Σελίδες

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Κρίση ταυτότητας: Οι Σκοπιανοί ονομάζουν ποικιλίες σιταριών με ιστορικά πρόσωπα


Σκόπια.

«Η ιστορική ‘ανάπλαση’ απαιτεί τη δημιουργία μιας λεγόμενης «μακεδονικής εθνικής ταυτότητας» και συνεχίζεται αυτή η κρίση της ταυτότητας με την γεωργική παραγωγή στην πρώην γιουγκοσλαβική Δημοκρατία», γράφει χαρακτηριστικά το βουλγαρικό πρακτορείο Φόκους.
Στον εθνικό κατάλογο της χώρας αυτής, όπως δημοσιεύθηκε από την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, περιέχονται οι νέες ποικιλίες σιταριού και κριθαριού που έχουν ονομασθεί «Γκότσε» [από τον Γκότσε Ντέλτσεφ], «Αλέξανδρος», «Αιγαίο» κλπ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα των Σκοπίων «Dnevnik» το πιο νόστιμο και όμορφο ψωμί φτιάχνεται από τις ποικιλίες «Γκότσε», «Αλέξανδρος» και «Αιγαίο».
Το πρόβλημα εμβαθύνετε στα Σκόπια με την πρόθεση τους να ονομάσουν και με άλλα ιστορικά ονόματα τις νέες ποικιλίες πολλών φυτών, σημειώνει το βουλγαρικό δημοσίευμα
.

ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΥ Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Συμψηφίζονται οι ευθύνες των παρακολουθήσεων-υποκλοπών

Για «συμψηφισμό» στο θέμα των παρακολουθήσεων από τις μυστικές υπηρεσίες κάνουν λόγο οι Αμερικανοί μετά τις δηλώσεις του Θόδωρου Πάγκαλου ότι και η ΕΥΠ κατασκόπευε τους Αμερικανούς πρεσβευτές στην Αθήνα και την Άγκυρα. Το γεγονός ότι το Στειτ Ντιπάρτμεντ έσπευσε αμέσως να εκμεταλλευτεί τα όσα είπε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών δείχνει τις «πολύτιμες υπηρεσίες» που προσέφερε στις ΗΠΑ ο κ. Πάγκαλος σε βάρος ασφαλώς της εθνικής μας ασφάλειας.
Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Ψάκι ερωτηθείσα για τις δηλώσεις του κ. Πάγκαλου είπε ότι, «οι δύο χώρες βρίσκονται σε διάλογο για μία σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων της συνεργασίας για τη συγκέντρωση πληροφοριών. Ο διάλογος αυτός θα συνεχιστεί».

Οι στάνες οδηγούν σε εμφύλιο...

Του Γιώργου Κράλογλου

Έσωσε τις στάνες και τα αχούρια από την φορολογική λαίλαπα η «σωτήρια» πρωθυπουργική παρέμβαση αλλά ανοίγει μέτωπα που δύσκολα θα κλείσουν και ακόμη δυσκολότερα θα επουλώσουν τις πληγές στο πελατειακό σύστημα της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ τόσο στην επαρχία όσο και στα μεγάλα αστικά κέντρα. Πληγές που δεν αποκλείουν και «εμφύλιες» συγκρούσεις μέσα στο πελατειακό σύστημα.
Να ένα πρώτο θέμα που προέκυψε χθες αργά.
Τώρα που θα αλλάξει η πίτα με την εξαίρεση της στάνης, του αχουριού των αγροτών (μαζί με ό,τι άλλο κολλήσει σ΄ αυτό που λέγεται στάνη) και θα λείψουν κάποια εκατομμύρια ευρώ από τα 3,5 δισ. ευρώ που έχουν υπολογισθεί να εισπραχθούν, πως θα προστατέψουν τελικά οι βουλευτές της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης τους αστούς ψηφοφόρους που θα τους φορτωθούν αυτά που κέρδισαν για τους αγρότες ψηφοφόρους οι βουλευτές της επαρχίας; Με πίεση για ανάκληση της πρωθυπουργικής παρέμβασης;
Αποφεύγω συστηματικά να αναλύω τις λεγόμενες εκσυγχρονιστικές μεταρρυθμίσεις των κυβερνήσεων και τις υποσχέσεις της εκάστοτε αξιωματικής αντιπολίτευσης για ανατροπές των μεταρρυθμίσεων αυτών όταν έλθουν στην εξουσία γιατί και οι δύο λένε ψέματα και παίζουν με τον πόνο και την δυστυχία του πολίτη που τελικά παρασύρεται και τους ψηφίζει.
Προσπερνώ για τον λόγο αυτό και την ουσία του άθλιου νομοσχεδίου για τον φόρο ακινήτων μαζί με τις παρεμβατικές διορθώσεις του κ. Σαμαρά όπως και ψευτοπαλληκαρισμούς της αντιπολίτευσης ότι θα κουρελιάσουν και το συγκεκριμένο νομοθέτημα επειδή και τώρα λένε πάλι ψέματα όλοι τους.
Η κυβέρνηση κάνει μια σχεδιασμένη φοροεισπρακτική κίνηση για να γλυτώσει απολύσεις και μείωση του κράτους. Και η αξιωματική αντιπολίτευση θα βολευτεί (ως κυβέρνηση)

