Σελίδες

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Γ. Τσεκλένης: πώς ο Μητσοτάκης …”προίκισε” τη Ντόρα


Από factorx στις 

Share
«Υπήρξα Πρόεδρος στην Πειραϊκή Πατραϊκή. Ήθελα να τους κάνω να καταλάβουν ότι θα μπορούσαμε να βγάλουμε πάρα πολλά χρήματα από αυτό, για να μπω στη σφαίρα επιρροής και να βγάλω χρήματα από αυτά. Αλλά επειδή όλα αυτά απαιτούν πολιτικούς χειρισμούς, μόλις έφυγε η κυβέρνηση έφυγα κι εγώ. Τι να έκανα; Να έλεγα στον Μητσοτάκη να μην πουλήσει την εταιρεία στους Γερμανούς αφού ήθελε να προικίσει την κόρη του; Προίκισε τη Ντόρα με τουλάχιστον 3 δις δραχμές πουλώντας την Πειραϊκή Πατραϊκή. Το λέω και το υπογράφω».
Αυτά δηλώνει, μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Τσεκλένης, σε συνέντευξη στο περιοδικό ΕΓΩ. Εμείς δεν μπορούμε να τα διασταυρώσουμε, ούτε τα υιοθετούμε, φυσικά. Άλλοι πρέπει να απαντήσουν και να δώσουν εξηγήσεις
 Antinews

«Οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες για τέτοιες κινήσεις». «Οι συγχωνεύσεις δεν μπορούν να γίνουν με οποιοδήποτε κόστος»


«Παντιέρα» τραπεζιτών κατά. μνημονίου!!!

Posted by olympiada στο Φεβρουαρίου 25, 2011
banks22Πριν προλάβει να εξελιχθεί σε… ένα ατέλειωτο «λοβ στόρι», με ξαφνικούς έρωτες και γάμους, η κατάσταση στον τραπεζικό κλάδο μεταπ-ίπτει με μεγάλη ταχύτητα σε… άγρια αμερικανική ταινία δράσης, όπου όλοι οι πρωταγωνιστές εμφανίζονται έτοιμοι να πολεμήσουν εναντίον όλων μέχρι τελικής πτώσεως. Σε ρόλο απελπισμένου «διαιτητή», η κυβέρνηση επαναλαμβάνει μονότονα στην τρόικα τη δέσμευσή της να ενθαρρύνει τις συγχωνεύσεις, αλλά οι παλαιστές στο τραπεζικό ρίνγκ κλείνουν τα αυτιά τους στα… σφυρίγματα.
Η χθεσινή ημέρα, λίγα μόνο 24ωρα μετά τα «πανηγύρια» στο ΧΑ για την πρόταση συγχώνευσης της Εθνικής με την Alpha, επιβεβαιώνει ότι η ισχυρότερη ομάδα πίεσης της ελληνικής κοινωνίας, που εξακολουθεί να αγωνίζεται κατά των πολιτικών του μνημονίου –όταν αυτές θίγουν τα στενά συμφέροντά τους…- είναι οι τραπεζίτες, που έχουν σηκώσει τη δική τους «παντιέρα», έναντι των πιεστικών απαιτήσεων της τρόικας για συγχωνεύσεις.
Όπως σχολιάζουν στελέχη της αγοράς, όσο και αν υψώνουν τους τόνους υπέρ των συγχωνεύσεων ο Γ. Παπακωνσταντίνου ή ο Γ. Προβόπουλος, οι ισχυρότερες ελληνικές τράπεζες δεν πρόκειται...

Η Κρήτη, «το μεγάλο αεροπλανοφόρο του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Βόρεια Αφρική αλλά και στη Μέση Ανατολή,»


Η στρατηγική σημασία της Κρήτης


Οι τελευταίες εξελίξεις στην Τυνησία, στην Αίγυπτο και στη Λιβύη αναμένεται να αναβαθμίσουν κατακόρυφα τον ήδη ουσιαστικό ρόλο της Κρήτης στα στρατιωτικά σχέδια του ΝΑΤΟ.

