Σελίδες

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Τι πρόβλημα έχει ο GAP με την ιστορία και τις εθνικές επετείους της Ελλάδας;

Στις 25 Μαρτίου ήταν εκτός Ελλάδας, στις 28 Οκτωβρίου επίσης.
Επί GAP, καταργήθηκαν και οι εκδηλώσεις-δεξιώσεις σε πρεσβείες και προξενεία σε όλο τον κόσμο για τις εθνικές μας επετείους αλλά γίνονται:
Γι......αυτόν, τους υπουργούς του και το ........ Ολοκαύτωμα.
70η επέτειος "ΟΧΙ", Οκτώβριος 2010. Μόνο μια μικρή εκδήλωση στην Αστόρια της Ν.Υ. την 31 Οκτωβρίου από τον "οργανωμένο Ελληνισμό" και τις Οργανώσεις του...
Κατάντια

Τώρα το παίζουν Ρομπεν των Δασών

Τώρα το παίζουν Ρομπέν των Δασών
γράφει ο Αγαμέμνων Φαράκος
Από τον καιρό των Μπολσεβίκων  (και  του Ανδρέα Παπανδρέου, το 1982) δεν είχε ματαγίνει τέτοια κοροϊδία:
«Να, μας βλέπετε», έλεγαν και οι μεν και ο δε, «παίρνουμε τα λεφτά από τους πλούσιους και τα δίνουμε σε σας τους φτωχούς».
Και τι εννοούσαν πραγματικά; Αυτό που  βλέπουμε να επαναλαμβάνει τώ- ρα και ο σημερινός πρωθυπουργός, με απείρως χειρό τερη μορφή όμως. Αυτό είναι που με κάνει θηρίο με τις περίφημες πρωθυπουργικές εξαγγε- λίες, αυτές που ξαναδιατυπώθηκαν και το βράδυ της Δευτέρας στην περίφημη διακαναλική συνέντευξη. Για εκείνο το επίδομα των 150 ευρώ που λέει ότι θα δώσει σε λίγο καιρό στους λεγόμενους χαμηλοσυνταξιούχους. Επειδή πάσχει μαζί τους και θέλει, λέει, να ανακουφίσει τον πόνο τους. Και δεν λέει ότι αυτά που θα τους δώσει τα έχει πάρει, τα έχει κλέψει από εμένα, τον Αγαμέμνονα Φαράκο, και μυριάδες άλλους, επίσης συνταξιούχους, που απλώς είμαστε φυσιολογικοί συνταξιούχοι, ύστερα από 40 και 50 χρόνια δουλειάς και δεν «έτυχε» να ανήκουμε σε αυτούς τους χαμηλοσυνταξιούχους.
ΑΠΟ ΤΟΤΕ που πέσαμε στα δόκανα αυτής της κυβέρνησης (και της άλλης παρέας του ΔΝΤ), από εμάς τους «απλούς» συνταξιούχους έχουν πάρει το δώρο του Πάσχα και το επίδομα αδείας, και σε πέντε εβδομάδες δεν θα πάρουμε ούτε τον περίφημο 13ο μισθό, το δώρο των Χριστουγέννων. Αλλά επειδή δεν έφταναν αυτές οι τρεις, τέσσαρες, έστω πέντε χιλιάδες ευρώ που μας πήραν ήδη από την άνοιξη, στην αρχή του καλοκαιριού, άρχισαν να μας ληστεύουν με άλλα 200-250 ευρώ το μήνα, με τον καινούργιο ΛΑΦΚΑ που επέβαλαν οι ίδιοι. Δώδεκα μήνες, επί 200 και 250 ευρώ, αθροίζουν από 2.500 ως 3.000 ευρώ το χρόνο. Μπορείτε να φαντασθείτε πόσα μαζεύουν, πόσα μάζεψαν. Μονίμως πλέον, απαρεγκλίτως, αδυσώπητα, χωρίς έλεος. Χωρίς να μας ρωτήσουν, χωρίς να ενδιαφερθούν για το πώς, το γιατί, το φόβο από την αφαίμαξη, την απελπισία. Κάποιοι, οικονομολόγοι και τέτοιοι, υπολογίζουν το προϊόν αυτής της ληστείας μας σε τρία ως τέσσερα δισεκατομμύρια. Αφερίμ. Και τώρα, αυτοί οι ίδιοι που μας λήστεψαν με τέτοιο ανάλγητο τρόπο δίνουν κάποια ψίχουλα γεμάτοι περηφάνια και κορδώνονται σαν εκείνον τον μεσαιωνικό Ρομπέν των Δασών. Χωρίς να φοβούνται ότι θα πέσει ο ουρανός να τους πλακώσει.
e-typos

Και στην Μόσχα ζητούν νέα Τζαμιά. Από χριστιανικούς ναούς στις ισλαμικές χώρες τι γίνεται;

Μόσχα: Ραγδαία αύξηση Μουσουλμάνων, ζητούν νέα Τζαμιά

Βεγγαλικά στο τζαμί Akhmad Kadyrov στο Grozny της Τσετσενίας, το 2009. Περίπου 20 εκατομμύρια Μουσουλμάνοι ζουν στην Ρωσία σήμερα

Οι ηγέτες της μουσουλμανικής κοινότητας της Μόσχας, η οποία ανέρχεται σήμερα σε 1,5 εκατομμύρια πιστούς , έστειλαν μήνυμα στις αρχές της πόλης, ότι χρειάζονται, απεγνωσμένα, περισσότερους χώρους για προσευχή και ζήτησαν την κατασκευή νέων τεμένων, τα οποία κατ’ αρχήν έχουν εγκριθεί.
κόκκινος ουρανός



Η απόφαση αυτή – ανέγερσης νέων Τζαμιών- συνάντησε τη δυσαρέσκεια και τις βίες αντιδράσεις των ρώσων εθνικιστών που καλούν τις αρχές για μια ‘καθαρή Μόσχα’, χωρίς μουσουλμάνους και χωρίς ξένους, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού”
Der Spiegel”.


Το προγραμματισμένο τζαμί θα είναι το πέμπτο στη Μόσχα, μια πόλη με δέκα εκατομμύρια κατοίκους όπου το μουσουλμανικό στοιχείο έχει ανέλθει στο 10 τοις εκατό των κατοίκων της ρωσικής πρωτεύουσας.



Το συμβούλιο των μουφτήδων καθόρισε ότι πρέπει να κατασκευαστούν περισσότερα τζαμιά και αξιολογώντας τον πληθυσμό της μουσουλμανικής κοινότητας θεωρεί ότι τουλάχιστον άλλα 40 τεμένη θα ήταν ικανοποιητικά για την πληθώρα των πιστών.



