Σελίδες

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Μαρκεζίνης - Καρυώτης: Απαιτείται στιβαρή πολιτική απέναντι στην Τουρκία


Μαρκεζίνης - Καρυώτης: Απαιτείται στιβαρή πολιτική απέναντι στην Τουρκία

Η ομίχλη και ασάφεια που καλύπτει τις κυβερνητικές προθέσεις για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο αρχίζει να διαλύεται...εν πολλοίς λόγω της κοινής μας επιστολής για την ΑΟΖ και της δημοσιότητας της οποίας αυτή έτυχε σε ιστολόγια και σε μερικές εφημερίδες. Καθώς όμως η κοινή γνώμη χρειάζεται συνεχώς ενημέρωση, στο παρόν κείμενο θα σχολιάσουμε δύο συγκεκριμένα θέματα.
Εσφαλμένη πληροφόρηση
Νεαρός καθηγητής και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΛΙΑΜΕΠ, σε άρθρο του στην Καθημερινή της 23ης Ιανουαρίου ισχυρίστηκε τα κατωτέρω εσφαλμένα.

Πρώτον: Διερωτήθηκε προς τι το «ξαφνικό» ενδιαφέρον για το Καστελόριζο. Το ενδιαφέρον μας μόνο ξαφνικό δεν είναι, όπως αποδεικνύει το γεγονός ότι ο πρώτος εξ ημών το επισήμανε σαφώς –αναφέροντας μάλιστα και τις κατοικημένες ελληνικές νησίδες της Ρω και της Στρογγύλης– καθ’ όλον το προηγούμενο έτος, σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις του με τον κ. Μαλούχο (Αθήνα), τον κ. Σαββίδη (Θεσσαλονίκη) και τον κ. Σαχίνη (Κρήτη), ενώ ο δεύτερος έχει επανειλημμένα αναφερθεί συστηματικά στην απολύτως κρίσιμη σημασία που έχει η νήσος αυτή στο θέμα της ελληνικής ΑΟΖ και την επαφή της με την αντίστοιχη της Κύπρου. Λανθασμένη λοιπόν η πρώτη σκέψη.
Δεύτερον: Ο καθηγητής αναφέρεται και σε δύο τουρκικές βραχονησίδες για να αποδώσει τη μη μνεία τους σε αγραμματοσύνη μας. Οι νησίδες δεν αναφέρθηκαν διότι είναι βραχονησίδες, ακατοίκητες και ανεπίδεκτες κατοικήσεως κατά τρόπο που, ακόμη κι αν οι Τούρκοι πρόχειρα και βιαστικά εγκαθιστούσαν εκεί μερικούς κατοίκους, θα επέσυραν τη μη αναγνώρισή τους από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπως ακριβώς συνέβη στη διένεξη ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρουμανία. Λάθος και πάλι!
Τρίτον: Ερωτά ο καθηγητής εάν αναλογιστήκαμε γιατί δεν υπάρχει «ενδιαφέρον εταιρειών» στην περιοχή εάν, όντως, υπάρχει αέριο σε μεγάλες ποσότητες. Μήπως, δηλαδή, κάνουμε πολύ θόρυβο για το τίποτε; Λάθος και πάλι! Πρώτον, διότι οι Τούρκοι είναι αυτοί που επιθυμούν να αφήσουν έξω από τις διαπραγματεύσεις τη συγκεκριμένη περιοχή – γιατί άραγε; Και, δεύτερον, διότι εμείς τουλάχιστον γνωρίζουμε ήδη μια μεγάλη, τεχνικώς και οικονομικώς ικανή, βορειοαμερικανική εταιρεία που έχει δείξει εσπευσμένο ενδιαφέρον. Τούτο έχει ήδη φτάσει στο υπουργείο μας, αλλά, βεβαίως, ουδέν έχει ανακοινωθεί. Μπορεί όμως αυτό να το αγνοεί ο γράφων!
Τέταρτον: Κατηγορούμαστε ότι προσπαθούμε να «εκτροχιάσουμε δύσκολες διαπραγματεύσεις». Ομολογουμένως, αυτό δεν απέχει πολύ από την αλήθεια, δεδομένου ότι τα όσα γνωρίζουμε δεν τα θεωρούμε διόλου συμφέροντα για την πατρίδα μας. Μας λοιδορεί στη συνέχεια διερωτώμενος εάν μόνον εμείς έχουμε αυτό που ο ίδιος αποκαλεί «ελληνόμετρο». Ίσως δεν πρόσεξε ότι τις ανησυχίες μας τις συμμερίζονται μεγάλες προσωπικότητες και ΟΛΑ τα κόμματα του Κοινοβουλίου. Προσωπικά, έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι το ίδιο συμβαίνει και εντός του ΠΑΣΟΚ. Λάθος, λοιπόν, και πάλι!
Πέμπτον: Κατηγορούμαστε ότι, αν γίνουμε εμείς η αιτία ναυαγίου των μυστικών συνομιλιών, η Τουρκία θα καταγγείλει την Ελλάδα ως μη ενδιαφερόμενη για την ειρηνική επίλυση των διαφορών μας μαζί της. Στην ίδια όμως εφημερίδα (της ίδιας ημέρας) ο κ. Σταύρος Λυγερός, σοβαρός αναλυτής και συμμεριζόμενος καταρχάς τις δικές μας ανησυχίες, δίνει σειρά παραδειγμάτων τουρκικών κινήσεων και δηλώσεων που προειδοποιούν ότι η «Ανατολική Μεσόγειος» θα γίνει «εστία προστριβών» επειδή προσεχώς θα αποκτήσει σπουδαιότητα. Λόγω των πετρελαίων που διαθέτει, θα μετατραπεί σ’ έναν «δεύτερο Κόλπο». Δεν θα έπρεπε αυτού του είδους τις απειλές η ελληνική διπλωματία να καυτηριάζει, έστω με τη δέουσα φρασεoλογία; 
Έκτον: Διερωτάται –εμμέσως– ο καθηγητής πώς «μία νήσος εκτάσεως 12 τετραγωνικών χιλιομέτρων» μπορεί να διεκδικήσει «δεκάδες χιλιάδες τετραγωνικών χιλιομέτρων ΑΟΖ». Διερωτώμεθα με τη σειρά μας εάν ο προβληματισμός αυτός ανήκει στην ελληνική διαπραγματευτική επιτροπή ή εάν εκφράζει απλώς την τουρκική επιχειρηματολογία; Ελπίζουμε να πρόκειται μόνον περί του τελευταίου. 