Η Κρήτη, «το μεγάλο αεροπλανοφόρο του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Βόρεια Αφρική αλλά και στη Μέση Ανατολή,» είναι πιθανόν σύντομα ο νέος τίτλος του νησιού. Σχετικά με τις εξελίξεις της μέχρι σήμερα ελληνο-αμερικανικής συνεργασίας στην Κρήτη, το υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε μια σειρά πληροφοριών σχετικά με τη «διευκόλυνση» των Η.Π.Α. στην Κρήτη, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Σύμφωνα με το υπουργείο:
Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις του Ναυστάθμου Κρήτης στα πλαίσια τριών διμερών συμφωνιών που έχουν συνάψει με την Ελλάδα και συγκεκριμένα:
α. Συμφωνία ΠΝ – US NAVY περί χρήσης αποθηκών πυρομαχικών υποδομής ΝΑΤΟ (ΔΝΟ/ΝΚ/ΝΑΤΟ) (3 Ιαν 1961).
β. Συμφωνία ΠΝ – US NAVY περί χρήσης αποθηκών υγρών καυσίμων υποδομής ΝΑΤΟ (ΔΚ/ΝΚ/ΝΑΤΟ) (3 Ιαν 1961).
γ. Συμφωνία ΠΝ – US NAVY περί χρήσης κρηπιδώματος Κ-14 Ναυστάθμου Κρήτης (17 Δεκ 1994).
Στο πλαίσιο των συμφωνιών αυτών συντάσσονται ετησίως προϋπολογισμοί για τη λειτουργία και συντήρηση των ανωτέρω εγκαταστάσεων που εγκρίνονται και από τις δύο πλευρές και υλοποιούνται από την Διοίκηση Ναυτικών Όπλων του Ναυστάθμου Κρήτης (ΔΝΟ/ΝΚ) για την πρώτη συμφωνία και από τη Διεύθυνση Καυσίμων Ναυστάθμου Κρήτης (ΔΚ/ΝΚ) για τις επόμενες δύο. Το ποσοστό συμμετοχής των ΗΠΑ στους ετήσιους προϋπολογισμούς καθορίζεται στις ανωτέρω διμερείς συμφωνίες και είναι:
α. 85,32 % για τη συμφωνία περί αποθηκών πυρομαχικών.
β. 74,73 % για τη συμφωνία περί αποθηκών υγρών καυσίμων.
γ. 96 % για τη συμφωνία περί χρήσης κρηπιδώματος Κ-14 Ναυστάθμου Κρήτης.
Στις ανωτέρω συμφωνίες δεν αναφέρεται η καταβολή ετήσιου μισθώματος από τις ΗΠΑ. Η Ελλάδα προσβλέποντας στην προστιθέμενη αξία της «ευκολίας» στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, θεωρούμενες υπό τη στρατηγική οπτική τους, αποφάσισε να προβεί στην παραχώρηση της «ευκολίας» και εξακολουθεί να επενδύει στην ίδια κατεύθυνση, με κριτήριο τη στρατηγική αξία της συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ και το αμοιβαίο όφελος των δύο χωρών.


fox2e-mag Εθνικά Θέματα

Είναι αδύνατο να προβλεφθεί η πορεία των γεγονότων, ή τα καθεστώτα που τελικά θα προκύψουν από τη μεγάλη αναταραχή στον Αραβικό Κόσμο.


Posted: 25 Feb 2011 12:15 AM PST
«Τεκτονικές» μεταβολές στην παγκόσμια οικονομική και γεωπολιτική ισορροπία «εγκυμονεί» η αραβική επανάσταση, που συνεχίζει να εξαπλώνεται γεωγραφικά, απειλώντας τώρα το Μπαχρέιν και πλησιάζοντας τις πετρελαιοπηγές του Κόλπου, αλλά και να βαθαίνει κοινωνικά, εμπλέκοντας ευρύτερα στρώματα, όπως τους Αιγύπτιους εργάτες, που συνεχίζουν να απεργούν, καταλαμβάνοντας εργοστάσια, «εκπαραθυρώνοντας» διευθυντές κρατικών επιχειρήσεων και αγνοώντας την παράκληση του Στρατού να γυρίσουνε στη δουλειά. 