Στο κείμενο σημειώνεται ότι υπάρχει το αδιαχώρητο στις μεγάλες θρησκευτικές γιορτές των μουσουλμάνων, που αναγκάζονται οι πιστοί να προσκυνούν και να προσεύχονται στους δρόμους.



Μια οργάνωση των ‘πράσινων’ αντιδρά επίσης στην κατασκευή ενός τεμένους σε περιοχή της ρωσικής πρωτεύουσας όπου υπάρχει ένα μεγάλο πάρκο.



Οι ‘πράσινοι’ για την αντίδρασή τους αυτή, χαρακτηρίζονται ως συγγενείς εθνικιστικών κύκλων που είναι εχθροί του μουσουλμανικού στοιχείου της Μόσχας.



Σύμφωνα εξάλλου με τον επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Κύριλλο, η Ρωσία σε είκοσι χρόνια με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, τα οποία δείχνουν ραγδαία αύξηση των μουσουλμάνων, θα έχει περί τα σαράντα εκατομμύρια μουσουλμάνους.



Εξάλλου, ο ηγέτης της Ισλαμικής Επιτροπής της Ρωσίας, δεν αμφιβάλλει καθόλου στις εκτιμήσεις και προβλέψεις του Ρώσου Πατριάρχη, ο οποίος βλέπει, μελλοντικά, να πλειοψηφούν οι μουσουλμάνοι σε πολλές πόλεις της Ρωσίας. 

Κίνδυνος μποϊκοταζ των ελληνικών ομολόγων

 Κίνδυνο μποϊκοτάζ από τους επενδυτές των ομολόγων της Ελλάδας και των υπόλοιπων αδύναμων οικονομιών της περιφέρειας της ευρωζώνης, διαπιστώνει η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph, εφόσον υιοθετηθούν τα σχέδια της Γερμανίας για τη δημιουργία μόνιμου συστήματος διαχείρισης κρίσεων χρέους.
Όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα, οι Γερμανοί προτείνουν τη λύση της ελεγχόμενης αναδιάρθρωσης σε περίπτωση κρίσης χρέους για μια χώρα μέλος της ευρωζώνης.
Αυτό καθιστά πιθανές μεγάλες απώλειες για τους επενδυτές που κατέχουν ομόλογα της Eυρωζώνης, κάτι που θα κάνει τα ομόλογα αυτά λιγότερο ελκυστικά.
Οι συντάκτες θεωρούν μάλιστα πιθανό το ενδεχόμενο οι δυσμενείς κινήσεις των ομολόγων της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας τις τελευταίες ημέρες να οφείλονται στη νευρικότητα των επενδυτών λόγω των γερμανικών σχεδίων.
Όπως σημειώνεται, αξιωματούχοι της ΕΕ φοβούνται ότι οι προτάσεις θα κάνουν ακόμα πιο δύσκολο για τις χώρες με υψηλά χρέη να αποκτήσουν πρόσβαση στις αγορές, με το ρίσκο μιας «αυτοεκπληρούμενης κρίσης».
Στο τέλος του δημοσιεύματος, η Telegraph επισημαίνει ότι η διάσωση της Ελλάδας κινδυνεύει με αποτυχία καθώς θα αφήσει τη χώρα με ένα δημόσιο χρέος της τάξης του 150% του ΑΕΠ, «κοντά στο σημείο χωρίς επιστροφή», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
www.kathimerini.gr

"Εγώ δεν είμαι Παπανδρέου"! Αυρτό μας έλειπε!!!

