Σελίδες

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Καταγγελίες Τουρκοκυπρίων στην ΕΕ: 380 χιλιάδες έποικοι στα κατεχόμενα!


[πηγή φωτογραφίας: Σημερινή]
‘Σημερινή’
«380 χιλιάδες έποικοι στα κατεχόμενα!»
14 Οκτωβρίου 2010
Γιάννος Χαραλαμπίδης
Αυξάνονται και πληθύνονται οι έποικοι στα κατεχόμενα. Και αυτό ελέχθη ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τον γ.γ. του τ/κ κόμματος “Νέα Κύπρος”, Κουράτ Καραντλί [σσ. το ορθό: Μουράτ Κανατλί], κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργανώθηκε από τον ευρωβουλευτή της ΕΔΕΚ Κούλλη Μαυρονικόλα και τη Σοσιαλιστική Ομάδα. Κύριοι ομιλητές ήταν ο κ. Καραντλί [σσ. Κανατλί] και ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, ενώ χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας Μάρτιν Σουλτς, του οποίου η άποψη είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα επί του θέματος του κανονισμού για το “απευθείας εμπόριο”, ένα ζήτημα που θα τεθεί ενώπιον της Επιτροπής Νομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 18 του μήνα.
Έγκλημα πολέμου
Ο κ. Καραντλί [σσ. Κανατλί] επισήμανε στην ομιλία του ότι ο πληθυσμός στα κατεχόμενα είναι περί τις 500.000 και ότι οι 120.000 μόνο είναι, κατά την εκτίμηση των στοιχείων που έχει στα χέρια του, Τ/κ. Οι υπόλοιποι είναι Τούρκοι πολίτες, περί τις 380 χιλιάδες, δηλαδή, έποικοι. Πρόσθεσε δε, ότι μέσα σε ένα χρόνο οι λεγόμενες “τ/κ Αρχές” έχουν δώσει “ιθαγένεια” σε πέραν των χιλίων προσώπων. Πάντως, η θέση του κ. Καραντλί επί του θέματος ήταν σαφής. Είπε ότι, με βάση τη συνθήκη της Γενεύης, η μεταφορά πληθυσμού σε κατεχόμενη περιοχή είναι έγκλημα πολέμου.
Για το θέμα του πληθυσμού και δη των εποίκων, που κατακλύζουν το ψευδοκράτος, επικαλέστηκε δηλώσεις του αναπληρωτή Πρωθυπουργού της Τουρκίας, Σεμίλ Σισέκ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι δεν γνωρίζει εάν ο πληθυσμός των κατεχομένων είναι 270 χιλιάδες, 300 χιλιάδες ή 1 εκατομμύριο! Το 1974, είπε ο κ. Καραντλί, οι Τ/κ ήταν 118 χιλιάδες. Από τα στοιχεία του ψευδοκράτους προκύπτει ότι από αυτούς 45 χιλιάδες έφυγαν από τα κατεχόμενα και δεν επέστρεψαν, ενώ με βάση τα στοιχεία της τουρκικής Κυβέρνησης, οι Τούρκοι πολίτες που ήρθαν από το ‘74 ώς το 2004 στην Κύπρο ήταν 166.281.
Η τουρκική πρεσβεία
Από διάφορα άλλα στοιχεία στα κατεχόμενα, όπως ο αριθμός κατανάλωσης ψωμιού ημερησίως, οι συσκευές σταθερών τηλεφώνων και άλλα, ακόμη και μετρήσεις ή απογραφές όπως αυτή του 2006, αποδεικνύεται ότι τα στοιχεία της τουρκικής Κυβέρνησης δεν είναι ακριβή και προφανώς επιχειρούν να κρύψουν το πρόβλημα των εποίκων. Σύμφωνα με τον κ. Καραντλί, η τουρκική πρεσβεία στα κατεχόμενα προτρέπει τους Τούρκους πολίτες που βρίσκονται στα κατεχόμενα με μακρά άδεια παραμονής λόγω του ότι εργάζονται, να φέρνουν τις οικογένειές τους και να μη φεύγουν από το νησί!
Οι ιμάμηδες
Το πρόβλημα των εποίκων σχετίζεται με τον μουσουλμανικό χαρακτήρα που θέλει η Τουρκία να προσδώσει στα κατεχόμενα και, προφανώς, η Κυβέρνηση Ερντογάν. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Καραντλί, οι ιμάμηδες στα κατεχόμενα αυξήθηκαν από 110 το 2004, σε 320 το 2008! Από τα στοιχεία αυτά κάποιος ευλόγως μπορεί να εκτιμήσει ότι η τουρκική Κυβέρνηση δίδει ιδιαίτερη σημασία στον θρησκευτικό ισλαμικό χαρακτήρα των κατεχομένων.
Το πακέτο του Προέδρου
Από την άλλη, στη δική του τοποθέτηση, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου τόνισε ότι στην Κύπρο υπάρχει τουρκική κατοχή και ότι η Άγκυρα συνιστά το κλειδί στη λύση και συνεπώς επί αυτής θα πρέπει να ασκηθούν πιέσεις. Η Τουρκία, είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, θα πρέπει να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση της στο Κυπριακό για να προχωρήσουν οι συνομιλίες ώστε να εξευρεθεί συμφωνημένη λύση ομοσπονδίας, χωρίς παρθενογένεση, με πλήρη αποχώρηση στρατευμάτων, μια λύση, όπως διευκρίνισε, στη βάση της μίας κυριαρχίας και της μίας διεθνούς προσωπικότητας επί τη βάσει των αρχών και των αξιών της Ε.Ε. Ταυτοχρόνως, προώθησε και το πακέτο του Προέδρου Χριστόφια, που στηρίζεται σε τρεις πυλώνες, όπως είπε:
1. Της σύνδεσης του περιουσιακού, με το εδαφικό και τους εποίκους.
2. Της επιστροφής της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της με το άνοιγμα του λιμανιού, από το οποίο θα επωφεληθούν κυρίως οι Τ/κ. Το άνοιγμα του λιμανιού, επισήμανε, μπορεί να γίνει κατόπιν απόφασης της κυπριακής Κυβέρνησης και υπό την επίβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
3. Της διεθνούς διάσκεψης, στην οποία, όπως είπε ο κ. Ομήρου, θα συμμετάσχει η Κυπριακή Δημοκρατία, οι εγγυήτριες δυνάμεις, τα μόνιμα μέλη του Σ. Ασφαλείας, η ΕΕ και η τ/κ Κοινότητα για να ασχοληθεί με διεθνείς πτυχές του Κυπριακού και εφόσον υπάρξει ήδη συμφωνία στις εσωτερικές πτυχές του προβλήματος.
Η μόλυνση
Σε ό,τι αφορά το “απευθείας εμπόριο”, ο κ. Ομήρου τόνισε ότι εάν εγκριθεί ο επί του θέματος κανονισμός, τότε θα μολυνθούν οι συνομιλίες και θα υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις. Η κυπριακή Κυβέρνηση, είπε, ψήφισε για την έναρξη των ενταξιακών διαδικασιών της Τουρκίας με την ΕΕ, χωρίς αυτή η θέση να συνιστά “λευκή επιταγή”. Και επισήμανε ότι η σημερινή κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία είναι προσβολή για τη διεθνή κοινότητα και αναχρονισμός.
Φλερτάρει με την αναβολή ο Σουλτς
Στον δικό του εναρκτήριο της εκδήλωσης λόγο, ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας Μάρτιν Σουλτς επισήμανε ότι από την τελευταία επίσκεψή του στην Κύπρο κατανοεί ότι ακόμη πολλά πρέπει να γίνουν για να επέλθει λύση και ότι ο ίδιος δεν έχει αποφασίσει ποια θέση θα τηρήσει στο θέμα του κανονισμού για το “απευθείας εμπόριο”, το οποίο θα συζητηθεί στις 18 του μήνα στο Στρασβούργο, στο πλαίσιο της Επιτροπής Νομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Από τον πολιτικό λόγο που άρθρωσε ο κ. Σουλτς φαίνεται ότι ο ίδιος ευνοεί την αναβολή, καθότι, όπως παρατήρησε, είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ εμπλέκεται απευθείας σε μια σύγκρουση. Και επί τούτου παρατήρησε ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα επηρεάσει και τις δυο πλευρές στο Κυπριακό, και την ΕΕ γενικότερα και τα Ην. Έθνη. Γι’ αυτό, είπε, ο ίδιος θέλει ν’ ακούσει και άλλα επιχειρήματα από τις δυο πλευρές και πρόσθεσε: “Για ένα τέτοιο θέμα δεν θα πρέπει να βιαζόμαστε. Θέλει το χρόνο του…”.

e-fylakas

ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ:ΖΗΤΑΕΙ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΤΟΥ ΔΝΤ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2020,ΓΙΑΤΙ "ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ"!

Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΚΟΛΑΟΥΖΟΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ,ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΘΥΜΗ "ΛΑΤΖΙΕΡΑ"ΤΟΥ,ΤΟΝ ΑΥΤΙΑ, ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑ -ΤΩ, ΧΩΡΙΣ ΒΕΒΑΙΑ ΝΑ ΤΟΥ ΖΗΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ:
«Το 2013 θα χρωστάμε 400 δις. Οι αριθμοί δεν "βγαίνουν" με τις σημερινές συνθήκες δανειοδότησης. Πιστεύω ότι με τις παρούσες συνθήκες "ματαιοπονούμε" και υποβάλουμε τον λαό σε άδικες θυσίες. Πρέπει να ζητήσουμε επιμήκυνση όλων των υποχρεώσεων μας, να
συσσωρευτούν όλα τα χρωστούμενα ποσά και να κάνουμε ένα Ομολογιακό Δάνειο που θα λήγει μετά από 10-12 χρόνια.
Θα έχουμε έτσι χρόνο να αποφασίσουμε και να καταστρώσουμε ένα σχέδιο για την οικονομική και
κοινωνική αναγέννηση και ανάταξη της χώρας. Έχουμε
πληρώσει πολλά περισσότερα στους προμηθευτές μας
λόγω χρόνιων υπερκοστολογήσεων, διαφθοράς,
"καπέλων", μίζας κ.λπ. Πιστεύω ότι μόνο έτσι θα μπορέσουμε να βγούμε τελικά από την κρίση».


ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ,ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΤΕΙΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ,ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ "ΜΑΤΑΙΟΠΟΝΟΥΜΕ" ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΧΟΡΗΓΟΥΝ!!!

ΚΑΛΑ ΡΕ...ΠΑΝΣΟΦΕ ΠΡΟΕΔΡΕ, ΕΣΥ ΚΑΙ ΤΑ ΤΣΙΡΑΚΙΑ ΣΟΥ ΔΕΝ ΛΕΓΑΤΕ ΠΩΣ ΜΑΣ...ΣΩΣΑΤΕ ΜΕ ΤΗΝ "ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ" ΨΗΦΟ ΣΑΣ ΤΟΝ ΜΑΙΟ;

ΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΤΟΝΙΖΑΤΕ ΠΩΣ "ΓΛΙΤΩΣΑΜΕ ΤΗΝ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ";

ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΒΛΕΠΕΤΕ ΟΤΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ, ΕΧΕΤΕ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΡΕ ΑΛΗΤΕΣ ΝΑ ΛΕΤΕ ΠΩΣ "ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΜΕ ΤΟΝ ΛΑΟ ΣΕ ΑΔΙΚΕΣ ΘΥΣΙΕΣ";;;

ΛΙΓΗ ΤΣΙΠΑ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΠΑΝΩ ΣΑΣ ΡΕ;;;

ΠΟΙΟΣ ΨΗΦΙΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΘΥΣΙΕΣ; ΠΟΙΟΣ ΤΙΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΤΑΙ ΥΒΡΙΖΟΝΤΑΣ ΟΣΟΥΣ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ; ΠΟΙΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΩΣ ΕΞΑΠΤΕΡΥΓΟ ΤΟΥ ΑΡΧΙΠΡΟΔΟΤΗ ΤΖΕΦΡΥ;

ΕΣΕΙΣ,ΡΕ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΙ!!!ΚΑΙ Η ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΑΤΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ!

ΝΑ ΛΕΙΠΟΥΝ ΛΟΙΠΟΝ ΟΙ...ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΙΑ ΔΑΚΡΥΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΟ, ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ! ΔΙΟΤΙ ΑΥΤΟΝ,ΤΟΝ ΕΧΕΙΣ ΠΡΟΔΩΣΕΙ ΜΕ ΤΑ ΚΑΜΩΜΑΤΑ ΣΟΥ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ!

ΑΛΛΑ ΜΗΝ...ΣΚΙΑΖΕΣΑΙ: ΘΑ ΣΕ...ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΟΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΜΑΛΙΣΤΑ!

ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ,ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΣ ΩΣ "ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ" ΚΑΙ ΦΕΡΕΦΩΝΟ ΤΟΥ ΔΝΤ:ΜΙΑΣ ΚΑΙ "ΠΡΟΕΒΛΕΨΕΣ" ΠΩΣ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟ ΤΗΝ ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΚΗ ΧΟΥΝΤΑ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΒΕΒΑΙΟΙ ΠΩΣ ΕΧΕΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕΙ ΗΔΗ ΑΥΤΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΑΚΗ ΚΙ ΕΣΥ, ΩΣ ΓΝΗΣΙΟ ΤΣΙΡΑΚΙ, ΑΠΛΑ...ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΙΣ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ!

ΝΑ ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ ΤΟΝ "ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΡΟΛΟ" ΣΟΥ,ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΣΟΥ!
ΕΛΛΑΣ-ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

Συνελήφθη για παιδική πορνογραφία η σύζυγος συνεργάτη υπουργού

 
Σάλο προκαλεί στο υπουργείο Εργασίας η σύλληψη της συζύγου υψηλόβαθμου συνεργάτη της υπουργού κ. Λούκας Κατσέλη, για εμπλοκή σε υπόθεση παιδικής πορνογραφίας! Η σύζυγος του συνεργάτη της συνελήφθη συγκεκριμένα από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μετά από παρακολούθηση των ψηφιακών ιχνών της στο διαδίκτυο, για πορνογραφία ανηλίκων μέσω διαδικτύου.
Ύστερα από ενημέρωση της εισαγγελέως Ελένης Ράϊκου οι αστυνομικοί κατέσχεσαν από το σπίτι της 5 σκληρούς δίσκους με υλικό που δείχνει ανήλικα αγόρια και κορίτσια να επιδίδονται σε κάθε είδους σεξουαλική δραστηριότητα!
Η συλληφθείσα παραπέμπεται αύριο στον αρμόδιο εισαγγελέα ενώ ερευνάται ακόμη αν συνεργαζόταν με άλλους χρήστες στην ανταλλαγή και διακίνηση αρχείων.
Όπως είναι φυσικό, η δημοσιοποίηση της είδησης προκάλεσε αίσθηση στο υπουργείο Εργασίας, αν και εξυπακούεται ότι η ίδια η κ. Κατσέλη δεν ευθύνεται στο παραμικρό.
Εντωμεταξύ το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σε ανακοίνωσή του, ισχυρίζεται ότι ο "ο αναφερόμενος δεν κατέχει καμία θέση στο Υπουργείο ή στο πολιτικό της γραφείο".
gianniotis

ΤΟ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟ




Λουκή Γ. Λουκαΐδη, Δικηγόρου, Πρώην Δικαστού του ΕΔΑΔ.
(12/10/2010).

