αέριο όπου αγωγοί θα φθάσουν μέχρι τη Λεμεσό είπε.  Η Κύπρος σύντομα θα καταστεί ο σταθμός αερίου της Ευρώπης ίσως και του κόσμου. Γι’ αυτό ήταν πολύ σημαντικό η Κύπρος να περιληφθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια…
Αναφερόμενος στον συνάδελφο του Τζάκ Στρό είπε ότι δεν γνωρίζει ΚΑΝΕΝΑ, μα κανένα που συμφωνεί μαζί του για διχοτόμηση. Και ότι όταν πριν δύο εβδομάδες  ο ίδιος (Στρό) είχε ανακοινώσει ότι θα άρπαζε την ευκαιρία να μιλήσει σ’ ολο το κόσμο ελεύθερα και πιθανόν να πληρωνόταν για την ευκαιρία εκείνη, ίσως αυτό ήταν που είχε υπόψη του. «Αλλά ελπίζω όχι», είπε, «η Κύπρος είναι μια ανεξάρτητη χώρα στην οποία η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα να βρίσκεται…» Αναφέρθηκε και στους ηλίθιους Βρετανούς που αγοράζουν περιουσίες στα κατεχόμενα και ότι κάτι πρέπει να κάνει η βρετανική κυβέρνηση για το θέμα.
«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση αυτή η κυβέρνηση η οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση της Βρετανίας που θα  υποστηρίξει διχοτόμηση… Δεν μπορεί να λένε 180,000 έποικοι που κατοικούν σε ξένες περιουσίες ότι είναι δικές τους. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να επιστρέψουν. Τέλος οι δεκάδες χιλιάδες των τουρκικών στρατευμάτων που βρίσκονται παράνομα στην κατεχόμενη Κύπρο πρέπει να αποχωρήσουν στην Τουρκία. Δεν μπορεί να επιτευχθεί ειρηνική λύση στην Ευρώπη ενόσω στρατεύματα χώρας που δεν είναι μέλος της Ε.Ε. βρίσκονται σε ευρωπαικές ακτές. Αυτή είναι πραγματικότητα. Πρέπει να επιστρέψουν. Και καλώ την Τουρκία να αρχίσει αυτή την διαδικασία», είπε κλείνοντας την αναφορά του ο κ. Μίλ.
Υφυπουργός Ευρώπης David Lidington
Ο Υφυπουργός Ευρώπης καλωσόρισε την δέσμευση αμφοτέρων των ηγετών των δύο κοινοτήτων για διαπραγματεύσεις, ότι η συνάντηση με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπάν Κι Μούν είναι θετικό βήμα, όμως ακόμα χρειάζεται πολύ δουλειά να γίνει, και η ευκαιρία που υπάρχει, μια σημαντική ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί για να βρεθεί μια διαρκή ειρήνη που είναι διαφορετική, είναι στα χέρια των ιδίων των ηγετών, δίχως επιδιαιτησίες και χρονοδιαγράμματα. Κάλεσε όλες τις πλευρές να δουλέψουν θετικά και με ευελιξία.
Τι θα πράξουμε;
Οι παραπάνω δηλώσεις Εργατικών και Συντηρητικών Βουλευτών αξίζουν πολλά. Θα τις εκμεταλλευτεί η κυπριακή κυβέρνηση και η Ομογένεια στην Βρετανία, ή και πάλι θα αφήσει τους Τούρκους να αλωνίζουν;

* Η Φανούλα Αργυρού είναι ερευνήτρια-δημοσιογράφος, πρόσφυγας από την κατεχόμενη Λευκωσία και ζει στο Λονδίνο. Είναι συγγραφέας, μεταξύ άλλων, των βιβλίων “Από την Ένωση στην Κατοχή” και “Top Secret: Η βρετανική κηδεμόνευση του Κυπριακού” (εκδόσεις Γερμανός, 2004).

Ηλεκτρονική διεύθυνση άρθρου: http://www.efylakas.com/archives/8243

Aπατεώνες για να επιβιώσουν...

Με πολιτική απάτη επιβίωσαν στις εκλογές



Share
Δεν ξέρουμε αν όλα όσα λένε οι Γερμανοί και οι σύμμαχοί τους Αυστριακοί είναι σοβαρά και αληθινά, υπάρχει, όμως, ένα σημείο που ειπώθηκε το οποίο αν αληθεύει ξεγυμνώνει την ελληνική κυβέρνηση. Οι Αυστριακοί, λοιπόν, φέρονται να υποστηρίζουν ότι ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε από την Τρόϊκα να καθυστερήσει ο έλεγχος για την τρίτη δόση του δανείου ώστε να περάσει και ο δεύτερος γύρος των εκλογών και να βγουν οι εκλεκτοί του ΠΑΣΟΚ. Στη συνέχεια θα ερχόταν η Τρόϊκα, θα ζητούσε να πέσει το μεγάλο μαχαίρι αλλά πολιτικά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν θα είχε πρόβλημα αφού όπως έχουμε γράψει «δεν αναγνωρίζεται το λάθος μετά την απομάκρυνση από την κάλπη».
Είχαμε επίσης γράψει σε ανύποπτο χρόνο, πολύ πριν από τις εκλογές ότι έχει υπάρξει συμφωνία κάτω από το τραπέζι μεταξύ κυβέρνησης και Γιούροστατ ώστε το έλλειμμα του 2009 και κατ’ επέκταση του 2010 να ανακοινωθεί μετά τις εκλογές, συμπτωματικά τη Δευτέρα μετά τον δεύτερο γύρο. Γράφαμε τότε « Όλοι μαζί και ο ψωριάρης χώρια» καθώς είχαν ανακοινωθεί τα στοιχεία για όλες τις χώρες πλην της Ελλάδας.
Όλα αυτά επιβεβαιώνουν το σενάριο περί deal του κ. Παπανδρέου με τους κοινοτικούς ώστε να μην επηρεαστούν οι εκλογές από τις οικονομικές εξελίξεις. Για φανταστείτε να γνωρίζαμε πριν μια εβδομάδα, πριν ψηφίσουμε δηλαδή, και επίσημα ότι το έλλειμμα εκτοξεύτηκε, ότι θα πρέπει να βρούμε στις τσέπες το 2011 πάνω από 14 δις. ευρώ κι ότι κινδυνεύει να μην εκταμιευτεί η τρίτη δόση του δανείου.
Πόσοι από αυτούς που ψήφισαν τους εκλεκτούς του ΠΑΣΟΚ θα το έκαναν; Πόσες περιφέρειες θα έχανε η κυβέρνηση;
Επομένως, εδώ έχουμε να κάνουμε με πολιτική απάτη ολκής η οποία ενδεχομένως να αλλοίωσε το εκλογικό αποτέλεσμα.
Σήμερα η κυβέρνηση βρίσκονται τάχα ενώπιον ενός «τελεσιγράφου» το οποίο κατά τα άλλα γνώριζαν και περίμεναν, αλλά εμείς είμαστε εκείνοι που θα την πληρώσουμε πάλι. Η τρίτη δόση των 6,5 δισ. τον Ιανουάριο συνδέεται από την Τρόικα με την κατάλυση των κλαδικών συμβάσεων, περισσότερους φόρους και μείωση των δημοσίων υπαλλήλων.
Αλλά το σοβαρότερο ζήτημα που τίθεται είναι η αξιοπιστία της κυβέρνησης. Μπορούμε πλέον να πιστεύουμε οτιδήποτε από αυτά που βγαίνουν και λένε δημοσίως κάθε τόσο ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του;

