Σελίδες

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

ΜΕΡΑΡΧΙΑ, ΣΥΓΓΝΩΜΗ! Κλαίουν και θα κλάψουν για σένα ακόμη και τα παιδιά και τα εγγόνια αυτών που χάρηκαν για την απόσυρσή σου.

Επειδή πολλά ψέματα έχουν ειπωθεί για το πως  η για άλλους «Χούντα», για μένα νόμιμη κυβέρνηση της χώρας εκείνη την εποχή, απέσυρε την Μεραρχία Κύπρου με σκοπό δήθεν την μετά από επτά ολόκληρα χρόνια μεθόδευση της διχοτόμησης της Κύπρου μας, σας παραθέτω εξ ολοκλήρου (αυτός το δημοσίευσε σε δύο συνέχειες) την προσωπική εμπειρία του Κύπριου κ. Σάββα Παύλου (ΕΔΩ) που έζησε τα γεγονότα από κοντά και νομίζω ότι θα σας λύσουν πολλές απορίες για το πως οι Κύπριοι (Μακάριος και ΑΚΕΛ) μεθόδευσαν την απομάκρυνση της Μεραρχίας από την Κύπρο. Το κείμενο αποτελεί την κραυγή ενός Έλληνα που μερικοί θα θα βιαστούν να τον κατηγορήσουν για «εθνικιστή», «φασίστα», «πατριδοκάπηλο» ή όπως αλλιώς  χαρακτηρίζουν εμάς τους πατριώτες τα γελοία υποκείμενα της αριστεράς. Άνθρωπος του πνεύματος ο κ. Παύλου, πολυγραφότατος, υπηρέτησε σε διευθυντικές θέσεις του Υπ. Παιδείας Κύπρου, αλλά και στο εξωτερικό, αναφερόμενος (σε άλλο κείμενο) στις πολιτικές του πεποιθήσεις λέει: «Ανήκω στους μαρξιακούς, αυτούς δηλαδή που εκκινούν από τη μαρξιστική διαλεκτική αλλά την αφήνουν για να παρακολουθήσουν και τα διάφορα απελευθερωτικά ρεύματα σκέψης που εμπλούτισαν την ανθρώπινη κοινωνία τα τελευταία εκατόν πενήντα χρόνια, κάποτε ανατρέποντας και διάφορες συνισταμένες της μαρξιστικής σκέψης». Ναι, καταφέρεται και κατά της «χούντας» αλλά  είμαι σίγουρος ότι το κάνει απλά και μόνον για να δώσει κάποια ελαφρυντικά στο κυπριακό κατεστημένο και ειδικά στον ολετήρα Μακάριο. Κατόπιν αυτού σας αφήνω να δείτε την πραγματικότητα μέσα από μακροσκελές, είναι η αλήθεια, κείμενο που ακολουθεί αλλά δεν θέλησα να το αναρτήσω σε συνέχειες για να έχει συνοχή.
Οδυσσεύς Πάτσης (epirusourhomeland.blogspot.com)

ΜΕΡΑΡΧΙΑ, ΣΥΓΓΝΩΜΗ! Α’
Εποχές αναθεωρήσεων και επανατοποθετήσεων, και η Κύπρος ακόμη να ζητήσει συγγνώμη επισήμως, τόσο εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης όσο και εκ μέρους των διαφόρων οργανωμένων συνόλων της, για την απαράδεκτη στάση και συμπεριφορά απέναντι στην ελληνική μεραρχία του 1964-1967, που κράτησαν στην Κύπρο αρκετοί φορείς, άτομα και συσπειρώσεις αυτής της περιόδου.
Το θέμα αυτό ένοχα αποκρύβεται και βρίσκεται στα αζήτητα της ιστορικής, πολιτικής και κοινωνιολογικής έρευνας. Ενώ έχουν συζητηθεί, ερευνηθεί και σχολιαστεί τόσα θέματα της κυπριακής ιστορίας και της κοινωνίας του νησιού μας.
Ο αφόρητος επαρχιωτισμός της κυπριακής διανόησης και των Κυπρίων επιστημόνων είναι έκδηλος και σ’ αυτό το θέμα. Οι κοινωνιολόγοι της Κύπρου, π.χ., εύκολα καταπιάνονται με

