Σελίδες

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Ανακοίνωση πρωτοβουλίας δημόσιας διαβούλευσης για τα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης και επικοινωνίας στο opengov.gr

Το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ανακοινώνουν την πρόθεση να αναλάβουν πρωτοβουλία δημόσιας διαβούλευσης για τα θέματα, τις δυνατότητες ανάπτυξης, τις ανάγκες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα μέσα διαδικτυακής ενημέρωσης και επικοινωνίας στην Ελλάδα.

Η πρόσκληση συμμετοχής απευθύνεται σε κάθε ενδιαφερόμενο, από τον απλό ιδιώτη μέχρι τις επαγγελματικές ενώσεις Μέσων Ενημέρωσης, την ΠΟΕΣΥ και τις Ενώσεις συντακτών.
Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να αποστέλλει μέχρι τις 15 Νοεμβρίου τις προτάσεις του για την οργάνωση της διαβούλευσης στο
opengov.gr

epirus-ellas 

Ο Νταουνερ δρα ενάντια στα συμφέροντα της Κύπρου.


Να γίνει κοινός στόχος η απομάκρυνση Ντάουνερ!

Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2010
Alexander is a stay! He friend of Turkey Cypriots!


O Αλεξάντερ Ντάουνερ, όπως φαίνεται από τα απόρρητα έγγραφα τα οποία διέρρευσαν στη δημοσιότητα πέρσι και συνοψίστηκαν στο εξαιρετικό βιβλίο "Σημαδεμένη Τράπουλα", δρα ενάντια στα κυπριακά συμφέροντα και εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τουρκίας.

Έπρεπε προ πολλού να έχει ζητηθεί η απομάκρυνσή του από τη θέση του μεσολαβητή.

Τα εν λόγω έγγραφα όμως, δεν εκθέτουν μόνο τον Αλεξάντερ Ντάουνερ, αλλά και πολλούς "δικούς" μας. Το Δ.Χριστόφια, που φαίνεται να κοροϊδεύει τον κυπριακό λαό (θέμα Λιμνίτης, περιουσιακό,βάση των διαπραγματέυσεων). Το Μ.Κάρογιαν, ο οποίος φαίνεται να δεσμεύεται να οδηγήσει το ΔΗΚΟ προς το "ΝΑΙ". Τον εκδότη του ΠΟΛΙΤΗ Γ.Παπαδόπουλο και τον wannabe απειληθέντα Μ.Δρουσιώτη που συμμετέχουν σε συναντήσεις με τον Ντάουνερ και άλλους ανανιστές στο Σαϊττά.

Το ότι προσπάθησαν κάποιοι να παρέμβουν για να μη συζητηθεί θέμα Ντάουνερ στη Βουλή των Αντιπροσώπων και το ότι κάποιοι αντιτίθενται στη δημόσια συζήτηση, εδράζεται στο ότι τα έγγραφα εμπλέκουν τους ίδιους ή δικά τους πρόσωπα.

Να ποιους είδαμε να παρεμβαίνουν:

1) Ο Κάρογιαν μέσω του Διευθυντή της Βουλής ζήτησε για να μη συζητηθεί το θέμα
2) Ο Α.Κυπριανού και η κυβέρνηση αντέδρασαν έντονα στη συζήτηση
3) Η εφημερίδα "ΠΟΛΙΤΗΣ" σήμερα στην επιφυλλίδα της αρχίζει τον εξάψαλμο για αυτούς που "θέλουν να πλήξουν τη λύση" μέσω της έγερσης θέματος Ντάουνερ (Μάλιστα! Δε θέλουμε λύση εμείς που μας καίει κάθε μέρα η τουρκική σημαία στον Πενταδάκτυλο, που χρόνια βρισκόμαστε στις πορείες και στα οδοφράγματα και θέλουν λύση ο Ντάουνερ και τα κοπέλια του YENI POLITIS!)

Το τι επιστρατεύθηκε για να μη γίνει συζήτηση, είναι πρωτοφανές.
Μας το αποκαλύπτει η έγκυρη δημοσιογράφος Μικαέλλα Λοΐζου.

Απευθυνόμαστε σε κάθε Κύπριο, οποιασδήποτε ιδεολογίας: Θέλετε ένα μεσολαβητή, με φιλοτουρκικό ρόλο; Που φακελώνει τους πολίτες; Που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Αττίλα; Θέλετε πολιτικούς που άλλα να λεν σε εσάς και άλλα στους ξένους;

Η απομάκρυνση Ντάουνερ πρέπει να είναι ένας κοινός πανεθνικός στόχος.
Χριστόφιας watch

Aντί στον Αστακό στους Αγίους Σαράντα η επένδυση του Κατάρ

Αφού η χώρα μας έχασε την αξιοπιστία της...

Σε Αγ. Σαράντα, αντί Αστακού η επένδυση (2,5 δις) του Κατάρ!

Αλλαγή δεδομένων και για τον αγωγό Φυσικού Αερίου Θεσπρωτίας;





• Εκτός από τα σκουπίδια, για τα οποία έγραψε χθες ο «Π.Λ.», οι Αλβανοί μας παίρνουν μέσα από τα χέρια μας και τις μεγάλες επενδύσεις. Και μάλιστα τις κατευθύνουν σε περιοχές της Βορείου Ηπείρου.
Το Κατάρ απέσυρε, κυριολεκτικά στο παρά πέντε,   τη φιλόδοξη ενεργειακή επένδυση  των 2,5 δισ. ευρώ (αφορούσε σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου και μονάδα παραγωγής ηλεκτρισμού), την οποία επεδίωξε  με επιμονή η κυβέρνηση από την περασμένη άνοιξη, και θα τη μεταφέρει στην Αλβανία και μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στους Αγίους Σαράντα.
Υπό μια έννοια σε Ελληνική περιοχή θα επενδύσει το Κατάρ, δηλαδή στους Αγίους Σαράντα, αλλά η ουσία του θέματος είναι ότι η χώρα μας έχασε τη δυνατότητα μιας οικονομικής ανάσας, αλλά, ιδιαίτερα την αξιοπιστία της!
Οι Άραβες έκαναν πίσω,  παρά την ύπαρξη σχετικού μνημονίου, που είχε υπογραφεί από τον  Απρίλιο, και γνωστοποίησαν την απόφασή τους με επιστολή τους στον υφυπουργό Εξωτερικών Σπύρο Κουβέλη.
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μεγάλο χτύπημα ενάντια στην οικονομία του τόπου μας.  Η Ελληνική   γραφειοκρατία, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, που μαστίζει τη χώρα μας, χωρίς να φαίνονται σημεία ανάκαμψης, έστρεψε τα βλέμματα των Καταρινών στην Αλβανία. Εκεί βρήκαν λιγότερη γραφειοκρατία και θα έχουν μικρότερο κόστος.
Δεν αποκλείεται να υπάρξει πλέον και αλλαγή δεδομένων στον αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας-Ιταλίας, μέσω Θεσπρωτίας.

«ΕΛΑΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΣ...»
Οι Αλβανοί, χωρίς καμία αντίρρηση - τους ήρθε ως "μάνα εξ ουρανού" η υπόθεση - είναι έτοιμοι να φιλοξενήσουν το έργο στους Αγίους Σαράντα.
Είναι αξιοσημείωτο ότι στην Ελλάδα το  θέμα του "LPG" προκάλεσε κύμα αντιδράσεων, δεδομένου ότι, όπως υποστηρίχθηκε , το συγκεκριμένο αέριο είναι επικίνδυνο και μόνο τρεις μεγάλες εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το LPG υπάρχουν σε όλο τον κόσμο (μία στο Πακιστάν για 775 MW και δύο στην Ιαπωνία (Yokkaishi 1.245 MW και Anegasaki 3.600 MW).
Αρνητικοί για την επένδυση ήταν και οι Έλληνες ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί που υποστήριζαν ότι το φθηνό LPG θα προκαλούσε ντάμπινγκ (συμπίεση) τιμών και θα δημιουργούσε θέμα ανταγωνισμού.
Επίσης  από την πρώτη στιγμή αποστάσεις από τη συγκεκριμένη επένδυση είχε κρατήσει η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη καθώς είχε σοβαρές επιφυλάξεις για το περιβάλλον.
Αφού εμείς κάναμε «νάζια», βρέθηκαν οι Αλβανοί ευπρόσδεκτοι, καθώς με κάθε τρόπο επιχειρούν να ορθοποδήσουν οικονομικά.

ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Όπως γνωστοποίησε ο Σπ.Κουβέλης,  σε απαντητική επιστολή ο υφυπουργός Ενέργειας του Κατάρ τον ενημέρωσε  ότι «οι δύο καταρινές εταιρίες που συμμετείχαν στο κονσόρτσιουμ για την υλοποίηση του ενεργειακού κέντρου στον Αστακό, αποσύρουν το ενδιαφέρον τους, κρίνοντας ότι δεν είναι βιώσιμο το εν λόγω πρότζεκτ».
Υπενθυμίζεται ότι προ ολίγων ημερών, ο κ. Κουβέλης είχε στείλει στον υφυπουργό Ενέργειας του Κατάρ Μοχάμεντ Σαλέχ αλ-Σάντα επιστολή με την οποία τον ενημέρωνε για την πρόοδο που έχει γίνει από ελληνικής πλευράς για την αδειοδότηση και το επενδυτικό περιβάλλον του συγκεκριμένου πρότζεκτ.
Σε δήλωσή του ο κ. Κουβέλης αναφέρει ότι η καταρινή πλευρά αναγνωρίζει ότι από την Ελλάδα έγιναν οι κατάλληλοι χειρισμοί και ότι το πρόβλημα ανέκυψε μεταξύ των επιχειρηματιών που μετέχουν στην κοινοπραξία.
Και πρόσθεσε: «Η εξέλιξη αυτή έχει να κάνει με το επιχειρηματικό μέρος της επένδυσης. Δεν τα βρήκαν οι επιχειρηματίες», τονίζει ο κ. Κουβέλης, επισημαίνοντας ότι δεν επηρεάζεται κατά κανένα τρόπο η συμφωνία που υπέγραψε ο υπουργός Επικρατείας Χ.Παμπούκης στη Νέα Υόρκη, για επενδύσεις ύψους 5 δισ. δολαρίων.
εφ. Πρωινός Λόγος.
 

