Σελίδες

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017

ΟΦΕΙΛΕΙ να παραιτηθεί ΤΩΡΑ!


Η πρώτη αρετή ενός σοβαρού πολιτικού είναι ο σεβασμός των προσδοκιών των πολιτών και η ικανοποίηση των ελπίδων τους. Κυρίως, είναι η υπεράσπιση των συμφερόντων τους, η διεκδίκηση των δικαίων και δικαιωμάτων τους και η διασφάλιση, με κάθε τρόπο και μέσο, της βιολογικής και εθνικής επιβίωσης και ασφάλειάς τους. Ο εκάστοτε Πρόεδρος ορκίζεται να υπερασπίζεται την ανεξαρτησία, την κυριαρχία, την ακεραιότητα και την ελευθερία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Διακαής επιθυμία και έννομη αξίωση των Ελλήνων της Κύπρου είναι η απαλλαγή από τον τουρκικό ζυγό και η απελευθέρωση της πατρίδας μας διά της εξεύρεσης μιας, ευρωπαϊκών προδιαγραφών, λύσης, που να στηρίζεται στις αρχές, αξίες, δημοκρατικά θέσμια και θεμελιώδεις ελευθερίες και δικαιώματα, που αποτελούν το πανίσχυρο θεμελίωμα της Ευρώπης, στην οποία ανήκουμε.
Ο Ν. Αναστασιάδης εξελέγη στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας με ασυγκράτητες διακηρύξεις και βροντερές δεσμεύσεις προς κόμματα και προς τους πολίτες. Δεσμεύτηκε να απορρίψει τις συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ. Δεσμεύτηκε να διεκδικήσει απαλλαγή από τις τουρκικές εγγυήσεις, αποχώρηση όλων των κατοχικών στρατευμάτων και όλων των εποίκων. Δεσμεύτηκε ότι δεν θα αποδεχόταν ποτέ ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα. Δεσμεύτηκε ότι δεν θα αποδεχόταν ποτέ πενταμερή για το Κυπριακό, που εδώ και 42 χρόνια η Τουρκία και οι υποτελείς της αξιώνουν ανένδοτα. Δεσμεύτηκε να μη φέρει λύση παρόμοια με το σχέδιο Ανάν που ο ίδιος, με εκφοβισμούς και εκβιασμούς, επέμενε το 2004 να το μπήξει στον κυπριακό λαό. Δεσμεύτηκε έναντι κομμάτων και των πολιτών ότι θα εργαζόταν για λύση που θα λειτουργούσε, θα άντεχε στον χρόνο και, προπάντων, θα ανταποκρινόταν στις ανησυχίες και στις νόμιμες αξιώσεις των Ελλήνων για ασφάλεια και ελευθερία. Δεσμεύτηκε πως οι ώμοι του ενός δεν μπορούσαν να αντέξουν το βάρος μιας απόφασης για λύση. Δεσμεύτηκε ότι, τουλάχιστον στο Κυπριακό, θα προδιαβουλευόταν, θα συνδιαβουλευόταν με τους εθνικούς συμβούλους και όλοι θα συναποφάσιζαν περί του πρακτέου. Δεσμεύτηκε ότι θα έκτιζε ενότητα λαού και ηγεσίας. Δεσμεύτηκε ότι θα επέστρεφαν τουλάχιστον 100.000 πρόσφυγες.