του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ 

‘Όπως όλες ανεξαίρετα οι μεγάλες επαναστάσεις, έτσι και η αραβική χαρακτηρίζεται από την ορμητική είσοδο των λαών στο «προσκήνιο» της πολιτικής και της ιστορίας. Συνιστά «προνομιακή» στιγμή στην ιστορία του αραβικού έθνους, που, με μερικές εξαιρέσεις, παρέμεινε ουσιαστικά στο περιθώριο των νεώτερων χρόνων, αντικείμενο μάλλον, παρά υποκείμενο της ιστορίας του. Το παράξενο δεν είναι ότι ξεσηκώνονται οι ‘Αραβες, το παράξενο είναι ότι άργησαν τόσο πολύ.

Είναι αδύνατο να προβλεφθεί η πορεία των γεγονότων, ή τα καθεστώτα που τελικά θα προκύψουν από τη μεγάλη αναταραχή. Είναι βέβαιο αντίθετα ότι θα περάσει πολύς καιρός για να ξαναμπεί, αν ξαναμπεί, το «τζίνι» στο «μπουκάλι», και μέχρι τότε θα αλλάξει ολότελα...

Η Τουρκία μας πρόλαβε με επιχειρήματα με πάμπολλα νομικά χάσματα


Posted: 25 Feb 2011 12:27 AM PST
Αντί να βάζουμε τύπους όπως ο Βερέμης να προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία του ’21, κατά πως βολεύει τον γείτονα, ας φανούμε επιτέλους κάποτε σοβαρό κράτος. 
Αντί να προσπαθεί ο Χαρδαβέλας να κάνει εξωτερική πολιτική μέσω του ΑLTER και να δίνει επιχειρήματα στον κορδακίζοντα Καρακαταφέρνη,που τα πάντα έχει προβλέψει, ας πάψει επιτέλους αυτή η κυβέρνηση να έχει σκιώδη υπουργό Εξωτερικών (Ρόντος), υπήκοο πρωθυπουργό (ΓΑΠ), υποτελή υπουργό Οικονομικών, ώστε η Χώρα να θυμίζει το Καφενείον η Ελλάς.

του ΚΩΣΤΑ ΜΠΕΤΙΝΑΚΗ 

Επειδή απέναντι έχουμε να κάνουμε με σοβαρό κράτος. Χωρίς να περιμένει να κάνουμε κάποια κίνηση, έβαλε «κορυφαία  δεξαμενή  σκέψης της Αγκυρας» και μας πρόλαβε  με επιχειρήματα με πάμπολλα νομικά χάσματα:


 Μελέτη 45 σελίδων,δημοσίευσε στο περιοδικό «Turkish Weekly»,(22/02/11) έκδοση της δεξαμενής σκέψης International Strategic Research Organization (USAK)Water and Sea Law Studies Desk & Fellow of the USAK Centre for International Law Studies με τίτλο «Καθορισμός της Θάλασσας του Αιγαίου». Επικεφαλής της μελέτης και του U.S.A.K. αναφέρεται ο dr. Yucel ACER.

   Όπως υποστηρίζει η τουρκική μελέτη, «βάσει αυτής θα μπορούν να καθοριστούν τα όρια στο Αιγαίο,λαμβανόμενου υπόψη του διεθνούς δικαίου»...

 Σύμφωνα με τους Τούρκους λοιπόν, στο Αιγαίο, το «μόνο πρόβλημα είναι ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας. Ο καθορισμός των χωρικών υδάτων ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα είναι θεωρητικό ζήτημα και δεν προκαλεί προφανή σύγκρουση. Παρομοίως,δεν υφίσταται διαμάχη για τον ορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, καθώς ουδεμία από τις δύο χώρες την έχει διακηρύξει στο Αιγαίο. Επειδή, είναι φανερό πως όταν τα δύο κράτη καθορίσουν ΑΟΖ, θα δημιουργηθεί διαμάχη παρόμοια με εκείνη της υφαλοκρηπίδας».


 «Η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ είναι στενά συνδεδεμένες η μία με την άλλη από νομική έννοια. Και με βάση αυτές τις νομικές ομοιότητες, είναι πιθανό να χρησιμοποιηθεί ενιαία...

Για άλλη μια φορά το κυπριακό πολιτικό κατεστημένο του ενδοτισμού και του ραγιαδισμού ρίχνει στάχτη στα μάτια του λαού και εκχωρεί στους Άγγλους κυριαρχικά δικαιώματα της κυπριακής δημοκρατίας.


Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΠΕΡΙ ΤΟΥ «ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ»ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΑΓΓΛΟΔΟΥΛΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ


Το πολιτικό κατεστημένο της Κύπρου σε όλα τα λεγόμενα εθνικά συμβούλια υποστήριζε τη θέση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας σε συνάρτηση με την αποστρατικοποίηση. Ας σημειωθεί ότι στον όρο αποστρατικοποίηση δεν συμπεριλαμβάνεται η κατάργηση των αγγλικών βάσεων. Τουναντίον η παραμονή των βάσεων θεωρείται δεδομένη στο διηνεκές και επιβεβαιώνεται τούτο και από δηλώσεις του προέδρου της δημοκρατίας κ. Χριστόφια.
Με δεδομένο αυτό το στόχο,  εγκατέλειψαν κάθε προσπάθεια  αναβάθμισης της άμυνας της Κύπρου,  αρχής γενομένης από την εγκατάλειψη του ενιαίου αμυντικού δόγματος με την Ελλάδα την οποία αντικατέστησαν με μνημόνια  συναντίληψης με την Μ. Βρετανία. Φαίνεται έτσι ξεκάθαρα πως ολόκληρο το πολιτικό κατεστημένο υποκλίνεται στα συμφέροντα των άγγλων και οραματίζεται μια λύση που δεν θα διαφέρει και πολύ από την επιστροφή στην αποικιοκρατία σε συνθήκες Ε.Ε. Την άμυνα της πατρίδος μας θα την αναλάβει η Αγγλία με τις εν Κύπρω στρατιωτικές βάσεις που άρπαξε και διατηρεί από  τις συμφωνίες Ζυρίχης.
Ξαφνικά όμως , ένα μέρος του πολιτικού κατεστημένου , συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, θέτει το θέμα της ένταξης στο Συνεταιρισμό για Ειρήνη,  που ως γνωστό είναι μια μορφή συνεργασίας με το ΝΑΤΟ που εξυπηρετεί βεβαίως τις ανάγκες αμύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης , χωρίς να επιβάλλει στην χώρα που θα συμμετέχει στον εν λόγω συνεταιρισμό και την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Σε αυτή τη πρόταση , το πιο σκληρό φιλοαγγλικό κομμάτι του κατεστημένου , δηλαδή το ΑΚΕΛ και η ακελικοκρατούμενη κυβέρνηση Χριστόφια,  προβάλει αντίσταση στην ένταξη , επικαλούμενη ακόμα και το κατακτητικό σύνταγμα της Ζυρίχης . Από την άλλη , οι προτείνοντες την ένταξη στο συνεταιρισμό δεν ξεκαθαρίζουν τη θέση τους αναφορικά με τον στόχο της αποστρατικοποίησης , της παραμονής ή όχι των αγγλικών βάσεων , της καταγγελίας ή όχι των συνθηκών εγγυήσεων και συμμαχίας . Μήπως θέλουν ένταξη στο συνεταιρισμό για την ειρήνη που κεντρικό ρόλο σε αυτό θα έχουν οι αγγλικές βάσεις;;; Διότι αν δεν εγκαταλείψουμε τον στόχο της αποστρατικοποίησης , αν δεν  αναβαθμίσουμε την άμυνα μας σε σχέση με την Ελλάδα  , αν δεν καταγγείλουμε την παραμονή των αγγλικών βάσεων , αν δεν καταγγείλουμε τις συνθήκες εγγυήσεων και συμμαχίας , αν δεν αναθεσμίσουμε το κατακτητικό σύνταγμα της Ζυρίχης , τότε η ένταξη στο συνεταιρισμό για την ειρήνη θα αναβαθμίσει τις αγγλικές βάσεις και θα υποβαθμίσει την κυριαρχία της κυπριακής δημοκρατίας.
Για άλλη μια φορά το πολιτικό κατεστημένο του ενδοτισμού και του ραγιαδισμού ρίχνει στάχτη στα μάτια του λαού και εκχωρεί στους άγγλους κυριαρχικά δικαιώματα της κυπριακής δημοκρατίας.
Θέση μας είναι , πως πρέπει να κατατεθεί η αίτηση ένταξης στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη,  μα ταυτόχρονα να αναβιώσει το ενιαίο αμυντικό δόγμα με στόχο τον ενιαίο ελληνικό στρατό , να καταγγελθούν οι αγγλικές βάσεις ως κατακτητικές , να καταγγελθούν οι συνθήκες εγγυήσεων και συμμαχίας , να αναθεσμιστεί το κατακτητικό σύνταγμα της Ζυρίχης μέσα από τη συμμετοχή του λαού στην συντακτική επιτροπή του πρώτου ελεύθερου συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Κάτω το ενδοτικό , αγγλόδουλο πολιτικό κατεστημένο.
ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ – ΕΔΗΚ

