Σελίδες

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Νέα στρατηγικά σχέδια για το φυσικό αέριο καταθέτει το Ισραήλ;

Το θέμα του φυσικού αερίου φαίνεται να παίρνει ανεξέλεγκτες και αντεθνικές κατευθύνσεις.
Στο σενάριο διοχέτευσης του αερίου προς Ευρώπη δια μέσου Τουρκίας έρχεται τώρα ένα νέο σενάριο που εκπηγάζει από τους στρατηγικούς σχεδιασμούς του Ισραήλ , για κατεύθυνση του προς την Ασία και τελειωτική ματαίωση των σχεδιασμών δημιουργίας αγωγού προς Ευρώπη μέσω Ελλάδος.
Ορθός και εθνικός στρατηγικός σκοπός είναι να περάσει ο αγωγός μέσω Ελλάδος προς Ευρώπη. Τούτο θα είχε ως αναγκαίο επακόλουθο την δημιουργία ισχυρής αμυντικής γραμμής Κύπρου – Ελλάδος και θα εξυπηρετούσε τα σχέδια για ένα ενιαίο εθνικό στρατό και κοινή

Οι καθοδικοί κίνδυνοι του 2012

Το 2011 είχαμε μια σειρά από θετικές εξελίξεις που ενίσχυσαν την επενδυτική εμπιστοσύνη και οδήγησαν σε ισχυρά ράλι των επικίνδυνων στοιχείων ενεργητικού, αρχικά των μετοχών και κατόπιν των εμπορευμάτων. Είχαμε τη βελτίωση των μακροοικονομικών στοιχείων των ΗΠΑ, τη σημαντική κερδοφορία των blue chips των προηγμένων οικονομιών, τη μέτρια  επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της Κίνας και των άλλων αναδυόμενων οικονομιών και τον περιορισμό του κινδύνου για μια άτακτη χρεοκοπία ή και την έξοδο κάποιων κρατών από  το ευρώ.
Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υπό την προεδρία του Μάριο Ντράγκι, μείωσε τα επιτόκια και φάνηκε πρόθυμη να κάνει ό,τι απαιτούνταν για να περιορίσει τις πιέσεις στο τραπεζικό σύστημα και τα κράτη της Ευρωζώνης. Παράλληλα, οι κεντρικές τράπεζες των αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών προχώρησαν σε μεγάλες ενέσεις ρευστότητας. Έτσι περιορίστηκε η μεταβλητότητα, ενισχύθηκε η εμπιστοσύνη...

Κι όμως! Υπάρχει κόμμα με Καραμανλή-Βορίδη-Μητσοτάκη!


                                                                                           TYXAIOS tyxaios@gmail.com
...και όπως σωστά μαντέψατε, αυτό το κόμμα είναι από σήμερα η Νέα Δημοκρατία του κ. Σαμαρά!

   Αποτελεί κοινό τόπο, ότι η αντίληψη περί πολιτικής τακτικής στη χώρα μας είναι εξαιρετικά ελαστική. Οι Έλληνες πολίτες, διαχρονικά, έχουν αποδεχθεί και επιδοκιμάσει ακόμη και στην κάλπη,  θεαματικές μεταστροφές σε θέσεις, απόψεις και πρακτικές των εκάστοτε πολιτικών ηγετών.
Από τις περίφημες "βάσεις" του Α. Παπανδρέου που έμεναν φεύγοντας, μέχρι το "λεφτά υπάρχουν" του Γ. Παπανδρέου - χωρίς άλλα σχόλια παρακαλώ!- και από την "επανίδρυση του κράτους" του κ. Καραμανλή, μέχρι τους αντι-μνημονιακούς στοχασμούς του κ. Σαμαρά, οι πολιτικοί ηγέτες των κομμάτων εξουσίας ανέκαθεν απολάμβαναν μεγάλων περιθωρίων ελιγμού, χωρίς οι πολίτες-εκλογείς να νοιάζονται και ιδιαίτερα.
Αξίζει όμως να επισημάνουμε ότι σπανίως θα συναντήσει κανείς τόσο συχνές και τόσο θεαματικές μεταστροφές, οι οποίες δεν άπτονται μόνο στο πεδίο του πολιτικού τακτικισμού  αλλά αναβαθμίζονται στο επίπεδο της ιδεολογικής ανάπλασης, όσο αυτές που μετέρχεται ο κ. Σαμαράς.
Αυτή τη στιγμή - γιατί κανείς δε γνωρίζει τι θα συμβεί "στον επόμενο τόνο" στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας" - καταγράφουμε στην παράταξη τρεις διαφορετικές...