Εξαπάτησε τους πάντες! Κόμματα και πολίτες. Αναίρεσε με απίστευτη ανευθυνότητα όλες τις δεσμεύσεις του. Γελοιοποίησε και κατήργησε όλες τις κόκκινες γραμμές που, για 42 χρόνια, οι προκάτοχοί του δεν διανοήθηκαν να παραβιάσουν. Εψεύσθη ασύστολα, αδίστακτα και ξεδιάντροπα κατ’ επανάληψιν. Συμπεριφέρθηκε και συμπεριφέρεται με ανακόλουθο τρόπο και πολιτικά ασύγγνωστη, αχαρακτήριστη και φονική επιπολαιότητα. Κατήντησε ο πιο αναξιόπιστος, ανεπαρκής και ανάξιος Πρόεδρος από κτίσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και στο δείπνο της 1ης Δεκεμβρίου 2016, ενσυνείδητα υπετάγη χωρίς αντίσταση και χωρίς αντάλλαγμα, στους Τούρκους. Δήθεν για να συνεχιστεί ο διάλογος. Και επειδή, τάχα, ο σουλτάνος θα προσαρτούσε τα κατεχόμενα.
Αποδέχτηκε όλους τους όρους των Τούρκων και ειδικά τη σύγκληση πενταμερούς, που για 42 χρόνια ήταν απροσπέλαστη κόκκινη γραμμή για την ελληνική πλευρά. Για ένα και πλέον μήνα, με τη συνεπικουρία των Ι. Κασουλίδη, Αβ. Νεοφύτου, Κυβ. Εκπροσώπου και συναγερμικών αξιωματούχων, ο Ν. Αναστασιάδης περίπαιζε βάναυσα τους πολίτες ότι, «πολυμερής» θα είναι η διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου στη Γενεύη. Και ότι «αδιαμφισβήτητα» η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι παρούσα. Ότι «πρέπει» η Ε.Ε. και τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ να είναι παρόντα. Με τη συνέντευξή του (στον «Πολίτη», 1/1/2017 και προηγουμένως στην αθηναϊκή «Καθημερινή» - 25/12/2016), επιβεβαίωσε ότι είναι άκρως επικίνδυνος να χειρίζεται το παρόν και το μέλλον, τη βιολογική και εθνική επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού. Προσχώρησε πλήρως στην τουρκική στοχοθεσία κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Την Τετάρτη, 4/1/2017, μετά από συνάντησή του με τον εγκάθετο της τουρκικής κατοχής, παραδέχτηκε ότι πενταμερής -και όχι πολυμερής, όπως ψευδέστατα διαβεβαίωνε- θα ήταν η διάσκεψη της Γενεύης, με περιθωριοποίηση της Ε.Ε. και των πέντε μόνιμων μελών του ΣΑ του ΟΗΕ. Κυρίως, με αποδόμηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που με τις ακαταλόγιστες αποφάσεις του συμβάλλει ώστε οι Τούρκοι να τη χαρακτηρίζουν ως «εκλιπούσα». Ο Ν. Αναστασιάδης γιατί μετέβη στη Γενεύη; Τι προσδοκούσε; Παρά τα καθημερινά ψεύδη και την ενσυνείδητη παραπλάνηση του λαού, η διάσκεψη της Γενεύης αποτέλεσε το Βατερλώ της πολιτικής του - και της Κύπρου. Η Κυπριακή Δημοκρατία ήταν ουσιαστικά απούσα και εκλιπούσα. Για έναν απλό αλλά οδυνηρό λόγο: Παρά τη δήλωση Αναστασιάδη ότι συμμετείχε στη διάσκεψη και ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Τουρκία δεν θα παρακαθόταν ποτέ με τον Πρόεδρο αφού από το 1963 δεν αναγνωρίζει ότι υπάρχει Κυπριακή Δημοκρατία. Απόδειξη; Οι ύβρεις και οι εφορμήσεις Τσαβούσογλου εναντίον των πάντων και κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο Πρόεδρος τι απεκόμισε από τη Γενεύη; Πρώτον, έναν απαράδεκτο χάρτη και την… ελπίδα ότι η θεσμοθετημένη, πλέον, με βούλα Αναστασιάδη, πενταμερής θα… καταλήξει σε αποφάσεις για την ασφάλεια και τα στρατεύματα. Δεύτερον, ο σουλτάνος τού διεμήνυσε προχθές Παρασκευή ότι ο Αττίλας δεν αποχωρεί, οι εγγυήσεις διατηρούνται και, έτι χειρότερο, αξιώνει και την περιοχή Πύργου Τηλλυρίας για να ενώσει την μη επιστρεφόμενη Μόρφου με τα Κόκκινα. Αυτό είναι το… «νενικήκαμεν» του Προέδρου μετά από όλες τις ολέθριες υποχωρήσεις του, που δεν κατάφεραν να εξημερώσουν αλλά να αποθρασύνουν το αττιλικό θηρίο.
Οι πολίτες δεν εξέλεξαν τον Ν. Αναστασιάδη ως Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για να την καταλύσει και να την παραδώσει στην Τουρκία. Οι πολίτες δεν τον εξουσιοδότησαν να αποδεχτεί τους τουρκικούς όρους που, αφεύκτως, οδηγούν στην τουρκοποίηση και ισλαμοποίηση της Κύπρου. Οι πολίτες δεν τον εξουσιοδότησαν να μετατρέψει ένα ευρωπαϊκό κράτος σε τουρκικό προτεκτοράτο. Οι πολίτες δεν τον ανέδειξαν στην Προεδρία του κράτους για να παραδώσει κοινότητα υπό εξαφάνιση. Προπάντων, δεν τον εξουσιοδότησαν ποτέ να μεταβεί στη Γενεύη για να διαπραγματευτεί με τουρκικούς όρους την τουρκοποίηση του κυπριακού Ελληνισμού.
Για όλους τους πιο πάνω λόγους, ο Ν. Αναστασιάδης δεν έχει άλλη επιλογή παρά να υποβάλει, έστω και σήμερα, την παραίτησή του, να προσφύγει πάραυτα στη λαϊκή ετυμηγορία για να διαπιστώσει αν οι πολίτες εγκρίνουν και αν τον εξουσιοδοτούν να καταλύσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να τους μετατρέψει σε γιουσουφάκια του σουλτάνου Ερντογάν. Οφείλει, έστω και σήμερα, να παραιτηθεί και να ζητήσει ανανέωση της εντολής του να διαπραγματεύεται με τουρκικούς όρους το μέλλον και την επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού. Διαφορετικά, να αποσυρθεί αμέσως στην οικία του και με τις τύψεις του για τα τόσα πολλά ολέθρια και εθνικά καταστροφικά διέπραξε σε βάρος αυτού του τόπου και σε τόσο λίγο χρόνο.
Ανεξίτηλα κατεγράφησαν τα ολέθρια αποτελέσματα της ανεπάρκειας, της αναξιοπιστίας, της ανικανότητας, της ψευδολογίας, της ανευθυνότητας και της πλήρους αδυναμίας του στην αντίληψη των διαχρονικών και σημερινών τουρκικών επεκτατικών σχεδίων ή της έλλειψης επαρκούς και νηφάλιας κατανόησης του Τούρκου και των αταλάντευτων σχεδίων του σε βάρος της Κύπρου και των Ελλήνων. Η Γενεύη δεν μπορεί και δεν πρέπει να επιτραπεί να γίνει η απαρχή του ενταφιασμού της Κυπριακής Δημοκρατίας και η κηδεία της τρισχιλιετούς ιστορίας του κυπριακού Ελληνισμού.

