Παρασκευή, 8 Οκτωβρίου 2010

Η συν-Κυβέρνηση Γιωργάκη-ΔΝΤ αφαιρεί από Τέσσερες Περιφέρειες Αρμοδιότητες και τις δίνει στην ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ

Η κυβέρνηση, για μία ακόμη φορά, άλλα υπόσχεται και άλλα πράττει. Με κοινή υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 1505Β/6-9-2010) αφαιρεί από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και άλλες 4 περιφέρειες την αρμοδιότητα μελέτης και κατασκευής έργων υποδομής (οδικοί άξονες, σχολικά κτίρια κ.α.), στην περιοχή ευθύνης της και την αναθέτει στην ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε.Με την απόφαση αυτή η κυβέρνηση:
* απαξιώνει τον Καλλικράτη που τόσο μεγαλόστομα υποσχέθηκε ότι θα αναβαθμίσει την Αυτοδιοίκηση
* απαξιώνει τον θεσμό των αιρετών περιφερειαρχών
* αφαιρεί από τις τοπικές κοινωνίες το δικαίωμα να αποφασίζουν οι ίδιες για τις τύχες τους
* ενισχύει το κέντρο εις βάρος της περιφερειακής Ελλάδας
* προεξοφλεί την εκλογική της ήττα στις συγκεκριμένες Περιφέρειες, ψαλιδίζοντας τις αρμοδιότητες των μη αρεστών στο κίνημα.

Ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ήταν αυτός, που αναφερόμενος στους αιρετούς περιφερειάρχες, δήλωσε ότι επιθυμεί δίπλα του 13 νέους υπουργούς. Δεν ξεκαθάρισε όμως αν θα είναι υπουργοί με ή χωρίς χαρτοφυλάκιο. Τελικά αποδεικνύεται, ότι η πολιτική εξαπάτηση του Ελληνικού λαού συμβαίνει κατ΄ εξακολούθηση, χωρίς δισταγμούς και με περισσή προκλητικότητα.

Με πολύ ενδιαφέρον, επίσης, θα αναμένω, επί του θέματος την τοποθέτηση και την ξεκάθαρη θέση του υποψηφίου Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Παπαϊορδανίδη, ο οποίος στηρίζεται πολιτικά από την κυβέρνηση του μνημονίου».
Από το dexi extrem

Αντιδράσεις των ΜΜΕ της Αλβανίας για την παρουσία και τις δηλώσεις του Σεβ. Μητροπολίτου Βερατίου στο Κόσσοβο

Ο Ιγνάτιος χαρακτήρισε το Κόσσοβο Ιερουσαλήμ της Σερβίας
Επικριτικά ήταν τα σχόλια αλβανικών ΜΜΕ, για την παρουσία του Μητροπολίτη Βερατίου, Αυλώνος και Κανίνης κ. Ιγνατίου στην ενθρόνιση του Πατριάρχου Σερβίας Ειρηναίου που πραγματοποιήθηκε στην Πέγια του Κοσσόβου στις 4 Οκτωβρίου. Στην τελετή παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες, ενώ την Εκκλησία της Αλβανία εκπροσώπησε ο Μητροπολίτης Βερατίου. Αυτό που ενόχλησε τους Αλβανούς δεν ήταν τόσο η παρουσία όσο οι δηλώσεις του Ιγνατίου στη Σερβική εφημερίδα  Blic” που σύμφωνα με τα αλβανικά μέσα χαρακτήρισε το Κόσσοβο σαν την Ιερουσαλήμ των Σέρβων. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα ο μητροπολίτης είπε ότι κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών όλοι εμείς οι ορθόδοξοι αλβανοί ήμασταν αλληλέγγυοι των αδελφών ορθοδόξων της Σερβίας.  
   