antinews

Το νέο πολιτικό status

Η διασπορά της οικονομικής κρίσης στο νότο της ευρωζώνης (συμπεριλαμ βανομένης και της Ιρλανδίας), με αποτέλεσμα την εγκατάλειψη του μηχανισμού στήριξης. Εξάλλου, θα ήταν αμφίβολο αν θα μπορούσε η ευρωζώνη να ανταπο κριθεί με επιτυχία σε μια τέτοια πρόκληση.
Η ακούσια ή εκούσια απομάκρυνση της χώρας από τη ζώνη του ευρώ. Ειδικά με- τά το γαλλο-γερμανικό σχέδιο δημοσιονομικής πειθαρχίας που ενέκρινε στις 30 Οκτωβρίου η Ευρωπαϊκή Ένωση, αυξάνεται η πιθανότητα στο άμεσο μέλλον,  εκτός από την άμεση επιβολή κυρώσεων κατά των χωρών με υπερβολικό δημοσιονομικό έλλειμμα, να προβλεφθεί και η απομάκρυνσή τους από τη ζώνη του ευρώ, προκειμένου να προστατευθεί το κοινό νόμισμα και η συνοχή της ευρωζώνης.
«αναμενόμενα» επιπρόσθετα μέτρα του μνημονίου για το 2011.
Η ισχυρή κοινωνική αντίδραση στην κυβερνητική πολιτική και ειδικότερα στα
Η περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής κρίσης ή ακόμη και η πιθανή πτώ χευση της χώρας.
Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των τοπικών και περιφερειακών εκλογών
(μεγάλο ποσοστό αποχής, μείωση του ποσοστού των δύο κομμάτων της εξουσίας
αλλά και ενίσχυση των μικρών κομμάτων), οδηγεί στο συμπέρασμα ότι
διαμορφώνεται ένα ρευστό κομματικό σύστημα και μια νέα πολυκομματική
πραγματικότητα. Το πολιτικό τοπίο που προκύπτει φαίνεται ότι θα διανύσει μια
πολύχρονη μεταβατική περίοδο μέχρι να παγιωθεί.
Πιθανόν, οι επόμενες εθνικές εκλογές να σηματοδοτήσουν αφενός το τέλος
της μεταπολιτευτικής περιόδου κατά την οποία κυριάρχησε ο δικομματισμός, και
αφετέρου την έναρξη μιας νέας πολυκομματικής πολιτικής περιόδου (εξακομματική ή
και επτακομματική Βουλή), με πρωτόγνωρα χαρακτηριστικά, όπως:
Η πιθανότητα να συντρέξουν διάφοροι άλλοι μη οικονομικοί λόγοι (εθνικοί,κομ ματικοί, συνταγματικοί, κοινωνικοί, κτλ), που να οδηγήσουν και πάλι τονπρωθυ πουργό στη λήψη απόφασης για τη διεξαγωγή πρόωρων εθνικώνεκλογών.
οικονομικής κρίσης και της αναγκαίας συρρίκνωσης του κρατικού
μηχανισμού. Το γεγονός αυτό αναμένεται να επιφέρει θετικά αποτελέσματα
καθώς αφενός θα αρχίσει να φθίνει το φαινόμενο της ευνοιοκρατίας και
αφετέρου να μειώνεται το κόστος της λειτουργίας του κράτους.
Αδυναμία συντήρησης του κομματικού πελατειακού συστήματος, λόγω της
κατάστασης της χώρας για την οποία ευθύνεται, αλλά και της σημερινής
αδυναμίας να επιτευχθεί «κάθαρση» της πολιτικής. Αυτό συνεπάγεται την
αισθητή μείωση της εκλογικής επιρροής των δύο κομμάτων της εξουσίας και
ταυτόχρονη μείωση της αθροιστικής εκλογικής τους βάσης (πιθανόν και κάτω
του 60%).
Μόνιμη κρίση του δικομματισμού, κυρίως λόγω της δεινής οικονομικής
λειτούργησε καταλυτικά προκειμένου η χώρα να βρεθεί στα πρόθυρα της
χρεωκοπίας.
Ριζική τροποποίηση του «νόμου περί ευθύνης υπουργών», ο οποίος
με νέα ιδεολογικο-κοινωνικο-πολιτική ταυτότητα, κυρίως στο χώρο της άκρας
αριστεράς και της άκρας δεξιάς.
Διεύρυνση του πολιτικού φάσματος, λόγω της ανάδυσης πολιτικών δυνάμεων
καθώς η ελληνική κοινωνία θα τείνει να καταστεί πολυπολιτισμική. Την
επόμενη δεκαετία, το γεγονός αυτό θα προκαλέσει μια συγκρουσιακή
κατάσταση χαμηλής έντασης, η οποία θα τύχει πολλαπλής κομματικής
εκμετάλλευσης.
Ανάδυση νέων κομμάτων με πολιτισμική-θρησκευτική ιδεολογική ταυτότητα,
επικείμενων αυξημένων κοινωνικών αντιθέσεων και προβλημάτων. Στο χώρο
της αριστεράς θα απαιτηθεί να καταστεί διακριτή η ιδεολογική διαφοροποίηση
των κομμάτων. Σε αντίθετη περίπτωση, θα παρατηρηθούν φαινόμενα
διάλυσης αριστερών δυνάμεων με «ασαφή» ιδεολογικο-πολιτική ταυτότητα
και «μετακίνηση» υποστηρικτών ενός αριστερού κόμματος προς τις πλέον
οργανωμένες και αρραγείς αριστερές δυνάμεις.
Συνολική αύξηση των ψηφοφόρων των κομμάτων της αριστεράς, λόγω των
σχηματισθούν κυβερνήσεις συνασπισμού, ακόμη και μεταξύ πολιτικών
δυνάμεων με ασύμβατες ιδεολογικο-πολιτικές ταυτότητες. Οι πολιτικές
δυνάμεις που θα πρωταγωνιστήσουν στο νέο πολιτικό status θα διακρίνονται
για το ρεαλιστικό και καθαρό πολιτικό λόγο τους, που θα ανταποκρίνεται στις
μείζονες εθνικές προκλήσεις.
Εμφάνιση κομματικών συνεργασιών και συμμαχιών, προκειμένου να
κυβερνητικής πολιτικής από τις πολιτικές δυνάμεις που θα απαρτίζουν τις
αναγκαίες πλέον κυβερνήσεις συνασπισμού.
Αλλεπάλληλες διεξαγωγές εκλογών, λόγω διαφωνίας στην άσκηση της
ψηφοφόρου, με ταυτόχρονη διεύρυνση των εκλογικών του επιλογών και των
παραμέτρων που τις προσδιορίζουν. «Απεγκλωβισμένος» πλέον από τις
κομματικές τακτικές θα ψηφίζει με βάση τα προγράμματα των κομμάτων και
τις ανάγκες της καθημερινότητάς του.
Η δεκαετία 2010-2020 θα αποτελέσει μια μεταβατική χρονική περίοδο σε
πολιτικό επίπεδο, κατά την οποία θα παρατηρηθούν πρωτόγνωρες προκλήσεις τόσο
σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας όσο και σε θέματα εξωτερικών απειλών (όχι
απαραίτητα συμβατικών). Ο Έλληνας ψηφοφόρος θα απαλλαγεί σε μεγάλο βαθμό
από την κομματική παρεμβατικότητα και θα αναθεωρήσει την πολιτική του
τοποθέτηση.
Τέλος, αλλαγή της ιδεολογικής και πολιτικής συμπεριφοράς του Έλληνα