Οι πληγές των εθνικοποιήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου


του Νίκου Γ. Σακελλαρόπουλου

Για μια ακόμη φορά ο χειρισμός από την τρόικα της υπόθεσης των πολεμικής βιομηχανίας είναι άκομψος.
Δεν υπάρχει αμφιβολία περί τούτου.
Όμως, από αυτό το σημείο μέχρι την εκτόξευση κατά ριπάς καραμελών εθνικής υπερηφάνειας, ανεξαρτησίας, λαϊκής κυριαρχίας και άλλων παρόμοιων ιλαρών, η απόσταση είναι μεγάλη.
Ας δούμε τα πράγματα με νηφαλιότητα και κυρίως με ρεαλισμό.
Οι τρεις επιχειρήσεις είναι από εκείνες που εθνικοποίησε το ΠαΣοΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, στα χρόνια της επιχείρησης σοβιετοποίησης του ελληνικού δημοσίου και της οικονομίας.

Να θυμηθούμε:


Η ΛΑΡΚΟ ανήκε στον Μποδοσάκη και φυτοζωούσε.
Το 1989 την κρατικοποίησε το ΠαΣοΚ, αφού πρώτα της βρήκε εταίρους τη ΔΕΗ, την Εθνική Τράπεζα και τον «σκοτεινό» Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων.
Η ΕΛΒΟ προέκυψε από την εθνικοποίηση της Στάγιερ Ελλάς το 1987, ενώ η ΕΑΣ είχε εθνικοποιηθεί από το 1982 και συγχωνευθεί με την ΕΒΟ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι και τα τρία εργοστάσια, διέθεταν τις πλάτες του Κράτους, και είχαν έτοιμη πελατεία (τον ελληνικό στρατό), άρα δεν μπορούσαν να είναι ανταγωνιστικές.
Και στα τρία εργοστάσια, τα έξοδα ήταν πολλαπλάσια των εσόδων, ενώ ανέπνεαν με δανεικά και φόρτωναν τα ταμεία του Κράτους με περισσότερα από 150 εκατομμύρια ετησίως.
Η ΕΑΣ είναι φορτωμένη με δάνεια (για να ζει και να επιβιώνει) που υπερβαίνουν τα 800 εκατομμύρια ευρώ και οι πωλήσεις της δεν ξεπερνούν τα 50 εκατομμύρια.
Άρα, οι παραγγελίες ακόμη κι από τον ελληνικό στρατό είναι μηδαμινές.
Τα έξοδα μισθοδοσίας των χιλίων εργαζομένων ξεπερνούν τα 85 εκατομμύρια ετησίως.
Το ίδιο συμβαίνει και με την ΕΛΒΟ, η οποία πέρυσι εισέπραξε 10 εκατομμύρια, τα οποία όλα κατευθύνθηκαν σε προμηθευτές της και τα έξοδά της τα κάλυψε ο κρατικός κορβανάς, δηλαδή όλοι οι συνεπείς και χειμαζόμενοι φορολογούμενοι πολίτες.
Όσο για την ΛΑΡΚΟ, όλα είναι γνωστά.
Μια εταιρεία που επεξεργάζεται το περίφημο νικέλιο, αλλά αυτό τελικά κοστίζει 30%

Τα Σεπτεμβριανά (1955). Και ως συνήθως, προέβημεν σε αυστηρές προειδοποιήσεις. Χωρίς αντίποινα για το εδώ ξενόδουλο στοιχείο, χωρίς ....τίποτε!


Με τον όρο Σεπτεμβριανά εννοούμε το πογκρόμ που εξαπέλυσε ο τουρκικός όχλος, υπό την καθοδήγηση της κυβέρνησης Μεντερές, εναντίον της πολυπληθούς και ευημερούσας ελληνικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου 1955. Αποτέλεσμα, οι 100.000 Έλληνες που ζούσαν εκείνη την περίοδο στην Πόλη να συρρικνωθούν σταδιακά και σήμερα μόλις και μετά βίας να ξεπερνούν τις 2.000.
Το 1955 τη γειτονική μας χώρα κυβερνούσε ο Αντνάν Μεντερές -ένας «πρώιμος Ερντογάν»- και το Δημοκρατικό Κόμμα. Ο Μεντερές έπαιζε αρκετά το μουσουλμανικό χαρτί, προκαλώντας εκνευρισμό στο κεμαλικό κατεστημένο της χώρας. Το αποδεικνύουν και τα χιλιάδες τζαμιά που κτίστηκαν επί πρωθυπουργίας του.
Η οικονομική κατάσταση στην Τουρκία δεν ήταν ανθηρή, ενώ ο εθνικιστικός πυρετός ανέβαινε, καθώς οι Ελληνοκύπριοι διεκδικούσαν την ένωση της μεγαλονήσου με την Ελλάδα. Ήταν μια καλή αφορμή για τους τούρκους ηγέτες να αποσπάσουν την κοινή γνώμη από τα προβλήματά της, στρέφοντάς την κατά της ελληνικής μειονότητας που ευημερούσε. Στις 28 Αυγούστου 1955 ο Μεντερές ισχυρίστηκε δημόσια ότι οι Ελληνοκύπριοι σχεδίαζαν σφαγές κατά των Τουρκοκυπρίων.
Η αφορμή για το Πογκρόμ κατά του Ελληνισμού της Πόλης δόθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου, με την έκρηξη ενός αυτοσχέδιου μηχανισμού στο Τουρκικό Προξενείο της Θεσσαλονίκης, που

