Σελίδες

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Θα λείψω αρκετές ημέρες και σας εύχομαι καλό καλοκαίρι. Για να σας αποζημιώσω, σας αφήνω για προβληματισμό το φωτομοντάζ....

 ...που περιγράφει επακριβώς την μία «πλευρά» του αρχικαπετάνιου(;) ή πρωτοκαπετάνιου(;) του ΕΛΑΣ Άρη Βελουχιώτη ή Θανάση Κλάρα ή Μιζέρια που το ίδιο του το κόμμα τότε, απόκομμα σήμερα, οδήγησε στην αυτοκτονία. Για αυτήν όσο και την άλλη πλευρά του, αυτήν του αιμοδιψή ψυχρού δολοφόνου, επισκεφθείτε τους «Ελεύθερους Έλληνες Μαχητές» 

Μήγαρις = Μήπως. Πολύ με συγκίνησαν οι στίχοι της Σοφίας Αθανασιάδου

του Λάζαρου Μαύρου

ΤΙΤΛΟΣ  τραγουδιού του Παντελή Θαλασσινού η «Γλωσσολαλιά». Στίχοι Σοφίας Αθανασιάδου. Υπενθυμίζουν και το «μήγαρις έχω άλλο στον νου μου, πάρεξ ελευθερία και γλώσσα», του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού. Τους αντιγράφουμε για τους αναγνώστες που τους ζήτησαν και τυπωμένους:

«Η ΓΛΩΣΣΑ που μου δώσατε μελώδησε στο στόμα, ροδόσταμο που άνθισε στο πατρικό μου χώμα. Θαλασσινή η αύρα της, βουνίσια η πνοή της. Τον κόσμο όλο γύρισε, αλάργεψ' η φωνή της. Η Ανατολή τη λάτρεψε, η Δύση την καρπώθη. Πόθο γλυκό ζωντάνεψε σ' αυτόν που τη ζυγώθη. Αθανασία γνώρισε στα έργα των ανθρώπων. Φεγγάριασε τη σκοτεινιά ξένων λαών και τόπων.

ΓΛΩΣΣΑ μου μυριολάλητη πώς να σε ασημώσω, που 'σαι διαμάντι αδάμαστο, πέτρα για να στεριώσω. Έχω τον τρόπο μου εγώ την πέτρα να σηκώσω και αργυρούς θνητούς να βρω, τη γλώσσα ν' αρματώσω.

- Αίσωπος, Όμηρος, Θαλής, Ηρόδοτος κι Αισχίνης. Σόλων, Σωκράτης, Σοφοκλής, Καβάφης κι Ευριπίδης. Πίνδαρος, Πλάτων, Πλήθωνας, Κάλβος και Καζαντζάκης. Ερατοσθένης, Ηράκλειτος, Σεφέρης, Καρυωτάκης. Γκάτσος, Ελύτης, Αξελός, Παπαδιαμάντης, Zέη. Αναγνωστάκης, Κούμας, Κουν, Μάτεσης, Ωριγένης. Σικελιανός και Παλαμάς, Γαζής κι

ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ. ΠΟΙΗΜΑ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ


………Λορέντζος Μαβίλης………..
πατριδα
“Πατρίδα, σαν τον ήλιο σου ήλιος αλλού δε λάμπει.
Πώς εις το φως του λαχταρούν η θάλασσα κι οι κάμποι,
πώς λουλουδίζουν τα βουνά, τα δάσ’, οι λαγκαδιές
στέρνοντάς του θυμίαμα μυριάδες μυρωδιές!
Αφρολογούν οι ρεματιές και λαχταρίζ’ η λίμνη,
χίλιες πουλιών λαλιές ηχούν, της ομορφιάς του ύμνοι,
σ’ άπειρ’ αστράφτουν χρώματα
παντού λογής λογής
τ’ αγέρα τα πετούμενα τα σερπετά της γης.
Κι αυτός σηκώνει τ’ αλαφρά της καταχνιάς μαγνάδι,
κι η κάθε στάλ’ από δροσιά γυαλίζει σαν πετράδι,
κάθε αχτίδα του σκορπά με την αναλαμπή
χαρά, ζωή και δύναμη κι ελπίδα όπου κι αν μπει.
Φαντάζεις σαν τον ήλιο σου κι εσύ, καλή πατρίδα,
και μάγια σαν τα μάγια σου στον κόσμο αλλού δεν είδα.
Η γη σου είναι παράδεισος, κι αιώνια γαλανός
γύρω σου καθρεφτίζεται στο πέλαγ’ ο ουρανός.
Κι οι νύχτες σου με τ’ άστρα τους, με τη γαλάζια πάστρα,