ΓιαννακόπουλοςΒασίλειοςΤαξίαρχοςε.α. ΠολεμικήςΑεροπορίαςΠρώην ΓεωστρατηγικόςΑναλυτήςΓΕΕΘΑ
ΑπόφοιτοςτηςΣχολήςΠολέμου και του
Centre d' Etudes Diplomatiques et Strategiques
www.geostrategy.gr
Το νέο πολιτικό status


Το βράδυ της περασμένης Κυριακής, ο πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι το αποτέλεσμα των τοπικών και περιφερειακών εκλογών απομακρύνει τη χώρα από την πιθανότητα διεξαγωγής πρόωρων εθνικών εκλογών. Το έστω και μικρό προβάδισμα του κυβερνώντος κόμματος από το κόμμα της αξιωματικής αντι  πολίτευσης «κρίθηκε» οριακά ικανοποιητικό, γεγονός που οδήγησε τον πρωθυ πουργό να δηλώσει ότι «συνεχίζουμε την πορεία μας, για να ολοκληρώσουμε το έργο μας».
Αυτό που πρέπει να τονισθεί είναι ότι η διεξαγωγή εθνικών εκλογών πριν την εκ- πνοή της τετραετίας δεν εξαρτάται μόνο από τη βούληση του κυβερνώντος κόμ ματος. Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που χαρακτηρίζονται καθοριστικοί και οι οποίοι μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, όπως για παράδειγμα:

Διεθνής Οίκος δίνει στην Ελλάδα "14 ημέρες ζωής ακόμη...."