Σφοδρή κριτική κατά του πρωθυπουργού
εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ καταλογί-
     ζοντάς του μεθόδευση για είσοδο της χώρας
     σε προεκλογική περίοδο.
Ευθεία επίθεση κατά του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου εξαπέλυσε σήμερα από τις Βρυξέλλες, όπου έλαβε μέρος στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας των εργασιών της συνόδου ο Α. Σαμαράς ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο Γ Παπανδρέου «παίζει με τους θεσμούς» και ότι έχει βάλει τη χώρα σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, ενώ παράλληλα του καταλόγισε και τάσεις «βοναπαρτισμού».
«Εγώ δεν είμαι Παπανδρέου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ, τονίζοντας παράλληλα ότι η ΝΔ αντιμετωπίζει τα οικονομικά δεινά της χώρας «με αίσθηση ευθύνης».
Αναλυτικά ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε:
«Ο κ. Παπανδρέου για μια ακόμη φορά παίζει με τους θεσμούς και εξακολουθεί να ενεργεί όχι ως υπεύθυνος πρωθυπουργός αλλά με γνώμονα τα στενά κομματικά του συμφέροντα αδιαφορώντας για τα προβλήματα που δημιουργεί στη χώρα. Απαιτεί από τα κόμματα να σιωπούν και από τους πολίτες αδιαμαρτύρητα να συμμορφώνονται προς τα υποδείξεις του ακόμα και αν πληρώνουν βαρύτατο τίμημα. Επιμένει να στέλνει, με εκβιαστικό περιεχόμενο, μηνύματα στους πολίτες χωρίς να δέχεται κανένα μήνυμα από εκείνους, ακόμα και όταν θεσμικά είναι τώρα η δική τους ώρα να μιλήσουν. Φαίνεται όμως να αγνοεί ότι μπορεί μεν η οικονομία μας να είναι γονατισμένη από την οικονομική κρίση και από τις επιλογές του κ. Παπανδρέου αλλά η Δημοκρατία στην Πατρίδα μας παραμένει όρθια απέναντι σε τέτοιου είδους βοναπαρτισμούς και λεονταρισμούς. Η Δημοκρατία μας δεν εκβιάζεται, τα κόμματα δεν φιμώνονται και οι πολίτες δεν χειραγωγούνται. Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Εμείς να επιβάλουμε εκλογές δεν μπορούμε, το Σύνταγμα άλλωστε δίνει αυτή την αρμοδιότητα στον πρωθυπουργό. Αν κάναμε το αντίθετο γνωρίζοντας ότι δεν μπορούμε να επιβάλουμε εκλογές θα δημιουργούσαμε κλίμα αναστάτωσης και αναταραχής. Και ιδιαίτερα όταν στη χώρα έχουμε το δυσκολότερο πρόβλημα των τελευταίων πενήντα ετών με την οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Η στάση αυτή της Νέας Δημοκρατίας είναι στάση ευθύνης και στάση σοβαρότητας .Εγώ δεν είμαι Παπανδρέου. Η ΝΔ θα παραμείνει η κατ εξοχήν δύναμη σταθερότητας, ασφάλειας και η παράταξη της ανάπτυξης για τον τόπο. Σε αντίθεση με αυτή την πρωτοφανή τακτική του κ. Παπανδρέου να αποσταθεροποιεί ο ίδιος ως πρωθυπουργός την κατάσταση της χώρας. Αυτό που ζητά η ΝΔ μέσω των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι να στείλουν οι πολίτες μήνυμα αποδοχής ή απόρριψης της κυβερνητικής πολιτικής όπως έχουν δικαίωμα οι πολίτες να κάνουν και όπως γίνεται επί δεκαετίες τώρα στη χώρα μας αλλά και σε όλα τα πολιτισμένα κράτη του κόσμου. Αν όμως ο κ. Παπανδρέου θέτει θέμα εθνικών εκλογών σε περίπτωση δυσάρεστου μηνύματος για εκείνον στις περιφερειακές εκλογές, εμείς εδώ είμαστε. Ήδη βέβαια με την ανεύθυνη στάση του έχει βάλει τη χώρα σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, με ορατές ήδη τις συνέπειες, όπως είδατε τελευταία, με την ξαφνική μετά τη δήλωσή του, άνοδο των spreads. Εμείς τέτοιου είδους εκβιαστικά διλήμματα και προκλητικούς, επαναλαμβάνω, λεονταρισμούς, δεν δεχόμαστε. Αν ο κ. Παπανδρέου πάρει την ευθύνη και πάει τη χώρα σε εκλογές, εμείς είμαστε έτοιμοι. Αλλά εκείνος θα αναλάβει εξ ολοκλήρου το κόστος. Εμείς θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε το συμφέρον της χώρας, μακριά από σκοπιμότητες μικροκομματικές και επικίνδυνους πολιτικούς καιροσκοπισμούς.
Θα ήθελα επίσης να πω κάτι για τη δήλωση του κ Πεταλωτή. Όπως ξέρετε μέσα σε ένα χρόνο η ΝΔ έχει ήδη ψηφίσει 30 από τα 60 νομοσχέδια που μπήκαν στη Βουλή. Όταν το ΠΑΣΟΚ 5,5 χρόνια είχε ψηφίσει μόνον 7. Ο κ. Παπανδρέου δια του κ. Πεταλωτή, μας είπε προ ολίγου, αν είναι δυνατόν, ότι άλλα λέω εγώ μέσα και άλλα λέω όταν βρίσκομαι έξω από τον τόπο. Αυτό δεν είναι καν προπαγάνδα. Είναι ντροπή. Αλλά ταυτόχρονα φοβάμαι ότι τους κάνει και γραφικούς και θα το αποδείξω. Τι είπα χθες μετά τη συνάντηση με τον κ. Μάρτενς ως και σήμερα μετά τη συνάντησή μου με τον κ. Ρομπάι. Ότι η ΝΔ έχει στηρίξει αποφασιστικά μέτρα και ορισμένες διαρθρωτικές αλλαγές για την επίτευξη της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Εμείς έχουμε πει ναι σε χρηματοπιστωτικά μέτρα. Ο κ. Παπανδρέου φαίνεται ότι δεν το ξέρει. Εμείς έχουμε πει ναι στις ενέσεις ρευστότητας για τις τράπεζες, έχουμε πει ναι στο Ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, έχουμε πει ναι σε διαρθρωτικά μέτρα, όπως είναι η νέα εθνική στατιστική αρχή που και εμείς ψηφίσαμε, όπως είναι το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων που και εμείς ψηφίσαμε, η απελευθέρωση των μεταφορών, το τεράστιο πρόβλημα του ΟΣΕ που και εμείς ψηφίσαμε, το «φαστ τρακ» που και εμείς ψηφίσαμε μόλις προχθές. Πότε επί 5,5 χρόνια τέτοιες βασικές επιλογές τις είχε ψηφίσει η τότε η Αξιωματική Αντιπολίτευση του κ. Παπανδρέου; Ποτέ. Πού είπαμε όχι. Είπαμε όχι στο βασικότατο ζήτημα που είναι το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής . Είπαμε όχι σε νέες αυξήσεις φόρων, ΦΠΑ, έκτακτες εισφορές, αντικειμενικέ αξίες, είπαμε όχι σε μειώσεις μισθών και συντάξεων που είναι άδικες και που προκαλούν μεγάλο κόστος στην οικονομία, είπαμε όχι στο ασφαλιστικό, είπαμε όχι σε αυτή την ασφυξία που έχει προκαλέσει στην αγορά ο κ. Παπανδρέου με τα μέτρα του. Δηλαδή είπαμε όχι στην ανεργία, είπαμε όχι σε αυτή την εθνική κατάθλιψη που έχει σήμερα επιβάλει το ΠΑΣΟΚ. Και αν θέλουν να μας πουν ότι εμείς δήθεν λέμε άλλα μέσα και άλλα έξω, εγώ έχω να τους πω ότι η πρώτη πρόταση που είπε ο κ. Παπανδρέου μόλις έφθασε απόψε στις Βρυξέλλες ήταν ότι η δική του πολιτική έχει την προοπτική της ανάπτυξης. Εάν ο ελληνικός λαός και όσοι παρακολουθούν την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης μετά το μνημόνιο έχουν δει τα οποιαδήποτε ψήγματα ανάπτυξης στην οικονομική τους πρόταση, ας το πουν και εμάς. Αλλά αυτή ήταν η πρώτη πρόταση που είπε ο κ. Παπανδρέου μόλις έφθασε απόψε στις Βρυξέλλες».
Είμαστε αντίθετοι στην ελεγχόμενη χρεωκοπία
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, συναντήθηκε σήμερα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Χέρμαν Βαν Ρομπέι.
Μετά το πέρας της συνάντησης ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Συναντήθηκα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι. Μιλήσαμε για τα προβλήματα της δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα, αλλά και για τις προτάσεις της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρώπη.
Ειδικά για την Ελλάδα τον ενημέρωσα ότι η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει τη δημοσιονομική εξυγίανση. Έχουμε, όμως, σοβαρό πρόβλημα με τα αλλεπάλληλα μέτρα περιοριστικής, συσταλτικής οικονομικής πολιτικής, που περισσότερο επιδεινώνουν την ύφεση παρά περικόπτουν το έλλειμμα.
Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για την ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση και για τους στόχους της ανασυγκρότησης, που σήμερα συζητούνται, η Νέα Δημοκρατία προτάσσει τέσσερις αρχές: την αξιοπιστία και τη διαφάνεια, την αποτελεσματικότητα, τη δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.
Βρήκα, επιπλέον, την ευκαιρία να δηλώσω στον κ. Ρομπέι ότι θα είμαι κατηγορηματικά αντίθετος στην ιδέα της ελεγχόμενης χρεοκοπίας, που πολλοί εμφανίζουν ως ουσιώδες στοιχείο στον υπό σύσταση μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό.
Και υπεστήριξα με θέρμη ότι μία ελεγχόμενη πτώχευση, είναι πτώχευση για τη χώρα που την υφίσταται και ελεγχόμενη για όλες τις υπόλοιπες. Μπορεί να λειτουργήσει, όχι ως μηχανισμός διάσωσης των αδύναμων χωρών, αλλά ως μηχανισμός που τις διαχωρίζει, τις ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες, τις ισχυρότερες. Και, αντί να καθιστά έτσι ισχυρότερη, γενικά, την Ευρωζώνη, αποδυναμώνει την ενότητα της Ευρωζώνης. Και θα ήταν μεγάλο λάθος».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tιμάται σήμερα η Ημέρα Αγνοουμένων στην Κύπρο

 
Η Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων τονίζει την ανάγκη να επισπευσθούν οι διαδικασίες εκταφής και ταυτοποίησης, αφού υπάρχει ο κίνδυνος, 600 περίπου Ε/κ, που έπεσαν στα πεδία των μαχών, να παραμείνουν για πάντα αγνοούμενοι, αν η Τουρκία δεν συνεργαστεί.
 