Αθλιότητα, γραφειοκρατία, μιζέρια, μικρόνοια, καπηλεία, Ελλάδα*


* Ο τίτλος θα μπορούσε να είναι «Γιατί δεν έχει εκχιονιστικά στη Σαχάρα»

Οι συστατικές λέξεις του τίτλου αποδίδουν με σαφήνεια την κατάσταση που δημιουργήθηκε έξω από το δήμο Αιγάλεω όπου εκατοντάδες άνθρωποι συνωθούνταν επί ώρες προκειμένου να εξασφαλίσουν μια βεβαίωση ώστε να πάρουν το προνοιακό επίδομα αναπηρίας που δικαιούνται.
Η αθλιότητα συνίσταται στη λειτουργία αυτού του κράτους που στην εποχή των υπολογιστών, των ΚΕΠ κ.λπ. υποχρεώνει τους πολίτες να προσέρχονται σε υπηρεσίες για να παραλάβουν ένα απολύτως τυπικό πιστοποιητικό.
Η γραφειοκρατία συνίσταται στο ότι ακόμη και έτσι οι πολίτες προσπαθούν να τηρήσουν μια σειρά προτεραιότητας σε ένα τετράδιο, την οποία όμως δεν αποδέχεται η υπηρεσία.
Η μιζέρια συνίσταται στο γεγονός ότι στην Ελλάδα του 2012 οι πολίτες λειτουργούν με...

Το πρόβλημα είναι… η Νέα Δημοκρατία


ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΧΡΑΚΗΣ



«Η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις. Αυτό είναι ένα πρόβλημα».

Με αυτήν την φράση ξεκίνησαν οι δηλώσεις του κυρίου Σόϊμπλε.

Θα περίμενε κανείς την συντηρητική παράταξη της Χώρας πού επί 50 χρόνια κατηγορείται για παράδοση στα ξένα και ντόπια κεφάλαια να μην είναι το πρόβλημα. Δυστυχώς για τους ψευτοσοσιαλδημοκράτες και τους δυνάστες των λαών η κυρίαρχη αντίσταση και διαπραγμάτευση προέρχεται από αυτήν την παράταξη πού πάντα...

Η καθυστέρηση μιας πτήσης και το μήνυμα Νετανιάχου

Σάββα Ιακωβίδη
Η σημειολογία στην πολιτική είναι εξίσου σημαντική με τη διπλωματία. Λίγες μόνο ώρες πριν από την επίσημη επίσκεψη του Ισραηλινού Πρωθυπουργού στην Κυπριακή Δημοκρατία, η Τουρκία την απείλησε να μην προχωρήσει στον δεύτερο γύρο των αδειοδοτήσεων για το φυσικό αέριο, για έρευνες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της.
Η Τουρκία προειδοποίησε ότι υπό οποιεσδήποτε συνθήκες δεν θα επιτρέψει σε εταιρείες να διεξάγουν χωρίς άδεια έρευνες σε περιοχές, που εφάπτονται δήθεν τουρκικών ζωνών. Και σε μια ευθεία αναφορά στο Ισραήλ, προειδοποίησε κράτη και εταιρείες να απέχουν από τέτοιες έρευνες. Χθες, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Νετανιάχου, η Τουρκία, κλιμακώνοντας την ένταση και τις προκλήσεις, διεξήγαγε άσκηση με πραγματικά πυρά στα όρια του κυπριακού τεμαχίου 12, «Αφροδίτη», όπου ανακαλύφθηκαν σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου…
Σε δηλώσεις του, ο Νετανιάχου είπε ότι «η πτήση από το Ισραήλ προς...

ΤΟ ΕΧΟΥΝΕ ΧΑΣΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣ... ΕΛΑΔΑ Ο ΜΙΜΙΚΗΣ, ΠΑΤΡΙΔΑ Ο ΨΩΜΙΑΔΗΣ! ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΣΚΕΦΤΟΥΝ;


Η Ελλάδα των καλαμοκαβαλλάρηδων...


Στις 29 Φεβρουαρίου θα ανακοινώσει ο Παναγιώτης Ψωμιάδης την ίδρυση του νέου του κόμματος. Ο εν αργία περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας αποκάλυψε στο πρωινό του ΑΝΤ1 ότι το κόμμα θα ονομάζεται ΠΑΤΡΙ.Δ.Α (Πατριωτικό Δίκτυο Αφύπνισης).
Ο ίδιος είχε προαναγγείλει εδώ και καιρό την κίνησή του.
Υπενθυμίζεται πως ο κ. Ψωμιάδης είχε στείλει προ ημερών επιστολή προς τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής της Ν.Δ Θεσσαλονίκης δηλώνοντας απερίφραστα ότι στο εξής το κόμμα δεν πρέπει να τον υπολογίζει.