Το δικαίωμα σεβασμού της ιδιοκτησίας με βάση τα νομικά και πολιτικά δεδομένα της Κύπρου.

1. Διεθνής Νομική Προστασία

Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Άρθρο 1 Πρωτόκολλο 1.

Αποφάσεις Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις διακρατικές προσφυγές και στις ατομικές προσφυγές. Διαπιστώσεις του Δικαστηρίου για παράβαση του δικαιώματος της ιδιοκτησίας με την άρνηση της Τουρκίας να επιτρέψει την επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους, στις περιουσίες τους και να απολαύσουν τις περιουσίες τους. Οι αποφάσεις αυτές πρέπει να εξετάζονται συνολικά και να λαμβάνεται υπόψη ότι το δικαίωμα της ιδιοκτησίας δεν αναιρείται με την απόφαση Δημόπουλου, η οποία έτσι και αλλιώς σε πολλά αρνητικά σημεία δεν είναι δεσμευτική διότι ξεπέρασε στα σημεία αυτά την αναγκαία αιτιολογία για το υπό κρίση θέμα.
Απόφαση στην υπόθεση Αποστολίδη v. Όραμς.

Γενικές Αρχές του Διεθνούς Δικαίου: Δικαίωμα ιδιοκτησίας προστατεύεται από το διεθνές αναγκαστικό Δίκαιο (Jus Cogens). Με βάση το δίκαιο αυτό απαγορεύεται η απαλλοτρίωση περιουσιών για προώθηση διευθετήσεων φυλετικών διακρίσεων. Αυτό λέει και μια γνωμάτευση 10 διεθνολόγων. Σχετική είναι και η Διεθνής Σύμβαση για την εξάλειψη κάθε μορφής Φυλετικής Διάκρισης.

Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Κοινοτήτων υιοθέτησε την άποψη ότι παρόλο που τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν αναφέρονται στις σχετικές με την Ευρωπαϊκή Ένωση Συνθήκες αποτελούν μέρος των γενικών αρχών του Κοινοτικού δικαίου. (Υπόθεση 11/70 (1970) 1125, παρ. 4).

Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. ΣΑ 361 (1974) σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάθε προσώπου και επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους. Γεν. Συν. αρ. 3212 1/11/1974. Επιστροφή των προσφύγων και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. (Ανθρώπινα Δικαιώματα, Οικουμενική Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Άρθρο 17).

(Hague Regulations και Διεθνές Δίκαιο που αφορούν το καθεστώς υπό κατοχή περιοχής μιας χώρας απαγορεύουν την απόκτηση περιουσίας από την κατοχική δύναμη και από τους εποίκους.)

2. Πολιτικές Συμφωνίες ή διακηρύξεις που αφορούν την Κύπρο.

Συμφωνία Μακαρίου-Ντεκτάς 12/2/1977. Θέματα αρχών όπως είναι το δικαίωμα ελεύθερης διακίνησης, εγκατάστασης και το δικαίωμα περιουσίας είναι ανοικτά για συζήτηση λαμβάνοντας υπόψη την θεμελιώδη βάση του δικοινοτικού ομοσπονδιακού συστήματος και ορισμένες πρακτικές δυσκολίες που μπορεί να δημιουργούνται για την Τ/Κ κοινότητα.

Για τους παράγοντες επίδρασης στην εφαρμογή των δικαιωμάτων αυτών που αναφέρονται στην συμφωνία Ντεκτάς, υπήρξε στην συνέχεια διευκρίνιση στις διακοινοτικές συνομιλίες της Βιέννης, 7 Απρίλιου 1977 ότι το μόνο θέμα για συζήτηση σχετικά με τα εν λόγω δικαιώματα ήταν οι δυσκολίες, πρακτικές που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν για τους Τ/Κ λόγω της εφαρμογής της συνταγματικής λύσεως του Κυπριακού προβλήματος.

Στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα 30/4/1977 Σ/12323 Παράρτημα Γ το οποίο παρέθεσα στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τρίτη Διακρατική προσφυγή το 1977 και διατύπωσε στην απόφαση της η Επιτροπή, αναφέρεται ότι η Ε/Κ πλευρά ρητώς μεταξύ άλλων επιμένει στον «σεβασμό και κατοχύρωση του δικαιώματος ιδιοκτησίας.» Στις διακοινοτικές συνομιλίες που ακολούθησαν την έκθεση αυτή ο Ε/Κ συνομιλητής έκανε σαφές ότι «το δικαίωμα της ιδιοκτησίας δεν θα εξισωνόταν με αποζημίωση που θα ισοδυναμούσε με κατάσχεση ή αναγκαστική απαλλοτρίωση. Όπως το δικαίωμα εγκατάστασης, το δικαίωμα περιουσίας ήταν ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα που κατοχυρωνόταν με Συνθήκες των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που δεσμεύουν την Κύπρο».

Η συμφωνία Κυπριανού-Ντεκτάς 19/5/1979 ρητώς αναφέρει σε ξεχωριστή παράγραφο ότι θα πρέπει να υπάρξει «σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών όλων των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας». Η πρόνοια αυτή είναι απόλυτη και ξεκαθαρίζει το θέμα ως συμπλήρωση ή ως προσθήκη η έστω διευκρίνηση στην συμφωνία Μακαρίου-Ντεκτάς.

Η Ε/Κ πλευρά σε όλες τις διακοινοτικές συνομιλίες για την λύση του προβλήματος επέμενε ότι η λύση θα πρέπει να είναι σύμφωνη με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και τις υποχρεώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες.

Στις Προτάσεις του 1989 οι Ελληνοκύπριοι αναφέρουν ρητώς ότι σε ολόκληρη την επικράτεια της Κύπρου θα εξακολουθήσουν να ισχύουν τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες σύμφωνα με το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκής Σύμβαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων περιλαμβανομένου του δικαιώματος ιδιοκτησίας. Τονίζεται δε ότι το δικαίωμα αυτό έγινε δεκτό και από τις Συμφωνίες υψηλού επιπέδου.

Στη Δέσμη Ιδεών Γκάλι το 1992 κατοχυρώνεται το δικαίωμα των εκτοπισμένων ιδιοκτητών μόνιμης κατοικίας να επιστρέψουν αν επιθυμούν στην κατοικία αυτή. Αναφέρεται δε ρητώς ότι οι απαιτήσεις ιδιοκτησίας των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων εκτοπισμένων αναγνωρίζονται και θα τύχουν δίκαιου χειρισμού. Οπωσδήποτε η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πρότεινε ούτε δέχτηκε εκπτώσεις από το δικαίωμα ιδιοκτησίας σε σχέση με τις προτάσεις Γκάλι ή ακόμα εκείνες του Κουεγιάρ.

Επίσης όλοι οι υποψήφιοι Πρόεδροι μιλούσαν για λύση σύμφωνα με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, των διεθνών δικαστηρίων, τις Συμφωνίες κορυφής, το Διεθνές Δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και (αργότερα προστέθηκε )και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο.

3. Εφαρμογή
Η πρώτη φορά που έγιναν από μέρους την ελληνοκυπριακής πλευράς προτάσεις για παρεκκλίσεις από τις πιο πάνω αρχές που κατοχυρώνουν το δικαίωμα της ιδιοκτησίας ήταν με το Σχέδιο Ανάν από την κυβέρνηση Κληρίδη. Το Σχέδιο απορρίφθηκε.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας προεκλογικά επανέλαβε την ίδια δέσμευση για τα ανθρώπινα δικαιώματα κ.λ.π. Με δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου 18/9/2009 ανακοινώθηκε ότι το Εθνικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι « η λύση πρέπει να συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο τις Ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, το Κοινοτικό Δίκαιο καθώς και με τις Διεθνείς Συμβάσεις για τα ανθρώπινα Δικαιώματα».

Στο ίδιο ανακοινωθέν τονίζεται η ανάγκη αποκατάστασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων, περιλαμβανομένου του δικαιώματος των προσφύγων για επιστροφή στα σπίτια και στις περιουσίες τους, ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη λύση. «Πρέπει», λέει το ίδιο ανακοινωθέν, «να διατρανωθεί ο σεβασμός και αποκατάσταση στις 4 ελευθερίες και να αποκλεισθούν οι μόνιμες παρεκκλίσεις από το Ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Οι προτάσεις του κ. Χριστόφια για το περιουσιακό στην πρώτη φάση μιλούσαν για δικαίωμα του ιδιοκτήτη και ήταν σύμφωνες με τις προεκλογικές του δεσμεύσεις και τις σχετικές αρχές.

Όμως οι δεσμεύσεις αυτές και οι αρχές προστασίας του δικαιώματος ιδιοκτησίας καταστρατηγήθηκαν και παραβιάστηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία του κυπριακού με τις πρόσφατες προτάσεις για το περιουσιακό διότι έδωσαν δικαιώματα στον παράνομο χρήστη. Σ ε ορισμένες δε περιπτώσεις μάλιστα θέτουν τα προβλήματα του πιο ψηλά από τις ανάγκες του ιδιοκτήτη. Και διότι το δικαίωμα αποκατάστασης της ιδιοκτησίας αχρηστεύεται διαφοροτρόπως.

Από τον «χρήστη» δεν εξαιρέθηκαν ούτε οι έποικοι ούτε οι αλλοδαποί και άλλοι παράνομοι επεμβασίες που με καμία λογική δεν μπορούσαν να είχαν νόμιμα συμφέροντα ή νόμιμα δικαιώματα.

Η απόδοση των περιουσιών στους νόμιμους ιδιοκτήτες υποβλήθηκε σε ακαθόριστα κριτήρια, γεγονός ασυμβίβαστο με την προστασία της ιδιοκτησίας.

Έγινε δεκτό ότι οι ιδιωτικές περιουσίες που χρησιμοποιούνται για σκοπούς «δημόσιας ωφέλειας» στην υπό κατοχή περιοχή δεν θα επιστρέφονται στους ιδιοκτήτες γεγονός ασυμβίβαστο με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου όσον αφορά τέτοια καθεστώτα ο δε όρος «δημόσια ωφέλεια» φαίνεται απροσδιόριστος.

Το δικαίωμα αποκατάστασης της ιδιοκτησίας αχρηστεύεται σε διάφορες περιπτώσεις όπως στα εξής παραδείγματα:
-όταν π.χ. ο χρήστης, έποικος ή άλλος παράνομος κάτοχος της περιουσίας, θα υποστεί «δυσανάλογη ταλαιπωρία σε σύγκριση με την ικανοποίηση της επιθυμίας του ιδιοκτήτη

-όταν ο χρήστης δεν βρίσκει άλλη διαθέσιμη περιουσία που να του δίνει ανάλογο εισόδημα,

- όταν το μερίδιο του ιδιοκτήτη δεν τον καθιστά δικαιούχο σε ένα ξεχωριστό τεμάχιο,

-όταν δεν υπάρχει διεκδίκηση της περιουσίας μέσα σε δύο χρόνια,

-όταν ο ιδιοκτήτης δεν υποβάλλει την αίτηση του προσωπικά,

- όταν η τύχη της περιουσίας τους είναι η μη επιστροφή διότι συγκρούεται με κάποια ακαθόριστα κριτήρια,

-όταν η επιθυμία του χρήστη και η επιλογή του ιδιοκτήτη δεν συμπίπτουν και μια ρατσιστική επιτροπή αποφασίζει με βάση τα κριτήρια την μη αποκατάσταση του ιδιοκτήτη,

-όταν ο ιδιοκτήτης δεν έχει την οικονομική δύναμη να πληρώσει τις παράνομες βελτιώσεις ή αναπτύξεις που έγιναν στην περιουσία του στα κατεχόμενα.

- όταν ο σημερινός ιδιοκτήτης δεν είχε ιδιοκτησία πέραν των 10 ετών όταν απώλεσε κατοχή της περιουσίας του.

-όταν η συνολική έκταση της περιουσίας του ξεπερνά τις 7500 τ.μ.

-όταν η περιουσία είναι πρακτικά αδύνατο να αποκατασταθεί, ενώ δεν υπάρχει περίπτωση ακίνητης περιουσίας που είναι αδύνατο να επιστραφεί στον ιδιοκτήτη.

Στις προτάσεις γίνεται παραδοχή ότι αυτές παρεκκλίνουν από το Ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Με λίγα λόγια, οι προτάσεις για το περιουσιακό παραβιάζουν τις αρχές για την νομική κατοχύρωση των περιουσιών και τις σχετικές πολιτικές διακηρύξεις και συμφωνίες. Στην ουσία μάλιστα αποτελούν και ανεπίτρεπτες επεμβάσεις στο δικαίωμα της ιδιοκτησίας και καθιστούν τον ελληνοκύπριο συνομιλητή υπόλογο γι’ αυτές έναντι των ιδιοκτητών. Από πλευράς πολιτικής, συνιστούν υπέρβαση αρμοδιότητας, περιφρόνηση της λαϊκής θέλησης, κατάχρηση εξουσίας, αντιδημοκρατική συμπεριφορά και τεράστια ζημιά στο εθνικό μας θέμα γενικότερα. Και το ερώτημα είναι:

Με ποιο δικαίωμα νομικό, ηθικό, πολιτικό έκανε τις προτάσεις αυτές ο ελληνοκύπριος συνομιλητής κ. Χριστόφιας;
από το geopolitics

Οργή Κίνας για το Νομπέλ Ειρήνης

Οργή Κίνας για το Νομπέλ Ειρήνης



Δεν επετράπη χθες σε Ευρωπαίους αξιωματούχους να επισκεφθούν τη σύζυγο του Λιου Χσιάομπο

Reuters, A.P., AFP

ΠΕΚΙΝΟ. Η Κίνα δεν επέτρεψε χθες σε ομάδα Ευρωπαίων αξιωματούχων να επισκεφθούν τη σύζυγο του φυλακισμένου νομπελίστα Λιου Χσιάομπο, και ακύρωσε προγραμματισμένες επαφές σε υπουργικό επίπεδο με τη Νορβηγία, δείχνοντας την οργή της για τη βράβευση του 54χρονου αντιφρονούντα από τη νορβηγική επιτροπή Νομπέλ. Την Κυριακή, η Λιου Χσια επισκέφθηκε τον σύζυγό της στη φυλακή. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η ίδια μέσω Ιντερνετ, ο Λιου δάκρυσε και αφιέρωσε το βραβείο στις «χαμένες ψυχές» της εξέγερσης της πλατείας Τιενανμέν.