Το μοίρασμα του Αιγαίου

Μυστικός διάλογος με την Τουρκία για το μοίρασμα του Αιγαίου 

Την ύπαρξη μυστικού διαλόγου με την Τουρκία για το Αιγαίο με αντικείμενο το επιχειρησιακό (και επιχειρηματικό) μοίρασμα του Αιγαίου, αποκαλύπτουν σήμερα τα ΝΕΑ. Όπως προκύπτει από απόρρητο τηλεγράφηµα που παρουσιάζει η εφημερίδα η κυβέρνηση Παπανδρέου εμφανίζεται να συζητά “μείωση των ελληνικών αναχαιτίσεως στον διεθνή εναέριο χώρο µακριά από τις ελληνικές ακτές”(!) και να μην κάνουν αναχαιτίσεις “μεταξύ 6 και 10 μιλίων” (!!) – http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=4600157
Η Άγκυρα δηλαδή πρότεινε μυστική διαπραγμάτευση για τη μείωση της έντασης στον αέρα και υπέβαλε προτάσεις που επιχειρούν να μετατρέψουν το Αιγαίο σε ουδέτερη ζώνη, όπου τα τουρκικά μαχητικά θα µπορούν να πετούν ανενόχλητα, την ώρα που έβγαζε τα πλοία “Τσεσµέ” και “Πίρι Ρέις” για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Όπως αποκαλύπτουν “ΤΑ ΝΕΑ”, ο Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσηµη επίσκεψή του στην Αθήνα (τον Μάιο) πρότεινε στον Γιώργο Παπανδρέου να υπάρξει παράλληλος δίαυλος διαλόγου για τη µείωση της έντασης και του κινδύνου πρόκλησης ατυχηµάτων στο Αιγαίο. Η πρόταση έγινε δεκτή από την ελληνική πλευρά και όπως προκύπτει από το σχετικό απόρρητο τηλεγράφηµα του ΥΠΕΞ στις 18 Ιουνίου, έναν µήνα µετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, ο γενικός γραµµατέας του ΥΠΕΞ Ι. Αλέξιος Ζέππος και ο τούρκος ΥΦΥΠΕΞ και επικεφαλής των διερευνητών επαφών από την τουρκική πλευρά Φεριντούν Σινιρλίογλου, συναντήθηκαν για πρώτη φορά στην Κωνσταντινούπολη µε ατζέντα τα αεροναυτιλιακά θέµατα στο Αιγαίο. Ωστόσο, οι συνοµιλίες “πάγωσαν’ επ’ αόριστον µε εντολή του Έλληνα Πρωθυπουργού, καθώς εκτιµήθηκε ότι οι τουρκικές προτάσεις θίγουν κυριαρχικά δικαιώµατα και επιχειρούν να επιβάλουν καθεστώς συνδιαχείρισης στο Αιγαίο. Ως εκ τούτου, σύµφωνα µε πληροφορίες, τα αεροναυτιλιακά τελούν αυτήν τη στιγµή υπό καθεστώς ιδιότυπης εξαίρεσης από τις διερευνητικές επαφές».
Τι διαβάζουμε; Μια ακόμα προσπάθεια ηρωοποίησης του ΓΑΠ από το ασθμαίνον οικονομικά και πολιτικά συγκρότημα – παράλληλα με το ανεκδιήγητο «όχι σε νέα μέτρα» (http://www.antinews.gr/?p=67538).
Ποια είναι η πραγματικότητα; Ο ενδοτισμός του Γ. Παπανδρέου και η πολιτική εξευμενισμού της Τουρκίας που ακολουθεί πιστά οδήγησε στην αποστολή από την Τουρκία αυτού του προκλητικού  εγγράφου που αποκαλύπτουν, θέλοντας και μη, τα ΝΕΑ.
Αντί διαλόγου, ο κ. Παπανδρέου εισπράττει μόνον αδιαλλαξία και επεκτατισμό κι από πάνω παριστάνει και τον ήρωα. Όπως τότε που έγραψε στον Ερντογάν και εκείνος τον «έγραψε» κανονικά κάνοντάς τον να περιμένει την απάντηση τρεις μήνες.
Είναι ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου που εξέθρεψε την τουρκική προκλητικότητα (όπως καταγράφεται με τις αλλεπάλληλες παραβιάσεις στο Αιγαίο).
Έχουμε φτάσει σε τέτοια κατάσταση εθνικής ένδειας που ο Ερντογάν αλωνίζει ανενόχλητος στα ελληνικά ΜΜΕ και δίνει συνεντεύξεις (πχ ΣΚΑΙ) με τις οποίες ζητά να μην πετάνε τα ελληνικά αεροσκάφη πάνω από την ελληνική υφαλοκρηπίδα και κανείς δεν του απαντά ότι άλλο ο εναέριος χώρος και άλλο η υφαλοκρηπίδα (πέραν των άλλων).
Ο κ. Παπανδρέου και η κυβέρνησή του φροντίζουν μόνο το image τους την στιγμή που η Άγκυρα επιχειρεί να  µετατρέψει το Αιγαίο σε «ουδέτερη ζώνη» προκειμένου να πετύχει µια µορφή συνδιαχείρισης στο Αιγαίο και τα πετρέλαιά του, χωρίς να υποχωρεί ούτε έναν πόντο από τις επεκτατικές διεκδικήσεις της σε βάρος της Ελλάδας.
Τι άλλο πετυχαίνει ο κ. Παπανδρέου με την σημερινή δημοσίευση του τουρκικού εγγράφου; Να εμφανίζεται η Τουρκία διαλλακτική και ο η Ελλάδα αδιάλλακτη στη διεθνή σκηνή.
antinews

Οι Ευρωπαίοι δηλώνουν: Αν το ΠΑΣΟΚ είχε λάβει εγκαίρως μέτρα, θα είχαμε αποφύγει το μνημόνιο.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥ AΠ' ΤΟ «ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ», ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ
21 Οκτωβρίου 2010
Η πρώτη δήλωση Ευρωπαίου επισήμου που επιβεβαιώνει τη ΝΔ: «Αν το ΠΑΣΟΚ είχε πάρει έγκαιρα μέτρα θα είχαμε αποφύγει το μνημόνιο»

Αργά ή γρήγορα η αλήθεια έρχεται στο φως...
άλλες φορές μετά από 88 χρόνια και άλλες φορές μετά από 88 βδομάδες...
Έτσι λοιπόν στις 14 Οκτωβρίου, ο Ιταλός, Lorenzo Bini Smaghi, Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής ( η οποία θέτει σε εφαρμογή τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, δίνει οδηγίες προς τις Εθνικές ΚΤ και γενικά διαχειρίζεται τις καθημερινές εργασίες της ΕΚΤ) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε ομιλία του στη Ρώμη, στην ημερίδα «Aspen Transatlantic Dialogue: “Western Democracies under Pressure”», είπε:
In Europe – to take another example – if the Greek government had decided to intervene with corrective action as early as autumn 2009, having just discovered the budget hole left by its predecessor, it could have avoided the sovereign debt crisis and the drastic adjustment programme which it then had to put in place under pressure from the markets.
Σε απλά ελληνικά και χωρίς να το παιδεύουμε, είπε δηλαδή αυτό που λέει και ο Σαμαράς 10 μήνες τώρα:
Αν το ΠΑΣΟΚ είχε πάρει έγκαιρα μέτρα τον Οκτώβριο του 2009, θα είχε αποφευχθεί η κρίση δανεισμού και η υπαγωγή μας στο μνημόνιο!!!!
Τώρα που δεν το λέμε εμείς οι "συκοφάντες"... ούτε ο Σαμαράς ο "λαϊκιστής"
τι έχουνε να πούνε τα λαμόγια που τα φορτώνουν όλα στη ΝΔ και ο Γιωργάκης που θέλει εξεταστική από το 2007 μέχρι τον Οκτώβριο του 2009;

ΥΓ. Ενώ τα ΜΜΕ προσπαθούν να τηρούν τα προσχήματα, τη συγκεκριμένη είδηση δεν την ανέφερε κανένας τους... ούτε καν ο Χατζηνικολάου!!! Γι αυτό στην Ελευθερία του Τύπου πέσαμε 25 θέσεις από πέρσι, όπως γράψαμε σε προηγούμενη ανάρτηση.
δεξί εξτρέμ 



Ο Παπατζής μας μετέτρεψε σε ρουφιάνους και χαφιέδες!

ΜΠΟΡΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΧΑΝΕΙ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ, ΚΕΡΔΙΣΕ ΟΜΩΣ, 17.948 ΕΛΛΗΝΕΣ... ΡΟΥΦΙΑΝΟΥΣ.!!!

Η "ΚΑΤΟΧΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ" ΜΕΤΕΒΑΛΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΕ "ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΜΕ ΝΟΥΣ" ...ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΔΟΤΕΣ

Όργιο καταγγελιών καταγράφεται σε όλη την Χώρα, πού αφήνει έκπληκτους ακόμη και τους ελεγκτές, αφού ως τώρα έχουν καταγραφεί στις αρμόδιες υπηρεσίες σε όλη τη χώρα 17.948 καταγγελίες για φοροδιαφυγή.
Συγγενείς καταγγέλλουν... συγγενείς τους για φοροδιαφυγή.Πελάτες και υπάλληλοι επιχειρήσεων καταγγέλλουν ότι φορο- διαφεύγουν συγκεκριμένοι επιχειρηματίες.
Γείτονες καταγγέλουν...γείτονεςΑσθενείς καταγγέλλουν τους γιατρούς τους για φακελάκι, συνεταίροι καταγγέλλουν συνεταίρους τους για... πλαστά στοιχεία και γείτονες καταγγέλλουν τους γείτονές τους για παράνομο πλουτισμό!Ολα αυτά, πρωτόγνωρα για τα ελληνικά δεδομένα, συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες που διεξάγουν τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.
Αυτά αποκαλύπτει στο «Το Βήμα» ο ειδικός γραμματέας Ειδικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών κ. Ι. Καπελέρης.Δεν λέει όμως ότι η Κυβέρνηση κάθε "ρουφιανιά", του νέου "δωσίλογου", που δημιουργεί, την πληρώνει μέχρι και 6.000 ευρώ.!!!
Εδώ η "ρουφιανιά" επιβραβεύεται, αφού κάθε κοινός "καταδότης" και "δωσίλογος" έχει... θεσμοθετηθεί να παίρνει μέχρι και 6.000.000 ευρώ για να καρφώνει.
Μέρες της "κατοχης" του 1940, επαναφέρει η νέα "Κατοχική Κυβέρνηση"
Ουαί και αλίμονο, άν (λέμε ΑΝ) κερδίσει ΤΟ ΠΑΣΟΚ στις Αυτοδιοικητικές.Δεν θα πρέπει να παραπονείται κανείς γιά ότι τού "συμβεί", την...άλλη μέρα.!

Θα είμαστε όλοι "άξιοι" της...τύχης μας...
politiko safari

Επίδειξη δύναμης Βορίδη...

ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΔΥΝΑΜΗΣ ΒΟΡΙΔΗ:ΒΑΖΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΠΗΧΗ 8% ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ-ΧΑΝΕΙ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ Ο ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ!

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΛΕΝΕ ΤΑ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ ΠΩΣ ΤΑ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΑΣ,ΙΔΟΥ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΓΚΥΡΟ "ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ":

Ψηλά βάζει τον πήχη για τον Γιώργο Καρατζαφέρη μετά τον αποκλεισμό του από τη θέση του υποψηφίου περιφερειάρχη Αττικής, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr o κ. Βορίδης έχει διαμηνύσει προς τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ ότι θα θεωρήσει θετικό ένα ποσοστό άνω του 8% στην Περιφέρεια Αττικής, δηλαδή, αν το κόμμα του καταφέρει να πιάσει το ποσοστό των περσινών εθνικών εκλογών (περίπου στο 7,5%).

Μάλιστα, ο κ. Βορίδης τονίζει με κάθε ευκαιρία ότι το ποσοστό αυτό θα πρέπει να είναι αρκετά μεγαλύτερο αν η "αδύναμη" υποψηφιότητα Κικίλια συγκεντρώσει πολύ κάτω του 28% που είχε πάρει η ΝΔ στην Περιφέρεια Αττικής στις εκλογές του 2009.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση ο υποψήφιος περιφερειάρχης του κόμματος Άδωνης Γεωργιάδης συγκέντρωνε μόλις 5,5% την ίδια στιγμή που όπως ο Βασίλης Κικίλιας αγγίζει μόλις το 12%.


ΟΤΑΝ ΕΝΑΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΦΤΑΝΕΙ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΝΑ ΒΑΖΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ (!!!) ΠΗΧΗ ΣΕ ΕΝΑΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΤΟΥ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΟΜΜΑ,ΤΟΤΕ ΚΑΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ!

ΕΜΕΙΣ,ΕΧΟΥΜΕ ΞΑΝΑΓΡΑΨΕΙ ΠΩΣ Ο ΒΟΡΙΔΗΣ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ...ΒΕΝΙΖΕΛΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ,ΑΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΞΕΛΙΧΘΟΥΝ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ Λαος!

ΑΡΑΓΕ,Ο ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ ΤΙ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ;

ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ ΑΡΚΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ,ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΧΑΝΕΙ;

ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ ΚΑΙ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ "ΤΡΙΤΟΚΛΑΣΑΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑΣ ΠΟΥ ΕΠΙΖΗΤΟΥΝ ΛΙΓΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ" ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑ:

ΠΩΣ Η...ΝΥΧΤΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΜΑΧΑΙΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΡΟΗΣ,ΔΕΝ ΑΡΓΕΙ ΝΑ ΕΡΘΕΙ!

