Σελίδες

Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Μεγάλη παράταξη και όχι μικρό κόμμα η ΝΔ

ΧΑΡΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ



Στην περίπτωση του απογοητευτικού αποτελέσματος της 6ης Μαίου ισχύει το ουδέν κακόν αμιγές καλού. Διότι προφανώς το σοκ που υπέστησαν τα στελέχη και οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας αφύπνισαν την ηγεσία της, η οποία όλους τους προηγούμενους μήνες υποβάθμισε τα παραταξιακά χαρακτηριστικά της «μεγάλης παράταξης», προκρίνοντας εκείνα του «μικρού κόμματος».
Η Νέα Δημοκρατία δεν έχασε, όπως πολλοί πιστεύουν, την περασμένη Κυριακή. Δεν έφυγαν γύρω στο ένα εκατομμύριο ψηφοφόροι γιατί δεν τους άρεσε ο Σαμαράς. Για να θυμηθούμε τον Γιάννη Λούλη, όλοι αυτοί της γύρισαν την πλάτη, γιατί η Νέα Δημοκρατία δεν άλλαξε. Παρέμεινε «φθαρμένο προϊόν». Δεν άνοιξε τις πόρτες της στη κοινωνία, όπως είχε δεσμευθεί ο πρόεδρός της, ενώ αντικατέστησε τους «μηχανισμούς» με...

Πότε θα κάνη ξαστεριά για την Βόρειο Ήπειρο.

andreas
Στους καιρούς μας επικρατεί η σύγχυση και η κοινωνική αναστάτωση. Όλα έχουν γίνει άνω - κάτω. Όλα βρίσκονται σε μια συνεχή δίνη, ακόμη και αυτά τα εθνικά θέματα, ώστε πολλοί να πιστεύουν -χωρίς να λαθεύουν - ότι πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Αφήνουμε το Κυπριακό, την Θράκη, το Σκοπιανό και το Αιγαίο, κι' ερχόμαστε στο ζήτημα της Βορείου Ηπείρου. Για παράδειγμα, στην Ιστορία που διδάσκεται στα Λύκεια της Αλβανίας, οι μαθητές διαβάζουν κι' ακούνε τα ανιστόρητα εκείνα, ότι τάχα τα Ιωάννινα και ολόκληρη η ελεύθερη Ήπειρος είναι ... αλβανικές περιοχές, που κάποτε θα ενωθούν με την σημερινή Αλβανία και θ' αποτελέσουν την ... "Μεγάλη Αλβανία", μαζί και με τις περιοχές της Φλώρινας και της Καστοριάς.
Όμως, το εξοργιστικό δεν είναι το τι υποστηρίζουν οι Αλβανοί, αλλά το τι κάνουν οι ιθύνοντες στην Ελλάδα. Γιατί, επί τέλους, οι γείτονες "γράφουν" την Ιστορία στα μέτρα τους κι' όπως τους αρέσει. Το εξοργιστικό είναι, ότι οι ημέτεροι, όταν τους θέτουν το ζήτημα αυτό, απαντούν ότι το ... μελετάνε ! Θαυμάσια δικαιολογία, για να καλύπτουν την αδράνεια και την αδυναμία τους για μια δυναμική εθνική εξωτερική πολιτική. Θυμίζει την στρουθοκάμηλο, που όταν την σημαδεύουν οι κυνηγοί, κρύβει το κεφάλι της στην άμμο, νομίζοντας ότι έτσι θα γλυτώση από τον κίνδυνο ...
Αλλά στην Βόρειο Ήπειρο δεν είναι μόνο το παραπάνω πρόβλημα. Είναι πολλά, Και πρώτα - πρώτα, είναι η διάσπαση της Βορειοηπειρωτικής Ηγεσίας. Εμείς την έχουμε επισημάνει από καιρό. Μάλιστα, στην περυσινή εκδήλωση στο Δελβινάκι, σε μια δραματική αποστροφή της ομιλίας μας, κάνοντας λόγο γι' αυτό το θλιβερό...

«Ο Τσίπρας μετέφερε το λύκειο Αμπελοκήπων στην πολιτική-Γελοιοποιείται»

Στην εκλογική επιτυχία του 2,15%, την επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τα ψευτοδιλήμματα του Μνημονίου αναφέρθηκε ο πρόεδρος της «Δημιουργίας Ξανά» Θάνος Τζήμερος, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση πως το κόμμα του θα μπει στη Βουλή στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Μιλώντας στον ιστότοπο news247.gr, ο κ. Τζήμερος αναφέρθηκε στο Μνημόνιο, θεωρώντας πως όλη η συζήτηση που διεξάγεται γύρω από αυτό είναι παραπλανητική.
«Το διάβασα το Μνημόνιο και υπάρχουν κάποια πράγματα στα οποία διαφωνώ. Τα περισσότερα όμως που περιέχονται στο μνημόνιο, θα σας εκπλήξει, αλλά περιλαμβάνονται στα προγράμματα των μεγάλων κομμάτων. Θα περίμενα να γίνονται συζητήσεις για επιμέρους προβλέψεις του Μνημονίου. Για το Μνημόνιο η άποψή μας είναι ότι η συζήτηση που καταλήγει σε ένα "ναι" ή ένα "όχι" στην πολιτική ζωή είναι ντροπή. Δεν είναι όλα μαύρο-άσπρο».
Μιλώντας για τη Δημιουργία Ξανά, τόνισε πως το κόμμα του δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τα παλαιά κόμματα τα οποία δεν έχουν δημοκρατικές διαδικασίες λειτουργίας.
«Εμείς δουλεύουμε διαφορετικά. Κανείς στο κόμμα δεν με προσφωνεί πρόεδρο. Θέλουμε...

