Σελίδες

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Επισκέψεις – τιμής στους τάφους των πρώτων Ελλήνων στην Αυστραλία



Δημοσιεύτηκε στις 08 March 2011 από τον Απόστολος Παπαποστόλου, στο au-greekreporter











Το Σαββάτο 2 Απριλίου 2011, το Αυστραλιανό Ελληνικό Συμβούλιο (ΝΝΟ) διοργανώνει επίσκεψη, απόδοση τιμής στο τάφο του Αντώνη Μανώλη, ένας από τους πρώτους Έλληνες που πάτησαν το πόδι τους στην Αυστραλία.
Από τον θάνατό του το 1880, ο Μανώλης αναπαύεται στο Κοιμητήριο Upper Picton (φωτ.), περίπου 100 χιλιόμετρα νοτιο-δυτικά του Σίδνεϊ
Το Αυστραλιανό Ελληνικό Συμβούλιο (Νέας Νότιας Ουαλίας) εργάζεται για τη διατήρηση της Ελληνο-Αυστραλιανής κληρονομιάς στην Αυστραλία, την Ελλάδα και την Κύπρο.
Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής, διοργανώνει επισκέψεις-τιμής στους τάφους των πρωτοπόρων της αυστραλιανής ελληνικής παροικίας. Κατά τις επισκέψεις αυτές, γίνονται και τρισάγια υπέρ των ψυχών αυτών.
Παρόμοια επίσκεψη-τιμής που προγραμματίζεται στο τάφο του Αντώνη Μανώλη πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2010 και στο Κοιμητήριο Waverley στο Σίδνεϊ. Εκεί αναπαύονται: η Αικατερίνη Πλέσσα (Katherine Crummer), η πρώτη Ελληνίδα μετανάστρια στην Αυστραλία, ο Ιωάννης Κόμινος, πρώτος πρόεδρος της Ελληνικής Ορθοδόξου Κοινότητας Νέας Νότιας Ουαλίας και ο πατήρ Σεραφείμ Φωκά, ο πρώτος Ορθόδοξος ιερέας της Αυστραλίας.
Σύμφωνα με τον Hugh Gilchrist, η πρώτη επιβεβαιωμένη άφιξη Ελλήνων στην Αυστραλία έγινε τον Αύγουστο του 1829. Ανάμεσά τους και ο Αντώνης Μανώλης. Ήταν επτά ναυτικοί από την Ύδρα που αρχικά καταδικάστηκαν σε θάνατο για πειρατεία σε βρετανικό πλοίο στη Μεσόγειο (άλλοι υποστηρίζουν ότι έπαιρναν μέρος στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1821) των οποίων η ποινή, μετά από παρέμβαση του νεοσύστατου ελληνικού κράτους μετατράπηκε σε ισόβια εξορία στην …Αυστραλία.
Οι πέντε από αυτούς επέστρεψαν στην Ελλάδα, ενώ οι άλλοι δύο, ο Αντώνης Μανώλης και ο Γκίκας Βούλγαρης επέλεξαν να μείνουν στην Αυστραλία.
Η πρώτη Ελληνίδα που πάτησε πόδι στην Αυστραλία ήταν η Αικατερίνη Πλέσσου (Κράμερ) που γεννήθηκε στην αυλή του Αλί Πασσά, αρραβωνιάστηκε τον Ιωάννη Κωλέττη (αργότερα πρωθυπουργό της Ελλάδας), γνώρισε τον Λόρδο Βύρωνα και τελικά παντρεύτηκε έναν βετεράνο της μάχης του Βατερλό, τον στρατηγό Κράμερ και στις 28 Σεπτεμβρίου του 1835 μαζί με ένα πλοίο που μετέφερε 300 κατάδικους έφτασαν στο Σίδνεϊ.

(Πηγή: ana-mpa), au.greekreporter

Φοβούνται στην Αλβανία την απογραφή με καταγραφή των εθνικών και θρησκευτικών ιδιαιτεροτήτων των απογραφομένων πολιτών.


Η γνωστή (σ.σ. στους ‘αλβανογνώστες’ ) εθνικιστική οργάνωση των Αλβανών «Μαύρο και Κόκκινο» - από τα χρώματα της αλβανικής σημαίας-  έστησε ‘πάγκο’ στο κέντρο της  πόλης Αυλώνα,  για να συγκεντρώσει υπογραφές κατά της απογραφής του πληθυσμού της  χώρας, με εθνικά και θρησκευτικά κριτήρια- εναντίον, δηλαδή, της απογραφής του ελληνικού πληθυσμού της  Βορείου Ηπείρου.
Και ποιος πήγε, από τους πρώτους,  για να υπογράψει ;
Ο Αντιπρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαιοσύνης, Dato Spahiu,  με σκοπό να παροτρύνει  τον απλό λαό να συνυπογράψει μαζί του.
«Η πρωτοβουλία την οποία  έλαβε η ‘Οργάνωση της Σημαίας’ είναι μοναδική για την ενημέρωση του λαού», δήλωσε ο Spahiu στην κεντρική πλατεία της Αυλώνας.
Πρόσθεσε, ακόμη, ότι δεν πρέπει να επιτραπεί να γίνει απογραφή με καταγραφή των εθνικών και θρησκευτικών ιδιαιτεροτήτων των απογραφομένων πολιτών.
--
Τίτλος: «Spahiu firmos i pari peticionin kundër regjistrimit të populates»
Δημοσίευση: Botasot, 9.3.2011.

Αν και με αρκετή «διακριτικότητα», τις τελευταίες ημέρες η αμερικανική οικονομική διπλωματία, κινείται για να αποτρέψει οποιαδήποτε σκέψη των Γερμανών για γρήγορη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.