Τελικά ήταν ο καπιταλισμός ηλίθιε;

Γράφει ο Κώστας Στούπας

Ένα κόμμα που έχει σαν πολιτικό αίτημα κατώτατο μισθό στα 1.500 ευρώ και απολύει από την εφημερίδα του, δημοσιογράφο που αρνείται να υπογράψει ατομική σύμβαση με 800 ευρώ είναι ένα φερέγγυος φορέας;
Ένα κόμμα που δεν εφαρμόζει στον εαυτό του αυτά που ζητά για την κοινωνία είναι ένα κόμμα που λέει συνειδητά ψέματα ή δεν αντιλαμβάνεται πως αυτά που λέει είναι αέρας κοπανιστός για ψηφοθηρία...
Στο καθεστώς της αστικής δημοκρατίας θα μπορούσαν να τον απολύσουν μόνο και να τον στείλουν σπίτι του. Σε ένα σοβιετικό καθεστώς ποια θα ήταν η τύχη κάποιου που δεν υπέγραφε ό,τι του εμφανίζει μπροστά το κόμμα;
Η δημόσια διαπόμπευση πως είναι πράκτορας του εχθρού θα ήταν το λιγότερο. Ξεσκολισμένο πράκτορα των Άγγλων είχε χαρακτηρίσει ο Ζαχαριάδης τον προκάτοχό του Γ.Γ. Σιάντο...

Ο Γκρουέφσκι ανοίγει άλλο κεφάλαιο για τα Σκόπια

Picture 0 for Ο Γκρούεφσκι ανοίγει άλλο κεφάλαιο για τα Σκόπια
γράφει ο «Μακεδών»


Το προχθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας των Σκοπίων "Ντνέβνικ", που εκφράζει τις απόψεις του κ. Ν. Γκρούεφσκι, είναι αποκαλυπτικό για το "όπλο" που πιστεύουν ότι διαθέτουν οι Σκοπιανοί, ώστε να εκβιάζουν την Ελλάδα για αποδοχή της δικής τους πρότασης.
Η εφημερίδα έχει τίτλο στο πρωτοσέλιδό της «Η Ελλάδα εξακολουθεί να επιθυμεί Μεγάλη Βουλγαρία και Μεγάλη Αλβανία». Τι εννοεί μ’ αυτό; Ότι αν η Ελλάδα συνεχίσει να επιμένει στην υποχώρηση των Σκοπιανών, υπάρχει κίνδυνος αποσταθεροποίησης της χώρας, με ένα από τα ενδεχόμενα αυτή να διαλυθεί και ένα μέρος της να αποτελέσει τμήμα της Αλβανίας, το δε άλλο να ενσωματωθεί στην Βουλγαρία. Έτσι, η Ελλάδα θα συμβάλει στην δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας και της Μεγάλης Βουλγαρίας.
Η εφημερίδα "Ντνέβνικ" είναι αυτή που έγραψε πως η Ελλάδα -δια του διαπραγματευτή της κ. Αδ. Βασιλάκη κατά την τελευταία συνάντηση στη Ν. Υόρκη με τον κ. Νίμιτς- πρότεινε για τα Σκόπια την ονομασία "Σλαβοαλβανική Μακεδονία". Μια τέτοια ονομασία θεωρείται από τους Σλάβους των Σκοπίων ότι θα είναι διασπαστική. Βέβαια, καμιά πλευρά δεν επιβεβαίωσε, αλλ’ ούτε διέψευσε, την πληροφορία της σλαβικής εφημερίδας.
Για το ίδιο θέμα, υπήρξε αντίδραση και από αλβανικής πλευράς. Το αλβανικό κόμμα των

Η ΚΥΠΡΟΣ ΜΑΣ. Οι δορυφόροι, οι δεσμεύσεις και οι ευθύνες μας.