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΠΟΙΟΙ,ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΠΑΝΙΚΟ ΤΟΥΣ,ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΩΣ "ΤΣΙΡΑΚΙΑ",ΠΟΤΕ ΤΟΥ ΒΟΡΙΔΗ,ΠΟΤΕ ΤΟΥ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ,ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΔΩΝΗ (!!!),ΤΟΥΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ,ΠΡΙΝ ΒΓΑΛΟΥΝ ΒΙΑΣΤΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ.
Ελλάς Ορθοδοξία

Τρέμουν τα πάμπλουτα τσογλάνια των ΜΜΕ, μην κάνουν ντου οι εργαζόμενοι στις βιλάρες τους

Τρέμουν τα πάμπλουτα τσογλάνια των ΜΜΕ στην ιδέα ότι οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι, διοικητικοί, τεχνικοί, κούριερ, σεκιούριτι και διάφορες άλλες ειδικότητες που απολύουν, θα κάνουν ντου στα πλουσιόσπιτα τους, στις βίλες και τα κότερα και.. θα στήσουν πανό καταλήψεων.
Γνωρίζουν πως οι πιο νέοι δημοσιογράφοι, δεν τρώνε το κουτόχορτο της καριέρας σαν τους παλιούς.
Είναι πιο βίαιοι στις αντιδράσεις τους, όπως η ίδια η ζωή.
Καθότι δεν είναι δυνατόν το λαμόγιο ο εκδότης, ο καναλάρχης, ο επιχειρηματίας του ΜΜΕ, να οργώνει Αιγαίο και Ιόνιο με τις θαλαμηγούς, τις σαμπάνιες, τις βίζιτες και τα επιδέξια αγοράκια και στους εργαζόμενους να δίνει μια κλωτσιά στην ανεργία.
Δεν είναι δυνατόν οι νέοι εργαζόμενοι ν ανεχτούν τέτοιες συμπεριφορές, από τα τσογλάνια ιδιοκτήτες που εκβιάζουν κάτι ξιπασμένους τραπεζίτες για δανεικά.
Πέφτουν, κατρακυλάνε οι κυκλοφορίες των εφημερίδων τους και τρέχουν στην επαρχία ν αγοράσουν οι ίδιοι φύλλα για να τις ανεβάσουν.
Ετσι μπαίνουν πλέον τα περίφημα καπέλα: Το λαμόγιο ο εκδότης αγοράζει από τον πράκτορα της Καβάλας-που λέει ο λόγος- μερικές χιλιάδες φύλλα, εκείνος τα φορτώνει στο φορτηγό και πηγαίνει και τα θάβει σε χωματερή τύπου η τα στέλνει για ανακύκλωση.
Μιλάμε για τη ξεφτίλα της μαιμούς.
Κι όλα αυτά για να πάρουν διαφήμιση-ιδιαίτερα κρατική από τις ξιπασμένες ΔΕΚΟ, τον ΟΠΑΠ και πάει λέγοντας.
Κι ενώ θάβουν τις εφημερίδες τους, όπως η γάτες τα σκατά τους, για να βάλουν καπέλα, όλο και πιο πολλοί αρνούνται να πληρώσουν.
"-Εγώ δεν έχω τίποτα στ όνομά μου. Τι θα μου πάρετε;", έλεγε τις προάλλες χοντρός εκδότης free press στους εργαζόμενους.
Ένας άλλος εκδότης επίσης free press, που τον χρηματοδοτεί το γνωστό σεσημασμένο επιχειρηματικό δίδυμο, είχε αφήσει το μαγαζί στα χέρια της γκόμενας του γιου του κι εκείνη, με την ασχετοσύνη της, το έκανε πουτάνα.
Κι ενώ οι εφημερίδες τους, ακόμη και πρέζα να δωσουν προσφορά, δύσκολα θα πάρουν τα πάνω τους, αποφάσισαν να το γυρίσουν στα εβδομαδιαία κουτσομπολίστικα-λες και τα υπάρχονται σκουπίδια δεν αρκούν.
Ολα αυτά τα διαπλεκόμενα τσογλάνια που επιβιώνουν με την ανοχή της αστείας τραβεστί κυβέρνησης στην οποία κάνουν πλάκα οι Αραβες επενδυτές και την ανυπαρξία προσωπικοτήτων στην αντιπολίτευση (Σαμαράς-Ντόρα-Καρατζαφέρης είναι κωμικές περιπτώσεις), θα τα πατήσει η έκρηξη των νέων τεχνολογιών.
Μέσα στο 2011, ο κάθε πολίτης θα μπορεί ν ανεβάζει στο διαδίκτυο το δικό του περιοδικό, βιβλίο, εφημερίδα με μια μικρή επένδυση.
Δεν θάχουν που να κρυφτούν τα διαπλεκόμενα βουβάλια των ΜΜΕ.
Και να δούμε τότε, πως οι άθλιοι τραπεζίτες που εκβιάζουν τις άθλιες κυβερνήσεις για νέα πακέτα, θα πάρουν πίσω τα λεφτά που δάνεισαν τους άθλιους εκδότες και εκδοτίσκους.
Η ζωή η ίδια, θα εκδικηθεί για λογαριασμό μας τα εγωπαθή τσογλάνια.
Ως τότε ας τους κάνουμε να τρέμουν σε κάθε βήμα τους για το στραπάτσο που τους περιμένει.
 
ΤΑΧΑLIA

Αθώοι μετά θάνατον, οι έξι που πλήρωσαν τα λάθη του Βενιζέλου

Τη μνήμη των έξι που εκτελέστηκαν στο Γουδί αποκατέστησε το Ζ΄ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, ακυρώνοντας την απόφαση του Έκτακτου Στρατοδικείου Αθηνών που είχε εκδοθεί στις 15 Νοεμβρίου 1922 στην Παλαιά Βουλή και οδήγησε, λίγες ώρες μετά, στην εκτέλεση τρεις πρωθυπουργούς, δύο υπουργούς και έναν στρατηγό ως ενόχους για τη Μικρασιατική καταστροφή.

Το δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση του Μιχ. Πρωτοπαπαδάκη, εγγονού του πρώην Πρωθυπουργού, Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη, και έπαυσε οριστικά την ποινική σε βάρος των «6», λόγω παραγραφής.

Οι αρεοπαγίτες είχαν αποφασίσει την αναψηλάφηση της δίκης των «6», εκτιμώντας πως άγνωστα γεγονότα και στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα πως δεν ευθύνονταν δια «των παραλείψεων τους» για την Μικρασιατική καταστροφή.

Σύμφωνα μάλιστα με τα γεγονότα αυτά και τις αποδείξεις που προέκυψαν,
και οι έξι ήταν αθώοι.
Οι Αρεοπαγίτες απέρριψαν επίσης την παράσταση πολιτικής αγωγής της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος που θεωρούσαν τους έξι υπευθύνους για τον ξεριζωμό του ελληνισμού της Μικράς Ασίας.
πηγή , hellenicrevevge

Φρένο στο κράτος-κακοπληρωτή, από την Ε.Ε.

 
Οδηγία επιβάλλει την εξόφληση των προμηθευτών του Δημοσίου σε διάστημα 30 έως 60 ημερών.
Ανάσα στις επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με το ελληνικό Δημόσιο και περιμένουν μήνες, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και χρόνια, για να εξοφληθούν, μπορεί να δώσει κοινοτική οδηγία που ψηφίστηκε χθες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η οδηγία προβλέπει ότι όλες οι αγορές αγαθών ή υπηρεσιών θα πρέπει να εξοφλούνται εντός 30 ημερών, είτε πρόκειται για συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων είτε πρόκειται για συναλλαγές μεταξύ Δημοσίου και επιχειρήσεων. Και στις δύο περιπτώσεις η προθεσμία πληρωμής είναι δυνατόν να επεκτείνεται μέχρι τις 60 ημέρες, εφόσον αυτό «δηλώνεται ρητά» και από τα δύο μέρη στο συμβόλαιο. Προθεσμία εξόφλησης 60 ημερών υπάρχει για τις οφειλές των νοσοκομείων. Επίσης, προβλέπει ότι σε περίπτωση καθυστέρησης, το Δημόσιο θα υποχρεούται να καταβάλλει τόκο και μάλιστα με υψηλό επιτόκιο οκτώ ποσοστιαίων μονάδων πάνω από το επιτόκιο αναφοράς.
Το Ευρωκοινοβούλιο θα πιέσει προκειμένου τα κράτη-μέλη να ξεκινήσουν από τον Ιανουάριο τη διαδικασία ενσωμάτωσης στο εθνικό δίκαιο. Αυτό αφορά ιδιαίτερα την Ελλάδα, η οποία παραδοσιακά καθυστερεί να ενσωματώσει τις κοινοτικές οδηγίες στο εθνικό δίκαιο. Τα χρέη του ελληνικού Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις ανέρχονται σε αρκετά δισ. ευρώ. Είναι ενδεικτικό ότι υπάρχουν ακόμη οφειλές προς κατασκευαστικές εταιρείες για ολυμπιακά έργα.

Επιστροφές ΦΠΑ
Το δυστύχημα για τις ελληνικές επιχειρήσεις είναι ότι η συγκεκριμένη οδηγία δεν αφορά τις οφειλές του Δημοσίου από επιστροφές ΦΠΑ. Το ελληνικό Δημόσιο οφείλει μεγάλα ποσά από επιστροφές φόρων και ειδικά ΦΠΑ σε πολλές επιχειρήσεις, κυρίως εξαγωγικές.
η Καθημερινη

Δηλώσεις Βελόπουλου περί τριτοκλασάτων κτλ.......

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟ:"ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑ ΟΙ ΗΓΕΤΙΚΕΣ ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΕΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΠΟΙΑ ΤΡΙΤΟΚΛΑΣΑΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΠΟΥ ΕΠΙΖΗΤΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ"!

ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΙΣ ΑΙΧΜΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ "ΓΥΡΟΛΟΓΩΝ" ΤΩΝ ΜΜΕ!!!

20-10-2010

Σε συνάντηση, που είχε σήμερα στα Γιαννιτσά, με αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κυριάκος Βελόπουλος του Συνδυασμού «ΚΑΘΑΡΑ ΧΕΡΙΑ, ΚΑΘΑΡΕΣ ΙΔΕΕΣ, ΚΑΘΑΡΕΣ ΛΥΣΕΙΣ», ερωτηθείς από δημοσιογράφο για το θέμα του διαλόγου στον ευρύτερο χώρο της κεντροδεξιάς, απάντησε τα εξής:

« Το ζήτημα για την κεντροδεξιά, είναι να βρει το βηματισμό της προς την εξουσία.

Αυτός ο βηματισμός, θα βρεθεί μέσα από έναν ειλικρινή διάλογο, τον οποίο θα πρέπει να κάνουν, μόνο οι ηγετικές φυσιογνωμίες του χώρου. Το γεγονός, ότι κάποια τριτοκλασάτα στελέχη βγαίνουν και κάνουν δηλώσεις για το θέμα, εδράζεται στην προπάθειά τους
να αποκτήσουν λίγο φως δημοσιότητας.Στην πολιτική, πρέπει να μάθεις, ότι όταν μιλάς πολύ εκτίθεσαι, καλύτερα λοιπόν να αφήνεις, αυτούς που είναι αρμόδιοι να μιλούν και να πράττουν και όχι να μιλάς εξ ονόματος άλλων ή να προσπαθείς να αποκτήσεις λίγη δημοσιότητα.»

ΔΕΙΤΕ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΤΟ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ!

ΕΔΩ ΠΛΕΟΝ,ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΕΠΙΣΗΜΗ "ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ" ΤΩΝ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΥΠΩΝ ΠΟΥ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ "ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑ"!
ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ;

Ο ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ ΚΥΡΙΩΣ,ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΕΙ ΠΑΝΩ ΤΟΥ ΤΑ ΦΩΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ,ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΣ ΕΑΥΤΟΝ ΩΣ...ΣΥΝΔΕΤΙΚΟ ΚΡΙΚΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑΣ!

ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΑΛΛΟΙ ΤΗΛΕ-ΜΑΙΝΤΑΝΟΙ ΟΠΩΣ Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΚΑΙ ΜΗ ΕΞΑΙΡΕΤΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ Ή Ο ΘΡΑΣΥΤΑΤΟΣ ΑΙΒΑΛΙΩΤΗΣ!

ΑΝΤΕ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΨΩΜΙΑΔΗ ΣΤΗ...ΛΙΣΤΑ,ΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΔΕΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΕ ΕΠΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ!

Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ,ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΑΠΟΛΥΤΑ,ΔΕΙΧΝΕΙ ΠΩΣ Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ Λαος ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΩΝ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ!!!

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΕΝΟΣ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΝΑ ΕΚΦΡΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΑΙΧΜΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΟΥ!

ΠΡΟΚΑΛΟΥΜΕ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΠΟΙΟΥΣ ΕΝΝΟΕΙΣ Ο ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΓΙΑ:

-"ΤΡΙΤΟΚΛΑΣΑΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ"!

-"ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΛΙΓΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ"!

-"ΟΣΟ ΜΙΛΟΥΝ ΕΚΤΙΘΕΝΤΑΙ"!

ΠΡΟΦΑΝΩΣ...ΟΧΙ ΤΟΝ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ!

Σε σήμα τα αρχικά του Ερντογαν

 
Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
υπέβαλε αίτηση για να κατοχυρώσει ως σήμα κατα -τεθέν τα αρχικά του, μετέδωσε τη Δευτέρα το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή». Οι δικηγόροι του Ερντογάν υπέβαλαν τα δικαιολογητικά στο Τουρκικό Ινστιτούτο Κατοχύρωσης με Πατέντα για να κατοχυ -ρωθούν ως σήμα κατατεθέν τα αρχικά του Τούρκου Πρωθυπουργού ΡΤΕ, όπως και η ιστοσελίδα του rte.com.tr.
Στην αίτηση, ο δικηγόρος του Τούρκου Πρωθυπουργού δηλώνει ότι το σήμα κατατεθέν θα χρησιμοποιηθεί για διάφορους εμπορικούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης γραφικής ύλης και άλλων προϊόντων για τα μέσα ενημέρωσης, όπως και για προϊόντα που έχουν σχέση με τα μέσα ενημέρωσης και την εκπαίδευση.
Ο Ερντογάν, επικεφαλής του ισλαμικών καταβολών Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), είναι ένας από τους πιο πετυχημένους πολιτικούς της Τουρκίας εδώ και δεκαετίες. Ξεκινώντας την πολιτική του σταδιοδρομία όταν εξελέγη δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης το 1994, ο χαρισματικός Ερντογάν έχει καταφέρει μια σειρά από εκλογικές και πολιτικές νίκες. Η χρήση του ονόματος του Ερντογάν για εμπορικούς σκοπούς δεν είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στην Τουρκία. Η υπογραφή του ιδρυτή του σύγχρονου τουρκικού κράτους, του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, κοσμεί πολλά προϊόντα που πωλούνται στην Τουρκία.

