Σελίδες

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Ο "ερυθρός" Αδόλφος Χίτλερ (1919)


Όπως θα διαβάσετε στο παρακάτω κείμενο φαίνεται, ότι ο Χίτλερ τελικά, δεν ήταν ένας απαξιωμένος «δεκανέας» όπως δε έδειξε η προ ετών έκθεση των έργων του ζωγραφικής δεν ήταν ούτε και «μπογιατζής». Οδυσσεύς

(για αυτή την πολύ λίγο γνωστή πτυχή της σταδιοδρομίας του Χίτλερ γράφει ο Βασίλειος Τσίχλης, δικηγόρος Πειραιώς, αποκλειστικά για το www.istorikathemata.com)
Την 7η Νοεμβρίου 1918 (όλες οι ημερομηνίες ακολουθούν το γρηγοριανό ημερολόγιο) ο λαός της Βαυαρίας σε συλλαλητήριο ζήτησε την παραίτηση του Βασιλέως Λουδοβίκου Γ΄, του Αυτοκράτορος Γουλιέλμου Β΄, τον άμεσο τερματισμό του πολέμου και την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων. Οι διαδηλωτές κινήθηκαν προς τους στρατώνες όπου ο στρατός ενώθηκε μαζί τους. Τη νύκτα ο Βασιλεύς Λουδοβίκος κατάφερε να διαφύγει και η Βαυαρία ανακηρύχθηκε Σοσιαλιστική Δημοκρατία.
Ο επί κεφαλής της Δημοκρατίας Kurt Eisner τήρησε

Πέθανε η μητέρα δύο θυμάτων της αριστερής τρομοκρατίας, αδικαίωτη!


rogo-primavalle
Η ηρωική μητέρα Anna Mattei έφυγε χθες από τη ζωή, η μητέρα των αδικοχαμένων αδερφών Stefano και Virgilio Mattei που κάηκαν ζωντανοί και ανήλικοι μέσα στο ίδιο τους το σπίτι στο Primavalle. Το χειρότερο έγκλημα στην ιστορία κατά του σύγχρονου εθνικισμού. Η Anna Mattei συναγωνίστρια μέχρι και την τελευταία μέρα της ζωής της δεν διασκέδασε ποτέ, δεν χαμογέλασε ποτέ μετά από εκείνη την αποφράδα ημέρα στις 16 Απριλίου του 1973 όπου μια ομάδα αριστερών τρομοκρατών έβαλαν φωτιά στο σπίτι της λόγω των πολιτικών πεποιθήσεων του συζύγου της( στέλεχος του MSI). Σαν αποτέλεσμα αυτής της ενέργειας ήταν να καούν ζωντανά τα δύο παιδιά της και η φωτογραφία του καμένου παιδιού στο μπαλκόνι να κάνει τον γύρω του κόσμου, δίχως όμως να συγκινήσει τις τόσο "ανθρωπιστικές" αριστερές οργανώσεις. Καμία καταδίκη από την αριστερά, καμία συγγνώμη και καμία δικαιοσύνη δεν ήρθε, καθώς άδικα την περίμενε η Anna Mattei.
Τραγική ειρωνεία είναι πως πριν 1 εβδομάδα πέθαναν και δύο σημαίνοντα στελέχη της αριστεράς. Η Franca Rame και ο Ruggero Guarini, οι οποίοι είχαν ταχθεί υπέρ του εγκλήματος και ποτέ δεν λογοδότησαν ούτε ζήτησαν συγγνώμη.
Η κηδεία της Anna Mattei θα γίνει την Παρασκευή στις 10 στην ενορία της Santa Croce στην Via Guido Reni.
Η μητέρα αυτή, έφυγε αδικαίωτη. Γιατί οι πολιτικές σκοπιμότητες προστάτευσαν τους δολοφόνους των παιδιών της.

Άλλη σελίδα

Δεν άλλαξε μόνο στην Ελλάδα το πολιτικό και το οικονομικό σκηνικό, η πραγματικότητα και η πρόσληψή της, με τη δικομματική πλέον κυβέρνηση, την εκ νέου αυστηροποίηση της τρόικας και τη διαρκώς ανοιχτή πια πιθανότητα αναδιάταξης του κομματικού σκηνικού και ανατροπής της εύθραυστης εκεχειρίας σε επίπεδο «μεγάλης εικόνας». Σε λίγες μέρες μέσα, και σχεδόν εξίσου αναπάντεχα, άλλαξαν τα δεδομένα και στο διεθνή χώρο, με έμφαση –αλλά όχι επίκεντρο- την Ευρώπη. Βρισκόμαστε ξαφνικά μπροστά σε μια νέα σελίδα, γεμάτη ερωτηματικά, κινδύνους και άλλες, πιο περίπλοκες, προκλήσεις.