του Γιάννη Σπανού

Ήταν επίμονη η αρθρογραφία μας για την ανάγκη προσέγγισης της Κύπρου στην επιθυμία σχηματισμού άξονα Βερολίνου – Παρισίων – Βιέννης, όταν στις τρεις πρωτεύουσες αντιμετωπίζονταν οι προσπάθειες του Λονδίνου να οργανώσει κύκλωμα δορυφόρων στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προς ενίσχυση της παρουσίας του στις Βρυξέλλες, όπου η εξασθένιση της αγγλικής διπλωματίας εμφάνιζε υποτροπές από τη σύσφιξη των σχέσεων Σαρκοζί- Μέρκελ και τη δημιουργία κοινού μετώπου με τη συμμαχία της Αυστρίας. Ήταν αναμφίβολη η διαπίστωση, ότι οι τρεις χώρες έκριναν επιβαλλόμενη τη συμμαχία τους, εν όψει της αγγλικής διπλωματικής δραστηριότητας, προς εξασφάλιση οργάνων για την υπεράσπιση των βρετανικών κυρίως συμφερόντων, δια της προσφοράς πολιτικών υπηρεσιών στις νεοεισερχόμενες χώρες στην οργανωμένη Ευρώπη.
Δυστυχώς, οι προειδοποιήσεις και οι επανειλημμένες επισημάνσεις των συμφερόντων μας, που υπαγόρευε η λογική των συνθηκών και οι αναφυόμενοι κίνδυνοι από την χρόνια πολιτική έχθρα των αγγλικών κυβερνήσεων, ήχησαν ως φωναί βοώντων εν τη ερήμω. Ο απελθών πρόεδρος εγκαινίαζε με πείσμα την εγωκεντρική του πορεία προς το Λονδίνο, διατηρώντας κλειστά τα αυτιά του, για να μην ταράσσεται η συνεννόηση με τον Γκόρτον Μπράουν και να παρεμβάλλονται παράσιτα στην ετοιμασία υπογραφής του μνημονίου που κατοχύρωνε τα αγγλικά συμφέροντα στην πατρίδα μας, την οποία η πολιτική του Λονδίνου

Ο Αζάια είναι μαύρος(!).... με αφορμή το κυνηγητό των καναλιών για ένα σημαιοφόρο της φετινής παρέλασης.

Η ιστορία του 12χρονου Νιγεριανού Αζάια που κράτησε την ελληνική σημαία στη χθεσινή παρέλαση
Σήμερα στο σχολείο δεν πολυκάναμε μάθημα. Κάμερες και δημοσιογράφοι από κανάλια, εφημερίδες και σάιτ ήταν στημένα από τις 7 κι έφυγαν πριν λίγο. Τα τηλέφωνα χτυπούσαν ασταμάτητα και μας έκανε την τιμή μέχρι κι ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης -ο ίδιος παρακαλώ!- να μας ...τηλεφωνήσει.
Όχι επειδή το σχολείο έχει να βαφτεί δέκα χρόνια.
Όχι επειδή δεν έχουμε δασκάλους για τμήματα υποδοχής και τα μισά παιδιά του σχολείου δεν ξέρουν να μας πουν πού πονάνε.
Όχι επειδή στη μία αίθουσα πέφτουν οι σοβάδες στα κεφάλια μας.
Όχι επειδή ένα κοριτσάκι της Δευτέρας ήταν δέκα μέρες κλεισμένο με τη μαμά του στο Αλλοδαπών, ο μπαμπάς κρύβεται μην τον απελάσουν και τα αδέρφια του τα έστειλαν στη Σουηδία με ξένη οικογένεια (παρόλα αυτά σήμερα που την άφησαν ήρθε στο σχολείο πρωί-

Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ (2)

του Σταύρου Καρκαλέτση*


Κατά τη γιουγκοσλαβική περίοδο, οι Έλληνες των Σκοπίων υπέστησαν την πολιτική της μακεδονοποίησης, που ακολούθησαν όλες οι γιουγκοσλαβικές κυβερνήσεις. Η πολιτική αυτή θα βρει την πλήρη αποθέωση μετά τη διάλυση της πολυεθνικής Γιουγκοσλαβίας, όταν στη νέο κράτος της FYROM θα επικρατήσουν οι Σλαβομακεδόνες εθνικιστές, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να ακυρώσουν τη σλαβική καταγωγή της πλειονότητας των κατοίκων και να εμφυσήσουν στους πληθυσμούς -πλην Αλβανών- τη βεβαιότητα ότι υπήρχε από την αρχαιότητα το έθνος των Μακεδόνων, που δεν είχε καμιά απολύτως σχέση με τους Έλληνες. Ο αριθμός των Ελλήνων στη FYROM δεν είναι εξακριβωμένος και οι διάφορες εκτιμήσεις έχουν τεράστιες διαφορές μεταξύ τους. Οι Έλληνες της περιοχής προέρχονται κυρίως από Βλάχους, Σαρακατσάνους και πρόσφυγες του ελληνικού Εμφυλίου.