Ποιος είναι ο Ιγνάτιος
Ο κατά κόσμον Γιαννακός Τριάντης γεννήθηκε στον Πρόδρομο Θηβών το 1934. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή Αθηνών το 1966. Διάκονος και Πρεσβύτερος χειροτονήθηκε το 1967. Υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας στη Μητρόπολη Θηβών. Αρβανίτης στην καταγωγή και γνώστης της Αλβανικής γλώσσας, εξελέγη στις 22 Ιουνίου 1992 από το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως Μητροπολίτης Βερατίου, Αυλώνος και Κανίνης. Χειροτονήθηκε στο βαθμό του Επισκόπου στην Κωνσταντινούπολη στις 27 Ιουλίου 1996. Το 1998 τελικά ύστερα από διαβουλεύσεις με την Αλβανική κυβέρνηση κατόρθωσε να μεταβεί στην Αλβανία. Ενθρονίστηκε στο Μπεράτι στις 18 Ιουλίου 1998.Η τελετή της ενθρόνισης
Ενθρονίσθηκε κατά την Θεία Λειτουργία στην Ιστορική Μονή του Πεκίου ο Αρχιεπίσκοπος Πεκίου, Μητροπολίτης Βελιγραδίου και Καρλοβικίου και Πατριάρχης των Σέρβων κ. Ειρηναίος. Οι Μητροπολίτες  Ζάγκρεμπ και Λιουμπλιάνα κ. Ιωάννης και Μαυροβούνιου και Παραθαλάσσιας κ. Αμφιλόχιος, συνόδευσαν  στο θρόνο των Σέρβων Πατριαρχών, στο ιστορικό Μαστήρι του Πεκίου, τον Πατριάρχη κ. Ειρηναίο με επευφημίες Worthy (άξιος). Στο τέλος της τελετουργικής πράξης ο Πατριάρχης εκφώνησε την ενθρονιστήρια ομιλία.
Στην ενθρόνιση  εκτός από τους επισκόπους της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, παρέστησαν ως εκπρόσωποι των Ορθοδόξων Εκκλησιών, οι  Μητροπολίτες Γαλλίας κ. Εμμανουήλ και Ικονίου κ. Θεόληπτος από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο Μητροπολίτης Πηλουσίου κ.  Καλλίνικος  από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας , ο Αρχιεπίσκοπος Φιλιππουπόλεως Νήφωνα από το Πατριαρχείο Αντιοχείας, ο Αρχιεπίσκοπος Ιορδάνου Θεοφύλακτος από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων  ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας από το Πατριαρχείο Μόσχας, ο Μητροπολίτης Šarašenidze Γεράσιμος  από το Πατριαρχείο Γεωργίας, ο Μητροπολίτης Ολτενίας κ. Ειρηναίος και επίσκοποι  κ. Νικόδημος και κ. Δανιήλ από το Πατραιαρχείο Ρουμανίας , ο Μητροπολίτης Βιδινίου κ. Δομετιανός από το Πατριαρχείο Βουλγαρίας, ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. Χρυσόστομος, οι  Μητροπολίτες Σερρών κ. Θεολόγος και Νέας Σμύρνης κ. Συμεών από την Εκκλησία της Ελλάδος, ο Αρχιεπίσκοπος Λοβλίνου και Χέλμ κ. Άβελ από την Εκκλησία της Πολωνίας, ο Μητροπολίτης Βερατίου κ. Ιγνάτιος από την Εκκλησία της Αλβανίας, ο Αρχιεπίσκοπος Πράγας και των χωρών Τσεχίας και Σλοβακίας κ. Χριστοφόρος και ο επίσκοπος  Πίτσμπουργκ και Δυτικής Πενσυλβάνια κ. Μελχισεδέκ από την εκ του Πατριαρχείου Μόσχας Εκκλησιαστική δικαιοδοσία εν Αμερική.
Στην Θεία Λειτουργία παρέστη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας κ. Μπόρις Τάντιτς, ο διάδοχος του θρόνου Αλέξανδρου Καρατζόρτζεβιτς και εκπρόσωποι  του διπλωματικού σώματος.
Ακόμα παρέστησαν ο Πρόεδρος του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Προώθηση της Χριστιανικής Ενότητας, Ρωμαιολκαθολικός Αρχιεπίσκοπος Koch Kurt, και εκπρόσωποι άλλων Ομολογιών και Θρησκειών. 