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: Οι ομοφυλόφιλοι «πατέρες», που τα media παρουσίαζαν ως «υποδειγματικούς», για χρόνια κακοποιούσαν σεξουαλικά το 6χρονο θετό παιδί τους και το πρόσφεραν σε δίκτυο παιδεραστών


Τα «προοδευτικά» media στην Αυστραλία που είχαν παρουσιάσει την υιοθεσία του μικρού Αδάμ από το γκέι ζευγάρι, περιέγραφαν τους δύο άνδρες, ως «δύο χαρούμενους, τρυφερούς ‘πατέρες’»

Η αστυνομία της Αυστραλίας περιγράφει ως "διεφθαρμένη" την υπόθεση ενός 6χρονου αγοριού που είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά από τους ομοφυλόφιλους "πατέρες" του (που το «προοδευτικό» κράτος τους επέτρεψε να μεγαλώσουν ένα παιδάκι, χάριν «ισότητας») αλλά και από άλλους άνδρες που ήταν μέρος ενός διεθνούς δικτύου παιδικής πορνογραφίας γνωστού ως δίκτυο “Boy Lovers”. Οι αρχές στην Αυστραλία και των ΗΠΑ εργάστηκαν μαζί για να συλλάβουν και να κατηγορήσουν τους δύο άνδρες, καθώς προέκυψε ότι το αγόρι είχε προσφερθεί σε άνδρες στην Αυστραλία, στις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Γερμανία για σεξουαλική εκμετάλλευση και παραγωγή υλικού παιδικής πορνογραφίας από πολύ νεαρή ηλικία. Την περασμένη εβδομάδα ένας από τους άνδρες, ο Αμερικανός ονόματι Mark J. Newton, 42 ετών, φυλακίστηκε στις ΗΠΑ σε ποινή φυλάκισης 40 ετών και χρηματική ικανοποίηση 400.000 δολαρίων στο παιδί, ενώ ο άλλος, ο Peter Truong, 36 ετών, από τη Νέα Ζηλανδία, περιμένει

Η Ελλάδα πεθαίνει ταχύτερα...

του Κώστα Στούπα

Η καγκελάριος Μέρκελ ίσως είναι το πλέον μισητό πρόσωπο στην Ελλάδα και εμφανίζεται σαν ένα από τα πλέον αντιπαθή στην Ευρώπη. Ακόμη και νεοφιλελεύθεροι αγγλοσάξονες, για δικούς τους ιδιαίτερους, που άπτονται της γεωπολιτικής, λόγους, την οικτίρουν για την εμμονή της με την λιτότητα.
Μετά το ’47 το σχέδιο Μάρσαλ λειτούργησε και έβγαλε τη Δύση από την κρίση. Άρα, ένα σχέδιο Μάρσαλ θα βγάλει και τώρα την Ευρώπη και ειδικά το νότο από την κρίση...
Το σχέδιο Μάρσαλ συνεισέφερε είναι αλήθεια, αλλά ήταν μάλλον η δημογραφική έκρηξη που έπαιξε σημαντικό ρόλο. Η οικονομική ευημερία πάνω στα ερείπια του πολέμου και με ένα πληθυσμό που αυξάνεται είναι εύκολη υπόθεση.
-Να βάλουμε το κράτος να ξοδέψει, να δημιουργήσει ανάπτυξη φωνάζουν όλοι πολιτικοί, επιχειρηματίες και οικονομολόγοι. Ακόμη και αυτοί των κρατών που κανείς δεν τα δανείζει. Αυτοί φωνάζουν πιο πολύ απ’ όλους...
-Να κρατικοποιήσουμε τις τράπεζες και να τις αναγκάσουμε ν’ αρχίσουν να δανείζουν το συσσωρευμένο κεφάλαιο λένε οι σοσιαλιστές.
Η αξία του χρήματος όμως δεν είναι παρά «απόσταγμα» της οικονομικής εμπιστοσύνης. Χωρίς εμπιστοσύνη το χρήμα εξατμίζεται. Με διατάγματα και καταναγκασμούς το μόνο βέβαιο είναι η