Για δεύτερη φορά μέσα επτά μήνες, ο πρόεδρος Ομπάμα παρεμβαίνει ευθέως στα «εσωτερικά» της ευρωζώνης, προβάλλοντας «βέτο» σε οποιοδήποτε γερμανικό σενάριο επιτάχυνσης της πορείας της Ελλάδας προς την αναδιάρθρωση χρέους. 

Σε μια ασυνήθιστη επίσκεψη-αστραπή στην Γερμανία, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τιμ Γκάιτνερ ζήτησε επιτακτικά από το Γερμανό ομόλογό του και από την ηγεσία της ΕΚΤ να εξαντληθούν όλα τα ευρωπαϊκά μέσα στήριξης της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, προειδοποιώντας για καταστροφικές συνέπειες μιας «ατελούς» λύσης στις 25 Μαρτίου. 
 

Όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη και τραπεζικές πηγές στην Αθήνα, η ευθεία παρέμβαση της Ουάσιγκτον, με «στοχευμένη» άσκηση πίεσης στη γερμανική ηγεσία (το ταξίδι-αστραπή του Γκάιτνερ στην Ευρώπη είχε μοναδικό σταθμό την Γερμανία), έρχεται σε μια στιγμή εξίσου κρίσιμη με την αντίστοιχη παρέμβαση του Μπαράκ Ομπάμα τον περασμένο Μάιο. Τότε, όπως έχουν αποκαλύψει οι “Financial Times”, ένα υπερατλαντικό τηλεφώνημα του προέδρου Ομπάμα στην καγκελάριο Μέρκελ, στη διάρκεια των κρίσιμων διαπραγματεύσεων για το ελληνικό πρόβλημα, είχε συμβάλει...

Μάλλον υπερτιμημένος ο Αχμέτ Νταβούτογλου...




Οι "κουτοπονηριές" του "ανατολίτη Κίσσινγκερ"


Ο "υπερτιμημένος" Αχμέτ Νταβούτογλου, είχε χαρακτηριστεί από τους Αμερικανούς ως ο "Κίσσινγκερ" της Τουρκίας. Αυτά πριν αρχίσουν να τον χαρακτηρίζουν "επικίνδυνο",όπως προέκυψε από τις αποκαλύψεις του Wikileaks. 
Λέμε "υπερτιμημένος", γιατί η εικόνα που παρουσιάζει όταν επιχειρεί να κάνει τα "άσπρο-μαύρο" στα θέματα του Αιγαίου, δεν είναι και τόσο σοβαρή. Ξεκίνησε να μας λέει από τη Κυριακή στη συνέντευξή του στη Καθημερινή ότι το Καστελόριζο ανήκει κάπου στη Μεσόγειο, πάντως όχι στην Ελλάδα. Συνέχισε με τις δηλώσεις του στο ΥΠΕΞ όπου ευτυχώς μας καθησύχασε ,διαβεβαιώνοντάς μας ότι "το Καστελόριζο είναι ελληνικό" και τελείωσε -προς το παρόν- με τις MEGAλες, "ανατολίτικες κουτοπονηριές" που ξεστόμιζε τηλεοπτικά συνεντευξιαζόμενος.

"Και τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη κάνουν υπερπτήσεις"!!! Δεν μας απάντησε που..."Η Τουρκία πρέπει να έχει δικαίωμα να πετάει στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου". Ποιος την εμποδίζει; Προφανώς εννοεί τη διαφορά των τεσσάρων μιλίων μεταξύ χωρικών υδάτων και εναέριου χώρου,αλλά ακόμη κι έτσι ο διεθνής εναέριος χώρος είναι υπεραρκετός για τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη να κάνουν ότι θελήσουν. Δεν μας είπε βέβαια ο συμπαθής στη φυσιογνωμία και μονίμως χαμογελαστός -το ΄χουν οι ΥΠΕΞ αυτό το κουσούρι- γιατί οι Τούρκοι, κλείνουν επί 365 ημέρες το χρόνο σχεδόν όλο ...το Αιγαίο δημιουργώντας πρόβλημα στις ελληνικές πτήσεις.
*"Να μην κατηγορούμε ο ένας τον άλλο αλλά να προσπαθήσουμε να βρούμε λύση". Πως θα γίνει αυτό με τη συμπεριφορά της χώρας του δεν μας το εξήγησε.
Ειδικά για το Καστελόριζο. Ήταν πράγματι ...συγκινητική η προσπάθεια του Νταβούτογλου να μας πείσει ότι το νησί υπάρχει , αλλά μόνο πάνω από τη θάλασσα! Ότι δεν μπορεί να προσθέσει ούτε πόντο ΑΟΖ στην Ελλάδα και άρα η Τουρκία είναι ελεύθερη να ενώσει την ΑΟΖ της με αυτή της Αιγύπτου. Είναι σε δύσκολη θέση ο κ.Νταβούτογλου και η κυβέρνησή του,αλλά ότι κι αν κάνουν το Καστελόριζο δεν μπορεί να σβηστεί από το χάρτη. Καλό είναι να το αποδεχτούν .

Εθνικά Θέματα

Ακροδεξιός ε.α σύμβουλος του Νετανιάχου.



Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διόρισε σήμερα ως σύμβουλό του για θέματα εθνικής ασφάλειας έναν πρώην στρατηγό που είχε εκφράσει αμφιβολίες για το εάν μπορεί να σταματήσει κανείς το Ιράν πριν υλοποιήσει τα πυρηνικά του σχέδιά του χωρίς τη χρήση βίας.