Όψιμοι «Ήρωες» και «Προδότες» του νέου Διχασμού - και μια (αληθινά ηρωική) πρόταση



Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Μια σειρά από επισημάνσεις που οδηγούν σε μερικά συμπεράσματα και σε μία πρόταση θα κάνω σήμερα. Αφού ενημερώσω πως παρά την προσπάθεια κάποιων κακόβουλων να με στείλουν στις... Φιλιππίνες από όπου υποτίθεται ότι ζητούσα βοήθεια από φίλους και γνωστούς, μέσω ενός αστείου mail, εξακολουθώ να πατάω Ελλάδα (από πάσης απόψεως). 

Τα γεγονότα είναι γνωστά. Το ίδιο και οι παθογένειες:

Η Ελλάδα κυβερνάται επί δεκαετίες με άθλιο και ζημιογόνο τρόπο από ανθρώπους που στηρίζουν την εκλογή τους και την παραμονή τους στον δημόσιο (λέμε τώρα) βίο στη λειτουργία αυτής της καλοκουρδισμένης μηχανής που είναι το πελατειακό σύστημα.

Με τον τρόπο αυτό όχι μόνο εκλέγονται πρόσωπα που δεν διαθέτουν ικανότητες και πολιτικό φιλότιμο, αλλά με τη συμπεριφορά τους «μολύνουν» και όσους δεν επιθυμούν να ακολουθήσουν αυτόν τον...

Στις ΗΠΑ γυρίζουν σελίδα και στην Ευρώπη... παίζουν με την Ελλάδα


Picture 0 for Στις ΗΠΑ γυρίζουν σελίδα και στην Ευρώπη... παίζουν με την Ελλάδα
Η στιγμή θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί και ιστορική. Αφού η AIG και ηCitibank δηλώνουν έτοιμες να επαναγοράσουν τις μετοχές τους, που έχει στο χαρτοφυλάκιο του τα αμερικανικό δημόσιο από το σχέδιο σωτηρίας του 2008 και μετά, στις ΗΠΑ, μπορούν να ισχυρίζονται ότι τουλάχιστον ο πρώτος κύκλος της κρίσης, εκεί, έκλεισε. 
Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να ανοίξει κάποιος δεύτερος ή τρίτος, ωστόσο, σημασία έχει ότι ο μεγάλος κίνδυνος για το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα μάλλον ανήκει...

Η επέτειος απελευθέρωσης των Ιωαννίνων


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ                                          ΛΑΥΡΙΟ    19/0/2012                  

     ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ

   « Ο ΠΥΡΡΟΣ»    

  ΤΗΛ. 6944991580



ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


Φίλες και φίλοι,
ο Σύλλογος  των Ηπειρωτών Λαυρεωτικής σας προσκαλεί να παρευρεθείτε στην εκδήλωση  μνήμης για την απελευθέρωση της πόλης των Ιωαννίνων που θα πραγματοποιηθεί στο Λαύριο 19-2-2012 και ώρα 11 π.μ.στην πλατεία Ηρώων.


 
    Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                              Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ


ΚΑΡΑΜΠΙΚΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ                    ΛΑΜΠΙΡΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ



Υ.Γ.      Α) 11.00 π.μ. επιμνημόσυνη δέηση.
            Β)11.05  κατάθεση στεφάνου από τον Δήμο.     
            Γ)    >>             >>           >>    από τον Πρόεδρο του Συλλόγου.
               Δ) 11.20    π.μ.   στο Μηχανουργείο   <<Ομιλία - Πανηγυρικός  της     
                Ημέρας>>
            Ε) 11.40 π.μ. κόψιμο Πρωτοχρονιάτικης πίττας.

Αλήτες! Μια παραίτηση ενός γελοίου δεν αρκεί....

Υπέβαλε την παραίτηση του ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος

Την παραίτηση του υπέβαλε σήμερα το πρωί ο Παύλος Γερουλάνος από τη θέση του υπουργού Πολιτισμού. Ο πρώην στενός συνεργάτης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου έστειλε επιστολή παραίτησης στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, μετά την κλοπή εκθεμάτων από το μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας.
Νωρίς το πρωί άγνωστοι εισέβαλαν στο μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας και αφού χτύπησαν και φίμωσαν υπάλληλο και στη συνέχεια έσπασαν τρεις προθήκες και άρπαξαν 65 αρχαία αντικείμενα -χρυσά κοσμήματα, νομίσματα και αγαλματίδια- και διέφυγαν.
Πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλη ληστεία που σημειώνεται επί υπουργίας του Παύλου Γερουλάνου, μετά την κλοπή σημαντικών έργων τέχνης από την Εθνική Πινακοθήκη πριν από ένα μήνα