Συνοπτικά, θα μπορούσαμε να πούμε πως βρισκόμαστε, με τα πρόσφατα γεγονότα, μπροστά σε μια Ευρώπη λιγότερο «αμερικανική», διαφορετικά «μνημονιακή» και ακόμα πιο αμφίβολα «ευρωπαϊκή». Λιγότερο αμερικανική, λόγω του χτυπήματος που δέχτηκαν οι αμερικανο-ευρωπαϊκές σχέσεις από τις αποκαλύψεις γύρω από την (νιοστή) «υπόθεση υποκλοπών» (ελέω Σνόουντον), μόνο που αυτή τη φορά συνοδεύεται από τη βαριά σκιά της κυβέρνησης Ομπάμα και της αντιμετώπισης των Ευρωπαίων -κυβερνήσεων, κρατών και πολιτών- ως οιονεί θανάσιμων ανταγωνιστών: γιατί το κρίσιμο «μυστικό» του μεγάλου αδελφού του 21ου αιώνα είναι ότι η κατασκοπεία έχει ως πρόφαση την ασφάλεια και ως πραγματική αιτία τον οικονομικό πόλεμο –εμπορικό, ερευνητικό, βιομηχανικό.

Μουσείο με μηνιαία έσοδα 10 ευρώ, μέρος 2°

Σας λέγαμε για ένα μουσείο (εδώ) σε μία επαρχιακή πόλη που τον μήνα Απρίλιο έκοψε μόλις πέντε εισιτήρια. Και περιμέναμε να πάρει κάποιος "αρμόδιος" για τις μεταρρυθμίσεις και να ρωτήσει περί τίνος πρόκειται. Σωστά το καταλάβατε! Οι μόνοι που ενδιαφέρθηκαν ήσασταν εσείς, οι αναγνώστες. Πάμε τώρα να κάνουμε το θέμα πιο ενδιαφέρον! 

Το εν λόγω αρχαιολογικό μουσείο βρίσκεται στην Τρίπολη του νομού Αρκαδίας. Αν φτάσετε στο κέντρο της Πελοποννήσου και ρωτήσετε κάτοικο της πόλης για το που βρίσκετε το μουσείο και δηλώσει άγνοια, μην τον αποπάρετε. Δεν είναι γνωστό το μουσείο και δεν θα βρείτε ταμπέλες στους δρόμους (παρά μόνο μία) για να σας καθοδηγήσουν. Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι το μουσείο που εγκαινιάστηκε το 1986 από την Μελίνα στεγάζεται σε ένα καταπληκτικό κτίριο του Τσίλλερ. Μόνο και μόνο γι΄ αυτό τον λόγο θα άξιζε τον κόπο το μουσείο να έχει περισσότερα από τα 5 εισιτήρια που έκοψε τον μήνα Απρίλιο.

Υπάρχουν κι άλλοι λόγοι για τους οποίους αξίζει τον κόπο να επισκεφτεί κάποιος το μουσείο και αυτοί σχετίζονται με τα εκθέματά του. Αλλά για να συμβεί αυτό θα έπρεπε οι επισκέπτες να το γνωρίζουν. Θα έπρεπε

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ Νέα καταδίκη για τον Ιωάννη


Τέλος δεν έχουν τα μαρτύρια του προκαθημένου της Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αχρίδας Ιωάννης (κατά κόσμον Ζόραν Βρανίσκοσκι), καθώς καταδικάστηκε από δικαστήριο των Σκοπίων σε ποινή φυλάκισης τριών χρόνων, για… «ξέπλυμα χρήματος», μέσω θρησκευτικού συλλόγου, με τους υπόλοιπους 18 κατηγορουμένους για την ίδια υπόθεση, μεταξύ των οποίων η μητέρα και η αδελφή του Ιωάννη, να καταδικάζονται σε διετή ποινή φυλάκισης με αναστολή.

Ο Ιωάννης εκτίει ήδη ποινή φυλάκισης, καθώς τον Μάιο του 2012 έχει καταδικαστεί για υπεξαίρεση 250.000 Ευρώ από την Ορθόδοξη Εκκλησία της ΠΓΔΜ.