ΚΥΠΡΟΣ. Σε τούτα εδώ τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν πιάνει

του Λάζαρου Μαύρου στην «ΣΗΜΕΡΙΝΗ»

Σ Α Ν ΣΗΜΕΡΑ, πριν από 67 ακριβώς χρόνια, Κυριακή ήταν κι η 15η Ιανουαρίου 1950. Χαραγμένη ανεξίτηλα, «σε τούτα εδώ τα μάρμαρα» της πανάρχαιας ιστορίας των αγώνων της Κύπρου: Οι αείμνηστοι ή και ζώντες εισέτι υπερήλικοι πλέον πατεράδες, μανάδες, γιαγιάδες, παππούδες, προπάπποι, όλων των Ελλήνων Κυπρίων, πασών των εν ζωή σήμερα ηλικιών, αγγλοκρατούμενοι τότε «υπήκοοι» τής Βρετανικής Αυτοκρατορίας στην, από αιώνων πάντα ελληνική μεγαλόνησο, Colony of Cyprus, κλιμακώνοντας τις παλαιόθεν υπέρ ελευθερίας προσπάθειές τους, συμμετείχαν ενθουσιωδώς κι ευλαβώς στο Δημοψήφισμα που διοργάνωσε η Εθνάρχουσα Εκκλησία, με την σύμφωνο γνώμη όλων των τότε κομμάτων της υπόδουλης Κύπρου, με παλλαϊκό ένα αίτημα: Την Ένωσιν της Κύπρου με τη μητέρα Ελλάδα.

Τ Ο ΕΝΩΤΙΚΟ Δημοψήφισμα της 15ης - 22ας Ιανουαρίου 1950, διεξήχθη σε όλους τους ενοριακούς ναούς της Κύπρου. Οι ψηφοφόροι ψήφιζαν με την ολόγραφη υπογραφή τους στις Δέλτους τού «Αξιούμεν την Ένωσιν της Κύπρου με την Ελλάδα». Επί εγγεγραμμένων ψηφοφόρων 224.747 ψήφισαν υπέρ Ενώσεως 215,108. Ποσοστό 95,73%. Η αποχή του 4,27% οφειλόταν στο ότι η Βρετανική Διοίκηση απείλησε τους Έλληνες Κυπρίους δημοσίους υπαλλήλους της Colony ότι θα απολύονταν απ’ την εργασία τους αν υπέγραφαν το Δημοψήφισμα.

Π Ο Ι Ε Σ ΗΣΑΝ οι ρίζες εκείνης της βούλησης του λαού - του κατά πλειονότητα 82% ελληνικού κυπριακού λαού - στο Ενωτικό Δημοψήφισμα της 15ης Ιανουαρίου 1950, το διαλαλούν όλοι οι αιώνες της Εθνικής Υπομονής, της Εθνικής Εγκαρτέρησης, της Εθνικής Αντίστασης, των Εθνικών Προσδοκιών και των πολύμορφων Εθνικών Αγώνων της Κύπρου, απέναντι στους αλλεπάλληλους διαδοχικούς ξένους κατακτητές.

- ΕΙΝΑΙ το ανέκαθεν διαπιστούμενο διαχρονικά, σε διάρκεια αιώνων, ελληνικό «Ντι-Εν-Έι» των Κυπρίων: Από το «ελευθερίης γλιχόμενοι»
τής προ Χριστού ελληνικής αρχαιότητας που κατέγραψε στην Ιστορίη του ο πατέρας της Ιστορίας Ηρόδοτος ο Αλικαρνασσεύς.

- ΕΙΝΑΙ και το «εύδαιμον το ελεύθερον το δε ελεύθερον το εύψυχον»
, που επίσης κατέγραψε στην Ξυγγραφή του ο κορυφαίος ανά τους αιώνες ιστορικός του πολιτικού ρεαλισμού Θουκυδίδης ο Αλιμούσιος.

- ΕΙΝΑΙ εκείνο ακριβώς που έβαλε στο στόμα τού απαγχονισθέντος από τους Τούρκους 9η Ιουλίου 1821, Εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κυπριανού, το 1895, ο εθνικός μας ποιητής Βασίλης Μιχαηλίδης, που απεβίωσε πριν από 100 ακριβώς χρόνια: «Η Ρωμιοσύνη εν’ φυλή συνότζιαιρη του κόσμου, κανένας δεν ευρέθηκεν για να την ιξηλείψει, κανένας γιατί σιέπει την που τα ‘ψη ο Θεός μου. Η Ρωμιοσύνη εννά χαθεί, όντας ο κόσμος λείψει. Σφάξε μας ούλλους τζι ας γενεί το γαίμαν μας αυλάτζιν, κάμε τον κόσμον ματζελλειόν τζιαι τους Ρωμιούς τραούλλια, αμμά ‘ξερε πως ύλαντρον όντας κοπεί καβάτζιν, τριγύρου του πετάσσουνται τριακόσια παραπούλια. Το ‘νιν αντάν να τρώ’ την γην, τρώει την γην θαρκέται, μα πάντα τζιείνον τρώεται τζιαι τζιείνον καταλυέται».