Το δεδομένο είναι ότι στην απογραφή του 2002, δήλωσαν ελληνική καταγωγή 422 άτομα. Είναι βέβαιο ότι το τεταμένο κλίμα στις σχέσεις Ελλάδας-FYROM, επηρέασε τον ελληνικό πληθυσμό στο να αποκαλύψει την εθνική του ταυτότητα. Στην προηγούμενη απογραφή του 1994 είχαν δηλωθεί 349 Έλληνες και 8.300 Βλάχοι ως ξεχωριστή εθνική ομάδα.

Τα έως τώρα ρεαλιστικότερα δεδομένα προέρχονται είτε από μια δήλωση του Ν. Γκλιγκόροφ, πρώτου προέδρου της FYROM, είτε από αμερικανικές εκτιμήσεις , είτε από

Ο «Γόρδιος Δεσμός» τη βολικής απλής αναλογικής αφορά όλα τα κόμματα


Τεράστια αίσθηση προκάλεσε η νέα παρέμβαση του Μανόλη Γλέζου ο οποίος επιχείρησε χθες να προκαταλάβει τον ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα των εδρών «μπόνους» που δίνει ο εκλογικός νόμος, ενώ έχει θέσει κι άλλα θέματα που προβληματίζουν έντονα τον ΣΥΡΙΖΑ.

Του Μιχαήλ Βασιλείου

«Δεν θα δεχθούμε το μπόνους των 50 εδρών, δεν το θέλουμε», είπε χωρίς περιστροφές ο Μανόλης Γλέζος μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ 99,5 FM, θέτοντας το θέμα του εκλογικού νόμου, όχι τόσο απευθυνόμενος προς το πολιτικό σύστημα, αλλά προς το δικό του κόμμα.
Η αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ προκύπτει διότι το ιστορικό στέλεχος με τη διατύπωση που επέλεξε επιχείρησε να δεσμεύσει την πολιτική του κόμματος, έχοντας βέβαια πλήρως καλυμμένα τα νώτα του, αφού η θέση αυτή προκύπτει από την πάγια θέση του κόμματος υπέρ της απλής αναλογικής, η οποία δεν έχει αλλάξει από κάποια νεότερη απόφαση, ενώ φέρνει αντιμέτωπους όσους επιμένουν σε ιδεολογικά ζητήματα αρχής και αυτούς που προτάσσουν την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενίσχυση του κόμματος στις επόμενες εκλογές.
Υπενθυμίζεται, ότι και ο Δημήτρης Παπαδημούλης έχει προαναγγείλει από τα μέσα Δεκεμβρίου του 2012 πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ για τη θέσπιση της απλής αναλογικής

Συνέντευξη Τύπου – φιάσκο της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. για τις έρευνες των «αδιάφθορων». Η μισή αλήθεια για τον επιχειρηματία Πάλη.

Με ένα μειδίαμα κι ένα ειρωνικό χαμόγελο, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Νικόλαος Παπαγιαννόπουλος, σηκώθηκε κι έφυγε από την προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου προς τους διαπιστευμένους αστυνομικούς συντάκτες των Μέσων Ενημέρωσης, αρνούμενος να δώσει απαντήσεις στα καυτά όσο και καίρια ερωτήματα που του έθεσαν....
Μετά από μισή ώρα καταιγιστικών και πιεστικών ερωτήσεων από τους δημοσιογράφους, ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. αποχώρησε από την αίθουσα ανακοινώσεων, μην μπορώντας να δώσει πειστικές απαντήσεις.
Λίγο νωρίτερα, είχε βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο θέλοντας να παρουσιάσει ως επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας τις συλλήψεις συνολικά 15 αστυνομικών, εκ των οποίων μόνο οι 10 είχαν έμμεση ή άμεση εμπλοκή με την Χρυσή Αυγή!

