Σελίδες

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΌΠΟΥ Η ΛΕΞΗ, ΈΧΕΙ ΧΑΣΕΙ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ



Εφ. Ταράφ 6-3-2011
Οι Αλεβίτες ζήτησαν ισότιμο σύνταγμα
Οι Αλεβίτες μετά την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα οργάνωσαν συλλαλητήριο και στην Σμύρνη, ζητώντας δημοκρατικό-ισότιμο σύνταγμα με ισότιμη ιθαγένεια.
Στο συλλαλητήριο όπου παρά τη βροχή συγκεντρώθηκαν πάνω από 50 χιλιάδες άτομα, μιλώντας ο Αλή Μπαλκίζ-πρόεδρος της ομοσπονδίας πολιτιστικών συλλόγων Πιρ Σουλτάν Αμπντούλ δήλωσε : ¨Η χώρα μας πάει προς το κακό. Φοβόμαστε πως έρχεται ένας Χίτλερ, ένας Μουσολίνι. Αυτό πρέπει να το εμποδίσουμε¨.
Τα αιτήματα των Αλεβιτών
Μετά από έκκληση δημοκρατικών μαζικών οργανώσεων οργανώθηκε συλλαλητήριο στην πλατεία Γκιούντογντού. Στο συλλαλητήριο μετείχαν οι καλλιτέχνες Αρίφ Σαγ, Φερχάτ Τουντς, Ντερτλί Ντιβανί καθώς και ντόπιοι ποιητές. Μιλώντας ο Αλή Μπαλκίζ είπε πως «Οδεύουμε προς την εξουσία του ενός με την σάλτσα της θρησκείας. Για αυτό οι εκλογές της 12ης Ιουνίου είναι σημαντικές.» Τα αιτήματα των μετεχόντων στο συλλαλητήριο ήταν τα εξής : Να καταργηθεί η Διεύθυνση Θρησκειών, να καταργηθούνε τα θρησκευτικά ως υποχρεωτικό μάθημα, να νομιμοποιηθούνε τα Τζεμεβί, το ξενοδοχείο Μαντιμάκ να γίνει μουσείο, να σταματήσει η πολιτική κατασκευής τζαμιών στα χωριά των Αλεβιτών, να ανοίξει ξανά ο φάκελος των σφαγών που έγιναν στο Κοτσγιρί, στο Τσόρουμ, στο Μάρας, στην Σεβάστεια, και στο Γκάζι και να δικαστούνε οι δολοφόνοι. Να ετοιμαστεί ένα πλειοψηφικό, δημοκρατικό και ισότιμο για όλους Σύνταγμα. Να σταματήσει το φακέλωμα των Αλεβιτών, καθώς και ο εξοβελισμός τους από τον στρατό και την αστυνομία.

Σκόπια: Αναβάλλεται η απογραφή του πληθυσμού…


 


Μάρτιος 8, 2011.

Στη συνάντησή τους ο Γκρούεφσκι (α) και ο Αχμέτι(δ) αποφάσισαν
την αναβολή της απογραφής του πληθυσμού στην πΓΔΜ
Αναβάλλεται, τελικά, -και στα Σκόπια- η απογραφή πληθυσμού της πΓΔΜ (σ.σ. γιατί δήλωσαν ότι οι Αλβανοί θα μποϋκοτάρουν την διαδικασία αυτή).
Σύμφωνα με την τηλεόραση  Alsat-M-TV, η απόφαση ελήφθη στη διάρκεια της συνάντησης μεταξύ των αρχηγών των δύο κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, του προέδρου του σλαβικούVMRO-DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι  και του προέδρου του αλβανικού, DUI, του Αλί Αχμέτι.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι η απόφαση αυτή αναμένεται να εγκριθεί κατά την επόμενη συνεδρίαση της κυβέρνησης, κατά την οποία θα καθοριστεί  και η νέα ημερομηνία  για την διαδικασία αυτή, που, κατά πάσα πιθανότητα, προβλέπεται  για τον ερχόμενο Νοέμβριο ή, ακόμη, και τον Απρίλιο του νέου έτους.
Στη συνάντηση των δύο ανδρών συζητήθηκε και το θέμα των πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών.
Ο Αλί Αχμετί, όπως αναφέρει η αλβανική εφημερίδα,  τόνισε για ακόμη μια φορά ότι οι πρόωρες εκλογές θα πρέπει να γίνουν με την συναίνεση όλων των πολιτικών κομμάτων, ζήτησε, μάλιστα, την απεμπλοκή της χώρας από όλα εκείνα τα προβλήματα που εμποδίζουν την πΓΔΜ,  να ενσωματωθεί στους  ευρω-ατλαντικούς οργανισμούς.

--
Τίτλος: «Shkup: Shtyhet procesi i regjistrimit të popullsisë»
Δημοσίευση: Botasot, 8.3.2011.

Νέα κυπριακή μέθοδος σταθμός στην προγεννητική εξέταση


Πειραματική μέθοδος για την προγεννητική διάγνωση του συνδρόμου Ντάουν στο αίμα της μητέρας αναπτύχθηκε από ερευνητές στην Κύπρο, την Ελλάδα και τη Βρετανία.

Το νέο τεστ, όπως και ανάλογες μέθοδοι που είχαν παρουσιάσει άλλες ερευνητικές ομάδες, διαγιγνώσκει το σύνδρομο από το εμβρυακό DNA που κυκλοφορεί στο αίμα της εγκύου.