Η Οργάνωση καλεί όλους τους πολίτες να λάβουν μέρος στις εκδηλώσεις, δίδοντας το μήνυμα ότι δεν ξεχνούν τους αγνοουμένους μας, και ότι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται αταλάντευτα, για αποκατάσταση και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
 
Από το 2007 μέχρι σήμερα έχουν ταυτοποιηθεί τα λείψανα 209 Ελληνοκυπρίων και 54 Τουρκοκυπρίων αγνοουμένων, από το πρόγραμμα της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ), ενώ άλλοι 1473 Ε/κ και άλλοι περίπου 450 Τ/κ ακόμη αγνοούνται.

Δηλώσεις σεβ. Μητροπολίτου κ. Ανδρέα

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΔΡΥΪΝΟΥΠΟΛΕΩΣ, ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ & ΚΟΝΙΤΣΗΣ

                              
Αριθ. Πρωτ.  81
Εν Δελβινακίω τη 28η Οκτωβρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ


Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. ΑΝΔΡΕΑΣ,
έκανε τις ακόλουθες Δηλώσεις :

            «Με ιερή αγανάκτηση υψώνω φωνή διαμαρτυρίας και λέω μια και μόνη λέξη, που χαρακτηρίζει τα τελευταία δραματικά και απαράδεκτα γεγονότα στον χώρο της Ελληνικής Αστυνομίας :
Ν Τ Ρ Ο Π Η !
            Και εξηγούμαι : Τις ημέρες αυτές έγινε η απόταξη από το τιμημένο Σώμα της ΕΛ.ΑΣ. γενναίου και ικανού αστυνομικού, με πολλές τιμητικές διακρίσεις. Παράλληλα έχει κινηθή η διαδικασία αποτάξεως και για δύο άλλους αστυνομικούς στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Ο λόγος ; Ο λόγος είναι, ότι οι εν λόγω αστυνομικοί αρνήθηκαν να πάρουν την «κάρτα του πολίτη» για λόγους συνειδήσεως.
            Άριστα έπραξαν τα γενναία αυτά Ελληνόπουλα. Από την ακριτική μου Επαρχία τα συγχαίρω εγκαρδίως και τα ασπάζομαι πατρικώς, γιατί έγιναν διδάσκαλοι και παράδειγμα για όλους μας.
            Σε καιρούς, κατά τους οποίους κάποιοι νεαροί αρνούνται να υπηρετήσουν την στρατιωτική τους θητεία για λόγους, δήθεν, «συνειδήσεως» · και τους «μάρτυρες του Ιεχωβά» η Πολιτεία τους έχει στα «ώπα - ώπα» και τους βάζει να υπηρετούν, χωρίς στρατιωτική ενδυμασία, σε διάφορες υπηρεσίες απ’ όπου μπορούν, εύκολα και άνετα, να ασκούν την προπαγάνδα και τον προσηλυτισμό τους, είναι αδιανόητο να διώκωνται Ελληνόπουλα και Χριστιανόπουλα, επειδή θέλουν να τιμούν τον Χριστό και την Ελλάδα. Αυτόν τον διωγμό μόνο η λέξη Ν Τ Ρ Ο Π Η  ! μπορεί να τον χαρακτηρίση.
             Όταν ο πρωθυπουργός της Χώρας ονομάζει την Ελλάδα «διεφθαρμένη», κι’ όταν ακούμε συνεχώς για «μίζες» και «λαδώματα», για σπατάλες και για διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, όταν γίνεται συνεχής πολεμική κατά των χριστιανικών αρχών, της Εκκλησίας, και της Ιστορίας, είναι αιτία χαράς μεγάλης και αισιοδοξίας για την πορεία του Έθνους, η στάση των γενναίων αυτών αστυνομικών. Δόξα τω Θεώ !
            Γενναία Ελληνόπουλα !  Μη φοβάστε !  Ψηλά οι καρδιές. Ο Χριστός και η Ελλάδα πάντοτε νικούν, όπως μας το θύμησε η μεγάλη Επέτειος του θρυλικού «ΟΧΙ». Είμαστε στο πλευρό σας. Νάχετε πάντα κατά νουν τον θεόπνευστο λόγο : «Διήλθομεν δια πυρός και ύδατος και εξήγαγες υμάς εις αναψυχήν (Ψαλμ. ξε 12). Η Ορθόδοξη Ελλάδα σας θαυμάζει και σας καμαρώνει. Ο Χριστός μαζί σας».
(Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως).

Γνωρίζει καλά το ελληνικό πολιτικό σύστημα και το περιφρονεί.

Γράφει η
Σοφία Βούλτεψη
29/10/2010
Κόλαφος για το ελληνικό κοινοβούλιο και το ελλη νικό πολιτικό σύστημα είναι το κοινοβουλευτικό φιάσκο της Γερμανίας.

Το πολυδιαφημισμένο και πολυσυζητημένο ταξίδι στο Μόναχο κλιμακίου βουλευτών της Εξεταστικής Επιτροπής κατέληξε στην απόλυτη αποτυχία. Ο Σίκατσεκ παρέπεμψε στον Χριστοφοράκο και ο Χριστοφοράκος είχε πάθει… αμνησία!

Τους κορόιδεψε μπροστά στα μάτια τους, ουσιαστικά τους χλεύασε, δηλώνοντας ότι δεν ξέρει τίποτε από όλα όσα ο ίδιος είχε καταθέσει ενώπιον της γερμανικής δικαιοσύνης (βλέπε εδώ) προκειμένου να αποφύγει την έκδοσή του στην Ελλάδα, να δικαστεί στην Γερμανία και τελικά να μην είναι δυνατόν να ξαναδικαστεί στην Ελλάδα για το ίδιο αδίκημα.