Χιλιάδες Ορθοδόδων πιστών από πολλά μέρη της Σερβίας αφίχθησαν στο Πέκιο, την ιστορική Καθέδρα του Πατριαρχείου της Εκκλησίας της Σερβίας. Σύμφωνα με την Εκκλησία της Σερβίας, οι πιστοί προέρχονταν από τις γειτονικές με το Κοσσυφοπέδιο χώρες. Στον προαύλιο χώρο της Μονής υπήρχε χώρος για 2000 άτομα, ενώ οι υπόλοιποι παρακολούθησαν την τελετή από μεγάλες γιγαντο-οθόνες που τοποθετήθηκαν στο χώρο της Μονής. Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ελήφθησαν από τις αρχές του Κοσσυφοπεδίου με σκοπό την ασφαλή μετάβαση των πιστών και την ομαλή τέλεση της Τελετής της Πατριαρχικής Ενθρονίσεως του Προκαθημένου της κατά Σερβίαν Εκκλησίας.

Μεγάλος αριθμός δημοσιογράφων από την Σερβία και γειτονικές χώρες παρηκολούθησε την Τελέτη Ενθρονίσεως και την συνέντευξη τύπου του Σέρβου Προκαθημένου. Ο Πατριάρχης Ειρηναίος διαδέχθηκε τον μακαριστό Πατριάρχη Παύλο, ο οποίος υπήρξε Προκαθήμενος του Πατριαρχείου της Σερβίας για μία περίπου εικοσαετία. Ο Ειρηναίος εξελέγη Πατριάρχης Σερβίας στις 23 Ιανουαρίου του 2010, αλλά ενθρονίστηκε σήμερα εξαιτίας της διαφωνίας μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας αναφορικά με το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου.

O Μεσογαίας Νικόλαος: Κέντρα του εξωτερικού θέλουν να καθορίζουν την ζωή μας

Ο ΑΜΚΑ, η «Κάρτα Πολίτη» αλλά και ο γάμος της ομοφυλόφιλης Προέδρου της Ισλανδίας με την επί πολλά χρόνια σύντροφό της απασχόλησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των άλλων θεμάτων, την σημερινή συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της συζήτησης που σήμερα κινήθηκε σε σχετικά χαμηλούς τόνους ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος φέρεται να έθιξε το θέμα των ηλεκτρονικών ταυτοτήτων πάσης μορφής. «Υπάρχουν κέντρα στο εξωτερικό που θέλουν να καθορίζουν την ζωή μας» φέρεται να είπε ο κ.Νικόλαος. Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο διάστημα καλείται η Ιεραρχία μέσα από ιστοχώρους να τοποθετηθεί για τον ΑΜΚΑ αλλά και την «Κάρτα Πολίτη».