«Πιστεύουμε ότι μπορούμε να τροποποιήσουμε την εξέταση ώστε να γίνει ευκολότερη και απλούστερη [...] Θα έχουμε τότε κάτι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κλινική πράξη» δήλωσε στο Reuters ο Φίλιππος Πατσαλής, επικεφαλής της μελέτης στο κυπριακό Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής.
Το εξειδικευμένο ιατρικό περιοδικό του συγκροτήματος Δίας «Health News», στο τεύχος Μαίου –Ιουνίου, είχε την τιμή να εξασφαλίσει αποκλειστική συνέντευξη από τον Δρα Πατσαλή.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται στο έγκριτο περιοδικό Nature Medicine.
Το σύνδρομο Ντάουν, η συχνότερη γενετική αιτία νοητικής υστέρησης, εμφανίζεται στα παιδιά που φέρουν τρία αντίγραφα του χρωμοσώματος 21, αντί για δύο. Για το λόγο αυτό, η ασθένεια ονομάζεται και τρισωμία 21.
Ο κίνδυνος γέννησης παιδιού με το σύνδρομο αυξάνεται για τις μητέρες μεγαλύτερης ηλικίας. Για τις εγκύους 40 ετών, ο κίνδυνος είναι 16 φορές μεγαλύτερος από ό,τι για μια γυναίκα 25 ετών.
Για τον προγεννητικό έλεγχο εφαρμόζεται σήμερα η μέθοδος της αμνιοπαρακέντησης: μια λεπτή βελόνα εισάγεται από την κοιλιά στη μήτρα προκειμένου να ληφθούν εμβρυακά κύτταρα που κυκλοφορούν στο αμνιακό υγρό.
Η νέα αιματολογική εξέταση είναι λιγότερο επεμβατική και εξαλείφει τον κίνδυνο αποβολής κατά την εξέταση -η πιθανότητα να συμβεί αυτό στην αμνιοπαρακέντηση είναι 1 με 2 τοις εκατό, ανέφερε ο Δρ Πατσαλής.
Η μέθοδος που ανέπτυξε η ομάδα του εφαρμόζεται όταν η έγκυος βρίσκεται στην 11η έως 13η εβδομάδα της κύησης. Μπορεί να διακρίνει το DNA του εμβρύου από το γενετικό υλικό της μητέρας λόγω της διαφορετικής τους μεθυλίωσης. Η μεθυλίωση, δηλαδή η προσθήκη χημικών ομάδων μεθυλίου στο DNΑ, ρυθμίζει τη λειτουργία διαφόρων γονιδίων στα κύτταρα.
Από τη στιγμή που αναγνωρίζει ποιο είναι το DNA του εμβρύου, το τεστ μπορεί να ελέγξει αν υπάρχουν πλεονάζοντα αντίγραφα του χρωμοσώματος 21.
Στις προκαταρκτικές δοκιμές, η μέθοδος ξεχώρισε τις 14 περιπτώσεις τρισωμίας 21 από τα 26 δείγματα υγιών εμβρύων.
Αρκετές ακόμα ερευνητικές ομάδες έχουν αναπτύξει ανάλογες εξετάσεις. Εγκεκριμένη εξέταση ακόμα δεν υπάρχει, ωστόσο τουλάχιστον μία αμερικανική εταιρεία σκοπεύει να λάβει έγκριση στις ΗΠΑ σε περίπου ένα χρόνο.
Στη μελέτη του Δρ Πατσαλή συνεργάστηκαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας, του Νοσοκομείου «Μητέρα» στην Αθήνα, της Σχολής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ιδρύματος Sanger στη Βρετανία.

Sigmalive

Το ελληνικό καρναβάλι ξεσήκωσε τους Μελβουρνιώτες


Το ελληνικό καρναβάλι ξεσήκωσε τους Μελβουρνιώτες

Δημοσιεύτηκε στις 08 March 2011 από τον Απόστολος Παπαποστόλου
Αποκριάτικα έθιμα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας αναβίωσαν στο κέντρο της Μελβούρνης στο πλαίσιο της διήμερης εκδήλωσης «Γλέντι» που οργάνωσε το Φεστιβάλ «Αντίποδες».
Ένα «Γλέντι» τελείως διαφορετικό από κάθε άλλη φορά, για πρώτη φορά αποκριάτικο, σωστά οργανωμένο που συγκέντρωσε δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες Έλληνες και μη-Έλληνες.
Εντυπωσιασμένος, ο πρωθυπουργός της Βικτώριας Τεντ Μπέϊλιου από την μεγάλη προσέλευση κόσμου σημείωσε πως το ελληνικό καρναβάλι δεν απευθύνεται μόνο σε Έλληνες αλλά στην ευρύτερη αυστραλιανή κοινωνία και αύξησε την επιδότηση της πολιτειακής κυβέρνησης προς το φεστιβάλ «Αντίποδες» από 75.000 δολάρια σε 100.000 δολάρια.
Το κέντρο της Μελβούρνης, η ιστορική ελληνική γωνιά της Λόνστντεϊλ Στριτ, πλημμύρισε από Ελλάδα το Σαββατοκύριακο.
Οι δεκάδες χιλιάδες των επισκεπτών απόλαυσαν τον ήλιο παράλληλα με τα μουσικοχορευτικά δρώμενα, ενώ μυρωδιές από τις διάφορες ελληνικές και μη γεύσεις πλημμύριζαν την ατμόσφαιρα γαργαλώντας τη μύτη των παρευρισκομένων.
Στην κεντρική σκηνή, το συγκεντρωμένο πλήθος απολάμβανε τη ζωντανή μουσική και παραδοσιακούς χορούς από τη Μάνη, τον Πόντο, την Κύπρο, τη Μακεδονία αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα.
Το φεστιβάλ φέτος τίμησε με την παρουσία του και ο Επίσκοπος Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ ο οποίος δήλωσε πολύ ευχαριστημένος με την επιτυχία της εκδήλωσης.
Βεβαίως εκεί ήταν και ο δήμαρχος Μελβούρνης Ρόμπερτ Ντόιλ, ο αρχηγός της πολιτειακής αντιπολίτευης κ. Άντριους, πολυάριθμοι Αυστραλοί και ομογενείς βουλευτές αλλά και η γενική πρόξενος της Ελλάδας Ελένη Λιανίδου που έδειξε ιδιαίτερα εντυπωσιασμένη.
Τέλος, ο Βασίλης Παπαστεργιάδης, Πρόεδρος της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας, δήλωσε περήφανος για την οργάνωση της βραδιάς.