Ο Σίσυφος, ο Τάνταλος και τα μαρτύρια


 Ο Σίσυφος, ο Τάνταλος και τα μαρτύρια
Του Τάκη Θεοδωρόπουλου
Ο Σίσυφος ήταν μυθικός βασιλιάς της Κορίνθου. Τιμωρήθηκε για την αδιακρισία του όταν αποκάλυψε στον ποταμό Ασωπό ότι είδε την κόρη του, την Αίγινα, να κάνει αίσχη με τον Δία.
Ο βασιλιάς των θεών, θυμωμένος, τον έστειλε στον κάτω κόσμο, ο Σίσυφος έκανε διάφορα κόλπα για να ξεφύγει, εννοείται ανεπιτυχώς, και κατέληξε να κουβαλάει εκείνον τον βράχο στην κορυφή του λόφου. Ο βράχος, ως γνωστόν, μόλις φτάσει στην κορυφή κατρακυλάει από την άλλη πλευρά και ο Σίσυφος είναι καταδικασμένος να αρχίζει από την αρχή την αγγαρεία.
Ο δεύτερος διάσημος βαρυποινίτης της μυθολογίας μας είναι ο Τάνταλος. Επειδή τα πήγαινε καλά με τους θεούς, όλο προσκλήσεις σε δείπνα και φιλοφρονήσεις ήταν, πήρε ψηλά τον αμανέ και αποφάσισε να παίξει μαζί τους. Έκοψε τον γιο του τον Πέλοπα κομμάτια και τους τον σερβίρισε...

Εκεί που βάδισε και δίδαξε ο Ρήγας Βελεστινλής

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Τα λιθόστρωτα του Πηλίου
Του Αποστόλη Ζώη

Μοναδικής ομορφιάς και αισθητικής είναι τα λιθόστρωτα 
του Πηλίου, σε μια διαδρομή που θα ακολουθήσουμε με οδηγό τον Παναγιώτη Παπαδέλλη, τοπογράφο μηχανικό στο επάγγελμα. Πολλά από τα ελεύθερα πνεύματα της ευρύτερης περιοχής, σκαρφάλωσαν στο βουνό δημιουργώντας μιας μορφής Αθωνική Πολιτεία που με τον χρόνο έγινε δραστήρια και ζηλευτή κοσμική ενότητα. Τούτων 
ο σπόρος ήταν που ρίζωσε, και έδωσε στην υπηρεσία του αγώνα της παλιγενεσίας, τα Φωτισμένα πνεύματα του Ελληνικού Διαφωτισμού, τον Ανθιμο Γαζή, τον Γρηγόρη Κωνσταντά, τον Δανιήλ Φιλιππίδη και τόσους άλλους ανώνυμους και επώνυμους φωτισμένους αγωνιστές.

Στην Μακρυνίτσα, αναφέρει ο ίδιος, έχουμε τον λαϊκό Πολεοδόμο Φίλιππο Τσικρικτσή γεννημένο στα 1825 που σχεδίασε και κατασκεύασε το κλειστό καλντερίμι των εκκλησιών Αγίου Γεωργίου και Αγίου Αθανασίου με την απαράμιλλη θέα προς τον Βόλο , τον...

17 Φεβρουαρίου 2012: 98η Επέτειος Αυτονομίας Βορείου Ηπείρου


 Η 17η Φεβρουαρίου 1914, ημερομηνία ανακηρύξεως της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου, αποτελεί ορόσημο στη ματωμένη ιστορική πορεία της πολύπαθης αυτής Ελληνικής Γης.
 Ο νικηφόρος ένοπλος αγώνας των Βορειοηπειρωτών είχε σαν επιστέγασμα την Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου, που επισφραγίσθηκε με το Πρωτόκολλο της Κερκύρας (17 Μαΐου 1914), νομικό κείμενο το οποίο αποδέχθηκε και η Αλβανία, χωρίς όμως ποτέ να σεβασθεί τις προβλέψεις του.
 Ο αιώνας που μεσολάβησε έκτοτε, παρά τις δραματικές γεωπολιτικές...

Αλλαγή συνόρων στο Κοσσυφοπέδιο, θα φέρει και αλλαγές στα Σκόπια


Τι σηματοδοτεί το δημοψήφισμα που διεξάχθηκε σε τέσσερις δήμους του σερβικού τμήματος του Κοσσυφοπεδίου, για την μη αναγνώριση από τους εντόπιους Σέρβους των αλβανικών αρχών της Πρίστινας
                      Picture 0 for Αλλαγή συνόρων στο Κοσσυφοπέδιο, θα φέρει και αλλαγές στα Σκόπια
Δημοψήφισμα διεξάχθηκε, κατά το προηγούμενο διήμερο, σε τέσσερις δήμους του σερβικού τμήματος του Κοσσυφοπεδίου, για την μη αναγνώριση από τους εντόπιους Σέρβους των αλβανικών αρχών της Πρίστινας.
Τα αποτελέσματα ήταν προβλεπόμενα. Από το σύνολο των ψηφισάντων το 99,74% ψήφισε «Όχι», στο ερώτημα εάν θα αποδέχονταν τους θεσμούς της Πρίστινας (ψήφισαν 35.500 πολίτες και μόνον 60 ψήφοι είχαν καταφατική...

ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ: Ο ΞΕΝΟΜΑΝΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΗΡΕΤΗΣΕ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟ!

«χαρτονόμισμα χωρίς αντίκρισμα» ο διορισμένος Πρωθυπουργός

                                               
Ο Λουκάς Παπαδήμος, σύμφωνα με το βιογραφικό του, όταν τελείωσε το σχολείο το 1965, μετέβη στις ΗΠΑ, προκειμένου να σπουδάσει Φυσική! Η σχολή της Φυσικής εκείνο το διάστημα στην Ελλάδα, ήταν ίσως η πιο περιζήτητη, ειδικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με καθηγητές που προσέδιδαν υψηλό κύρος και ποιότητα στις σπουδές. Καθηγητές του διαμετρήματος του Καίσαρα Αλεξόπουλου (φυσικός, Ακαδημαϊκός και εκ των συνευφευρετών της συσκευής ΒΑΝ), αλλά και του Δημητρίου Κάππου (Μαθηματικού), καθιστούσαν τη Σχολή της Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, από τις πιο αξιόλογες παγκοσμίως. Και όμως, ο κ. Παπαδήμος την…περιφρόνησε, μεταναστεύοντας στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ)!!!
Γιατί άραγε ο Λουκάς Παπαδήμος εγκατέλειψε την Ελλάδα, για να φοιτήσει στην...

Ε. Παναρίτη: 18 χρόνια στα διεθνή οικονομικά, πρώτη φορά βλέπω κείμενο σαν το Μνημόνιο


Το ξέσπασμα της βουλευτού στην Οικονομική Επιτροπή....
    
Η Ομιλία της Βουλευτού Επικρατείας στην Επιτροπή Οικονομικών κατά την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Έγκριση των Σχεδίων Συμβάσεων Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης μεταξύ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Ε.Τ.Χ.Σ.), της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Τράπεζας της Ελλάδος, του Σχεδίου του Μνημονίου Συνεννόησης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Τράπεζας της Ελλάδος και άλλες επείγουσες διατάξεις για τη μείωση του δημοσίου χρέους και τη διάσωση της εθνικής οικονομίας».

O Σύλλογος Ηπειρωτών Νέας Ιωνίας τιμά τα 99 χρόνια από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων.

                                                                             Πρόσκληση.

Ο Εκπολιτιστικός, Μορφωτικός & Λαογραφικός Σύλλογος Ηπειρωτών Ν. Ιωνίας Αττικής "Απειρος Γαία", σας ενημερώνει,ότι την 19-2-2012, ημέρα Κυριακή και ώρα 11:00, για τα "99 χρόνια από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, από τον Τουρκικό Ζυγό, στις 21-2-1913, ως και την ενσωμάτωση της Ηπείρου με την υπόλοιπη Ελλάδα", θα πραγματοποιήσει Επετειακή Εκδήλωση- Ομιλία, με ανάλογο θέμα, σε αίθουσα του "Ιωνικού Συνδέσμου" (Λ. Ηρακλείου & Τσουρουκτσόγλου 1, πλατεία Σημηριώτη, Ν. Ιωνία, τηλέφωνο: 210 2775916) με ομιλητή τον καθηγητή ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Σπυρίδωνα Πλουμίδη, ως και την παρουσίαση Ντοκιμαντέρ. 

Πριν την ομιλία, θα προηγηθεί επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Ν. Ιωνίας, στις 10:00' η ώρα. 

Παρακαλείσθε, όπως μας τιμήσετε με την παρουσία σας, στην  εκδήλωση ΤΙΜΗΣ, της Απελευθέρωσης της πόλης των Ιωαννίνων.


Για το Δ.Σ.

      Ο Πρόεδρος                       
    Ιωάννης Γεωργαλής 

Φτιάχνουν ενεργειακό τόξο Κύπρος και Ισραήλ


Υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας


Στις συνομιλίες, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε και στο Κυπριακό και τις τελευταίες εξελίξεις, και ο κ.  Νετανιάχου δήλωσε αργότερα ότι Ισραήλ και Κύπρος είναι δύο χώρες με μεγάλες ελπίδες για το μέλλον ...
Στις συνομιλίες, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε και στο Κυπριακό και τις τελευταίες εξελίξεις, και ο κ. Νετανιάχου δήλωσε αργότερα ότι Ισραήλ και Κύπρος είναι δύο χώρες με μεγάλες ελπίδες για το μέλλον ...
 