Πρόσφατες εξελίξεις
Στην ομιλία του στο Ερζερούμ, ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε το διλημματικό ερώτημα «Ειρήνη ή σύγκρουση;» για να προσθέσει αμέσως: «Εμείς επιλέγουμε την ειρήνη». Ο κατηγορηματικός τόνος του ερωτήματος περιορίζει τις εναλλακτικές επιλογές σε δύο μόνον, η δε τελική, λακωνική απάντηση αποτελεί μιαν άκρως εντυπωσιακή απόφανση.
Εντούτοις, όπως όλες οι εντυπωσιακές φράσεις, έτσι και αυτή εγείρει περισσότερα ερωτήματα. Και το βασικό ερώτημα που πρέπει να εξετάσουμε εν προκειμένω έρχεται να συμπληρώσει την απάντηση του πρωθυπουργού με τη φράση: «…με κάθε κόστος;». Από θεωρητικής και ρητορικής απόψεως, η απάντηση θα μπορούσε και πάλι να είναι: «Ναι». Δεν θα συμφωνούσαν όμως όλοι επ’ αυτού, έστω κι αν κανείς δεν είναι ποτέ υπέρ θερμών επεισοδίων. Είναι, ασφαλώς, απαραίτητες κάποιες διευκρινίσεις στο σημείο αυτό.
Η προφανής πρόκριση της ειρήνης έναντι ενδεχόμενου θερμού επεισοδίου δεν αποκλείει, ούτε ιστορικά ούτε λογικά, την ανάγκη προετοιμασίας για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Χρησιμοποιούμε με τη μέγιστη προσοχή τις λέξεις για να δείξουμε ότι δεν είναι κατ’ ανάγκην βίαιες όλες οι αναμετρήσεις, αν και θα ήταν μάλλον ασύνετο να μην προετοιμάζεται κανείς για παν ενδεχόμενο.
Έτσι, στις πιθανές απαντήσεις περιλαμβάνεται η καλλιέργεια πρόσθετων συμμαχιών εάν η παραδοσιακή στήριξής μας στις ΗΠΑ δεν θεωρείται ως επαρκής. 
Η πρόσφατη ελληνοϊσραηλινή προσέγγιση μπορεί κάλλιστα να εκληφθεί ως το είδος τέτοιας κίνησης που θα βοηθούσε ουσιαστικά την Ελλάδα, ιδίως εάν χρησιμοποιούνταν η (ακόμη) ανεπιβεβαίωτη αλλά δελεαστική ισραηλινή πρόταση χαρτογράφησης της ελληνικής ΑΟΖ (στο πλαίσιο της πρόσφατης οριοθέτησης των ΑΟΖ Ισραήλ και Κύπρου), για να δείξει πού ακριβώς τοποθετούνται τα όρια της ελληνικής ΑΟΖ – εφόσον, βεβαίως, είχαμε το θάρρος να επιλύσουμε το όλο ζήτημα απευθείας με την Κύπρο.
Ακόμη πιο σημαντική είναι η ισραηλινή πρόταση να ανατεθεί στην αμερικανική εταιρεία Noble Energy η κατασκευή ενός υποθαλάσσιου αγωγού που θα μετέφερε το φυσικό αέριο από το κοίτασμα «Λεβιάθαν» στα νότια της Κρήτης. Το ότι ο υπουργός Επικρατείας φέρεται να μελετά τέτοια σχέδια συνάδει προς τις ιδέες μας και είναι ενθαρρυντικό.
Επιπλέον τα νερά της νοτίου Κρήτης έχουν αρκετό βάθος ώστε να επιτρέψουν σε μεγάλα πλοία να μεταφέρουν υγροποιημένο φυσικό αέριο από ειδικές εγκαταστάσεις (εκτός της εμβέλειας των πυραύλων της Χεζμπολάχ) που θα μπορούσαν να κατασκευαστούν στην περιοχή. 
Προτού προχωρήσουμε αυτή την ανάλυση, ας θέσουμε μερικά ερωτήματα, διατυπωμένα κατά τρόπο που υποδηλώνει και τις απαντήσεις μας.