au.greekreporter

Οι Αυστραλοί θέλουν να εισάγουν ελληνικό …σπέρμα!

Δημοσιεύτηκε  από τον Τάκη Πετρόπουλο στο greekreporter
Οι αρμόδιες αρχές της χώρας αναφέρουν ότι παρατηρείται σοβαρή έλλειψη σπέρματος και γι’ αυτό πιέζουν προκειμένου να αρθούν όλοι οι περιορισμοί στην εισαγωγή του από χώρες του εξωτερικού, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Δεν υπάρχει σπέρμα. Αυτό εγκυμονεί πολλούς κινδύνους, γιατί οι γυναίκες που θέλουν να τεκνοποιήσουν καταφεύγουν σε μη νόμιμες διαδικασίες θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους και την υγεία των παιδιών που ενδεχομένως θα κυοφορήσουν. Η μόνη λύση είναι η νομιμοποίηση της εισαγωγής σπέρματος από το εξωτερικό και πιο συγκεκριμένα από χώρες απ’ όπου προέρχονται οι κάτοικοι της Αυστραλίας προκειμένου να μοιάζουν τα παιδιά στους γονείς που θα τα μεγαλώσουν. «Εχουμε κατοίκους που προέρχονται από την Ελλάδα, την Ασία, αραβικές χώρες ή την Ινδία. Κάποια ζευγάρια θέλουν τα παιδιά τους να τους μοιάζουν. Μια λύση θα ήταν λοιπόν η εισαγωγή σπέρματος από τις χώρες αυτές». Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για τις Αυστραλές που επιθυμούν να κάνουν εξωσωματική γονιμοποίηση, μια και η έλλειψη δωρητών σπέρματος τις αναγκάζει να στρέφονται προς το εξωτερικό για να αποκτήσουν παιδί. Υπολογίζεται μάλιστα πως ώς σήμερα, πάνω από 300 Αυστραλές έχουν αποκτήσει παιδιά με Ελληνα «πατέρα»

''Λεφτά υπάρχουν'': Στο Μαϊάμι Φλόριδας γιά ολιγοήμερες διακοπές οι υπουργοί Γερουλάνος, Διαμαντίδης, ο υφυπ. Νικητιάδης και ''υπηρεσιακοί παράγοντες''

Θα...''βουλιάξει'' η Ελλάδα από τους τουρίστες και τα...κρουαζιερόπλοια!!!


Επίσημα και τυπικά, γιά να συμμετάσχουν σε ''έκθεση τουρισμού και κρουαζιέρας'' , 13-17 MαρτίουΗ πολυμελής ελληνική αποστολή (μαζί και...οι διοικήσεις των ελληνικών λιμανιών !!!) στην πολυήμερη αποστολή της, ''θα έχει συνομιλίες και διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής ομίλων στον χώρο της κρουαζιέρας, ώστε τα ελληνικά λιμάνια, να αποτελέσουν την βάση αναχώρησης και άφιξης πολλών κρουαζιερόπλοιων''. 
Μόνο που από τη νότια Φλόριδα αναχωρούν κρουαζιερόπλοια μόνο γιά τα νησιά της... Καριβαϊκής. Η Ελλάδα, επειδή πέφτει σχετικά μακριά, ΠΟΥ ''κολλάει'';...
(H έκθεση επίσημα αρχίζει 14 Μαρτίου '11. Ναι, να συμμετάσχει η Ελλάδα, αλλά γιατί η προκλητική υπουργική πολυήμερη,πολυμελής αποστολή; Ποιά η σκοπιμότητα, ποιά τα οφέλη;).
M' ένα ελληνικό ''περίπτερο'' (αριθμός 1287) συμμετέχουν:
Greek National Tourism Organization, Hellenic Assn. of Travel & Tourism, Municipality of Chania, Municipality of Island of Cephalonia, Port Authority of Herakleion (Crete), Port Authority of Igoumenitsa, Port Authority of Kavala, Port Authority of Piraeus, Port Authority of Santorini, Port Authority of Volos, 
Port Authority of 
Thessaloniki... 