Οι κρατικές εφημερίδες του Πεκίνου χαρακτήρισαν τη βράβευση του Λιου ένδειξη των δυτικών προκαταλήψεων σε βάρος της Κίνας και των φόβων που προξενεί ο αυξανόμενος πλούτος και η ενίσχυση της γεωπολιτικής της θέσης. Αν οι εκκλήσεις του Λιου για μετάβαση της Κίνας σε πολυκομματικό σύστημα είχαν εισακουσθεί «η τύχη της Κίνας δεν θα ήταν καλύτερη από την τύχη της Σοβιετικής Ενωσης ή της Γιουγκοσλαβίας, και η χώρα γρήγορα θα είχε καταρρεύσει» έγραψε η ευρείας κυκλοφορίας κινεζική εφημερίδα «Γκλόμπαλ Τάιμς». Η εφημερίδα China Daily, που εκφράζει τη γραμμή της κινεζικής κυβέρνησης στην αγγλική γλώσσα, χαρακτήρισε τη βράβευση «μέρος της συνωμοσίας για την ανάσχεση της Κίνας». «Το Νομπέλ αποκαλύπτει το βαθύ ιδεολογικό χάσμα ανάμεσα σε αυτή τη χώρα και στη Δύση» προσέθεσε η εφημερίδα.

Ο 54χρονος Λιου εκτίει ποινή 11 ετών ως εχθρός του κράτους. Από το 1989, όταν λειτούργησε ως μεσολαβητής ανάμεσα στους διαδηλωτές και στις αρχές, ώς σήμερα, ο Λιου μπαίνει και βγαίνει συχνά στις φυλακές. Η σύζυγός του τελεί υπό στενή παρακολούθηση και, μετά τη βράβευσή του, ισχυρίζεται ότι έχει τεθεί σε περιορισμό κατ’ οίκον. Χθες, αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υπ’ αριθμόν δύο του γραφείου της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Κίνα επιχείρησε να την επισκεφθεί, στο συγκρότημα κατοικιών του Πεκίνου όπου διαμένει. Ατομο με πολιτικά ενημέρωσε την αποστολή ότι αν επιθυμεί να συναντήσει κάποιον από το κτίριο, πρέπει να τηλεφωνήσει ώστε ο οικοδεσπότης να κατέβει και να τους ανοίξει, πράγμα αδύνατο, αφού το τηλέφωνο της Λιου Χσια δεν λειτουργούσε.

Η Κίνα έκλεισε την πόρτα και στην υπουργό Αλιείας της Νορβηγίας, Λίζμπετ Μπεργκ-Χάνσεν, που επισκέπτεται την έκθεση EXPO της Σαγκάης και επρόκειτο να συναντηθεί αύριο με τον Κινέζο ομόλογό της. Η συνάντηση ακυρώθηκε χωρίς επίσημη εξήγηση.

Εν τω μεταξύ, προς βελτίωση οδεύουν οι στρατιωτικές σχέσεις της Κίνας με τις ΗΠΑ. Οι υπουργοί Αμυνας των δύο χωρών, Λιαγκ Γκουαγκλίε και Ρόμπερτ Γκέιτς συναντήθηκαν χθες στα περιθώρια διάσκεψης στο Ανόι του Βιετνάμ και ο Κινέζος υπουργός κάλεσε τον Αμερικανό ομόλογό του να επισκεφθεί το Πεκίνο, πρόσκληση που έγινε δεκτή. Η Κίνα είχε παγώσει τις στρατιωτικές επαφές μεταξύ των δύο χωρών τον Ιανουάριο, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να προμηθεύσουν οπλικά συστήματα αξίας 6,4 δισ. δολαρίων στην Ταϊβάν. «Το μεγαλύτερο εμπόδιο στις αμυντικές σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας είναι οι αμερικανικές πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν», δήλωσε ο Γκουάν Γου Φέι, αναπληρωτής υπεύθυνος διεθνών σχέσεων του κινεζικού υπουργείου Αμυνας. Ο Γκέιτς αποποιήθηκε κάθε ευθύνη. «Η πραγματικότητα είναι ότι δεν αποφασίζει ο υπουργός Αμυνας για τις πωλήσεις όπλων προς την Ταϊβάν. Πρόκειται για πολιτική απόφαση» του Κογκρέσου και της πολιτικής ηγεσίας, είπε.

από το geopolitics

Το φυσικό αέριο, η Κύπρος και η τουρκο-ισραηλινή κρίση

Του Μ. Μιχαήλ - Η εφημερίδα μας έχει αποκαλύψει, ότι το Ισραήλ, μετά την ανακάλυψη υποθαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε μεγάλες ποσότητες, έξω από τις ακτές του, πρότεινε στην κυπριακή κυβέρνηση να τροφοδοτεί δωρεάν την Κύπρο με φυσικό αέριο και καύσιμα. Μάλιστα, η πρόταση περιελάμβανε και την ΑΗΚ, που μας τροφοδοτεί με ηλεκτρικό ρεύμα! Αυτό που επιχείρησε το Ισραήλ είναι τον ενεργειακό έλεγχο και την οικονομική εξάρτηση της Κύπρου από το κράτος των Εβραίων. Παρά το γεγονός, ότι η κυβέρνηση Χριστόφια αρνήθηκε την ισραηλινή πρόταση, επειδή έχουμε δεσμεύσεις ως κράτος με άλλες πετρελαϊκές εταιρείες μέχρι το 2020, εντούτοις το υπουργείο Εμπορίου το 2008 παραχώρησε τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης για το «οικόπεδο 12» στην αμερικανοεβραϊκή εταιρεία Noble Energy. Στην ίδια εταιρεία, η οποία –μαζί με άλλες ισραηλινές εταιρείες- ανέλαβε την ανάπτυξη του πεδίου φυσικού αερίου «Tamar» στα ανοιχτά των ακτών του Ισραήλ στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου.
Η αμερικανοεβραϊκή εταιρεία που έχει ποσοστό 36% στο πεδίο «Ταμάρ», διαθέτει επίσης ποσοστό 47% στο μοναδικό υφιστάμενο παραγωγικό κοίτασμα του Ισραήλ, στο πεδίο Mari-B νοτιότερα. Συνεταίρος της Noble Energy, είναι η Ισραηλινή Delek.
Δεν γνωρίζουμε με ποια κριτήρια το υπουργείο Εμπορίου παραχώρησε τα δικαιώματα του «οικοπέδου 12» στην εταιρεία Noble Energy, αλλά για λόγους «εθνικού συμφέροντος» θα έπρεπε να δοθεί σε άλλην εταιρεία.
Με αυτό τον τρόπο, οι Εβραίοι θα έχουν τον ενεργειακό έλεγχο της Κύπρου και κατ΄ επέκταση, τον οικονομικό. Βέβαια, το θέμα δεν είναι μόνο οικονομικό, αλλά και πολιτικό. Θα επαναλάβουμε, ότι μετά την κρίση στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ, οι Εβραίοι βρήκαν διέξοδο τη στενότερη συνεργασία τους με το κράτος της Κύπρου. Η Κύπρος είναι το «μήλο της Έριδας» για την Τουρκία και το Ισραήλ. Και οι δύο χώρες θέλουν τον έλεγχό της. Η μεν Τουρκία με τη στρατιωτική της παρουσία και την αναβάθμιση του ψευδοκράτους, το δε Ισραήλ –με τη συνδρομή του πανίσχυρου εβραϊκού λόμπι των ΗΠΑ- δια μέσου της ανάπτυξης των διμερών σχέσεων με την Κύπρο σε όλα τα επίπεδα.
Το να ανοίξει η Κύπρος τις αγκάλες της στο Ισραήλ είναι μεγάλο πολιτικό λάθος. Εν όσω ισχυροποιούμε τις σχέσεις μας με το Ισραήλ, η Τουρκία, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, θα φαίνεται περισσότερο αδιάλλακτη.
Γι΄ αυτό, η κυπριακή κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη και να αναλύσει σωστά την τουρκο-ισραηλινή κρίση σε σχέση με τον ενδιαφέρον Τουρκίας-Ισραήλ για την Κύπρο. Γιατί είναι η Κύπρος και η γεωστρατηγική της θέση το σημείο αναφοράς στην κρίση Τουρκίας-Ισραήλ. Αν η κυβέρνηση Χριστόφια δεν αντιληφθεί, ότι η Κύπρος είναι στη «μέση», μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, τότε υπάρχει ο κίνδυνος ο κυπριακός Ελληνισμός να ξεριζωθεί μια μέρα από τον τόπο του…

Ρωμηοσύνη  , ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ… ξύλο στην Ακρόπολη που την είχαν σεβαστεί και οι Ναζί

 
Ξύλο φάγανε οι δημοσιογράφοι από τα ΜΑΤ στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου για να μη καλύψουν τις συμπλοκές που σημειώθηκαν το πρωί μεταξύ καταληψιών συμβασιούχων με δυνάμεις των ΜΑΤ.

Κλεφτοκυνηγητό, δακρυγόνα συλλήψεις και τραυματισμοί στον Ιερό Βράχο. Οι εικόνες που μεταδόθηκαν από τα τηλεοπτικά κανάλια ήταν αδιανόητες.

ΟΙ ΝΑΖΙ ΕΙΧΑΝ ΣΕΒΑΣΤΕΙ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη διάρκεια επεισοδίων τραυματίστηκε ένας εικονολήπτης του Associated Press. «Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν. Πρέπει να αποδοθούν ευθύνες στην πολιτική ηγεσία. Σήμερα κατέστρεψαν τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος των συμβασιούχων Νίκος Χασομέρης. Άνδρες των ΜΑΤ και αστυνομικές δυνάμεις ανέβηκαν στην Ακρόπολη το πρωί, βάσει εισαγγελικής εντολής, μετά την άκαρπη συνάντηση του εισαγγελέα Πρωτοδικών Ν. Γύζη με τους συμβασιούχους, την Τετάρτη. Μέσω πλαϊνής εισόδου, κατάφεραν να μπουν στο χώρο από πλαϊνή είσοδο και να απωθήσουν τους συμβασιούχους. «Την άσχημη τροπή την έχει δημιουργήσει ο κατά το Σύνταγμα υποδειγματικός εργοδότης, που έχει αφήσει τους εργαζόμενους στη μεγαλύτερη ‘βιομηχανία’ της χώρας -τον πολιτισμο- απλήρωτους εδώ και 24 μήνες» δήλωσε στον ΣΚΑΙ, λίγο πριν τα επεισόδια, ο νομικός εκπρόσωπος των εργαζομένων Χρήστος Νικολιτσόπουλος. Οι συμβασιούχοι βρίσκονταν στην Ακρόπολη από την Τετάρτη, διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή εργασία, άρση του περιορισμού του 24μηνου για όλες τις ειδικότητες του ΥΠΠΟΤ, άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και άμεση τοποθέτηση των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ. Μιλώντας στον Βήμα 99,5 ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Τηλέμαχος Χυτήρης δήλωσε πως βάσει νόμου δεν μπορούν να παραταθούν οι συμβάσεις των εργαζομένων ούτε να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου.
«Οι διαμαρτυρίες είναι θεμιτές, αλλά δεν μπορούν να κλείνουν την Ακρόπολη» υποστήριξε. Όσο για το θέμα της καταβολής των δεδουλευμένων, ο κ. Χυτήρης παραδέχθηκε ότι για αυτό δεν τίθεται θέμα συζήτησης. Υποστήριξε όμως ότι ορισμένοι συμβασιούχοι δεν έχουν πληρωθεί επειδή δεν έχουν καταθέσει τα απαραίτητα έγγραφα.
από το ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Οι Αλβανοί συμπεριφέρονται σαν στρατός κατοχής στην Σαντορίνη...!

 
Εξοργισμένοι οι κάτοικοι του νησιού ετοιμάζονται να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους!

Οι κάτοικοι της πανέμορφης Σαντορίνης έχουν την εντύπωση ότι ζουν στο νησί τους υπό αλβανική κατοχή. Σύμφωνα με μαρτυρίες των ντόπιων, τους τελευταίους μήνες η εγκληματικότητα και οι βιαιοπραγίες των Αλβανών μεταναστών, ακόμη και εναντίον μικρών παιδιών, τείνουν να πάρουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις.


Συγκεκριμένα, όπως καταθέτουν σε επερώτησή τους βουλευτές του ΛΑΟΣ, στο χωριό Εμποριό, Αλβανοί ενήλικοι ξυλοκόπησαν ανήλικα παιδιά χρησιμοποιώντας καδρόνια και σωλήνες. Δύο αγοράκια μεταφέρθηκαν μετά το συμβάν στο Κέντρο Υγείας, ενώ ένας από τους Αλβανούς έβγαλε και μαχαίρι για να τους επιτεθεί. Το φοβερό είναι ότι οι Σαντορινιοί έχουν δώσει δουλειά σε πάνω από 3.000 Αλβανούς μετανάστες, οι οποίοι μαζί με τα παιδιά και τις οικογένειές τους φτάνουν τα 5000 άτομα.
Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι η Αστυνομία φοβάται να παρέμβει κι αφήνει τους Αλβανούς κακοποιούς να κάνουν ό,τι θέλουν στο νησί. Πληροφορίες λένε ότι μια ομάδα Αλβανών έσφαξε Πακιστανό στη Σαντορίνη γιατί προσφέρθηκε να δουλέψει με χαμηλότερο μεροκάματο.
Απίστευτες καταγγελίες από ανθρώπους που βλέπουν το νησί τους να χάνεται από μία ομάδα βίαιων και τραμπούκων που προσπαθεί να λεηλατήσει περιουσίες, συνειδήσεις και ανθρώπους. Μήπως πρέπει να παρέμβει δυναμικά η Αστυνομία και να βάλει μια τάξη στο πανέμορφο νησί της Ελλάδας, πριν οι κάτοικοι πραγματοποιήσουν την απειλή τους και πάρουν το νόμο στα χέρια τους;
Πηγή

από το Ελλήνων Αφύπνιση

ΣΧΟΛΙΟ
Αυτό είναι που λέμε βάλανε τα χέρια τους και βγάλανε τα μάτια τους μόνοι τους οι κάτοικοι....
Τους έφεραν για δουλειά και τώρα κινδυνεύει το σπίτι τους και η οικογένειά τους....
Πάντως για να μην κινδυνέυσω να χαρακτηριστώ αντισαντορινιός θα πρέπει να τονίσω ότι είμαι πραγματικά με το μέρος όσων από τους κατοίκους της Σαντορίνης δεν έφεραν τους Αλβανούς στο νησί και άρα δεν φταίνε....

Συνήθως η ευθύνη βαραίνει τους πλούσιους και το κράτος.....Οπως πάντα.

Μια φορά η γνώμη μου είναι, οι καταγγέλλοντες να μην απευθύνονται στο Υπουργείο Προστασίας του Αλλοδαπού Πολίτη γιατί τους βλέπω να καταλήγουν σαν τον Αγιο Παντελεήμονα...
Να πλακώσουν εκεί τα ΜΑΤ και να κουβαλάνε σιδεροδέσμιους τους κατοίκους στις κλούβες!!!!