Θα πρέπει η κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει, ότι το πικρό ποτήρι θα το πιει μέχρι τέλους μόνη της και ας μην περιμένουν συναίνεση από τον λαό αν δεν τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι της ρεμούλας.

  
Ο «Δράκουλας της Τρανσυλβανίας» και οι Δράκουλες της Ελλάδας
25/02/2011
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Διάλογο για την μείωση του δημοσίου χρέους ζητά και ξαναζητά ο υπουργός των Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Και διαμαρτύρεται και εκπλήσσεται και δυσφορεί επειδή η Νέα Δημοκρατία, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προσέρχονται και δεν κάθονται στο τραπέζι του διαλόγου. 

Κακώς δυσφορεί ο υπουργός. Δεν πρόκειται μόνο για γινάτι, αλλά για πολιτική στάση που ευλόγως κρατά η αντιπολίτευση. Πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι το πικρό ποτήρι θα το πιει μέχρι τέλους μόνη της η κυβέρνηση. Ένα πικρό ποτήρι που έχει καταλήξει σε δηλητηριώδες κοκτέιλ, καθώς έχουν προστεθεί σ’ αυτό και αρκετές σταγόνες εσωκομματικής αμφισβήτησης. 

Και θα το πιει το πικρό αυτό ποτήρι όχι μόνο επειδή προεκλογικά έλεγαν πως είχαν στο τσεπάκι τους τη λύση. Όχι μόνο επειδή μέχρι τον Μάιο του 2010, οπότε και οδήγησαν τη χώρα στα αδιέξοδα του «μηχανισμού» και στα σαγόνια του ΔΝΤ, εξακολουθούσαν να δηλώνουν κάτοχοι της απόλυτης αλήθειας, επιμένοντας πως δεν υπήρχε άλλη λύση και πως αυτοί «δημιούργησαν από την αρχή έναν μηχανισμό για την σωτηρία της χώρας» - αυτό δεν διατυμπάνιζαν σε όλους τους τόνους; 

Προφανώς τώρα αναζητούνται συνένοχοι. Και κάτι τέτοιο θα συνιστούσε πολιτική αυτοκτονία για όποιον θα το αποδεχόταν. 

Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό. Ο κ. Παπακωνσταντίνου, η κυβέρνηση, αλλά και το σύνολο...

Eκεί στην Νέα δημοκρατία ας καταλάβουν ότι ένα κόμμα δεν είναι κλειστό «κλαμπ» των λίγων αλλά είναι ενεργή συμμετοχή όλων έστω και αν διαφωνούν σε μερικά σημεία ή κάνουν κριτική ακόμη και στον αρχηγό.


Κάρο χωρίς άλογα η Ν.Δ.




Γράφει ο Κλεισθένης.