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η ελληνική αντιπροσωπεία θα είναι μία από τις 4 πολυπληθείς. Κρίνοντας από την έκθεση τον χρόνο 2010 που είδαμε, δύο-τρεις υπάλληλοι του ΕΟΤ θα ήταν αρκετοί γιά το ελληνικό περίπτερο. Κατά συνέπεια, η πολυμελής υπουργική και μη αποστολή, σκοπό έχει αναμφίβολα...τουρισμό και...διακοπές, με χρήματα του ελληνικού Δημόσιου. 'Ολα τα άλλα περί ''τουριστικής προβολής της Ελλάδας'', είναι γιά αφελείς.
Ο υφυπουργός Πολιτισμού-Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης, θ' αρχίσει την ''εθνική αποστολή'' του στη Νέα Υόρκη, όπου θα προβάλει την Ελλάδα και τον...τουρισμό της, στους...'Ελληνες της Αστόριας, με ''ομιλία'' του, στις 13 Μαρτίου 2011, στο ''Χιώτικο Σπίτι''!!! Λέγεται ότι, μετά το Μαϊάμι, ο κ. υφυπουργός θα ''προβάλει'' τον ελληνικό τουρισμό και στους...'Ελληνες στην περιοχή του Κόλπου της Τάμπα.  www.kalami.net

Ελένη Παπαδάκη: οι συκοφαντίες (Νοέμβριος '44)


Λασπολογία και συκοφαντίες (Νοέμβρης 1944)

Η Ελένη Παπαδάκη, κατά τη διάρκεια της Κατοχής έκανε το πέρασμά της στην αρχαία τραγωδία και τα αποτελέσματα αυτού του εγχειρήματος περιγράφονται με χρυσά γράμματα από τους κριτικούς, σε θεατροκριτικά κείμενα που θα βρείτε σε ξαχωριστό τμήμα αυτής της ιστοσελίδας. Παράλληλα όμως, συμμετείχε μή κερδοσκοπικά σε δεκάδες φιλανθρωπικές εκδηλώσεις από τις οποίες μας σώζωνται τα πολύτιμα ηχητικά ντοκουμέντα με την φωνή της.
Η γνωριμία της με τον κατοχικό πρωθυπουργό Ράλλη, θα περιγραφτεί συκοφαντικά ώς έρωτας από τον σύγχρονο της Τύπο, και εκείνη θα κατηγορηθεί ώς ''η πόρνη-φιλενάδα'' του φιλογερμανού πολιτικού. Στην ουσία, σήμερα έχει ξεκαθαριστεί πλήρως η εικόνα για το υποτιθέμενο ειδύλλιο: ο Ράλλης, ήταν ενδεχομένως πολύ ερωτευμένος με την Ελένη Παπαδάκη, αλλά εκείνη δεν ανταποκρίθηκε ποτέ στα αισθήματά του. Η φιλία όμως, και ο θαυμασμός του για την Παπαδάκη, επέτρεπαν στην ηθοποιό να ζητά χάρες από τον Ράλλη, και να σώζει κυριολεκτικά από τον θάνατο έλληνες πατριώτες, είτε κομμουνιστές αντάρτες, είτε εβραίους καταζητούμενους. Αντί όμως για αυτά, η αριστερή προπαγάνδα, προτιμούσε να την παρουσίαζει ώς ανθελληνίδα, ώς προδότρια της χώρας της [..] Χρόνια μετά, ο ηγέτης των Κομμουνιστών, Νίκος Ζαχαριάδης, σχεδόν θα ζητήσει συγνώμη, δηλώνοντας οτι η δολοφονία της Ελένης Παπαδάκη ήταν μια... ''ανοησία''.
Η απελευθέρωση της Ελλάδας από τον γερμανικό, ιταλικό και βουλγαρικό ζυγό, βρήκε τους ηθοποιούς του Εθνικού Θεάτρου, όπως και όλο τον ελληνισμό, χωρισμένο σε δεξιούς και αριστερούς,στα πρόθυρα του χειμώνα του 1944. Γείτονας πρόδιδε γείτονα, φίλος κατέδιδε φίλο, και οι αριστεροί ηθοποιοί τους δεξιούς. Ή, και αντίστροφα.
Οι εκλογές του Σωματείου Των Ηθοποιών το Νοέμβρη του 1944 εκλέγουν την δεξιά παράταξη : Δημήτρης Χόρν, Άννα Καλουτά, Νίκος Δενδραμής, Ρένα Βλαχοπούλου, Ορέστης Μακρής, Βασίλης Αυλωνίτης, Σπύρος Μουσούρης, κ.α. Στον αντίποδα, βέβαια, οι αριστεροί : Αιμίλιος Βεάκης, Μάνος Κατράκης, Τίτος Βανδής, Δήμος Σταρένιος, Δημήτρης Μυράτ, Αλέξης Δαμιανός, Ζώρζ Σαρρή, Νίκος Τζόγιας, κ.α. Ομως, κατ'απαίτηση μερίδων του σωματείου, αρχίζουν οι διαγραφές ηθοποιών από τον σύλλογο. Στις 23 Νοεμβρίου δημοσιεύουν μια λίστα με τίτλο ''Οι προδόται ηθοποιοί'' και όσοι θεωρούνται ''προδόται'', δικάζονται συνοπτικά για να αποβληθούν..
Μία πρόγευση λαϊκού δικαστηρίου αποτέλεσε η «δίκη» του Σωματείου των Ηθοποιών στο θέατρο Διονύσια στις 24 Νοεμβρίου 1944. «Θάνατος στην πουτάνα!», ακουγόταν από πολλά στόματα και η Ελένη Παπαδάκη διαγράφηκε από το Σωματείο. Σε επιστολή που έστειλε ωστόσο, προς τη συνέλευση, μια και η ίδια δεν παρέστη για να απολογηθεί, διαβάζουμε μεταξύ άλλων: «Κατά πόσον η όλη στάσις μου κατά το διάστημα της κατοχής υπήρξεν «αντεθνική, αντισυναδελφική, εγωιστική και απρεπής», δύνανται καλλίτερον από εμέ να διαφωτίσουν την Συνέλευσιν πολλοί εκλεκτοί συνάδελφοι, οι οποίοι, ασφαλώς θα παρίστανται εις αυτήν, αλλά και πολλοί επίσης διακεκριμένοι συνάδελφοι μη προς εμέ φιλικά διακείμενοι, θα ευρεθούν έστω και κατʼ ιδίαν σκεπτόμενοι ότι εις πολλάς περιπτώσεις η στάσις μου υπήρξε κάθε άλλο παρά αντισυναδελφική ή εγωιστική…».
Πράγματι, η «πριγκίπισσα της μοναξιάς», όπως την αποκαλούσαν, κατά τη διάρκεια της Κατοχής λόγω των διασυνδέσεών της, είχε καταφέρει να σώσει πολύ κόσμο ανεξαρτήτως ιδεολογίας, μεταξύ των οποίων τον γιό του γνωστού βιβλιοπώλη Ελευθερουδάκη και τον γιατρό Γιώργο Μουστρούφα, κατοπινό στέλεχος του Υπουργείου Υγείας υπό τον Πέτρο Κόκκαλη στην Κυβέρνηση του Βουνού. Όμως όλα αυτά είχαν ξεχαστεί τόσο γρήγορα..
Και λασπολογία καλά κρατούσε.
Ο ''απαγορευμένος'' Τύπος της εποχής, με την καθοδηγούμενη από αριστερούς κύκλους εφημερίδα ''Ελληνικό Αίμα'' διέδιδαν ευθαρσώς λαϊκιστικά αποκυήματα της φαντασίας τους: ''Ας σημειωθεί οτι ο Ράλλης δώρισε στον γεροντικό του έρωτα, μια ζώνη από πλατίνα, αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων. Έτσι, ενώ ο λαός υποφέρει από την πείνα, ο πρωθυπουργός παριστάνει τον ''γενναιόδωρο'' εραστή". ''Διεθόθη [...] τις τελευταίες μέρες, οτι ο Γιάννης Ράλλης κατόρθωσε με ''δημοκρατικό ειδικό νόμο'' να τελέσει τον τέταρτο γάμο του, νυμφευθείς την Ελένη Παπαδάκη''.
Όλα αυτά προκαλούσαν, δικαιολογημένα σε κάποιο βαθμό, το λαϊκό αίσθημα. Μέρες μετά τη δολοφονία της Ε.Π., οι δήμιοι θα έψαχναν απεγνωσμένα στο σπίτι της, για την ...υποθετική πλατινένια ζώνη που της χάρισε σύμφωνα με τα δημοσιεύματα ο πρωθυπουργός. Αντ'αυτής, οι πλιατσικολόγοι, βολεύτηκαν τελικά μόνο με μια γούνα.