Διεθνές Δικαστήριο για την Ελληνική κρίση.

του κ. Κώστα Δουζίνα*
 Το καλοκαίρι του 1918 ο Κ. Καβάφης συνάντησε τον μεγάλο Αγγλο συγγραφέα Ε. Μ. Φόρστερ στην Αλεξάνδρεια και έτσι ξεκίνησε μια μεγάλη φιλία. “Εσείς οι Αγγλοι δεν μπορείτε να καταλάβετε τους Ελληνες”, του λέει ο Καβάφης. “Εμεις χρεοκοπήσαμε εδώ και καιρό. Να προσεύχεστε εσείς οι Αγγλοι, με την τάση σας για περιπέτειες, να μην χάσετε το κεφάλαιό σας γιατί τότε θα γίνετε σαν κ’εμάς, ανήσυχοι, ανήμποροι, ψεύτες”. Σχολιάζοντας αυτό το μυστηριώδες κείμενο, ο Giorgio Agamben γράφει το 1993 “το μόνο σίγουρο είναι ότι από τότε όλοι οι λαοί της Ευρώπης και πιθανόν όλου του κόσμου έχουν πτωχεύσει”. Εμείς οι Έλληνες και πιθανόν όλοι οι Ευρωπαίοι έχουμε χρεωκοπήσει: πολιτικά, πολιτισμικά και ψυχικά. Πολιτικά πρώτα.
H Ελλάδα προσφέρει σήμερα την καλύτερη εικόνα του ευρωπαϊκού μέλλοντος. Ότι η Ελλάδα επιλέχθηκε ως πειραματόζωο για το νέο τρόπο οικονομικής διακυβέρνησης, είναι γενικά γνωστό. Αυτό που έχει αναλυθεί λιγότερο, είναι το είδος πολιτικής που εισάγεται χωρίς καμία συζήτηση για τα μέτρα. Οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση, οι δημοσκοπήσεις και οι κομματικές αντιδικίες δίνουν την εντύπωση ότι η πολιτική συνεχίζεται όπως πάντα. Αλλά τα μέτρα εισάγουν την πλέον επιθετική πολιτική της βιοπολιτικής (της άσκησης εξουσίας στο ατομικό και κοινωνικό σώμα, εξουσίας που στοχοποιεί τη ζωή) στην Ευρώπη. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η ηφαιστειακή έκρηξη στην Ισλανδία, -μια χώρα που έχει υποφέρει τα πάνδεινα από την παράλογη απληστία των τραπεζιτών-, είναι η πιο αρμόζουσα αλληγορία για την εξελισσόμενη ελληνική τραγωδία. Η κρίση έχει συζητηθεί κύρια με όρους οικονομικούς και σχεδόν φυσικούς και μόνο δευτερευόντως σε σχέση με τον πολιτικό της χαρακτήρα και τις επιπτώσεις. Η κυβέρνηση, τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης και οι αυτάρεσκοι «ειδικοί» παρουσιάζουν τα γεγονότα και το μνημόνιο σαν θεϊκή πράξη, μια φυσική καταστροφή που δεν μπορούσε να προβλεφτεί ή αποφευχθεί. Η κυριαρχούσα ρητορική υποστηρίζει ότι η λειτουργία των αγορών είναι, απρόβλεπτη, ανεξιχνίαστη. Αν η Ελλάδα είναι σαν τον Τιτανικό, οι «αγορές» είναι το ανελέητο παγόβουνο και οι απαιτήσεις της Ε.Ε. και του ΔΝΤ μια ξαφνική ηφαιστειακή έκρηξη. Η μόνη απάντηση των πολιτικών και οικονομικών ελίτ μπροστά σε τέτοια «ανωτέρα βία» είναι να εφαρμόσουν διαδικασίες πολιτικής άμυνας έτσι ώστε να περιορίσoυν τις απώλειες και τις ζημιές.
Θα μπορούσαμε να ονομάσουμε αυτή την «φυσικοποίηση» (naturalization) της οικονομίας, «φετιχισμό των καταστροφών», κάτι σαν το φετιχισμό του εμπορεύματος κατά Μαρξ. Πολιτικές αποφάσεις που παίρνονται στις Βρυξέλλες και τη Νέα Υόρκη και εφαρμόζονται πιστά στην Αθήνα, στρατηγικές επιλογές των χρηματιστών, πρωτόγνωρες επιβολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ παρουσιάζονται ως αναπόφευκτες, αναπόδραστες, σχεδόν μη-ανθρώπινες παρεμβάσεις. Αν η οικονομική κρίση είναι μια φυσική καταστροφή, τότε η πολιτική δεν πρέπει να ανακατεύεται στην αντιμετώπιση της, με τον ίδιο τρόπο που δεν πρέπει να αναμειγνύεται στην ανθρωπιστική βοήθεια σε περιπτώσεις σεισμού. Ένας υπουργός μας είπε ότι «χρειαζόμαστε στρατιωτική πειθαρχία» στην αποδοχή των μέτρων. Τα τηλεοπτικά νέα, με μπροστάρη το MEGA, επαναλαμβάνουν ανιαρά: «Η οικονομία φταίει, βρε βλάκα»! Σχεδιαγράμματα με την άνοδο των «σπρέντς» κυριαρχούσαν στις οθόνες με τον ίδιο τρόπο που παρουσιάζουν την εξάπλωση της ηφαιστιακής στάχτης η την αύξηση της θερμοκρασίας σε περίοδο ξηρασίας. «Ποια είναι η εναλλακτική πρόταση;» ρωτούν ρητορικά οι παντογνώστες δημοσιογράφοι και οι υπόλογοι πολιτικοί, θέτοντας τέρμα στην πολιτική συζήτηση και παρέμβαση για να επιστρέψoυν στην «επιστημονική» ανατομή της φυσικής οικονομικής καταστροφής. Ας δούμε λοιπόν την πολιτική πλευρά της κρίσης.

Μια μικρή παρένθεση πολιτικής φιλοσοφίας
Η πολιτική λειτουργεί πάνω σε δύο άξονες και μορφές εξουσίας: η Autoritas (νομιμοποιημένη εξουσία) εκφράζει το “κοινό συμφέρον” ή τη βούληση του λαού να συμβιώνει. Η Potestas, από την άλλη, είναι η δύναμη που διατηρεί τη συνοχή της κοινωνίας μέσω της κυριαρχίας των λίγων πάνω στους πολλούς. Η λειτουργία της πολιτικής εκφράζει, συμπυκνώνει και διαμεσολαβεί πρόσκαιρα στην κοινωνική και οικονομική σύγκρουση, και οικοδομεί νομιμοποιημένη εξουσία πάνω σ’ένα μόνιμο υπόβαθρο αναπόδραστου ανταγωνισμού. Αυτή η βασική πολιτική πραγματικότητα συσκοτίστηκε από τη νεοφιλελεύθερη σύγκλιση των δεξιών και των σοσιαλδημοκρατών. Ο νεοφιλελευθερισμός δεν είναι απλώς ένα ολέθριο οικονομικό μοντέλο. Είναι μια παγκόσμια ιδεολογία και κοσμοθεώρηση που ωθεί τους ανθρώπους να κατανοούν τη ζωή τους και να σχετίζονται με τους άλλους αποκλειστικά ως άπληστοι σφετεριστές και χωρίς όριο καταναλωτές και μηχανές επιθυμίας. Ως αποτέλεσμα, η πολιτική μετατρέπεται αποκλειστικά σε διαχείριση της οικονομίας, απαρνούμενη τον βασική της λειτουργία, την προσωρινή ειρήνευση των κοινωνικών συγκρούσεων (προσωρινή, γιατί η κοινωνική σύγκρουση είναι μόνιμο συστατικό του κοινωνικού δεσμού και η potestas η συνεχής του έκφραση) και την προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης (απαραίτητη προϋπόθεση για την autoritas και τη νομιμοποίηση του πολιτικού συστήματος. Η πολιτική που επιβάλλει ο νεοφιλελευθερισμός λαμβάνει οικονομικές και ηθικιστικές μορφές. Μιμούμενος τα νεοκλασικά οικονομικά, η πολιτική μετατρέπεται σε μια δραστηριότητα που μοιάζει με την αγορά. Άτομα, συμφέροντα και τάξεις αποδέχονται τη συνολική κοινωνικο-οικονομική ισορροπία και χρησιμοποιούν την πολιτική για να επιδιώξουν οριακές βελτιώσεις συμφέροντος και κέρδους. Από την άλλη πλευρά, η πολιτική παρουσιάζεται ως διαδικασία επιχειρηματολογίας, με την οποία μπορεί να επιτευχθεί ορθολογική συναίνεση σχετικά με τα δημόσια αγαθά.
Η πολιτική που ασκείται είτε ως μια τέλεια αγορά, είτε ως σωκρατικός διάλογος, προδιαγράφει τη σύγκρουση ως τελειωμένη, παρωχημένη, αδύνατη και ταυτόχρονα προσπαθεί να αποκηρύξει και να αποκλείσει την εμφάνισή της. Η αντικατάσταση της σύγκρουσης από μια συνεργασία οικονομολόγων “που λένε την αλήθεια”, από εκσυγχρονιστές γραφειοκράτες και πατριωτικά ΜΜΕ, μετατρέπει το κράτος σε έναν νταή υπέρ της αγοράς εσωτερικά (παράδειγμα η αγριότης της καταστολής) και έναν τεχνητά ανεκτικό φορέα επιβολής του ανθρωπισμού εξωτερικά (όπως φαίνεται στους πρόσφατους “ανθρωπιστικούς πολέμους”). Η σύγκρουση όμως δεν εξαφανίζεται – οι νεοφιλελεύθερες συνταγές αυξάνουν την ανισότητα, τροφοδοτούν τον ανταγωνισμό και στρέφουν την οργή εναντίον των μεταναστών, των φτωχών και όσων ανθίστανται στην εξαθλίωση.
Αυτή ακριβώς τη στάση έναντι της πολιτικής εισήγαγαν τα πρόσφατα γεγονότα στην Ελλάδα. Κανένα από τα πρωτοφανή μέτρα δεν συζητήθηκε ούτε εγκρίθηκε έξω από τον κύκλο ελάχιστων μυημένων κυβερνητικών στελεχών. Η επιβολή τους παρουσιάστηκε ως αναπόδραστο αποτέλεσμα των άπληστων αγορών και της δόλιας ευρωπαϊκής αδράνειας (που βρίσκεται πίσω από την απληστία των αγορών). Παρουσιάστηκαν σαν μια ανθρωπιστική εκστρατεία για να σωθούν τα θύματα μιας φυσικής καταστροφής. Οι νεοφιλελεύθεροι οικονομολόγοι, οι ειδικοί και τα κυρίαρχα ΜΜΕ προανήγγειλαν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση και μετά εξαπέλυσαν μια συστηματική εκστρατεία για να πείσουν το κοινό.
Η αυστηρή οικονομία και η εντιμότητα, οι περικοπές μισθών και η ηθική αρετή αποτελούν παντού την καθολική νεοφιλελεύθερη συνταγή. Στην Ελλάδα παίρνουν μια πιο σκληρή μορφή απ΄ ό,τι στην Ιρλανδία ή την Ισλανδία, διότι η (οικονομική) τιμωρία πρέπει να είναι πιο σκληρή, αντίστοιχη με την υπερβολική μας ηθική χαλαρότητα. Η ποινή αντιστοιχεί με την αμαρτία, μόνο που θα την πληρώσουν οι αναμάρτητοι. Πρόκειται για ένα δηλητηριώδη τύπο μεταμοντέρου κυνισμού.
Για την αληθινή πολιτική, από την άλλη, η ιδέα ότι “δεν υπάρχει εναλλακτική λύση” δεν υφίσταται. Η δημοκρατία, που είναι συνώνυμη με την πολιτική, είναι ακριβώς η έκφραση της διαφωνίας και της σύγκρουσης, μια μορφή ζωής μέσω της οποίας τα πιο αστάθμητα προβλήματα μπορούν να τεθούν προς συζήτηση και δοκιμασία, λύσεις μπορούν να βρεθούν και βάσει αυτών πολιτικές πρωτοβουλίες να αναληφθούν. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που σχολιαστές και ειδικοί έπρεπε να προκαταλάβουν την κοινή γνώμη αναγγέλλοντας ότι το πιο αμφιλεγόμενο ζήτημα των καιρών μας δεν υπάγεται στην πολιτική κρίση και στην κανονιστική αξιολόγηση, αλλά μόνο στις αληθοφανείς συνομιλίες των ορθοφρονούντων ειδικών. Όλες οι προτάσεις για πολιτική κινητοποίηση κατά των μέτρων, όλες οι ιδέες για παύση πληρωμών ή ριζική αναδιάρθρωση του χρέους, η πρόταση για δημοψήφισμα απορρίπτονται γιατί δεν συνειδητοποιούν τον επείγοντα και μονόδρομο χαρακτήρα της οικονομικής λύσης. Αν η «φυσικοποιημένη» οικονομία κινείται με τρόπους απρόβλεπτους και θεόσταλτους, η πολιτική γίνεται μια υποκατηγορία της οικονομίας που πρέπει να μένει σιωπηλή και περιθωριοποιημένη. Μ’αυτό τον τρόπο βαθύτατα πολιτικές αποφάσεις εμφανίζονται ως αναπόφευκτο αποτέλεσμα αδήριτων νόμων και ταξικά συμφέροντα περιβάλλονται την αίγλη της επιστημονικής αλήθειας.

