Σελίδες

Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Σκοπιμότητες με στοχο την ΝΔ τα περί επιστροφής μου

Σκοπιμότητες με στόχο να πλήξουν το εσωτερι κό της ΝΔ βλέπει ο Κώστας Κραμανλής τα σενάρια περί επιστροφής του. Αυτό τονίζει ο πρώην Πρωθυπουργός στους βουλευτές που συνομιλούν μαζί του.
 Πίσω από αυτά τα σενάρια συνεργάτες του Κώστα Καραμανλή φωτογραφίζουν ότι βρίσκονται το ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Καρατζαφέ ρης αλλά και η Ντόρα Μπακογιάννη καθώς βουλευτές που πρόσκεινται στην πρώην υπουργό κάνουν δηλώσεις περί επιστροφής του Κώστα Καραμανλή.
 Βουλευτές που συνομιλούν μαζί του τόνιζαν ότι ο Κώστας Καραμανλής αποχώρησε οικειοθελώς από την ηγεσία του κόμματος που υπηρέτησε σε όλη του την ζωή και φυσικά δεν διανοείτο να πράξει οτιδήποτε που αφορά στην ενότητα και στην πορεία του κόμματος υπό την νέα του ηγεσία.
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες τα σενάρια επιστροφής του Κώστα Καραμανλή προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη από τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει και ειδικά από την άστοχη οικονομική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Παράλληλα προσπαθούν – όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές – να οδηγήσουν τον Αντώνη Σαμαρά και τους βουλευτές της ΝΔ να ασχολούνται με την επιστροφή του πρώην Πρωθυπουργού.
Ρηγίλλης και Πλ. Μαβίλης βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή σε επίπεδο συνεργατών των δύο πλευρών προκειμένου να ακολουθηθεί κοινή γραμμή. Πάντως ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής σε συνομιλίες που έχει όλο αυτό το διάστημα με βουλευτές αλλά και με δημοσιογράφους δεν αφήνει κανένα παράθυρο ανοιχτό για την επιστροφή του. Άλλωστε όπως έχουν πει και στο παρελθόν συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού ο Κώστας Καραμανλής δεν θα έβλαπτε ποτέ την ενότητα της παράταξης.    

Αθήνα, 1 Οκτωβρίου 2010 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ του ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ

Στο δρόμο της Αργεντινής η Ελλάδα. Βρισκόμαστε στην πρώτη φάση του σοσιαλιστή Αλφονσίν. Οι συντεχνίες ξεπουλούν τους αγώνες των εργαζομένων, η δημόσια περιουσία παραδίδεται στις πολυεθνικές. Αν δεν ορθώσουμε τώρα το ανάστημά μας, μας περιμένει η δεύτερη φάση τύπου «μεσσία Μένεμ» και η τρίτη φάση τύπου «σοβαρού-συντηρητικού Ντε Λα Ρούα». Τελικός στόχος η διάλυση του κοινωνικού ιστού, η εκποίηση του εθνοχώρου μας.
Κατά γράμμα ακολουθεί η Ελλάδα, τη συνταγή της Αργεντινής, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές εκτιμήσεις του Πατριωτικού Μετώπου.
Βρισκόμαστε στην πρώτη φάση του «σοσιαλιστή» Αλφονσίν, με τον οποίο άρχισε η παράδοση της χώρας στο ΔΝΤ, στους τοκογλύφους και τις πολυεθνικές. Παράλληλα, στην ίδια αυτή φάση, όπως και στην Πατρίδα μας, οι συντεχνίες πρόδιδαν/προδίδουν την αγωνία και τους αγώνες των εργαζομένων και τα «αντιπολιτευόμενα» κόμματα, είτε ανέμεναν/αναμένουν το «πέσιμο του ώριμου φρούτου» απευθύνοντας νουθεσίες προς τους κυβερνώντες, είτε αναλίσκονταν/αναλίσκονται, με το να κατεβάζουν τα ελεγχόμενα από αυτούς συνδικάτα σε «ασκήσεις επαναστατικής γυμναστικής».
Επειδή η κατάσταση είναι άκρως τραγική για την Πατρίδα και τον Λαό μας, το Πατριωτικό Μέτωπο καλεί για μια ακόμη φορά όλους τους Έλληνες να αφήσουν στην άκρη τις κομματικές τους ταυτότητες, να ενταχθούν στο Πατριωτικό Κίνημα του ΠΑΜ και να πάρουν την υπόθεσή τους στα χέρια τους. Πάντα στο πλαίσιο μιας ειρηνικής, κοινωνικής επανάστασης φυσικά, αλλά αποφασιστικά και με εργαλείο τα δημοκρατικά δικαιώματα που απορρέουν από το ελληνικό Σύνταγμα.
Να επαναλάβουμε και πάλι πως μόνον όταν οι Αργεντινοί πήραν την υπόθεση στα χέρια τους, με σημαία τους τη σημαία της πατρίδας τους και μόνο, χωρίς «γκρούπες», «γκρουπούσκουλα», συντεχνίες και υπόλοιπα φρούτα του κομματικοπελατειακού συστήματος που διέλυσε τον κοινωνικό τους ιστό, κατάφεραν: Να διώξουν το ΔΝΤ, να επιστρέψουν στο εθνικό τους νόμισμα (πεσο), να κρατικοποιήσουν και πάλι τις ΔΕΚΟ, να δώσουν ελπίδα στους νέους ανθρώπους. Και σήμερα, μετά από πολλά βάσανα φυσικά και ταλαιπωρίες, να απολαμβάνουν ταχύτατους ρυθμούς ανάπτυξης, που πρόσφατα έφτασαν στο 11,8%!!!
Ας πάψουμε να έχουμε την φοβία που επιτήδεια καλλιεργούν οι «ατζέντηδες» των τοκογλύφων για κατάρρευση όλου του οικοδομήματος, από την επιστροφή στη δραχμή. Ας πάψουμε να αναζητάμε μέσα από τον άκρατο νεοφιλελευθερισμό και τον μονεταρισμό απαντήσεις στα προβλήματα της οικονομίας. Η ιστορία απέδειξε πως απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα δεν υπάρχουν, μέσα από την αθλιότητα που προσπαθούν να επιβάλουν οι διεθνείς απατεώνες-τοκογλύφοι. Οι απαντήσεις βρίσκονται μέσα στην ίδια την ελληνική κοινωνία, στις παραδοσιακές της αρχές της κοινωνικής αλληλεγγύης και των αγώνων για δημοκρατία αλλά και στους αγώνες των λαών όπως του αργεντίνικου αλλά και του ουγγρικού, οι οποίος απέδειξαν ότι μπόρεσαν να τα καταφέρουν.
Ας κλείσουμε τα αφτιά μας στην τρομοκρατία του συστήματος και των φερέφωνών τους, περί «εθνικιστών, ακροδεξιών, ακροαριστερών» και λοιπές ηλιθιότητες. Τα προβλήματα όπως απέδειξαν οι Αργεντινοί παλιότερα και σήμερα αποδεικνύουν και οι Ούγγροι, δεν έχουν «αριστερές-δεξιές» λύσεις. Έχουν λύσεις πάντα προς το συμφέρον του λαού και της αξιοπρέπειάς του. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένας αποφασισμένος λαός, να χρησιμοποιήσει τη δύναμη και τις εξουσίες που του δίνει το Σύνταγμα και να προχωρήσει στην Ελλάδα που ονειρευόμαστε.
Με τους άριστους στην πολιτική διαχείριση και με τους σοφότερους στο κοινοβούλιο. Και φυσικά με προτάσεις βγαλμένες όχι μέσα από θολοιδεολογίες, αλλά μέσα από την διεθνή εμπειρία των αγώνων των λαών για αξιοπρέπεια και δημοκρατία.
Γνωρίζουμε πως το καλύτερο σύστημα υγείας και παιδείας το έχουν οι Φιλανδοί, το καλύτερο σύστημα προστασίας της αγροτικής οικονομίας το έχουν οι Ολλανδοί, το καλύτερο σύστημα πάταξης της διαφθοράς το έχουν οι Νεοζηλανδοί, την καλύτερη εθνική άμυνα την έχουν οι Ελβετοί, το καλύτερο αγροτοσυνεταιριστικό σύστημα το έχουν οι Γάλλοι, την καλύτερη δικαιοσύνη (αιρετός δικαστής και εισαγγελέας, δικαστήριο ενόρκων) το έχουν οι Βορειοαμερικάνοι κλπ, κλπ. Δεν μας χρειάζονται ιδεολογίες της συμφοράς, οι οποίες το μόνο που κατάφεραν είναι να μας οδηγήσεις σε περιπέτειες. Χρειαζόμαστε λύσεις απλές, δοκιμασμένες και επιτυχημένες, για το συμφέρον του Λαού και της Πατρίδας μας.
Πρώτος μας στόχος να τους σταματήσουμε. Πριν μας βάλουν σε μεγαλύτερες περιπέτειες, όπως δυστυχώς έγινε στην Αργεντινή, όπου ο λαός, μέχρι να καταλάβει τι «του στήνουν», έχασε και πολύτιμο χρόνο αλλά και είδε τα παιδιά του να λιμοκτονούν. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από ένα Κίνημα, όπως το Πατριωτικό Μέτωπο, το οποίο δεν ζητά την ψήφο κανενός, δεν πρόκειται να παράξει επαγγελματίες πολιτικούς, δεν είναι «κόμμα-κονόμα-γωνιακό μαγαζί». Και επιτέλους να το πάρουμε απόφαση, πως η υπόθεσή μας, δεν είναι υπόθεση ταξική. Είναι υπόθεση συνολική της κοινωνίας μας, είναι υπόθεση του Πατριωτισμού των Ελλήνων. Όχι εκείνου φυσικά του υποτιθέμενου Πατριωτισμού που συνδέεται με απολυταρχικά καθεστώτα, ούτε και εκείνου του γελοίου τύπου, «ζήτω η Πατρίδα, ζήτω η Θρησκεία, τρία βιβλία 40 ευρώ». Αλλά εκείνου του Πατριωτισμού που έφτιαξε την Παλιγγενεσία, το έπος της Αλβανίας, την Εθνική Αντίσταση.
Εμπρός τα όνειρά μας να πάρουν εκδίκηση.

