Σελίδες

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Το ΡΚΚ δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση

Η οργάνωση «THE EUROPEAN LAWYERS FOR DEMOCRACY AND HUMAN RIGHTS (ELDH)» ζήτησε από την Ε.Ε. να διαγράψει το «ΡΚΚ» από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων.
Η οργάνωση υποστηρίζει ότι η συμπερίληψη του «ΡΚΚ» στον υπόψη κατάλογο στερεί από τους Κούρδους το δικαίωμα στην αντίσταση, δεδομένου ότι υπάρχουν αποδείξεις, για την πίεση που ασκείται στους Κούρδους σε πολιτικό και πολιτιστικό επίπεδο, με στόχο την εκδίωξή τους από τις εστίες τους, καθώς και για τα βασανιστήρια που υφίστανται.

Η «ELDH» υποστηρίζει ότι η ανωτέρω ενέργεια ενδέχεται να δώσει νέα ώθηση στην πολιτική διευθέτηση του Κουρδικού, στην Τουρκία, προσθέτοντας ότι η έκδοση Κούρδων πολιτικών προσφύγων, όπως απαιτεί η Άγκυρα, πρέπει να σταματήσει.

Υπενθυμίζεται ότι η Ε.Ε. συμπεριέλαβε το «PKK» στον κατάλογο με τις τρομοκρατικές οργανώσεις, το 2002, κατόπιν αιτήματος της τουρκικής Κυβέρνησης

Βορίδης: Φεύγω από το ΛΑΟΣ εάν....

Tη δυσαρέσκειά του εξέφρασε εμμέσως ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης για τα όσα είπε ο πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Καρατζαφέρης στη συνέντευξή του στην εφημερίδα "Εθνος" της Κυριακής σχετικά με το πολιτικό του παρελθόν για το οποίο, όπως ανέφερε ο κ. Καρατζαφέρης, τον προστατεύει και για αυτόν το λόγο δεν τον στήριξε ως υποψήφιο περιφερειάρχη.
Ο κ. Βορίδης μιλώντας στο ραδιοσταθμό "Flash" ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ειλικρινά, αισθάνομαι άσχημα διότι με την τοποθέτηση την οποία κάνει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, εμένα προσωπικά, μου δημιουργεί κι ένα αίσθημα ότι, ρε παιδί μου, μήπως αισθάνεται ότι του είμαι βάρος, μήπως τον εμποδίζω, ξέρω 'γω, σε κάτι, στην εξέλιξη την πολιτική του.
Θα μου πείτε, πότε το αισθάνθηκε, γιατί αυτά, να τονίσω, είναι γνωστά επί πολύ μακρό χρονικό διάστημα, έχουν κριθεί από τους πολίτες σε δύο εκλογές, οι οποίοι αποφάσισαν αυτό το οποίο αποφάσισαν και ως προς το πρόσωπό μου. Το επέλεξε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, ο οποίος μου έδωσε ένα κοινοβουλευτικό αξίωμα που είναι η θέση του γενικού γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδος.
Ενδεχομένως, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ έχει δεύτερες σκέψεις ή καινούργιες σκέψεις, αυτό είναι κάτι που θα το συζητήσω μαζί του, γιατί δεν θέλω σε καμία περίπτωση να αποτελώ βάρος για οποιονδήποτε».
Έδειξε ότι βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην αποχώρηση από το ΛΑΟΣ αν θεωρείται ως βάρος, όπως είπε, σημειώνοντας: «Είναι σαφές ότι θα απαλλάξω το κόμμα από το βάρος, με την έννοια ότι θα αποσυνδεθούν οι πολιτικοί μας δρόμοι. Από ‘κει και πέρα το τι θα κάνω πολιτικά θα δω, αλλά είναι σαφές ότι δεν θέλω να είμαι σε ένα σχήμα στο οποίο κάποιος μου λέει ότι, ξέρεις, του δημιουργώ προβλήματα».
Όπως διευκρίνησε, δεν είχε σκεφθεί μέχρι χθες αυτό το ενδεχόμενο αλλά «τώρα μοιραία υπάρχει μια συζήτηση η οποία πρέπει να γίνει».
Διαφοροποιήθηκε και από τη θέση του κ. Καρατζαφέρη -την οποία διατύπωσε στην ίδια εφημερίδα- ότι το κόμμα του είναι «χοντρο-αρχηγικό» και όχι «ψιλο-αρχηγικό» λέγοντας πως θα έπρεπε με νόμο να διασφαλίζεται η εσωτερική δημοκρατία στα κόμματα.
Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής, ο κ. Καρατζαφέρης είχε τονίσει ότι δεν έδωσε το χρίσμα του υποψήφιου περιφερειάρχη στον Μάκη Βορίδη λόγω του παρελθόντος του: "Φοβήθηκα ότι ο Βορίδης έχει μια ιστορία που με παρά πολλή τέχνη έχω καλύψει. Με το Λεπέν, τα τσεκούρια και τα σχετικά", είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.
nooz.gr

Φόβος διαρκείας όπου κι αν κάνετε ζάπινγκ απόψε στα κανάλια


Σε φόβο διαρκείας προσπαθεί να μετατρέψει  o Γ. Παπανδρέου τον περσινό ξαφ -νικό τρόμο που προκλήθηκε αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές και οδήγησε στην υπογραφή του Μνημονίου.
Η άκρως αντιαναπτυξιακή πολιτική του εκφοβισμού
που τις τελευταίες ημέρες έχει επιλέξει ο πρωθυ- πουργός, αποσκοπεί μεν στον περιορισμό των εκλογικών απωλειών, αλλά και εμποδίζει κάθε σκέψη για επενδύσεις – μικρές και μεγάλες.

Όσο για την χείρα βοηθείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που δια της Eurostat αποφάσισε να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία μετά τις περιφερειακές εκλογές, τώρα εξηγείται. Και πιάνει τόπο, καθώς αξιο -ποιείται εκλογικά από τον κ. Παπανδρέου.

Με λυμένα τα χέρια και αισθανόμενος ασφαλής χάρη στην αναβολή της ανακοίνωσης για την αναθεώρηση του ελλείμματος προς τα πάνω, που θα φέρει νέα μέτρα μετά τις περιφερειακές εκλογές, ο κ. Παπανδρέου αποφάσισε να παίξει το τελευταίο χαρτί της πόλωσης με ομοβροντία δημόσιων εμφανίσεων και συνεντεύξεων.

«Μητέρα των Μαχών» η σημερινή διακαναλική συνέντευξη του πρωθυπουργού– άνευ πολιτικών αντιπάλων και έχοντας απέναντί του μόνο δημοσιογράφους. Μια συνέντευξη που προκάλεσε αντιδράσεις και που από το περιεχόμενό της θα εξαρτηθεί αν θα αποβεί προς όφελος των υποψηφίων που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ ή θα καταλήξει μπούμερανγκ για τον κ. Παπανδρέου.

Τα σενάρια που ακούστηκαν πολλά. Με επικρατέστερο αυτό της μεγαλύτερης έμφασης σε όσα ο πρωθυπουργός αναφέρει κατά κόρον αυτές τις μέρες: Το δίλημμα «σωτηρία ή χρεοκοπία», την επίθεση κατά των πολιτικών του αντιπάλων και την ανάγκη να διαδοθεί το μήνυμα ότι «πάμε καλά» και αυτό πρέπει οπωσδήποτε να επιβραβευθεί στην κάλπη του Νοεμβρίου.