Πρώτον: Σε πολλούς διαδικτυακούς τόπους γράφονται πολλά για τη φημολογούμενη πρόταση του Ισραήλ προς Ελλάδα. H μόνη έμμεση νύξη που έχουμε είναι οι προαναφερθείσες επαφές του Έλληνα υπουργού που όλοι προφανώς θα ευνοούν.
Δεύτερον: Ελπίζομε να μην συζητείται ενδεχόμενη προσθήκη τουρκικής εταιρείας ή κεφαλαίου σε κάποιο τέτοιο σχέδιο δίδοντας έτσι στη γείτονα μερίδιο στο δικό μας εθνικό πλούτο.
Τρίτον: Η επικείμενη επίσκεψη της κυρίας Κλίντον. Εξυπακούεται ότι πέπλο μυστηρίου θα τυλίξει τη συγκεκριμένη επίσκεψη. Εμείς όμως ευελπιστούμε ότι η κυρία Κλίντον, έχoυσα γνωστές στενές σχέσεις με το ισραηλινό λόμπι, θα δώσει την ευλογία της σε μια ισραηλινή - κυπριακή - ελληνική συνεργασία που θα «κόψει» –όχι «κάψει» – λίγο τα φτερά του βιαζόμενου να αναγεννηθεί τουρκικού φοίνικος. 
Ας προχωρήσουμε λοιπόν με τις εικασίες μας –γιατί, τι άλλο μπορούμε να κάνουμε, όταν η κυβέρνηση πιστεύει τόσο ένθερμα ότι το σωστό είναι να μας αφήνει όλους στο σκοτάδι– κι ας υποθέσουμε (α) ότι τα ιστολόγια έχουν δίκιο για τις ισραηλινές προθέσεις και (β) ότι, mirabile dictu, η κυβέρνησή μας δέχεται τη δελεαστική ισραηλινή προσφορά. Κάτι τέτοιο δεν θα μας έβγαζε από τη μέγγενη της νεοοθωμανικής Τουρκίας; 
Εκείνοι που έχουν διαφορετική άποψη θα επινοούσαν μια σειρά από τρομακτικά σενάρια. Ας δούμε μερικά τέτοια σενάρια, κατ’ αντιδιαστολή προς τη συλλογιστική μας.
Πρώτον: Η Ελλάδα –σύμφωνα με όσα είπαμε ανωτέρω– κατασκευάζει πλατφόρμες και ξεκινά διερευνητικές γεωτρήσεις στην περιοχή της ελληνικής ΑΟΖ. Θα μπορούσε η Τουρκία να αποφασίσει να επιτεθεί στις πλατφόρμες; να επιτεθεί δηλαδή σε πλατφόρμες στις οποίες έχει (έμμεσο) συμφέρον το Ισραήλ και οι οποίες ανήκουν σε αμερικανική εταιρεία; Για τ’ όνομα του Θεού! 
Δεύτερον: Οι Τούρκοι αρχίζουν αυτοί προληπτικά –κι ας μην ξεχνάμε ότι, κατά το μάλλον ή ήττον, το έχουν ήδη κάνει– γεωτρήσεις στην ελληνική ΑΟΖ (εννοείται, μετά τη σχετική ανακήρυξή της από την Ελλάδα). Κάτι τέτοιο θα έδιδε την ευκαιρία στις συνεργαζόμενες χώρες Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδος την τέλεια αφορμή για να επικαλεστούν το Διεθνές Δίκαιο και συστηματικά να κατεδαφίσουν την τουρκική συνθηματολογία, σύμφωνα με την οποία η Τουρκία είναι «φιλειρηνική» και «νομιμόφρων» χώρα, η οποία «σέβεται το Διεθνές Δίκαιο» και πιστεύει στην πολιτική «μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονές της».
Τέλος, υπάρχει το ενδεχόμενο μιας πιο «βίαιης» τουρκικής αντίδρασης, ίσως ενός νέου επεισοδίου σαν τα «Ίμια». Αυτή τη φορά, η Τουρκία θα επιδίωκε να «απομονώσει» –υποθέτουμε, παρά να καταλάβει– το Καστελόριζο από την υπόλοιπη ελληνική επικράτεια, με απώτερο στόχο να μας επιβάλει ένα συμβιβασμό ως προς τη συνεκμετάλλευση της ΑΟΖ μας. 