Οι υπεύθυνοι των πολιτικών στρατηγικών και τακτικών της Ν.Δ. παραμένουν αγκιστρωμένοι στο δόγμα του ώριμου φρούτου.
Αυτό γίνεται ενσυνείδητα ή εξ ανάγκης;
Προσωπικά πιστεύω ότι το κόμμα της Ν.Δ. είναι εγκλωβισμένο σε μια ακαταλαβίστικη άρνηση να καταδικάσει τα λάθη του πρόσφατου παρελθόντος με σαφήνεια και ειλικρίνεια παραμερίζοντας και τους υπεύθυνους. Πολλοί νομίζουν ότι κάτι τέτοιο θα έβλαπτε την παράταξη και θα μείωνε ανεπανόρθωτα την εκλογική της δύναμη και την διεισδυτικότητά της στην Ελληνική κοινωνία.
Αυτό είναι μεγάλο λάθος.
Τα κόμματα είναι ζωντανοί οργανισμοί και μάλιστα με δυνατότητα αναπλήρωσης ακόμη και ολόκληρου μέλους απ’ τον οργανισμό τους που θα αφαιρεθεί. Τα κόμματα είναι η πλήρωση της κοινωνικής ανάγκης έκφρασης ομάδας του λαού που αυτοπροσδιορίζει τα κοινά συμφέροντά της και ψάχνει εναγωνίως κομματικό σχηματισμό για την εκπροσώπησή της.
Αυτό σημαίνει ότι τα κόμματα δεν είναι σχηματισμοί προσώπων απ’ τα οποία εξαρτάται η διαιώνισή τους αλλά είναι σχηματισμοί προσώπων που αναλαμβάνουν κατά περίσταση την εκπροσώπηση μιας κοινωνικής ομάδας στον ανταγωνισμό της με τις άλλες ομάδες αντικρουόμενων συμφερόντων. Τα πρόσωπα μικρή σημασία έχουν για την ύπαρξη των κομμάτων έστω και αν αυτά είναι πλήρως αρχηγικά ή δημιουργήματα ενός ανθρώπου. Το ΠΑΣΟΚ δεν διαλύθηκε μετά τον θάνατο του ιδρυτή του αλλά κυβέρνησε άλλα οκτώ χρόνια με τον Σημίτη και κυβερνά και σήμερα χωρίς ιδιαίτερα εσωτερικά προβλήματα.
Ένα άλλο σοβαρό μειονέκτημα που έχει το κόμμα της Ν.Δ. είναι η απουσία στελεχών σφυρηλατημένων σε πολιτικές διεργασίες και με συμμετοχή σε τοπικά πολιτικά δρώμενα.
Το μειονέκτημα αυτό επιτείνεται απ’ το ότι τα πρόσωπα πρώτης γραμμής που αναλαμβάνουν τέτοιες πρωτοβουλίες είναι ήδη φθαρμένα και αναξιόπιστα. Οι περισσότεροι είναι δημιουργήματα της τηλεόρασης και πολλοί λίγοι έχουν αναδειχτεί από πολιτικές διεργασίες και ζυμώσεις ακόμη και μέσα στον πυρήνα της Ν.Δ.
Η ανυπαρξία και η απαξίωση των τοπικών οργανώσεων με ευθύνη προηγούμενων ηγεσιών δεν προάγει τις πολιτικές ζυμώσεις που θα αναδείξουν τα καινούρια κομματικά στελέχη με ερείσματα στη βάση της Ν.Δ. και στην τοπική κοινωνία. Καλά και χρήσιμα τα «από έδρας» στελέχη με πανεπιστημιακούς και άλλους τίτλους αλλά κόμμα χωρίς στελέχη σφυρηλατημένα σε τοπικά πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα δεν μπορεί να έχει διεισδυτικότητα και σοβαρά ερείσματα στον κοινωνικό ιστό.
Τα ήδη υπάρχοντα κομματικά στελέχη μαθημένα από πρακτικές του παρελθόντος ακόμη και σε στενού κομματικού κύκλου επαφές δεν συζητούν δεν δέχονται ερωτήσεις, προτάσεις και πολιτικό διάλογο, απλώς ανεβαίνουν στο βήμα εκφωνώντας ένα λογύδριο και αφού σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τάξουν στους πάντες τα πάντα, ψευδόμενοι ασυστόλως, αποχωρούν. Εδώ ο λαϊκισμός δεν έχει τέλος.
Αποφεύγουν να εμπλακούν σε χώρους όπου γίνεται διεκδίκηση αιτημάτων είτε αυτά αφορούν εργασιακά ή κοινωνικά ή περιβαλλοντικά κτλ θέματα. Υπάρχει ένα φοβικό σύνδρομο στο να συνομιλήσουν με απεργούς ή πολίτες που διεκδικούν κάτι λες και θα κακοχαρακτηριστούν. Μόνο αν το γεγονός πρόκειται να καλυφθεί τηλεοπτικά φροντίζουν να έχουν την καλύτερη δυνατή θέση στα πλάνα. Αυτή δεν είναι πολιτική πρακτική είναι «πασαρέλα». Σε μερικές περιπτώσεις ειδικότερα αν στην τηλεόραση θα παρουσιαστεί ο αρχηγός βλέπουμε σκηνές απείρου κάλλους στην προσπάθεια για μια θέση δίπλα στον αρχηγό. Το ναδίρ της γελοιότητας.
Το κόμμα ή θα αποκτήσει στελέχη που θα κερδίσουν την αποδοχή των τοπικών κοινωνιών μετέχοντας σε τοπικές πολιτικές διεργασίες και ζυμώσεις ή με κομματικά στελέχη του δοκιμαστικού σωλήνα θα μαραθεί δίνοντας χώρο για την ίδρυση νέου κομματικού σχηματισμού που θα αναλάβει να εκπροσωπήσει όσους δεν θα μπορεί πλέον να εκπροσωπεί η Ν.Δ.
Για να μπορέσουν τα νέα αυτά στελέχη να αναδειχτούν και να αποκτήσουν πρόσβαση και αποδοχή στις τοπικές κοινωνίες πρέπει να απαλλαχτούν απ’ το φορτίο του κακού παρελθόντος και να μιλούν σαν νέοι που θέλουν να βοηθήσουν τις τοπικές κοινωνίες στην επίλυση των προβλημάτων και όχι σαν απολογητές του λαθών του παρελθόντος.
Ας φροντίσουν γι’ αυτό οι υπεύθυνοι της Ν.Δ. και να μη ψάχνουν δικαιολογίες για αποκλεισμούς απ’ τα κανάλια, η τοπική κοινωνία αν δει ανθρώπους έτοιμους να δουλέψουν για το καλό της λίγη σημασία θα έχει η παρουσίασή τους ή όχι απ’ τα κανάλια.
Ας καταλάβουν ότι ένα κόμμα δεν είναι κλειστό «κλαμπ» των λίγων αλλά είναι ενεργή συμμετοχή όλων έστω και αν διαφωνούν σε μερικά σημεία ή κάνουν κριτική ακόμη και στον αρχηγό.
Η πλειοψηφία κερδίζεται με ενεργό συμμετοχή και πόρτα-πόρτα.