Ερώτηση: Τι ακριβώς περίμεναν να τους πει ο Χριστοφοράκος; Στην καλύτερη περίπτωση και αν ήσαν τυχεροί, θα τους επαναλάμβανε όσα είπε στην γερμανική δικαιοσύνη. Αν τους έκανε την χάρη, θα επέστρεφαν με το ύφος του θριαμβευτή, κομίζοντας γλαύκα εις Αθήνας. Φυσικά δεν τους έκανε την χάρη.

Αποδεικνύεται άχρηστη η διαδικασία της εξεταστικής. Έχει καταλήξει σε οπερέτα, στην απόλυτη γελοιοποίηση. Και οι Έλληνες βουλευτές δεν έχουν ιώβεια υπομονή, όπως είπε ο κ. Αϊβαλιώτης του ΛΑΟΣ. Απλώς δεν θέλουν να παραδεχθούν πως χάνουν άδικα τόσον καιρό τον καιρό τους – και τον δικό μας. Έτσι κι’ αλλιώς, δεν μας ενδιαφέρει αν η υπομονή τους είναι ιώβεια ή όχι.

Ιώβεια είναι η υπομονή του λαού που εδώ και έναν χρόνο ανέχεται να βλέπει τους εκπροσώπους του να αναλώνονται – και μάλιστα σε περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης – με υποθέσεις που δεν μπορούν να φέρουν εις πέρας.

Και να σκεφθεί κανείς πως όταν δόθηκε το περίφημο ημερολόγιο του Χριστοφοράκου, το έκαναν «χαρτοπόλεμο» μοιράζοντας ο καθένας στους δημοσιογράφους ό,τι τον συνέφερε.

Την ίδια ώρα που οι Έλληνες βουλευτές έπαιζαν χαρτοπόλεμο, την ίδια ώρα που η δικογραφία της Ζήμενς μπλόκαρε τα φωτοτυπικά των δικαστηρίων, με… εννέα εκατομμύρια αντίτυπα, προκειμένου αυτά να σταλούν στην Εξεταστική Επιτροπή, τον Μάρτιο του 2010, ο Χριστοφοράκος τα έβρισκε με την γερμανική Δικαιοσύνη, που εξέδιδε απόφαση, σύμφωνα με τον οποία ο κύριος αυτός καταδικαζόταν σε κάθειρξη 10 μηνών με αναστολή για το αδίκημα της συνέργειας σε απιστία σε βάρος της Ζήμενς. Επρόκειτο για ένα απλό πλημμέλημα που αφορούσε την διακινδύνευση χρημάτων της Ζήμενς!

Όλα αυτά αποτελούν μια απέραντη ντροπή. Με δεδομένο ότι οι μίζες δε αμφισβητούνται, με δεδομένο ότι ο Χριστοφοράκος έχει ομολογήσει ότι έδινε μίζες στην Ελλάδα, θα θέλαμε να μάθουμε το περιεχόμενο των ερωτήσεων που του υποβλήθηκαν και όλα όσα διαμείφθηκαν μεταξύ των βουλευτών και του Χριστοφοράκου.

Στο πρόσωπο των βουλευτών, ο Χριστοφοράκος δεν έφτυσε την Ελλάδα. Έφτυσε το ελληνικό πολιτικό σύστημα για το οποίο γνωρίζει πολλά και έχει κάθε λόγο να το περιφρονεί.

Ελεύθερη Ζώνη

Ντροπή Στρατηγέ!!! Δεν παρέλασε ο Στρατός στην Καβάλα λόγω ....ψιλόβροχου!!!!!!!!

Ντροπή Στρατηγέ!!!! ΔΕΝ ΠΑΡΕΛΑΣΕ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΛΟΓΩ...ΨΙΛΟΒΡΟΧΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ! ΦΤΟΥ ΣΑΣ ΞΕΦΤΙΛΟΣΥΡΙΤΙΑ

Σήμερα στην πόλη της Καβάλας έγινε κάτι πρωτοφανές...

τα στρατιωτικά τμήματα δεν παρέλασαν

λόγω... ψιλόβροχου...!!!!!!

http://www.kavalanet.gr/enimerosi/news_static/1288291559.php

Όπως θα διαβάσετε στο link η παρέλαση ξεκίνησε κανονικά αλλά με απόφαση του νομάρχη και του υφυπουργού η μαθητική παρέλαση διακόπηκε λόγω των καιρικών συνθηκών, παρά τις διαμαρτυρίες.

Και εδώ το πρωτοφανές... μαζί με τις τοπικές αρχές αποχωρεί και ο στρατηγός διοικητής της 20ης Μεραρχίας!!!

Τα στρατιωτικά τμήματα δεν θα παρελάσουν λόγω ψιλόβροχου...!!!!!!!!

Μπράβο σας στρατηγέ!!!

Πολλά χρόνια περίμενα τη στιγμή που θα έβλεπα τον γιό μου να παρελάυνει ως Έλληνας στρατιώτης. Ο ίδιος περίμενε πως και πως τη στιγμή που θα περνούσε μπροστά σε συγγενείς και φίλους. Από τη πρώτη στιγμή που έμαθε ότι θα συμμετέχει στην παρέλαση γέμισε με περηφάνια. Κάθε μέρα μου μιλούσε για τη δύσκολη προετοιμασία της παρέλασης με τα ατελείωτα πάνω-κάτω υπό τις συνεχείς παρατηρήσεις των αξιωματικών.

Λυπάμαι... ειλικρινά λυπάμαι... οι πρόγονοι μας πριν από 70 χρόνια πολέμησαν μέσα στα χιόνια αλλά σήμερα
η στρατιωτική παρέλαση στην πόλη της Καβάλας δεν έγινε λόγω ψιλόβροχου...!!!!Και πάλι ντροπή σας.....!!!!!
ΥΓ 1 Ανακριβές το “η παρέλαση του Στρατού έγινε κανονικά, όπως πάντα, ακόμα και κάτω από τέτοιες συνθήκες¨
ο στρατός πέρασε απλά για να πάει στα φορτηγά που ήταν παρκαρισμένα στο λιμάνι.ΥΓ 2 Τα θερμά μου συγχαρητήρια στους επικεφαλής αξιωματικούς που με ένα απλό “εν-δυο”, χωρίς μπάντες και στρατηγούς, κατάφεραν να ξεσηκώσουν τον κόσμο που είχε παραμείνει...!!!