Στην ομιλία του ο Μεσογαίας, σύμφωνα με πληροφορίες, έθιξε και το ζήτημα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Μάλιστα φέρεται να αναφέρθηκε στην περίπτωση επικεφαλής Κυβερνήσεως που παρέστη στο γάμο ομοφυλόφιλου υπουργού του καθώς και στο γάμο της Ισλανδής Προέδρου με την σύντροφό της στον οποίο, πρόσθεσε, παρέστη και προτεστάντης θρησκευτικός λειτουργός.
Συνοδικοί κύκλοι εξηγούσαν ότι με την παρέμβασή του ο Μεσογαίας υπογράμμισε τον εκφυλισμό της Κοινωνίας, αποτέλεσμα της γενικότερης κρίσης που, όπως ήδη η Εκκλησία διαπίστωσε, δεν είναι μόνο οικονομική αλλά πολυδιάστατη.
Οι αναφορές του Μητροπολίτη Μεσογαίας φαίνεται να ξένισαν κάποιους Μητροπολίτες οι οποίοι σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους σχολίαζαν ότι τέτοιου είδους φαινόμενα παθογένειας δεν έχουν επεκταθεί στην ελληνική κοινωνία. Στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίασης ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος παρουσίασε την εισήγησή του με θέμα: «Η Εκκλησία ως ελπίδα και ενότητα της κοινωνίας και ως νοηματοδότηση της ζωής του ανθρώπου». Στο πλαίσιο της συζητήσεως που ακολούθησε διατυπώθηκαν διάφορες απόψεις τόσο για την κρίση όσο και για τις δυνατότητες της Εκκλησίας να συμβάλλει στην αντιμετώπισή της. Σύμφωνα με πληροφορίες οι Μητροπολίτες Θεσσαλονίκης Άνθιμος και Καλαβρύτων Αμβρόσιος εμμέσως άσκησαν και πάλι κριτική για το γεγονός ότι η Εκκλησία εμφανίζεται να σιωπά και δεν παρεμβαίνει στις εξελίξεις.
«Κινδυνεύετε να κατηγορηθείτε ότι υποστηρίζετε μια συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση» φέρεται να είπε απευθυνόμενος στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος Νικόλαος. Άλλοι μητροπολίτες έθεσαν το ζήτημα των βιβλίων των θρησκευτικών και της μετατροπής του σε προαιρετικό μάθημα ως ένα ακόμα σύμπτωμα της γενικότερης κατάπτωσης που συνέβαλλε στην κρίση. Στο τέλος των τοποθετήσεων ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έλαβε τον λόγο και απάντησε επί της ουσίας σε εκείνους που τον κατηγορούν ότι παραμένει σιωπηλός και κρατάει χαμηλούς τόνους έναντι της πολιτείας. «Δεν κινδυνεύω, μην έχετε αγωνία» τόνισε ο κ.Ιερώνυμος απαντώντας εμμέσως στον Φθιώτιδος Νικόλαο. «Άλλο το ενδιαφέρον για τον πολίτη και άλλο για την πολιτική, τα κόμματα και τους πολιτικούς. Εγώ τηρώ μια στάση τέτοια που να μην εξωθώ τα πράγματα στα άκρα. Και ίσως να ήταν διαφορετικά αν δεν είχα αυτή την επικοινωνία που έχω με ηγεσία της Πολιτείας» φέρεται να είπε ο Αρχιεπίσκοπος.
Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της Συνόδου ο Θεσσαλονίκης Άνθιμος διερωτήθηκε γιατί θα πρέπει να μετατραπεί σε προαιρετικό το μάθημα των θρησκευτικών και γιατί θα πρέπει να αποδυναμώνεται το μάθημα της Ιστορίας με την αφαίρεση των κεφαλαίων για το Βυζάντιο και την ελληνική επανάσταση. Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος αναφέρθηκε στην τοποθέτηση ενός άλλου μητροπολίτη ο οποίος υποστήριξε ότι σε σχολικό βιβλίο περιλαμβάνεται μειωτική φράση κατά της Εκκλησίας. «Εάν ισχύει αυτό είναι απαράδεκτο και θα αντιδράσουμε» είπε ο κ.Χρυσόστομος.

Από το ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Σε προσφορές προχωρούν στην Αθήνα οι έμποροι.

Σε προσφορές διαρκείας προχωρούν οι έμποροι,
προκειμένου να αναθερμάνουν τα ταμεία τους   μετά από μια παρατεταμένη περίοδο, μειωμένης αγοραστικής δύναμης.
Ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις παγιώνουντις εκπτώσεις και προχωρούν σε φανερές ή «κρυφές» προσφορές σε μια ευρεία γκάμα προϊόντων, για να τονώσουν την αγορα στική κίνηση και να προσελκύσουν όσο το δυνα τόν περισσότερους καταναλωτές, οι οποίοι
πλέ ον περιορίζουν τις αγορές τους στα απολύ τως αναγκαία.
Σύμφωνα με εκπροσώπους της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) «οι προβλέψεις για την πορεία των εμπορικών επιχειρήσεων το επόμενο εξάμηνο είναι πολύ δυσμενέστερες. Ο επερχόμενος χειμώνας θα είναι από τους δυσκολότερους της τελευταίας 20ετίας και δεδομένης της γενικότερης αβεβαιότητας σχετικά με τυχόν πρόσθετα μέτρα που είναι πιθανόν να επιβληθούν, επιχειρηματίες και καταναλωτές θα είναι εξαιρετικά επιφυλακτικοί στις κινήσεις τους.
Το κλίμα απαισιοδοξίας στην αγορά είναι ένας από τους πιο εμφανείς παράγοντες». Η ΕΣΕΕ υποστηρίζει ότι το 2011 θα είναι η δυσκολότερη χρονιά της κρίσης αφού θα αποτυπωθούν όλες οι επιπτώσεις των μέτρων και των περικοπών, που έκανε η κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες.
Υπενθυμίζεται ότι η ανοιξιάτικη και η καλοκαιρινή περίοδος ήταν για το ελληνικό εμπόριο πρωτόγνωρη. Βάσει των δεδομένων που έχουν συλλεχθεί, οι Έλληνες έμποροι βιώνουν εντονότατες πιέσεις και βλέπουν τα εισοδήματά τους σε μία πορεία σταδιακής συρρίκνωσης. Το ίδιο ισχύει και με το ζήτημα των «λουκέτων».
«Είναι προφανές ότι η ύφεση βρίσκεται σε μία φάση διαρκούς διεύρυνσης και απαιτούνται οι κατάλληλες παρεμβάσεις για την αντιμετώπισή της», σημειώνει η ΕΣΕΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το πρώτο οχτάμηνο του 2010 μειώθηκε ο αριθμός των εργοδοτών κατά 13,2% και των αυτοαπασχολούμενων κατά 6,2% ενώ ο τζίρος την περίοδο των εκπτώσεων μειώθηκε πάνω από 30%.
Από το real..gr