«Η ιστορία θα γράψει…»


Μπορούμε να ξεχωρίζουμε την ουσία;
του Πολύδωρου Ιππ. Δάκογλου

Διάβασα ένα εξαιρετικό κείμενο και σκέφθηκα ότι, τις ίδιες σκέψεις κάνουμε δεκάδες χιλιάδες ΄Ελληνες, χωρίς όμως να τις διατυπώνουμε δημοσίως και εγγράφως. Πολύ δε περισσότερο, χωρίς να αγωνιζόμαστε για την αποτίναξη αυτής της παρακμιακής κατάστασης που περιγράφει ο συγγραφέας του κειμένου.
Το κείμενο θα έμενε άγνωστο στους πολίτες της Πελοποννήσου αν δεν το αναδημοσίευα διότι ο αρθρογράφος δεν το έγραψε για να το δημοσιεύσει. Έτσι οι ιδέες του θα πήγαιναν χαμένες.
Σας προτείνω να διαβάσετε το κείμενο που ακολουθεί και να πείτε στον εαυτό σας αν συμφωνείτε με τις ιδέες, του ανθρώπου που το έχει γράψει. Το ποιος το έχει γράψει δεν θα το μάθετε ποτέ.
Τίτλος του άρθρου είναι «Η ιστορία θα γράψει…»

Η ιστορία θα γράψει ότι…
… από τη μεταπολίτευση και μετά, την Ελλάδα κυβέρνησαν πέντε, δέκα οικογένειες με τις ευλογίες της πλουτοκρατίας και οδήγησαν στην σταδιακή ηθική κατάπτωση ένα λαό που φέρει τεράστιες ευθύνες για τα όσα συνέβησαν, αφού επέστρεψε στην συμμορία των διεφθαρμένων να απολαμβάνει την στήριξή του.

Η ιστορία θα γράψει ότι…
…στην Ελλάδα αυτής της περιόδου, κυριάρχησε η μίζα, το ξεπούλημα, η διαφθορά, η προδοσία, η

"ΓΑΖΩΣΑΝ" ΠΕΡΙΠΟΛΙΚΟ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ. Στην Ηπειρο κρύβονται οι Αλβανοί δραπέτες

Το θρίλερ με το ανθρωποκυνηγητό των επικίνδυνων Αλβανών κακοποιών συνεχίζεται με την ΕΛ.ΑΣ. να βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη αστυνομική επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ηπειρο.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, άγνωστοι δεν σταμάτησαν σε μπλόκο στην Άρτα και στο σήμα των αστυνομικών να σταματήσουν, γάζωσαν το περιπολικό, χωρίς να τραυματιστεί κανένας αστυνομικός και διέφυγαν.

Στη συνέχεια, έκλεψαν αυτοκίνητο από τη Φιλιππιάδα και κατευθύνθηκαν προς τα χωριά Λάκκα Σουλίου, όπου η περιοχή είναι δύσβατη. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουν μετακινηθεί οι δυνάμεις από την Αιτωλοακαρνανία, ενώ έχουν ενισχυθεί και με δυνάμεις από τα Γιάννενα.

Η τιμή της αλήθειας

Πρώην διοικητής της δύναμης επιθέσης των ΗΠΑ, πρώην Αναπληρωτής Αρχηγός του Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, πρώην στρατιωτικός σύμβουλος του προέδρου Ομπάμα, ο Στρατηγός Cartwright κατηγορείται για κατασκοπεία: φέρεται να έχει δώσει πληροφορίες στους New York Times για το μυστικό πόλεμο εναντίον του Ιράν, έτσι ώστε να αποφευχθεί ένας περιττός πόλεμος.
 Τιερί Μεϊσάν, Δίκτυο Βολταίρος (Γαλλία)    (μτφ. Κριστιάν)