Ο πολιτικός χαρακτήρας της οικονομικής κρίσης
Και όμως, η πραγματικότητα είναι το ακριβώς αντίθετο. Κάθε βήμα, απόφαση και πράξη που οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο ήταν βαθιά πολιτικές επιλογές. Η οικονομική κατάρρευση του 2008 που επιδείνωσε την οικονομική κρίση αποκάλυψε την θεμελιώδη υποκρισία και ανηθικότητα του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού. Ενώ οι απλοί άνθρωποι υποβάλλονται καθημερινά στην «πειθαρχία» της αγοράς χάνοντας σπίτια, δουλειές και ελπίδα, οι τεράστιες απώλειες των τραπεζών αναλήφθηκαν από το κράτος. Αυτή είναι η πολιτική του «σοσιαλισμού του λεμονιού»: σοσιαλισμός για τους πλούσιους – καπιταλισμός για τους υπόλοιπους. Η, για να παραφράσουμε τον Μπέρτολτ Μπρέχτ, αν φοροδιαφεύγεις πας φυλακή, ενώ αν οδηγήσεις μια τράπεζα στην πτώχευση παίρνεις τεράστια μπόνους.
Το ιδιο ισχυει με το χρέος. To χρεος συσσωρεύθηκε τα τελευταία 30 χρόνια με αποφάσεις των εναλλασσόμενων πολιτικών ελίτ που χρησιμοποιούσαν τα δάνεια για πελατειακες πολιτικες και πολιτικα οφελη. Δεν υπάρχει διαφορά ως προς αυτό ανάμεσα στον Σημίτη, τον Καραμανλή, τον Παπανδρέου και τους διάφορους υπουργούς και πρώην υπουργούς που παρελαύνουν χωρίς ντροπή στις τηλεοπτικές οθόνες ζητώντας «στρατιωτική πειθαρχία». Οπως προσφατα ειπε ο κ. Παγκαλος ‘τα φαγαμε ολοι μαζι’ -αλλα δεν προσέθεσε οτι οι ‘ολοι’ δεν περιλαμβανουν την πλειοψηφία του χαμηλομισθου λαου, που τωρα καλειται να πληρωσει αυτα που αλλοι ‘εφαγαν’. Ολες οι πρόσφατες εκλογικές εκστρατείες έγιναν με το κόμμα της εκάστοτε αντιπολίτευσης να υπόσχεται «ηθική στην πολιτική», «εκλογίκευση των δημοσιονομικών», «επαναθεμελίωση του κράτους», εγκατάλειψη της «αλαζονείας της εξουσίας». Μόλις τελειώνουν οι εκλογές, η νέα κυβέρνηση επιστρέφει στις παλιές μεθόδους, δανειζόμενη, δωροδοκώντας και μοιράζοντας προνόμια στους ημέτερους
Σήμερα, τo ενα κυβερνητικό κόμμα επιτίθεται στο άλλο για το ποιος φταίει για το χρέος, ωσάν να υπάρχει κάποιος που ανήκει στην πολιτική ελίτ των τελευταίων 30 χρόνων και δεν φταίει. Με αυτή την έννοια, τα πρόσφατα γεγονότα δείχνουν ότι η οικονομική και η ηθική πτώχευση ειναι συνοδοιποροι. Στην Βρετανία, στην διάρκεια των τηλεοπτικών αναμετρήσεων της προσφατης προεκλογικής εκστρατείας, και οι τρεις ηγέτες απολογήθηκαν στο κοινό για τα «σκάνδαλα των εξόδων» (οι βουλευτές χρέωναν στο δημόσιο κονδύλια που δεν δικαιούνταν) που στοίχισαν στο δημόσιο λιγότερο από δύο εκατομμύρια λιρες και ωχριούν σε σύγκριση με τα ποσά που σπαταλήθηκαν από τις δικές μας ελίτ. Περιμένουμε ακόμα την πολιτική ελίτ να απολογηθεί στον ελληνικό λαό, αν και μια μεταμέλεια ιαπωνικού τύπου και ακόμα περισσότερο ένα δημόσιο χαρακίρι, θα ταίριαζαν περισσότερο στην κατάσταση αν αναλογιστούμε το μέγεθος της ευθύνης. Η πολιτική καστα ομως δεν διαθέτει το βασικό ηθικό ανάστημα: η αξιωση να αλλάξουν οι πολίτες στάση, να υπακούν στο νόμο και να δρουν υπεύθυνα προς την κοινωνία θα ήταν πολύ πιο αξιόπιστη αν οι στυλοβάτες της ηθικής έδειχναν ένα ίχνος ταπεινοφροσύνης και κατανοησης των ευθυνων τους.
Η πολιτική φύση της κρίσης διαφαίνεται και στην ευρωπαικη πλευρά. Το όριο του 3% στο έλλειμμα (που το έχουν ξεπεράσει όλα τα κράτη της ευρωζώνης), το σύμφωνο σταθερότητας, η κερδοσκοπία των «αγορών» έχουν όλα πολιτικό κίνητρα και σχέδιο. Ο στενός δεσμός μεταξύ των μέτρων της ΕΕ και του ΔΝΤ με τη γερμανική πολιτική είναι πασίγνωστος. Ολοι σχεδον τωρα αποδεχονται οτι η γερμανικη πολιτικη περιορισμου μισθων και ισχυρου ευρω εχει βοηθησει την γερμανικη οικονομια αλλα εχει δημιουργησει τα προβληματα του Νοτου. Αυτό που έχει λιγότερο σχολιαστεί είναι η φύση της κερδοσκοπίας των αγορών. Αυτή δεν βασίζεται στις επιδόσεις της πραγματικής οικονομίας (η Ελλάδα ειναι ακομη γυρω στην 25η θεση του ΟΟΣΑ, αλλά τα μετρα και η υφεση που δημιουργουν την οδηγούν συνεχως προς τα κατω), αλλά στα αισθήματα «εμπιστοσύνης» και «ρίσκου» που διακατέχουν τους χρηματιστές. Οι χρηματαγορές λειτουργούν σε ένα εικονικό και όχι πραγματικό επίπεδο. Η αξιοπιστία ενός κράτους, ο κίνδυνος να μην πληρώσει προσδιορίζονται από φανταστικούς σχεδιασμούς και ιδεολογικές κατασκευές. Αποτελουν μια αυτοεκπληρουμενη προφητεια, που δεν εχει σχεση με την πραγματικοτητα, αλλα εχουν την δυναμη να την αλλαζουν καταστροφικα.
Οι επιθέσεις των «αγορών» κατά της Ελλάδας ειναι η εκδικηση του νεοφιλελευθερισμου για την μεγαλη ηττα του 2008. Αποτελει ομως και αναπόσπαστο κομματι των ευρύτερων ρυθμίσεων της μεταβιομηχανικης και μεταφορντικής παγκοσμιοποιμενης κοινωνιας των υπηρεσιων. Η συσσώρευση κεφαλαίου δεν βασίζεται πλέον στην δημιουργία υπεραξίας στον πρωτογενή τομέα, αλλά στην άντληση προσοδου (με κυρια μορφη τον τόκο και το μίσθιο για πνευματικη ιδιοκτησια). Αυτό ισχύει τόσο σε ατομικό επίπεδο (ο νεοφιλελευθερισμός μας μεταχειρίζεται όχι σαν φυσικά πρόσωπα ή πολίτες, αλλά σαν καταναλωτές που πρεπει να δανείζονται για να ξοδέυουν) όσο και σε κρατικό. Όμως, η συσσώρευση κεφαλαίου μέσω προσοδου πρέπει να αστυνομεύεται αυστηρά αφού το δανειστικό συμβόλαιο δεν δημιουργεί αυτόματα τις συνθήκες της αναπαραγωγής του όπως συμβαίνει με το συμβόλαιο εργασίας. Η άντληση προσοδου και τόκου απαιτεί τον εκφοβισμό καθώς δεν υπάρχει κάποιο “φυσικό” επιπεδο μισθίου. Η πίεση των αγορών είναι ένας τρόπος να ασκηθεί πίεση στους οφειλέτες για να αποδεχτουν την πιο ακραια καταστροφη των δημοσιων δαπανων ή να χρεωκοπησουν. ‘Οφειλετες προσεχετε’ λενε στα κρατη- “ή καταστρεφετε το κρατος προνοιας, ή γινεστε η επομενη Ελλαδα”. Δεν διαφέρει και πολύ από την μαφιόζικη “προστασία”: αν ο οφειλέτης αμφισβητήσει τους ορους η την αμοιβή, οι μπράβοι τον δέρνουν. Και οι απειλες επιασαν. Στην Μ. Βρεταννια, η νεα κυβερνηση χρησιμοποίησε συστηματικα την ελληνικη τραγωδια για να επιβαλλει πρωτοφανεις στα μεταπολεμικα χρονικα περικοπες δαπανων. Το ιδιο γινεται στην Ισπανια, Προτογαλια, Γαλια και Ιρλανδια. Οπως ξερουμε η Ελλαδα δεν εχει μεγαλη οικονομικη σημασια στην Ευρωπη. Το ΑΕΠ ειναι μολις 3% του ευρωπαικου. Αλλα η συμβολικη σημασια της επιθεσης ηταν καταλυτικη.
Η επιβολη του νεοφιλευθερισμου απο τον Ρέιγκαν και την Θάτσερ συνοδευτηκε απο επιθεση σ’ολους τους ενδιαμεσουσ θεσμους, τα κόμματα, τα συνδικάτα, την αυτοδιοικηση ακόμα και την εκκλησία. Οι θεσμοι αυτοι ομως ειναι απαραιτητοι για την διαμεσολάβηση εξουσίας και πολιτων. Η απουσια τους εξασθενει την κοινωνικη ευπρεπεια (civility), αποδοχη και ενσωματωση που ειναι αναγκαιες στον καπιταλισμο για να εξημερωνει τον ανταγωνισμο και περιοριζει την συκγρουση. O ανθρωπος που αντιμετωπιστηκε απο την εξουσια ως καταναλωτης σε περιοδους ευημεριας, σε εποχη ανεχειας γινεται αντικείμενο αστυνόμευσης. Ετσι εξηγειται η μεγαλη αυξηση των μηχανισμων καταστολης που εμφανισθημαν ως συνεπεια του περιφημου πολεμου κατα της τρομοκρατιας, αλλα εχει αλλο κυριο στοχο. Τείχη σηκώνονται στο Μεξικό, στην Παλαιστίνη, γκετο φτωχων εμφανιζονται στο κεντρο πολεων, gated communities πλουσιων στα προαστια, αυξάνονται οι φυλακές, οι δυνάμεις καταστολής. Ο κόσμος που ειχε αποπλανηθει απο την τεχνητη χρηματοπιστωτικη αναπτυξη εγκαταλειπει αναγκαστικα την κατανάλωση ως μεθόδο ικανοποίησης προσωπικών επιδιώξεων και επιθυμιών και βλεπει την ζωη του να ανατρεπεται. Δεν ειναι πια μονο το 1/3 της κοινωνίας που μενει απ’εξω, όπως κατά τη δεκαετία του ’80. Μεγαλα τμηματα του πληθυσμου, απο βολεμενοι γινονται αποκλεισμενοι.
Εδω φαινεται η πραγματικη διασταση του τελους της πολιτικης και η ριζικη επαναδιαπραγματευση του κοινωνικου δεσμου. Ο νεοφιλελευθερισμός δεν είναι απλώς ένα ολέθριο οικονομικό μοντέλο. Είναι μια παγκόσμια ιδεολογία και κοσμοθεώρηση που ωθεί τους ανθρώπους να κατανοούν τη ζωή τους και να σχετίζονται με τους άλλους ωs καταναλωτες χωρις ορια, ως μηχανές επιθυμίας. Αλλα καθως καταρρέει το οικονομικό μοντελο που τον στηριξε, μπαινουμε σε εποχη νεας κοινωνικης οντολογιας. Ο εκτεθειμένος σε δάνεια και χρέη, ανθρωπος υφίσταται τεράστια ψυχολογική κρίση, κριση ταυτοτητας. Για να επαναπροσδιορισθει συνολικα η ζωή του υποκειμένου και η σχέση του με τους άλλους και το κοινωνικο δεσμο, χρειαζεται μια αγρια και αποτομη βιοπολιτικη στρατηγικη. Τα μετρα αποτελούν την πιο προωθημενη βιοπολιτική επεμβαση, ενα νέο τρόπο συνολικης επανοργάνωσης της ζωής από την εξουσία. Ο κοινωνικος ελεγχος και πειθαρχηση, η ριζικη αλλαγη συμπεριφορων και σχεσεων που επιβαλλεται δεν εχει προηγούμενο στην Ευρωπη. Η Ελλάδα γίνεται το μεγάλο εργαστήρι όπου φτιάχνεται ο άνθρωπος του μέλλοντος.
Η βιοπολιτικη στρατηγικη δεν χρησιμοποιει μονο τον φοβο για το μελλον και την δηθεν επιστημονικη αληθεια. Εξίσου σημαντικη ειναι η καλλιεργεια αισθηματων ενοχης. Η χαμηλοφωνη υποδειξη στους πολιτες λεει οτι αφου για 15 χρόνια είχες βελτιωση του βιοτικου σου επιπεδου μεσα απο μη παραγωγικες δραστηριοτητες, τωρα πρεπει να πληρωσεις. Ένας μέσος άνθρωπος που ειχε αποδεχτεί το νεοφιλελευθερο μοντελο μπορει να πιστεψει ότι δικαιολογουνται οι μειώσεις μισθων και συνταξεων γιατί την προηγουμενη περιοδο ειχε αυξανομενες απολαυσεις. Χωρίς να αρνούμαστε ότι υπήρξε φοροδιαφυγή και διαφθορά, πρέπει να εξετάσουμε το ενοχικό σύνδρομο ως τακτική βιοπολιτικής πειθάρχησης.
Εδω η ψυχαναλυση μπορει να βοηθησει. To υπερεγω μας εγκαλει για τις παρανομες απολαυσεις που το προστυχο μερος του μας ειχε επιβαλλει. Το ηθικιστικο υπερεγω τωρα παιρνει το απανω χερι και λεει αξιζει να υποφερεις γιατι αμαρτησες. Οι Γερμανοι και οι Αγγλοι βλεπουν τους Ελληνες τεμπεληδες, καλοπερασακηδες, αχρηστους. Η ζωη τους, γεματη δηθεν απολαύσεις και αργίες, κλέβει από τους βόρειους αυτό το κάτι που θα τους έκανε ολοκληρωμένους, ευτυχείς. Αλλά το ίδιο κάνουν και οι ελληνικές ελίτ. Αποδέξου την τιμωρία, λένε στον κόσμο, γιατί αμάρτησες και το αξίζεις. Ο ηθικισμός είναι απαραίτητος συνοδοιπόρος της βιοπολιτικής.
Δεν υπάρχει επομενως μεγαλύτερο ψέμα από τον ισχυρισμό ότι η κρίση είναι κυριως οικονομική, Η πολιτική λογική και οι ανάγκες του ύστερου καπιταλισμού δημιούργησαν την κρίση που χρησιμοποιείται σήμερα με κυνικό τρόπο για να καταστραφεί το κοινωνικό συμβόλαιο της μεταπολίτευσης. Μολις συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος της πολιτικής κρίσης, που οδηγει στην ολικη διαλυση και επανασυσταση του κοινωνικου δεσμού, ίσως εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια καθολικής αντίδρασης.