Aπειλητικές επιστολές από τον ΣΥΡΙΖΑ σε εφοπλιστές; Αν θέλουμε πιστεύουμε την διάψευση...

Αναστάτωση έχει προκληθεί αυτή τη στιγμή στο επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς γνωστοί εφοπλιστές έλαβαν απειλητική επιστολή από το κόμμα! Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ διευκρινίζει ότι πρόκειται για προβοκάτσια και τα στελέχη του κόμματος δεν έχουν καμία σχέση με το γεγονός. Όπως επισημαίνεται, «Μόλις τώρα ενημερωθήκαμε, ότι τουλάχιστον ένας πειραιώτης εφοπλιστής έλαβε μέσω courier απειλητική επιστολή με ημερομηνία 7 Μαΐου, η οποία δήθεν προέρχεται από τη Συντονιστική Επιτροπή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Πειραιά. 
Είναι προφανές ότι πρόκειται για στημένη προβοκάτσια, εναντίον του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ενδεχομένως, τέτοιες επιστολές, να έχουν σταλεί και σε άλλους. Καταγγέλλουμε αυτή την προβοκάτσια. Θα συγκεντρώσουμε άμεσα ακριβέστερα στοιχεία γι’ αυτήν και θα πράξουμε κάθε τι, ώστε να αποκαλυφθούν οι εμπνευστές της και να διωχθούν με βάση τους νόμους.
Στο μεταξύ, παρακαλούμε όποιον έλαβε επιστολή με παρόμοιο περιεχόμενο, να μας ενημερώσει άμεσα».

Αλλάζει όνομα, σύμβολα, ιδρυτική διακήρυξη και τις λίστες υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ

Αποφασισμένος να προχωρήσει σε ριζικές ανατροπές στο ΠΑΣΟΚ που θα αλλάξουν την φυσιογνωμία του, ενόψει των εκλογών που θα γίνουν πιθανότατα μέσα στον Ιούνιο, είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, το αμέσως επόμενο διάστημα πρόκειται να αλλάξει τα πάντα στο κόμμα ξεκινώντας από το όνομα και το σύμβολο του, μέχρι την ιδρυτική του διακήρυξη.
Παράλληλα θα προχωρήσει σε αλλαγές προσώπων στην ηγετική ομάδα ενώ θα αλλάξει και τις λίστες των υποψήφιων βουλευτών χωρίς να τηρήσει την σειρά εκλογής που προέκυψε την Κυριακή και...

Μήπως είδε κανείς τον ... καπετάνιο; Οταν το πλοίο βυθίζεται ... το εγκαταλείπουν τα ποντίκια!!



Αθανάσιος Τσίγκας στο aegeantimes.gr 


Οι εκλογές της 6ης Μαΐου είναι πλέον τετελεσμένο γεγονός, τα αποτελέσματα αιφνιδίασαν ακόμη και τον πιο έμπειρο μελετητή-γνώστη εκλογικών αναμετρήσεων, αφού πέραν της πτώσης του δικομματισμού (που λίγο-πολύ όλοι περίμεναν), όμως ούτε στα πιο εφιαλτικά όνειρα των επιτελείων τους δεν περίμεναν να δουν, αυτόν τον καταποντισμό στην κλίμακα ποσόστωσης.

Μετά την επισημοποίηση του εκλογικού αποτελέσματος, σβήνει ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ, τρεμοπαίζει η δάδα της ΝΔ, αφού τα ποσοστά που συγκέντρωσαν, αποτελούν το ναδίρ της καταστροφικής πορείας τους, μέχρι σήμερα τουλάχιστον. 

Αναφέρω την επισήμανση, μέχρι σήμερα, καθόσον εκτιμώ ότι οι εξελίξεις, μετά τα εκλογικά αποτελέσματα, θα είναι ραγδαίες και συνταρακτικές στην ραχοκοκαλιά των δύο πρώην μεγάλων κομμάτων και στην μετέπειτα ομαλή λειτουργία τους. Οι φωνές διαμαρτυρίας πληθαίνουν, ένθεν και ένθεν, φωνές που έχουν να κάνουν με τους αυλοκόλακες...

ΣΥΡΙΖΑ: Φταίνε οι δημοσιογράφοι αλλά και...ΔΕΝ εχουμε πρόγραμμα! - Διαφοροποίηση και για το χαράτσι

Κατα την πάγια τακτικη των μεγαλων κομματων και ο ΣΥΡΙΖΑ οταν κατι δεν παει καλα βρισκει ποιος φταιει σχετικα ευκολα....Οι ...δημοσιογραφοι (αλλα και οι πολιτες γιατι οι bloggers τουλαχιστον οι περισσοτεροι ειναι πολιτες και οχι δημοσιογραφοι).
΅Εντυπωση πάντως προκαλει η παραδοχη πως το πρόγραμμά τους, κυρίως το οικονομικό του σκέλος, δεν είναι δουλεμένο στην παραμικρή λεπτομέρεια, απο την άλλη βέβαια δεν θα πρεπει να ξεχναμε πως ο Π. Λαφαζανης εκ των ιστορικων...