Για άλλη μια φορά, όπως και στις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2009, ο κ. Παπανδρέου δίνει δημοψηφισματικό χαρακτήρα στην εκλογική αναμέτρηση. Με μια σημαντική διαφορά: Τότε «έπαιζε το κεφάλι του» ως αρχηγός του κόμματος και προσπαθούσε να αποφύγει άλλη μια εσωκομματική αμφισβήτηση. Σήμερα «παίζει το κεφάλι του» ως πρωθυπουργός, θεωρώντας ότι μια μεγάλη ήττα στις προσεχείς εκλογές θα θέσει εν αμφιβόλω το σύνολο των πολιτικών που έχει υιοθετήσει.

Τέτοιου είδους επικοινωνιακές ντρίπλες οδηγούν αναμφισβήτητα και σε σενάρια εθνικών εκλογών, που φούντωσαν και πάλι το περασμένο σαββατοκύριακο.

Ήδη από την Κυριακή, με άρθρο-παρέμβαση στο «Βήμα», ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε το δίλημμα «σωτηρία ή χρεοκοπία» και αναφέρθηκε στην κρισιμότητα του «δευτέρου ημιχρόνου» (του 2011), εμφανιζόμενος βέβαιος πως αυτή θα είναι η τελευταία χρονιά της ύφεσης.

Σε διαφορετική γραμμή, όμως, βρέθηκε χθες ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Τομμάζο Παντόα Σκιόππα, που σε συνέντευξή του στο «Έθνος», δήλωσε πως τα μέτρα κινούνται στην σωστή κατεύθυνση και ότι δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους αν το πρόγραμμα εφαρμοστεί. Υποστηρίζει, όμως, και αυτός ότι για την έξοδο από την κρίση θα χρειαστούν χρόνια. Και πως τρέφει αυταπάτες όποιος περιμένει έξοδο της Ελλάδας από την κρίση σε μερικούς μήνες.

Διαψεύδει δηλαδή ο πρωθυπουργικός σύμβουλος τον κ. Παπανδρέου, που υποστηρίζει ότι σε έναν χρόνο από τώρα, στο τέλος του 2011 δηλαδή, θα έχουμε ξεμπερδέψει με την ύφεση.

 «Σήμερα βρισκόμαστε στο κομβικό σημείο όπου αποφασίζουμε είτε ότι συνεχίζουμε μπροστά, όχι μόνο για τη σωτηρία αλλά και για την αναμόρφωση της χώρας μας, για να χτυπήσουμε δηλαδή τα αίτια της κρίσης, είτε ότι πάμε πάλι πίσω, στη χρεοκοπία», γράφει στο άρθρο του ο κ. Παπανδρέου, υπενθυμίζοντας ότι «ο συναγερμός δεν έχει λήξει». Και συμπληρώνει:

«Η βαρύτητα της ψήφου στις 7 Νοεμβρίου αποκτά όμως πλέον και βαθύτερο πολιτικό περιεχόμενο: οι πολίτες θα δώσουν ξεκάθαρο στίγμα για το πού θέλουν να πάει η χώρα».

Σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων ξεκαθαρίζει πως «ό,τι και αν γίνει δεν πρόκειται να υπάρξει καμία περαιτέρω επιβάρυνση μισθωτών και συνταξιούχων και καμία αύξηση φορολογικών συντελεστών πέραν όσων έχουμε δεσμευτεί».

Για ψευτοδίλημμα μίλησε στην απάντησή του ο αρχηγός της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, που σημειώνει: «Ξεχνάει ότι τη χρεοκοπία της ανάπτυξης, τον αφανισμό των μαγαζιών, των μικρομεσαίων, την αφαίμαξη του χαμηλοσυνταξιούχου και του χαμηλόμισθου την έχει φέρει αυτός με την πολιτική του μνημονίου». Προσθέτοντας ότι. «στις εκλογές ο κόσμος δεν δέχεται μηνύματα. Στέλνει μηνύματα».

Ανάλογες δηλώσεις περί εκβιαστικών διλημμάτων έκαναν και οι άλλοι αρχηγοί της αντιπολίτευσης, ενώ μεγάλες υπήρξαν οι αντιδράσεις για την μεθόδευση μονολόγου και μονομέρειας που επιχειρείται με την σημερινή διακαναλική συνέντευξη και με την προεκλογική εκστρατεία να βρίσκεται στο φόρτε της.

Σε αντίθεση με όσα ο πρωθυπουργός υποστηρίζει, ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, με συνέντευξή του στην χθεσινή «Καθημερινή» δήλωσε ότι θεωρεί αναπόφευκτη την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, θεωρώντας μη ρεαλιστική την άποψη περί επανόδου της Ελλάδας στις αγορές σε 18 μήνες.

Υποστηρίζει πως η χώρα μας δεν θα καταφέρει να ανταπεξέλθει στο συσσωρευόμενο χρέος και πρόσθεσε με νόημα: «Αν δεν θέλετε να την πείτε πτώχευση, μην την λέτε πτώχευση. Πείτε την αναδιάρθρωση υπό πίεση, αλλά είναι βέβαιο ότι θα συμβεί».
Ελεύθερη Ζώνη 

Οι διαχρονικές ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων για τα διαδραματιζόμενα στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη


Έφη Τσελίκα: «Στην Θράκη δεν κυβερνά η Ελλάδα» (συνέντευξη στην σημερινή εκπομπή των "Αδιάβροχων")


Η κυβέρνηση και η συμμαχία των προθύμων ψιττακών της προπαγάνδας της προσπαθεί να μάς πείσει -με ηλίθια λόγια και πονηρές σιωπές- ότι:
Α) Η Ελλάδα δεν ανήκει στους Έλληνες αλλά στους τουρίστες. Αν οποιοσδήποτε κλάδος διαμαρτυρηθεί ή κινητοποιηθεί εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής "αμαυρώνει" την εικόνα της χώρας και "πλήττει καίρια" τον τουρισμό. Ο φορτηγατζής, δηλαδή, ομού και ο απλήρωτος συμβασιούχος του ΥΠΠΟ είναι δημόσιοι κίνδυνοι.
Β) Τα λεφούσια εξαγριωμένων τουρκοφρόνων που απειλούν και πολιορκούν επί εξάωρο συνεργείο γαλλικής τηλεόρασης στη Θράκη δεν πλήττουν τον τουρισμό.