Που βρίσκεται ο ελληνικός πολιτισμός;
Ποια ειναι η απαντηση της κοινωνιας σ’αυτη την ριζικη αλλαγή; Έχουμε δυο ειδών αντιδρασεις. Μια πρωτη είναι το acting out. Η απόγνωση δεν μπορει να απορροφωθει από τους εξασθενημενους ενδιάμεσους θεσμους. Ετσι ο παντα εύθραυστος ψυχικος δεσμος με την κοινωνια ραγιζει και οδηγει σε εκδηλώσεις προσωπικής αρνησης, που μπορεί να παίρνουν μορφή βιας, αυτοδικίας, εγκληματικότητας κοκ. Και εδω φιλοι βρισκομαστε μπροστα σε ενα τεραστιο αδιεξοδο του κυριαρχου ελληνικου πολιτισμου. Αυτα που αντιμετωπισαμε προσφατα ως Έλληνες του εξωτερικου ηταν πρωτοφανη. Ο ανθελληνικος και αντιμεσογειακος ρατσισμος και οριενταλισμος που πρεπει να υπηρχε υφερπων, εγινε εκκωφαντικος. Οι λαικες εφημεριδες επιχαιρουν με την ελληνικη τραγωδια γιατι οι διακοπες στην Κρητη και την Ζακυνθο θα ειναι πιο φτηνες. Διανοουμενοι απο την αλλη πλευρα δεν μπορουν να πιστεψουν πως οι νεοέλληνες, που δηθεν καταγονται απο τους δημιουργους της φιλοσοφιας και της επιστημης, εγιναν τετοιοι ψευτες, κλεφτες και τεμπεληδες. Αντιστροφα, το μεγαλο μερος των Ελληνων βλεπει την Αγγλια ως μερος για ψωνια στο Harrods και σπουδες σε υποβαθμισμενα Πανεπιστημια, πολλα τμηματα των οποιων διατηρουνται απο τους Ελληνες φοιτητες.
Η ψυχαναλυση διακρινει μεταξυ του ideal ego (ιδεωδους εγω) και του ego ideal (του ιδεατου εγω). Το πρωτο οργανωνει φαντασιακα το εγω μεσα απο την προβολη μιας ιδεατης ταυτοτητας: βλεπω τον εαυτο μου πετυχημενο, εξυπνο, ωραιο. Αλλα το ego ideal ειναι πιο σημαντικο για την ψυχικη ισοροπια: για να γινω αντικειμενο επιθυμιας, βλεπω τον εαυτο μου απο την σκοπια του αλλου και προσπαθω να γινω η να πραξω αυτο που νομιζω οτι ο αλλος περιμενει απο μενα. Αυτο ηταν μεχρι προσφατα το μοντέλο των ελληνικων ελιτ: θα εκσυγχρονιστουμε, θα γινουμε οπως νομιζουμε οτι μας θελουν οι Ευρωπαιοι. Και τώρα καταλαβαίνουμε ότι οι ευρωπαικές ελίτ μας βλέπουν σαν τις δικές μας, όπως έλεγε ο Καβάφης το 1918: ανήσυχους, ανήμπορους, ψεύτες. Αυτό αποτελεί χρεωκοπία του εκσυγχρονιστικού μοντέλου πολιτιστικής ταυτότητας. Στο ψυχικό επίπεδο αποτελεί πρόβλημα αυτων που βιωνουν την σχεση αναμεσα στον φαντασιακο τους ευρωπαϊσμό και τον υποτιμητικο τροπο που τους αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαιοι. Και θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι ο Παπανδρέου προσπαθεί να προβάλει την τραγική φιγούρα κάποιου που κάνει αυτό που πρέπει, ακυρώνοτνας ταυτόχρονα την ταυτότητά του. Σαν τραγωδία ή σαν φάρσα, πάντως, η αναδιάρθρωση του κοινωνικού δεσμού περνάει μέσα από την επανεξέταση της κυρίαρχης, πολιτισμικής ταυτότητας.

Μερικές ιδέες για την επάνοδο της πολιτικής
Χρειαζόμαστε πιθανόν μια νέα θεωρητική σύλληψη για τον πολιτισμό και την πολιτική. Ο δημόσιος τομέας αντιπροσωπεύει και προάγει τα επιτεύγματα του κράτους πρόνοιας. Αλλά σαν υποχείριο των πολιτικών μηχανισμών και πεδίο πελατειακών σχέσεων, έχει χάσει μεγάλο μέρος της εμπιστοσύνης και κύρους του. Αυτό βολεύει το νεοφιλελεύθερο μοντέλο που χρησιμοποιεί την ιδιωτικοποίηση και την απορρύθμιση προκειμένου να μεταφέρει κεφάλαιο και εξουσία από τον δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα. Συνειδητοποιώντας την αντίφαση ανάμεσα στην δημόσια αρετή που χρησιμοποιείται για ιδιωτική εξαχρείωση, οφείλουμε να αποτρεψουμε την διαiρεση της κοινωνίας σε αντιμαχομενους δημόσιo και ιδιωτικo χωρο. Oi αλληλοκατηγορίες για τεμπέληδες και διεφθαρμένους δημόσιους υπάλληλους ή για φοροφυγάδες και διεφθαρμένους ελεύθερους επαγγελματίες υπηρετεί μόνο τη νεοφιλελεύθερη στρατηγική του διαίρει και βασίλευε.
Πέρα από τη διαίρεση δημόσιου και ιδιωτικού, υπάρχει ένας τρίτος όρος: το κοινό καλό, res publica. Το κοινό καλό αντιπροσωπεύει την κοινωνική δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη του μεταπολιτευτικου κοινωνικού συμβολαίου, την ενέργεια που εμψυχώνει την κοινωνία και δημιουργεί αίσθηση αλληλεγγύης. Ο δημόσιος τομέας εκπροσωπούσε παραδοσιακά αυτό το κοινό καλό, αλλά σήμερα δεν εκφράζεται αποκλειστικά από το κράτος. Αυτό το κοινό συμφέρον ή κοινοπολιτεία καθορίζεται αδιαμφισβήτητα από τον βαθύ ανταγωνισμό ανάμεσα στο λαό και τις οικονομικές και πολιτικές ελίτ. Ωστόσο σε αυτό τον καιρό της επικείμενης καταστροφής, οι προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να απευθυνθούν στην δεξαμενή του κοινού αισθήματος για να σώσουν το ανθρώπινο πρόσωπο της ελληνικής κοινωνίας. Η κοινωνική αηδία για τις πολιτικές ελίτ πρέπει να μετατραπεί από απαθή αποστασιοποίηση σε ενεργή δύναμη. Διάφορες ιδέες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σ΄ αυτή την κατεύθυνση. Θα μπορούσε ίσως να δημιουργηθεί μια εξεταστική επιτροπή πέρα από τα δύο μεγάλα κόμματα από Έλληνες και ξένους οικονομολόγους και κοινωνικούς επιστήμονες για να εξετάσει πως εκτινάχτηκε το χρέος και πως ξοδεύτηκαν τα κονδύλια . Οι πολιτικές και οικονομικές ελίτ πρέπει να λογοδοτήσουν για την καταστροφή της χώρας. Θα μπορούσε λοιπόν να συγκροτηθεί ένα δικαστήριο τύπου Beratrand Russell για να διερευνήσει την ηθική και νομική ευθύνη των ελίτ. Η κυβέρνηση δεν έχει την παραμικρή νομιμοποίηση για να πάρει τα μέτρα και η συμπεριφορά των ελεγκτών ΔΝΤ και Ε.Ε. θυμίζει τους αποικιοκράτες σε περιοχές υπό κηδεμονία. Η συνταγματικότητά τους, επομένως, πρέπει να ελεγχθεί δικαστικά και ήδη αυτό γίνεται από σημαντικούς φορείς της κοινωνίας, όπως ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.
Γενικότερα, η Ελλάδα χρειάζεται ένα μεγάλο, πατριωτικό μέτωπο αντίστασης, πέρα από κομματικές εντάξεις. Μια ηγεμονική πολιτική αναγνωρίζει την πολυδιάσπσαση των κοινωνικών δυνάμεων και προσπαθεί να αναγάγει μια βασική αντίφαση που συμπυκνώνει τις αντιθέσεις σε γραμμή αντιπαράθεσης των λαϊκών δυνάμεων. Το κοινό καλό και η δημοκρατία είναι οι καλύτεροι υποψήφιοι για ηγεμονική πολιτική. Ένα τέτοιο μέτωπο δημιουργεί την απαραίτητη δυναμική για να μετατρέψει την άμυνα σε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο.
Oι ευρωπαϊκές ελίτ φοβήθηκαν ότι η χρεωκοπία της Ελλάδας θα δημιουργήσει προβλήματα για το ευρώ και την Ένωση. Αλλά υπάρχει και η άλλη πλευρά. Τώρα που ξέρουμε ότι η θεραπεία είναι χειρότερη από την ασθένεια, ίσως να καταλάβει η Ευρώπη ότι διάλεξε το λάθος πειραματόζωο. Ο όρος “κρίση νομιμοποίησης” περιγράφει τη μαζική απώλεια εμπιστοσύνης στο πάντα εύθραυστο κοινωνικό συμβόλαιο, το οποίο δεν μπορεί πλέον να συγκεντρώνει τη λαϊκή συγκατάθεση σε μια ισορροπία ισχύος τόσο κατάφωρα και άδικα οργανωμένη κατά των συμφερόντων της πλειοψηφίας. Τέτοιες κρίσεις εμφανίζονται όταν το κενό που πάντα υπάρχει ανάμεσα στους κυβερνώντες και τους κυβερνωμένους γίνεται αγεφύρωτο χάσμα και δεν πείθει πια ο ισχυρισμός των ελίτ ότι εκφράζουν το κοινό συμφέρον.
Το τέλος ή ο σκοπός της πολιτικής είναι η προσωρινή ειρήνευση της κονωνικής σύγκρουσης και η προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Όταν η πολιτική χάνει αυτό το σκοπό, έρχεται το δικό της τέλος. Σ΄ αυτό το σημείο βρισκόμαστε σήμερα: Οι Έλληνες πρέπει να παλέψουν για την επιβίωση της πολιτικής. Άμα γίνουν από πειραματόζωα, πρωτοπορία της αντεπίθεσης των Ευρωπαίων, θα προσφέρουν μια υπηρεσία στον κόσμο ισάξια με την επινόηση της δημοκρατίας.