Χιονιάς, Moody's και Νταβούτογλου σκυλεύουν στο πτώμα της Ελλάδος....



Χιονιάς, υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος και Νταβούτογλου, ενέσκηψαν, ορμητικοί και ακάθεκτοι, καθορίζοντας και σηματοδοτώντας εξελίξεις επικίνδυνες για το μέλλον της χώρας.
Ο χιονιάς αψύς και ορμητικός παρέλυσε την ήδη εγκαταλελειμμένη και παραδομένη χώρα στην τύχη της, με αποτέλεσμα να διαφανεί ξεκάθαρα η αδυναμία συντονισμού, επεμβάσεως και διοικήσεως της χώρας.
Ο οίκος Moody's υποβιβάζοντας σημαντικά  την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, θέτει εν αμφιβόλω την αξιοπιστία της, δρομολογώντας δυσμενείς εξελίξεις για το μέλλον της και επιτρέποντας σε πολλούς να διαχειριστούν την κατάσταση κατά το δοκούν, εις βάρος της χώρας.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά καταφτάνει και ο κ. Νταβούτογλου, εξαιρετικός επισκέπτης και διαμορφωτής της Εξωτερικής μας πολιτικής δια των υποδείξεών του, ο οποίος ως άλλος χιονιάς, θα διατρέξει την Ελλάδα και κυρίως την Θράκη, υποδηλώνοντας το ενδιαφέρον της Άγκυρας για τον τόπο και διαμορφώνοντας συγχρόνως ερείσματα και βάσεις θέσεων της πολιτικής της Τουρκίας εις βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, στηρίζοντας αυτά επάνω στα χαλάσματα μιάς αξιοθρήνητης εξωτερικής πολιτικής, φοβικής, υποχωρητικής, ανερμάτιστης, ελεγχόμενης και κατευθυνόμενης.
Μετά από όλα αυτά, πώς να ενατενίσει κανείς με αισιοδοξία το μέλλον της Ελλάδας, μιάς χώρας υπόδουλης του ΔΝΤ και των πιστωτών της, αλλά και των «φίλων» της, που ευκαιρίας δοθείσης σκυλεύουν στο πτώμα της…..   
Iδεοπηγή

... ξαφνικά μπήκε στη ζωή μας. Αλλά όχι ως ευλογημένος ελληνικός τόπος που περιμένει τα παιδιά του για να τα ταΐσει και να τα ποτίσει από τη γη του.