Σε ανακοίνωση της «Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Aχρίδας» σχετικά με τη νέα καταδίκη του Ιωάννη γίνεται λόγος για «πολιτικά υποκινημένη δικαστική διαδικασία» κατά του προκαθημένου και πιστών της εκκλησίας αυτής και σημειώνεται ότι, όπως αναφέρεται στις εκθέσεις όλων των διεθνών οργανισμών, το δικαστικό σύστημα στην ΠΓΔΜ είναι ένας από

Η Γερμανία συνεχίζει «να τσακίζει» τη Σερβία

Picture 0 for Η Γερμανία συνεχίζει «να τσακίζει» τη Σερβία
Το φυτίλι για την ανατίναξη της πυριτιδαποθήκης των Βαλκανίων, είχε ανάψει η Γερμανία, με την κατάρρευση των κομμουνιστικών καθεστώτων. Όφελος δικό της ήταν η ανεξαρτητοποίηση της Κροατίας -προτεκτοράτου των Γερμανών, όπου κατά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο οι Κροάτες Ουστάσι εξολόθρευσαν 800.000 Σέρβους-, το δε όφελος των ισχυρών ήταν ο διαμελισμός της Γιουγκοσλαβίας και η δημιουργία αδύναμων κρατών.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε προειδοποιήσει πως ο διαμελισμός της Γιουγκοσλαβίας -με την υπογραφή του τότε ΥΠΕΞ κ. Α. Σαμαρά- θα δημιουργήσει μύρια προβλήματα, όπως και έγινε. Φαίνεται πάντως, πως ούτε ο βομβαρδισμός αμάχων, ούτε η καταστροφή της Σερβίας έδωσαν τέλος στα γεγονότα.

Ο υπογραφόμενος, σε πρόσφατη επικοινωνία του με συνάδελφο στο Βελιγράδι, του μετέφερε αυτό που γράφηκε -επανειλημμένως- σ’ αυτήν την στήλη. Ότι δεν πρόκειται η Δύση να αφήσει τους Σέρβους σε χλωρό κλαρί, όσες υποχωρήσεις και αν κάνουν. Και έκαναν πολλές, με

Συνταγματικοί αντιπερισπασμοί

«Για να μείνουν όλα ίδια, όλα πρέπει να αλλάξουν» («Γατόπαρδος», 1963)

Του Ν. Ράπτη
Από πολλές απόψεις, το μεταπολιτευτικό σύστημα είναι μια δημοκρατία που τρελάθηκε. Μιλάμε για ένα σύστημα που ανέδειξε ως κυρίαρχες πλουτοπαραγωγικές δραστηριότητες τη φοροδιαφυγή, τη διαφθορά, την αργομισθία, τη μαύρη οικονομία. Μαζί με τα συνήθη πλιάτσικα -την εκποίηση του περιβάλλοντος και τη διανομή της ξένης βοήθειας- εκεί βασίστηκε η απίθανη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου της πλειοψηφίας των νοικοκυριών τις τελευταίες δεκαετίες. Φυσικά, υπήρξε αντίτιμο, που αποδεικνύεται πανάκριβο: όποτε δεν πολεμήθηκε ανοικτά, η παραγωγική οικονομία και επιχειρηματικότητα αποθαρρύνθηκαν• τα δημόσια αγαθά εκποιήθηκαν• οι «χαμένοι της μεταπολίτευσης» παραμελήθηκαν• το κοινωνικό κράτος αστόχησε.

Το μεταπολιτευτικό οικονομικό μοντέλο περιφρουρήθηκε και νομικά. Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη διαπίστωση του ΔΝΤ, πως οι θεσμοί καθιστούν παραλογισμό τη φορολογική

Ο Κύπριος αδελφός μας έχει δίκιο και να μας προβληματίσει. Όταν οι τιμές του καφέ τσακίζουν τα Νέα Ελληνικά....