*Ο Κώστας Δουζίνας είναι αντιπρύτανης και διεθυντής του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών Σπουδών του Birkbeck College, πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Τα βιβλια του Το Τέλος των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και Νόμος και Αισθητική κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Παπαζήση και Ο Λογος του Νομου από την Αλεξάνδρεια.
Εθνικά Θέματα

Η Θράκη χειάζεται την Ελλάδα πριν είναι αργά

Η Θράκη χρειάζεται την Ελλάδα τώρα

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhPkSg1beAQ5s8lU4cW_GPtwcP-4_7TW9T_YmHtxrwdFAE1QwmSNahgh_y_xxEnvSYcpWaAGjEKlYQa-7r7lS9uKclR7Z8unQvOHhvgO0Np0MPJg2ydqCtTPu2ZXq_RBVRUPIK8O14qjoI/s1600/Untitled-2.jpg
Το σχετικό βίντεο του Γαλλικού τηλεοπτικού σταθμού και η μετάφρασή του εδώ

Σοκ προκάλεσε στην Ελληνική κοινωνία, τόσο την τοπική της Θράκης όσο και την ευρύτερη της Ελληνικής Επικράτειας, η επίθεση που δέχθηκε το συνεργείο Γαλλικού τηλεοπτικού σταθμού στις Θέρμες της Ξάνθης, στο Πομακοχώρι που βρίσκεται στην εσχατιά της Ελλάδας, δίπλα στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα.
Πολλοί έγραψαν για το γεγονός. Και κανένας δεν έκρυψε την αλήθεια. Όμως, τι ήταν εκείνο το γεγονός ή οι λόγοι που «προκάλεσαν» την «έκρηξη» των τουρκοφρόνων της ευρύτερης ορεινής περιοχής της Ξάνθης; Γιατί και πως τελικά πολιορκήθηκε και απειλήθηκε με ακραία βία το σύνολο του γαλλικού τηλεοπτικού συνεργείου; Τι συνέβη στα παρασκήνια αυτής της τελικά όχι και τόσο παράξενης υπόθεσης, η οποία ήταν μάλλον αναμενόμενη; Τι έγινε όταν παρουσιάστηκε και άλλο τηλεοπτικό συνεργείο ξένου κράτους για να καλύψει το «γεγονός»; Πόση τρομοκρατία και πόση παρανομία μπορεί να...
ανεχθεί η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου από ανθρώπους που συστηματικά επιτίθενται κατά της ειρηνικής συμβίωσης χριστιανών και μουσουλμάνων της Θράκης; Πότε θα βρεθεί κάποιος εισαγγελέας για να ζητήσει την επιβολή του νόμου που ορίζεται από το Ελληνικό Σύνταγμα;

Ήταν σαν να ήμασταν σε εμπόλεμη χώρα“Τα όσα αντιμετωπίσαμε στις Θέρμες ήταν πραγματικά απίστευτα και μας θύμισαν καταστάσεις που έχουμε ζήσει σε αφρικανικές χώρες, άλλες εποχές, όπως η Τυνησία και το Τσαντ και μάλιστα σε περιόδους αναταραχής, όπως σε πολέμους ή σε δικτατορίες.
Πάντως ήταν μία εξαιρετικά δυσάρεστη κατάσταση, την οποία ποτέ δεν περιμέναμε να αντιμετωπίσουμε, ως ευρωπαίοι πολίτες, σε μία ευρωπαϊκή χώρα – μέλος της Ε.Ε.”. Με αυτά τα λόγια περιέγραψε η κα Έφη Τσελίκα (η οποία είναι η ελληνογαλλίδα ανταποκρίτρια στη χώρα μας τόσο για την γαλλική κρατική τηλεόραση, όσο και για το κρατικό ραδιόφωνο της ευρωπαϊκής αυτής χώρας), περιγράφοντας τα όσα βίωσε η ίδια και τα μέλη του συνεργείου του γαλλικού τηλεοπτικού σταθμού “TF3”, όταν βρέθηκε αντιμέτωπη ξαφνικά και χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα νωρίτερα, που να δικαιολογεί αυτή την αντίδραση, με ένα εξαγριωμένο πλήθος μουσουλμάνων κατοίκων του οικισμού των Θερμών, οι οποίοι τους προπηλάκισαν και τους κράτησαν σε ομηρία επί 6 ώρες, ζητώντας τους να παραδώσουν το υλικό που είχαν κινηματογραφήσει νωρίτερα από την καθημερινότητα, την ζωή και τα προβλήματα με τα οποία έρχεται αντιμέτωπη η μουσουλμανική μειονότητα της περιοχής μας.
Αιτία, σύμφωνα με τα όσα υποστήριζαν όλοι όσοι συμμετείχαν σε αυτή την αδιανόητη για πολιτισμένη χώρα πράξη, το γεγονός ότι στην καταγραφή των παραπάνω η μειονότητα χαρακτηριζόταν ως Πομάκοι και όχι ως Τούρκοι, όπως φαίνεται πως θα ήθελαν κάποιοι από την μειονότητα, ενώ παράλληλα τους αποδόθηκαν μέχρι και κατηγορίες για… κατασκοπεία (!), σα να μην είναι η περιοχή μέρος της ελληνικής επικράτειας…!

Αυτόπτης μάρτυρας αφηγείται…Μία ακόμη μαρτυρία, ενός ανθρώπου που έζησε τον εθνικισμό των τουρκοφρόνων της Θράκης, έρχεται να συμπληρώσει ψύχραιμα τα όσα συνέβησαν και τα οποία ουδόλως τιμούν και στηρίζουν την Ελληνικότητα της Θράκης. Μία μαρτυρία ενός ανθρώπου – παρατηρητή, γνώστη της περιοχής και των ιδιαιτεροτήτων που αυτή έχει –λόγω Ισλάμ-, αλλά που ποτέ δεν τολμούσε να φανταστεί καν πως οι τουρκόφρονες θα τολμούσαν να παίξουν με την φωτιά. Τουλάχιστον έτσι νόμιζε… πως η αντίδραση της επίσημης πολιτείας θα έπεφτε σαν φωτιά… Δεν ήξερε, μέχρι που το κατάλαβε, πως η ανυπαρξία του Ελληνικού Συντάγματος είναι απόλυτη σε αυτή την περιοχή.
Τριγυρνούσαν στο χωριό και συζητούσαν με τους κατοίκους. Οι τεχνικοί έκαναν διάφορα πλάνα. Η Εμινέ Μπουρουντζή και ο Ιμάμ Αχμέτ (συνοδοί του συνεργείου) μιλούσαν συνέχεια στην δημοσιογράφο και έκαναν συνεχείς αναφορές στην ιστορία, στον πολιτισμό, την εν γένει κουλτούρα και τα ευρύτερα χαρακτηριστικά της περιοχής.
Κάποια στιγμή, άρχισαν να ανεβαίνουν οι τόνοι. Ο παριστάμενος Ιμάμ Αχμέτ, πρώην δάσκαλος και στέλεχος – αρθρογράφος της Πομακικής εφημερίδας Ζαγάλισα, έδειξε να απομακρύνεται από το σημείο από όπου οι φωνές δυνάμωναν. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονταν επειδή ο Ιμάμ Αχμέτ υποστήριζε πως είναι Πομάκοι, ενώ πριν 12-13 χρόνια που υπηρετούσε ως δάσκαλος στην περιοχή, διαλαλούσε πως οι κάτοικοι είναι Τούρκοι…! Μάλιστα –έλεγαν και ξανα-έλεγαν οι κάτοικοι- πως απομακρύνθηκε από δάσκαλος
επειδή κάποια χρονιά δεν είχε δεχθεί τα βιβλία του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας και τα πέταξε έξω από το σχολείο, στο δρόμο. Ήθελε τουρκικά βιβλία!!!
Η κάμερα είχε εστιάσει στα λεγόμενα των Πομάκων κατοίκων, οι οποίοι απορούσαν πως είναι δυνατόν να έρχεται τώρα, ο ίδιος άνθρωπος και να τους λέει πως είναι Πομάκοι!!! «Γιατί; Επειδή τώρα είναι υπάλληλος του Εμφιετζόγλου;» φώναξε μία Πομάκα. «Γιατί μας περνάτε; Γιατί μας κοροϊδεύετε;»

Κατάσταση ομηρίας και απειλές με τσεκούριαΟι λιγοστοί παρευρισκόμενοι κάτοικοι ζητούσαν να φύγει ο Ιμάμ Αχμέτ. Αλλά, εκείνη τη στιγμή εμφανίστηκαν κάποιοι ενήλικες και κάποια παιδιά. Τα παιδιά πρέπει να ήταν περίπου 15 χρονών. Στάθηκαν από τις δύο πλευρές του γαλλικού συνεργείου. Στα χέρια τους κρατούσαν τσεκούρια… Οι ψυχραιμότεροι των ντόπιων κατοίκων προσπάθησαν να ηρεμήσουν τα πνεύματα… Βρισιές και απειλές άρχισαν να εκτοξεύονται αναίτια κατά των έκπληκτων και πανικόβλητων γάλλων και της δημοσιογράφου… Το δράμα τους είχε μόλις αρχίσει. Στεκόντουσαν μπροστά στους «γκρίζους λύκους» του χωριού, οι οποίοι έδειχναν αναποφάσιστοι να επιτεθούν, αλλά αυτό δεν μείωνε την ένταση των λεκτικών τους επιθέσεων και των απειλών με τα τσεκούρια…

Διακτιζινόμενοι τουρκόφρονες και τουρκικό τηλεοπτικό συνεργείοΔεν θα είχαν περάσει ούτε 15 λεπτά, όταν άρχισαν να έρχονται αυτοκίνητα. Πολλά αυτοκίνητα. Κατέβαιναν εξαγριωμένοι και έβριζαν, ενώ μέσα σε 10 λεπτά οι άνθρωποι αυτοί έγιναν εκατοντάδες. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι ερχόντουσαν από τον Εχίνο. Από απόσταση 45 χιλιομέτρων ορεινού δρόμου!!! Και ήταν αδύνατο να έχουν καλύψει όλη αυτή την απόσταση μέσα σε 15 λεπτά. Εκτός αν είχαν ξεκινήσει από την αφετηρία τους, πολύ πριν να ξεκινήσει να θερμαίνεται η ατμόσφαιρα στις Θέρμες…
Η δημοσιογράφος μάταια προσπαθούσε να μιλήσει. Κανείς δεν την άκουγε… Τότε, ανάμεσα από το πλήθος προχώρησε μία άλλη κάμερα, και μία κοπέλα. Η κυρία Έφη Τσελίκα πλησίασε την νεαρή και την ρώτησε με ελπίδα: Κι εσύ δημοσιογράφος; Ναι, της είπε η νεαρή ψυχρά. Από το τοπικό κανάλι TRT1… (Για όσους δεν γνωρίζουν, το TRT1 είναι το τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό κανάλι). Ούτε λίγο, ούτε πολύ, η νεαρή έλεγε στην Ελληνίδα δημοσιογράφο πως για την τουρκική κρατική τηλεόραση, η περιοχή ήταν τουρκική...