Καλύτερα να πάρουν οι ίδιοι τις τύχες τους στα χέρια τους και να "καθαρίσουν" το νησί τους πριν γίνουν μετανάστες κι αφήσουν τα σπίτια τους στους Αλβανούς.....
 
από το  ΘΑΝΟΣ ΕΥΗ koukfamily

Το EPIRUS-ELLAS Προσκαλεί και Προκαλεί τους Σκοπιανούς

Δήμαρχε της Αριδαίας, στείλτους κατα΄δώ!


Διάβαζα στο Ελλήνων Αφύπνιση ότι εμφανίστηκαν λέει 40 Σκοπιανοί στο Δημαρχείο της Αριδαίας προκειμένου να ζητήσουν πιστοποιητικά γεννήσεως τους!
Εδώ και δύο περίπου χρόνια, πολλές οργανώσεις μέσα στην ΠΓΔΜ, και ειδικά στο Μοναστήρι και στα Σκόπια, συλλέγουν στοιχεία για την κινητή και ακίνητη περιουσία π
ου άφησαν πίσω τους όσοι εγκατέλειψαν στην Ελλάδα την εποχή του εμφυλίου και εγκαταστάθηκαν στην Αλβανία, στην Γιουγκοσλαβία, στην Βουλγαρία και σε άλλες ανατολικές χώρες. Μάλιστα, οι οργανώσεις αυτές έχουν τυπώσει και κυκλοφορήσει μία φόρμα την οποία οι ενδιαφερόμενοι (αν θυμούνται ή οι απόγονοί τους, βασιζόμενοι στις διηγήσεις των προηγούμενων) καλούνται να συμπληρώσουν γράφοντας, μεταξύ άλλων, όχι μόνο την ακίνητη περιουσία τους, αλλά και πόσα… πουλερικά, αγελάδες, άλογα είχαν στην κατοχή τους κατά την αναχώρησή τους. Καλούνται μάλιστα να αναφέρουν ακόμη και πόσα κιλά στάρι ή ακόμη και… σπανάκι άφησαν πίσω τους, φεύγοντας για το πρώην ανατολικό μπλοκ!
Εμείς εδώ στο ΗΠΕΙΡΟΣ - ΕΛΛΑΣ δεν έχουμε να σχολιάσουμε τίποτε παραπάνω από μια απλή συμβουλή στο Δήμαρχο της Αριδαίας.
Δήμαρχε... στείλτους προς τα εδώ.. να τους την δώσουμε εμείς οι Ηπειρώτες την περιουσία τους!Ευδοκιμεί εδώ η "κρανιά".Ξέρεις τι βίτσες φιάχνουν τα κλωνάρια της;
Bookmark and Share

Η παιδοφιλία: ΦΡΙΚΤΗ ΑΣΕΛΓΕΙΑ.














Δίκτυο παιδόφιλων στο ελληνικό Facebook θεωρεί την παιδεραστία «δικαίωμα στη διαφορετικότητα».

Το μεγαλύτερο βήμα εξέλιξης στην ιστορία της παιδοφιλίας-παιδεραστίας, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι το Διαδίκτυο.
Τα δωμάτια επικοινωνίας (chat rooms), καθώς και οι σελίδες κοινωνικής διαδικτύωσης (βλέπε Facebook) παρέχουν στους παιδόφιλους τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να εντοπίζουν τους στόχους τους.

Σύμφωνα με το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, από την 1/1/2005 μέχρι τις 30/6/2009 αντιμετώπισε 56 υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας στο Διαδίκτυο, από τις οποίες συνελήφθησαν 78 άτομα. Όπως αναφέρεται σε έρευνες, ο τζίρος της παιδικής πορνογραφίας στο σύνολο του Διαδικτύου υπερβαίνει τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ ανά έτος και ο αριθμός τον ιστοσελίδων παιδικού πορνογραφικού υλικού τα τελευταία δέκα χρόνια αυξήθηκε κατά 345%.

ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΦΟΒΟΥ ΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟΥ, καταγγέλλεται μόλις το 40% των περιστατικών κακοποίησης.Ο δικηγόρος Σπύρος Κωνσταντινίδης τόνισε πως «μετά την κύρωση και εφαρμογή της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των παιδιών κατά της γενετήσιας εκμετάλλευσης και κακοποίησης (Νόμος 3727/2008) τα πράγματα έγιναν πιο
αυστηρά.
Αυτό φαίνεται και από το Αρθρο 1 του νόμου που απαγορεύει την άσκηση επαγγέλματος που συνεπάγεται επαφή με παιδιά στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα σε όσους όχι μόνο έχουν καταδικαστεί αλλά και σε όσους διώκονται για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας παιδιών και της οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής παιδιών.
Ακόμα, πολύ σημαντικά είναι τα Αρθρα 7 και 8, το πρώτο για την τήρηση απόλυτης προτεραιότητας για την περάτωση της ανάκρισης και για την προστασία μαρτύρων κατά την ποινική διαδικασία, κάτι που υπήρχε μόνο σε υποθέσεις τρομοκρατίας.
Οι ποινές φυλάκισης ξεκινούν από τουλάχιστον έναν χρόνο σε περιπτώσεις διακίνησης πορνογραφικού υλικού και με χρηματικές ποινές 10.000-100.000 ευρώ και τουλάχιστον τα δέκα χρόνια σε περιπτώσεις προαγωγής ανηλίκου.

Το πιο ανησυχητικό, όμως, είναι ότι ένα πολύ μικρό ποσοστό, μόλις το 40%, βρίσκει το κουράγιο να καταγγείλει περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης, επειδή ο φόβος του στιγματισμού από την κοινωνία αποτελεί έναν από τους σοβαρότερους παράγοντες «συγκάλυψης» τέτοιων εγκλημάτων. Οι γονείς, σύμφωνα με τους ερευνητές, πρέπει να μιλούν στα παιδιά τους για τη διαφορά του καλού και του κακού αγγίγματος, να ελέγχουν την πρόσβασή τους στο Διαδίκτυο, καθώς και να τα προειδοποιούν για τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε αυτό, με σκοπό την πρόληψη. Επίσης πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη στα λεγόμενα των παιδιών τους, καθώς το 95% των θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης καταγγέλλει πραγματικά γεγονότα.

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΕΝΟΣ ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΗ

Επιλέγουν επαγγέλματα που επιτρέπουν επαφή με παιδιά.
Οι παιδεραστές ανήκουν σε όλα τα κοινωνικά στρώματα.
Κατά 90% είναι άνδρες μεταξύ 35 έως 45 ετών.

Συχνά επιλέγουν επαγγέλματα που τους επιτρέπουν την καθημερινή επαφή με τα παιδιά (δάσκαλοι, γυμναστές, επιστάτες). Σχεδόν πάντα έχουν δικά τους παιδιά.
Οι περισσότεροι, σε ποσοστό 50%, από τους συλληφθέντες για παιδεραστία είναι φίλοι, συγγενείς ή γνωστοί του παιδιού. Αρέσκονται σε πράγματα που αρέσουν στα παιδιά, όπως για παράδειγμα οι συλλογές ακριβών και δημοφιλών παιχνιδιών ή κατοικιδίων που τα χρησιμοποιούν ως «δολώματα».

Επίσης τους αρέσει να κρατάνε ενθύμια από τα θύματά τους και συνήθως έχουν στην κατοχή τους μεγάλες συλλογές πορνογραφικού υλικού. Οι περισσότεροι έχουν κακοποιηθεί και οι ίδιοι στην παιδική τους ηλικία.
Σύμφωνα με έγγραφο του FBI, που είχε στο παρελθόν διαρρεύσει στο Διαδίκτυο, τα μέλη των παιδοφιλικών «οργανώσεων» χρησιμοποιούν διάφορα είδη συμβόλων και λογότυπων για να αναγνωρίζονται μεταξύ τους.

Ετσι γνωστοποιούν στα υπόλοιπα μέλη τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις καθώς και τις ταυτότητες (γένος-
ηλικία) των «στόχων» τους.
Με βραχιόλια, δαχτυλίδια, τατουάζ ακόμα και νομίσματα υπηρετούν αυτό τον αρρωστημένο σκοπό.
(αναδημοσίευση από Έθνος.gr)
Από το Χαμομηλάκι.
Bookmark and Share

Ευρωπαίοι χωροφύλακες στην Ελλάδα για τις διαδηλώσεις!

 
H ειδική ευρωπαϊκή στρατιωτική δύναμη, EUROGENDFOR ( EUROpean GENDarmerie FORce) έρχεται σύντομα στην Ελλάδα για να κατευνάσει τις λαϊκές αναταραχές και τα φαινόμενα εξέγερσης που συνοδεύουν τη δυσαρέσκεια του κόσμου για τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης. Πρόκειται για ένα στρατό που έχουν στη διάθεσή τους τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και μπορούν να χρησιμοποιήσουν προκειμένου να φανεί ότι στα φαινόμενα καταστολής της εξεγέρσεων δεν αναμειγνύεται ο δικός τους στρατός, αλλά ευρωπαϊκές δυνάμεις άμεσης επέμβασης.
Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες που εξασφάλισε το Newsbomb.gr, προς το παρόν έχει αναλάβει δράση στην Ελλάδα η ναυτική της δύναμη περιπολώντας τα σύνορά μας στην περιοχή του Αιγαίου. Δεν έχουν βρεθεί όμως ακόμα ο κατάλληλος χώρος, όπου θα στεγάζεται τόσο η ναυτική αποστολή που θα συντονίζει τις ενέργειες, όσο και ο εξοπλισμός της. Η Ευρωπαϊκή Δύναμη Χωροφυλακής αποτελείται από 5 κράτη μέλη της Ε.Ε. – Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία και Ρουμανία, ενώ το ηγετικό της Επιτελείο έχει τη βάση του στην πόλη Βιτσέντζα (Vincenza) της Ιταλίας.
Η είδηση για την αποστολή του μηχανισμού στην Ελλάδα αναρτήθηκε αρχικά, το Μάρτιο του 2010, από το γερμανικό εκδοτικό οίκο Kopp Verlag. Όπως σημειώνει ο Γερμανός αρθρογράφος, Udo Ulfkotte: «Την ώρα που οι Γερμανοί προτείνουν στους Έλληνες να ξυπνούν νωρίτερα και να δουλεύουν περισσότερο για να ξεπεράσουν την οικονομική κρίση, στους ελληνικούς δρόμους συσσωρεύεται η οργή. Και έτσι στις Βρυξέλλες αρχίζουν όλες οι προετοιμασίες της κινητοποιήσεως, για πρώτη φορά, ενός ειδικού σώματος της Ε.Ε. για την καταστολή των αναταραχών».
Ο ευρω-στρατός είναι εφοδιασμένος με αρμοδιότητες Μυστικών Υπηρεσιών και συνεργάζεται στενά με τους ευρωπαϊκούς στρατούς για την εγγύηση και εξασφάλιση «της ασφάλειας στις ευρωπαϊκές περιοχές όπου υπάρχουν κρίσιμες καταστάσεις».
«Για την στρατηγική κινητοποιήσεως αποφασίζει ένα πολεμικό συμβούλιο υπό μορφή υπουργικής επιτροπής, η οποία αποτελείται από τούς υπουργούς Αμύνης και Ασφαλείας των συμμετεχόντων ευρωπαϊκών κρατών», σημειώνει ο αρθρογράφος. Μόλις το “υπουργικό επιτελείο κρίσεων” υποδείξει πού υπάρχει κρίση, το ειδικό σώμα μπορεί άμεσα να προχωρήσει στην καταπολέμηση αναταραχών, ανταρσιών και μεγάλων, πολιτικών διαδηλώσεων.
Είναι αξιοσημείωτο ότι το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Αμύνης εκθείασε την EUROGENDFOR στην ιστοσελίδα του με τις εξής λέξεις: «Αστυνομία ή Στρατός; Μία Ευρωπαϊκή Μεραρχία υπόσχεται την λύση». Όλο και περισσότερα κράτη-μέλη της Ε.Ε. εισέρχονται στη EUROGENDFOR, αν είναι πολλοί ακόμα αυτοί που αγνοούν την ύπαρξη και τη λειτουργία της.
Για του λόγου το αληθές σας παραθέτουμε και τη σχετική ιστοσελίδα όπου αναδημοσιεύετε ολόκληρο το γερμανικό κείμενο: http://info.kopp-verlag.de/hintergruende/europa/kopp-exklusiv-geheime-vorbereitungen-fuer-den-ein.html

από το ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ολοκληρώθηκε το Θαύμα στην Χιλή

Τελευταία ενημέρωση 14/10/10 07:11) 
 
Ολοκληρώθηκε το θαύμα στη Χιλή. Τα συνεργεία διάσωσης έφεραν σε πέρας την περίπλοκη επιχείρηση απεγκλωβισμού κάτω από τις επευφημίες των συγγενών, προκαλώντας κύματα συγκίνησης στη χώρα τους και σε όλο τον κόσμο.
 
Με απόλυτη επιτυχία έλαβε τέλος στις 6.30 η τιτάνια επιχείρηση απεγκλωβισμού των παγιδευμένων μεταλλωρύχων στο ορυχείο χαλκού και χρυσού Σαν Χοσέ στην έρημο Ατακάμα, σηματοδοτώντας το αίσιο τέλος του δράματος που έγινε δεκτό με εκκωφαντικές ζητωκραυγές.
 
Λίγο πριν τις 4 τα ξημερώματα βγήκε στην επιφάνεια και ο τελευταίος από τους 33 μεταλλωρύχους, που είχαν παγιδευτεί. 
 
Ο 54χρονος Λουίς Ουρσούα, ο άνθρωπος που καθοδηγούσε τους εργαζόμενους στην διάρκεια της παραμονής τους σε μια στοά σε βάθος μεγαλύτερο των 600 μέτρων, ήταν αυτός που βγήκε τελευταίος.
 
Χρειάστηκαν λιγότερες από 24 ώρες με τη χρήση της ειδικής κάψουλας Φοίνιξ, για να διασωθούν οι μεταλλωρύχοι.
 
Ακολούθως βγήκαν από τη στοά και οι έξι διασώστες που είχαν κατέβει για να βοηθήσουν τους παγιδευμένους.
 
Ο Πρόεδρος της χώρας, Σεμπαστιάν Πινιέρα, παρέμεινε στο ορυχείο μέχρι το τέλος της επιχείρησης και ήταν αυτός που έκλεισε τελικά την οπή. Είναι μια νύκτα είπε που θα θυμόμαστε σε ολόκληρη τη ζωή μας, εκφράζοντας την πεποίθηση του ότι ο μεγάλος πλούτος της χώρας δεν βρίσκεται  στα μεταλλωρυχεία, αλλά στους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτά. Η Χιλή πλέον, είπε, είναι μια άλλα χώρα.
Οι Χιλιανοί παίρνουν από όλους τα εύσημα για την εξαιρετική δουλειά τους για τη διάσωση των 33 ανδρών.
 