H απορία για την ευρωπαϊκή μειονεξία

Πολύ καλό του Χρήστου Γιανναρά από την Καθημερινή


Κάτι αλλάζει στην Eυρώπη; H Eυρώπη παύει να είναι αυτό που ήταν; Aλλάζει χαρακτήρα και ταυτότητα; Aν η απάντηση στα ερωτήματα είναι θετική, πρόκειται για γεγονός κοσμογονικό, στην κυριολεξία. Πιθανολογούμε το γεγονός, αλλά για τις κοσμογονικές μεταβολές στην Iστορία οι σύγχρονοι των μεταβολών έχουν μόνο ενδείξεις, οι αποδείξεις γίνονται προφανείς πάντοτε εκ των υστέρων.

Eνδειξη ίσως καθοδηγητική: Ποιους συγγραφείς διάβαζε η Eυρώπη αμέσως μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ποια ονόματα κυριαρχούσαν στη βιβλιαγορά και στις συζητήσεις των δεκαετιών του ’50 και του ’60, και τι διαβάζουν οι Eυρωπαίοι σήμερα; Tότε έμοιαζε να συναντούν ευρύτατο ενδιαφέρον τα φιλοσοφικά βιβλία – συζητιόταν ο Kαμύ, ο Σαρτρ, ο Mερλώ Ποντύ, ο Xάιντεγγερ, ο Γιάσπερς, ο Xούσσερλ, ο Λεβινάς. Aπό κοντά έρχονταν οι ταινίες του Mπέργκμαν, του Φελίνι, του Aντονιόνι, μαζί και το «θέατρο του παραλόγου»: Mπέκετ, Iονέσκο, Zαν Zενέ, Aραμπάλ – η Eυρώπη αντιπάλευε υπαρξιακά ερωτήματα, ζήταγε να ψηλαφήσει «νόημα» (αιτία και σκοπό) ή να βυθομετρήσει ρεαλιστικά το μη-νόημα, την αινιγματική αλογία της ανθρώπινης ύπαρξης και της Iστορίας.

Eβγαινε τότε η Eυρώπη (και μαζί της ο κόσμος) από μια κόλαση παραλογισμού, αλληλοσφαγής, εφιαλτικών ολοκληρωτισμών. Tην ενδιέφερε και η χρεία: να ανοικοδομηθούν τα ερείπια, να ξαναλειτουργήσουν αγορές – σίγουρα. Aλλά πρώτο ζητούμενο, για μεγάλο ποσοστό φορέων της ευρωπαϊκής καλλιέργειας και ταυτότητας, ήταν η πάλη για «νόημα», η «γιγαντομαχία περί της ουσίας» που έλεγε ο Πλάτων και ξαναθύμισε ο Xάιντεγγερ.

Φιλοσοφία, λογοτεχνία, θέατρο, κινηματογράφος τολμούσαν τη συναρπαστική ανατομία της εμπειρίας του παραλόγου, την αναδρομή στις ρίζες της απώλειας του «νοήματος». Oλοι

Κάποιος να τους... "φωτίσει"! Ποιός τους έδωσε το δικαίωμα να αμφιβάλουν για την τιμιότητα των πολιτών;