Ενώ ο διεθνής τύπος επεξεργάζεται τις πληροφορίες του Edward Snowden ως αποκαλύψεις για το πρόγραμμα PRISM και προσποιείται ότι ανακαλύπτει πράγματα που ο καθένας θα μπορούσε να γνωρίζει εδώ και πολύ καιρό, ο Τιερί Μεϊσάν ενδιαφέρεται για την έννοια αυτής της ανταρσίας. Από την άποψη αυτή, αποδίδει μεγάλη σημασία στην περίπτωση του Στρατηγού Cartwright, ο οποίος κατηγορείται επίσης για κατασκοπεία.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, πολιτικοί ή στρατιωτικοί, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τουλάχιστον 30 χρόνια φυλάκισης για την αποκάλυψη κρατικών μυστικών των ΗΠΑ στον Τύπο, είναι «πληροφοριοδότες» ασκούντες μια αντι-εξουσία μέσα σε ένα δημοκρατικό σύστημα ή είναι «αντιστασιακοί στην καταπίεση» μιας στρατιωτικής-αστυνομικής δικτατορίας; 
Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν

Σύντομο ανέκδοτο: «Ισλαμική Δημοκρατία»

Picture 0 for Σύντομο ανέκδοτο: «Ισλαμική Δημοκρατία»
Επιχείρησαν -και το επέτυχαν, για αρκετό καιρό- να πείσουν την υφήλιο πως η υποστήριξη προς την Τουρκία οφειλόταν εν πολλοίς στο ότι μπορούσε να αποτελέσει υπόδειγμα ισλαμικής δημοκρατίας, στις δικτατορικές μουσουλμανικές χώρες Ασίας και Αφρικής.
Ήταν έωλο το επιχείρημα, αφενός διότι η Τουρκία μισείται από τους μουσουλμάνους, πρώην οθωμανούς υπηκόους, λόγω του ότι τους φέρονταν ως ραγιάδες, και δεύτερον επειδή καμιά μουσουλμανική χώρα δεν έχει στοιχεία ομοιότητας με άλλη, ούτε καν στον τρόπο που εφαρμόζει το Κοράνι.
Το ίδιο ανεδαφικός είναι και ο χαρακτηρισμός "Άραβες", που δήθεν περιλαμβάνει όλους τους μουσουλμανικούς λαούς. Ποιοι είναι Άραβες; Οι Ιρανοί ή οι Τουαρέγκ; Οι χριστιανοί κόπτες της Αιγύπτου ή οι Κούρδοι;
Η τάση της εξομοίωσης -ορθότερον: ισοπέδωσης- έδωσε την αίσθηση σε κάποιους να πιστεύουν πως ο λεγόμενος "αραβικός κόσμος", μπορεί κάποτε να διοικηθεί μ’ αυτό που αποκαλούν "ισλαμική δημοκρατία". Μια ήπια, δηλαδή, εφαρμογή του Κορανίου, με κοινοβουλευτική μορφή και με ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα. Οι ρομαντικοί θεώρησαν πως είναι εφικτό, αλλ’ αυτοί που εμπνεύσθηκαν τον όρο δεν είναι τόσο ανόητοι, ώστε να μη γνωρίζουν αυτό που περιέγραψαν οι Έλληνες σοφοί, ότι κάθε λαός έχει τον δικό του τρόπο συμπεριφοράς, άρα και τον ιδιαίτερο τρόπο διοικείν.
Πέρασαν 1.500 περίπου χρόνια από τότε που ισχύει το Κοράνι, και η πολιτιστική συμπεριφορά των πιστών

Δεν είμαστε χρωματισταί

Γράφει ο «Στράβων Αμασεύς»


Άκου να δεις Μιχαλολιάκε,
Έλληνες είμαστε. Δεν είμαστε χρωματιστές.


Προσωπικά χέστηκα εάν ένας λαθρομετανάστης είναι Σουηδός ή Κενιάτης, Γερμανός ή Νιγηριανός, Άγγλος ή Σουδανός, Αλβανός, Πακιστανός, Γεωργιανός ή οτιδήποτε. Αδιαφορώ εάν αγοράζουν μαζικώς Ελληνική γη οι Τούρκοι ή οι Γερμανοί. Είναι ακριβώς το ίδιο δυσάρεστο και επικίνδυνο.