Γράφει ο Γ. Καλλινίκου

Δύο διαφορετικοί κατάλογοι, το ίδιο όμως σοκαριστικοί. Δύο διαφορετικοί τομείς με διαφορετικούς αριθμούς, αλλά εξίσου σοκαριστικοί. Δύο διαφορετικά μηνύματα από αυτούς τους διαφορετικούς κατάλογους με τους διαφορετικούς αριθμούς, αλλά εξίσου σοκαριστικά. Ο λόγος για τον κατάλογο με τους μέσους όρους των αποτελεσμάτων στις παγκύπριες εξετάσεις και για τον κατάλογο με τις τιμές προϊόντων σε 163 τουριστικά παραλιακά καταλύματα σε όλη την Κύπρο που ανακοίνωσε χθες ο ΚΟΤ (Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού). Εκ πρώτης όψεως, κάποιος θα διερωτηθεί τι σχέση μπορεί να έχει ο βαθμός στα ελληνικά με την τιμή του καφέ. Και όμως, στο βάθος έχουν.
Πώς να δεχθεί κάποιος χωρίς σοκ, ότι ο μέσος όρος της βαθμολογίας στα νέα ελληνικά είναι μόλις 9,52, δηλαδή, κάτω από τη βάση; Πώς να δεχθεί ότι ο μέσος όρος της βαθμολογίας στα αρχαία ελληνικά είναι 10,19, δηλαδή, ελάχιστα πάνω από τη βάση; Πώς να δεχτεί ότι ο μέσος όρος της βαθμολογίας στην ιστορία είναι μόλις 8,8, δηλαδή, αρκετά κάτω από τη βάση; Δεν μιλάμε ούτε για μαθηματικά ούτε για τη φυσική ή τη χημεία, όπου μετρούν σίγουρα οι ειδικές ικανότητες του κάθε μαθητή, αλλά για τα νέα ελληνικά και την ιστορία, με ό,τι αυτό σημαίνει. Όταν μάλιστα, την ίδια στιγμή στον κατάλογο των βαθμολογιών, οι ψηλότεροι μέσοι

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναγκάσθηκε να εκδώσει σχετική ανακοίνωση. Βλέπουν δάκτυλο του... ΝΑΤΟ στο Κυπριακό οι Τούρκοι

Βλέπουν δάκτυλο του... ΝΑΤΟ στο Κυπριακό οι Τούρκοι
Γράφει o Κώστας Βενιζέλος

Λευκωσία: Η ψυχρότητα που δημιουργήθηκε μεταξύ Άγκυρας και της ηγεσίας του ΝΑΤΟ για τους πρόσφατους διορισμούς, προκάλεσε διάφορους συνειρμούς παραπέμποντας ακόμη και στο Κυπριακό. Οι αλλαγές στην ηγετική πυραμίδα του ΝΑΤΟ και η απομάκρυνση Τούρκου πρέσβη ήταν η αφορμή.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ αναγκάσθηκε αργά χθες να εκδώσει δήλωση, με την οποία επιχειρεί να ξεκαθαρίσει το τοπίο δίνοντας τη δική του εκδοχή (η δήλωση δίπλα). Η δήλωση έγινε και με αφορμή δημοσιεύματα στην Τουρκία, πως Ηνωμένες Πολιτείες, Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ αύξησαν την πίεση προς την ε/κ πλευρά ώστε πρώτα να υπάρξει πρόοδος στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και να αφήσουν για πιο μετά την ενασχόληση με το φυσικό αέριο.

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Λεβέντ Γκιουμρουκτσιού, έσπευσε να αναφέρει πως δεν υπάρχει σχέση της Συμμαχίας με την «ε/κ διοίκηση», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία. Τα δημοσιεύματα

Δεν είναι οι ζωές των άλλων, αλλά οι δικές μας ζωές...


Φαίνεται ότι οι Αμερικανοί ήθελαν να γνωρίζει ο κόσμος πως η Γερμανία και οι Ευρωπαίοι παρακολουθούνται συνέχεια και στενά. Το ενδιαφέρον με την υπόθεση των παρακολουθήσεων δεν είναι τόσο ο υπερβάλλων κατασκοπικός ζήλος ή η επίδειξη κατασκοπικής τεχνολογικής υπεροχής, όσο η σκοπιμότητα της «κοινοποίησης» στην παγκόσμια και ιδιαίτερα στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη. Το μήνυμα είναι: «παρά τα παιχνίδια της Γερμανίας για κυριαρχία στην Ευρώπη, η Αμερική γνωρίζει τα πάντα και είναι σε θέση να αναλάβει δράση αν θιγούν τα συμφέροντά της και τελικά όχι μόνο τα δικά της»...