Συμφωνία-έκπληξη: Η Κίνα θα αγοράζει πετρέλαιο από το Ιράν σε γουάν!

Μια ανατρεπτική κίνηση στην πετρελαϊκή σκακιέρα πέτυχε η Κίνα, η οποία στο εξής θα αγοράζει πετρέλαιο από το Ιράν, πληρώνοντας σε γουάν, σύμφωνα με ιρανικές διπλωματικές πηγές.

Με την κίνηση αυτή στην ουσία τίθεται στο περιθώριο το δολάριο – νόμισμα με το οποίο γίνονταν μέχρι σήμερα οι αγοραπωλησίες αργού - και αρχίζει να χρησιμοποιείται ένα εθνικό νόμισμα, βάζοντας δυναμικά στο παιχνίδι τον αναδυόμενο οικονομικό γίγαντα, την Κίνα. Κι αυτό γιατί οι κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα, δεν επιτρέπουν στο Ιράν να δέχεται δολάρια.

Η Κίνα ήταν και παραμένει η σημαντικότερη αγοράστρια ιρανικού αργού στον...

Ο υπάρχων Κομμουνισμός... η μήτρα του Ναζισμού, Όχι ως ιδεολογία, αλλά μεταμορφωμένο ως πρόσχωμα ενάντια στα συμφέροντα της ανθρωπότητας !!


ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΤΑΙΝΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΑΙΧΘΗΚΕ ΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ !! ΤΥΧΑΙΟ ;; 


  

Επιστρέφει την εντολή ο Τσίπρας - Νέες εκλογές προ των πυλών


Επιστρέφει την εντολή ο Τσίπρας - Νέες εκλογές προ των πυλών


Σήμερα το βράδυ, μετά την ομιλία του ενώπιον της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στην αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή, καταθέτει ο Αλέξης Τσίπρας την διερευνητική εντολή.
Η απόφαση για την επιστροφή της διερευνητικής εντολής ελήφθη χθες κατά την διάρκεια μακράς σύσκεψης που έγινε στην Κουμουνδούρου και πριν από την συνάντηση του κ. Τσίπρα με τους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο καθώς στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι αν δεχτούν ψήφο ανοχής από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα στρέψουν εναντίον τους, τούς πολίτες που ψήψισαν την συμμαχία στις εκλογές της 6ης Μαϊου.
Η πρόκληση τόσο από την πλευρά της Συγγρού όσο και από το ΠΑΣΟΚ προς τον κ. Τσίπρα να κυβερνήσει με την στήριξή τους είναι γεγονός ότι «ζόρισε» τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έψαχναν έναν εύσχημο τρόπο να ακυρώσουν την διαδικασία της διερευνητικής εντολής χωρίς να φανεί ότι είναι οι ίδιοι που ευθύνονται για την νέα προσφυγή στις κάλπες.
Ως εκ τούτου επέσπευσαν τις διαδικασίες οι οποίες αρχικώς επρόκειτο να ολοκληρωθούν την Πέμπτη και αποφάσισαν να ορίσουν τα ραντεβού με τους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο που τα είχαν αφήσει για...

Το πόκερ της κυβέρνησης




Ενδιαφέρουσα η θέση του Τραϊανού πλην όμως δεν αρνείται την δεδομένη αδυναμία τόσο του Τσίπρα, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ σαν πολιτικού σχηματισμού, να κυβερνήσει την χώρα. Εξ άλλου η «λαϊκή εντολή», έτσι όπως αυτή εκφράσθηκε την  περασμένη Κυριακή, δεν δίνει ξεκάθαρα σε κανέναν την εντολή ελιγμών επ' ονόματι του ελληνικού λαού. Η θέση της έμπειρης και «προσγειωμένης» Παπαρήγα  θα έπρεπε να τους προβληματίσει και να παραδειγματισθούν. Κατά την γνώμη μου, εκτός από εγωισμό, η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του Τσίπρα  αποκαλύπτει την φασιστική νοοτροπία της αριστεράς. Οδυσσεύς
Η ευκαιρία του Τσίπρα και ...η μπλόφα των 4 δις ευρώ.
Το πόκερ της κυβέρνησης.
Δωσίλογοι και Τρόικα προσπαθούν να παγιδεύσουν τον Τσίπρα και το ΣΥΡΙΖΑ.
Προσπαθούν να "ακυρώσουν" την εντολή του ελληνικού λαού.
Υπάρχουν παιχνίδια, τα οποία μπορείς ως παρατηρητής —και χωρίς να παίρνεις μέρος ο ίδιος σε αυτά— να τα παρακολουθείς και να καταλαβαίνεις την εξέλιξή τους σχεδόν ισότιμα με τους πρωταγωνιστές τους και παιχνίδια όπου αυτό δεν συμβαίνει. Σε παιχνίδια, όπως το σκάκι, για παράδειγμα, καταλαβαίνεις τις κινήσεις των παικτών και μπορείς ακόμα και ως παρατηρητής να "ζεις" το παιχνίδι σε πραγματικό χρόνο. Μπορείς ακόμα και να "επέμβεις" σε αυτό, προειδοποιώντας τον έναν ή τον άλλο παίκτη για τις συνέπειες μιας κίνησης ή για τον τρόπο αντιμετώπισης ενός προβλήματος. Υπάρχουν όμως παιχνίδια όπου δεν μπορείς να καταλάβεις τι συμβαίνει. Ένα τέτοιο παιχνίδι είναι το πόκερ. Εκεί ο κάθε παίκτης γνωρίζει μόνον ό,τι αφορά τον ίδιο και ο...

Γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει εκλογές; Τι θα φέρει στο ΠΑΣΟΚ μια νέα εκλογική αναμέτρηση σε ένα μήνα



Λάζαρος Ελευθεριάδης στο aegeantimes.gr 
Την ιστορία την γράφουν πάντα οι νικητές. Αλλά, οι ηττημένοι καιροφυλακτούν και εκδικούνται. Λαός ο οποίος δεν έχει μνήμη δεν έχει και μέλλον.

θα μπορούσαμε λοιπόν, να πούμε, ότι τρεις είναι οι βασικές παραλλαγές υπό τις οποίες έκανε την εμφάνισή του στο προσκήνιο της ιστορικής εμπειρίας ο “Σοσιαλισμός”, ως πολιτική ιδεολογία αλλά και ώς κοινωνική εφαρμογή : 

- Η μαρξιστική παραλλαγή, που εγκαθιδρύθηκε στη Ρωσία τον Οκτώβριο του 1917 με τον Λένιν. Οι πρωτεργάτες όμως του σπουδαίου αυτού ιστορικού εγχειρήματος αρνήθηκαν να στηρίξουν την εξουσία τους σε δυνάμεις πέραν του κομμουνιστικού κόμματος, ο πλήρης έλεγχος του οποίου συν τω χρόνω περιήλθε στην απόλυτη κυριαρχία ενός ανθρώπου, του Ιωσήφ Στάλιν, που διαδέχθηκε τον Λένιν μετά τον θάνατό του στην ηγεσία του ΚΚΣΕ. 

Έτσι η μορφή αυτή του σοσιαλισμού, λόγω της μονοκομματικής κυρίως διάρθρωσής της, εκφυλίστηκε σε ολοκληρωτικό καθεστώς, όχι και απο τα καλύτερα, τα οποία, γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα. 

- Ο Δημοκρατικός Σοσιαλισμός αντίθετα, επηρεασμένος από το πάθημα της ρωσικής εμπειρίας, εμμένει στη σύζευξη της Ατομικής Ελευθερίας με την Κοινωνική Δικαιοσύνη, την οποία (σύζευξη) μόνο η πολυκομματική διάρθρωση, μπορεί να...

Μήνυμα αγάπης,ειρήνης,ανθρωπιάς και δημοκρατίας από την Νατάσσα Μποφίλιου: "Να πεθάνετε φασίστες, μέλη και ψηφοφόροι..."!!!.

Για όσους δεν την ξέρετε, μην νομίζετε ότι χάνετε και τίποτε! Και ανεβάζω το κείμενο γιατί απολαμβάνω  αυτού του είδους «δημοκρατικών» συμπεριφορών... Οδυσσεύς


Δείτε την είδηση με το μήνυμα αγάπης και δημοκρατίας, της ξανθιάς και μην παραξενεύεστε: Πάντα τέτοιοι ήταν οι δημοκράτες... 
"Πάρα πολλοί εκφράζουν τον θυμό και την αγανάκτησή τους σε αυτή την πρωτοφανή για τα ελληνικά πολιτικά δεδομένα είσοδο της Χρυσής Αυγής στη Βουλή, με ακραίες δηλώσεις. Η Νατάσσα Μποφίλιου για παράδειγμα δεν έμεινε απλά στην έκπληξη αλλά πέρασε στην επίθεση γράφοντας στο twitter της..
"Κτήνη, αλήτες, σας δόθηκε και σημασία. Να πεθάνετε φασίστες, μέλη και ψηφοφόροι, προς ένδειξη σεβασμού στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια"
ethel-sinadelfos

Ποιανού το λάκκο σκάβει η Άγκυρα (4). Δυο σενάρια για την Τουρκία




Στο δυο τελευταία άρθρα μας ασχοληθήκαμε με τις εξελίξεις κυρίως στα ανατολικά της Τουρκίας, και αναδείξαμε το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός ημιανεξάρτητου κουρδικού κράτους στο Νότιο Κουρδιστάν (Βόρειο Ιράκ), με την υποστήριξη της ίδιας της Τουρκίας. Μάλιστα, κλείνοντας το τελευταίο μας άρθρο λέγαμε:
«Εν κατακλείδι, βρισκόμαστε στο ενδεχόμενο δημιουργίας μιας ιδιότυπης τουρκο-κουρδικής ομοσπονδίας, που βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα θα δημιουργήσει έναν οικονομικό γίγαντα που θα ελέγχει νερά, πετρέλαια και αγωγούς στην περιοχή, μια δύναμη που μπορεί να περιθωριοποιήσει Ελλάδα και Κύπρο. Εκτός κι αν ....»
Στο άρθρο μας αυτό θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε τα δεδομένα και να προβάλλουμε τα γεγονότα στο χρόνο, επί τη βάσει δυο σεναρίων.
Πριν το κάνουμε όμως αυτό, καλό είναι να θυμίσουμε στους αναγνώστες μας ότι η Τουρκία, μόλις πριν από 12 χρόνια χαρακτήριζε με τον πιο επίσημο τρόπο την ίδρυση κουρδικού κράτους στο Νότιο Κουρδιστάν ως casus belli, το οποίο αναγκάστηκαν να αποσύρουν λόγω της αποφασιστικότητας των Κούρδων και των πιέσεων της Ουάσιγκτον, που...