    Πρόκειται για τον Γιακόμπ Άμιντρορ, που υπηρέτησε ως επικεφαλής στρατιωτικής μυστικής ερευνητικής υπηρεσίας, πολύ γνωστός στο Ισραήλ γα τις ακροδεξιές απόψεις του και μέχρι τώρα αμφιλεγόμενος υποψήφιος για την μεγάλης επιρροής αυτή θέση.

   

Μιλώντας στην Ουάσινγκτον τον Δεκέμβριο για την ιρανική απειλή σε ένα φόρουμ του Ιδρύματος Προάσπισης των Δημοκρατιών, που το ίδιο αυτοχαρακτηρίζεται ως Ινστιτούτο που δεν έχει συγκεκριμένη πολιτική τοποθέτηση, ο κ. Άμιντρορ δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν είναι πολύ πρόθυμο να επιτεθεί στο Ιράν.

  

"Θα είναι η τελευταία προσφυγή γιατί ο πόλεμος που θα προκύψει από την επίθεση του Ισραήλ θα είναι βρώμικος, μακρύς και κανείς δεν θα ήθελε να μετέχει σ αυτόν" τόνισε εκφράζοντας την ελπίδα ότι "κάποιος θα βρει μια άλλη λύση" για να σταματήσει οι πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν.

   

Βέβαια ο κ. Άμιντρορ έκρινε ότι ναι μεν το να επιτεθεί κάποιος στο Ιράν θα δημιουργήσει μια πολύ κακή κατάσταση αλλά και το να αφεθεί το Ιράν να κάνει τις φιλοδοξίες του πράξη είναι κάτι ακόμα χειρότερο.

   

"Εάν με ρωτάτε ποια είναι η δική μου αποτίμηση, σας λέω ότι είναι αδύνατον να σταματήσει το Ιράν χωρίς τη χρήση βίας, αλλά δεν θα πρέπει να προστρέξουμε στη βία εάν δεν είμαστε 100% σίγουροι και ακόμα περισσότερο ότι δεν υπάρχει καμία άλλη εναλλακτική", ανέφερε μιλώντας αγγλικά.

    Ο κ. Άμιντρορ θα αντικαταστήσει στη θέση του συμβούλου για θέματα εθνικής ασφάλειας τον Ούζι Άραντ, πρώην πράκτορα της Μοσάντ επίσης γνωστό για τις ακροδεξιές θέσεις του.  onalert

«Χαστούκι» από την Ευρωβουλή στην Τουρκία για casus belli και Κυπριακό



Εγκρίθηκε σήμερα με μεγάλη πλειοψηφία από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, το ψήφισμα για την Έκθεση Προόδου της Τουρκίας για το 2010 της εισηγήτριας κας Ria Oomen-Ruijten, βουλευτού του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Στις δηλώσεις της μετά το πέρας της ψηφοφορίας η επικεφαλής της ομάδος των ευρωβουλευτών της ΝΔ κα. Μαριέττα Γιαννάκου τόνισε τα εξής: “Η Έκθεση που ψήφισε σήμερα το ΕΚ για την πορεία της Τουρκίας ως υποψηφίας προς ένταξη χώρας ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα και αποτυπώνει με ακρίβεια το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει τα κριτήρια της Κοπεγχάγης που αποτελούν προαπαιτούμενο για την ένταξη οποιασδήποτε χώρας στην ΕΕ. Η ιδιαίτερη έμφαση που δίνεται σε ζητήματα όπως ο σεβασμός των ανθρωπίνων και θεμελιωδών δικαιωμάτων, οι θρησκευτικές ελευθερίες, η τήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας και η εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου, δικαιώνουν πλήρως τις ελληνικές θέσεις. Η Τουρκία καλείται σήμερα να λειτουργήσει ως ευρωπαϊκή χώρα, να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, προχωρώντας άμεσα στην πλήρη εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας, να σταματήσει τις υπερπτήσεις εντός του ελληνικού χώρου και να κυρώσει την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Είναι βέβαιο ότι εάν η Τουρκία δεν αναθεωρήσει τη σημερινή της στάση η ευρωπαϊκή της πορεία θα τεθεί εν αμφιβόλω”.
Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε: “Είναι μια αυστηρή για την Τουρκία και θετική για τις ελληνικές και κυπριακές προτεραιότητες έκθεση.Συγκρατώ ιδιαίτερα και με ικανοποίηση την ξεκάθαρη αναφορά στην υποχρέωση της Τουρκίας να υπογράψει, να κυρώσει και να εφαρμόσει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας χωρίς άλλη καθυστέρηση. Είναι η πρώτη φορά που υιοθετείται μια τέτοια θέση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είναι μια επιτυχία που ήρθε ως αποτέλεσμα μιας χαμηλών τόνων αλλά καλά σχεδιασμένης και συντονισμένης προεργασίας. Η συνεργασία όλων, Ελλήνων και άλλων Ευρωπαίων συναδέλφων, ήταν πολύτιμη”.
Στο φετινό ψήφισμα του ΕΚ κατακρίνεται για μία ακόμη φορά η άρνηση της Τουρκίας να αποσύρει την απειλή του casus belli κατά της Ελλάδας, ενώ  γίνονται σαφείς  αναφορές τόσο για τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και τις υπερπτήσεις ελληνικών νησιών όσο και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μέλη της ελληνικής μειονότητας στην Ίμβρο και την Τένεδο.
Ως προς το Κυπριακό, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την τουρκική κυβέρνηση να αποσύρει αμέσως τις δυνάμεις της από την Κύπρο, διευκολύνοντας τη δημιουργία κατάλληλου κλίματος για διαπραγματεύσεις.
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά υπάρχει ρητή αναφορά στην υποχρέωση της Τουρκίας να υπογράψει και να κυρώσει την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) το οποίο όπως αναφέρεται αποτελεί κοινοτικό κεκτημένο. Η υιοθέτηση για πρώτη φορά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μιας τόσο σαφούς αναφοράς στην υποχρέωση αυτή της Τουρκίας είναι μια σημαντική εξέλιξη ειδικά στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή που τόση συζήτηση γίνεται για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).
 Antinews