Αδύναμη η Κυβέρνηση να συγκρατήσει την κρίση

Πιο σκληρό γύρο λιτότητας φέρνει ο νέος προϋπολογισμός.Οι τιμές όλων των ειδών... τραβούν την ανηφόρα

• Η μεγάλη πλειοψηφία των Ηπειρωτών ήδη λέει ότι «δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε πλέον οικονομικά…».
Η κατάσταση όμως φαίνεται ότι θα χειροτερέψει ακόμη περισσότερο, αφού ο νέος προϋπολογισμός, που θα κατατίθεται στη Βουλή την άλλη εβδομάδα, θα προβλέπει νέο γύρο λιτότητας, με αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, στα τσιγάρα, στις συγκοινωνίες κλπ.
Οι πολίτες θα έρθουν αντιμέτωποι με την αύξηση στο 30% των προϊόντων και υπηρεσιών αλλά και του συντελεστή από 11% στο 13% όλων των προϊόντων και υπηρεσιών. Και αυτό, μετά την απόφαση να «παγώσει» προς το παρόν η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στα επίπεδα του πετρελαίου κίνησης.
Όλα, λοιπόν, δείχνουν ότι η χώρα γενικά και η Ήπειρος ειδικά βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο.
Όπως σχολιάζεται, μεγαλύτερη ανησυχία από τα ίδια τα μέτρα προκαλούν οι αντιφάσεις της κυβερνητικής πολιτικής και η αδυναμία της να διαμορφώσει συγκεκριμένο και ρεαλιστικό αναπτυξιακό σχέδιο, που θα περιορίσει τις επιπτώσεις από τη βαθιά οικονομική ύφεση.

ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ

Τα τιμολόγια της ΔΕΗ είναι ήδη ακριβά. Θα ακριβύνουν, όμως, ακόμη περισσότερο.
Και το σημαντικό είναι ότι θα «πάρει πάνω» κατά 50% το τιμολόγιο για τις χαμηλές καταναλώσεις ρεύματος. Το κοινωνικό τιμολόγιο θα ισχύσει μόνο για τις χαμηλότερες οικονομικά ομάδες.
Παράλληλα  σχεδιάζεται φορολογική επιβάρυνση στα φθηνά τσιγάρα, με στόχο την ενίσχυση των εσόδων του δημοσίου.
Επιπλέον στον προϋπολογισμό θα προβλέπονται και τα άλλα εισπρακτικά μέτρα που καθορίζει το μνημόνιο, όπως η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, τα πράσινα τέλη κυκλοφορίας και η ειδική εισφορά στις επιχειρήσεις.
Την ίδια στιγμή θα εφαρμοστούν τα μέτρα που προβλέπει ο πρόσφατος φορολογικός νόμος, όπως τα τεκμήρια δαπανών διαβίωσης και η τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας.
ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ;
Το ερώτημα για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα,  κυκλοφορεί από στόμα σε στόμα και δημιουργεί σύγχυση σε κάθε πολίτη, οποιουδήποτε οικονομικού επιπέδου.
Η κυβέρνηση και οι πάτρωνες του μνημονίου προωθούν όσο μπορούν την πιθανότητα ότι όλα θα πάνε καλά.
Δε λένε όμως, «εδώ που φθάσαμε θα τα καταφέρουμε, ή θα τα καταφέρετε, αναλόγως», λένε: «αν όλοι οι όροι του μνημονίου τηρηθούν χωρίς καμία παράλειψη έχετε πιθανότητα να σωθείτε».
Όπως επισημαίνουν έγκυροι οικονομικοί αναλυτές και η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και η… υπερκυβέρνηση του μηχανισμού στήριξης, ένα άγχος έχουν: Μη μπει σε πρόβλημα το τραπεζικό σύστημα.
Εκπρόσωποι επιχειρηματικών φορέων, όπως η Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, διατυπώνουν την εκτίμηση ότι η Ελλάδα δεν θα βγει εύκολα από την κρίση και πάντως όχι νωρίτερα από μία πενταετία.

 

Η Ελλάδα ως πειραματόζωο του Σκιόππα

Στο μικροσκόπιο του Τομμάζο Παντόα Σκιόππα βρίσκεται από χθες η Ελλάδα. Το think tank του συμβούλου του πρωθυπουργού διοργανώνει Forum στην Βαρκελώνη, με αφορμή την ελληνική οικονομική κρίση. Χθες και σήμερα η δεξαμενή σκέψης του κ. Σκιόππα «Notre Europe» οργανώνει το Forum των Ευρωπαϊκών Think Tanks 2010 με την υποστήριξη της Νομαρχίας της Καταλονίας, του καταλανικού think tank CIDOB και σε συνεργασία με το Aspen France, το Agence Europe και τα μέλη του European Policy Institute Network (EPIN). Θέμα του συνεδρίου, στο οποίο λαμβάνουν μέρος εκπρόσωποι πενήντα περίπου ευρωπαϊκών think tanks, πολιτικές και επιχειρηματικές προσωπικότητες, συνδικάτα και μέσα ενημέρωσης, είναι «Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη: Πού βρισκόμαστε; Πρέπει να την ενισχύσουμε και πώς;». Όπως έχει ανακοινωθεί, η «ελληνική οικονομική κρίση» στις μέρες μας έφερε αυτό το ευαίσθητο θέμα στο επίκεντρο όλων των συζητήσεων και αναγγέλλεται μια «εμπνευσμένη άσκηση brainstorming»!

Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι φωνές διαμαρτυρίας και η αμφισβήτηση όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα των μέτρων που μέχρι στιγμής έχει λάβει η κυβέρνηση. Η τρόικα πηγαίνει και έρχεται, αλλά τα «αγκάθια» που εντοπίζει παραμένουν τα ίδια, με κορυφαίο αυτό του πληθωρισμού. Στην πραγματικότητα ο περίφημος «μηχανισμός στήριξης» αποδεικνύεται στην πράξη πως ήλθε αργά, ενώ τα 110 δις ευρώ του δανείου σύντομα θα αποδειχθούν σταγόνα στον ωκεανό των δανειακών αναγκών της χώρας. Το 2013 που θα αρχίσει η διαδικασία αποπληρωμής του η Ελλάδα θα αναζητεί παράλληλα στις αγορές δάνεια ύψους 277 δις ευρώ.
Επί όλων αυτών παραμένει άγνωστο τι προτείνουν στην κυβέρνηση οι μεγαλόσχημοι σύμβουλοι του πρωθυπουργού, οι οποίοι μάλιστα διαφωνούν και μεταξύ τους. Για παράδειγμα, ο Τζότζεφ Στίγκλιτς έχει υποστηρίξει ότι οι αγορές κατευθύνονται από την απληστία. Στον αντίποδα, όμως, βρίσκεται ο Τομμάζο Παντόα – Σκιόππα, που επιμένει ότι οι αγορές δεν κατευθύνονται από την απληστία, αλλά από τον φόβο. Κι’ αυτός κατά τη γνώμη του είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο οι αγορές μέχρι στιγμής έχουν «ξεχειλίσει» από νευρικότητα.
Υπό αμφισβήτηση τελεί πλέον και αυτός καθαυτός ο μηχανισμός στήριξης. Ο Σκιόππα πιστεύει ότι η απόφαση για τη δημιουργία του έπρεπε να είχε ληφθεί δύο μήνες νωρίτερα και πως η Ευρωπαϊκή Ένωση καθυστέρησε δραματικά να παρέμβει, κάτι που όφειλε να πράξει όταν οι αγορές ήσαν λιγότερο «νευρικές». Η μοιραία αυτή καθυστέρηση αποδίδεται από τον σύμβουλο του πρωθυπουργού στις «δημοκρατικές διαδικασίες» που απαιτούν χρόνο έως ότου σφυρηλατηθεί η πολιτική βούληση και το πολιτικό περιβάλλον που θα επέτρεπε την πλήρη αλλαγή πορείας. Με λίγα λόγια, η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ χρειάσθηκε να καθυστερήσει για αρκετούς μήνες την λήψη μέτρων, ώστε αυτά να απέχουν όσο το δυνατόν περισσότερο από την περίοδο των προεκλογικών υποσχέσεων.
Ήδη από τον περασμένο Ιούνιο, ο κ. Σκιόππα είχε δηλώσει πως οι ευρωπαϊκές αποφάσεις του Μαΐου απλώς επιτρέπουν στην Ελλάδα να κερδίσει χρόνο, ενώ στην πραγματικότητα δεν αντιμετωπίζουν τα βαθύτερα αίτια της κρίσης εμπιστοσύνης. Ειδικά για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Παντόα – Σκιόππα υποστηρίζει πως η Ευρώπη έχει αποτύχει όσον αφορά στη διαδικασία απευθείας συλλογής φορολογικών εσόδων. Και προτείνει τη δημιουργία ενός ή δύο «ευρωπαϊκών φόρων» που η Ένωση θα μεταφέρει απευθείας από την τσέπη των Ευρωπαίων πολιτών στα θησαυροφυλάκιά της.
Κατά τη γνώμη του, η παρούσα διαδικασία οφείλεται στο γεγονός ότι τα κράτη-μέλη χρησιμοποιούν τα εθνικά συστήματα φορολόγησης ως φίλτρο ασφαλείας μεταξύ των φορολογουμένων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ελέγχουν τις πηγές χρηματοδότησης των Βρυξελλών. Πιστεύει, όμως, ότι αυτό είναι λάθος. Και πως δεν υπάρχει ομοσπονδία στον κόσμο όπου οι ομοσπονδιακοί φόροι περνούν μέσω των τοπικών κυβερνήσεων, φέρνοντας ως παραδείγματα τις πολιτείες των ΗΠΑ, τις επαρχίες του Καναδά και τα Lander της Γερμανίας.