H Ελλάδα έχει 14 ημέρες ζωής ακόμα…

Δύο μόλις εβδομάδες ζωής έχει η  Ελλάδα και ούτε λίγο ούτε πολύ  η χώρα δεν θα καταφέρει να λάβει την τρίτη δόση του δανείου, θα βρεθεί ξανά στη δίνη των αγορών και τελικά θα οδηγηθεί στη χρεοκοπία, προκαλώντας ισχυρούς τριγμούς στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αυτά υποστηρίζει η Ηigh Frequency Economics και θεωρεί ότι η μόνη λύση για τη χώρα η επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου και η αναδιάρθρωση του χρέους.
Την ώρα λοιπόν που όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Ιρλανδία και στο ενδεχόμενο προσφυγής της στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες που εγείρει τόσο η δεινή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, όσο και το δυσβάστακτο κόστος διάσωσης των τραπεζών της, ο οίκος σε νέα έκθεσή του με τίτλο «14 Μέρες Ζωής», εξακολουθεί να επιμένει… ελληνικά, αναφερόμενος στο «άλυτο, ακόμη, δημοσιονομικό πρόβλημα» της χώρας μας.
Σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου, αν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις την περασμένη άνοιξη είχαν κατορθώσει να αντιμετωπίσουν καθοριστικά το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας, κανείς δεν θα αμφισβητούσε τώρα τη θέλησή τους, ή τις δυνατότητές τους, στο θέμα επίλυσης του ιρλανδικού ζητήματος.
Η Ηigh Frequency Economics εκτιμά πως όχι μόνο το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας δεν έχει επιλυθεί, αλλά και ότι αναμένεται να βρεθεί και πάλι στο επίκεντρο των διεθνών αγορών και μάλιστα πολύ σύντομα. Εντός των ερχόμενων δύο εβδομάδων.
Η Ελλάδα έχει μόνο δύο εβδομάδες καιρό προκειμένου να ξεκαθαριστεί αν θα λάβει το πράσινο φως για την εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου, αναφέρει ο οίκος. Η καταβολή της δόσης έχει οριστεί για τις 30 Νοεμβρίου, ωστόσο είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πορεία της εφαρμογής του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει δεσμευθεί να ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση.
Στην έκθεσή της για τη χώρα μας η Ηigh Frequency Economics στέκεται στη μαύρη τρύπα που παρουσιάζουν τα έσοδα, εκτιμώντας ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να λάβει τα 6,5 δισ. ευρώ της τρίτης δόσης, κάτι το οποίο σημαίνει, σύμφωνα πάντα με τον οίκο, ότι σε… 60 ημέρες από τώρα η Ελλάδα θα ξεμείνει από ρευστότητα. Εάν πάλι η χώρα κατορθώσει να επιτύχει την καταβολή της δόσης, τότε θα έχει καλύψει ένα σημαντικό μέρος των αναγκών της κυβέρνησης και των τοκοχρεολυσίων της.
Κανείς δεν θα ήθελε να φανταστεί τι θα συνέβαινε στην πρώτη περίπτωση, σε εκείνη δηλαδή που η Ελλάδα «χάσει» την τρίτη δόση του δανείου, σημειώνεται επίσης στην έκθεση. Θα επρόκειτο για μια ιστορικών προδιαγραφών καταστροφή που θα κλόνιζε το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
«Δεν υπάρχει μεγάλο περιθώριο να αποφευχθεί η καταστροφή» σημειώνει χαρακτηριστικά ο οίκος. Παρόλο που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δίνει εύσημα στην Ελλάδα, χρησιμοποιώντας εκφράσεις του τύπου η χώρα «βρίσκεται στο σωστό δρόμο», οι ποσοτικοί δημοσιονομικοί στόχοι μοιάζει πολύ δύσκολο να επιτευχθούν. Σε αυτή την περίπτωση, η χώρα θα έπρεπε να θέσει νέους στόχους και το δράμα θα έπρεπε να επιμηκυνθεί μέχρι το επόμενο τεστ, τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Κάτι το οποίο η Γερμανία δεν θα ανεχόταν σε καμία περίπτωση, αφού το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας προσφέρθηκε με άκρως αυστηρούς και συγκεκριμένους όρους.
Σύμφωνα με όσα επισημαίνονται στην έκθεση, η εναλλακτική λύση για την Ελλάδα θα ήταν η επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου.
Με δεδομένα και τα νέα αναθεωρημένα στοιχεία της Eurostat για το έλλειμμα, ο οίκος εκτιμά ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ίδια, ή ακόμη και σε δυσμενέστερη θέση από εκείνη που βρισκόταν την περασμένη άνοιξη, πριν δηλαδή τη δημιουργία του πακέτου διάσωσης των 110 δισ. ευρώ.
«Ανίκανη να βγει στις αγορές για δανεισμό, η Ελλάδα θα φτάσει στο χείλος της χρεοκοπίας. Υπό αυτές τις συνθήκες η αναδιάρθρωση του χρέους δεν μπορεί να αποφευχθεί», εκτιμά η Ηigh Frequency Economics.
Και εδώ έγκειται ο ρόλος των ευρωπαϊκών αρχών.
«Αν η Ελλάδα προχωρήσει στην αναδιάρθρωση του χρέους της, με την υποστήριξη της ΕΕ, τότε οι ανησυχίες στις αγορές θα καταλαγιάσουν και κανείς δεν θα αναρωτιέται αν η ευρωπαϊκή κοινότητα είναι σε θέση να στηρίξει την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, ακόμη και την Ισπανία. Αν πάλι η ελληνική περίπτωση καταλήξει σε φιάσκο, κανείς δεν θα μπορέσει να πιστέψει ότι η Ιρλανδία θα τα καταφέρει.
Απομένουν λοιπόν 14 μέρες μέχρι να δούμε το ελληνικό χρέος να καταστρέφει τον κόσμο…» καταλήγει η έκθεση.

από την Banking news.gr, ισονομία για όλους

Η Τουρκία βαδίζει τον δικό της δρόμο

Η Τουρκία βαδίζει τον δικό της δρόμο




Του Roger Cohen
The New York Times
geopolitics-gr.blogspot


Άγκυρα – Η λέξη Νταβουτογλουισμός είναι γλωσσοδέτης. Αυτό δεν του επιτρέπει να αποτελέσει θέμα, τουλάχιστον για την ώρα, στο Αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο Fox News. Ωστόσο αν μπορούσα να συνοδεύσω την Σάρα Πέιλιν, τα περίφημα «Πάρτι με Τσάι» και μερικούς μισαλλόδοξους αντι-Μουσουλμάνους Ευρωπαίους σε μία χώρα ώστε να τους καταδείξω πως έχει αλλάξει ο κόσμος, η επιλογή μου θα με οδηγούσε στην Τουρκία.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, εμπνευστής του δόγματος της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας και υπουργός εξωτερικών από το 2009 έχει θορυβήσει αρκετούς Αμερικανούς. Θεωρείται ο άνθρωπος πίσω από την «στροφή της Τουρκίας στην Ανατολή», φίλος του Ιράν, εχθρός του Ισραήλ, ασταθής σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και ο «πανούργος» αρχιτέκτονας της επίθεσης φιλίας στα Αραβικά κράτη. Τον Ιούνιο ήταν έκδηλη η απογοήτευση της κυβέρνησης Ομπάμα όταν η Τουρκία καταψήφισε το ψήφισμα για επιβολή κυρώσεων στο Ιράν. Παρόμοια και πιο έντονα ήταν τα συναισθήματα στο Κογκρέσο.