Νέα Δημοκρατία: Ρωγμές στο προφίλ Παπανδρέου

Ειλημμένη θεωρείται η απόφαση του προέδρου της ΝΔ να ανεβά σει και άλλο τους τόνους της αντιπαράθεσης με τον  κ. Παπανδρέ ου καθώς  στη Ρηγίλλης "βλέπουν" τα πρώτα σοβαρά  ρήγματα στο πρωθυπουργικό προφίλ.
"Η δυσαρέσκεια των πολιτών ακουμπά πλέον και τον ίδιο" λένε στη ΝΔ.
Στο "γαλάζιο" στρατόπεδο μιλούν για "πανικό του Μαξίμου" στον οποίο αποδίδουν την πρόσφατη "απολογία", όπως λένε,του πρωθυπουργού για τα συχνά ταξίδια του εξωτερικό, τις εξηγήσεις που αναγκάστηκε να δώσει για τα όσα υποστήριξε ο πρώην "τσάρος" της Μέρκελ και κυρίως την εκτενέστατη αναφορά του στους πολίτες, τις θυσίες και τους κόπους τους στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.
"Πέρυσι μας έλεγε ότι 'λεφτά υπάρχουν' και μετά μας είπε ότι θα δώσει αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις. Σήμερα λέει ότι για τα δικά του σφάλματα φταίει και πάλι η ΝΔ. Και τότε έλεγε ψέματα. Και τώρα λέει ψέματα. Με μία διαφορά: Τώρα πια τον έχει καταλάβει όλος ο κόσμος", δήλωσε από την Κόρινθο ο κ. Σαμαράς απαντώντας στην επίθεση του πρωθυπουργού.
Ο πρόεδρος της ΝΔ συνεχίζει και σήμερα την περιοδεία του στην Πελοπόννησο. Το πρωί επισκέ -πτεται το Ναύπλιο, το μεσημέρι θα βρεθεί στο νομό Αρκαδίας και το απόγευμα στην Σπάρτη. Τις επόμενες μέρες ο κ. Σαμαράς θα επισκεφθεί την Κέρκυρα αλλά και νομούς της Κεντρικής Ελλάδας.
Ο κ. Σαμαράς ο οποίος έχει πάρει "από το χέρι" την υποψηφιότητα Δράκου για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, επιτέθηκε και στον Π. Τατούλη τον οποίο χαρακτήρισε "πολιτικά μεταλλαγμένο".
"Ο ένας είναι αποδεδειγμένα και πετυχημένα αυτοδιοικητικός και ο άλλος είναι ο επίσημος εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ που δεν ξέρω καν αν τον θέλει" τόνισε μεταξύ άλλων.
Ο πρόεδρος της ΝΔ προσδοκά σε υψηλή συσπείρωση ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου. Η μάχη στην Πελοπόννησο αναμένεται "σκληρή" και ήδη τα στελέχη της ΝΔ σε όλους τους νομούς έχουν κινητοποιηθεί για να αποδείξουν τις "σχέσεις ΠΑΣΟΚ και Τατούλη".
Χθες πάντως ανακοινώθηκε πως ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ στη Λακωνία, κ. Ηλίας Στρατηγάκος, θα είναι αντι-περιφερειάρχης στο ψηφοδέλτιο Τατούλη.
                                                  Aπό το real.gr