Αθώες... περιστέρες τα ΜΑΤ!
Το εντυπωσιακό, σε ότι αφορά την εμπλοκή αστυνομικών σε περιστατικά ακραίας αστυνομικής συμπεριφοράς έχει να κάνει με την «Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής», την υπηρεσία, δηλαδή, των ΜΑΤ και των ΥΜΕΤ.Στην σχετική λίστα βρίσκονται μόλις στην όγδοη και τελευταία θέση «παραβατικότητας» απ' όλες τις υπηρεσίες της Αττικής! Όμως, το εντυπωσιακό είναι πώς ουδέποτε οι «αδιάφθοροι» έκαναν επιχείρηση στην έδρα των ΜΑΤ, στην Καισαριανή, για να ελέγξουν τους φοριαμούς των αστυνομικών! Και στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ούτε ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., ούτε ο Διοικητής των «αδιάφθορων», Παναγιώτης Στάθης, μπόρεσαν να δώσουν πειστικές

Νέος αντιρατσιστικός νόμος: Ο Δούρειος Ίππος του Νεοταξισμού


γράφει ο Παναγιωτίδης Μάρκος

Η κυβέρνηση Σαμαρά, πιστή στις εντολές της νέας τάξης και προσχηματικά "πατριωτική", φέρνει το νέο αντιρατσιστικπό νομοσχέδιο, με βάση το οποίο οι γηγενείς Έλληνες πολίτες χάνουν κάθε δικαίωμά τους και γίνονται εν δυνάμει θύματα του οιουδήποτε θα τους κατηγορήσει ως ρατσιστές, ενώ ταυτόχρονα απειλούνται με χρηματικές ποινές από 5 έως 6 χιλιάδων ευρώ και ελάχιστες ποινές φυλάκισης 6 μηνών!!!
Το νομοσχέδιο είναι έτοιμο και θα εφαρμοσθεί άμεσα προκειμένου να νομιμοποιηθεί ο έμμεσος εκφοβισμός, να ποινικοποιηθεί η άρνηση των Ελλήνων στην μετατροπή της χώρας σε χώρο διαμονής και εγκαταβίωσης ανθρώπων από
όλα τα μέρη του πλανήτη και η ουσιαστική αποδυνάμωση του εθνικού - δομικού στοιχείου της χώρας, η οποία θα μεταβληθεί σε έναν χώρο στον οποίο οι διαφορές των κατοίκων θα δρουν ανασταλτικά στην οποιαδήποτε προσπάθεια μίας ουσιαστικής αντίδρασης των πολιτών.
Το νομοσχέδιο αυτό, επίσης, οριστικοποιεί την μεταβολή της Ελλάδας σε μία ανοιχτή φυλακή, με διαμένοντες που θα έχουν όχι μόνο διαφορετικά χαρακτηριστικά (ήθη, έθιμα, κουλτούρα), αλλά και σε πλείστες όσες των περιπτώσεων συγκρουσιακά χαρακτηριστικά (ισλαμικός φονταμενταλισμός κ.α.), ενώ επί της ουσίας η χώρα θα μεταβληθεί σε μία

Ομιλία Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κονίτσης κ. Ανδρέου για την Βόρεια Ήπειρο


Ἀνακοινοῦται, ὅτι τήν Κυριακή 3 Νοεμβρίου καί ὥρα 5η ἀπογευματινή εἰς τό Ἀμφιθέατρο τοῦ Πνευματικοῦ Διοικητικοῦ Κέντρου τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως (ὁδός Ἀγράφων καί Μεγάλου Ἀλεξάνδρου, ὅπου καί ὁ Ἱερός Ναός τοῦ Ἁγίου Ἐφραίμ) θά ὁμιλήσει ὁ Σεβασμιώτατος Μητρο­πολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανῆς καί Κονίτσης κ. Ἀνδρέας, μέ θέμα:

«Ἡ Βόρειος Ἤπειρος στό σταυροδρόμι τῆς Ἱστορίας».

Τόν Σεβασμιώτατο θά συνοδεύουν καί νέοι τῆς Φοιτητικῆς Ἑνώσεως Βορειοηπειρωτικοῦ Ἀγῶνα ἐξ Ἀθηνῶν καί Θεσσαλονίκης.

Ὡς γνωστόν ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κονίτσης κ. Ἀν­δρέ­ας ἀπό τήν μικρή καί ἀκριτική Μητρόπολή του συνεχίζει τόν ἀγῶνα, πού ἄρχισε ὁ ἀείμνηστος προκάτοχός του κυρός Σεβαστιανός γιά τήν ἀφύ­πνη­­ση τοῦ Ἑλληνικοῦ λαοῦ ἐπάνω εἰς τό φλέγον ἐθνικό ζήτημα τῆς Βορεί­ου Ἠπείρου καί τήν ὑπεράσπιση τῶν δικαιωμάτων τῶν ἐναπο­μει­νά­ντων ἐκεῖ ἀδελφῶν μας, τά ὁποία καταπατοῦνται.

Ἡ παρουσία στήν ἱστορική Λαμία τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολί­του Κονίτσης κυρίου