Πολλοί είναι εκείνοι στην Ουάσιγκτον που αναπολούν με νοσταλγία την ευπλασία που διέκρινε την Τουρκία κατά τον Ψυχρό Πόλεμο. «Δεν θέλουμε να είμαστε μία παραμεθόρια χώρα όπως συνέβαινε τότε. Δεν θέλουμε να έχουμε προβλήματα με τους γείτονες μας, και αυτό φυσικά θα περιλάβει και το Ιράν» μου ανέφερε ο κ. Νταβούτογλου.
Ανεξάρτητες πρωτοβουλίες
Η πολιτική των μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες αποτελεί τον πυρήνα του βιβλίου του Νταβούτογλου «Στρατηγικό Βάθος» που εκδόθηκε το 2001. Έκτοτε το εμπορικό ισοζύγιο με την Ρωσία εκτινάχθηκε στα 40 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, η εμπορική κυριαρχία της Τουρκίας στο βόρειο Ιράκ εδραιώνεται, οι σχέσεις της με την Δαμασκό είναι άριστες, ενώ έχει υπογράψει συμφωνία για την διεξαγωγή ελευθέρου εμπορίου με την Ιορδανία. Ταυτόχρονα, και παρά τις νέες κυρώσεις, επιδιώκει την επόμενη πενταετία να τριπλασιάσει τις εμπορικές της συναλλαγές με το Ιράν.

Εξελίξεις που προκαλούν έντονη ανησυχία στην άτονη Δύση. Η ακολουθητέα πολιτική οδήγησε στην αύξηση της ανάπτυξης κατά 7 τοις εκατό, ενώ στα σκαριά βρίσκεται η επεξεργασία μίας ακόμη πιο ριζοσπαστικής πολιτικής. Η ιδέα της οικονομικής αλληλεξάρτησης ως βάση για περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα. Αυτή η μεγαλοφυής ιδέα δεν ήταν «εφεύρεση» της ΕΕ.;

Η νέα πρωτοβουλία της Άγκυρας οδηγεί αναπόφευκτα στην ερώτηση, «Μπορεί κάτι τέτοιο να είναι αποτελεσματικό μόνο για τους δυτικούς;» Δεν το πιστεύω! Έχοντας κρατήσει την Τουρκία εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, η δύση δεν δικαιολογείται να παραπονιέται. Όπως το έθεσε πολύ σωστά ο Ντέιβιτ Κάμερον, πρωθυπουργός της Βρετανίας και ο ισχυρότερος Ευρωπαίος υποστηρικτής της, «είναι λάθος να δηλώνουμε ότι η Τουρκία μπορεί να προστατεύει το στρατόπεδο, αλλά να μην της επιτρέπεται να έχει θέση στη σκηνή.»

Περήφανη για τα επιτεύγματα της
Όντως, λανθασμένο και ανόητο. H Τουρκία βρίσκεται σήμερα με το ένα πόδι έξω από την δυτική σκηνή, αλλά ταυτόχρονα είναι περήφανη και για το τι έχει πετύχει. Οι επιλογές που έχουν ενώπιον τους τα έθνη συνεχώς αυξάνονται. Δεν εξαρτώνται πλέον κύρια τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Η Τουρκική εξωτερική πολιτική βασίζεται σε μία ρεαλιστική, πραγματιστική ανάλυση της στρατηγικής εικόνας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νταβούτογλου.

«Ουδείς θα μας πει τι θα πράξουμε»
Είναι ακριβώς για αυτό που η Άγκυρα ενοχλείται από την καθοδήγηση που επιδιώκει να της επιβάλει η Ουάσιγκτον. Όταν ρώτησα τον Νταβούτογλου για την παρέμβαση της Ουάσιγκτον σε σχέση με το ψήφισμα κατά του Ιράν, η απάντηση του ήταν καταπέλτης. «Δεν χρειαζόμαστε την συμβουλή κανενός! Είμαστε μια υπεύθυνη χώρα, μέρος του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών και μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ψηφίσαμε όχι! Κανείς δεν μπορεί να μας πει ότι πρέπει να εφαρμόσουμε το ψήφισμα. Όσον αφορά δε τις μονομερείς αποφάσεις, είτε Αμερικανικές είτε Ευρωπαϊκές, εμείς κοιτάζουμε πρώτιστα το εθνικό μας συμφέρον. Είναι λάθος να διατηρείς στενές οικονομικές σχέσεις με τους γείτονες σου;»

Εκείνο που επέφερε πλήγμα στον Νταβουτογλουισμό ήταν η αναγνώριση από την Άγκυρα της νίκης του Αχμαντινεντζάτ στις αιματηρές εκλογές του 2009. Την ίδια όμως στιγμή πιστεύω ότι η πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία έναντι του Ιράν είναι σε μεγάλο βαθμό σωστή. Η απομόνωση ευνοεί τους σκληροπυρηνικούς. Οι κυρώσεις δεν θα οδηγήσουν σε αλλαγή της πολιτικής της Τεχεράνης. Η πρόσφατη συμφωνία Τουρκίας-Βραζιλίας για το εμπλουτισμένο Ιρανικό ουράνιο, αποτελεί το μέσο «ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την έναρξη διαπραγματεύσεων.»