Εθνικιστής σημαίνει αγωνιστής του έθνους όχι του χρώματος. Εντάξει, τυγχάνει οι Έλληνες να μην ήμασταν ποτέ μαύροι, μήπως όμως ήταν μαύροι οι Πέρσες; Μήπως ήταν μαύροι οι Ρωμαίοι; Οι Καρχηδόνιοι;

Απεναντίας, το έθνος δεν έχει να φοβάται τόσο πολύ τους μαύρους γιατί αυτοί κάνουν μπαμ ότι δεν είναι Έλληνες, ένας Σλάβος όμως δεν κάνει μπαμ επομένως είναι δυσκολότερος στον

Γιατί ανησυχούν τόσο οι Τούρκοι ισλαμιστές για την Αίγυπτο;

Παγωμάρα και προφανές μούδιασμα επικρατούν στην Τουρκία μετά την ανατροπή του Αιγύπτιου ισλαμιστή προέδρου, Μοχάμεντ Μόρσι, από τις ένοπλες δυνάμεις. Οι δηλώσεις που «βγαίνουν» από το ισλαμικό στρατόπεδο του κυβερνώντος AKP προδίδουν έντονη νευρικότητα και ανησυχία και είναι ενδιαφέρον να προβεί κανείς σε κάποιες λογικές σκέψεις και εικασίες περί της γενεσιουργού αιτίας…
Οι δηλώσεις από την Τουρκία «αποθεώνουν» τον Μόρσι που αντιστάθηκε σθεναρά και δεν υπέκυψε στις πιέσεις του στρατού, ενώ αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η ενέργεια των ενόπλων δυνάμεων δεν πρόκειται ποτέ να γίνει αποδεκτή και να νομιμοποιηθεί από τουρκικής πλευράς, προδιαγράφοντας ενδεχομένως τη στάση της τουρκικής κυβέρνησης απέναντι στη νέα ηγεσία στο Κάιρο.
Άλλοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους και ακολουθώντας την… ισλαμιστική πεπατημένη, διακρίνουν «ξένο δάκτυλο» πίσω από το πραξικόπημα, ενώ ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ενδεχομένως, ότι φωνές ανησυχίας ακούγονται και από το στρατόπεδο της αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος…
Ας πάρουμε όμως τους ισλαμιστές, αφού υπάρχουν κάποιες ομοιότητες οι οποίες δεν μπορούν να μας αφήσουν αδιάφορους. Το βασικότερο όλων είναι ότι όπως η Μουσουλμανική Αδελφότητα του Μόρσι στην Αίγυπτο, έτσι και το AKP του Ερντογάν κυβερνά τη χώρα έχοντας εξασφαλίσει περίπου

Η σεμνή τελετή λαμβάνει σύντομα τέλος

Το μήνυμα έρχεται από τις ρυθμίσεις των ασφαλιστικών ταμείων. Περιμένανε εκατοντάδες χιλιάδες να σπεύσουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, αλλά η απουσία του σχετικού ενδιαφέροντος προσγείωσε και τους πλέον αιθεροβάμονες. Αλλά και από τις ρυθμίσεις "τελευταίας ευκαιρίας" , όπως τις έχουν ονομάσει στην εφορία, εισέπραξαν μία από τα ίδια: Οι πολίτες έγραψαν τις εκκλήσεις τις γραφειοκρατίας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους.

Αυτό δεν συνέβη επειδή οι Έλληνες αποφάσισαν αίφνης να μεταβληθούν σε έθνος επαναστατών. Αλλά διότι δεν υπάρχουν λεφτά. Είναι τόσο απλό. Ωστόσο, αυτό που είναι φανερό δια γυμνού οφθαλμού σε όλους (πιο φανερό δεν γίνεται), για την καλοπληρωμένη και υπερτιμημένη εγχώρια γραφειοκρατία μοιάζει σαν να έχουν βάλει σε Γενικές Εξετάσεις θέμα πυρηνικής φυσικής στο μάθημα των λατινικών. Δεν μπορούν να καταλάβουν ότι ο κόσμος είναι στα όριά του κι ίσως και πέρα από αυτά.