του Θανάση Μαυρίδη

Η ελληνική πολιτεία ανακάλυψε 17.000 πολίτες που έκαναν το έγκλημα και δεν πλήρωσαν τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2010. Ο κ. Χάρης Θεοχάρης έχει δώσει αυστηρή εντολή, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, να εισπραχτούν άμεσα αυτά τα λεφτά. Δηλαδή, ο κ. Θεοχάρης μας λέει με άλλα λόγια ότι οι άνθρωποι αυτοί είχαν να πληρώσουν και δεν πλήρωσαν. Κάπως αλλιώς λέγεται αυτό. Α! Μήπως λέγεται "μαύρο στις επόμενες εκλογές";
Είναι σαφές ότι κάτι δεν πάει καλά εδώ! Δεν είναι δυνατόν να δίδεται η εικόνα ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι απατεώνες. Ποιός "συνέλαβε" αυτή την εικόνα και την καλλιέργησε στα μέσα ενημέρωσης; Ποιός τους έδωσε το δικαίωμα να αμφιβάλουν για την τιμιότητα των πολιτών;
Δεν μπορείς να εγκαλείς συνεχώς τους ανθρώπους για την ανέχειά τους, όταν σε ένα μεγάλο βαθμό έχεις κι εσύ μερίδιο ευθύνης για την κατάστασή τους. Εκτός κι αν η φοροκαταιγίδα

Οι Αμερικάνοι συμπιέζουν το δακτύλιο γύρω από τη Συρία

Αν κυριαρχήσουν οι αντάρτες υπάρχει φόβος για το χριστιανικό πληθυσμό στην πόλη Μααλούλια

Σεπτέμβριος 6, 2013.
«Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, ο δακτύλιος γύρω από τη Συρία συνεχίζει να συρρικνώνεται. Η αμερικανική ναυτική ομάδα στη Μεσόγειο ενισχύθηκε επί πλέον», σημειώνει το δημοσίευμα της ρωσικής ‘Βέστι’.
Το αμφίβιο πλοίο των ΗΠΑ, «Σαν Αντόνιο» είναι αγκυροβολημένο στο Ισραήλ, στο λιμάνι της Χάιφας. Του ήρθε εντολή να μετακινηθεί προς τις ακτές της Συρίας. Πάνω στο πλοίο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, υπάρχουν περίπου 500 πεζοναύτες καθώς και εξοπλισμός τηλεπικοινωνιών και μαχητικά ελικόπτερα.
Έτσι η αμερικανική μοίρα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αυξήθηκε σε επτά πλοία που μεταφέρουν περίπου τριακόσιους πυραύλους κρούζ.
Εν τω μεταξύ, όσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα μιας αμερικανικής πυραυλικής επίθεσης,

Το φυσικό αέριο ως ευκαιρία για τις ΗΠΑ να «αποχωριστούν» την Τουρκία

Σε αυτό το αρκούντως ενδιαφέρον άρθρο, ο Seth Cropsey επαναλαμβάνει ΤΗΝ Άποψη ΠΟΥ διατύπωσε Ξανά , Σχετικά ΜΕ ΤΗΝ ανάγκη στροφής Των ΗΠΑ Πώληση Ελλάδα ΚΑΙ Κύπρο ΚΑΙ ΤΗΝ εγκατάλειψη Της Τουρκίας . Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι πρέπει να προωθηθεί η συνεργασία Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας για το φυσικό αέριο, καθώς οι χώρες αυτές είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ και προσφέρουν σταθερότητα στην περιοχή. Προτείνει, επίσης, όπως ενισχυθούν οι δεσμοί των ΗΠΑ με Ελλάδα-Κύπρο και να αναβαθμιστεί ο ρόλος των δύο τελευταίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Απεναντίας, ο συντάκτης τονίζει πως η νεο-οθωμανική πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία αποτελεί κίνδυνο για τα συμφέροντα και τους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή .

Είναι πολύ σημαντικό να γράφονται τέτοιες απόψεις από Αμερικανούς. Διαφαίνεται πως η συγκυρία είναι ευνοϊκή για τα συμφέροντα του Ελληνισμού, αρκεί να επιλέξουμε σωστό στρατόπεδο αυτή τη φορά.Η διασφάλιση του ενεργειακού άξονα Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας και η γεωπολιτική μας αναβάθμιση θα πρέπει να είναι η πρώτιστοι στόχοι μας, έτσι ώστε να πετύχουμε περισσότερα στο διπλωματικό πεδίο.Εάν οι ΗΠΑ θεωρήσουν, εν τέλει, ότι τα δικά μας συμφέροντα εξυπηρετούν και τους δικούς τους σκοπούς, τότε θα έχουμε πολλά να κερδίσουμε.