Επί αυτού του θέματος ο Νταβούτογλου είναι ανυποχώρητος. «Φυσικά και συντονίζαμε τις ενέργειες μας με τους Αμερικανούς. Ουδείς μπορεί να υποστηρίξει ότι η Τουρκία έδρασε μονομερώς. Στόχος μας ήταν να εκτονωθεί η ένταση και να περιοριστεί το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.»

Η Τουρκία μπορεί να αποτελέσει την δίοδο για πρόσβαση της δύσης στον Μουσουλμανικό κόσμο, αν η Ουάσιγκτον ξεπεράσει τις πικρίες της. Η νέα Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ ή την συμμαχία της με τους Αμερικανούς. Αν το ΝΑΤΟ επιθυμεί να συνομιλήσει με τους Ταλεμπάν, ή η Δύση με το Ιράν, είναι σε θέση να βοηθήσει.

Όταν όμως οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ επιδεινώνονται, τότε η αντίδραση στο Καπιτώλιο είναι οργίλη. «Ναι, αναμένουμε απολογία επειδή πιστεύουμε ότι οι φίλοι πρέπει να απολογούνται ο ένας στον άλλο» τόνισε ο Νταβούτογλου, αναφερόμενος στον θάνατο Τούρκων πολιτών στην επιχείρηση προσέγγισης της Γάζας.

Η αναφορά του μετέτρεψε την Αμερικανική αλληλεγγύη σε εχθρότητα. Γερουσιαστής ζήτησε από τον πρόεδρο Ομπάμα όπως «καταδικαστεί η αντίδραση της Τουρκίας.» Η πρόταση αυτή αντανακλά το κλίμα που άρχισε να διαμορφώνεται στο Κογκρέσο σε σχέση με την Τουρκία, ως φιλικά προσκείμενης στο Ιράν και εχθρικά διακείμενης έναντι του Ισραήλ. Τέτοιας μορφής φτηνές, εθνικιστικές ανοησίες εμπεριέχονται στην πολιτική Ομπάμα για την Μέση Ανατολή και την καταδικάζουν σε αποτυχία.

Ο ορυκτός πλούτος της Ελλάδας


Απίστευτες αποκαλύψεις για τον ορυκτο πλούτο της Ελλάδας.


του Κώστα Χαρδαβέλλα

Δραματικές εξελίξεις παίρνει το θέμα του ορυκτού πλούτου της Ελλάδας, μετά τις αποκαλύψεις του Κώστα Χαρδαβέλλα χθες βράδυ, στην εκπομπή «Αθέατος Κόσμος» του Alter, στην οποία μετέφερε την εξής δήλωση της υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Τίνας Μπιρμπίλη: «Θα συσταθεί διυπουργική επιτροπή και θα περιμένει τις εισηγήσεις του υπουργού Εξωτερικών και του υπουργού Άμυνας για να αποφασίσει πότε θα συσταθεί Φορέας Διαχείρισης του ορυκτού πλούτου της Ελλάδας».

Νωρίς το μεσημέρι έφτασαν στα χέρια του Κώστα Χαρδαβέλλα...
τρεις απόρρητες εκθέσεις – μελέτες που έκανε το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (με έδρα το Χιούστον του Τέξας) μέσα στο 2010 (η πρώτη έγινε τον Απρίλιο και η δεύτερη στις αρχές Οκτωβρίου 2010), όπου αναφέρονται τα εξής σημαντικά στοιχεία:

1. Η ακριβής ποσότητα φυσικού αερίου, που μπορεί να εξορυχτεί άμεσα από τον ελλαδικό χώρο και μάλιστα ούτε καν από τις λεγόμενες γκρίζες ζώνες. Ο όγκος του φυσικού αυτού αερίου θα μπορούσε μέσα σε δύο χρόνια να εξοφλήσει το διεθνές χρέος της Ελλάδας.

2. Οι τρεις ζώνες που περιλαμβάνουν τον ελληνικό αυτό θησαυρό οριοθετούνται στην Απούλεια Λεκάνη, βορειοδυτικά της Κέρκυρας και μέχρι το σύμπλεγμα Διαπόντειων Νήσων, στη Λεκάνη του Ηροδότου που περιλαμβάνεται στο τρίγωνο ανατολικά της Κρήτης και εκτείνεται μέχρι το Καστελόριζο και τα δυτικά της Κύπρου, και τέλος η Λεκάνη της Σύρτης, περιοχή μεταξύ της Λιβύης και της Κρήτης.

Σύμφωνα με τις απόρρητες πληροφορίες που έφτασαν στον Κώστα Χαρδαβέλλα, το 2008, η διάσημη σε όλο τον κόσμο νορβηγική εταιρεία TGF-MoR, (που κάνει σεισμικές έρευνες δωρεάν για λογαριασμό μιας χώρας) ζήτησε από την τότε ελληνική κυβέρνηση του κ. Κ. Καραμανλή και τον αρμόδιο υπουργό Ενέργειας κ. Κώστα Χατζηδάκη να διεξάγει έρευνες βάσει πληροφοριών από δορυφορικά συστήματα στις εν λόγω περιοχές και να προσφέρει τη δορυφορική σάρωση όλου του Ιονίου πελάγους που θα έδινε την κοιτασματική διαστρωμάτωση πετρωμάτων και πιθανών ορυκτών.

Να σημειωθεί ότι η εταιρεία αυτή, μετά πουλάει τις μελέτες της σε όποιον ενδιαφερόμενο θέλει να προχωρήσει σε εξόρυξη πετρελαίου, φυσικού αερίου κ.λ.π.