Η Αθήνα έχει αντιληφθεί τι ακριβώς σημαίνει μία πιθανή απελευθέρωση του Α. Οτσαλάν από την Άγκυρα, σε σχέση με την νέα ισορροπία δυνάμεων μεταξύ των δύο κρατών;



Σε κατ’ οίκον περιορισμό ο Οτσαλάν; Οι συνέπειες για την Ελλάδα


Σε περιορισμό κατ’ οίκον ενδέχεται να τεθεί ο ηγέτης των Κούρδων Αμπντουλάχ Οτσαλάν σύμφωνα με δυτικές «δεξαμενές σκέψεις» οι οποίες επικαλούνται τοπικές πηγές. 
Ο ιστορικός αρχηγός του ΡΚΚ και «εθνάρχης» των Κούρδων της Τουρκίας μπορεί να «απελευθερωθεί» από τις φυλακές του Ιμραλί και να μεταφερθεί σε οικία όπου και θα κρατηθεί από εδώ και πέρα. Η κίνηση αυτή ενδέχεται να λάβει χώρα τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο ανέφερε ένας «διαμεσολαβητής» με το κωδικό όνομα «Μπαλκτζί». Υπενθυμίζεται πως ο Α. Οτζαλάν στα τέλη Φεβρουαρίου, συναντήθηκε με Τούρκους αξιωματούχους και δήλωσε πως επεκτείνει την εκεχειρία μεταξύ των Κούρδων μαχητών και του τουρκικού κράτους έως...

Όταν το κυβερνών ΑΚΕΛ του Χριστόφια επέλεγε να συνεστιάζεται με το «αδελφό» Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα των «συντρόφων» και «φίλων» Ταλάτ και Σογέρ....


Ειρήσθω

Αμμόχωστος… πασπαρτού !

Εκτύπωση | 09/03/2011 | Με τον Λάζαρο Μαύρο

Ο Τ Α Ν  ΚΟΝΤΕΥΟΥΝ εκλογές, θυμόμαστε και την… Αμμόχωστο! Όταν πνιγόμαστε στο Κυπριακό, έτσι που το καταντήσαμε, πάλι θυμόμαστε την Αμμόχωστο! Όταν θέλουμε ν’ αποπροσανατολίσουμε τον λαό για να μη βλέπει το δάσος των αποτυχιών μας, με τους επικίνδυνους όφεις και τις έχιδνες που, διά των γενναίων μας προσφορών, το ξεχειλίσαμε, την Αμμόχωστο τού κοτσάρουμε ως δένδρο σωτηρίας. 
Η Αμμόχωστος ως… πασπαρτού! Ιδού τώρα κι ο κ. Χριστόφιας στην πεπατημένη της κοροϊδίας: «Παρασκηνιακή πρωτοβουλία σε εξέλιξη - Η Αμμόχωστος ως αντίδοτο στο αδιέξοδο - Παράδοση της πόλης στα ΗΕ μέσα το καλοκαίρι, ώστε να ξεκολλήσουν οι συνομιλίες εισηγείται ο ΠτΔ». Και φρόντισε να το «διαρρεύσει», όχι στην κομματική του «Χαραυγή», αλλά στην υποτίθεται αντίπαλη, τη συναγερμική «Αλήθεια». Για να βγει ύστερα ο ίδιος και να κάνει δηλώσεις ότι….. με την Αμμόχωστο θα δοκιμάσει την ειλικρίνεια της Τουρκίας για λύση!
- Κι αφού ήθελες, χαρώ σε, να «τεστάρεις» την Άγκυρα, γιατί δεν το έκαμνες αμέσως μόλις εξελέγης Πρόεδρος, αλλ’ εσιάσιαρες να κοττήσεις στους Τούρκους, δώρα στον Ταλάτ, τις «γενναίες προσφορές» σου, «Συνεταιρισμό Δύο Συνιστώντων Στέιτς», 50 χιλιάδες εποίκους, εκ περιτροπής τουρκική προεδρία, «περιουσιακό» κ.ο.κ, χωρίς καν ψίχουλα από….. αντίδωρο;
- Τώρα ανακάλυψες την Αμμόχωστο;
- Δεν ήταν εκεί και το 2008, το 2009, το 2010 της προεδρίας σου;
Α Λ Λ Α   ΑΣ μην κοροϊδευόμαστε. Όταν το κυβερνών ΑΚΕΛ επέλεγε να συνεστιάζεται με το «αδελφό» Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα των «συντρόφων» και «φίλων» Ταλάτ και Σογέρ, τη μια σε σκλαβωμένη περιοχή της Αμμοχώστου και την άλλη στις παρυφές της κατεχόμενης πόλης «φάντασμα» στη Δερύνεια, παρόντος και λαλίστατου τού κ. Χριστόφια, ΟΥΔΕΝ αξίωσε από τους «αδελφούς» Τ/κ περί προτεραιότητας της Αμμοχώστου. Εις δε τα συλλαλητήρια των 50 χιλιάδων της τ/κ μειονότητας, με τα μηνύματα προς Ερντογάν, ουδείς «σύντροφος» Τ/κ βρέθηκε να αξιώνει από την Άγκυρα, «δώστε το Βαρώσι στους Βαρωσιώτες».
Α Ι Φ Ν Η Σ ΤΩΡΑ, ανακάλυψαν ξανά την… Αμμόχωστο. Που υποτίθεται συμφωνήθηκε ως… προτεραιότητα το 1979! Πριν από 32 χρόνια: Στη Συμφωνία Κυπριανού - Ντενκτάς. Την οποία θυμούνται κάθε που θα ξανα-ορκιστούν τους διζωνικούς τους όρκους. Κι έκτοτε οι Βαρωσιώτες… ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους! Αλλά τώρα ο Νταβούτογλου πάει Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Κομοτηνή, Καβάλα, Θεσσαλονίκη. Έχει μάλιστα μεταθέσει και το Καστελόριζο εκτός… Αιγαίου! Αν καταλαβαίνουμε ίχνος από τις κατάντιες μας…
ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΕ 9.3.11
Για να μην κουράζεστε να ψάχνετε ματαίως στις συνεντεύξεις που λαμβάνει ο αξιότιμος κ. Αλ. Παπαχελάς, τι γυρεύει στη Θράκη μας ο Νταβούτογλου, γιατί δεν μελετάτε λιγάκι τις σελίδες 199-202 και 473 επ. του Στρατηγικού του Βάθους; «Εντυπωσιακό παράδειγμα» προς αντιγραφή και για εκεί, αναφέρει την επιτυχία της Τουρκίας στην Κύπρο...