 Sigmalive

Τα ανίκητα όπλα της αντίστασής μας

Αντίσταση; Τι είναι πάλι τούτο;

Σε πολλούς ‘Ελληνες της Κύπρου υπάρχει μια επικίνδυνη νοοτροπία. Θέλουν να θεωρούν τους εαυτούς τους απλώς Κυπρίους. Το ίδιο θέλουν να θεωρούν τους Τουρκοκύπριους απλώς Κυπρίους. Για την καταγωγή, την εθνικότητα, την παράδοση καμιά αναφορά. Θεωρούν ότι πρέπει να θεωρούμε όλοι τους εαυτούς μας απλώς απογόνους τους ανθρώπων που κατοικούν στην Κύπρο εδώ και δέκα χιλιάδες χρόνια. Θεωρούν τον πολιτισμό , την ιστορία και τα μνημεία της Κύπρου ως κοινά. ‘Οταν όμως φτάνουν στη μορφή της λύσης και του κράτους, εδώ σταματούν τα κοινά. Θεωρούν ότι οι «Κύπριοι» πρέπει να ζήσουμε σε δυο διαφορετικά κρατίδια, που να αποτελούν την «διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία», στην οποία να συνεργαστούμε, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, για να φτιάξουμε το νέο κράτος.

Η αντινομία στη σκέψη τους είναι ολοφάνερη. Δεν θέλουν από τα μια να πιστεύουν ότι ο λαός της Κύπρου να αποτελείται ‘Ελληνες με παρουσία τριών χιλιάδων χρόνων και από Τούρκους, με παρουσία λιγότερη των πεντακοσίων χρόνων, από τότε δηλαδή που η οθωμανική αυτοκρατορία κατέκτησε την Κύπρο.

Από την άλλη όμως αποδέχονται ασμένως ότι η Κύπρος πρέπει να γίνει μια «διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με δυο κρατίδια με φυλετικό διαχωρισμό και πλειοψηφία μιας εθνότητας στο κάθε κρατίδιο. ‘Οταν πρόκειται για τη φιλοσοφία της λύσης, είμαστε, γι αυτούς, όλοι Κύπριοι. ‘Οταν όμως φτάσουνε στις πρόνοιες της λύσης, είμαστε δυο εθνότητες, που κάθε μια πρέπει να έχει το κράτος της, με εγγυημένη πλειοψηφία και ιδιοκτησία.

Οι οπαδοί αυτοί της φιλοσοφίας θέλουν μια οποιαδήποτε λύση, όπως για παράδειγμα το σχέδιο Ανάν. Δεν τους ενδιαφέρει το μέλλον και η επιβίωση του Ελληνισμού, γιατί οι ίδιοι δεν νιώθουν ‘Ελληνες, αλλά Κύπριοι. Δεν τους ενδιαφέρει αν η Κύπρος καταστεί προτεκτοράτο της Τουρκίας. Τους ικανοποιεί μόνο ότι οι κάτοικοι της Κύπρου θα ζουν δίπλα δίπλα και θα συνεργάζονται. Δεν τους ενδιαφέρει αν σε πενήντα ή εκατό χρόνια τα παιδιά τους έχουν εθνική ταυτότητα και ελληνικά ονόματα. Δεν τους ενδιαφέρει αν θα γιορτάζουν Πάσχα ή Ραμαζάνι, αφού κατά το Δημήτρη Χριστόφια «Πάσχα και Ραμαζάνι είναι αδέλφια δίδυμα». Δεν θέλουν να υπάρχουν εθνικοί, φυλετικοί και θρησκευτικοί διαχωρισμοί, αλλά μόνο ταξικές αντιπαραθέσεις. Το φυλετικό διαχωρισμό θα τον έχουν μόνο τα κρατίδια της «διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Αντιλαμβάνεστε ότι γι αυτούς η εθνική συνείδηση της καταγωγής και ο αγώνας για επιβίωση του Ελληνισμού της Κύπρου αποτελούν εμπόδια για τη λύση, που είναι έτοιμοι να αποδεχθούν και να υπερψηφίσουν σε ένα μελλοντικό δημοψήφισμα.
Οι άνθρωποι αυτής της ιδεολογίας συμφωνούν απόλυτα με τον Κίσιγκερ, ότι μόνο αν αχρηστεύσουν τα σημαντικά και ανίκητα όπλα της αντίστασής μας, δηλαδή την πίστη στην ελληνική μας καταγωγή και τη μεητέρα Ελλάδα, την προσήλωση στην ορθόδοξή μας παράδοση, την γλώσσα που μας έδωσαν ελληνική και έτσι και κάμουν την ελληνική μας συνείδηση να αδρανήσει, θα μπορέσουν να μας επιβάλουν λύση. Σε περίπτωση που πετύχουν να αχρηστεύσουν τα όπλα μας, δεν θα χρειαστεί να μας επιβάλουν την λύση. Απλώς θα την αποδεχτούμε, όπως είναι έτοιμοι να την αποδεχτούν, όσοι πιστεύουν πως είναι απλώς Κύπριοι και όχι ‘Ελληνες που κατοικούν στην Κύπρο. Το ίδιο συνέβη και με κείνους που ψήφισαν ΝΑΙ στο δημοψήφισμα του 2004. ‘Ηθελαν απλώς να πάρουν πίσω κάτι, κάτι από τις περιουσίες τους, χωρίς να σκέφτονται το μέλλον των παιδιών και των εγγονιών τους.

Για τούτο και η φωνή του Τάσσου Παπαδόπουλου θα είναι πάντα επίκαιρη και αναγκαία υπόμνηση: «Σε καλώ να υπερασπιστείς το δίκαιο, την Ιστορία και την αξιοπρέπειά σου».
 Christofias watch

Σε παρέλαση το ντεμπούτο του διαδόχου στη Β. Κορέα

 



ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ. Την πρώτη του δημόσια εμφάνιση πραγματοποίησε ο φερόμενος ως μελλοντικός ηγέτης της Βορείου Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, κατά τη διάρκεια μεγαλειώδους παρέλασης την περασμένη Κυριακή, σηματοδοτώντας την έναρξη της διαδικασίας διαδοχής στην ηγεσία της κομμουνιστικής χώρας.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι ο νεότερος γιος του ηγέτη της Β. Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ιλ, ο οποίος στο πρόσφατο συνέδριο του κυβερνώντος κομμουνιστικού κόμματος ανέλαβε υψηλά κομματικά και κυβερνητικά αξιώματα, μεταξύ των οποίων και δεύτερος τη τάξει στην πανίσχυρη Κεντρική Στρατιωτική Επιτροπή της Βορείου Κορέας. Την ίδια στιγμή η Κίνα, ο σημαντικότερος σύμμαχος της Β. Κορέας, απηύθυνε πρόσκληση στον Κιμ Γιονγκ Ιλ να επισκεφθεί το Πεκίνο συνοδευόμενος από τo κλιμάκιο της νέας ηγεσίας, στο οποίο συμμετέχει, προφανώς, και ο Κιμ Γιονγκ Ουν.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις με αφορμή την 65η επέτειο από την ίδρυση του Εργατικού Κομμουνιστικού Κόμματος της Β. Κορέας ήταν το πλαίσιο που επελέγη από το βορειοκορεατικό καθεστώς προκειμένου να εμφανιστεί για πρώτη φορά δημοσίως ο Κιμ Γιονγκ Ουν. Ο 27χρονος γιος στεκόταν πλάι στον πατέρα του που χαιρετούσε τα πλήθη που τον επευφημούσαν. Η παρέλαση που πραγματοποιήθηκε φημολογείται ότι ήταν η πλέον μεγαλειώδης στη σύγχρονη ιστορία της Β. Κορέας. Σε αυτή συμμετείχαν χιλιάδες στρατιώτες, τανκς και στρατιωτικά οχήματα που μετέφεραν πυραύλους και ρουκέτες.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν αναλυτές, η παρέλαση ήταν λιγότερο επίδειξη στρατιωτικής ισχύος και περισσότερο αφορμή για να γνωρίσουν οι Βορειοκορεάτες τον μελλοντικό τους ηγέτη. Επίσης, όπως τόνισε ο Μπαέκ Σεούνγκ Γιου, αναλυτής στο ινστιτούτο αμυντικής ανάλυσης της Νοτίου Κορέας, η παρέλαση χρησίμευσε για να καταδείξει ο στρατός την πίστη του στον νέο ηγέτη. Η βορειοκορεατική τηλεόραση παρείχε ζωντανή κάλυψη των γεγονότων ενώ επετράπη, για πρώτη φορά, σε μικρή ομάδα ξένων δημοσιογράφων να καλύψει τις εορταστικές εκδηλώσεις.

Η Βόρειος Κορέα άρχισε επισήμως τη διαδικασία διαδοχής στην ηγεσία της και η τρίτη γενιά των Κιμ αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας, τόνισε ο πρόεδρος της Νοτίου Κορέας, Λι Μιουνγκ Μπακ, ο οποίος πρόσθεσε ότι η χώρα του παρακολουθεί στενά τη διαδικασία διαδοχής στην ηγεσία της Πιονγιάνγκ.

Τόσο η Ν. Κορέα όσο και η Κίνα και η Ιαπωνία επιθυμούν μια ήπια διαδοχή στην εξουσία της Β. Κορέας, δεδομένου ότι ενδεχόμενη κατάρρευση του καθεστώτος θα είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μεγάλο κύμα προσφύγων προς τους οικονομικά εύρωστους γείτονες της Πιονγιάνγκ.
από το geopolitics-gr

To παιδί του “μητσοτακικού σωλήνα” ο άνθρωπος της Ντόρας στο Ηράκλειο, βουλευτής Ν.Δ. Λ. Αυγενάκης ζητάει τη φίμωση των Blogs με νόμο! – Να τον χαίρεσαι κ. Σαμαρά!!! – Απαντήστε του ελεύθεροι έλληνες απανταχού της ελληνικής επικράτειας.

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΝΤΑΙ  ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ.
Δεν είναι μήνας που έκλεισε το  ανώνυμο blog ο parapolitikoς και χθές όπως μάθαμε ο βουλευτής Λευτέρης Αυγενάκης κατέθεσε πρόταση νομοθετικής ρύθμισης στη Βουλήπρός τους αρμόδιους Υπουργούς Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Γ. Ραγκούση, και Δικαιοσύνης, κ. Χ. Καστανίδη, για την άρση της ανωνυμίας των blogs και τον καθορισμό  όρων και προϋποθέσεων λειτουργίας τους   Ο Βουλευτής ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης «να προχωρήσουν σε συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση για τον περιορισμό της ανεξέλεγκτης λειτουργίας των μπλογκς, ώστε να υπάρξει περιορισμός των φαινομένων συκοφαντικής δυσφήμισης, υβριστικών ή απειλητικών δημοσιευμάτων κατά δημοσίων προσώπων ή διάδοσης ψευδών ειδήσεων, να αρθεί η ανωνυμία τους και να …………………μπορούν να εντοπιστούν οι συντάκτες των ηλεκτρονικών δημοσιευμάτων».
η ερώτηση του βουλευτή μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής:
«το Διαδίκτυο προσφέρει πρωτοφανείς δυνατότητες κοινωνικής δικτύωσης και αποτελεί μέσο ευρείας, ταχείας και ανεμπόδιστης ενημέρωσης» και πως «τα ιστολόγια (“blogs”)αποτελούν αναμφισβήτητα ένα νέο χώρο κοινωνικού διαλόγου και πεδίο διάδρασης των χρηστών». Ωστόσο, επισημαίνει ότι «ολοένα και εντονότερα απασχολούν τελευταία τις διωκτικές και δικαστικές αρχές τα φαινόμενα της συκοφαντικής δυσφήμισης δημοσίων προσώπων (και όχι μόνο) υβριστικών ή απειλητικών δημοσιευμάτων, εκβιασμών ή διάδοσης ψευδών ειδήσεων». Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρει την πρόσφατη «είδηση» που κυκλοφόρησε ευρέως μέσω μπλογκς για την υποτιθέμενη παραίτηση της Υπ. Παιδείας, κα. Α. Διαμαντοπούλου, γεγονός που ανάγκασε την ίδια να προβεί σε δημόσια διάψευση της «είδησης».
Υπογραμμίζει κατόπιν ότι «τα δύο τελευταία χρόνια μόνο στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής έχουν κατατεθεί περισσότερες από 600 μηνύσεις από πολίτες, οι οποίοι συκοφαντήθηκαν μέσα από ανώνυμα μπλογκ», ενώ τονίζει ότι «στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έγινε δυνατό να βρεθεί ο συντάκτης των ηλεκτρονικών δημοσιευμάτων για τα οποία έχει γίνει μήνυση». Μάλιστα αναφέρει ότι «όπως προέκυψε από σχετική έρευνα των διωκτικών αρχών, στην Ελλάδα έχουν δημιουργηθεί 132.000 μπλογκ από τα οποία τα 3.500 έχουν καθημερινή ανανέωση.»
Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνει ότι «προς την κατεύθυνση ελέγχου και απόδοσης ευθυνών σε ιδιοκτήτες μπλόγκς, υπάρχει το προηγούμενο της γνωμοδότησης του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου από τον Ιούνιο του 2009, σύμφωνα με την οποία «στα μπλογκ δεν ισχύει το απόρρητο των επιστολών και της ελεύθερης ανταπόκρισης και επικοινωνίας, όπως ορίζεται στο άρθρο 19 του Συντάγματος», ενώ καταγράφει ότι «στη γνωμοδότηση προβλέπεται μεταξύ άλλων πως δεν θα απαιτείται άδεια οποιασδήποτε αρχής -και συγκεκριμένα της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών- για να μπορούν προανακριτικές, ανακριτικές, εισαγγελικές και δικαστικές αρχές να ζητούν «ηλεκτρονικά ίχνη» εγκληματικής πράξης, όπως υβριστικών ή απειλητικών δημοσιευμάτων στο Διαδίκτυο ή φωτογραφιών παιδικής πορνογραφίας».
Επιπροσθέτως, ο κ. Αυγενάκης αναφέρεται και στο «πρόσφατο νομικό προηγούμενο υπάρχει και στην Ιταλία, όπου κατατέθηκε νομοσχέδιο στις 10 Μαΐου από τον υπουργό Δικαιοσύνης της Ιταλίας, κ. Αντζελίνο Αλφάνο, το οποίο στην παράγραφο 28 εξισώνει τα μπλογκ με τα υπόλοιπα ΜΜΕ» και τονίζει ότι «σύμφωνα με το ιταλικό σχέδιο, οι ιδιοκτήτες των μπλογκ θα πρέπει να προσκομίζουν στο Υπουργείο Τύπου στοιχεία που να αποδεικνύουν την ταυτότητα του κατόχου τους», ενώ «σε διαφορετική περίπτωση θα κλείνουν».
Στο πλαίσιο αυτό, ο Βουλευτής ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης «να προχωρήσετε σε συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση για τον περιορισμό της ανεξέλεγκτης λειτουργίας των μπλογκς, ώστε να υπάρξει περιορισμός των φαινομένων συκοφαντικής δυσφήμισης, υβριστικών ή απειλητικών δημοσιευμάτων κατά δημοσίων προσώπων ή διάδοσης ψευδών ειδήσεων, να αρθεί η ανωνυμία τους και να μπορούν να εντοπιστούν οι συντάκτες των ηλεκτρονικών δημοσιευμάτων».