Σταμάτησε το ΥΠΕΞ έρευνα του "ΦΙΛΙΑ"!!! Ο Δρούτσας απαγορεύει τις έρευνες ακόμη και για σαρδέλες στο Αιγαίο!!

Ερευνητική αποστολή του “ΦΙΛΙΑ” στο Αιγαίο σταμάτησε με εντολή του υπ. Εξωτερικών! Προβληματισμός για την ενέργεια καθώς το σκάφος βρισκόταν στα διεθνή ύδατα. Μισή, μόλις, ώρα μετά την έναρξη της ερευνητικής αποστολής τους στο ΒΑ Αιγαίο, επιστήμονες του ΕΛΚΕΘΕ πήραν την εντολή να διακόψουν την έρευνά τους! Σύμφωνα με ανεπίσημες αλλά διασταυρωμένες πληροφορίες, η εντολή ήρθε από το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο δεν επέτρεψε στο ερευνητικό αλιευτικό πλοίο «ΦIΛIA» να πλεύσει στα διεθνή ύδατα, σε απόσταση, δηλαδή, μεγαλύτερη των 6 ναυτικών μιλίων από την Τουρκία, σε χώρο, όπου επιτρέπονται επιστημονικές αποστολές.

Μέχρι σήμερα, ένα μήνα μετά, οι ερευνητές του ινστιτούτου θαλάσσιων βιολογικών πόρων, δεν έχουν λάβει καμία επίσημη και γραπτή απάντηση για το λόγο που η αποστολή τους διεκόπη, τη στιγμή που επανειλημμένως και με γραπτό αίτημα έχουν ζητήσει εξηγήσεις. Να σημειωθεί πως είναι πρώτη φορά που σε «ομαλή περίοδο» για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, διακόπτεται ερευνητική αλιευτική αποστολή στα διεθνή ύδατα και το θέμα έχει προκαλέσει εκνευρισμό και απορία στην κοινότητα του ερευνητικού κέντρου.


Η αποστολή
Η αποστολή διοργανώθηκε στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού προγράμματος με αντικείμενο τη μελέτη των μικρών πελαγικών του Θρακικού Πελάγους, δηλαδή του γαύρου και της σαρδέλας. Η έρευνα στην περιοχή του ΒΑ Αιγαίου έπρεπε να γίνει εντός του Σεπτεμβρίου, περίοδος που τα ψάρια γεννούν. Οι ερευνητές, όλοι ελληνικής καταγωγής, ξεκίνησαν μαζί με το πλήρωμα του «ΦΙΛΙΑ» στις 5 Σεπτεμβρίου από το Ηράκλειο με σκοπό να πραγματοποιήσουν κάθετες πορείες προς τις ακτές για να καταγράψουν τον αριθμό των ψαριών, των αβγών, των προνυμφών κ.α.
Όταν βρίσκονταν δυτικά του Άη Στράτη, στη Λήμνο, και μισή ώρα αφού είχαν ξεκινήσει για τη δειγματοληψία τους, έλαβαν εντολή από τη ναυτική υπηρεσία του ΕΛΚΕΘΕ να σταματήσουν. Στη συνέχεια, πήγαν στην Αλεξανδρούπολη, όπου και περίμεναν να λάβουν την άδεια για να συνεχίσουν την έρευνά τους, η οποία έπρεπε να διεξαχθεί εντός των επόμενων ημερών. Τελικά, αφού δεν είχαν κάποια απάντηση ούτε για το λόγο της απαγόρευσης, ούτε για να συνεχίσουν, εγκατέλειψαν την αποστολή. Η αποστολή επρόκειτο να ερευνήσει την περιοχή ανάμεσα στη Σαμοθράκη και τη Θάσο, σε διεθνή χωρικά ύδατα, όπου επιτρέπονται οι επιστημονικές αποστολές.