Απορείτε για τα παραπάνω; Θα σας λυθούν οι απορίες ακούγοντας και διαβάζοντας όσα ακολουθούν...
(Στην φωτογραφία βλέπετε έναν φεσοφόρο έφηβο -στο χωριό Εχίνος της Ελληνικής Θράκης- να φοράει t-shirt με την σημαία του "ανεξάρτητου κράτους" της Δυτικής Θράκης)

Ακούστε σε δύο μέρη την συγκλονιστική αφήγηση της δημοσιογράφου (Liberation, France 3) Έφης Τσελίκα για την τραυματική εμπειρία που βίωσε στην Θράκη όταν αποπειράθηκε να κάνει ένα ρεπορτάζ για τον τρόπο ζωής, τη γλώσσα, τα ήθη και τα έθιμα των Πομάκων.
Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε στο γαλλικό σταθμό France 3 και χορηγήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η συνέντευξη με την κ. Τσελίκα πραγματοποιήθηκε στην εκπομπή μας «Οι Αδιάβροχοι» σήμερα το πρωί.
Η ίδια αφηγείται πώς πολιορκήθηκε(!) το γαλλικό τηλεοπτικό συνεργείο από δεκάδες φανατικούς τουρκόφρονες που τους απειλούσαν κραδαίνοντας μαχαίρια, τσεκούρια και ρόπαλα.
Οι ταλιμπάν της Θράκης - τραμπούκοι της Άγκυρας ούρλιαζαν «εδώ είναι Τουρκία, δεν υπάρχουν Πομάκοι, δεν υπάρχει πομακική γλώσσα» και απαιτούσαν να δουν τι έχει καταγράψει η τηλεοπτική κάμερα του συνεργείου.
Επίσης, οι ίδιοι άνθρωποι είχαν την αξίωση από την κ. Τσελίκα να υπογράψει ένα χαρτί με ένα σωρό άρθρα που θα την δέσμευαν – χωρίς, φυσικά, να της δώσουν αντίγραφο.
Ενημερωθείτε από πρώτο χέρι για την ανυπαρξία του ελληνικού κράτους από την περιοχή και για τις… παραινέσεις (από την ελληνική αστυνομία) που δέχτηκαν οι Γάλλοι οπερατέρ, τεχνικοί και η Ελληνίδα δημοσιογράφος να συμμορφωθούν προς τας υποδείξεις των εγκαθέτων του τουρκικού προξενείου!
«Να κάνετε ό,τι σας πουν για να μην έχουμε φασαρίες», τους έλεγε ένας ανεκδιήγητος αστυνομικός (που φορούσε ένα απολύτως αρμοστό για την περίπτωσή του ροζ μπλουζάκι).
«Στην Θράκη δεν κυβερνά η Ελλάδα», μας είπε η κ. Τσελίκα και δυστυχώς τα γεγονότα φαίνεται να δικαιώνουν την άποψή της.

To site της εκπομπής Avenue del'Europe:
http://info.france3.fr/avenue-europe/index-fr.php?page=accueil&id_article=219

To blog της εκπομπής Avenue del'Europe:
http://blog.france3.fr/champion-europe/index.php/Europe-et-minorites


Ακολουθούν τα αποσπάσματα από την συνέντευξη που μας παραχώρησε η κ. Τσελίκα

ΜΕΡΟΣ Α΄


ΜΕΡΟΣ Β΄

Υποχρέωση της Ελλάδας η στήριξη του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ. Αναστασίου

Ερώτηση στην Ελληνική Βουλή του ΜΙΧΑΛΗ ΜΠΕΚΙΡΗ  βουλευτή Ν.Δ.  Αχαΐας
Μετά τις επιθέσεις που εξαπολύονται το τελευταίο διάστημα κατά του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ.κ. Αναστασίου και κατά Ορθοδόξων Ιεραρχών της Εκκλησίας της Αλβανίας, την ανησυχία του εξέφρασε ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Υφυπουργός Μιχάλης Μπεκίρης και φέρνει   το θέμα στη Βουλή,  με ερώτηση που κατέθεσε,  προς  τους Υπουργούς Εξωτερικών και Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.
Ο Αχαιός πολιτικός τονίζει,  ότι πολλοί κληρικοί κάνουν λόγο για προσπάθεια σπίλωσης του κ. Αναστασίου επειδή στα τραγικά γεγονότα της Χειμάρρας, τον περασμένο Αύγουστο, με τη δολοφονία του 37χρονου Αριστοτέλη Γκούμα, έκανε το αυτονόητο, στάθηκε δίπλα στους ορθοδόξους της περιοχής.
Ζητά δε από την κυβέρνηση να γίνουν άμεσες ενέργειες για να πάψει κάθε προσπάθεια σπίλωσής του  Αρχιεπίσκοπου Αλβανίας Αναστάσιου, αλλά και να στήριξη αυτή της διεθνούς φήμης προσωπικότητα.
 Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
     «Θορυβημένοι είναι οι ορθόδοξοι Προκαθήμενοι και οι ηγέτες των διεθνών χριστιανικών οργανισμών από τις επιθέσεις που εξαπολύονται το τελευταίο διάστημα κατά του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ. Αναστασίου και κατά ιεραρχών της Εκκλησίας της Αλβανίας. Πολλοί κληρικοί κάνουν λόγο για προσπάθεια σπίλωσης του κ. Αναστασίου επειδή στα τραγικά γεγονότα της Χειμάρρας, τον περασμένο Αύγουστο, με τη δολοφονία του 37χρονου Αριστοτέλη Γκούμα, στάθηκε δίπλα στους ορθοδόξους της περιοχής.
Μάλιστα τονίζουν ότι τότε ήταν ο πρώτος που μίλησε για δολοφονία, όταν πολλοί προσπαθούσαν να αποδώσουν το γεγονός σε τροχαίο δυστύχημα.
Ένας Ακαδημαϊκός από  την εποχή του καθεστώτος Χότζα, ερευνητής του Ινστιτούτου Ιστορίας της Αλβανίας και γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη, έχει τεθεί επικεφαλής της αμφισβήτησης του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας.
 «Σκοπός του κ. Αναστασίου ήταν η αποκατάσταση της επιρροής της ελληνικής Εκκλησίας επί της Αλβανικής υπονομεύοντας και εκμηδενίζοντας τις προσπάθειες που είχαν καταβάλει οι αλβανοί πατριώτες» αναφέρεται σε ένα από τα δημοσιεύματα εφημερίδων που ανακυκλώνουν τις απόψεις του Ακαδημαϊκού.
Ενδεικτικές του κλίματος είναι ακόμη και οι ερωτήσεις που θέτουν δημοσιογράφοι στους μητροπολίτες της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας. «Γιατί η Εκκλησία δεν έκανε μνημόσυνο για τους Τσάμηδες, γιατί το αποφεύγει, γιατί εσείς ως Αλβανός δεν δέχεστε ότι σε βάρος τους υπήρξε γενοκτονία; Γιατί ο Αρχιεπίσκοπος δεν ενδιαφέρεται για τους Αλβανούς που σκοτώνονται στην Ελλάδα;», ρωτήθηκε μεταξύ άλλων ο Επίσκοπος Κρούγιας κ. Αντώνιος κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης. Ο ίδιος ο Ακαδημαϊκός  ζήτησε να κηρυχθεί «persona non grata»  και ο  Μητροπολίτης Βερατίου κ. Ιγνάτιος.
«Είναι ένας φανατισμένος έλληνας επίσκοπος, ένας μισθοφόρος της σοβινιστικής πολιτικής της Ελλάδας, ο οποίος, όπως και όλοι οι μισθοφόροι που δρουν στην Αλβανία, όπως ο βουλευτής Βαγγέλης Ντούλες, ο δήμαρχος Βασίλης Μπολάνος και ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, έλαβαν εντολή από την Αθήνα να εξαπολύσουν επίθεση εναντίον της Αλβανίας» υποστηρίζει  σε αλβανική εφημερίδα.
Ο  ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος πάντως, συστήνει στους συνεργάτες του νηφαλιότητα και τους καλεί να αποφεύγονται οι αντιδικίες.
        Κατόπιν αυτών και παρά το γεγονός ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος,  δέχεται  τηλεφωνήματα στήριξης από πολλές πλευρές, καθώς πρόκειται για προσωπικότητα διεθνούς κύρους και αποδοχής, ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι αρμόδιοι  Υπουργοί τι προτίθενται να κάνουν  για να πάψει κάθε προσπάθεια σπίλωσής του  Αρχιεπίσκοπου Αλβανίας Αναστάσιου, αλλά και στήριξης αυτής της διεθνούς φήμης προσωπικότητας.
boreioipirotis

Σύσταση Ρωσο-Βουλγαρικής κοινοπραξίας για τον South strem

Ξεχάστε το αρχικό σχέδιο του διπλανού  χάρτη (κλικ για να δείτε καλύτερα)!