Αναγνώστης

Γερμανικός βούρδουλας

Γερμανικός βούρδουλας…
ΣΤΗ ΜΕΤΑΨΥΧΡΟΠΟΛΕΜΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ η Γερμανία είναι αυτή που ορίζει το παιχνίδι. Ποικί λα τα παραδείγματα από το 1990 και μετά.
Aλλο ένα χθες. Στη Σύνοδο Κορυφής των 27 η
Γερμανίδα σιδηρά κυρία Ανγκελα Μέρκελ επέ -βαλε νέα Κατοχή στη Γηραιά Ηπειρο του 21ου αιώνα. Με όπλα αυτή τη φορά όχι τα πάντσερ και τα στούκας αλλά την οικονομική της δύναμη. Τη γερμανική βιομηχανία.
ΕΝΑ 4ο ΡΑΪΧ, οικονομικό σήμερα, πλανάται σαν μαύρο σύννεφο πάνω από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη που παρακολουθούν με αμηχανία, ανίκανα να συλλάβουν και να υποστηρίξουν εναλλακτική πρόταση.
Η ΕΛΛΑΔΑ που από μόνη της αποτελεί περιπτωσιολογική μελέτη είχε στις Βρυξέλλες τον πρωθυπουργό της ουσιαστικά φιμωμένο λόγω της δικής του απόφασης να ενταχθεί στο μνημόνιο και την τρόικα. Ουδεμία απολύτως αντίρρηση ακούσθηκε στα όσα απόλυτα και επιτακτικά έθεσε ο γερμανογαλλικός άξονας. Η Ευρώπη χωρίσθηκε στα δύο. Κάποιοι λίγοι συμφωνούν, άλλοι, κατά τεκμήριον οι πλέον αδύνατοι διαφωνούν, αλλά τι μπορούν να κάνουν; Η Γερμανίδα καγκελάριος θέλει να επιβάλει τις ακραίες πολιτικές κυρώσεις που της ζήτησαν οι οικονομικοί της σύμβουλοι σε εκείνες τις χώρες που από σήμερα και στο μέλλον θα ξεφεύγουν δημοσιονομικά.
ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ να ελέγξουν, κατά τας βουλάς της κυρίας, το ταμείο τους. Που δεν θα συμμορφώνονται με τις προσταγές του ηγέτη. Γερμανικός βούρδουλας θα «επιπίπτει» επί της Γηραιάς Ηπείρου και ο πόνος που θα προκαλεί θα υποτάσσει κάθε ανυπάκουο, κάθε απολωλός πρόβατο, κάθε χώρα που αν δεν παίρνει από λόγια θα κινδυνεύει με στέρηση ψήφου στις κρίσιμες κοινοτικές αποφάσεις και με κόκκινη κάρτα από την ευρωζώνη.
e-typos

Ιστορικό σχέδιο δημοσιονομικής προστασίας ενέκρινε η ΕΕ

 
Προβλέπει ενισχυμένη επιτήρηση των εθνικών οικονομικών επιλογών, καθώς και νέες κυρώσεις εναντίον των χωρών που είναι υπερβολικά επιεικείς (με το δημοσιονομικό τους έλλειμμα), επεμβαίνοντας πιο γρήγορα απ΄ό,τι στο παρελθόν. Συμφωνία επί της αρχής για αλλαγή της Συνθήκης της Λισσσαβώνας.
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν αργά τη νύχτα να υποστηρίξουν τις θέσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας για περιορισμένες αλλαγές στη βασική συνθήκη που διέπει τη λειτουργία της Ένωσης ώστε να δημιουργήσουν αμυντικούς μηχανισμούς έναντι μίας νέας οικονομικής κρίσης.
Στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν ότι χρειάζονται αλλαγές ώστε να δημιουργηθεί ένα μόνιμο σύστημα διαχείρισης προβλημάτων με τα χρέη των κρατών-μελών και ενέκριναν αυστηρότερους κανόνες για τους προϋπολογισμούς, που περιλαμβάνουν κυρώσεις σε βάρος των κρατών που δεν ελέγχουν τα ελλείμματα και το χρέος τους.
Ωστόσο το Βερολίνο δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την υποστήριξη που επιδίωκε για την άρση του δικαιώματος ψήφου των κρατών-μελών που παραβιάζουν τους κανόνες.
Οι ηγέτες ζήτησαν από τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Χέρμαν φαν Ρομπέι να επεξεργασθεί τις αλλαγές στη συνθήκη της Λισαβόνας, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου και εκείνος δεσμεύθηκε ότι θα συνεργασθεί για το θέμα αυτό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Σήμερα λάβαμε σημαντικές αποφάσεις για την ενίσχυση της ζώνης του ευρώ», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Προτείνουμε έναν ισχυρό και αξιόπιστο μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων για να διασφαλίσουμε την χρηματοοικονομική σταθερότητα στο σύνολο της Ευρωζώνης», πρόσθεσε.
Η Γερμανία, που είναι η μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη, υποστηρίζει ότι ένα μόνιμο σύστημα πρέπει να αντικαταστήσει το δίχτυ ασφαλείας των 440 δισεκατομμυρίων ευρώ, που δημιουργήθηκε το Μάιο για τα κράτη της Ευρωζώνης και το οποίο θα χρηματοδοτείται μερικώς από τον ιδιωτικό τομέα και θα θέτει αυστηρούς όρους.
Αρχικώς η Γαλλία και η Γερμανία αντιμετωπίστηκαν με επιφυλακτικότητα από τις υπόλοιπες χώρες, όταν έθεσαν ζήτημα αλλαγής της συνθήκης. Οι περισσότεροι ηγέτες εξέφρασαν αντιρρήσεις για τις αλλαγές που πρότειναν Βερολίνο και Παρίσι, σε μία συνθήκη στην οποία κατέληξαν μετά από οκτώ χρόνια διαπραγματεύσεων και έγινε νόμος μόλις πριν από δέκα μήνες.
Ωστόσο στη συνέχεια οι ηγέτες αποδέχτηκαν, κάποιες φορές με επιφυλάξεις, τις μικρές αλλαγές που χρειάζονται για να προστατευθεί το ευρώ. Η Βρετανία πάντως έθεσε ως όρο να περιοριστούν οι δαπάνες της ΕΕ και η Πολωνία συνέδεσε την υποστήριξή της με μία συμφωνία για τη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό, όπως έγινε γνωστό από διπλωμάτες.

Συμφωνία για περιορισμένη αλλαγή της Συνθήκης της Λισσααβώνας
Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν αργά τη νύχτα της Πέμπτης να μελετήσουν μια περιορισμένη αλλαγή στη Συνθήκη της Λισσαβώνας με στόχο να δημιουργηθεί ένα μόνιμο δίχτυ προστασίας για τις χώρες της ευρωζώνης, ανακοινώθηκε από μια διπλωματική πηγή.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή οι Ευρωπαίοι ηγέτες που συνήλθαν στις Βρυξέλλες ενέκριναν το κείμενο μετά από πολύωρες και δύσκολες διαπραγματεύσεις.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες «καλούν τον πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρομπέι να καθοδηγήσει τις διαβουλεύσεις» για τις αλλαγές αυτές της Συνθήκης, που ζητήθηκαν από τη Γερμανία, υπογραμμίστηκε από την ίδια πηγή.