Η τότε κυβέρνηση απάντησε με επίσημο έγγραφο του κ.Χατζηδάκη προς τον διευθυντή της TGF-MoR, ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο στάδιο πολιτικής ρευστότητας και δε μπορούσε τη συγκεκριμένη στιγμή να υπογράψει μια τέτοια συμφωνία με τους Νορβηγούς.

Το Μάρτιο του 2010 η νορβηγική εταιρεία πλησίασε τη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, απευθύνθηκε στον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Μανιάτη για να δοθεί η έγκριση δωρεάν έρευνας στο Ιόνιο πέλαγος με σεισμικές δονήσεις για να βρεθούν τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ο κ. Μανιάτης τους ζήτησε να περιμένουν 3-4 εβδομάδες μέχρι να υπογραφεί η δημιουργία του Φορέα Διαχείρισης. Αυτά συνέβαιναν το Μάρτιο του 2010.

Τον Απρίλιο, ο κ.Μανιάτης επισκέφτηκε τις ΗΠΑ και μια εβδομάδα αργότερα σε νέα όχληση των Νορβηγών απάντησε με επίσημο έγγραφο ότι δεν μπορεί να υπογράψει οτιδήποτε, ότι τα χέρια του είναι δεμένα από εξωτερικό παράγοντα και δεν μπορεί να μιλήσει ανοικτά για το θέμα.

Εδώ έρχεται να συμπληρώσει το παζλ η δήλωση της κ. Μπιρμπίλη στον Κώστα Χαρδαβέλλα ότι η κυβέρνηση περιμένει εισηγήσεις των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας για αν προχωρήσει στη δημιουργία Φορέα Διαχείρισης του ορυκτού πλούτου της Ελλάδας.

Ή είναι αθώοι, ή και οι υπόλοιποι είναι λαμόγια

ΑΘΩΟΙ ΟΙ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ,ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΥΠΟΘΕΣΗ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ",ΠΑΡΑΠΕΜΠΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΟΝΟ ΑΔΙΚΗΜΑ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΤΡΕΙΣ:ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ,ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΘΕΣΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ!

Ο πίνακας είναι κατατοπιστικός:
Μόλις σε ένα αδίκημα,αυτό της απιστίας,βρέθηκαν ένοχοι οι Δούκας,Μπασιάκος και Κοντός.Σ'ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΑΘΩΩΘΗΚΑΝ,ΕΝΩ ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ-ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΤΗΝ...ΕΒΓΑΛΑΝ ΕΝΤΕΛΩΣ ΚΑΘΑΡΗ!

Τι σημαίνει αυτό;Πολύ απλά,πως το "σκάνδαλο Βατοπαιδίου" ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ και αυτό δείχνουν με την ψήφο τους ακόμα και οι Βουλευτές του Πασοκ,διότι η ψηφοφορία είναι μυστική!

Επομένως,οι Βουλγαράκης και Ρουσόπουλος κατασυκοφαντήθηκαν άδικα:Και είναι λογικό να μιλάνε για δικαίωση,όπως βέβαια καλά θα κάνουν ΝΑ ΤΣΑΚΙΣΟΥΝ ΣΤΙΣ ΜΗΝΥΣΕΙΣ τα γιωργοκάναλα,που τους διασύρουν με πρωτοφανή λύσσα εδώ και 2 ολόκληρα χρόνια!

Επειδή όμως ακούγονται ακόμα και φωνές επιστροφής τους στην ΝΔ,η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη:ΟΧΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΟΧΙ!!!
ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ Ο ΝΕΟΠΛΟΥΤΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ,ΟΥΤΕ Ο ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ-ΜΑΡΞΙΣΤΗΣ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ!

Η νέα ΝΔ που χτίζει με επιτυχία ο Αντώνης Σαμαράς,ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ τέτοια...φθαρμένα υλικά:Η φυσική τους θέση είναι περισσότερο στο κόμμα της Ντόρας!

Μαζί με τον Πάκη,τη Γιαννάκου,τη...Σαλώμη,τον Γιακουμάτο και άλλους πολλούς,ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΠΟΔΙ,ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΞΕΒΡΩΜΙΣΕΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ!

Ο ΛΑΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΕΔΩΣΕ ΕΝΑ ΙΣΧΥΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ,ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΓΕΛΟΙΟ ΝΙΚΗΤΑ,ΠΟΥ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ "ΒΑΡΙΔΙΩΝ" ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ!

ΤΟ ΠΗΡΕ ΑΡΑΓΕ Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΝΔ;

ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΠΩΣ ΝΑΙ!ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ,ΚΑΚΟ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΙΟΥ ΤΟΥΣ!

Βατοπέδι: Αλαλούμ στον ναό της Δημοκρατίας

Βατοπέδι: Αλαλούμ στον ναό της Δημοκρατίας
18/11/2010
Γράφει η  Σοφία Βούλτεψη
 
Αν αυτά τα οποία συνέβησαν στο ελληνικό κοινοβούλιο κατά την ψηφοφορία για το Βατοπέδι συνέβαιναν σε οποιαδήποτε αίθουσα δικαστηρίου,  οποιασδήποτε τριτοκοσμικής χώρας ή χώρας με «εσωτερικούς εχθρούς» (βλέπε Τουρκία), θα μιλούσαμε για δικαστικό πραξικόπημα και η χώρα μας θα παραπεμπόταν στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Βουλευτές, μεταξύ των οποίων ο ίδιος ο πρωθυπουργός και βουλευτές που έλειπαν στο εξωτερικό, ψήφισαν με επιστολικές ψήφους, ως εάν να επρόκειτο για ένα οποιοδήποτε νομοσχέδιο επιπέδου κομματικής πειθαρχίας. Ψήφισαν χωρίς να έχουν ακούσει τις απολογίες των κατηγορουμένων. Και αυτό οδηγεί στην βεβαιότητα περί προειλημμένης απόφασης.