Να γίνει τώρα ο Τσίμπλας πρωθυπουργός και να κάνει αυτά που είπε! Να τα κάνει, να γίνει κυβέρνηση και να σώσει την Ελλάδα!


“Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πει ότι η επιλογή του είναι μέσα στο ευρώ. Θα προβούμε και σε δημόσιο έλεγχο των τραπεζών. Έχουμε δώσει ή θα δώσουμε ως ελληνικός λαός, 200 δισ. στις ελληνικές τράπεζες για να τις σώσουμε τα οποία ανήκουν στο λαό. Επομένως με  το δημόσιο έλεγχο θα εγγυηθούμε καταθέσεις και θα έχουμε χρήματα για την ανάπτυξη. Και το τρίτο, άμεση κατανομή του πλούτου για να έχουμε ανάπτυξη και να δώσουμε μισθούς και συντάξεις που πρέπει να αποκατασταθούν”, τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄ Αθηνών Δημήτρης Στρατούλης,
Απαιτώ ΤΩΡΑ Τσίμπλα πρωθυπουργό! Να κάνει κατανομή πλούτου για να υπάρχει ανάπτυξη! Δηλαδή να πάρει τα χρήματα (καταθέσεις του Α) για να δώσει μισθούς και συντάξεις στους δημοσίους.  Σαν δημόσιο θα εγγυηθεί τις καταθέσεις και θα έχουν χρήματα για ανάπτυξη! Είναι πανεύκολο και τόσο απλό. Σοσιαλισμός στο μεγαλείο του. Πάρε τα χρήματα του Παύλου και δώστα στον Πετρό. Πώς θα γίνει αυτό μέσα στο Ευρώ? Μικρολεπτομέριες….

Η Ελλάδα απέναντι σε… συνιστώσες



ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΧΡΑΚΗΣ

Η συντηρητική παράταξη βγήκε από τις πρόσφατες εκλογές βαθύτατα λαβωμένη. Πλήρωσε την αναγκαστική της συμμετοχή στην Κυβέρνηση του Δεκεμβρίου μετά την απόλυση – φιάσκο του αντιεξουσιαστή Πρωθυπουργού.Σήμερα όμως ζούμε τη λογική του παραλόγου με έναν ηγέτη των καταλήψεων να είναι εντολοδόχος πρωθυπουργός.
Σήμερα ζούμε τις πολιτικές συνέπειες των ενοχών μας και των ανοχών μας.
Η πίκρα και η οργή του κόσμου εκφράστηκε. Η ανησυχία του όμως παραμένει.
Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών πλέον...

Μηδενισμός χωρίς αμορτισέρ


 
Έχουμε μεγαλώσει με δεξιά, αριστερά και κεντρώα κόμματα. Αυτή όμως η χαρτογράφηση είναι ένα τεράστιο ψέμα. Τεράστιο ψέμα βεβαίως είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αριστερό κόμμα. Το ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αριστερό κόμμα, το τί είναι θα το δούμε παρακάτω. Πριν αναλύσουμε, ας κάνουμε έναν μικρό και βαθύ πρόλογο.
(Το άρθρο είναι σημαντικό αλλά σχετικά δύσκολο, παρακαλώ κάντε υπομονή)
Η πάνσοφη ελληνική γλώσσα γέννησε την λέξι “μαθηματικά”. Αυτή η λέξις, όπως και όλες οι ελληνικές λέξεις, δεν είναι μια λέξη Τοτέμ. Στην Ελληνική δεν υπάρχουν λέξεις τοτέμ. Κάτι σημαίνει.
Τα μαθηματικά ετυμολογούνται από την μάθηση, το μανθάνω, και ‘μαθηματικός’  δεν είναι ο ‘νουμερολόγος’ αλλά αυτός που του αρέσει η μάθησις.
Έγραψα επίτηδες “νουμερολόγος” γιατί εάν έγραφα “αριθμολόγος” θα έπρεπε να κάνω μια επιπλέον ανάλυση για την λέξι “αριθμός” που έχει ρίζα το ‘αραρίσκω’ δηλαδή ομαδοποιώ, ενώνω, προσαρμόζω δηλαδή πάλι χρησιμοποιώ το μυαλό μου, δηλαδή μαθαίνω να διακρίνω τα όμοια και να...