Eπιμένει για αλλαγή της ευρωσυνθήκης η Μέρκελ
Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, επέμεινε νωρίτερα στην απαίτησή της να αλλάξει η Συνθήκη της Λισσαβώνας ώστε να δοθεί στη ζώνη του ευρώ ένα οικονομικό δίχτυ ασφαλείας, και στη βούλησή της, η οποία έχει επικριθεί πολύ, να στερούνται οι χώρες που δεν συμμορφώνονται, τα δικαιώματα ψήφου τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στο θέμα της δημιουργίας ενός μόνιμου Ταμείου στήριξης της ζώνης του ευρώ, «εμείς, στη Γερμανία, είμαστε της γνώμης πως χρειαζόμαστε γι΄αυτό μια τροποποίηση των συνθηκών, με τρόπο ώστε να αντιδράσουμε στο μέλλον σε κρίσεις που θέτουν σε κίνδυνο το ευρώ στο σύνολό του», δήλωσε η Μέρκελ στις Βρυξέλλες.
Απαίτησε, εξάλλου, οι τράπεζες που δανείζουν χρήματα στα κράτη αγοράζοντας τα ομόλογά τους, να βάζουν επίσης το χέρι στην τσέπη σε περίπτωση αδυναμίας.
«Έχουμε ανάγκη έναν μηχανισμό ο οποίος να περιλαμβάνει επίσης εκείνους, τις τράπεζες και τα επενδυτικά ταμεία, που κερδίζουν χρήματα από τα αυξημένα επιτόκια» των δανείων ορισμένων χωρών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, «έτσι ώστε οι φορολογούμενοι να μην είναι οι μόνοι που αναλαμβάνουν την ευθύνη», πρόσθεσε ενώπιον των δημοσιογράφων, φθάνοντας στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.
Η καγκελάριος επέμεινε, τέλος, οι χώρες οι οποίες αφήνουν να χαλαρώσουν υπερβολικά τα ελλείμματα και το χρέος τους να στερούνται τα δικαιώματα ψήφου τους στην ΕΕ, παρά την αντίθεση της πλειοψηφίας των ευρωπαϊκών χωρών στο σημείο αυτό.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε έτοιμος να εξετάσει το ενδεχόμενο μιας περιορισμένης αλλαγής της Συνθήκης της ΕΕ για να αποκτήσει η ευρωζώνη ένα δίχτυ χρηματοπιστωτικής ασφάλειας, αλλά απέκλεισε τη γερμανική ιδέα για την επιβολή πολιτικών κυρώσεων στα κράτη με υπερβολικά υψηλά ελλείμματα ή χρέος.
«Το βρίσκω απαράδεκτο η αλλαγή της συνθήκης να εξυπηρετεί στην ελάττωση των δικαιωμάτων ψήφου», δήλωσε ο Μπαρόζο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πριν αρχίσει η σύνοδος κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
«Ειλικρινά, αυτό δεν θα ήταν ρεαλιστικό, δεν θα ήταν συμβατό με την ιδέα μιας περιορισμένης αλλαγής της συνθήκης και δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτό ομόφωνα από τα κράτη μέλη» της ΕΕ, σημείωσε, αναφερόμενος στην πρόταση της Γερμανίας, η οποία υποστηρίζεται από τη Γαλλία, και αποσκοπεί στην εισαγωγή μιας κύρωσης που χαρακτηρίζεται «πολιτική» κατά των χωρών που παρουσιάζουν μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα ή δημόσιο χρέος.
Το Βερολίνο και το Παρίσι πρότειναν την αλλαγή της συνθήκης της ΕΕ για την εισαγωγή αυτής της μεταρρύθμισης.
Στην ιδέα αυτή αντιτίθεται επίσης η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών. Οι κυρώσεις κατά των χωρών που έχουν μεγάλα ελλείμματα ή χρέος «θα πρέπει να είναι οικονομικές και να μην αφορούν τα δικαιώματα ψήφου» κατά τη λήψη αποφάσεων στην ΕΕ, σημείωσε επίσης σήμερα ο Σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελντ, στο πλαίσιο συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες.
Στο ίδιο πνεύμα και ο Δανός ομόλογός του Λαρς Λόκε Ράσμουσεν σημείωσε ότι δεν τάσσεται υπέρ αυτής της επιλογής.
Η γαλλογερμανική πρόταση προβλέπει επίσης μια τροποποίηση της συνθήκης ώστε να δημιουργηθεί ένα μόνιμο Ταμείο υποστήριξης για τις χώρες της ζώνης του ευρώ που αντιμετωπίζουν σοβαρές χρηματοπιστωτικές δυσκολίες.
Όσον αφορά το σημείο αυτό, ο Μπαρόζο φάνηκε πιο διαλλακτικός. «Αν η αλλαγή της συνθήκης έχει στόχο να ανταποκριθούμε στο ζήτημα μιας απάντησης στις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κρίσεις, οφείλουμε να τη συζητήσουμε», σημείωσε.
Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο Ράινφελντ. «Αν η Γερμανία μας πει ότι για να φτάσουμε (στη δημιουργία του Ταμείου υποστήριξης) χρειάζεται μια αλλαγή της συνθήκης, είμαστε ανοιχτοί σε συζητήσεις», δήλωσε.
«Όμως είναι πολύ σημαντικό να πούμε ότι για να λυθεί το πρόβλημα της Γερμανίας δεν θα πρέπει να δημιουργήσουμε προβλήματα για τους άλλους», προειδοποίησε ο Ράινφελντ και προσέθεσε: «Θα πρέπει να φροντίσουμε να έχουμε μια πολύ περιορισμένη αλλαγή της συνθήκης, που να μην χρειάζεται δημοψήφισμα».
Το θέμα αυτό αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της συνόδου κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, η οποία αναμένεται να αρχίσει στα τέλη του απογεύματος στις Βρυξέλλες.