----------------------------------------
«PJ Media»
"Mediterranean Gas Find: μια ευκαιρία για τις ΗΠΑ να σπάσει με την Τουρκία"
Seth Cropsey
19 Αυγούστου 2013
Το μέλλον βρίσκεται στο Ισραήλ, Κύπρου και Ελληνική συνεργασία στον

Τζαμί η Αγία Σοφία… ένα σχόλιο, κάτι σαν προειδοποίηση


από το Defence.point

Η είδηση αναφορικά με τα εικαζόμενα ως Νεοθωμανικά σχέδια για την Αγία Σοφία, συγκλονίζει τον ελληνισμό αλλά και επιβεβαιώνει αυτό το οποίο ο συγκεκριμένος ιστοχώρος υποστηρίζει από την πρώτη ημέρα που ξεκίνησε την προσπάθεια ενημέρωσης σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας:

Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι, με τον ηγέτη τους προεξάρχοντα, είναι απείρως πιο επικίνδυνοι σε σχέση με τους Κεμαλικούς/Νεότουρκους όχι μόνο επειδή θέτουν ως βασικό τους εργαλείο εξωτερικής πολιτικής την θρησκεία, δηλαδή το Σουνιτικό Ισλάμ, αλλά και επειδή διατηρούν την πεποίθηση ότι ο Θεός τους έχει «επιλέξει» και τους έχει «αναθέσει» την αποστολή να ανασυστήσουν την Οθωμανική Αυτοκρατορία, της περιόδου του Αμπνουλ Χαμίτ Β’, με αποτέλεσμα να είναι έτοιμοι να προχωρήσουν στην μεγίστη από την εποχή της Άλωσης πρόκληση προς τον Ελληνισμό και την Οικουμενική Ορθοδοξία… τη μετατροπή του Ναού «Της Αγίας Του Θεού Σοφίας» στην Κωνσταντινούπολη σε τέμενος του Σουνιτικού Ισλάμ.

Ερωτούμε λοιπόν τους νουνεχείς, εχέφρονες κυρίως ρεαλιστές φίλους οι οποίοι προσπαθούν να βρουν τρόπους εξεύρεσης μία λογικής αντίδρασης σε όλα αυτά τα παράλογα που ακούμε να λαμβάνουν χώρα στα ανατολικά μας σύνορα: Πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις έναν αντίπαλο ο οποίος πιστεύει ότι έχει την θεϊκή εύνοια για να προχωρήσει σε μία πράξη η οποία θα μπορούσε να παρομοιαστεί από μία Τρίτη Άλωση;

Ποιοι μας κυβερνούσαν αλήθεια….

Δρ. Ντίνος Αυγουστή*, a.avgoustis@hotmail.com


Την ίδια ώρα που χιλιάδες συμπολίτες μας, κόντρα στα ντόπια και ξένα συμφέροντα, προσπαθούν παλεύοντας κυριολεκτικά με νύχια και δόντια να κρατηθούν όρθιοι, νέα συγκλονιστικά στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας για διασπάθιση του δημόσιου χρήματος σε Ελλάδα και Κύπρο. Η μπόχα του πρώην υπουργού Άμυνας Άκη Τζοχατζόπουλου (που έγινε υπουργός Άμυνας χωρίς να υπηρετήσει την στρατιωτική του θητεία και για τρεις ψήφους δεν έγινε πρωθυπουργός!) σκέπασε τα πάντα φθάνοντας μέχρι την Μεγαλόνησο και σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις φαίνεται να εμπλέκει (για την ώρα) στα βρόμικα πλοκάμια της τον πρώην υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου κ. Ντίνο Μιχαηλίδη, γνωστό και ως «κατσιαρίστρα» (παρατσούκλι που κουβαλά από τα μαθητικά του χρόνια - κατσιαρίζω στην κυπριακή ντοπιολαλιά σημαίνει κάνω θόρυβο).