Ιδεοπηγή

Για να θυμηθούμε την αμέσως προηγούμενη ανάρτηση περί ΜΜΕ και υπερήφανου Κυπριακού Λαού


Τελείται την Κυριακή στο Μαχαιρά το μνημόσυνο του Γρηγόρη Αυξεντίου 

Την Κυριακή, 27 Φεβρουαρίου, ώρα 9.00 πρωϊ, όλοι στον Μαχαιρά να τιμήσουμε τη μνήμη του Ήρωα μας και να δοξάσουμε τη Θυσία του. Η παρουσία μας συνιστά πράξη αντίστασης στα σχέδια του εθνομηδενιστή Χριστόφια και των συνοδοιπόρων  του, των οποίων η καθημερινή πολιτική  μαγαρίζει τη μνήμη των Ηρώων μας, που πέθαναν για την Ελευθερία και για την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα!

Η πολιτική Χριστόφια- Καρογιάν-Αναστασιάδη τουρκοποιεί την Κύπρο και διασφαλίζει μόνο τα δικά τους ιδιοτελή, οικονομικά συμφέροντα!

Αντισταθείτε, μαυρίστε τους στις εκλογές, κράζετέ τους όταν τους συναντάτε!


Γρηγόρης Αυξεντίου 1928 – 1957


Ήρωας του ελληνοκυπριακού αγώνα κατά των άγγλων δυναστών στη μεγαλόνησο.
Γεννήθηκε στο χωριό Λύση Αμμοχώστου στις 22 Φεβρουαρίου 1928. 