Α Υ Τ Η ΑΚΡΙΒΩΣ η αναλλοίωτη ταυτότητα Εθνικής Αντίστασης των Κυπρίων αποτελεί ανέκαθεν την πηγή και την αιτία και την αυθεντικότερη εξήγηση και διάρκεια αυτού που ονομάζεται Κυπριακό Πρόβλημα, σε όλες τους τις φάσεις, εκφάνσεις, κατραπακιές, επιβιώσεις και διεργασίες, όλων των προηγούμενων αιώνων, όλων των προηγούμενων δεκαετιών, όλων των προηγούμενων «Πενταμερών» και… Γενευών, ώς την τωρινή Γενεύη τής 12ης Ιανουαρίου 2017, που την επεξέτειναν ώς την 18η του Γενάρη τζιαι πάρατζιει…

Δ Ε Δ Η Λ Ω Μ Ε Ν Ο Σ στόχος τους να κάμψουν την Κυπριακή Αντίσταση. Να πειθαναγκάσουν και να εξαναγκάσουν τον λαό να υποκύψει και να υποταχθεί στη Διζωνική Συνθηκολόγηση με τους Τούρκους Κατακτητές του. Να παραχωρήσει στους Τούρκους Κατακτητές και στα τ/κ όργανά τους, για να το διαφεντέψουν πλέον ως νόμιμοι διεθνώς Συγκυρίαρχοι και Συναφέντες, το μόνο χαράκωμα και το μετερίζι Εθνικής Αντίστασης που του απέμεινε: Το ελληνικό από το 1964 κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ε Π Ι Χ Ε Ι Ρ Η Σ Α Ν να το επιτύχουν το 2002-2004 με το Σχέδιο Ανάν. Με το προϊόν δηλαδή τής αποτυχημένης πολιτικής όλων των προηγούμενων διαδοχικών ηγεσιών, από την εθνική καταστροφή του 1974 και εντεύθεν, με προμετωπίδα την συμβιβαστική διάθεση διζωνικής συνθηκολόγησης με τους Τούρκους. Και είχαν επιστρατεύσει, για τον πειθαναγκασμό των Κυπρίων, σύσσωμη τη διεθνή κοινότητα και τους διεθνείς οργανισμούς και τον ΟΗΕ και την Ε.Ε. και πλήθη ντόπιους και δικούς, αλλ’ απέτυχαν.

Π Ρ Ο Σ Ε Κ Ρ Ο Υ Σ Α Ν στο αποδεδειγμένα αναλλοίωτο διά μέσου των αιώνων ελληνικό «Ντι-Εν-Έι» της Εθνικής Αντίστασης των Κυπρίων. Το οποίο εκφράστηκε με το 76% στο Δημοψήφισμα του 2004, των γνήσιων απογόνων του 95,73% του Δημοψηφίσματος της 15ης Ιανουαρίου 1950. Των γνησιότερων απογόνων του Σαλαμίνιου Ονήσιλου του 499 προ Χριστού, για να μην ξεχνάμε ποτέ την αδιάρρηκτη ενότητα και συνέχεια και διάρκεια απ’ την Ιστορίη του Ηρόδοτου και απ’ το Ες Γην Εναλίαν Κύπρον του Ευριπίδη του 412 π.Χ.

Ε Κ Ε Ι ΘΑ προσκρούσουν ξανά και ξανά, όσες φορές κι αν το ξανα-επιχειρήσουν, όσοι και όποιοι το επιχειρήσουν και τώρα και αύριο και μεθαύριο…