Τον Ντίνο Μιχαηλίδη ενέπλεξε στην υπόθεση ο εκ των κατηγορουμένων στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου, ξάδελφος του πρώην υπουργού, Νικόλας Ζήγρας. Ο Ζήγρας υπέδειξε ως βασικό συνεργάτη του Άκη Τσοχατζόπουλου στη διακίνηση μεγάλων χρηματικών ποσών τον Ντίνο Μιχαηλίδη. Σε σχετική ερώτηση του αναπληρωτή εισαγγελέα, ο Νίκος Ζήγρας δήλωσε πως «θα μπορούσα να χαρακτηρίσω εγκληματική οργάνωση τους Fouad Al Zayat, Καμπούρογλου, Μιχαηλίδη και Τσοχατζόπουλο. Όλους τους υπόλοιπους μας χρησιμοποιούσε ο Τσοχατζόπουλος για να επιτύχει το σκοπό του. Νομίζω ότι όλοι παραπλανήθηκαν». Σε άλλο σημείο, ο Ζήγρας τόνισε ότι «το 1998 ο Τσοχατζόπουλος μου είπε ότι ο Μιχαηλίδης θα φέρει κάτι για εκείνον. Πήγα στο Χίλτον στην Αθήνα και αυτό το κάτι ήταν μια βαλίτσα με 80 εκατομμύρια δραχμές. Η βαλίτσα ήταν ασήκωτη.

Της υπόθεσης επιλήφθηκαν τα κυπριακά και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια, αφού οι ελληνικές Αρχές ζήτησαν την έκδοση του για να δικασθεί στην Ελλάδα. Ο κ. Μιχαηλίδης αμέσως μετά

Οι μπολσεβίκοι της γειτονιάς μας...

Του Γιώργου Κράλογλου

Να ξεριζώσεις τα μαλλιά σου για το πόσο καθυστερημένη και... «με ειδικές ανάγκες» είναι ακόμη η πατρίδα μας ή να χτυπιέσαι από τα γέλια όταν ακούς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, διαδεχόμενος το καραγκιοζιλίκι του ελληνικού σοβιετισμού, θα αντικαταστήσει το «πράσινο κεφάλαιο» κλαδικών και πρασινοφρουρών με το «κόκκινο κεφάλαιο» των «μπολσεβίκων της γειτονιάς» στήνοντας Λαϊκές Επιτροπές;

Εγώ πάντως χτυπιόμουνα στα γέλια διαβάζοντας, στο χθεσινό Capital.gr, το αποκαλυπτικότατο ρεπορτάζ του πάντα έγκυρου κ. Αιμίλιου Περδικάρη για τις πολιτικές αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ να συγκροτηθούν, το προσεχές χρονικό διάστημα, «λαϊκές επιτροπές» γειτονιάς.

Γέλασα επειδή πιστεύω ότι το τελευταίο που θα απασχολήσει, τον ευέλικτο (από κάθε πλευρά) και φιλόδοξο κ. Αλέξη Τσίπρα (αν έλθει στην εξουσία), θα είναι να ανταποκριθεί στις παραπάνω ανοησίες κάποιων ονειροπαρμένων του καφενείου οι οποίοι νομίζουν ότι οι ιδέες του χαβαλέ και της φραπεδιάς... (που επέτρεψε το 1980 ο Ανδρέας Παπανδρέου στην Ελλάδα των πακέτων Ντελόρ και των φτηνών δανεικών) μπορούν να περάσουν και σήμερα στην Ελλάδα της φτώχιας και της πείνας.

Δεύτερον γιατί με την σημερινή ανεργία και την εξαθλίωση οι «νεοσοβιετικοί ερυθροφουροί» του ΣΥΡΙΖΑ θα σηκώσουν πολλή «σκόνη»... αν πάρουν πρώτοι σειρά στα ρουσφέτια, ως Επίτροποι σε αποστολή... και αφήσουν έτσι πίσω τις ορδές των σοσιαλιστών του ΠΑΣΟΚ που μετακινούνται στον ΣΥΡΙΖΑ μόνο για να βολευτούν.

Γι΄ αυτό εκτιμώ ότι οι Επιτροπές Γειτονιάς θα γίνουν παιδικά παραμυθάκια για αριστερούς ιθαγενείς...

Κύπρος. Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια...