Στείλτε ένα ΒΙΒΛΙΟ, ακόμα και απ΄ αυτά που έχετε ήδη διαβάσει, στο ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ.
Γράψτε στην πρώτη σελίδα την αφιέρωση σας ή το μήνυμα σας
και στείλτε το με ένα απλό γραμματόσημο (κόστος γραμματ. από 1,90 έως 2,12ευρώ)
στοιχεία παραλήπτη: Δημοτικό Σχολείο Καστελορίζου ΤΚ85111 (συμμετοχή στην εκστρατεία τουwww.24grammata.com).

γράφει ο Γιώργος Δαμιανός
Το Καστελόριζο είναι μακριά, γιατί ποτέ δε μάθαμε που, ακριβώς, βρίσκεται (απέχει πέντε ώρες, ακτοπλοϊκώς, από τη Ρόδο). Ήταν πάντα στο υποσυνείδητο του Έλληνα ως η δυσμενής μετάθεση, ή απειλή τιμωρίας για τον ατίθασο Δημόσιο Λειτουργό.
Και ξαφνικά... ξαφνικά μπήκε στη ζωή μας.
Αλλά όχι ως ευλογημένος ελληνικός τόπος που περιμένει τα παιδιά του για να τα ταΐσει και να τα ποτίσει από τη γη του.
Τώρα οι απανταχού ρήτορες και ρητορίσκοι μιλάνε για “λεκάνες Μεσογείου”, για “κοιτάσματα”, για “γεωπολιτική αξία”, για “πλούτο”, για “αρπαχτές” και για “κονόμα”
Τώρα κινδυνεύει, πραγματικά, το Καστελόριζο!!!
Αυτό φοβηθήκαμε και για αυτό στα www.24grammata.com, αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε, πριν από οποιαδήποτε ρητορεία, την ιστορία και τον πολιτισμό του πανέμορφου νησιού σε ένα μοναδικό αφιέρωμα40 άρθρων σε 4 γλώσσες. Συγκεντρώσαμε, για πρώτη φορά, τον πολιτισμό αυτού του νησιού στις 4 πρώτες σελίδες του www.24grammata.com. Στο τέλος, όλο το υλικό του αφιερώματος θα κυκλοφορήσει με τη μορφή free e-book.
Διαβάστε ορισμένα από τα 40 άρθρα του αφιερώματος και μετά, αν το επιθυμείτε, δηλώστε το παρόν στην παρακάτω εκστρατεία του www.24grammata.com:
Από τη βιβλιοθήκη σας στο Καστελόριζο
Στείλτε ένα ΒΙΒΛΙΟ, ακόμα και απ΄ αυτά που έχετε ήδη διαβάσει, στο ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ.
Μαθαίνω για το Καστελόριζο. Δηλώνω παρών.
Ας γίνει το βιβλίο, που κιτρινίζει στη βιβλιοθήκη σας, η αόρατη κλωστή που θα σας δέσει για πάντα με το ωραιότερο νησί του Αιγαίου.
Ενεργοποιήστε την ευαισθησία των παιδιών σας.
Δώστε το πρότυπο ως γονείς και ως εκπαιδευτικοί.
Προωθήστε παντού αυτή την πρωτοβουλία σε συλλόγους, φίλους, επαφές μέσω mails
Στείλτε κάθε είδους βιβλίο (Παιδικό, Εκπαιδευτικό, Λογοτεχνικό, Ιστορικό, Επιστήμης). Τα βιβλία δεν απευθύνονται μόνο στους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου αλλά σε όλους τους κατοίκους του νησιού (δεν είναι και πολλοί άλλωστε).
Τα www.24grammata.com ενήργησαν με την έγκριση του Δημάρχου Καστελορίζου και του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγίστης
ΥΓ: παραλίγο θα ξέχναγα την εβδομαδιαία ετυμολογική αναφορά. Η λέξη Καστελόριζο, λοιπόν, παράγεται από την Ιταλική φράση Castello Rosso (: κόκκινο κάστρο) από τα κοκκινωπά βράχια που περιβάλλουν το περίφημο κάστρο του νησιού
Καστελόριζο
ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΟ www.24grammata.com

Θέση δική μας είναι πως τα αδιέξοδα της κομματοκρατίας θα ξεπεραστούν με την παραχώρηση περισσότερης εξουσίας στο λαό. Μια τέτοια λαϊκή μορφή εξουσίας είναι το δημοψήφισμα.



Το ζήτημα της ένταξης της Κύπρου στο Συνεταιρισμό για την ειρήνη, δεν είναι δυνατό να τεθεί αποσπασματικά όπως υποστηρίξαμε και σε άλλη ανακοίνωση μας (εδώ) αλλά ως μέρος μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής που δεν μπορεί να έχει καμία σχέση με την γραμμή της υποχώρησης και του ενδοτισμού αλλά κατ’ ανάγκη θα προσδιορίζεται από το αίτημα της απελευθέρωσης και της εγκαθίδρυσης μιας πραγματικής ακηδεμόνευτης δημοκρατίας στο τόπο. 