Διαβουλεύσεις αστυνομίας και «επιτροπής» τουρκοφρόνων
Μετά το σοκ αυτό, και μετά από κάποιες διαβουλεύσεις, έγινε μία επιτροπή που συζήτησε το γεγονός. Ήρθε και η αστυνομία. Τέθηκαν οι όροι απελευθέρωσης. Γιατί επρόκειτο για ομηρία. Όποιος ισχυριστεί το αντίθετο, είναι το λιγότερο ψεύτης, αν δεν είναι κάτι άλλο…
Αφού μετά από πολύ συζήτηση ικανοποιήθηκαν τα αιτήματα των αλλοφρόνων τουρκοφρόνων, το συνεργείο αποχώρησε με την συνοδεία της Ελληνικής Αστυνομίας, αφήνοντας πίσω του ένα ακόμη κομμάτι της Θράκης στον τουρκισμό και στα χέρια των ανθρώπων του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής.

Σκληρά ερωτήματα για τον Ιμάμ Αχμέτ
Τα ερωτήματα που πηγάζουν είναι πάρα πολλά, αλλά δεν είμαστε ούτε εισαγγελείς, ούτε αστυνομικοί διευθυντές, ούτε πολιτικοί, υπουργοί και πρωθυπουργοί για να σταθούμε μπροστά στα ευνόητα που έχουν καταντήσει πλέον ανόητα και ανύπαρκτα δικαιώματα επιβολής του νόμου, του Ελληνικού νόμου, στην Θράκη.
Η ανάμιξη του πρώην δασκάλου Ιμάμ Αχμέτ, όπως και ο απίστευτος χρόνος έλευσης των υπόλοιπων τουρκοφρόνων του Εχίνου, αλλά και η ύπαρξη τουρκικού τηλεοπτικού συνεργείου (της κρατικής τουρκικής τηλεόρασης)…
Ποιος είναι ο Ιμάμ Αχμέτ; Ακτιβιστής Πομάκος, υπέρ του Πομακικού Κινήματος, όπως το είχε πρωτογράψει έναν περίπου χρόνο πριν ο ίδιος στην Πομακική εφημερίδα Ζαγάλισα. Αίφνης μεταστραφής Πομάκος, όμως ο Ιμάμ Αχμέτ, αφού όπως δηλώνουν οι κάτοικοι της περιοχής, δούλευε ως δάσκαλος προπαγανδίζοντας τον εκτουρκισμό της περιοχής και των κατοίκων της. Ο ίδιος, μάλιστα, είχε ανοίξει μία φρεσκοσιδερωμένη τουρκική σημαία, ως ένδειξη του τουρκισμού του, όταν ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν είχε επισκεφθεί στο παρελθόν την πόλη της Κομοτηνής. Τι έχει να πει ο κύριος αυτός, ο οποίος σήμερα βρίσκεται υπό την προστασία του κυρίου Εμφιετζόγλου (αν και αμφιβάλουμε για το κατά πόσο ο εργοδότης γνωρίζει τι ακριβώς κάνει ο υπάλληλος).
Ο ίδιος άνθρωπος, ο Ιμάμ Αχμέτ, προ ημερών είχε δώσει συνέντευξη στη Βουλγαρική εφημερίδα "Σέγκα" (την τρίτη σε πωλήσεις σε ολόκληρη την Βουλγαρία) δημιουργώντας θύελλα διαμαρτυριών και αντιδράσεων, αφού ζητούσε από το Βουλγαρικό κράτος να συμπαρασταθεί στα νεαρά Πομακόπουλα, δίνοντας υποτροφίες, μαθαίνοντας την Βουλγαρική γλώσσα και άλλα λίαν επιεικώς φαιδρά. Αν και στη συνέχεια υπήρξε αιτιολόγηση από τοπική εφημερίδα της Κομοτηνής, η οποία αναφέρθηκε σε λάθος μετάφραση, το ερώτημα για τον ρόλο στην περιοχή του κυρίου Ιμάμ Αχμέτ συνεχίζει να πλανάται.
Θα μπορούσε, άραγε, ο ίδιος να απαντήσει στις αντιφατικότητες της ζωής του; Θα μπορούσε άραγε ο ίδιος να σκεφθεί ώριμα και να αρνηθεί να συνοδεύσει το Γαλλικό τηλεοπτικό συνεργείο, αφού υπήρχε σοβαρή πιθανότητα να εγείρει μνήμες και να προκαλέσει δυσάρεστες καταστάσεις;

Γιατί κατηγόρησαν τους Γάλλους για «κατασκοπεία»;
Μα, η ομηρία του Γαλλικού συνεργείου δεν έγινε εξαιτίας του κυρίου Αχμέτ. Έγινε επειδή ο όχλος εκτόξευε κατηγορίες για κατασκοπεία!!! Αόριστες οι κατηγορίες, αφού για κάτι τέτοιο θα έπρεπε να καλέσουν τις Ελληνικές Αρχές και όχι άλλους φανατικούς τουρκόφρονες της περιοχής…! Κατηγορίες, όμως, που στάθηκαν αφορμή για να παζαρέψουν και να «κόψουν» πλάνα τα οποία δεν επιθυμούσαν να υπάρχουν… Γιατί άραγε; Τι μπορούσε να έχει πάρει ο τηλεοπτικός φακός που θα ήταν δυνατόν να στοιχειοθετήσει την κατασκοπία; Τι έχουν να κρύψουν οι κάτοικοι της περιοχής; Φοβόντουσαν μήπως αργότερα φαινόταν κάτι που οι ίδιοι κρύβουν ή μήπως η κατηγορία εκτοξεύθηκε για να συνεγείρει τον όχλο;

Πώς μετακινήθηκαν σε 15 λεπτά μέσα στα βουνά;
Πώς, αλήθεια, ήξεραν και εμφανίσθηκαν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα οι φανατικοί της Άγκυρας; Πότε έμαθαν το τι συνέβαινε; Πώς κάλυψαν τόσο σύντομα μία πολύ μεγάλη απόσταση σε ορεινό οδικό δίκτυο, που δεν είναι και το καλύτερο για γρήγορη κάλυψη αποστάσεων; Πώς βρέθηκαν όλοι οι πρακτορίσκοι προύχοντες της Άγκυρας ταυτόχρονα στον ίδιο στενό γεωγραφικό χώρο;

Τουρκικό τηλεοπτικό συνεργείοΤο τηλεοπτικό συνεργείο εγείρει με την σειρά του πολλά ερωτηματικά, για την ταχύτητα αντίδρασής του, εκτός και αν γνώριζε για το γεγονός πριν αυτό συμβεί… Και αυτό θα ήταν δυνατόν, μόνο εάν είχαν ειδοποιηθεί από την προηγούμενη ημέρα για το πρόγραμμα των κινήσεων του Γαλλικού τηλεοπτικού συνεργείου. Η πρόκληση της νεαρής «δημοσιογράφου» του κρατικού τουρκικού τηλεοπτικού συνεργείου, που αναφέρθηκε ως «τοπικός τηλεοπτικός σταθμός», προδίδει πολλά περισσότερα από όσα ίσως θα ήθελε και η ίδια η Άγκυρα να μεταφερθούν προς την Ευρώπη. Γιατί, άλλο είναι η επίδειξη δύναμης και άλλο η παραδοχή επεκτατικών βλέψεων εις βάρος της Ελλάδας…!

Ήξεραν από πριν τι θα συμβεί;Γεγονός, πάντως, είναι πως όλος αυτός ο όχλος, μαζί με τους προύχοντες και το τουρκικό τηλεοπτικό συνεργείο ή γνώριζαν από πριν τον χρόνο εγκλωβισμού των Γάλλων ή… έχουν πτητικές ικανότητες (έχουν βγάλει φτερά, είναι γκουρού κ.α.)… Κι επειδή οι ενδείξεις συγκλίνουν στην πιθανότητα της πρότερης γνώσης (ή την συνεχή ενημέρωση), ο κύριος Ιμάμ Αχμέτ θα πρέπει να απαντήσει, μάλλον, σε πολλές ερωτήσεις πρώτα στον εργοδότη του (τον κύριο Εμφιετζόγλου, ο οποίος προσπαθεί να αναδείξει τον Πομακικό πολιτισμό και την Πομακική ιστορία) και αμέσως μετά στις υπηρεσίες ασφάλειας της Ελλάδας… οι οποίες βέβαια, τον κύριο Αχμέτ θα πρέπει να τον ρωτήσουν προκειμένου να δώσει επαρκείς απαντήσεις. Δηλαδή, θα πρέπει να ενδιαφερθούν για να διαλευκάνουν τι ακριβώς, γιατί και από ποιόν, συνέβη στις Θέρμες.
Νεαροί «Γκρίζοι Λύκοι»Κρατάμε την ύπαρξη των 5 νεαρών 15χρονων Πομάκων, οι οποίοι κρατώντας τσεκούρια απειλούσαν τους ανθρώπους του Γαλλικού τηλεοπτικού συνεργείου. Τα μειονοτικά σχολεία, οι τούρκοι δάσκαλοι, οι προσοντούχοι δάσκαλοι και τα τουρκικά βιβλία, σε συνάρτηση με φανατικούς ιμάμηδες (βλ. Αμέτ Μετέ) λειτουργούν προς την κατεύθυνση δημιουργίας γενίτσαρων μέσα από τους Πομάκους. Οι «Γκρίζοι Λύκοι» είναι στη Θράκη και μαθαίνουν στα νέα παιδιά να κρατάνε στα χέρια τους φονικά όπλα και όχι βιβλία… Αυτή είναι η Παιδεία της κυρία Διαμαντοπούλου και της κυρίας Δραγώνα; Αυτή την Παιδεία, όλοι οι κάτοικοι της Θράκης, χριστιανοί και μουσουλμάνοι, τους την χαρίζουμε για να την εφαρμόσουν στα σπίτια τους και στα δικά τους παιδιά…

Γιατί έγινε η επίθεση αυτή;
Μεγάλα ερωτηματικά για την σκοπιμότητα της επίθεσης αυτής, δημιουργήθηκαν την επόμενη ημέρα. Η ίδια η επίθεση εξέθεσε τους επιτιθέμενους στην υπόλοιπη Ευρώπη. Και όμως, σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε με απόλυτη ακρίβεια. Γιατί; Ποιοι λόγοι οδηγούν στην θυσία των «καλών εντυπώσεων» και στην δημιουργία «κακού κλίματος» που μία ομάδα ανθρώπων (μειονότητα) επιβάλει και επιλέγει ως εικόνα προς τον δυτικό κόσμο;
Σαφέστατα, η Άγκυρα επιλέγει το επόμενό της βήμα. Δεδομένης της ισχνής πολιτικής δύναμης (και διπλωματικής ανεπάρκειας του Ελληνικού ΥΠΕΞ) της Ελληνικής κυβέρνησης, η άσκηση πίεσης μέσα από την πιθανότητα ενός «εσωτερικού επεισοδίου», ίσως να αναγκάσει την Αθήνα να περάσει σε υποχωρήσεις, δεδομένης της επερχόμενης επίσκεψης Ερντογάν. Η μετατροπή σε μία “light” μορφή πρώιμης κατάστασης διαμαρτυρίας τύπου Κοσόβου (στα πολύ αρχικά του στάδια), είναι ένα σαφές μήνυμα ισχύος που πρέπει να ανησυχήσει όλους. Ιδιαίτερα, δε, τους υπεύθυνους τόσο στην κυβέρνηση όσο και στις σχετικές υπηρεσίες. Με την Ελλάδα σήμερα να απειλείται οικονομικά, κανείς δεν θα ήθελε μία «εκτροπή» που θα ζημίωνε πολλούς περισσότερους από τους Έλληνες και ιδιαίτερα τους πιθανούς πρωταγωνιστές…
Εμείς έχουμε υποβάλλει όλες τις ερωτήσεις. Μακάρι ο κύριος Ιμάμ Αχμέτ να απαντούσε και να ξεκαθάριζε τον ρόλο του απέναντι σε όλα αυτά που συνέβησαν. Εμείς κρατάμε αυτά που μία Πομάκα δήλωσε για τον κύριο Αχμέτ: «Τι έρχεται να μας πει τώρα; Μέχρι πριν από 2 χρόνια μας έλεγε ότι είμαστε Τούρκοι και τώρα, για να κάνει τον καλό στον Εμφιετζόγλου μας φέρνει τους Γάλλους και λέει ότι είμαστε Έλληνες!!! Να φύγει, να σταματήσει να μας κοροϊδεύει».