Λάζ. Α. Μαύρος στην ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Σχόλιο του «Φιλελεύθερου»: Υποδείξεις προς την Τουρκία

Η ΤΟΥΡΚΙΑ δεν σέβεται τα θεμελιώδη δικαιώματα. Κι αυτή η λογική της δεν αφορά μόνο τους «εξωτερικούς εχθρούς», αλλά και τους ίδιους τους πολίτες της χώρας. Οι τελευταίες εξελίξεις με τις αλλεπάλληλες συλλήψεις δημοσιογράφων αλλά και πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης Ερντογάν, προκαλεί πονοκεφάλους και στους καλύτερους φίλους της Άγκυρας. Οι συλλήψεις συνδέονται, ως γνωστόν, με τη γνωστή υπόθεση Εργκενεκόν, η οποία ξεκίνησε το 2007, όταν βρέθηκαν εκρηκτικά στην Κωνσταντινούπολη. Έκτοτε εκατοντάδες άτομα έχουν προσαχθεί ενώπιον της δικαιοσύνης για διασύνδεσή τους με την οργάνωση αυτή. 

Οι διεθνείς αντιδράσεις, βεβαίως, είναι χλιαρές και αφήνουν σχεδόν αδιάφορη την τουρκική κυβέρνηση. Ενίοτε οι ανακοινώσεις, οι δηλώσεις, όταν κινούνται στη σφαίρα της θεωρίας δεν έχουν κόστος για κανένα. Ούτε για την Τουρκία, ούτε ασφαλώς και γι’ αυτούς που προβαίνουν στις τοποθετήσεις και στις παρατηρήσεις. Ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης της Ε.Ε., Στέφαν Φούλε έχει δηλώσει πρόσφατα ότι «η Επιτροπή παρακολουθεί με ανησυχία τις πρόσφατες ενέργειες της αστυνομίας ενάντια σε δημοσιογράφους. Η τουρκική νομοθεσία δεν εγγυάται επαρκώς και ικανοποιητικά την ελευθερία της έκφρασης… Εφόσον η Τουρκία αποτελεί υποψήφια προς ένταξη χώρα περιμένουμε από αυτή να εφαρμόζει τις δημοκρατικές θεμελιώδεις αρχές και να επιτρέπει την πλουραλιστική έκφραση και συζήτηση στο δημόσιο χώρο». 
Σωστές οι παρατηρήσεις του κ. Φούλε, ο οποίος περιορίσθηκε εν πολλοίς στις παραινέσεις. Είναι προφανές πως η Τουρκία χρειάζεται επειγόντως να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις ώστε να βελτιώσει το επίπεδο της ελευθερίας του Τύπου αλλά και των πολιτών της εν γένει. Είναι προφανές ότι είναι μια χώρα που δεν σέβεται βασικές αρχές ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κι αυτό το εκφράζει εντός και εκτός της χώρας. 
Για να ενταχθεί η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει πρωτίστως να εφαρμόζει τα αυτονόητα. Να λειτουργούν πλήρως οι δημοκρατικές αρχές και να υπάρχει σεβασμός των ανθρωπίνων ελευθεριών και δικαιωμάτων. Εάν σε αυτά υπάρχουν προβλήματα, περιπλοκές, καταπατούνται βασικές ανθρώπινες αρχές, τότε τι σημασία έχει στο τέλος, εάν μερικές χιλιάδες νόμοι, γενικότερου ή ειδικότερου ενδιαφέροντος θα εναρμονισθούν με το κοινοτικό κεκτημένο. 
Δυστυχώς,η Τουρκία είναι συνηθισμένη να πράττει αυτό που θέλει και να μην έχει κόστος. Και δεν έχει κόστος, επειδή εκείνοι που θα έπρεπε να της ασκήσουν πιέσεις για να προσαρμοσθεί με τις διεθνείς αρχές, επιλέγουν να τη χαϊδεύουν.