Η πολιτική παρακμή και η ημιμάθεια επίδοξων σωτήρων




Εξακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ να εκπλήσσει αρνητικά με τις αψυχολόγητες και σκόρπιες διακηρύξεις του, το οποίο είτε ερμηνεύεται ότι ο καθένας λέει ότι του έρχεται και ότι υπαγορεύουν τα στερεότυπά του είτε ότι «ξεφεύγουν» και όσα λέγονται αποτελούν μέρος κάποιας «κρυφής ατζέντας» την οποία θα σερβίρουν εάν καταλάβουν τελικά την εξουσία.
Σάλος ξέσπασε για τις δηλώσεις στελεχών του κόμματος (Στρατούλης, Γλέζος) στις οποίες γινόταν λόγος για κάτι νεφελώδεις ιδέες περί «αξιοποίησης» λέει των καταθέσεων για να τροφοδοτηθεί η ανάπτυξη στη χώρα. Δηλαδή, το μνημειωδώς ανίκανο ελληνικό κράτος υπό τον έλεγχο της ελληνικής Αριστεράς, θα «βάλει χέρι» στις καταθέσεις των πολιτών για να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη. Δεν μπορείς να μη χαμογελάσεις, καθώς εάν δεν υπάρχει δόλος, η ασχετοσύνη φθάνει στα όρια του εθνικά επικίνδυνου.
Επειδή όμως αντέδρασε ο Δ. Στρατούλης υποστηρίζοντας ότι οι δηλώσεις του διαστρεβλώθηκαν δημιουργώντας ψευδείς εντυπώσεις, μιλώντας ακόμη και για «βρώμικη σπέκουλα σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ», ας δούμε ακριβώς αυτή την περιβόητη δήλωση, ενός στελέχους που όποιο ραδιοφωνικό σταθμό και αν ανοίξεις με κάποιον μαγικό τρόπο…

Ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε εντολή για… αλαζονεία! Η χώρα σε κίνδυνο



Εντολή για… αλαζονεία φαίνεται ότι έλαβε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επισκεπτόμενος χθες το προεδρικό μέγαρο. Και αμέσως άρχισε να θέτει όρους που, αν γίνονταν δεκτοί, η χώρα θα έφευγε από το ευρώ και θα οδηγείτο σε άτακτη χρεοκοπία.


 Γράφει η Σοφία Βούλτεψη


Αν και τυπικά ο κ. Τσίπρας κρατά ακόμη την διερευνητική εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης, στην πράξη την έχει καταθέσει από χθες, όταν, σε τόνο που χαρακτηρίστηκε αλαζονικός, έβαλε μια σειρά όρους προκαταβολικώς και πριν από τις σημερινές συναντήσεις του με τους αρχηγούς της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ κ. κ. Α. Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο. 

Οι όροι, που ουσιαστικά συνιστούσαν έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και… δηλώσεις μετανοίας από τους σημερινούς συνομιλητές του, προκάλεσαν την αντίδραση τόσο της Ν.Δ., όσο και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ΚΚΕ. 

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, με δήλωσή του έσπευσε (προκαταβολικώς και αυτός) να βάλει τέλος σε κάθε συζήτηση που θα έθετε σε κίνδυνο την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη, αλλά και στη διαφαινόμενη άτακτη χρεοκοπία. 

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε πως αν ο κ. Τσίπρας σκοπεύει να...

Περί δραχμής και δηλώσεων "κατάσχεσης" των καταθέσεων



 Επιτέλους μια σοβαρή άποψη για τις παπάρες που ακούμε τις τελευταίες ώρες...

Γράφει ο Βασίλης Βιλιάρδος
Επειδή συνεχίζουν να κυκλοφορούν εγκληματικά σενάρια περί δραχμής, οφείλουμε να τονίσουμε ξανά ότι, είναι μάλλον ανόητο να θεωρεί κανείς πως μπορεί μία χώρα να «εκβιαστεί» για να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, μέσω της στέρησης της ρευστότητας των τραπεζών της εκ μέρους της ΕΚΤ – αφού έχει τη δυνατότητα η κεντρική της τράπεζα να παρέχει την απαιτούμενη ρευστότητα στις εμπορικές, χωρίς κανένα πρόβλημα (πηγή: FT).

Όπως έχει ήδη αναφερθεί, η έξοδος μίας χώρας από την Ευρωζώνη είναι, στην παρούσα...κατάσταση, εντελώς αδύνατη – αφού, σύμφωνα με τη συνθήκη της Λισσαβόνας, η συμμετοχή στη ζώνη του ευρώ είναι «αμετάκλητη και τελεσίδικη».

Όποιος δε σκεφθεί ή απειλήσει να εκδιώξει ένα κράτος, με ήπιο ή με επιθετικό...