Παρα ταύτα όμως , αν και σε αντιφατικά πλαίσια , τέθηκε προς την κυβέρνηση Χριστόφια από όλα τα κόμματα, πλην ΑΚΕΛ, η ανάγκη υποβολής αίτησης για την ένταξη στον εν λόγω συνεταιρισμό. Το ζήτημα προσέκρουσε στην άρνηση της κυβέρνησης Χριστόφια να προωθήσει το θέμα, για λόγους κυρίως υποταγής στα συμφέροντα των άγγλων που εξυπηρετούνται από τις αγγλικές βάσεις.


 Η κυβέρνηση Χριστόφια προφασίστηκε βεβαίως , λόγους ιδεολογικής προσέγγισης, προκειμένου να μη διαφανεί η πραγματική δουλοπρεπής σχέση της προς τους άγγλους . Προς υποστήριξη μάλιστα της αρνητικής στάσης της κυβέρνησης ανασύρθηκε στην επιφάνεια και το κατακτητικό σύνταγμα της Ζυρίχης για να αποκρουσθεί ως αντισυνταγματική η πρόταση της βουλής. Θα ήταν μια ευκαιρία να εκτεθεί στο λαό η αναχρονιστικότητα του κατακτητικού συντάγματος και να τεθούν επιτέλους κάποιες σκέψεις και διαδικασίες ίσως προς ριζική αναθεώρηση του. Την υστάτη όμως στιγμή , το ΔΗΚΟ έσπευσε να στηρίξει πολιτικά τον πρόεδρο της δημοκρατίας και να παγώσει το ζήτημα. 


Αυτή είναι δυστυχώς η δημοκρατία μας. Μια δικτατορεύουσα κομματοκρατία. Αν υπήρχε όμως δημοκρατία ένα τόσο σημαντικό ζήτημα θα έπρεπε να είχε τεθεί σε δημοψήφισμα. Αλλά με την ίδια λογική της πραγματικής δημοκρατίας θα έπρεπε να είχε τεθεί σε δημοψήφισμα και η επιδιωκόμενη λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας σε αντιπαράθεση με την γραμμή της απελευθέρωσης και της δημοκρατικής ευρωπαϊκής λύσης. Η ιδέα των δημοψηφισμάτων κλονίζει τις εξουσίες των κομματικών μηχανισμών διότι εντάσσει τις λαϊκές δυνάμεις στο πολιτικό γίγνεσθαι Πράγμα που τρομάζει τους κρατούντες και τα αφεντικά τους.

Θέση δική μας είναι πως τα αδιέξοδα της κομματοκρατίας θα ξεπεραστούν με την παραχώρηση περισσότερης εξουσίας στο λαό. Μια τέτοια λαϊκή μορφή εξουσίας είναι το δημοψήφισμα. Εκεί πρέπει να τεθεί το ζήτημα της ένταξης μας στο συνεταιρισμό για την ειρήνη , ανοίγοντας μια παραγωγική συζήτηση επί του ευρύτερου στρατηγικού πλαισίου αλλά και επι της δυνατότητας πρόσβασης του λαού στα μέσα μαζικής ενημέρωσης . Διεκδικούμε πραγματική δημοκρατία – λαοκρατία και κατάργηση της κομματοκρατίας – ολιγαρχίας .
Να τεθεί σε δημοψήφισμα το ζήτημα της ένταξης μας στο συνεταιρισμό για την ειρήνη.


ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ – ΕΔΗ

Ιδού οι ένοχοι, ιδού οι πραγματικοί δουλέμποροι!



08/03/2011
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Σε τι διαφέρουν από τους δουλέμπορους; Σε τι διαφέρουν από τους δουλέμπορους όλοι όσοι με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο δήθεν ασχολούνται με τα θέματα της μετανάστευσης μόνο και μόνο για να αποκομίζουν οικονομικά και πολιτικά οφέλη;


Το θέμα της μετανάστευσης μοιάζει με αυτό των ναρκωτικών: Ένας ολόκληρος κόσμος κινείται γύρω και από τα δύο, σιτιζόμενος εις βάρος όλων – και κυρίως των ομάδων που υποτίθεται ότι υπερασπίζονται. Επαγγελματικοί κλάδοι, όπως οι δικηγόροι και οι θεραπευτές, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις εξαρτώμενες από τον κρατικό κορβανά, ερευνητικά ινστιτούτα, πολιτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις, πολιτικοί και κόμματα.


Αγορεύουν, αναπτύσσουν «δράσεις», οργανώνουν συνεντεύξεις Τύπου, παριστάνουν τους προστάτες των φτωχών και των αδυνάμων, συζητούν και νομοθετούν περί ιθαγένειας και δικαιώματος ψήφου. Στέλνουν δηλαδή συστηματικά το μήνυμα εντός και εκτός Ελλάδας ότι το «γωνιακό οικόπεδο» χωράει όλη τη γη.


Στην ουσία, δεν διαφέρουν από τους δουλέμπορους. Και αυτή τη στιγμή, στιγμή απώλειας του ελέγχου, είναι όλοι τους ένοχοι.


Αυτή τη στιγμή, στιγμή που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τα αποτελέσματα της ασυγχώρητης ιδιοτέλειάς τους, οφείλουν να απαντήσουν σε μια σειρά αμείλικτα ερωτήματα:


Τι δουλειά είχε ο κ. Παπανδρέου, τον Οκτώβριο του 2009, πρωθυπουργός πλέον, στη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης να πει:  «Σταματάμε τις απελάσεις μεταναστών δεύτερης γενιάς μέχρι να εξορθολογιστεί πλήρως το καθεστώς κτήσης ελληνικής ιθαγένειας»;


Τι πρεμούρα είχε να ασχοληθεί με το θέμα την ώρα που, όπως λέει σήμερα, δεν είχε...