Υπάρχει κανένα δικαστήριο του οποίου τα μέλη να απουσιάζουν από την ακροαματική διαδικασία και μετά να ψηφίζουν για την τύχη αυτών που κάθονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου;  Υπάρχει δικαστής ή ένορκος  που να απουσιάζει στο εξωτερικό και να στέλνει την ψήφο του με το ταχυδρομείο;

Και δεν ήταν μόνο αυτό. Υπήρξαν  βουλευτές  που ψήφισαν για άλλο θέμα από αυτό για το οποίο είχαν δηλώσει ότι ψηφίζουν και προκειμένου να λάβουν μέρος στην ψηφοφορία έκαμαν δήλωση, επισημαίνοντας την ανωμαλία.

Οι κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν με άλλο άρθρο του ποινικού κώδικα από αυτό που είχε προκριθεί και επομένως για άλλο αδίκημα.

Κόμματα υπογραμμίζουν το αντιφατικό του πράγματος και επιφυλάσσονται για την περαιτέρω στάση τους, δεδομένου και του οριακού αποτελέσματος.

Και όλα αυτά, διότι ουδείς πρότεινε να αλλάξει το άρθρο 86 του Συντάγματος κατά την τελευταία αναθεώρησή του, στη διάρκεια της οποίας τα μόνα που αναθεωρήθηκαν ήσαν το ασυμβίβαστο και το άρθρο για την… προστασία των ζώων! (Διαβολική σύμπτωση, είναι η αλήθεια και ίσως καθόλου τυχαία).

Και όλα αυτά, επειδή όλοι μαζί δεν εννοούν να αλλάξουν τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, ο οποίος βασίζεται μεν στο άρθρο 86 του Συντάγματος, αλλά ποιος θα τους κατηγορούσε ότι το καταστρατηγούν αν και οι 300 μαζεύονταν και το καταργούσαν;

Ποιος θα τους κατηγορούσε επειδή έκαναν κάτι που αποτελεί παλλαϊκό αίτημα; Κανείς.

Και όμως. Χρόνια τώρα όλοι βγαίνουν στα τηλεπαράθυρα και επαναλαμβάνουν χωρίς ντροπή ότι ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ αλλάξει, αυτό που μόνο οι ίδιοι μπορούν να αλλάξουν, αλλά δεν το κάνουν ποτέ.

Έτσι, αντί όλοι να δικάζονται από τον φυσικό τους δικαστή – με νόμιμες διαδικασίες, σεβασμό στα δικαιώματα του κατηγορουμένου και, πάντως, με βάση τα σωστά άρθρα του ποινικού κώδικα – η Βουλή έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο δικαστήριο της συμφοράς. Με εξεταστικές επιτροπές των οποίων μέλη είναι άνθρωποι που δεν έχουν καμιά σχέση με τα νομικά.

Λυπούμαι δε να πω ότι και με άλλα θέματα δεν έχουν καμιά επαφή – ούτε και με τις… ξένες γλώσσες. Αρκεί να θυμηθούμε τι πλάκα έγινε στην Επιτροπή της Ζήμενς, όταν αποδέχθηκαν την μετάφραση του «cabinet man» ως «μέλους της κυβέρνησης», ενώ, βέβαια, επρόκειτο για τον… ξυλουργό.

Λυπούμαι επίσης να πως ότι η επιπολαιότητα και η έπαρση – είμαστε η Βουλή, μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε – που αντιμετωπίζονται σοβαρά θέματα δικαιοσύνης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θυμίζουν κάτι περισσότερο από το τίμιο επάγγελμα του ξυλουργού: Αυτό του ξυλοσχίστη!

Το επιχείρημα που χρησιμοποίησε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χ. Καστανίδης – «αντιλαμβάνομαι το δεοντολογικό θέμα, αλλά τότε θα πρέπει στο τέλος της  ψηφοφορίας, να έχουμε μετρήσει και ποιοι απουσιάζουν, ώστε να μην καταστεί άκυρη η διαδικασία. Γιατί μπορεί κάποιος να βρίσκεται εκτός αιθούσης και να έρθει μόνον για να ψηφίσει»!

Και βέβαια, κ. υπουργέ της Δικαιοσύνης, αυτό ακριβώς έπρεπε να κάνετε. Έπρεπε να απαγορευθεί το δικαίωμα της ψήφου σε όσους απουσιάζουν από την αίθουσα του δικαστηρίου (διότι εκεί κατάντησε η Βουλή) ενώ είναι μέλη του.

Δεν έχω διάθεση να υποστηρίξω κανέναν, αλλά πιστεύω ότι αυτά τα θέματα λύνονται σε πραγματικές αίθουσες δικαστηρίων – και χωρίς την γελοιότητα της παραγραφής που έχει ευτελίσει την κοινοβουλευτική λειτουργία.

Δεν έχω πρόθεση να υποτιμήσω κανέναν, αλλά αν πριν από 37 χρόνια έλεγε κάποιος σε όσους από εμάς – άλλοι φοιτητές, άλλοι μαθητές – βρέθηκαν στα κάγκελα του Πολυτεχνείου ότι η Δημοκρατία θα κατέληγε σ’ αυτό που ζούμε σήμερα εντός και εκτός κοινοβουλίου, σίγουρα θα είχαμε καταθέσει τα όπλα από την πρώτη ημέρα. Και δεν θα χρειαζόταν το τανκ για να γκρεμιστεί η πόρτα του οχυρού μας

Αναταραχή στον ΛΑΟΣ

Ο Παναγιώτης Αποστόλου, π. Αναπληρωτής Γραμματέας του ΛΑΟΣ, εγκαλεί με επιστολή του το κόμμα του για δυσλειτουργία. Σοβαρές ευθύνες επιρρίπτει στον γραμματέα Α. Γεωργιάδη και γενικά ότι το κόμμα του άλλαξε κατεύθυνση (έγινε πρασινωπό).
Ο κ. Αποστόλου σε προηγούμενες εκλογές είχε εκτεθεί και ως υποψήφιος στην πόλη μας.