Λευκωσία: Σημαντικά βήματα για εμβάθυνση της συνεργασίας Κύπρου-Ισραήλ, έγιναν χθες κατά την επίσκεψη του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζιαμιν Νετανιάχου στη Λευκωσία. Πρώτο σημαντικό βήμα, ήταν η υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας στον τομέα της έρευνας και διάσωσης. Συμφωνία που έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η συμφωνία προσφέρει επαρκείς συνθήκες ασφαλείας για τις ενεργειακές έρευνες. 
Δεύτερο σημαντικό βήμα αποτελεί τα όσα συμφωνήθηκαν σε σχέση με την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου και για τα οποία αναμένονται αποτελέσματα μέσα στο επόμενο δίμηνο. Στο πλαίσιο αυτό οι δύο χώρες αναμένεται να υπογράψουν συμφωνία συνεκμετάλλευσης κοιτασμάτων που βρίσκονται και εντός αποκλειστικών του οικονομικών ζωνών. 


Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ - ΤΙ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ


Εκτιμούμε πως το προσεχές μέλλον θα καταδείξει το πόσο βαθιά θα πάει η συνεργασία Κύπρου-Ισραήλ. Η συμφωνία στον τομέα της έρευνας και διάσωσης, που υπογράφηκε σήμερα από τον πρόεδρο της Κύπρου και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, κατά την διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του δεύτερου στη Λευκωσία, αφορά στη συνεργασία των δύο κρατών στην μεταξύ τους θαλάσσια περιοχή. Πρόκειται ουσιαστικά, για στρατιωτική συμφωνία στρατηγικής σημασίας, η οποία θα επιτρέπει στις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ να παρέχουν προστασία σε ολόκληρη την ΑΟΖ της Κύπρου.
Είναι ενδιαφέρον πως ισραηλινά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι τα αεροσκάφη της αεροπορίας του Ισραήλ και τα πλοία του ναυτικού της χώρας θα μπορούν να χρησιμοποιούν τον κυπριακό εναέριο χώρο και κυπριακά χωρικά ύδατα. Και εδώ

Αντιφατικές εκτιμήσεις ΓΑΠ-Σαμαρά μετά τα ραντεβού με Παπαδήμο


Αντιφατικές εκτιμήσεις ΓΑΠ-Σαμαρά μετά τα ραντεβού με ΠαπαδήμοΤην εκτίμηση ότι το πακέτο διάσωσης της χώρας μας είναι στον αέρα όχι όμως για πολιτικούς αλλά για οικονομικούς λόγους, εκφράζει το επιτελείο του κ. Γιώργου Παπανδρέου μετά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.
Συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ έλεγαν ότι από την συζήτηση με τον κ. Λουκά...

Μόνο η πΓΔΜ έχει κατάλογο των χωρών που την αναγνώρισαν ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας"

Το ερώτημα σχετικά με το πόσες χώρες έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια με τη συνταγματική τους ονομασία μας έχει απασχολήσει* από καιρό, καθώς δεν υπάρχει κανένας επίσημος κατάλογος, ούτε καν σε αυτό τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Πρόσφατα, οι Παμμακεδονικές Ενώσεις, σε επιστολή τους στον Υπ. Εξωτερικών Σταύρο Δήμα, έθεσαν ξεκάθαρα το ερώτημα εάν γνωρίζει η Ελλάδα αν υπάρχουν όντως «131 χώρες» που «αναγνωρίζουν» χώρα με την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», και αν ναι, ποιες είναι αυτές.

Ένα έγγραφο της Αυστραλιανής κυβέρνησης, και συγκεκριμένα της Γερουσίας Εξωτερικών Υποθέσεων, Επιτροπής Νομοθεσίας Άμυνας και Εμπορίου, καθιστά σαφές ότι δεν υπάρχει κανένας ανεξάρτητος και επαληθεύσιμος κατάλογος χωρών που έχουν αναγνωρίσει την πΓΔΜ με το όνομα που αυτή προτιμά και πως μόνο το Υπουργείο...