Και δεν τους φτάνει που δεν εισπράττουν από φόρους που δεν μπορούν να εισπράξουν, αλλά βάζουν κι άλλους! Στο επόμενο πεντάμηνο οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας τριών ετών! Τον φόρο εισοδήματος, την εισφορά αλληλεγγύης, τα τέλη κυκλοφορίας και τα νέα χαράτσια. Είναι τρέλα, παράνοια. Πώς είναι δυνατόν να

ΠΟΣΟ ΠΙΟ ΧΑΜΗΛΑ ΘΑ ΠΕΣΟΥΜΕ ΩΣ ΧΩΡΑ; Ντροπή: Έκλεισαν το κέντρο της Αθήνας για να ψωνίσει ο Πολ Τόμσεν ... βερύκοκα!

Η κατάντια μιας χώρας που έχει απωλέσει την εθνική της κυριαρχία: Κυκλοφοριακό έμφραγμα υπέστη το κέντρο της Αθήνας σήμερα το μεσημέρο όταν ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ένιωσε την ανάγκη να φάει ... βερύκοκα.

Όπως γινόταν επί κατοχής όταν έβγαινε βόλτα ο φρούραρχος της Αθήνας έκλεισαν όλοι οι δρόμοι που οδηγούσαν στην Πατριάρχου Ιωακείμ που ήταν το μανάβικο που ήθελε να ψωνίσει ο "πολύς" Πολ Τόμσεν.

Τον οποίο Πολ Τόμσεν όταν ήταν απλός υπάλληλος γραφείου στο ΔΝΤ  "δεν τον ήξερε ούτε η μάνα του", και τώρα έχει έρθει στην Ελλάδα και με την έγκριση και την αποδοχή των μνημονιακών κυβερνήσεων υποδύεται τον "Καίσαρα" και έχει την απαίτηση να κλείνουν οι δρόμοι απ'όπου περνά!

Για περίπου 20' είχαν κλείσει περιμετρικά της Πατριάρχου Ιωακείμ όλες οι οδικές αρτηρίες, προφανώς για να αποφευχθούν εκδηλώσεις "λατρείας" στο πρόσωπο του εκπροσώπου των δανειστών που έχουν αναλάβει τον έλεγχο της χώρας και κουνούν τα νήματα στις μαριονέτες που υποδύονται τους κυβερνώντες.

Ο Π.Τόμσεν, δεν έδειξε να βιάζεται από το χάος που προκλήθηκε από την ιδιοτροπία του να ... ψωνίζει ο ίδιος (φοβάται μην τον κλέψουν στο ζύγι, φαίνεται...) και οι δεκάδες άνδρες της προσωπικής του φρουράς δημιούργησαν ασπίδα ασφαλείας δεκάδων μέτρων γύρω του, μη αφήνοντας να πλησιάσει κανένας.

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση προστάτευε τον Π.Τόμσεν από τους Έλληνες, άφηνε τους Τούρκους να αλωνίζουν στο Αιγαίο την ώρα που ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και ο Αρχηγός ΓΕΑ έκακαν πτήση με τα "γερασμένα" Α-7...

Ως πότε θα πληρώνουμε τους αστυνομικούς για να φυλάνε τους εκπροσώπους του ΔΝΤ ή των Γερμανών; Πότε η χώρα θα βγει από το σκοτάδι;


Λόγος Φιλοσοφικός ή πώς να κάνετε τα παιδιά σας άψυχες μηχανές

Τα νέα προγράμματα σπουδών για το Λύκειο ετοιμάζονται από τους «σοφούς» μας με εντατικό ρυθμό. Φαίνεται, όμως πως έχουν την πεποίθηση – ή την αλαζονεία –ότι η δική τους σοφία φτάνει και περισσεύει. Δεν εξηγείται αλλιώς η διαφαινόμενη πρόθεσή τους να υποβαθμίσουν και, στην ουσία, να καταργήσουν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση το μάθημα της Φιλοσοφίας. 