Σχόλιο στις εκλογές - "στις πρώην και τις επόμενες"


     

Παν. Δρακόπουλος
Ας ξεκαθαρίσω από την αρχή: η δημοκρατία δεν είναι το τέλειο πολίτευμα, αλλά πάντως είναι το πολίτευμα που προστατεύει όσο γίνεται την αξιοπρέπεια του ατόμου. Κι ότι οι εκλογές είναι η ύπατη λειτουργία της δημοκρατίας. Η λαϊκή ετυμηγορία δεν είναι πάντοτε ορθή και άσφαλτη, αλλά πάντως η κατάργησή της είναι οπωσδήποτε οδυνηρό λάθος.
Με αυτά τα δεδομένα μπορώ να πω ότι στις εκλογές της 6ης Μαίου ο λαός ψήφισε λάθος. Όποιοι πιστεύουν ότι ο λαός δεν κάνει λάθος στις εκλογές, είναι απλώς ανιστόρητος. Η ιστορία της δημοκρατίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη βεβαιώνει ότι πολλές φορές ο λαός ψηφίζει λάθος, ψηφίζει ενάντια στα πραγματικά συμφέροντα της πατρίδας του, ψηφίζει ακόμη και επιλογές που στρέφονται εναντίον του.
Οι αρχαιομαθείς γνωρίζουν πολλές εκλογές του λαμπρού δήμου των Αθηνών όπου ο λαός ψήφισε ολέθριες επιλογές. Ας έλθουμε όμως στη σύγχρονη εποχή. Να θυμίσω ότι ο Χίτλερ δεν κατέλαβε την εξουσία στη Γερμανία με πραξικόπημα αλλά με νίκη στις εκλογές. Να θυμίσω επίσης την περίφημη δήλωση του Τσώρτσιλ στη Βουλή της Βρετανίας: "Ψηφίσατε ταπείνωση και όχι πόλεμο. Σας πληροφορώ ότι και την ταπείνωση εισπράξατε, αλλά και τον πόλεμο δεν θα...

Και ο ΣΕΒ «αντιμνημονιακός» και ΥΠΕΡ του ΣΥΡΙΖΑ!!!


Ο Καρλ Λήμπκνεχτ, ο μεγάλος αυτός επαναστάτης, μόλις τον χειροκρότησαν οι αντίπαλοί του, στο γερμανικό κοινοβούλιο, ανακάλεσε τα όσα είχε πει τονίζοντας:  «Όταν σε χειροκροτούν οι ταξικοί σου αντίπαλοι σημαίνει ότι είσαι σε λάθος δρόμο…». 
Σύσσωμες, σήμερα, οι δυνάμεις του καθεστώτος και ιδιαίτερα τα ισχυρά κέντρα της οικονομικής εξουσίας χειροκροτούν τον «αριστερό» και «αντιμνημονιακό» ΣΥΡΙΖΑ και τον θεωρούν αναγκαίο «στοιχείο» σε μια κυβέρνηση «πραγματικής εθνικής ενότητας»!!!
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος, έγινε και αυτός χειροκροτητής της «αντιμνημονιακής οργής», χαρακτηρίζοντας τα εκλογικά αποτελέσματα: «Ψήφο οργής, ψήφο αντιμνημονιακή, ψήφο τιμωρίας», που οδήγησε σε «ένα γόνιμο αδιέξοδο»! ....

Και το πιο σπουδαίο των δηλώσεων του προέδρου του ΣΕΒ:  «ευκταίο θα ήταν μία κυβέρνηση πραγματικής εθνικής ενότητας και λαϊκής νομιμοποίησης, η οποία θα συμπεριελάμβανε και το μεγάλο νικητή των εκλογών -τον ΣΥΡΙΖΑ- με τη σαφή αντιμνημονιακή θέση»!!!

Στο ίδιο μήκος κύματος μίλησαν και άλλοι εκπρόσωποι του κεφαλαίου: Κ. Μίχαλος πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, Β. Κορκίδης, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Α. Ανδρεάδης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών...

Το «παιδί θαύμα». Τελικά αυτές οι εκλογές ανέδειξαν την φαρσοκωμωδία


2009081300442 

Καιρό είχαμε να παρακολουθήσουμε τέτοια φαρσοκωμωδία, σαν αυτή που είδαμε χθες, από τη στιγμή που ο Συ.Ριζ.α δια χειρός Α. Τσίπρα πήρε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την περίφημη εντολή, και που στην συνέχεια δεν ήξερε τι να την κάνει.
Ωστόσο ένα τσάφ στο μυαλό του "παιδιού- θαύμα" αποδείχτηκε αρκετό να του δώσει ιδέες με ποιό τρόπο τελικά θα έκανε την περιβόητη κυβέρνηση. Αρχικά ο κ. Τσίπρας ανήγγειλε ότι θα συναντούσε κατά σειρά τους οικολόγους- πράσινους, τον ανταρσία, κ.ά.
Τελικά μπορεί να μην έκανε κυβέρνηση αλλά αυτό που άφησε άφωνους όλους μας, ήταν η θαραλέα πράξη του κ. Τσίπρα, να ζητήσει δήλωση μετάνοιας ακόμα και από τον Γερμανό υπουργό οικονομικών, τον κύριο Σόϊμπλε, ο οποίος έκτοτε όχι μόνο σηκώθηκε απο το καρότσι του αλλά όπως μεταδίδουν πολλές πηγές, μπόρεσε και το μετέφερε στην πλάτη του.
Αποδεικνύεται περίτρανα πως κάτι θα ήξεραν οι συριζαίοι όταν χαρακτήριζαν αυτό το παιδί σαν "παιδί- θαύμα"