Τρομοκράτες οι Μακεδονομάχοι σύμφωνα με καθηγητή Ιστορίας του ΑΠΘ

“Πρόσφατα διάβασα το βιβλίο του Σπύρου Μαρκέτου «Τα πρώτα βήματα του ελληνικού φασισμού» εκδόσεις Βιβλιόραμα. Στο βιβλίο αυτό, λοιπόν, και συγκεκριμένα στις σελίδες 82 και 83 αναφερόμενος στον Ίωνα Δραγούμη γράφει μεταξύ άλλων:
«Γόνος μιας από της επιφανέστερες οικογένειες της χώρας, γρήγορα προωθήθηκε στο διπλωματικό σώμα και αξιοποίησε αυτήν την επιτυχία του για να οργανώσει αντιβουλγαρικά τρομοκρατικά δίκτυα στην Μακεδονία»!!!
Ποια ήταν αυτά τα αντιβουλγαρικά τρομοκρατικά δίκτυα στην Μακεδονία, που οργάνωσε ο Ίων Δραγούμης; Μα δεν ήταν άλλα από τα σώματα των Μακεδονομάχων!!!
Αντιβούλγαροι τρομοκράτες, λοιπόν, ο Παύλος Μελάς, ο Τέλος Άγρας και τα Ελληνόπουλα από κάθε γωνιά της Πατρίδος μας που έχυσαν το αίμα τους για την ελευθερία της Μακεδονίας μας. Και αυτά τα γράφει κάποιος Σπύρος Μαρκέτος, που διδάσκει Ιστορία των νεότερων και σύγχρονων πολιτικών και κοινωνικών ιδεών στο Πανεπιστήμιο της Μακεδονίας! Ύστερα απορούμε γιατί έχουμε καταντήσει σε αυτό το σημείο.
Αλήθεια αυτό που διάβασα και πρόσεξα εγώ, δεν το πρόσεξε κανείς από τους τόσους «Μακεδονομάχους», που βγαίνουν στις τηλεοράσεις και ψηφοθηρούν;
από το Ελληνική Γροθιά 

Γιατί αλώθηκε το Βυζάντιο. Ομοιότητες με την σημερινή κτάσταση της χώρας

Πολλές φορές οι πολέμιοι του Χριστιανισμού ξεκινάνε μια συζήτηση για την πτώση του Βυζαντίου και την Τουρκοκρατία στην Ελλάδα, με σκοπό να αποδείξουν ότι η Εκκλησία είναι υπαίτια που αλώθηκε το Βυζάντιο και παραδόθηκε η χώρα στους Τούρκους. Κεντρικό επιχείρημα είναι συνήθως ότι: “οι παπάδες προτιμούσαν την Τουρκοκρατία στην Ελλάδα” βασιζόμενοι στην ρήση “Καλύτερα Τούρκικο φέσι, παρά καλύπτρα Λατινική ” όπως επίσης και στον λόγο του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού που λέει ότι ο Θεός επέτρεψε να μας κατακτήσουν οι Τούρκοι και όχι οι Ευρωπαίοι “Δια ιδικόν μας συμφέρον. Διότι τα άλλα έθνη θα μας έβλαπτον εις την πίστιν, ο δε Τούρκος άσπρα άμα του δώσης κάμνεις ο,τι θέλεις.”