Δεν είμαι, βέβαια κάποιος ονειροπαρμένος εκπαιδευτικός. Διδάσκω εδώ και 20 χρόνια στην ιδιωτική εκπαίδευση (κυρίως στη δευτεροβάθμια). Δεν πιστεύω, λοιπόν στ’ αλήθεια ότι το μάθημα της Φιλοσοφίας σε μία μόνο τάξη Λυκείου «γεννούσε» μαθητές φιλοσοφούντες. Αν, μάλιστα ο συνάδελφος που το δίδασκε δε διέθετε ο ίδιος αγάπη για το μάθημα, η ώρα καταντούσε «χαρά του παιδιού». Παρά τις όποιες αδυναμίες, όμως η διδασκαλία των αρχών της Φιλοσοφίας είχε ουσία. 

Εν πρώτοις, μιλάμε για την πρώτη επαφή των μαθητών με τις απαρχές της ανθρώπινης σκέψης. Ολόκληρος ο πολιτισμός και οι εκπληκτικές επιστημονικές ανακαλύψεις, που τόσο πολύ έχουμε μάθει να εκτιμούμε σήμερα, εδράζονται στην απόπειρα ορισμένων ανθρώπων να ξεπεράσουν τα όρια της σκέψης τους, να θέσουν ερωτήματα δύσκολα, να κυνηγήσουν τη γνώση κι ας γνώριζαν ότι

ΟΙ ΔΙΟΣΚΟΥΡΟΙ ΚΑΙ Ο ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ

Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου

Πρώην Αναπληρωτής Γραμματέας Κ.Ε. ΛΑΟΣ

egerssi@otenet.grwww.apostoloupanos.gr, twitter: @egerssi
Ειλικρινά είχα υποσχεθεί στον εαυτό μου να μην ασχοληθώ ξανά με τον Πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γιώργο Καρατζαφέρη. Όμως, δυστυχώς εκείνος με όσα λέει, συνεχώς με εξιτάρει και είναι σαν να μου ζητά να ασχολούμαι μαζί του. Πιο συγκεκριμένα, στην καθημερινή του εκπομπή στον τηλεοπτικό σταθμό ART , το μεσημέρι της 1ης Ιουλίου 2013, επί μακρόν αναφέρθηκε με άκρως απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς στον βουλευτή της ΝΔ Μάκη Βορίδη, όπως: «…τον έχω κάνει όχι μόνο Βουλευτή, γραμματέα κοινοβουλευτικής ομάδας και υπουργό…» (17:25 του παρακάνω link), αλλά και πως: «…το δείγμα της οχιάς έρχεται…» (18:05). Κατά την άποψη λοιπόν, του Γ.Καρατζαφέρη, ο Μ.Βορίδης προσχεδίασε τον τσαμπουκά απόδοσης ευθυνών για το σημερινό κατάντημα της πατρίδας μας, στον Ανδρέα Παπανδρέου, με σκοπό να ενοχλήσει τον Πρόεδρο της ΝΔ για την συγκυβέρνησή του με το ΠΑΣΟΚ, κερδίζοντας μερίδιο του ακροατηρίου, για να παίξει προφανώς ρόλο στις εξελίξεις διαδοχής στο κόμμα. Έτσι, ήρθε σε πλήρη αντιπαράθεση με όσα είχε πει ο Σαμαράς στο Συνέδριο της ΝΔ (όλοι μαζί ας ξεχάσουμε το παρελθόν).

http://www.youtube.com/watch?v=-2kP7N6ZNoY&list=PL_4mo_gQkzFkuSfxRzg5fOk9msm7LdJi3&index=1

Προφανώς λοιπόν, τον κ. Καρατζαφέρη τον εξυπηρετεί αυτό το «όλοι μαζί ας ξεχάσουμε το παρελθόν», γιατί ανοίγει διάπλατα ο δρόμος εισόδου του στη ΝΔ, κάτι άλλωστε που ο ίδιος έχει καταφέρει να περάσει διπλωματικά στα ΜΜΕ, των οποίων απολαμβάνει την πολύ καλή, έως φιλική συνεργασία. Έτσι, αυτή την προσέγγιση που πασχίζει εναγωνίως να επιτύχει ο Άδωνις Γεωργιάδης,