Ποιες είναι οι προοπτικές επιτυχίας του νεο-Οθωμανισμού; Σχεδόν καμιά. Γι’ αυτό μάλλον εμείς, η Κύπρος, θα είμαστε το πρώτο και τελευταίο θύμα αν δεχθούμε τα τουρκικά δεσμά.


Ο Παναγιώτης Ήφαιστος, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων – Στρατηγικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, αναλύει γιατί η διεθνής και ευρωπαϊκή νομιμότητα είναι το μόνο στέρεο υπόβαθρο μιας λύσης στο Κυπριακό

Αν εισέλθουμε μέσα στο τρελοκομείο της διζωνικής, όλοι σύντομα θα βρεθούμε σε πλήρη σύγκρουση και δεν θα έλθει κάποιος καλοκάγαθος Αλλάχ να διαιτητεύσει αλλά ο τουρκικός στρατός

 Με το βιβλίο του Αχμέτ Νταβούτογλου αναδύονται ευκρινώς στην επιφάνεια οι ηγεμονικοί – επεκτατικοί στόχοι της Τουρκίας σε βάρος και του Ελληνισμού. Με το νέο βιβλίο του, «Εναλλακτικές Κοσμοθεωρίες», προσδιορίζεται με σαφήνεια ότι οι πιστοί μουσουλμάνοι είναι ένας άλλος κόσμος, πολύ διαφορετικός, που καλούμαστε να τον γνωρίσουμε. Για να αποφύγουμε να τον υποστούμε. Ο Παν. Ήφαιστος επισημαίνει ότι ο μουσουλμανικός είναι ένας κόσμος θεοκρατικός. Αυτή είναι η πίστη τους. Δεν είναι η δική μας.

 Ο Παν. Ήφαιστος προειδοποιεί ότι, με βάση τις «Εναλλακτικές Κοσμοθεωρίες» του Νταβούτογλου, εμείς θα είμαστε μια μειονότητα μέσα...

Η « Ημέρα της Γυναίκας».




ΟΠΩΣ η ιστορία της Εργατικής Πρωτομαγιάς, έτσι και η ιστορία της Ημέρας της Γυναίκας ξεκίνησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Αμερικανική Ομοσπονδία Εργασίας τόνιζε τότε στη διακήρυξή της: «Σηκωθείτε, δουλευτάδες της Αμερικής, αφήστε κάτω τα εργαλεία σας την 1η του Μάη 1886, σταματήστε τη δουλειά σας, κλείστε τα εργοστάσια, τις φάμπρικες και τα ορυχεία. Για μια μέρα το χρόνο. Μια μέρα επανάστασης, όχι ανάπαυσης!». 
Έτσι, η 1η Μαΐου 1886 εξελίχθηκε σ’ ένα μαζικό απεργιακό κίνημα σε μεγάλες και μικρές πόλεις της χώρας. Μόνο στο Σικάγο, όπου έγιναν επεισόδια και θεωρείται η πόλη που καθιέρωσε την Παγκόσμια Ημέρα Εργατών, συμμετείχαν 90.000 διαδηλωτές σε συγκεντρώσεις και πορείες. 
Είκοσι εννέα χρόνια πιο πριν, στις 8 Μαρτίου 1857, εργαζόμενες γυναίκες, ντυμένες στα άσπρα, έκαναν απεργία στη Νέα Υόρκη με αίτημα την ίση αμοιβή. Η συγκέντρωση πνίγηκε στο αίμα, αλλά άνοιξε ο δρόμος για ίσα δικαιώματα ανδρών και γυναικών. Το 1910, καθιερώθηκε στην Κοπεγχάγη η 8η Μαρτίου ως παγκόσμια μέρα της γυναίκας. 
Πριν λίγες μέρες, για μια ακόμη χρονιά, συγκεντρώθηκαν στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών γυναίκες απ’ όλες σχεδόν τις χώρες, στο πλαίσιο της 55ης Συνόδου του Συμβουλίου της Επιτροπής για το καθεστώς των γυναικών. Μια από τις συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης διοργανώθηκε από την Ελληνική Μόνιμη Αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ και τη Σοσιαλιστική Διεθνή Γυναικών, με θέμα: «Πρόσβαση στην εκπαίδευση: Επενδύοντας σε κορίτσια και νέες γυναίκες - Ο θεμελιώδης ρόλος της επιστήμης και της τεχνολογίας». 
Κύρια ομιλήτρια ήταν η Μαρία Τερέζα Φερνάντεζ Ντε λα Βέγκα, τέως πρώτη αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης, η οποία έκανε ιδιαίτερη μνεία στο νέο «κοινωνικό συμβόλαιο» που θα πρέπει να εφαρμοστεί βασισμένο στην ισότητα των φύλων, υπογραμμίζοντας: «Αν υπάρχει έστω και μόνο μία προϋπόθεση που είναι απόλυτα απαραίτητη για την πρόοδό μας, αυτή είναι η μόρφωση και η μόρφωση είναι το παν». 
Αυτή, λοιπόν, είναι η μεγάλη αλήθεια. Λύτρωση των εργατών, των γυναικών και γενικά των λαών είναι η μόρφωση. Και όπως ανέφερε ο Ξενοφών: «Είναι προτιμότερο να ζητάς να αποκτήσεις θησαυρούς σοφίας, παρά από χρυσό και άργυρο».