Η Ελλάδα παραχώρησε την θέση της στη Βουλγαρία και τώρα πετάει … αητό!

Μένουμε έξω από τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης!
Καμία πρωτοβουλία.

Όπως αποδεικνύεται ο Μπορίσοφ χρησιμοποίησε τον κ. Παπανδρέου για να … έρθει αυτό το αποτέλεσμα!
Συγχαρητήρια στον κ. Παπανδρέου, τα κατάφερε!
Που καταντήσαμε..!
Ας θέσει τώρα  ο κ. Παπανδρέου, ένα ακόμη … δίλλημα στους Έλληνες!

Τη σύσταση της ρωσο-βουλγαρικής κοινοπραξίας η οποία θα αναλάβει την… εκπόνηση της μελέτης βιωσιμότητας για το τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, που θα διέρχεται από το βουλγαρικό έδαφος, αποφάσισαν οι πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας και της Ρωσίας, Μπόικο Μπορίσοφ και Βλαντιμίρ Πούτιν, αντίστοιχα.
Οι δύο άντρες, είχαν …τηλεφωνική επικοινωνία, στη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε ότι η σύσταση της κοινοπραξίας θα γίνει τον επόμενο μήνα (15 Νοεμβρίου), τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργικού συμβουλίου της Βουλγαρίας, την οποία μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων “ΒΤΑ”.
Παράλληλα ο Βλ. Πούτιν εξέφρασε την ετοιμότητα της Ρωσίας να προμηθεύσει τη Βουλγαρία με εξαρτήματα ασφάλειας για τον αντιδραστήρα 6 του πυρηνικού σταθμού Κοζλοντούι, όσο το δυνατόν συντομότερα.
Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν επίσης την πρόοδο της υλοποίησης των συμφωνιών για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Μπέλενε.
Οι πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας και της Ρωσίας συμφώνησαν να συνεχίσουν την επικοινωνία τους για τα κοινά έργα των δύο χωρών, προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.
Στάθης Σαραφόπουλος