Καμιά επίσημη πληροφορία
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Π», η εντολή ήρθε από το υπουργείο Εξωτερικών που δεν ήθελε να προκαλέσει επεισόδιο με τη γείτονα χώρα. Το γεγονός, όμως, αυτό γεννά πολλά ερωτηματικά αφού, κατ’ αρχάς, η αποστολή θα γινόταν σε διεθνή ύδατα, όπου στο παρελθόν έχουν γίνει αμέτρητες ανάλογες αποστολές, και, δεύτερον, είναι η πρώτη φορά που στο συγκεκριμένο σκάφος απαγορεύεται να ερευνήσει διεθνή ύδατα.
Ωστόσο, δεν έχει δοθεί καμία επίσημη απάντηση, παρά το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες στην αποστολή έχουν θέσει γραπτώς το αίτημά τους να μάθουν για ποιο λόγο ακυρώθηκε η δειγματοληψία. Σημειώνεται πως το ινστιτούτο βρίσκεται εκτεθειμένο και απέναντι στους συνεργάτες του, αφού, όπως προαναφέρθηκε, επρόκειτο για αποστολή στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος που προέβλεπε ταυτόχρονες δειγματοληψίες από ερευνητές διαφόρων χωρών, κάτι που η Ελλάδα δεν κατάφερε να υλοποιήσει. Ο διευθυντής του ινστιτούτου, κ. Κώστας Παπακωνσταντίνου, αναφέρει στην «Π» ότι σε περίοδο εντάσεων έχει ξαναπαρουσιαστεί ανάλογο φαινόμενο, όχι, όμως, για το συγκεκριμένο σκάφος. Ανάλογα, μάλιστα, τις σχέσεις που την εκάστοτε περίοδο διατηρεί η Ελλάδα με την Τουρκία, επιστήμονες λαμβάνουν εντολή να εγκαταλείψουν μια αποστολή ή και ακόμα να σπεύσουν σε συγκεκριμένο σημείο: «είναι ανάλογα με τη γενικότερη πολιτική εκείνης της Περιόδου. Ωστόσο, πρέπει να παρέμβουμε ως ΕΛΚΕΘΕ για να μην επαναληφθεί αυτό το φαινόμενο. Πάντως, το σκάφος «ΑΙΓΑΙΟ» πραγματοποιεί κανονικά την αποστολή του», αναφέρει.
Σημειώνεται πως πριν ξεκινήσει μια αποστολή, ενημερώνει και λαμβάνει άδεια από τα αρμόδια υπουργεία, Εξωτερικών, Ναυτιλίας και από τις αρχές. «Βρεθήκαμε για οχτώ ημέρες στο Αιγαίο και δε δουλέψαμε ούτε μια μέρα», λέει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της αποστολής, κύριος ερευνητής, βιολόγος, κ. Στυλιανός Σωμαράκης. Συστάσεις, όπως λέει, έχουν γίνει στο παρελθόν για να μην προχωρήσουν σε μια αποστολή, αλλά η απαγόρευση ήρθε για πρώτη φορά, μέσα στα 20 χρόνια που πραγματοποιεί έρευνες! Ακόμα και οι συστάσεις, όμως, είχαν γίνει σε Περιόδους κρίσιμες για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Ο Διευθυντής Ερευνών, Βιολόγος – Ιχθυολόγος, κ. Αθανάσιος Μαχιάς, ο οποίος έλαβε μέρος στην αποστολή, αναφέρει πως ενώ έχει ζητήσει και εγγράφως από τη ναυτική υπηρεσία και το Δ.Σ. του ΕΛΚΕΘΕ να ενημερωθεί για το λόγο που διεκόπη η αποστολή, δεν έχει λάβει καμία απάντηση. Προσθέτει, μάλιστα, ότι οι επιστήμονες έχουν συνηθίσει στην εικόνα να ταξιδεύουν και να έχουν από τη μία πλευρά τους ελληνικό σκάφος και από την άλλη το τουρκικό να τους παρακολουθεί!
                                       Από το Εθνικά Θέματα