Με την αποφοίτησή του από το γυμνάσιο μετέβη στην Ελλάδα για να σπουδάσει στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Μπήκε τελικά στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών και παράλληλα μελετούσε για να εγγραφεί στη Φιλοσοφική. Υπηρέτησε στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα ως Ανθυπολοχαγός πεζικού και μετά επέστρεψε στην Κύπρο, όπου εργάστηκε ως οδηγός ταξί.
Στις 20 Ιανουαρίου 1955 έγινε η πρώτη συνάντηση του Αυξεντίου με τον Γεώργιο Διγενή - Γρίβα, που ήταν αρχηγός της Ε.Ο.Κ.Α. (Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών) και μπήκε στον αγώνα κατά των Άγγλων. Την άνοιξη του ιδίου χρόνου συμμετείχε στις επιθέσεις κατά της Ηλεκτρικής Εταιρείας και του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Λευκωσίας.
Πολύ γρήγορα διακρίθηκε για τις ηγετικές του ικανότητες και του δόθηκε η θέση του υπαρχηγού της Ε.Ο.Κ.Α, της μεγαλύτερης απελευθερωτικής οργάνωσης στο νησί, με κύριο στόχο την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της σύντομης αντιστασιακής του δράσης έλαβε τα ψευδώνυμα «Ζήδρος», «Ρήγας», «Αίαντας», «Άρης», «Μάστρος» και «Ζώτος».
Οι Άγγλοι κατακτητές έκαναν πολλές προσπάθειες για να τον συλλάβουν και τον επικήρυξαν με 5.000 λίρες. Ο Αυξεντίου πάντα τους ξέφευγε και ποτέ δεν έχασε το κουράγιο του. Μια φορά μεταμφιέστηκε σε καλόγερο και κέρασε τους άγγλους διώκτες του χωρίς να τον αναγνωρίσουν. Στις 10 Ιουνίου του 1955 βρήκε την ευκαιρία να παντρευτεί την αγαπημένη του Βασιλική στο μοναστήρι του Αχειροποιήτου.
Στις 12 Δεκεμβρίου 1955 ο Αυξεντίου και όλη η ιεραρχία της ΕΟΚΑ παγιδεύτηκαν από τους Βρετανούς στο όρος Τρόοδος, κοντά στο χωριό Σπίλια. Ο Αυξεντίου, όχι μόνο οδήγησε τους συντρόφους του σε ασφαλές μέρος, αλλά άφησε τους Άγγλους να αλληλοπυροβολούνται και να έχουν πολλά θύματα.
Στα τέλη Φεβρουαρίου 1957 οι αγγλικές δυνάμεις ασφαλείας έλαβαν την πληροφορία από ένα βοσκό ότι ο Αυξεντίου και η ομάδα του κρύβονται σε μια σπηλιά πλησίον της Μονής Μαχαιρά στο όρος Τρόοδος. Αμέσως, απόσπασμα από 60 στρατιώτες έφθασε εκεί το απόγευμα της 2ας Μαρτίου. Περικύκλωσε τη σπηλιά και κάλεσε τον Αυξεντίου να παραδοθεί. Ο επικεφαλής του βρετανικού αποσπάσματος, ανθυπολοχαγός Μίντλετον, πλησίασε την είσοδο της σπηλιάς και φώναξε: «Ρίξε τα όπλα σου και παραδώσου, αλλιώς θα επιτεθούμε». Κάποιος απάντησε: «Καλά παραδινόμαστε». Τέσσερις άνδρες βγήκαν έξω, όχι και ο Αυξεντίου. Ο Μίντλετον τον κάλεσε και πάλι να παραδοθεί, αλλά έλαβε την υπερήφανη απάντηση «Μολών λαβέ».
Αμέσως, τέσσερις στρατιώτες όρμησαν μέσα στην σπηλιά. Ο Αυξεντίου τους υποδέχτηκε με καταιγιστικά πυρά. Οι τρεις Βρετανοί οπισθοχώρησαν έντρομοι, ο τέταρτος, ένας δεκανέας, έπεσε νεκρός. Ο Μίντλετον ζήτησε ενισχύσεις, οι οποίες κατέφθασαν αμέσως με ελικόπτερα. Η μάχη συνεχίσθηκε για 10 ώρες, χωρίς αποτέλεσμα για τους επιτιθέμενους. Μπροστά στο αλύγιστο θάρρος του Αυξεντίου και αφού χρησιμοποίησαν όλων των ειδών τα όπλα, οι Βρετανοί έρριψαν στη σπηλιά βόμβες πετρελαίου. Τεράστιες φλόγες κάλυψαν το σπήλαιο, για να τυλίξουν σε λίγο το κορμί του Αυξεντίου.
Η μάχη τελείωσε στις 2 το βράδυ της 3ης Μαρτίου 1957. Το πτώμα του ηρωικού πατριώτη βρέθηκε απανθρακωμένο και τάφηκε την επομένη στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας, στο χώρο που είναι γνωστός σήμερα ως «Τα Φυλακισμένα Μνήματα». Ο Γρηγόρης Αυξεντίου ήταν μόλις 29 ετών.

 Ελληνική αντίσταση,  σαν σήμερα.gr