Φαίνεται πως κάποιοι στην άλλη όχθη του Ατλαντικού ανησυχούν ότι οι μεταπολεμικές οικονομικές, πολιτικές και γεωπολιτικές ισορροπίες στην Ευρώπη αρχίζουν να απειλούνται από την Γερμανία της Μέρκελ και του Σόϊμπλε. Και ίσως ακόμη περισσότερο κάποιοι θεωρούν ότι η ιδέα για την ευρωπαϊκή ενοποίηση δεν είναι σήμερα παρά ένα «πουκάμισο αδειανό», που όμως σκεπάζει και ζεσταίνει τον ρεβανσισμό της γερμανικής ψυχής.

Με δυο λόγια, με αφορμή την αποτυχημένη διαχείριση της οικονομικής κρίσης με βάση την λιτότητα, αναβιώνει στην ήπειρο ένα ψυχροπολεμικό κλίμα που

Μπασάρ Αλ Άσαντ. "Ήττα του «Ισλάμ» οι εξελίξεις στην Αίγυπτο"


Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ χαρακτήρισε «ήττα του πολιτικού Ισλάμ», τις εξελίξεις στην Αίγυπτο.
«Όποιος παίρνει τη θρησκεία και τη χρησιμοποιεί στην πολιτική ή τάσσεται υπέρ της μιας (θρησκευτικής) ομάδας σε βάρος της άλλης θα πέσει, οπουδήποτε στον κόσμο», φέρεται να είπε ο Άσαντ στην κρατική εφημερίδα αλ Θάουρα. «Η περίληψη αυτού που συμβαίνει στην Αίγυπτο είναι η πτώση αυτού που αποκαλείται πολιτικό Ισλάμ», πρόσθεσε.
Σε ένδειξη εμφανούς ικανοποίησης για την πτώση ενός από τους πιο σφοδρούς επικριτές του Άσαντ, η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδιδε ζωντανά ανταποκρίσεις και εικόνες από τις τεράστιες διαδηλώσεις στην Αίγυπτο με αίτημα την αποχώρηση του Μόρσι από την εξουσία.
Ο εκλιπών πατέρας του Άσαντ, ο Χάφεζ αλ Άσαντ, είχε διατάξει το στρατό να συντρίψει μια ένοπλη ισλαμιστική εξέγερση εναντίον του καθεστώτος του Μπάαθ με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να βρουν το θάνατο στην πόλη Χάμα. Εκτός από τους ισλαμιστές, χιλιάδες αριστεροί Σύροι είχαν βασανιστεί, φυλακιστεί κι εξοντωθεί την περίοδο εκείνη.
Η συριακή πτέρυγα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας είναι μια από τις πιο ισχυρές οργανώσεις στους κόλπους της αντιπολίτευσης η οποία μάχεται για την ανατροπή του Άσαντ.


Η θανάσιμη απειλή για την Αίγυπτο μετά την ανατροπή…

Η οριστική ανατροπή του προέδρου τη Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας σελίδας στην πολυτάραχη Ιστορία της χώρας του Νείλου, μια σελίδα όμως η οποία δεν είναι διόλου βέβαιο ότι θα είναι ειρηνική, ενώ θα παίξει ρόλο και στις περιφερειακές ισορροπίες…
Κάποιες αρχικές παρατηρήσεις είναι πλέον δυνατό να γίνουν λίγη ώρα μετά το πραξικόπημα και αφού οι πληροφορίες για το τι έχει πραγματικά συμβεί έχουν ξεκαθαρίσει. Το βασικότερο είναι ότι οι ένοπλες δυνάμεις, παρότι χρεώνονται – ή πιστώνονται κατ’ άλλους – την απομάκρυνση του ισλαμιστή προέδρου, δεν επιθυμούν την ανάληψη της εξουσίας, αλλά επιθυμούν να παίζουν τον ρόλο του εγγυητή της σταθερότητας της χώρας, λειτουργώντας όσο είναι δυνατόν στο παρασκήνιο.
Παρότι πολλοί αναλυτές είχαν την πεποίθηση ότι ο Μόρσι είχε κατορθώσει να ελέγξει το στράτευμα με ισλαμιστές στρατηγούς, κατέστη σαφές ότι οι ένοπλες δυνάμεις σε χώρες της Μέσης Ανατολής όπως η Αίγυπτος, με τη δεδομένη Ιστορία, είναι αυτόνομες και αυτοδιοικούμενες και μόνο τύποις υπόκεινται στην πολιτική εξουσία. Οι στρατηγοί αντιλήφθηκαν πολλοί γρήγορα ότι δεν θα ήταν προς το συμφέρον τους να ταυτιστούν με την οποιαδήποτε πλευρά