Στο παρόν άρθρο θα επιχειρηθεί μια πρώτη ανάλυση επί των συγκεκριμένων θεμάτων που η εξήγηση τους προκύπτει από την πραγματική αιτία της πτώσης της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, και να κατανοήσουμε το πνεύμα της εποχής εκείνης το τι είχε προηγηθεί σε θρησκευτικό και πολιτικό επίπεδο αλλά και ποιες ιδιαίτερες καταστάσεις προέκυψαν, ώστε ο καλοπροαίρετος αναγνώστης να δει την πραγματικότητα αλλά και να εξάγει χρήσιμα συμπεράσματα και ομοιότητες με την σημερινή κατάσταση του Έθνους. Υπογραμμίζεται ρητά ότι το παρόν άρθρο δεν επιχειρεί να μεταπείσει τους απανταχού φανατικούς αρχαιόπληκτους, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν κατανοούν της πνευματικές παραμέτρους στις θρησκευτικές-κοινωνικές συζητήσεις αφού εξετάζουν όλα τα δεδομένα μόνο υπό το πρίσμα του “Εθνικού” και της “Φυλής”-πρίσμα το οποίο δεν είναι δυνατόν να εξηγήσει θρησκευτικές επιλογές. Το παρόν άρθρο επιχειρεί να βάλει ένα λιθαράκι στην ιστορική έρευνα του Έλληνα Ορθόδοξου Χριστιανού και να παρακινήσει αυτόν σε περαιτέρω μελέτη του θέματος καθώς η υπόθεση χιλιόχρονη αυτοκρατορία του Βυζαντίου έκαιγε καίει και θα καίει τους ανθέλληνες και αντίχριστους απανταχού της γης.
Όποιος έχει διαβάσει τα χρονικά της άλωσης από τους συγγραφείς που ζήσανε τα γεγονότα αυτά ή που κάνανε σοβαρή έρευνα και συγκεκριμένα: Γεώργιος Φραντζής, Κριτόβουλος, Γ.Δολφίνος, Πούσκουλος Λεονάρδος, Χ.Ρικέριος, καταλήγει σε ένα ασφαλής συμπέρασμα: Η πόλη δεν αλώθηκε από τους Τούρκους αλλά ήταν μια ετοιμόρροπη αυτοκρατορία εδώ και αιώνες. Πολλοί ιστορικοί εστιάζουν σε αυτό το γεγονός καταλήγοντας ότι πραγματική αιτία της πτώσης του Βυζαντίου είναι η διαφθορά και η αποδόμηση του κοινωνικού του ιστού με τους Έλληνες να μην νοιάζονται για το μέλλον της πατρίδας. Αυτές οι μελέτες είναι σεβαστές αλλά όχι αξιόπιστες γιατί ξεχνούν να μας εξηγήσουν ένα πράγμα: Για ποιο λόγο έφτασε σε αυτό το σημείο διαφθοράς και γιατί ο λαός κατάληξε να δίνει βάρος σε δευτερεύοντα,γι' αυτούς, ζητήματα; Στο παρόν άρθρο εξετάζεται η άποψη ότι το Βυζάντιο κατάληξε σε αυτή την διαφθορά, αλώθηκε και έπεσε από την εσωτερική μακροχρόνια διαμάχη Ενωτικών-Ανθενωτικών.
Όμως το συμπέρασμα αυτό συνήθως οδηγεί τους σύγχρονους αρχαιόπληκτους σε κατάκριση της στάσης των ανθενωτικών και όχι στο ποιος είχε δίκιο και γιατί, πράγμα το οποίο θα μπορούσε να εξηγήσει πολλά πράγματα ακόμα και στην σημερινή εποχή. Αλλά για να πάρουμε τα πράγματα με σωστή σειρά ας ξεκινήσουμε την έρευνα μας από την πολιορκία της πόλης και τα όσα εξελισσόταν εκεί.
Οι δύο κύριοι υπερασπιστές της πόλης ο στρατηγός Ιουστινιάνης ο οποίος ήταν και ο ήρωας της πολιορκίας και ο Δούκας Νοταράς, είχανε φέρει σε απελπισία τον Μωάμεθ ο οποίος σκεφτόταν να τα παρατήσει και να φύγει:
"Δείλιασε και ταράχτηκε και ο ίδιος ο Σουλτάνος. Έκανε μαύρους λογισμούς. Το ίδιο και οι σύμβουλοί του(....) Ακόμη πικραίνονταν επειδή έβλεπαν ότι δεν είχαν καταφέρει τίποτα τόσες μέρες που μας πολεμούσε. Συνεχώς γκρεμίζονταν οι σκάλες που τοποθετούσαν στα τείχη με διάφορα κόλπα και πολύ αγώνα. Όλες οι προσπάθειες τους αποκρούονταν και οι νεκροί τους ήταν αμέτρητοι. Άρχισαν πια να δειλιάζουν οι Τούρκοι που αγωνίζονταν στα τείχη"
Είπε ο Αλί πασάς στον σουλτάνο: "Εγώ είχα αντιληφθεί τι θα γινόταν και σου το είχα πει πολλές φορές απ' την αρχή αλλά δεν μ' άκουσες. Αν και εσύ το εγκρίνεις είμαι της γνώμης ότι για να μην πάθουμε τίποτα χειρότερο,πρέπει να διατάξεις να φύγουμε από δω τώρα". Κόντεψε να πεθάνει από θλίψη και ντροπή όταν άκουσε τα λόγια αυτά ο σουλτάνος(...) Επειδή κυριάρχησε η γνώμη του Σογάν πασά λυπήθηκε και ντράπηκε ο Αλί πασάς. Τυφλωμένος από το φθόνο που αισθανόταν, έψαχνε να βρει οτιδήποτε για να οδηγήσει την επίθεση σε αποτυχία. Μυστικά πληροφόρησε τον αυτοκράτορα για όλα τα γενόμενα και του 'δωσε τη συμβουλή να μην φοβάται,γιατί η τύχη είναι άστατη πολλές φορές στους πολέμους. Τον ειδοποίησε επίσης να κρατάει σε επιφυλακή τον στρατό του.” Γ.Φραντζή
Είχανε δειλιάσει οι Τούρκοι και ετοιμαζόντουσαν να φύγουν λοιπόν όπως συμφωνούν όλοι όσοι ζήσανε την άλωση. Σε αυτό έπαιξε ρόλο και ένα άλλο γεγονός:
"Υπήρχε και ένας τρίτος λόγος που έκανε τους εχθρούς να φοβηθούν. Ήταν το φαινόμενο που αντίκρισαν στον ουρανό. Από ψηλά κατέβαινε ένα εξαιρετικά λαμπρό φως,που σκέπαζε την πόλη την νύχτα. Οι Τούρκοι στην αρχή είπανε ότι ο Θεός οργίστηκε με τους Χριστιανούς. Ήθελε να τους κάψει και να τους στείλει σκλάβους στα χέρια τους. Βλέποντας όμως να γκρεμίζονται συνεχώς οι σκάλες από τα τείχη και πως δεν μπορούσαν να νικήσουν,όσα τεχνάσματα και αν έκαναν,άρχισαν να αλλάζουν άποψη για το περίεργο φως.(...)ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕ Η ΣΚΕΨΗ ΝΑ ΣΥΚΩΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΜΕΡΑ ΛΥΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ. ΕΙΔΑΝ ΟΜΩΣ ΠΑΛΙ ΤΟ ΦΩΣ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΊΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΒΡΑΔΥ ΠΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΧΩΡΙΣΟΥΝ.ΤΗΝ ΦΟΡΑ ΟΜΩΣ ΑΥΤΗ ΤΟ ΦΩΣ ΔΕΝ "ΚΑΘΙΣΕ" ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ. ΕΦΥΓΕ ΑΜΕΣΩΣ ΚΑΙ ΣΚΟΡΠΙΣΤΙΚΕ ΜΑΚΡΙΑ. Ο σουλτάνος και οι σύμβουλοι του χάρηκαν ιδιαίτερα βλέποντας το φαινόμενο και άρχισαν να λένε: "να που τους εγκατέλειψε πια ο Θεός" Γ.Φραντζή
Συνεπώς βλέπουμε ότι η πόλη ενδεχομένως να μην έπεφτε η δεν θα έπεφτε τότε και με αυτό τον τρόπο. Οι υπερασπιστές τις πολεμούσαν γενναία απογοητεύοντας τους Τούρκους. Ο Αλί πασάς υπόσκαπτε τον σουλτάνο και ο Θεός έδινε σημάδι ότι βοηθάει την πόλη. Όλα αυτά άλλαξαν σε “μια” νύχτα και την επόμενη μέρα η πόλη έπεσε. Τι έγινε λοιπόν; Τι άλλαξε; Γιατί εκείνη την νύχτα ο Θεός έδειξε ότι δεν θα βοηθήσει πια την πόλη; Γιατί οι υπερασπιστές της και ιδίως ο Ιουστινιάνης δείλιασαν; Για να εξηγηθεί αυτό πρέπει να κάνουμε μια μικρή ιστορική αναδρομή στα γεγονότα προ της άλωσης ώστε να μπορούμε να αποκωδικοποιήσουμε το γιατί κατάληξε έτσι το πράγμα.
Όλα ξεκίνησαν από την άθλια 4η σταυροφορία που ενώ ξεκίνησε για να ελευθερώσει την Ιερουσαλήμ από τους αλλόπιστους κατέληξε να καταλάβει την...Κωνσταντινούπολη! Η Δ' Σταυροφορία ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Πάπα Ινοκέντιου Γ' το 1201 και ολοκληρώθηκε στις12 Απριλίου 1204, με την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης και την προσωρινή κατάλυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Οι σταυροφόροι κατέλαβαν την Πόλη και τη λεηλάτησαν με τον πιο άγριο τρόπο. Δε σεβάστηκαν ούτε τις εκκλησίες, ακόμα και την Αγία Σοφία λεηλάτησαν, ενώ πλήθος μνημείων και αγαλμάτων μεταφέρθηκαν στη Δύση, πολλά από τα οποία βρίσκονται ως σήμερα ακόμα εκεί:
“Οι σταυροφόροι εγκαθίδρυσαν λατίνο αυτοκράτορα και λατίνο πατριάρχη, ανέτρεψαν όλη την Βυζαντινή τάξη και διέπραξαν σωρεία από κακουργήματα κάθε μορφής και φύσης. Απ' αυτούς ξεκίνησε η εξόντωση της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Η Φραγκοκρατία, η Ενετοκρατία και τα έκτροπα που προκάλεσαν λατίνοι κληρικοί και λαϊκοί, είχαν σαν αποτέλεσμα την απέναντι τους δυσαρέσκεια και εχθρότητα των Ελλήνων. Η μαύρη περίοδος της Βασιλίδας από τους Φράγκους (1204-1261) δημιούργησε μέγιστο και αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ Ελλήνων και Δυτικών,ακριβώς επειδή οι Σταυροφόροι της 4ης σταυροφορίας συμπεριφέρθηκαν στους Έλληνες σαν βάρβαροι καταπιεστές και δήμιοι.” Ι.Α.Μελισσείδη
Τώρα θα πρέπει να εξετάσουμε και μια άλλη παράμετρος της εποχής εκείνης(της άλωσης της Κωνσταντινούπολης) η οποία είναι η περιβόητη σύνοδος της Φλωρεντίας:
“Η σύνοδος της Φλωρεντίας είχε τελειώσει και η ένωση των Ορθόδοξων Εκκλησιών με την Καθολική Εκκλησία είχε επιτευχθεί επί αυτοκράτορος των Ρωμαίων Ιωάννου του Παλαιολόγου και του Πάπα Ρώμης Ευγένιου Δ'.” (Τόμος ένωσης Φλωρεντίας, 6 Ιουλίου 1439)
Πώς είχε όμως επιτευχθεί αυτή η “ένωση” που όχι μόνο δεν ήταν πραγματική αλλά μόνο συμφορές έφερε και η απόπειρα για αυτήν; Η απόπειρα αυτή ξεκίνησε πολύ παλαιότερα σαν απόπειρα του Πάπα να επιβληθεί στην Ορθοδοξία όμως οι προσπάθειες του εντάθηκαν το 1438 στην Φερράρα στην οποία το μόνο που επιτεύχθηκε είναι η μεταφορά της συνόδου στην...Φλωρεντία!
“ Στην Πόλη (Κωνσταντινούπολη) κυκλοφορούσε η προ τριακονταετίας πρόρηση του Δημητρίου Χρυσολωρά: "Ο έβδομος Παλαιολόγος μέλλει να τελέσει την ένωσιν των εκκλησιών επί βλάβη των Χριστιανών ". Όσον αφορά στον απόπλου και την άφιξη στην Ενετίαν, την 27η Νοεμβρίου 1437, αναφέρεται ότι απέπλευσε ο μικρός στολίσκος των τριήρων ταλαιπωρημένος και αποδεκατισμένος (χάθηκαν από την Πανώλη οι δούλοι), ο οποίος κατέπλευσε στην Ενετία την 27η Δεκεμβρίου. Πρίν συναντήσει τον Βασιλιά, ο Πατριάρχης, τον οποίον συνόδευσε ο Δούκας της Βενετίας: "Επισκέφθη το ναό του Αγίου Μάρκου και εθεάσατο εν άκρα συγκινήσει πάντα τα ιερά κειμήλια και τας αποστράπτουσας χρυσού και πολυτίμων λίθων εικονογραφίας. Ήσαν λάφυρα από της αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως υπό των Ενετών, τα πλείστα εκ της Μονής του Παντοκράτορος των Κομνηνών, ων έφερε και της επιγραφήν". Η περίγραφή συνεχίζεται για την έναρξη της Συνόδου εν Φερράρα. Η τελετή απαιτούσε ασπασμό του ποδιού του Πάπα.”
Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών-επεξήγηση του βιβλίου Π.Καλλίγα-μελέται και λόγοι
“Την στιγμή εκείνη "θλιβερά μαντάτα" κατέφθασαν από την Πόλη. Ο Αμουράτ με 150 χιλιάδες στρατό ετοίμαζε επίθεση. Οι Βυζαντινοί αρχίζαν να αναρρωτιούνται για του πού είναι η βοήθεια που τους υποσχέθηκε ο Πάπας. Ο Αμβρόσιος Τραβερσάρης, ζηλωτής της ένωσης απάντησε "ας ενωθούν οι εκκλησίες και θα σας απελευθερώσουμε". Διαφώνησαν ορισμένοι, έφυγαν και τιμωρήθηκαν όταν πήγαν στην Πόλη. Παρέμειναν κάποιοι διαφωνούντες, τους οποίους άφηναν νηστικούς.”
Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών- επεξήγηση του βιβλίου Π.Καλλίγα-μελέται και λόγοι
Όπως καταλαβαίνουμε από τα συμφραζόμενα οι παπικοί με εκβιαστικά διλήμματα ασκούσαν μια πίεση στους πολιτικούς αλλά και θρησκευτικούς παράγοντες του Βυζαντίου, που αγωνιούσανε για τον τόπο τους, με σκοπό να αποδεχθεί η Ορθοδοξία πάση θυσία την ένωση με τον Πάπα. Αυτό κατέληξε σε μια ψευτο-ένωση που ποτέ δεν αποδέχθηκε η Ορθόδοξη Εκκλησία αφού δεν ήταν προϊόν επιλογής και πνευματικής συμφωνίας αλλά στυγνού εκβιασμού του Πάπα και των πολιτικών αρχόντων του Βυζαντίου πάνω στην Ορθοδοξία:
“Οι αρχιερείς ευθέως από των τριηρών αποβάντες και οι της Κωνσταντινουπόλεως κατά το σύνηθες ησπάζοντο αυτούς,ερωτώντες πως τα ημέτερα;πώς τα της συνόδου; ή άρα ετύχωμεν την νικώσαν; οι δε απεκρίναντο: πεπράκαμεν την πίστιν ημών,αντηλλάξαμεν τη ασεβεία την ευσεβείαν,προδόντες την καθαράν θυσίαν αζυμίται εγεγόναμεν. Ταύτα και άλλα αισχρότερα και ρερυπασμένα λόγια...” Migne, Ε.Π. Τομ. 117, στ 1113κ.ε.-Dukas Mich. “Historia Byzantina”
“Η συντριπτική πλειονότητα των Ορθοδόξων Ελλήνων αντέδρασε με εξαιρετική σφοδρότητα εναντίων της Ένωσης της Φλωρεντίας. Η αντίδραση ήταν τόσο έντονη που ο αυτοκράτορας Ιωάννης Παλαιολόγος φοβήθηκε τη λαϊκή οργή και δεν απετόλμησε να δημοσιεύσει επίσημα τον Τόμο της Ένωσης...” Ι.Α.Μελισσείδη
“...δεν έλαβον προσφοράν αντιδώρου υπολαμβάνοντες βδελυκτήν την εν τη ενωτική λειτουργία τελεσθείσαν θυσίαν.” Ιστορία του Ελληνικού Έθνους,σ.313
Ηρωική μορφή της ψευδοσυνόδου είναι φυσικά ο Άγιος Μάρκος ο Ευγενικός. Άνθρωπος αρετής και σοφίας,θεολόγος με όλη την σημασία της λέξεως ο Άγιος δεν συγκατατέθηκε ούτε στο ελάχιστο στις πιέσεις του αυτοκράτορα,του πατριάρχη και του Πάπα. Αντίθετα καταντρόπιασε τους παπικούς με τις τεκμηριωμένες θεολογικές του θέσεις ξεκινώντας με την προσθήκη του filioque αναγκάζοντας τους να δεχτούν την ανάγνωση των όρων των Οικουμενικών Συνόδων έτσι ώστε να γίνει ξεκάθαρο σε όλο τον κόσμο που παρακολουθούσε την Σύνοδο ότι δεν αναγράφεται πουθενά ότι το Άγιο Πνεύμα εκπορεύεται και από τον Υιό. Προτίμησε να πεθάνει από την πείνα ο Άγιος -μιας και ο πάπας δεν τους έδινε να φάνε εκβιάζοντας τους έτσι να υπογράψουν την ένωση-παρά να ενδώσει. Γιαυτό και όταν ο πάπας έμαθε ότι δεν υπέγραψε είπε,''λοιπόν εποιήσαμεν ουδέν''.
Έτσι λοιπόν φτάνουμε στην πολιορκία της Πόλης έχοντας γνώση ότι οι Έλληνες σαν λαός και σαν Ορθόδοξοι χριστιανοί είχαν κατανοήσει πλήρως ότι o Πάπας και οι δυτικοί γενικότερα όχι μόνο δεν πρόκειται να βοηθήσουν ουσιαστικά το Βυζάντιο και την Ορθοδοξία αλλά και ότι απώτερος σκοπός τους είναι να υποδουλώσουν τους Ορθόδοξους Έλληνες με μια σκλαβιά που δεν θα ήταν σωματική μόνο αλλά και ψυχική. Ενώ οι Τούρκοι ζητούσαν εδάφη πλούτη και σκλάβους καθώς και να ικανοποιήσουν τις αρρωστημένες ορέξεις τους στον αντίποδα ο Πάπας ζητούσε παράδοση “ψυχή και σώμα” ώστε να βοηθήσει το Βυζάντιο που είχε περιέλθει σε μια κατάσταση την οποία όπως προείπαμε οι ίδιοι οι δυτικοί και ο Πάπας ήταν υπαίτιοι. Ωστόσο το δίλημμα ήταν σχεδόν θλιβερό αφού αν εξετάσουμε και την περίπτωση που ο Βυζαντινός λαός συναινούσε στα σχέδια του Πάπα και ενωνόταν οι Εκκλησίες,αποδεικνύεται ιστορικά ότι η περιβόητη βοήθεια που θα μπορούσε να προσφέρει εκείνη την περίοδο ήταν ένα απλό τρικ και μία ανύπαρκτη δυνατότητα που την χρησιμοποίησε απλώς σαν διαπραγματευτικό χαρτί για να πιέσει τους Βυζαντινούς:
"Την 1η Ιανουαρίου 1442 ο Πάπας Ευγένιος Δ' ζήτησε από τους Δυτικούς ηγεμόνες και κυρίως από τον Βλαδίσλαο της Ουγγαρίας να βοηθήσουν την Κωνσταντινούπολη με όλες τους τις δυνάμεις καθώς και την Ρόδο και την Κύπρο,τα προπύργια της Χριστιανοσύνης όπως τα ονόμαζε. Ο ίδιος ο Πάπας δεν δίσταζε να ζητιανεύει κυριολεκτικά χρήματα από τους δυνατούς ηγεμόνες της Δύσης για τις ανάγκες του πολέμου εναντίων των Τούρκων και κατάφερε να στείλει έναν αξιόλογο Χριστιανικό στόλο στον Ελλήσποντο, το 1444. Στη Βάρνα συγκρούστηκαν με τους Οθωμανούς τα λατινικά σταυροφορικά στρατεύματα τη 10η Νοεμβρίου 1444. Σε εκείνη την μάχη που θεωρείται σαν η τελευταία απόπειρα της Ευρώπης να βοηθήσει το Βυζάντιο, οι Δυτικοί υπέστησαν πανωλεθρία. Οι Σταυροφόροι ηττήθηκαν από τους Τούρκους κατά κράτος και η Κωσταντινούπολη εγκαταλείφθηκε στην τύχη της." - A.A.Vasiliev, “Ιστορία Βυζαντινής αυτοκρατορίας”,Γ'
“Την ίδια εποχή συγκλήθηκε το μεγάλο συμβούλιο στην Βενετία (το λεγόμενο των “Δέκα”)με την συμμετοχή του δόγη Φραγκίσκου Φόσκαρι. Ο δόγης Φόσκαρι ήταν ένας άνθρωπος που όσοι τον γνώριζαν έλεγαν ότι είναι ο πιο συγκροτημένος και σοβαρός άνθρωπος στην Ιταλία από κάθε άποψη. (.......) Αν και ο Αλοΐσιος Λορεντάνο,ο Αντώνιος Διέδος και αρκετοί άλλοι Βενετοί υποστήριξαν ότι θα πληγούν σημαντικά τα συμφέροντα και η ηγεμονία της Βενετίας, αν χαθεί η Κωνσταντινούπολη, δεν μπόρεσαν να κάμψουν αυτό το μίσος και να πείσουν τον δόγη να στείλει βοήθεια στον εμπερίστατο αυτοκράτορα.” Γ.Φραντζή εκδ.Βόννης
Συνεπώς βλέπουμε ξεκάθαρα πια ότι όχι μόνο καμία βοήθεια δεν θα ερχόταν ούτως η άλλως, αλλά πως οι Δυτικοί και κυρίως ο Πάπας ζητούσε τα πάντα, για να διορθώσει μια κατάσταση που ο ίδιος προξένησε και στο κάτω-κάτω δεν μπορούσε να κάνει πλέον τίποτα γι' αυτήν. Ας επιστρέψουμε λοιπόν έχοντας αυτά κατά νου στην πολιορκημένη Κωνσταντινούπολη. Τι γεγονότα συνέβαιναν μέσα από τα τείχη;
1)Οι δύο κύριοι υπερασπιστές της πόλης Δούκας Λουκάς Νοταράς και ο ήρωας της πολιορκίας στρατηγός Ιουστινιάνης, ο οποίος ονομαζόταν από τους υπερασπιστές της πόλης σαν ο Σωτήρας της, ήρθαν σε σφοδρή διαμάχη λίγες μέρες προ της άλωσης:
“Μετά άρχισαν να βρίζονται άσκημα και με βαριές εκφράσεις οι δύο άντρες. Ο Ιουστινιάνης έβριζε και κατηγορούσε τον Νοταρά σαν προδότη της πατρίδας εγωιστή και ανίκανο. Ενώ ο μεγάλος δούκας ανταπαντούσε στον Ιουστινιάνη με παρόμοιες βρισιές.” Γ.Φραντζή
“Η περιγραφή της σκληρής έντασης μεταξύ Ιουστινιάνη και Νοταρά περιγράφεται από τον Δολφίνο, ως εξής:
G.Dolfin:
“O, traditor, et che me tien che adesso non te scanna cum questo pugnal”(Προδότη, δεν ξέρω τι με κρατάει και δε σε σφάζω τώρα με αυτό το ξίφος) Dethier,τομ.ΚΑ',μερ.α',σ.590,Λεονάρδου του Χίου.
Αυτά ήταν τα λόγια του Ιουστινιάνη προς τον Νοταρά και ο Δολφίνος που μας τα μεταφέρει ήταν παρών στο επεισόδιο και έλαβε μέρος στην άμυνα της πόλης”
Π.Γρηγορίου.
2)Οι ενωτικοί προσπαθούσαν να επιβάλλουν στον λαό την ένωση με την παπική Εκκλησία:
“Οι ενωτικοί ήταν άνθρωποι ως επί το πλείστον μορφωμένοι, σοβαροί και πατριώτες αλλά είχαν γίνει αντιπαθείς με μια συμπεριφορά ακατάδεχτη. Οι ενωτικοί αποτελούσαν την ανωτέρα τάξη του Βυζαντίου και παρά την μειοψηφία τους επεβάλλοντο με την υποστήριξη των αυτοκρατόρων. Οι ενωτικοί στηριζόμενοι στην πολιτική εξουσία,προβλήθηκαν σαν μια παρέα επιστημονικής ελίτ και δεν είχαν καμία διάθεση να κοιτάξουν προς τα “κάτω” και να πλησιάσουν το λαό του Θεού. Ζούσαν στον δικό τους κόσμο, πιστεύοντας ότι είναι η άρχουσα τάξη που δεν πρέπει να λογοδοτεί σε κανέναν.” Ι.Α.Μελισσείδη-Μαρτυρίες για την άλλωση με παραπομπή στο βιβλίο του Π.Γρηγορίου “Σχέσεις Καθολικών και Ορθοδόξων” σ.552.
“Έδειξαν περιφρόνηση προς το λαϊκό συναίσθημα και προσπάθησαν να επιβληθούν “δια ροπάλου”, σε έναν λαό που δεν ήθελε την ένωση,(...).Ανάμεσα στα λάθη των ενωτικών είναι ότι δεν κατενόησαν πως ένωση δεν σημαίνει υποταγή,και δεν υπελόγισαν ότι η Ελληνική Ανατολή δεν είχε καμία διάθεση τυφλής υποταγής στην Εκκλησία της Ρώμης. Ακόμα όμως κι αν η Ορθόδοξη Ανατολή επιθυμούσε την ένωση με την Καθολική εκκλησία,θα την ήθελε σε σχέση ισότητας.” Ι.Α.Μελισσείδη-Μαρτυρίες για την άλλωση.
3)Οι δυο τελευταίοι αυτοκράτορες του Βυζαντίου είχαν φέρει τον λαό σε εμφύλια διαμάχη. Από την μία ο Ιωάννης Παλαιολόγος υποστήριξε τους “Ενωτικούς” προσδοκώντας ίσως σε αντίστοιχη υποστήριξη από την Δύση, ερχόμενος όμως σε βαθιά κόντρα με το λαϊκό συναίσθημα, και ο μικρότερος του αδερφός και μετέπειτα διάδοχος του Κωσταντίνος, που σαν τραγική φιγούρα και από την πολλή του αγάπη για την πόλη, προσπαθεί να συμβιβάσει τα πράγματα ελπίζοντας σε βοήθεια από τους Δυτικούς και βλέποντας μόνο το πολιτικό και στρατιωτικό κομμάτι της μάχης και όχι το πνευματικό,κάνοντας έτσι το ολέθριο λάθος να δείξει και αυτός εύνοια προς τους ενωτικούς και τον Πάπα με αποτέλεσμα να στρέψει τον λαό της πόλης εναντίον του:
“Ότε πάλιν κατά τα έτη 1365-68 ο Μουράτ προήλασε κατακτητικώς εις την Θράκην,εγγίζων εφάνη εις τον Αυτοκράτορα Ιωάννην Παλαιολόγον το μοιραίον τέλος και ουδέν άλλο έκρινε μέσον σωτηρίας, η την προσφυγήν εις την νομιζομένην παντοδυναμίαν του Πάπα, όπως εξεγείρη την δύσιν εις νέαν σταυροφορίαν. Μεταβάς εις Ρώμην υπέγραψεν εν τω ναώ του αγ. Πνεύματος ενώπιον τεσσάρων Καρδιναλίων ομολογίαν πίστεως ελληνιστή και λατινιστί γεγραμμένην, σύμφωνον προς την Ρωμαϊκήν Εκκλησίαν και επικρεμάσας το αυτοκρατορικόν χρυσόβουλον ενεχείρισεν εις τον Πάπαν Ουρβανόν Ε'.” Π.Καλλίγα-μελέται και λόγοι
“Ο αυτοκράτορας Ιωάννης Παλαιολόγος αναγόρευσε σε οικουμενικό πατριάρχη τον μητροπολίτη Κυζίκου Μητροφανή, που είχε υπογράψει την Ένωση των Εκκλησιών στη Φλωρεντία και αγωνιζόταν με τους οπαδούς του να επιβάλει την εν λόγω Ένωση στην Ανατολή. Τα πράγματα οξύνθηκαν και άρχισαν δυσάρεστες καταστάσεις,που θα γινόταν ακόμα πιο δυσάρεστες και επικίνδυνες για το Έθνος. Κλήρος και λαός χωρίστηκαν πια στα σοβαρά σε “ενωτικούς” και “ανθενωτικούς”. Η πλειοψηφία των ανθενωτικών ήταν τρομακτική!” Ι.Α.Μελισσείδη
“Συμφώνησε όμως ο αυτοκράτορας(Κωνσταντίνος),έχοντας την ελπίδα ότι ο Πάπας θα μας βοηθήσει σε περίπτωση ανάγκης, να μνημονεύεται το όνομα του Πάπα και όσοι το επιθυμούν ας το πράττουν στο ναό της Αγίας Σοφίας την ώρα των ακολουθιών. Για τους υπόλοιπους ναούς και μονές της πόλης το θέμα αφέθηκε στην ελεύθερη κρίση του καθενός.” Γ.Φραντζή
“Κατά τα φαινόμενα ο αυτοκράτορας Κωσταντίνος δεν αναγνώρισε τον Αθανάσιο Β' σαν Πατριάρχη Κωσταντινουπόλεως, (....).Η Δυτική Εκκλησία τον πίεζε για το θέμα της ένωσης..” Ι.Α.Μελισσείδη
Εδώ ο καλοπροαίρετος ερευνητής μπορεί αν κάνει μια ειλικρινή ανάλυση των γεγονότων να βρει την πραγματική αιτία της διαφθοράς του Βυζαντίου που οδήγησε και στην τελική πτώση του. Φαίνεται καθαρά πως η πραγματική αιτία ήταν οι Δυτικοί, ο Πάπας και η επιδίωξη τους να προσαρτήσουν την Ορθόδοξη Ελλάδα σε μια υποτέλεια σωματική και πνευματική. Η επίθεση που δέχθηκε η Βυζαντινή αυτοκρατορία από τους, “πολιτισμένους” Δυτικούς και τον “αλάθητο” Πάπα μέσο της Φραγκοκρατίας και της Ενετοκρατίας αλλά και μέσω της πίεσης προς τους πολιτικούς του Βυζαντίου για “ένωση”, είχε τραγικές συνέπειες. Ο λαός διχάστηκε και άνοιξε μια πληγή που δεν έκλεισε μέχρι και σήμερα:
1)Οι άρχοντες και η κοινωνική ελίτ του Ελληνικού λαού που βλέπανε την κατάσταση με κοσμικό φρόνημα και πολιτικούς όρους και υιοθέτησαν την άποψη ότι οι Δύση μπορεί να μας βοηθήσει φτάνει και εμείς να παραμερίσουμε τον “θρησκευτικό μας φανατισμό”, να βάλουμε λίγο νερό στο κρασί μας προκειμένου να ενωθούμε με τα “αδέλφια” μας, και
2)ο απλός λαός που αντιλαμβανόταν ότι αφετέρου μεν η ένωση αυτή δεν σημαίνει ένωση αλλά υποτέλεια αφού δεν είναι με ίσους όρους, και αφετέρου δε ότι η βοήθεια που θα μπορέσει να δώσει ο οποιοσδήποτε Πάπας η βασιλιάς δεν έχει καμία αξία μπροστά στην βοήθεια που έχει ο λαός όταν ακολουθάει το θέλημα και τους λόγους του Θεού.
Συνεπώς εδώ έχουμε και την σύλληψη της “πολύ-πολυτισμικότητας” ή του “οικουμενισμού” με την σημερινή τους μορφή και την γέννηση βέβαια και της αντίστασης σε αυτά. Έχουμε το επιχείρημα μιας κοινωνικής ελίτ ότι μπορούμε ενωμένοι με τους Δυτικούς και τον Πάπα να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της εποχής και να προοδεύσουμε και από την άλλη το αντεπιχείρημα ότι οι προκλήσεις της εκάστοτε εποχής αντιμετωπίζονται με την βοήθεια του Θεού και την πίστη σε αυτόν και μόνο, όπως επίσης ότι ένωση δεν σημαίνει ισοπέδωση και υποτέλεια. Η έλευση των Δυτικών στο Βυζάντιο αγκύλωσε τους πλούσιους και την κοινωνική ελίτ του Ελληνικού λαού σε έναν τρόπο σκέψης που κρατάει μέχρι σήμερα: Έναν τρόπο Δυτικό, κοσμικής εξέτασης των γεγονότων, αποδομημένο από κάθε πίστη στον Θεό και κάθε εμπιστοσύνη σε αυτόν. Αυτό και μόνο αυτό ήταν αρκετό για να διαφθαρεί η ελίτ αυτή του Ελληνικού λαού και να σκέφτεται τα επίγεια και μόνον. Υπήρχε βέβαια και η αγάπη προς την πατρίδα αλλά αυτή πλέον ήταν αδύνατο να εκληφθεί και να αναλυθεί με πνευματικά κριτήρια από αυτούς, παρά μόνο με πολιτικά και κοσμικά.
Έτσι οι ενωτικοί, οι οποίοι ήταν ουσιαστικά η ελίτ του Βυζαντίου, δεν μπόρεσαν να αντιληφθούν την θέληση ενός λαού για πραγματική ελευθερία, όχι μόνο σωματική αλλά και πνευματική. Ένας λαός που προτίμησε να τραβήξει τα μύρια όσα δεινά στην Τουρκοκρατία παρά να γίνει ένα με τους Δυτικούς και τον Παπισμό,αφού ναι μεν με το πρώτο δεινοπάθησε αλλά δεν αλλοιώθηκε το φρόνημα του, ενώ με το δεύτερο θα σταματούσε να υφίσταται πια. Με την επιλογή του ο Ελληνικός λαός, να μην συναινέσει στην υποτέλεια του Πάπα και της Δύσης, έδειξε ότι δεν θα υποκύψει ποτέ σε εκβιαστικά διλήμματα και ότι μόνος του θα επιλέξει τον δρόμο του ο οποίος πάντα θα είναι σύμφωνος πρωτίστως με το κριτήριο της πνευματικής ελευθερίας.
Το μεγάλο όμως κόλπο του Πάπα είχε επιτευχθεί: Μια μερίδα της κοινωνίας, μικρή αλλά ισχυρή, πείσθηκε να ασπαστεί τον δυτικό τρόπο ζωής και σκέψης, και μαζί με αυτά άλλαξε την Ορθοδοξία με τον παπισμό. Είναι οι Ενωτικοί που παραμείνανε πιστοί στις πεποιθήσεις τους και μέχρι σήμερα ακόμα εξακολουθούν να είναι κάτω από το πόδι του Πάπα αν και σήμερα δεν τους λέμε πια Ενωτικούς αλλά Ουνίτες. Οι Ουνίτες(από την λατινική λέξη Unio που σημαίνει ένωση) ή αλλιώς Ελληνο-καθολικοί ή Ελληνόρυθμοι σήμερα πλέον έχουν ενσωματωθεί πλήρως στην Καθολική Εκκλησία και είναι αυτοί ακριβώς οι Ενωτικοί που αποδέχθηκαν τον Πάπα και συνέχισαν να είναι υποτελείς σε αυτόν οι οποίοι και έχουν ανακηρυχθεί ως μια από της πιο επικίνδυνες αιρέσεις από την Ορθοδοξία μας γιατί είναι το πιο σημαντικό ίσως εργαλείο του Πάπα στην προσπάθεια του να αλώσει την Ορθοδοξία.
Επίσης βλέπουμε πως τα πράγματα σε κάποια σημεία έτσι πάνε και σήμερα στην Ελλάδα: Μια κοινωνική Ελίτ δήθεν φωτισμένων και δήθεν πολιτισμένων, έχουν καταληφθεί από μια Ευρωπαιομανία και μια δυτικομανία μια τάση μίμησης και υποτέλειας δηλαδή στους Ευρωπαίους και γενικότερα τους Δυτικούς και στον τρόπο ζωής τους με το επιχείρημα ότι αυτοί είναι πιο δυνατοί,πιο πολιτισμένοι, πιο....κάτι τέλος πάντων από εμάς, και μπορούν να μας βοηθήσουν καλύτερα απ'ότι εμείς τους...εαυτούς μας! Αυτό ακριβώς ξεκινάει από το Βυζάντιο του τότε και τον Πάπα και φτάνει μέχρι τις μέρες μας. Η τάση αυτή μιας μικρής μεν αλλά ισχυρής κοινωνικής ομάδας, μόνο κακά έχει φέρει στον τόπο μας και ποτέ κάτι καλό: Ποτέ οι Δυτικοί δεν έδωσαν στον λαό μας κάποια βοήθεια χωρίς να πάρουν σε αντάλλαγμα “γη και ύδωρ”, ποτέ ο Πάπας δεν προσέγγισε τον Ορθόδοξο λαό μας χωρίς να ζητήσει ψυχική και σωματική υποτέλεια σε αυτόν και ποτέ πια η ελίτ της Ελληνικής κοινωνίας δεν μπόρεσε να καταλάβει και να βοηθήσει τις ανάγκες του Ελληνικού λαού οπότε και να συμπορευτεί μαζί του. Αυτό συμβαίνει γιατί ο λαός μας ποτέ δεν άνηκε ούτε στους “δυτικούς”,ούτε στους “ανατολικούς” λαούς αλλά ήταν κάπου στο μέσο και κατά συνέπεια ποτέ δεν ταίριαξε απολύτως με κάποιον από αυτούς,οπότε και είναι αδύνατο να γίνει ένα με αυτούς.
Νομίζω ότι κάτω από αυτό το πρίσμα φένεται καθαρά τι άλλαξε εκείνες τις τελευταίες νύχτες στο Βυζάντιο: Ο στρατηγός Ιουστινιάνης ήταν Ενωτικός και ο Δούκας Νοταράς ανθενωτικός γιαυτό διχάστηκαν οι αμυνόμενοι. Γιαυτό ο Ιουστινιάνης δείλιασε. Κατάλαβε ότι ο λαός δεν θα αποδεχθεί ποτέ την Ενωτική στάση και όσους την ακολουθούσαν. Ο αυτοκράτορας είχε πίστη στον Θεό αλλά πίστευε και στην βοήθεια του Πάπα και ίσως γιαυτό ο Θεός έδειξε ότι δεν θα βοηθήσει άλλο την πόλη. Έτσι αν και τα πράγματα δείχνανε ότι η πόλη μπορούσε να αντέξει, τελικά η πόλις εάλω,όχι όμως επειδή το κατόρθωσαν οι Τούρκοι αλλά γιατί ο Ελληνικός λαός συνειδητά αποφάσισε να παραδοθεί σε θλίψεις και κακουχίες αιώνων παρά να αλλοιωθεί η πίστη του και το ελεύθερο φρόνημα του από τους δυτικούς προτιμώντας να εμπιστευθεί την τύχη του στα χέρια του Θεού παρά στα χέρια του Πάπα και η επιλογή του αυτή τον δικαίωσε: Το 1821 ξεκίνησε έχοντας διαφυλάξει τα ιδανικά του και την πίστη του να ελευθερώσει και τα χώματα του,πράγμα που πέτυχε σύντομα. Υπάρχουν βέβαια ακόμα αλύτρωτες πατρίδες όπως υπάρχουν ακόμα και οι φιλοδυτικοί-ενωτικοί που προσπαθούν να μας εντάξουν στην δυτικο-παπική υποτέλεια.
Ωστόσο από το αν θα κάνουμε τις επιλογές των προγόνων μας ή όχι εξαρτάται και σήμερα η πορεία του Έθνους μας: Η θα αφομοιωθούμε από την Δύση και τους Λατίνους ή πάλι με χρόνους με καιρούς πάλι δικά μας θα 'ναι...
“Δια την μελετηθείσαν ως μη ώφειλε σύνοδον...εμοί δ' αρκεί η πατρική μου διαδοχή της πίστεως...ήθελα γαρ να είχε γενήν καλώς ένωσις των εκκλησιών και να με έλειπεν ο εις των οφθαλμών μου. aλλά διατί. Ότι ήν και αυτή η σύνοδος τελεία αιτία μία και πρώτη και μεγάλη εις το να γένηται η κατά της πόλεως των ασεβών έφοδος και από ταύτην πάλιν η πολιορκία και η αιχμαλωσία”. Σφραντζή
από το Ελληνική Γροθιά