του Λάζαρου Μαύρου

ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ την αλήθεια, ή μάλλον τα εκάστοτε αληθέστερα, ίσως χρειάζεται κάποτε να… τραβάμε τα πράγματα απ’ τα μαλλιά. Όπως τούτο: Αν, λόγου χάριν, αύριο το βρετανικό κοινοβούλιο δευτερώσει την έκπληξη, μετά το όχι στον Πρωθυπουργό Κάμερον για επέμβαση στη Συρία και ψηφίσει την κατάργηση των εν Κύπρω βρετανικών βάσεων, να δείτε που θα σπεύσουν στο Λονδίνο γοερώς εκλιπαρούντες οι κυβερνώντες Συναγερμικοί, σε πλήρως εναγκαλισμένη «εθνική ενότητα» με τους Ακελιστές, ικετεύοντες την παραμονή των βάσεων μέχρι ν’ αποφασίσουν περί του αντιθέτου τα «our children and grandchildren», όταν, εφόσον και εάν θα συμφωνήσουν γι’ αυτό με τα «children and grandchildren» των Τουρκοκυπρίων «συμπατριωτών», κατά την αγόρευση Χριστόφια στους Brookings εν Ουασιγκτώνι…
ΝΑ ΔΕΙΤΕ που οι Αναστασιαδικοί επί των εξωτερικών αρμόδιοι, με τα πιστόλια στους κροτάφους και τις ωρολογιακές βόμβες στα χέρια, γονυπετώς εκλιπαρούντες κάθε λυτό και δεμένο της Χερ Μάτζεστι, θα ζητούν να μη φύγουν απ’ την Κύπρο οι βάσεις των Εγγλέζων. Μην εκπλαγείτε να τους κάνουν και πολλές «γενναίες προσφορές». Όπως για παράδειγμα να καταργήσουν για πάντα τους εορτασμούς για τον αγώνα της ΕΟΚΑ - όπως το έκαναν

Ψηφιακά αναλφάβητο το Νέο Λύκειο



Στις 9 Αυγούστου αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας το σχέδιο νόμου για το Γενικό Λύκειο, όπου (άρθρο 2) η Πληροφορική αναφέρεται ως μάθημα επιλογής για την Α’ Λυκείου, ενώ καταργείται η διδασκαλία της για τη Β’ και Γ’ Λυκείου. Η σχεδιαζόμενη αλλαγή κάνει ακόμη φτωχότερη την ήδη λειψή κατάρτιση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση γύρω από την επιστήμη της πληροφορικής και τις τεχνολογίες της. Δεν γνωρίζω ποιοι ακριβώς λόγοι υπαγόρευσαν αυτή την απόφαση. Είναι προφανώς εντελώς αντίθετοι με τη διεθνώς διαπιστωμένη τάση ενίσχυσης της διδασκαλίας της πληροφορικής και των τεχνολογιών της σε όλα τα κράτη, αναπτυγμένα ή μη. Βρίσκεται επίσης σε πλήρη αντίφαση με τις κυβερνητικές διακηρύξεις, που θεωρούν την καινοτομία προτεραιότητα και αιχμή του δόρατος της πολιτικής εξόδου από την κρίση.

«Η καινοτομία είναι μονόδρομος για να βγούμε από την κρίση» και «χωρίς… καινοτομία καμία κοινωνία δεν πάει μπροστά» έχει δηλώσει κατά καιρούς ο κ. Πρωθυπουργός. Οταν όλοι καλά γνωρίζουν τον πρωταρχικό ρόλο που παίζει η ύπαρξη κατάλληλα κατηρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού, πώς δεχόμαστε την υποβάθμιση της τεχνολογικής εκπαίδευσης, πώς προετοιμάζουμε το μέλλον όταν οι νέοι μας είναι ψηφιακά αναλφάβητοι και τεχνολογικά αδαείς;
Η επισημαινόμενη αντίφαση δείχνει ακόμη μία φορά την αδυναμία μας να προτείνουμε ένα

Την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου Φόρο τιμής στη Μ.Κάλλας αποτίει η Λυρική με μουσικό περίπατο στην Αθήνα

Φόρο τιμής στη Μ.Κάλλας αποτίει η Λυρική με μουσικό περίπατο στην Αθήνα
Ένα γεγονός που θα περάσει μάλλον απαρατήρητο. Οι εκδηλώσεις για την ΘΕΆ Μαρία Κάλλας μόλις που θα περάσουν στα ψιλά. Για την τριτοκλασσάτη Μερκούρη όμως μας απασχόλησε στα πρωτοσέλιδα και σαν κεντρικό θέμα στα δελτία των οκτώ... Ο. Π