Η σωστή απάντηση σε Moody’s και Νταβούτογλου: Ποιοι διάολο είστε εσείς και πόσο ηλίθιοι, κυβερνώντες και αντιπολιτευόμενοι, είναι αυτοί που προσμετρούν σοβαρά την γνώμη σας;


 
09/03/2011
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Μπορούμε να μάθουμε κι’ εμείς οι πιο… ευέξαπτοι και λιγότερο «πολιτικώς ορθοί» τι σημαίνει η χρησιμοποιηθείσα ευρέως αυτές τις μέρες έκφραση «αδικαιολόγητη η νέα υποβάθμιση»;

Ότι οι περίφημοι διεθνείς οίκοι «αξιολόγησης» γενικώς δικαιολογούνται να παίζουν τα παιχνίδια τους , καταστρέφοντας όποια χώρα θέλουν και απλώς αυτή τη φορά έγινε μια αδικία;

Ότι νομιμοποιούνται να έχουν στήσει ένα καρτέλ αξιολογήσεων, λειτουργώντας σε ένα εντελώς μονοπωλιακό περιβάλλον;

Ότι δικαιολογημένα βαθμολόγησαν με ΑΑΑ τα τοξικά προϊόντα και την Lehman Brothers και αδικαιολόγητα ρίχνουν την Ελλάδα (και άλλες χώρες) στα σκουπίδια;

Ότι δικαιολογημένα μας υποβαθμίζουν σταθερά από το 2003 – εποχή της «Ισχυρής Ελλάδας» - και μόνο τώρα, που στο κάτω-κάτω έχουμε τα χάλια μας τα μαύρα, είναι αδικαιολόγητοι; (elzoni.gr).

Ότι δικαιολογημένα έχουν πάρει αμπάριζα και υποβαθμίζουν πότε τις τράπεζές μας και πότε (χθες και παρά τα κλαψουρίσματα) τον Δήμο Αθηναίων;

Ότι δικαιολογημένα (πάλι χθες και πάλι παρά τα κλαψουρίσματα), μας την έπεσε και...

Όταν τα ΜΜΕ τα διαχειρίζεται μια ολιγαρχία «καλή ώρα σαν την Ελλάδα»...Όταν δεν έχεις λόγο , όταν δεν έχεις δυνατότητα να εκφέρεις τον πολιτικό λόγο στη κοινωνία είναι σαν να βρίσκεσαι σε κατάσταση ανυπαρξίας ή δυνητικής έστω ύπαρξης φιμωμένης και περιορισμένης στην ειρκτή του συστήματος.






Κάθε δικτατορία έχει ένα κυρίως στόχο. Να φιμώσει και να καταπνίξει τη φωνή των αντιφρονούντων , των διαφωνούντων και όσων γενικά αντιστέκονται στις επιλογές του κατεστημένου. Με αυτό τον τρόπο το κατεστημένο καταδικάζει τους αντιπάλους του στην ανυπαρξία. Διότι στη πολιτική, η ύπαρξη είναι αλληλένδετη με το λόγο. Όταν δεν έχεις λόγο , όταν δεν έχεις δυνατότητα να εκφέρεις τον πολιτικό λόγο στη κοινωνία είναι σαν να βρίσκεσαι σε κατάσταση ανυπαρξίας ή δυνητικής έστω ύπαρξης φιμωμένης και περιορισμένης στην ειρκτή του συστήματος. 
Σε αυτή τη κατάσταση έχει καταδικαστεί από της ιδρύσεως του το Εθνικιστικό Δημοκρατικό Κόμμα. Οι καθημερινές ανακοινώσεις μας προς τον τύπο και τα λοιπά μέσα ενημέρωσης ουδέποτε είδαν το φώς της δημοσιότητας , ουδέποτε οι εκπρόσωποι του κόμματος μας κλήθηκαν από «δημοκρατικά» μέσα ενημέρωσης να εκφράσουν τις απόψεις τους πάνω στα πολλαπλά ζητήματα της κοινωνίας μας για τα οποία έχουμε εκπεφρασμένες απόψεις και θέσεις.
Μοναδική μας διέξοδος από αυτή τη καταδίκη ήταν και είναι η άμεση επαφή μας με το λαό την οποία δεν αμελήσαμε να αξιοποιήσουμε αλλά και η παρέμβαση μας σε κάποιες ραδιοφωνικές εκπομπές όπου «δικαιούνται» οι πολίτες να εκφράζουν έστω με την μεγίστη επιβαλλομένη συντομία τις απόψεις τους. Μία από αυτές τις εκπομπές είναι και η «ΑΝΤΙΛΟΓΙΑ» του ραδιοφωνικού σταθμού «ΛΟΓΟΣ» . Σήμερα όμως στη προσπάθεια του προέδρου του κόμματος κ. Λουκά Σταύρου να παρέμβει στην εκπομπή έλαβε το μήνυμα από τον κ. Παύλο Μυλωνά , δημοσιογράφο της εκπομπής ,ότι δεν δικαιούται σήμερα να μιλήσει και ότι το δικαίωμα αυτό θα το παραχωρεί ο κ. Μυλωνάς όποτε αυτός κρίνει πρέπον. Αυτή είναι η ελεύθερη δημοσιογραφία στη Κύπρο , η υποταγή των δημοσιογράφων στα κελεύσματα των αφεντικών τους ,που είναι και αφεντικά της κοινωνίας , να σιγήσουν τη φωνή του κοινωνικού εθνικισμού που εκφράζει το Εθνικιστικό Δημοκρατικό Κόμμα.
Σε αυτή την διαταγή φίμωσης του κόμματος μας προστίθεται και η απειλητική ειδοποίηση που έλαβε ο κ. Λουκάς Σταύρου περί στενής παρακολούθησης του από την αστυνομία. Το μάθαμε και αυτό.
Σε όλους αυτούς απαντούμε με περισσότερη δουλειά στα λαϊκά στρώματα ενάντια στην πολιτική , οικονομική και πνευματική τυραννία.
Υ.Γ. θα συστήναμε στο κ. Μυλωνά να εμφανίζεται στις τηλεοπτικές εκπομπές του ενδεδυμένος με την στολή του υποταγμένου δημοσιογράφου δηλαδή με ράσο και πηλίκιο μπάτσου.


ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ – ΕΔΗΚ

Επιβεβαίωση για την παγκόσμια πρωτιά Ανώδυνα, χωρίς κίνδυνο, πλέον, η προγεννητική για το σύνδρομο Ντάουν |


 Από την "ΣΗΜΕΡΙΝΗ"

Ένα νέο, πρωτοποριακό, σε παγκόσμιο επίπεδο, τεστ για διάγνωση του συνδρόμου Down σε έμβρυα με τη χρήση μη επεμβατικής μεθόδου, αλλά μίας απλής αιματολογικής εξέτασης, ανακοίνωσε χθες το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής.
Το καινοτόμο τεστ για διάγνωση του συνδρόμου Down σε έμβρυα, για το οποίο έγραψε χθες η "Σ", υπολογίζεται να εισαχθεί στην κλινική πρακτική τα επόμενα δύο χρόνια, αφού πρώτα διεξαχθεί μία μεγαλύτερης κλίμακας μελέτη σε διάφορες χώρες όλων των ηπείρων και με τη συνεργασία άλλων κορυφαίων επιστημονικών ιδρυμάτων.
Όπως ανακοίνωσε ο Επικεφαλής της Ερευνητικής Ομάδας του Ινστιτούτου, Δρ Φίλιππος Πατσαλής, το νέο μη επεμβατικό διαγνωστικό τεστ χρησιμοποιεί μόνο μικρή ποσότητα αίματος από την έγκυο γυναίκα, ενώ οι επεμβατικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται σήμερα, όπως η λήψη χοριονικών λαχνών (CVS - 11η-12η εβδομάδα της κύησης) και η αμνιοπαρακέντηση (AF - 16η εβδομάδα της κύησης), περιλαμβάνουν τη χρήση μιας βελόνας που εισάγεται στον αμνιακό σάκο.
Όπως εξήγησε ο Δρ Πατσαλής, οι διαδικασίες αυτές εγκυμονούν κινδύνους αποβολής του εμβρύου, που φτάνουν σε ποσοστό περίπου 1% των εγκύων που εξετάζονται.
Απόλυτη επιτυχία
Ο Δρ Πατσαλής και η ομάδα του συγκέντρωσαν αίμα από 80 γυναίκες, από τις οποίες οι 34 κυοφορούσαν έμβρυο με σύνδρομο Down και 46 κυοφορούσαν φυσιολογικό έμβρυο. 
«Όλες οι φυσιολογικές κυήσεις και όλες αυτές με σύνδρομο Down διαγνώστηκαν με επιτυχία, επιδεικνύοντας 100% ακρίβεια και 100% ευαισθησία του νέου διαγνωστικού τεστ», εξήγησε, προσθέτοντας ότι «η ανάπτυξη και η επαλήθευση των αποτελεσμάτων της μεθόδου έχει δημοσιευθεί στο επιστημονικό περιοδικό Nature Medicine, ένα από τα κορυφαία και εγκυρότερα επιστημονικά περιοδικά παγκοσμίως».
Ανέφερε, επίσης, ότι το νέο τεστ, «ως μη επεμβατική μέθοδος, δεν φέρει κανέναν κίνδυνο αποβολής του εμβρύου, μπορεί να προσφερθεί δυναμικά σε όλες τις έγκυες γυναίκες και μπορεί να προσφέρει αποτελεσματική πρόληψη του συνδρόμου Down».
Η εφαρμογή του τεστ είναι σχετικά απλή και για το λόγο αυτό μπορεί εύκολα να εισαχθεί σε κάθε γενετικό διαγνωστικό εργαστήριο, το κόστος του είναι προσιτό και ακόμα φθηνότερο από τις τρέχουσες μεθόδους που χρησιμοποιούνται σήμερα και τα αποτελέσματα μπορούν να επιτευχθούν μέσα σε 4-5 ημέρες.
Ο Δρ Πατσαλής εξήγησε ότι στο πλαίσιο της μεγάλης κλίμακας έρευνας που θα διεξαχθεί σε διάφορες χώρες και αναμένεται να ξεκινήσει εντός του έτους, θα ληφθούν δείγματα από 1000 συνολικά έγκυες από διάφορες πληθυσμιακές ομάδες.
Τροποποίηση του τεστ
Ανέφερε, επίσης, ότι διερευνάται και η τροποποίηση του τεστ αυτού ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί για τον μη επεμβατικό προγεννητικό έλεγχο άλλων τριών συνδρόμων.
Το σύνδρομο Down αποτελεί την πιο συχνή αιτία πνευματικής καθυστέρησης με συχνότητα εμφάνισης μία στις 600 γεννήσεις· δηλαδή, όπως εξήγησε ο Δρ Πατσαλής, «έχουμε περίπου 14 εγκυμοσύνες με το σύνδρομο αυτό ετησίως».
Η συγκεκριμένη έρευνα κόστισε περισσότερο από μισό εκατομμύριο ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ.
Ενδεικτικά αναφέρθηκε στην συνέντευξη Τύπου ότι η Κύπρος είναι μία από τις τελευταίες χώρες σε κοινοτικό επίπεδο στις δαπάνες για την έρευνα, με ποσοστό μόλις 0,4%, ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι δεκαπλάσιος.