Το" παιχνίδι" του Ερντογάν με την Αθήνα

 
Του Γιώργου Δελαστίκ -
Έχουν εξανεμιστεί πλέον εντελώς οι όποιες ελπίδες υπήρχαν ότι ο Eρντογάν θα διευκόλυνε τη βελτίωση των αντικειμενικά εχθρικών σχέσεων των δύο χωρών, απαλύνοντας κάποιες από τις πιο ακραίες εκφάνσεις του τουρκικού επεκτατισμού εναντίον της Eλλάδας και της Kύπρου.
Στην Eλλάδα βρέθηκε και πάλι ο Tούρ κος πρωθυπουργός Pετζέπ Tαγίπ Eρν τογάν.Πρόσχημα οι εργασίες της Mεσο γειακής Συνόδου για το Περιβάλλον. Πραγματικός στόχος η εξοικείωση της ελληνικής κοινής γνώμης με τη συχνή παρουσία του στην Aθήνα. Oυσία καμία όμως δεν έχει αυτή η επίσκεψή του - ουσία θετική, εννοείται, προωθητική των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Kανένα απολύτως άνοιγμα προς την Eλλάδα δεν κάνει η Aγκυρα. Oύτε καν σε φραστικό, έστω, επίπεδο.Έχουν εξανεμιστεί πλέον εντελώς οι όποιες ελπίδες υπήρχαν ότι ο Eρντογάν θα διευκόλυνε τη βελτίωση των αντικειμενικά εχθρικών σχέσεων των δύο χωρών, απαλύνοντας κάποιες από τις πιο ακραίες εκφάνσεις του τουρκικού επεκτατισμού εναντίον της Eλλάδας και της Kύπρου. O ίδιος ο Tούρκος πρωθυπουργός και οι επιτελείς της κυβέρνησής του φρόντισαν με αλλεπάλληλες δημόσιες δηλώσεις τους το τελευταίο δεκαπενθήμερο να διαλύσουν κάθε αυταπάτη σε αυτό τον τομέα. Oύτε το casus belli πρόκειται να αρθεί, ούτε τα τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια πρόκειται να ανοίξουν σε πλοία και αεροπλάνα υπό κυπριακή σημαία, ούτε οι τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου πρόκειται να σταματήσουν, ούτε οι τουρκικές σεισμικές έρευνες με πλοία σε διαμφισβητούμενες περιοχές της υφαλοκρηπίδας του Aιγαίου θα παύσουν...
Aπολύτως τίποτα από όσα ταλανίζουν τις σχέσεις Eλλάδας - Tουρκίας δεν πρόκειται να διευθετηθεί με τον Eρντογάν. H κυβέρνηση οφείλει να προσαρμόσει την πολιτική της σε αυτή την πραγματικότητα, αν επιθυμεί να κινείται στο πλαίσιο του ρεαλισμού και όχι της ονειροφαντασίας.
Tο casus belli
O Eρντογάν, στη σημαντική συνέντευξη που έδωσε στον Aλέξη Παπαχελά, χρησιμοποίησε μια πανέξυπνη έκφραση, όταν ερωτήθηκε αν προτίθεται να προωθήσει στο τουρκικό κοινοβούλιο την άρση του περιβόητου casus belli - την άρση δηλαδή της απόφασης της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, τον Iούνιο του 1995, να εξουσιοδοτήσει την κυβέρνηση να κηρύξει πόλεμο εναντίον της Eλλάδας, αν αυτή ασκήσει τα δικαιώματά της που απορρέουν από το Δίκαιο της Θάλασσας και επεκτείνει από τα 6 στα 12 μίλια τα ελληνικά χωρικά ύδατα. «Oι χώρες δεν πρέπει να κάνουν πράξη αυτά που συνιστούν casus belli», δήλωσε ο Tούρκος πρωθυπουργός. Σε απλά ελληνικά, αυτό σημαίνει ότι το θέμα δεν είναι να άρει η τουρκική Bουλή την απόφασή της για κήρυξη πολέμου εναντίον της Eλλάδας, αλλά αντιθέτως «δεν πρέπει να κάνει πράξη» η... Eλλάδα αυτό «που συνιστά casus belli» - δηλαδή την επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια! O Eρντογάν αντιστρέφει δηλαδή το ζήτημα και θέτει την Aθήνα στη θέση του κατηγορούμενου που απειλεί να προκαλέσει πόλεμο!
«Tο μοίρασμα του Aιγαίου»
Tο θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και αξίζει να συνειδητοποιήσουμε πλήρως την τουρκική θέση στο ζήτημα αυτό. Aκρως διαφωτιστική είναι μια συνέντευξη που έδωσε στον Πέτρο Παπακωνσταντίνου της «Kαθημερινής» ο Iμπραΐμ Kαλίν, σύμβουλος του Tούρκου πρωθυπουργού. O Kαλίν, αναφερόμενος αφενός στην απόφαση των Tούρκων για casus belli και στην απόφαση της ελληνικής Bουλής το 1995 που εξουσιοδοτούσε την ελληνική κυβέρνηση να επεκτείνει τα χωρικά μας ύδατα στα 12 μίλια. όποτε αυτή το κρίνει κατάλληλο, έκανε την εξής πρόταση:
«Aυτό που προτείνουμε σήμερα είναι να αποσύρουμε ταυτόχρονα και τις δύο αποφάσεις και να αφήσουμε τη ρύθμιση του ζητήματος στη συνολική διευθέτηση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων». «Kάτι τέτοιο θα σήμαινε να παραιτηθεί η Eλλάδα από ένα νόμιμο, βάσει του Διεθνούς Δικαίου, δικαίωμα, με αντάλλαγμα να παραιτηθεί η Tουρκία από μια απειλή. Σας φαίνεται δίκαιη μια τέτοια ανταλλαγή;» ενίσταται ο Eλληνας δημοσιογράφος.
«Eίναι δίκαιη γιατί το ουσιαστικό ζήτημα, αν διευρύνουμε τον ορίζοντα του προβληματισμού μας, είναι πώς θα μοιραστούμε το Aιγαίο (!)», απαντά χωρίς περιστροφές ο σύμβουλος του Eρντογάν. «Πώς θα μοιραστούμε το Aιγαίο», αυτό είναι το ζήτημα για την Aγκυρα, διατυπωμένο ευθέως, χωρίς περιστροφές, από υπεύθυνα τουρκικά χείλη. Σε αυτό το πλαίσιο αντιμετωπίζει το ζήτημα και ο Eρντογάν με την κυβέρνησή του.
Πρόταση NATOποίησης
Aν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι εντός αυτού του πλαισίου δεν υφίσταται κανένα αντικείμενο συνομιλιών με την Tουρκία για το Aιγαίο, δεδομένου ότι αντικειμενικά μέσα στο πλαίσιο της αρχής «πώς θα μοιραστούμε το Aιγαίο», η Eλλάδα σύρεται στη διαπραγμάτευση εκχώρησης ή περιορισμού κυριαρχικών ή διαχειριστικών δικαιωμάτων της. Eίναι πολύ αποκαλυπτικός ο τρόπος που χειρίστηκε ο Eρντογάν στην προαναφερθείσα συνέντευξή του το θέμα των αεροπορικών υπερπτήσεων, παραβιάσεων ή παραβάσεων εκ μέρους των τουρκικών μαχητικών.
«Eγώ στενοχωριέμαι πολύ για το εξής: H Eλλάδα κάνει πτήσεις των μαχητικών αεροσκαφών της σε μια πολύ μεγάλη έκταση. Δηλαδή φτάνουν μέχρι τη δική μας υφαλοκρηπίδα», δήλωσε ανερυθρίαστα ο Eρντογάν, ρίχνοντας και πάλι το βάρος στην... Eλλάδα για τις υπερπτήσεις τουρκικών πολεμικών αεροπλάνων ακόμη και πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά! Eίναι απίστευτο το πολιτικό του θράσος.
O Eρντογάν, όμως, θέλει να παραστήσει και τον «εποικοδομητικό» ηγέτη, αυτόν που κάνει προτάσεις για να αρθούν τα αδιέξοδα: «Πιστεύω ότι τα (σ.σ. πολεμικά) αεροσκάφη πρέπει πια να έχουν ως κέντρο το NATO και να ελέγχονται από εκεί. Mπορούν να γίνονται τέτοιες πτήσεις των πολεμικών αεροσκαφών, αλλά να ελέγχονται από το NATO», δήλωσε με άνεση.
Zητάει δηλαδή τη «NATOποίηση» του Aιγαίου. Tην εκχώρησή του εκ μέρους της Eλλάδας στο NATO, δηλαδή στους Aμερικανούς, οι οποίοι θα αποφασίζουν αν θα πετούν ελληνικά ή τουρκικά αεροπλάνα πάνω από τη Λήμνο, τη Σάμο ή τη Xίο! Aν είναι δυνατόν να υπάρξει ποτέ ελληνική κυβέρνηση, η οποία να αποδεχθεί μια τέτοια πρόταση και να μην ανατραπεί από τους ίδιους τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος εν μια νυκτί!
O,τι συμφέρει την Tουρκία
O Eρντογάν μας πληροφόρησε ότι ούτε από τις έρευνες του «Πίρι Pέις» και ομοειδών σκαφών πρόκειται να απαλλαγούμε: «Σκάφη που διενεργούν υποθαλάσσιες έρευνες, τα οποία ανήκουν σε ένα πανεπιστημιακό ερευνητικό κέντρο, πιστεύω ότι δεν είναι προκλητικές ενέργειες, είναι επιστημονικές έρευνες... Tο πλοίο που έπλεε στο Aιγαίο είχε σκοπούς επιστημονικής έρευνας», δήλωσε εμβριθώς ως φανατικός θεράπων της επιστήμης! Ως προστάτης των επιστημών ο Eρντογάν παρεμβαίνει ενεργά και στα νομικά θέματα της E.E. που αφορούν τα συμφέροντα της χώρας του. H προκλητικά φιλότουρκη (ιδίως σε θέματα που σχετίζονται με την Kυπριακή Δημοκρατία) Kομισιόν προωθούσε κανονισμό για την έναρξη απευθείας εμπορίου των κρατών - μελών της E.E. με το παράνομο τουρκοκυπριακό καθεστώς του Aττίλα, προσπαθώντας να τον βασίσει στο άρθρο 207 της Συνθήκης της Λισαβόνας που αναφέρεται στο εμπόριο με... τρίτες χώρες! Πρόκειται, δηλαδή, για πολιτική πρόκληση απίστευτων διαστάσεων, καθώς έτσι η Kομισιόν αναγνωρίζει την παράνομη γραμμή κατοχής ως... διεθνές σύνορο!..H Eπιτροπή Nομικών της Eυρωβουλής απέρριψε φυσικά ως μη ορθή αυτή τη νομική βάση. «Aυτή η απόφαση δεν είναι απόφαση της E.E. Δεν δεσμεύει τις χώρες - μέλη», απεφάνθη ο Eρντογάν και προχώρησε στην πολιτική ουσία: αν δεν αρχίσει απευθείας εμπόριο των χωρών της E.E. με το καθεστώς του Aττίλα, δεν πρόκειται να ανοίξουν τα τουρκικά λιμάνια για τα κυπριακά πλοία. Tελεία και παύλα. Tι συζητάει λοιπόν η ελληνική κυβέρνηση με την Tουρκία; Kρίνει στη βάση αυτών των θέσεων της Aγκυρας ότι υπάρχει έδαφος συμφωνίας; Aν ναι, σε ποιο ακριβώς θέμα; Iδωμεν στην πράξη.
Ημερησία, Εθνικά Θέματα

Ο ηγεμόνας μπροστά στις κάμερες

Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΕΠΕΛΕΞΕ ο πρωθυπουργός να απευθυνθεί στον ελληνικό λαό, παραµονές περιφερειακών εκλογών, είναι ενδεικτικός.....