Σάββας Παύλου. “Με δαύτη μου να παρελάσω τη μπάντα”. Ένα σκαριμπικό χάππενιγκ που δεν τόλμησα να διεκπεραιώσω

Στα έργα του Σκαρίμπα η εναλλαγή των ρόλων, η διπλή ταυτότητα, η παρενδυσία, αποτελούν προσφιλή θέματά του. Αντεραστές αποδεικνύονται ρομπότ, η μυστήρια γυναίκα που δέχεται την επιδαψίλευση θαυμασμού και ερωτοτροπίας είναι κούκλα της βιτρίνας και οι ήρωες του θιάσου σκιών κατεβαίνουν από τη σκηνή για να πάρουν την εμπειρία της ζωής. Και στο πεζό του «Το μουστάκι (του κ. Φρανσουά ντε λα Τουςς)» το ψεύτικο μουστάκι αλλάζει χέρια και ο συνωμότης που θέλει να υποδυθεί τον ντε λα Τουςς και να διακηρύξει, σε διάλεξη στην Αθήνα, ότι ο Μπαρίσκας που διαβιοί στη Χαλκίδα είναι μεγάλος ποιητής, υποκαθίσταται από κάποιον άλλο, πιο οργανωμένο συνωμότη, που ανεβαίνει στο βήμα υποδυόμενος αυτός τον ντε λα Τουςς, για να διακηρύξει ότι ο Μπαρίσκας είναι ένα ποιητικό μηδενικό.

Καλεσμένος στο Συμπόσιο για την ποίηση του Σκαρίμπα (Μέγαρο Μουσικής, 16 Ιανουαρίου 2012) σκέφτηκα ένα σκαριμπικής δεξιοσύνης χάπενινγκ. Θα υποδυόμουν ότι σύγχυσα τα χαρτιά μου και ότι διάβασα στην αρχή κείμενο από μια άλλη εισήγηση που θα ανακοινωνόταν σε τρεις μέρες. Έτσι θα ακούονταν και μερικά λόγια που η αθηναϊκή...

Τουρκικές απειλές κατά της κυριαρχίας της κυπριακής δημοκρατίας


Η Τουρκία ωρύεται και απειλεί με ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο , εν όψει του δεύτερου προγράμματος αδειοδοτήσεων που εξήγγειλε η κυπριακή δημοκρατία στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Η Τουρκία θέτει δύο παράνομες και παράλογες αιτιάσεις προκειμένου να υποστηρίξει τις απειλές και απαιτήσεις της.
Πρώτα διεκδικεί δικαιώματα του “λαού” των Τουρκοκυπρίων και της “τουρκικής δημοκρατίας βορείου Κύπρου” πάνω στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της κυπριακής δημοκρατίας.
Και δεύτερο θεωρεί ότι μερικά από τα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ εδράζονται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.
Στόχος των τούρκων είναι να καταστήσουν αμφισβητούμενη περιοχή την κυπριακή ΑΟΖ και ως εκ τούτου να την μετατρέψουν σε γκρίζα ζώνη για να ακυρώσουν κάθε...

«Οι μάσκες έπεσαν» και φόρεσαν κουκούλες

Παριστάνουν τους δημοκράτες αλλά πάντα αποκαλύπτονται. Μιλούν για δημοκρατία αλλά δημοκρατία στα μέτρα τους κατά τα πρότυπα Στάλιν. Είναι απόλαυση να διαβάζει κανείς αριστερούς ή αριστεριστές και να ανακαλύπτει τον καταπιεσμένο φασισμό τους. Και ονειρεύονται..... Οδυσσεύς

realpolitics.gr

του Κώστα Γιαννόπουλου

Μέσα χωρίς πετρέλαιο και καύσιμα. Έξω μια πόλη στις φλόγες. Μέσα τα ράφια άδεια. Έξω κλεμμένα μαγαζιά. Μέσα τα φάρμακα λείπουν. Έξω πέφτουν τόνοι χημικών και βόμβες μολότοφ. Μέσα οι τραπεζικές καταθέσεις που απειλούνται. Έξω κατεστραμμένα ΑΤΜ και μαγαζιά χρυσού. Μέσα ουρές με δελτία για το συσσίτιο. Έξω άγνωστοι απειλούν καταστηματάρχες και ληστεύουν τις εισπράξεις της μέρας. Μέσα η κομματική πειθαρχία και οι εκβιασμοί προς τους βουλευτές να πουν ναι στο μνημόνιο. Έξω δεκάδες χιλιάδες υψωμένες γροθιές διεκδικούν το ψωμί και τον ιδρώτα τους. Μέσα υποκρισία, ψέμα και ηθική απαξίωση του αστικού πολιτικού πολιτισμού. Έξω καίγονται νεοκλασικά κτίρια και ιστορικοί κινηματογράφοι. Μέσα οι αδιάβαστοι βουλευτές του ναι και έξω καίγονταν βιβλιοπωλεία. Μέσα και έξω ο ανθρώπινος πολιτισμός στην πυρά. Οι μάσκες έπεφταν μέσα στη βουλή. Οι κουκούλες έμπαιναν απ’ έξω. Μέσα και έξω με μια λέξη: τρομοκρατία.
Το κράτος του τρόμου
Κάπως έτσι ψηφίστηκε το 2ο μνημόνιο απ’ τη βουλή την Κυριακή το βράδυ. Λίγο πριν, οι ομιλίες καρμπόν των Αντώνη Σαμαρά, Γιώργου Παπανδρέου, Ευάγγελου Βενιζέλου και Λουκά Παπαδήμου, live απ’ τα τηλεοπτικά δίκτυα με φόντο το...