Η Τουρκία εμπαίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση


Εγκεμέν Μπαγίς: "Aς ζητούσαν και από την Κύπρο την εξεύρεση μιας λύσης προτού την εντάξουν"


Αν το κυπριακό πρόβλημα ήταν τόσο σημαντικό για την Ευρώπη, τότε ας ζητούσαν και από την Κύπρο την εξεύρεση μιας λύσης προτού την εντάξουν, δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διαπραγματευτικής ομάδας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, Εγκεμέν Μπαγίς. Μιλώντας σε ημερίδα στην Κωνσταντινούπολη υποστήριξε πως το Κυπριακό “δεν μπορεί να είναι όρος για την ένταξη της Τουρκίας”. Δυστυχώς, είπε, δεν αισθανόμαστε ότι είμαστε σε μία δίκαιη διαδικασία συνομιλιών, και πρόσθεσε: “Εάν αρθούν τα εμπόδια, θα ανοίξουν 16 κεφάλαια”.

H Κυβέρνηση προστρέχει τώρα στους απόδημους Έλληνες.

Ελληνικά oμόλογα ύψους 3 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ 


Πρόκειται για τα γνωστά ως ''ομόλογα της διασποράς'' τα οποία απευθύνονται στην Oμογένεια. Tο ελληνικό Δημόσιο έχει ήδη λάβει τη σχετική έγκριση από την Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC). 
Το επιτόκιο θα κρατηθεί κάτω από το 5%, ποσοστό με το οποίο η Ελλάδα δανείζεται από τον μηχανισμό στήριξης. 
Αν υπάρξει ανταπόκριση από τους Ομογενείς στις ΗΠΑ, η Ελλάδα θα προχωρήσει σε έκδοση ''ομόλογων της διασποράς'' και στην Αυστραλία.


www.kalami.net

Στη γραμμή, ότι «ήλθε η ώρα η Ελλάδα να θεσπίσει τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ)», επιμένει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας


Οι «κόκκινες» γραμμές Σαμαρά στα εθνικά

Οι «κόκκινες» γραμμές Σαμαρά στα εθνικά
Από την συνάντηση του αντιπροέδρου της ΝΔ Δημήτρη Αβραμόπουλου (κέντρο) με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου
Τρίτη 8 Μαρτίου 2011
AΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ/ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Στη γραμμή, ότι «ήλθε η ώρα η Ελλάδα να θεσπίσει τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ)», επιμένει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντ. Σαμαράς, που θεωρεί ότι όσο αυτό καθυστερεί, χάνονται και οικονομικές ευκαιρίες.
Ο κ. Σαμαράς υπεραμύνεται της άποψης, ότι η Τουρκία δεν συμμορφώνεται στις υποχρεώσεις της και όπως τονίζει σε στενούς του συνεργάτες του, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι ότι η γειτονική χώρα, δεν αναγνωρίζει την Κύπρο, ένα πλήρες μέλος της Ε.Ε.

Για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Τουρκία δεν συμμορφώνεται ούτε στις δεσμεύσεις που έχει ήδη υπογράψει, όπως π.χ. στο θέμα της επαναπροώθησης των χιλιάδων λαθρομεταναστών που εισέρχονται παράνομα στο τουρκικό έδαφος.

«Το ερώτημα είναι πως η Τουρκία –με ευρωπαϊκές πιέσεις- θα συμμορφωθεί πλήρως» υπογραμμίζει σε σταθερούς συνομιλητές του ο κ. Σαμαράς και έχει αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το ζητούμενο δεν είναι πως θα απαλλάξουμε την Τουρκία από τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις της, δίνοντάς της μιαν ‘‘ειδική σχέση’’ με την οποία θα κερδίζει η ίδια πολλά χωρίς να δίνει τίποτε».

Στην ηγετική ομάδα της Ν.Δ. κυριαρχεί η άποψη, ότι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία μπορούν να γίνονται. Όμως, θέτουν ως βασική προϋπόθεση, να μην δίνεται από την Ελλάδα η εικόνα, ότι υπάρχει τάχα βελτίωση των σχέσεων των δυο χωρών, όσο ισχύει η διακήρυξη casus belli (δηλ. επίσημα απειλή πολέμου) από την τουρκική πλευρά.

Μόνο θέμα η υφαλοκρηπίδα
Τη θέση ότι για την Ελλάδα δεν υπάρχει παρά μονάχα ένα πρόβλημα προς διευθέτηση με την Τουρκία, αυτό του καθορισμού της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο, επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. κ. Δ. Αβραμόπουλος στη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών κ. Αχμέτ Νταβούτογλου.
Στη συνάντηση που διήρκεσε μία ώρα και είκοσι λεπτά, συζητήθηκαν όλα τα θέματα, που αφορούν στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται και βεβαίως, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο κ. Αβραμόπουλος υποστήριξε ότι είναι πάγια θέση της Ν.Δ. να ενθαρρυνθεί η προώθηση πρωτοβουλιών για την ενίσχυση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. Η «γαλάζια» αντιπροσωπεία, στην οποία συμμετείχε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. κ. Π. Παναγιωτόπουλος και ο διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου του κόμματος κ. Αντ. Σαμαρά, ο κ. Αγγ. Υψηλάντης, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση και επέμεινε στην επίλυση του Κυπριακού.

Η αξιωματική αντιπολίτευση επέμεινε στο Κυπριακό, θεωρώντας ότι η επίλυσή του είναι το κλειδί για να ανοίξει η πόρτα για ακόμα πιο βαθιές και προχωρημένες σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Επίσης συζητήθηκε και το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), αλλά και διμερή ζητήματα, όπως είναι η παράνομη μετανάστευση.

Infognomonpolitic