Ο ηγεμόνας μπροστά στις κάμερες
Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΕΠΕΛΕΞΕ ο πρωθυπουργός να απευθυνθεί στον ελληνικό λαό, παραµονές περιφερειακών εκλογών, είναι ενδεικτικός της καθεστωτικής αντίληψης από την οποία εµφορούνται ο ίδιος και η κυβέρνησή του. Δεν συµπεριφέρεται σαν πρωθυπουργός αλλά σαν ηγεµόνας που αντιµετωπίζει τους πολίτες σαν... υπηκόους.
ΠΡΩΤΟΝ, επιφυλάσσει στον εαυτό του και µόνο τη διακριτική µεταχείριση όλων των καναλιών που υποχρεούνται εκ των πραγµάτων να του παραχωρήσουν την ηµέρα και την ώρα της µεγαλύτερης τηλεθέασης για να πει αυτά που θέλει, χωρίς τον αντίλογο της αντιπολίτευσης. Δείγµα της πολιτικής αλαζονείας της κυβέρνησης είναι και το γεγονός ότι παραπέµπει στην κρατική ΕΡΤ κάθε άλλον ενδιαφερόµενο πολιτικό αρχηγό για συνέντευξη Τύπου, επιβάλλοντάς του ουσιαστικά να απευθυνθεί σε πολύ µικρότερο κοινό. Πρόκειται για µια αντιδηµοκρατική πρακτική, πρωτοφανή στα προεκλογικά χρονικά της Μεταπολίτευσης.
ΔΕΥΤΕΡΟΝ, ξεπερνά κάθε φαντασία το γεγονός ότι µια τηλεοπτική συνέντευξη του πρωθυπουργού µε εκπροσώπους όλων των καναλιών δεν γίνεται σε τηλεοπτικό στούντιο αλλά στο Μέγαρο Μαξίµου και ότι δεν έχει συντονιστή δηµοσιογράφο, αλλά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο! Είναι απορίας άξιον πώς η απόφαση αυτή δεν έχει προκαλέσει την αντίδραση της ΕΣΗΕΑ. Ποια δεοντολογία µπορεί να επιτρέψει σε µια δηµοκρατική χώρα να συντονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έναν τηλεοπτικό διάλογο µεταξύ δηµοσιογράφων κι ενός πολιτικού αρχηγού;
ΤΡΙΤΟΝ, πώς είναι δυνατόν ένας πρωθυπουργός προεκλογικά να επιλέγει τον τηλεοπτικό διακαναλικό µονόλογο, αρνούµενος ένα ντιµπέιτ µε όλους τους άλλους αρχηγούς, οι οποίοι το ζητούν µετ’ επιτάσεως; Προφανώς, ο Γιώργος Παπανδρέου έχει την ψευδαίσθηση ότι είναι µόνος του σε αυτή τη χώρα. Θα καταλάβει όµως το βράδυ των εκλογών ότι αυτή η µοναξιά που επέλεξε είναι πολύ σκληρή.
e-typos

Η δημοκρατία στα όριά της

Του Νίκου Κωνσταντάρα

Σε όλη την Ευρώπη κυβερνήσεις επιχειρούν να στηρίξουν τις οικονομίες τους με περικοπές δαπανών και προνομίων και με αυξήσεις φόρων και εισφορών. Ενώ δρουν «οικονομικά», γνωρίζουν ότι το κόστος που θα πληρώσουν θα είναι πολιτικό. Οσο διευρύνονται οι αντιδράσεις των πολιτών τόσο επιτείνεται και το αδιέξοδο. Οι διαδηλώσεις στη Γαλλία, όπου μεγάλα πλήθη εναντιώθηκαν στην αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 χρόνια, δείχνουν με τον πιο καθαρό τρόπο ότι η λογική της οικονομικής πειθαρχίας προκαλεί μη λογικές αντιδράσεις - αντιδράσεις οι οποίες υπονομεύουν την οικονομία αλλά και την πολιτική.
Επειδή μέτρα πρέπει να ληφθούν, και αυτά θα προκαλέσουν αντιδράσεις, η κάθε προσπάθεια ουσιαστικής μεταρρύθμισης θα οδηγεί είτε στην αποδυνάμωση (και ίσως και πτώση) της κυβέρνησης είτε στην υιοθέτηση πολιτικών μέτρων που θα περιορίζουν τη δυνατότητα δυναμικής διαμαρτυρίας. Η ίδια η δημοκρατία θα υποβληθεί σε μεγάλη δοκιμασία. Από τη μια πλευρά, θα έχουμε κυβερνήσεις που δεν μπορούν να κυβερνήσουν (δηλαδή, δεν θα εφαρμόζουν πολιτικές που η χώρα έχει ανάγκη), από την άλλη, θα υπάρχουν καθεστώτα όπου οι κυβερνήσεις αποφασίζουν και οι πολίτες υπακούν.
Τα παραδείγματα αυτά δεν είναι υπερβολικά: η Ελλάδα είναι διεθνές «πειστήριο» για τις ολέθριες συνέπειες όταν η πολιτική τάξη κυβερνάει όχι με άξονα τις μακρόχρονες προοπτικές της χώρας αλλά για το δικό της μικροπολιτικό συμφέρον· η Κίνα βασίζει την ανάπτυξή της στον συνδυασμό σφιχτής, κεντρικής εξουσίας και ελεύθερης οικονομίας. Ούτε η μια εκδοχή ούτε η άλλη μοιάζει με τις φιλελεύθερες δημοκρατίες που αναπτύχθηκαν τον τελευταίο αιώνα και που είχαν ως πρώτο μέλημα την ευημερία και την κοινωνικοπολιτική ανάπτυξη των λαών τους. Και εδώ βρίσκεται ο λόγος για την ανησυχία μας: η δημοκρατία, όπως εξελίχθηκε σε ανεπτυγμένες, δυτικές κοινωνίες, είναι ένα βραχύ πείραμα, μια μικρή διακοπή στη μακρά κυριαρχία αυταρχικών μορφών διακυβέρνησης. Οπως έσβησε η φλόγα της δημοκρατίας στην αρχαία Αθήνα, έτσι μπορεί να σβήσει και στις δικές μας κοινωνίες.
Προς τα πού πάμε, εξαρτάται από τη διάρκεια της κρίσης, από τις προσπάθειες μεταρρύθμισης και από τις αντιδράσεις που θα προκαλέσουν. Το δυναμικό «όχι» των Γάλλων στην ελάχιστη αλλαγή στο ασφαλιστικό τους σύστημα υποδεικνύει ότι το πάθημα της Ελλάδας δεν έχει λειτουργήσει ως παράδειγμα προς αποφυγήν. Το έλλειμμα της Γαλλίας φέτος εκτιμάται στο 7,7% του ΑΕΠ και η χώρα είναι υποχρεωμένη να το μειώσει στο 3% το 2013. Αυτό δεν γίνεται χωρίς μεταρρυθμίσεις. Αλλά όταν η μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού (και δη οι νέοι) στηρίζει τους διαδηλωτές και τους απεργούς, κάποια στιγμή η κυβέρνηση θα υποχωρήσει, θα πέσει ή θα βρει τρόπο να επιβάλει τις αλλαγές χωρίς να λογαριάζει τις αντιδράσεις. Σε κάθε περίπτωση, δοκιμάζεται σκληρά η σχέση ανάμεσα σε κυβέρνηση και πολίτες, με κύρια αιτία την απώλεια εμπιστοσύνης των πολιτών για τις προθέσεις και τις ικανότητες των πολιτικών και οικονομικών παραγόντων σε εθνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο.
Κάθε περικοπή, κάθε θυσία, κάθε απόλυση εκλαμβάνεται ως άλλη μια επίθεση εναντίον αδικημένων πολιτών (είτε στο σύνολό τους είτε σε ομάδες). Αλλά οι χρεωμένες χώρες είναι αναγκασμένες να ξεχρεώσουν. Η Βρετανία υιοθέτησε ένα πρόγραμμα που στοχεύει στην εξοικονόμηση 113 δισ. στερλινών έως το 2015, η Γερμανία ακολουθεί με 80 δισ. ευρώ έως το 2014 και η Γαλλία με 40 δισ. το 2011. Χώρες όπως η Ελλάδα, η Ρουμανία και η Ουγγαρία στηρίζονται από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ με αντάλλαγμα την αυστηρή λιτότητα.
Λόγω τέτοιων μέτρων, κάθε κυβέρνηση κινδυνεύει να πέσει είτε στις επόμενες εκλογές είτε νωρίτερα. Και πώς αντιδρά η Ευρώπη; Με μια έντονη συζήτηση που προσβλέπει στην υιοθεσία ενός συστήματος «αυτόματης» τιμωρίας όποιας χώρας υπερβεί τους κανόνες περί του επιτρεπόμενου ύψους του ελλείμματος και του χρέους. Είναι άλλη μια απόδειξη ότι ο φόβος που προκαλεί το παράδειγμα της Ελλάδας ωθεί την Ευρώπη προς τη δημιουργία ενός υπερκράτους - το οποίο, μάλιστα, θα παίρνει αποφάσεις χωρίς να λογαριάζει τις πολιτικές συνθήκες σε κάθε χώρα-παραβάτη. Θα απαλλάσσει τις κυβερνήσεις από την ευθύνη τους και θα υπονομεύει την εθνική κυριαρχία. Το ότι γίνεται τέτοια συζήτηση δείχνει ότι το έλλειμμα πολιτικής σκέψης είναι πιο επικίνδυνο από οποιοδήποτε δημοσιονομικό πρόβλημα. Τώρα δεν κινδυνεύει μόνο το όραμα της ενωμένης Ευρώπης, αλλά η ίδια η δημοκρατία.
Kαθημερινή