Δεξιά κύφωση - αριστερή τύφλωση


ΑΠ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
Η κατάντια της ελληνικής κυβερνώσας ελίτ είναι απερίγραπτη. Ήταν συνηθισμένη να παραδίδει στους ξένους επικυρίαρχους ότι ζητούν, με αντάλλαγμα την παραμονή της στην εξουσία. Θεωρούσε αυτή την συναλλαγή αυτονόητη. Τώρα τρώει κλωτσιές και χαστούκια, την εξευτελίζουν απροσχημάτιστα στα μάτια του «πόπολου».
Οι επικυρίαρχοι δεν ενδιαφέρονται να κρατήσουν την «τιμή και την υπόληψή» της ελληνικής ελίτ, προϋπόθεση για να συνεχίσει να κυβερνά. Ένας λόγος είναι η ίδια της η ανικανότητα αλλά και η απληστία της. Έγινε βάρος στους προστάτες της. Και αυτοί, με τη συμπεριφορά τους, δείχνουν ότι δεν πιστεύουν ότι μπορεί αυτή η σημερινή ελίτ να συνεχίσει να κυβερνά. Ο Γερμανικός, κοντόθωρος, αυταρχισμός παίζει ασφαλώς ένα ρόλο στη, σχεδόν χυδαία, στάση του Βερολίνου απέναντι στην Αθήνα. Αλλά πρώτα έγινε ολοφάνερη η απαξίωση του πολιτικού κόσμου από τον ελληνικό λαό και μετά εκδηλώθηκε η απροσχημάτιστη περιφρόνηση του Βερολίνου προς την Αθήνα . Βερολίνο...

Τι αποκαλύπτουν, τώρα, οι Βρετανοί για τον Ανδρέα Παπανδρέου του 1981...

Αποκαλυπτικές αναφορές των διαπιστευμένων στην Ελλάδα βρετανών διπλωματών για το ΠαΣοΚ και τον Ανδρέα Παπανδρέου, για πραξικόπημα αλλά και για την ακαταλληλότητα της οικονομίας ήδη από το 1981 έρχονται στο φως με τον αποχαρακτηρισμό απόρρητων αρχείων - καθώς παρήλθαν 30 χρόνια - του Φόρεϊν Οφις.
Στα σημαντικά αυτά έγγραφα διαφαίνεται ένας έντονος προβληματισμός στη Δύση για τις συνέπειες που θα είχε η ανάληψη της εξουσίας στην Ελλάδα από το ΠαΣοΚ. Προβληματισμός που σχετιζόταν κυρίως με τη μετριοπαθή στάση του Ανδρέα Παπανδρέου σε θέματα, από την ΕΟΚ και το ΝΑΤΟ έως την οικονομία. Η βρετανική κυβέρνηση ήταν...

O Mario Monti και η πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία. Οι οικονομικές επιλογές της Ρώμης δεν θα λύσουν το πολιτικό πρόβλημα της χώρας

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Mario Monti επέστρεψε στην πατρίδα του μετά από μια επιτυχημένη επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες το Σαββατοκύριακο, αφού κέρδισε τον έπαινο του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για τις ραγδαίες οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχει εφαρμόσει μετά την αντικατάσταση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τον Νοέμβριο. Η υποστήριξη του Ομπάμα ακολούθησε τα εύσημα και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού για το τολμηρό πακέτο του Monti με περικοπές στον προϋπολογισμό, με αυξήσεις φόρων και μέτρα απελευθέρωσης της εσωτερικής αγοράς. Ωστόσο, παρόλο που ο πρωθυπουργός έχει δώσει την ελπίδα στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές ότι η χώρα του μπορεί να βγει από την άμεση δημοσιονομική έκτακτη ανάγκη της, το πραγματικό δίλημμα της Ιταλίας είναι πολιτικό, όχι οικονομικό. Αν η Ρώμη δεν αλλάξει ριζικά την πολιτική κουλτούρα της, οι αλλαγές που η κυβέρνηση Monti έφερε στην Ιταλία – μεγαλύτερη νηφαλιότητα και μια σκληρή δόση φιλελευθερισμού - είναι απίθανο να αντέξουν.
Ο Monti, ένας ακαδημαϊκός και πρώην Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδιος για την πολιτική ανταγωνισμού, ανέλαβε το καθήκον να ηγηθεί μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας και να επιβάλει ένα πρόγραμμα λιτότητας. Έπεισε γρήγορα το ιταλικό...