Αθήνα: Με αφορμή τη συμπλήρωση των 36 ετών από την ημέρα του θανάτου της Μαρίας Κάλλας (16 Σεπτεμβρίου 1977), η Εθνική Λυρική Σκηνή τιμά την κορυφαία Ελληνίδα υψίφωνο με μια σειρά μουσικών δρώμενων στο κέντρο της Αθήνας, την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου. Ο απογευματινός μουσικός περίπατος θα διαρκέσει από τις 18:00 το απόγευμα έως τις 22:00 το βράδυ. Στους δρόμους Αθήνας, της πόλης που μεγάλωσε η Μαρία Κάλλας, καλλιτέχνες της Λυρικής θα ερμηνεύσουν τις διάσημες άριες οι οποίες σημαδεύτηκαν από τις μοναδικές ερμηνείες της Κάλλας. Οι σολίστ Δήμητρα Θεοδοσίου, Αντωνία Καλογήρου, Βασιλική Καραγιάννη, Ειρήνη Καράγιαννη, Έλενα Κελεσίδη, Τσέλια Κοστέα, Μυρσίνη Μαργαρίτη, Μαρία Μητσοπούλου, Τζούλια Σουγλάκου, οι πιανίστες και η Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε μουσική διεύθυνση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της Μύρωνα Μιχαηλίδη θα ερμηνεύσουν αποσπάσματα από τις όπερες

Να δοθεί στην τρόικα το δελτίο (τουρκικής) θυέλλης στο Αιγαίο

Έχει πια κανένα νόημα να αναρωτιόμαστε «πώς φτάσαμε ως εδώ;» ή να αναφωνούμε πως «δεν χρεοκοπήσαμε τυχαία»;

Όποια απάντηση κι’ αν δοθεί, το γεγονός είναι ένα:

Φτάσαμε στο σημείο να χρεοκοπήσουμε ενώ η χώρα μας διαθέτει άφθονο νικέλιο (που όμως διαχειρίζεται η ΛΑΡΚΟ).

Και φτάσαμε στο σημείο να απαξιώσουμε τόσο πολύ την αμυντική μας βιομηχανία (φορτώνοντάς τη με δάνεια που λαμβάνονταν με εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου, που εκπίπτουν η μία μετά την άλλη), ώστε οι δανειστές να απαιτούν το οριστικό κλείσιμό τους.

Φυσικά, επί του θέματος, η αντιπολίτευση έχει έτοιμη την απάντηση – εμείς δεν κυβερνήσαμε, φταίνε αυτοί που κυβέρνησαν.

Με τη διαφορά πως κάθε φορά που αποφασιζόταν οποιαδήποτε αλλαγή, αναδιάρθρωση, εξυγίανση, σηκωνόταν ο κόσμος στο ποδάρι.

Και με τη διαφορά ότι όσοι έχουν εύκολη την κριτική, πρέπει τώρα, εκεί που φτάσαμε, να μας πουν πού θα βρουν τα 2,5 δις ευρώ που είναι οι υποχρεώσεις της αμυντικής βιομηχανίας μας, μετά από αλλεπάλληλους δανεισμούς, μακροχρόνια ζημιογόνο δραστηριότητα και κρατικές επιδοτήσεις που η ΕΕ θεωρεί παράνομες.

Το «ατύχημα», η κυβέρνηση και ο Μάιος

Picture 0 for Το «ατύχημα», η κυβέρνηση και ο Μάιος
Μόνο από ένα «ατύχημα», το οποίο, ωστόσο θα μπορούσε να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή και για οποιονδήποτε λόγο, θα όδευε η χώρα σε εκλογές στο διάστημα που μεσολαβεί έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Αυτή είναι η κοινή εκτίμηση, μεταξύ πολλών κυβερνητικών στελεχών, όπως τη διατυπώνουν σε κατ' ιδίαν συζητήσεις τους, τις τελευταίες μέρες. Αν και δεν είναι ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι από την πρόοδο που έχει σημειωθεί τους τελευταίους μήνες σε βασικούς τομείς της κυβερνητικής πολιτικής, τα ίδια στελέχη εκτιμούν ότι δεν συντρέχει βασικός λόγος ανησυχίας για την επόμενη μέρα της κυβέρνησης, υπό τον όρο ότι δεν θα χρειασθεί να ληφθούν νέα μέτρα.
Αντιθέτως, θεωρούν ότι αν υπάρξει και μια χαλάρωση, τότε το πλεονέκτημα περνά στην πλευρά του Μαξίμου. Σε κάθε περίπτωση, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών, δεν υπάρχει. Κι αυτό γιατί η χώρα μας αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παραδοσιακά, κάλπες εν μέσω προεδρίας, δεν στήνονται. Όπερ σημαίνει ότι σε αυτή την περίπτωση οι όποιες εκλογικές εξελίξεις μετατίθενται για τον Μάιο. Μόνο που κάθε πρόβλεψη, από σήμερα, για το τι θα γίνει τότε, θεωρείται και είναι παρακινδυνευμένη.