Μέτρα προστασίας για την ασφάλεια του Wikileaks μετά τις αποκαλύψεις

O ιδρυτής του ιστότoπου WikiLeaks Τζούλιαν Εσέιντζ δήλωσε την Κυριακή μιλώντας σε τηλεοπτικό δίκτυο του Ισραήλ ότι...



Ισραήλ: Μέτρα προστασίας για την ασφάλεια του ιστότοπου WikiLeaks, μετά τις αποκαλύψεις για τον πόλεμο στο Ιράκ
O ιδρυτής του ιστότoπου WikiLeaks Τζούλιαν Εσέιντζ δήλωσε την Κυριακή μιλώντας σε τηλεοπτικό δίκτυο του Ισραήλ ότι έχει λάβει "επιπλέον μέτρα ασφαλείας" μετά από τη δημοσιοποίηση περίπου 400 χιλιάδων εμπιστευτικών στοιχείων αναφορικά με τον πόλεμο του Ιράκ.
    "Δεν φοβάμαι για τη ζωή μου , αλλά έπρεπε να ληφθούν επιπλέον μέτρα ασφαλείας" δήλωσε ο κ. Εσέιντζ μιλώντας σε ιδιωτικό ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο.
    Σύμφωνα με το κανάλι αυτό "η συνέντευξη έγινε σε ένα μουσουλμανικό πολιτιστικό κέντρο που βρίσκεται στο κέντρο του Λονδίνου" και επισήμανε ότι ο κ. Εσέιντζ "συνοδευόταν από προσωπικούς φρουρούς" .
    Υπενθυμίζεται ότι ο ιστότοπος πληροφοριών WikiLeaks δημοσιοποίησε την Παρασκευή το βράδυ μυστικά αμερικανικά έγγραφα για τον πόλεμο του Ιράκ με την επισήμανση ότι πρόκειτα "για τα πιό σημαντικά μυστικά στρατιωτικά έγγραφα στην ιστορία".
    Πρόκειται για 400 χιλιάδες εμπιστευτικά έγγραφα που αφορούν την περίοδο Ιανουάριος του 2004 έως Δεκέμβριος του 2009 που αναφέρονται σε περιπτώσεις βασανιστηρίων από τις ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις καθώς και για πάνω από 300 περιπτώσεις βασανιστηρίων που διοαπράχθηκαν από τις συμμαχικές δυνάμεις, σύμφωνα με τον κ. Εσέιντζ.
    Σύμφωνα με τα έγγραφα αυτά τουλάχιστον 109,000 άτομα , εκ των οποίων το 63% ήταν πολίτες σκοτώθηκαν στο Ιράκ από την επέμβαση τον Μάρτιο του 2003 μέχρι τα τέλη του 2009. Από τις 66 χιλιάδες θανάτους πολιτών οι 15 χιλιάδες δεν αναφέρθηκαν ποτέ.
    Υπενθυμίζεται ότι ο ιδρυτής του ιστότοπου σε συνέντευξή του στο Λονδίνο ανέφερε ότι τα έγγραφα που δημοσιοποίησε "αποκαλύπτουν όλη την αλήθεια για τον πόλεμο στο Ιράκ".
    Απο την πλευρά της η βρετανική κυβέρνηση μέσω του υπουργείου Αμυνας καταδίκασε τη δημοσιοποίηση αυτών των μυστικών εγγράφων αναφέροντας ότι μπορεί η αποκάλυψή τους να ενέχει κινδύνους για τη ζωή βρετανών στρατιωτών αλλά και στρατιωτών των συμμαχικών δυνάμεων.
e-typos   

Ο Μουσταφά Κεμάλ δεν γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΨΕΜΑ ΚΑΙ Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ! Ο ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΚΕΜΑΛ ΔΕΝ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Την ανάπτυξη ένοπλης ευρωπαϊκής ειδικής δύναμης στα σύνορα ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση

24-10-2010 19:11:57
ImageΤην άμεση ανάπτυξη της ένοπλης ειδικής δύναμης ταχείας επέμβασης του Frontex στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας ζήτησε από την ΕΕ ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής με επιστολή του προς τη βελγίδα Πρόεδρο του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Annemie Turtelboom καθώς και προς την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Cecilia Malmstrom. Συγκεκριμένα ζητεί εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης την άμεση ανάπτυξη των συνοριακών ομάδων ταχείας επέμβασης (Rapid Border Intervention Teams - RABITS) καθώς και επιχειρησιακών μέσων του FRONTEX στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας.
O υπουργός, στις επιστολές του, αναφέρει ότι καθημερινά στα εξωτερικά χερσαία σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία παρατηρείται μαζική εισροή υπηκόων τρίτων χωρών που επιχειρούν να εισέλθουν παράνομα στην ελληνική επικράτεια με σκοπό τη μετάβασή τους σε άλλες χώρες της ΕΕ.
Όπως τονίζει, η αυξανόμενη πίεση των παράνομων μεταναστευτικών ροών στα ελληνικά σύνορα αποτελεί ένα καθαρά ευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί αντίστοιχα ευρωπαϊκή λύση στο πλαίσιο της κοινοτικής αλληλεγγύης. Το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης,κυριολεκτικά κοντεύιε να πνίξει την χώρα απόλοες τις απόψεις: Ασφάλειας, δημογραφικού, σπατάλης πόρων κλπ.
Η ειδική δύναμη τoυ FRONTEX μπορεί να προσφέρει αρκετά στην μείωση του κύματος λαθραίων μεταναστών, αλλά δεν είναι η λύση,καθώς από την άλλη πλευρά των συνόρων, υπάρχει ουσιαστικά κρατική βοήθεια και ενίσχυση του κύματος αυτού. Ειδικά η κατάσταση στον Έβρο πάει να ξεφύγει καθώς λ΄γω της άρσης των ναρκοπεδίων (συνθήκη της Οττάβα) ολόκληρες περιοχές έχουν μείνει αφύλακτες σε ότι αφορα την είσοδο μικρών ομάδων. Υπολογίζεται ότι περίπου 1500 άτομα περνάνε κάθε εβδομάδα το ποτάμι προς τα δυτικά.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Το "Σκάνδαλο" του Βατοπεδίου...............


Ταράχθηκε όλη η Ευρωπη από τις φώτο του Νικολάκη, που αποκαλύπτουν το "σκάνδαλο Βατοπαιδίου!!!


Ο Αγγέλου σε χειραψία με τον Εφραίμ!!!Ποτέ δεν φανταζόμουν ρε Νικολάκη, ότι υπάρχει τέτοια ατράνταχτη απόδειξη του "σκανδάλου"...
πάνω στο ζόρι σου όμως ξέχασες να βάλεις και αυτές τις αγκαλιές και τις χειραψίες με το αφεντικό σου:


Διάβασε όλη την ανάρτηση...


http://amantomatimou.files.wordpress.com/2008/10/laliotis21.jpg?w=320&h=246http://amantomatimou.files.wordpress.com/2008/10/laliotis1.jpg?w=320&h=286https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg51u60aM0C4euQJphSi616i4XXKCBg9CU02dw4zSEkQ2yfX1K8j64NnH-b5WaT40JkWwgvmTmQOHQ1Gl_beo4IR0UEHJ7AaGBKH4_eCqbiFcnymLjTc-8nJxVJ1VyS0MBZFDtlg0nYZTw/s1600/%CE%9B%CE%91%CE%9B%CE%99%CE%A9%CE%A4%CE%97%CE%A3+%CE%95%CE%A6%CE%A1%CE%91%CE%99%CE%9C+%CE%92%CE%91%CE%A4%CE%9F%CE%A0%CE%95%CE%94%CE%99%5B1%5D.jpgΝα σου θυμίσουμε επίσης ότι επί υπουργίας Λαλιώτη, το 1997, η λίμνη Βιστωνίδα, αποχαρακτηρίστηκε από υδροβιότοπος, με αποτέλεσμα να αρχίσει να την διεκδικεί η ΙΜ Βατοπαιδίου...
Αλλά αυτά δεν τα φωνάζουμε! Έτσι Νικολάκη;

Εμείς που βρισκόμαστε; Ωδεύουμε στον δικό μας παράδεισο;

 Θεία Κωμωδία του Δάντη



 

Ο Δάντης με το έργο του commendia γραμμένο στα τέλη του ευρωπαϊκού Μεσαίωνα θεωρείται από πολλούς ο Όμηρος της  νεότερης ευρωπαϊκής λογοτεχνίας.  Χαρακτηριστικά,  προστέθηκε  από το συγγραφέα αλλά και από τους κριτικούς το επίθετο divina, και έμεινε γνωστό στην ιστορία με τον τίτλο Θεία Κωμωδία
Διακρίνουμε  μια ροή ποιητικού λόγου η οποία είναι και σφικτά΄ πλεγμένη και δίνει και μια ώθηση προς τα επάνω   Το θέμα είναι, ένα  μακρύ ταξίδι στον κόσμο των νεκρών η ακριβέστερα των ψυχών. Ο ποιητής (ο Δάντης) αφηγείται στο πρώτο πρόσωπο και τραγουδάει, για το τι συνάντησε σε μια διαδρομή που ακολούθησε την εξής κατεύθυνση. Την κόλαση, που είναι  κάτω από την επιφάνεια της γης.  Το καθαρτήριο που για τον Δάντη είναι ένα ψηλό βουνό νησί, στο οποίο φτάνει  μετά την υπόγεια διαδρομή του.   Το παράδεισο που  είναι ουράνιες σφαίρες, που ξεκινούν από το καθαρτήριο και φτάνουν στον έμπυρο ουρανό.
Τον ποιητή συνοδεύουν οι ψυχές δυο φίλων οδηγών του του Λατίνου  ποιητή Βιργιλίου και της ........Βεατρίκης της αγαπημένης του, της οποίας τον πρώιμο θάνατο είχε τραγουδήσει  ο ποιητής στο έργο του «νέα ζωή»
Σε  κάθε στάδιο της διαδρομής του ο ποιητής συναντά μορφές προσώπων της σύγχρονης του ιστορίας των ιταλικών πόλεων, αλλά και της  παγκόσμιας ιστορίας και   μυθολογίας.   Οι ψυχές βασανίζονται αιώνια καταδικασμένες στη κόλαση, δοκιμάζονται εξαγνιζόμενες στο Καθαρτήριο, και απολαμβάνουν την μακαριότητα του παραδείσου.   Στις παρυφές της Κόλασης συναντά ο ποιητής και τους ενάρετους ειδωλολάτρες μεταξύ των οποίων και τους  διακεκριμένους εκπροσώπους της κλασσικής γραμματείας και ποίησης. Η δαντική ιεράρχηση ηθικών αξιών τοποθετεί την απάτη και την προδοσία στην πηγή της κακίας η της αμαρτίας, και την αγάπη στην πηγή της αρετής, σύστημα  στο οποίο οι μελετητές διακρίνουν ένα αμάλγαμα πλατωνικών αριστοτελικών και χριστιανικών καταβολών. 

Ο ποιητής αναζητά μια απόλυτη αρμονία ανάμεσα στη γλώσσα και το θέμα του.  Για αυτόν ακριβώς τον λόγο ονομάζουμε  το ποίημα, κωμωδία.
Η ζωή του Δάντη, είναι σαν   σαν να περιέχεται εξολοκλήρου μέσα στο βιβλίο του.
Ελένη Παπουτσή
Εκπαιδευτικός-πολιτισμολόγος
Ελληνικό Καφενείο