Η Φιλανδία υπέρ μιας αλλαγής
Υπέρ μιας αλλαγής της ευρωπαϊκής συνθήκης αν αυτό είναι απαραίτητο για να τεθεί σε εφαρμογή ένας «μόνιμος μηχανισμός» βοήθειας για τις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη ζώνη του ευρώ τάχθηκε σήμερα η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Μάρι Κιβινιέμι λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για το θέμα αυτό.
«Η ζώνη του ευρώ χρειάζεται έναν μόνιμο μηχανισμό ανταπόκρισης στις κρίσεις που θα είναι αξιόπιστος για να διασφαλίζει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα του συνόλου», δηλώνει η Κιβινιέμι σε ανακοίνωση Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.
«Αν το νέο σύστημα απαιτεί μια αλλαγή της συνθήκης, τότε αυτή η αλλαγή της συνθήκης θα πρέπει να γίνει. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Χέρμαν Βαν Ρομπέι) θα πρέπει να προετοιμάσει επιλογές ώστε να εξεταστούν μεταγενέστερα» από τους ευρωπαίους ηγέτες, προσθέτει η Κιβινιέμι.
«Ο μηχανισμός αυτός πρέπει να ενισχύει την προτροπή για συμπαγείς δημοσιονομικές πολιτικές και για την υπεύθυνη χορήγηση δανείων από τους πιστωτές», σημειώνει η Φιλανδή πρωθυπουργός.
«Ο νέος αυτός μηχανισμός θα πρέπει να θεσπίζει σαφώς ότι οι πιστωτές θα πρέπει να φέρουν το βάρος οποιασδήποτε μελλοντικής αναδιάρθρωσης, μαζί με το κράτος για το οποίο γίνεται η συζήτηση», υπογραμμίζει.
Παράλληλα, σε δηλώσεις που έκανε από το Βερολίνο επίσης πριν από τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Πιερ Λελούς σημείωσε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν αρχίσει να βλέπουν με μεγαλύτερη θέρμη τη γαλλογερμανική πρόταση για την αλλαγή της Συνθήκης της Λισαβόνας ώστε να δημιουργηθεί ένα μόνιμο σύστημα για τη διαχείριση κρίσεων στην ευρωζώνη. Επίσης υπογράμμισε ότι η πρόταση αυτή είναι ένα δώρο στην Ευρώπη.
«Υπάρχει μια αίσθηση ρεαλισμού, η οποία θα θριαμβεύσει στο τέλος της ημέρας», δήλωσε σε δημοσιογράφους, μολονότι, όπως σημείωσε, είναι πιθανόν να υπάρξει κάποια «δραματοποίηση» κατά τη διάρκεια της διήμερης συνόδου κορυφής της ΕΕ και αναγνώρισε ότι μια συμφωνία μπορεί να μην επιτευχθεί σήμερα.

«Οι αλλαγές «βολεύουν» την Πολωνία»
Οι αλλαγές στη συνθήκη της Λισσαβώνας για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ευρωζώνη, τις οποίες προτείνει η Γερμανία με την υποστήριξη της Γαλλίας, «βολεύουν» την Πολωνία, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ.
«Οι αλλαγές στη συνθήκη, που χαράσσονται στα κεφάλια ευρωπαίων πολιτικών, μας βολεύουν και η Πολωνία δεν θα εμποδίσει βεβαίως τις αλλαγές που είναι ικανές να ενισχύσουν τη δημοσιονομική πειθαρχία ολόκληρης της ΕΕ», δήλωσε ο Τουσκ, σύμφωνα με το πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP.
Ο ίδιος σημείωσε ωστόσο ότι τάσσεται κατά της επιβολής πολιτικών κυρώσεων στις χώρες που εμφανίζουν μεγάλα ελλείμματα και χρέος, όπως η αναστολή του δικαιώματος ψήφου, την οποία προτείνει η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. «Οι πολιτικές αυτές προτάσεις μου φαίνονται ασυνήθιστες και λίγο ρεαλιστικές», σημείωσε.

Έκκληση Κάμερον για μη αύξηση του προϋπολογισμού της Ε.Ε.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, απηύθυνε νέα έκκληση στους υπόλοιπους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην εγκρίνουν μία πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για αύξηση κατά 6% του προϋπολογισμού της ΕΕ τον ερχόμενο χρόνο.
Φθάνοντας στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, δήλωσε πως μια τέτοια αύξηση είναι «εντελώς απαράδεκτη», όταν πολλές εθνικές κυβερνήσεις περικόπτουν τις δημόσιες δαπάνες ώστε να περιορίσουν τα μεγάλα ελλείμματα του προϋπολογισμού τους.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε την περασμένη εβδομάδα υπέρ της αύξησης κατά 6% του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2011, παρά τις διαμαρτυρίες πολλών κυβερνήσεων, περιλαμβανομένης και της Βρετανίας, η οποία ανακοίνωσε μεγάλες περικοπές δημοσίων δαπανών προκειμένου να περικόψει το δημοσιονομικό της έλλειμμα που έχει φθάσει σε ύψη-ρεκόρ για περίοδο ειρήνης.
Η πλειοψηφία των 27 κρατών-μελών της ΕΕ έχει συμφωνήσει πως οι δαπάνες θα πρέπει να αυξηθούν μόνο κατά 2,9%, ενώ άλλα μέλη δήλωσαν πως δεν θα έπρεπε να υπάρξει καθόλου αύξηση.
«Έξι τοις εκατό είναι απαράδεκτο. Θα οικοδομήσω συμμαχίες, θα εργαστώ με συναδέλφους, να θέσουμε ένα τέρμα σε αυτό και θα δούμε αν μπορούμε να κάνουμε κάτι καλύτερο», δήλωσε στους δημοοσιογράφους ο Κάμερον.
«Είναι εντελώς λάθος οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να δαπανούν περισσότερα χρήματα για τους ίδιους με τον τρόπο τον οποίο προτείνουν.»
Η μάχη για τον προϋπολογισμό του 2011 θεωρείται προανάκρουσμα των συζητήσεων, που αναμένεται να ξεκινήσουν τον επόμενο χρόνο, για το μακροπρόθεσμο σχέδιο δαπανών μετά το 2013.

Iρλανδία: Δεν θέλει άλλα δημοψηφίσματα…
Η Ιρλανδία θέλει να αποφύγει τη διεξαγωγή ενός νέου δημοψηφίσματος για οποιαδήποτε μεταβολή της βασικής συνθήκης της ΕΕ στην περίπτωση που περάσει η γαλλο-γερμανική εισήγηση για την αλλαγή της συνθήκης, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μπράιαν Λένιχαν.
«Στην περίπτωση που ξεκινούσαν συζητήσεις και το κράτος αυτό δεσμευόταν σε μια νέα συνθήκη σε σχέση με τα θέματα αυτά, η ιρλανδική κυβέρνηση θα αγωνιούσε να διασφαλίσει ότι οποιαδήποτε τέτοια συνθήκη δεν θα συνεπαγόταν μια τροποποίηση του συντάγματος», δήλωσε ο Λένιχαν στους δημοσιογράφους.
Οποιαδήποτε σημαντική μεταφορά εξουσίας στις Βρυξέλλες απαιτεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Ιρλανδία, η οποία καθυστέρησε την έγκριση της Συνθήκης της Λισσαβώνας όταν απέριψε τον καταστατικό χάρτη το 2008, προτού τον περάσει σε ένα δεύτερο εθνικό δημοψήφισμα το 2009.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