Ιωάννα Νικολάου

πηγή

Τι είδους διπλωμάτες διαθέτει η χώρα; Εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Ελλάδος ή μήπως εκφράζουν τις αλβανικές θέσεις;


pazios-nk

Ο Έλληνας πρέσβης στα Τίρανα κ. Νίκος Πάζιος παρεχώρησε συνέντευξη στον Αλβανό δημοσιογράφο Αρτούρ Κοπάνι η οποία μεταδόθηκε από την κρατική αλβανική τηλεόραση (TVSH). Στην συνέντευξη αυτή ο κύριος πρέσβης ρωτήθηκε τι σημαίνει γι’ αυτόν «Βόρειος Ήπειρος» και τι «Πρωτόκολλο Αυτονομίας». Ο κ. Πάζιος με τις απαντήσεις του πάγωσε τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό, μεταξύ πολλών άλλων, άσχετων με το θέμα δήλωσε «Η αναφορά σε θέματα του παρελθόντος και η ερμηνεία τους ανάλογα με το συμφέρον και κυρίως η χρησιμοποίησή τους από εθνικιστικούς κύκλους για τους δικούς τους σκοπούς, όχι μόνο δεν είναι ωφέλιμη αλλά είναι επικίνδυνη». Εξ άλλου σε άλλη ερώτηση για την καταδίκη του Ναούμ Ντίσιου, ο κ. Πάζιος απάντησε πως «δεν σχολιάζει αποφάσεις της δικαιοσύνης» !!!

Στο Αργυρόκαστρο εξ΄άλλου ανέλαβε τα καθήκοντά του ο νέος Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος κ. Νικόλαος Κοτροκόης, ο οποίος παρεχώρησε συνέντευξη στον εκδότη της βορειοηπειρωτικής εφημερίδας «Το ‘Όραμα» κ. Θόδωρο Βεζιάνη. Στην συνέντευξή του ο κ. πρόξενος ανάμεσα σε πολλά άλλα ενδιαφέροντα και θετικά αναφέρει «Τα ελληνοαλβανικά σύνορα είναι δεδομένα και απόλυτα σεβαστά και υπό την έννοια αυτή επιβάλλεται η περιθωριοποίηση όλων...

Οι τρεις σημαντικότερες έρευνες των τελευταίων δεκαετιών για τον Ρήγα Βελεστινλή.




Του Δημητρίου Καραμπερόπουλου*
Έρευνες που να δίνουν απαντήσεις στα ερωτήματα των ιστορικών συγγραφέων για το έργο του Ρήγα Βελεστινλή, είχαν να παρουσιασθούν εδώ και μερικές δεκαετίες. Τα τελευταία όμως χρόνια δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα  ερευνών μας για τα αναζητούμενα πρότυπα, τα οποία ο Ρήγας χρησιμοποίησε  για δύο του έργα, το «Φυσικής Απάνθισμα» και τη «Χάρτα της Ελλάδος», καθώς και για την πατρότητα της μετάφρασης των «Ολυμπίων» του Μεταστάσιο. Τα έργα αυτά του Ρήγα επανεκδόθηκαν από την Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα με επιμέλειά μας και την προσθήκη, για πρώτη φορά, ευρετηρίου ονομάτων προσώπων, τόπων και πραγμάτων. Ακόμη εκδόθηκαν και άλλες μελέτες που δίνουν απάντηση σε ερωτήματα σχετικά με το όνομα και την καταγωγή του Ρήγα[1], την  επαναστατική του φυσιογνωμία, το επαναστατικό του σχέδιο, την  άδικη κρίση του Ιω. Φιλήμονος για τον Ρήγα[2] κ. ά. Οι νέες αυτές έρευνες συμβάλλουν αποφασιστικά στην κατανόηση του διαφωτιστικού και επαναστατικού έργου του Ρήγα.



Α΄. Ένα πρότυπο του βιβλίου Φυσικής απάνθισμα

Ο Ρήγας κατά την πρώτη μετάβασή του στη Βιέννη το 1790 τύπωσε το διαφωτιστικό του βιβλίο «Φυσικής απάνθισμα»[3]. Στον τίτλο του βιβλίου γράφει ότι απανθίζει γερμανικά και γαλλικά βιβλία για τη συγγραφή αυτή,  «Φυσικής απάνθισμα δια τους αγχίνους και φιλομαθείς ΄Ελληνας, εκ της Γερμανικής και Γαλλικής διαλέκτου ερρανισθέν». Όμως το ερώτημα ποία βιβλία είχε χρησιμοποιήσει από τη γερμανική  ή τη γαλλική γλώσσα απασχόλησε τους μελετητές του Ρήγα, οι οποίοι σχετικά με τις πηγές και τα πρότυπα του βιβλίου σημειώνουν ότι θα είναι δύσκολο να βρεθεί μία πηγή, ένα πρότυπο του «Φυσικής απάνθισμα» και τούτο διότι, όπως τονίζουν, ήταν εράνισμα από διάφορα βιβλία.

Χαρακτηριστικά ο Λέανδρος Βρανούσης[4] στο μνημειώδες βιβλίο του για τον Ρήγα  σημειώνει ότι «Πηγές και πρότυπα της «Φυσικής «του Ρήγα είναι δύσκολο να βρεθούν και να καθορισθούν. Δε μεταφράζει άλλωστε αυτούσιο ξένο έργο, αλλά μονάχα ΄έρανίζεται΄, τα στοιχεία που θα του χρειασθούν». Επίσης ο Απόστολος Δασκαλάκης[5] στο βιβλίο του καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «δεν είναι δυνατόν να...