Σε μια τόσο επιθετική κίνηση θα μπορούσαμε, ασφαλώς, να αντιδράσουμε με διάφορους τρόπους με τη βοήθεια όλων των συμμάχων μας, μια και κανείς δεν έχει συμφέρον να αφήσει την Τουρκία να ανοίξει τόσο προκλητικά ακόμη μια εστία συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή. Η προσωπική μας άποψη, εντούτοις, είναι ότι μια τόσο αστόχαστη τουρκική κίνηση θα επέτρεπε στην Ελλάδα, σε επίπεδο δημοσίων σχέσεων, να ανατρέψει ακόμη μια φορά τον ισχυρισμό της Τουρκίας ότι ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια και ότι χρησιμοποιεί το επιχείρημα του casus belli κάθε φορά που δεν μπορεί να υποχρεώσει τους συνομιλητές της να τις δώσουν ό,τι θέλει. 
Ασφαλώς, θα μπορούσαμε, επίσης, να προετοιμαστούμε για προληπτική δράση στην περιοχή, η οποία δεν θα ήταν απαραιτήτως στρατιωτικής φύσεως αλλά θα μπορούσε να προσλάβει τη μορφή εντατικών οικονομικών και επικοινωνιακών δραστηριοτήτων, που θα καθιστούσαν την πιθανότητα χρήσης ωμής βίας από πλευράς Τουρκίας όχι απλώς παράνομη, αλλά και πιο προβληματική.
Όλα αυτά, ασφαλώς, προϋποθέτουν φαντασία, θάρρος και ισχυρή θέληση δράσης: αυτό που εμείς θα ονομάζαμε «ηγεσία», οι ένθερμοι όμως υποστηρικταί της ελληνο-τουρκικής (αντί της ελληνο-ισραηλινής) συνεργασίας θα χαρακτήριζαν ως «ανεύθυνες», «θερμοκέφαλες» ή ακόμη και «πατριδοκάπηλες» ιδέες!
Η τελική απόφαση, βεβαίως, το πώς θα αντιμετωπίσομε αυτή την κρίση ανήκει στον ελληνικό λαό. Ωστόσο, όσο περισσότερο βοηθηθεί να βγει από τη καλλιεργούμενη από την κυβέρνηση κατάσταση θλίψης και άγνοιας, τόσο πιο σύντομα θα μπορέσει αυτός να επηρεάσει το μέλλον της χώρας του. 
Των Βασιλείου Μαρκεζίνη, Ακαδημαϊκού και Θεοδώρου Καρυώτη Καθηγητή Πανεπιστημίου

Εθνικά Θέματα

Ο κομμουνισμός γίνεται επιτραπέζιο παιχνίδι



blackblogofcommunism | Ιανουαρίου 27, 2011 at 09:44 | Ετικέτες: Εθνικό Ινστιτούτο ΜνήμηςΟυράΠολωνία | Κατηγορίες: Επικαιρότητα | URL: http://wp.me/pdnTB-Fn

25/1/2011 9:14:00 μμ | Φακατσέλης Βαγγέλης
(http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=41706&catid=11)
Σε μια πρώτη ματιά, το νέο επιτραπέζιο παιχνίδι που δημιούργησε το «Εθνικού Ινστιτούτου Μνήμης» στην Πολωνία, μοιάζει αρκετά με τη Monopoly. Με τη διαφορά, ότι σε αυτό, οι παίκτες δεν καλούνται να νοικιάσουν οικόπεδα ή να «χτίσουν» ξενοδοχεία. Για την ακρίβεια, θα είναι τυχεροί αν καταφέρουν να αποκτήσουν ένα ζευγάρι παπούτσια.Στο «Kolejka», ή αν προτιμάτε ελληνιστί «Ουρά», οι παίκτες καλούνται να αγοράσουν έναν αριθμό αγαθών αλλά τους λείπουν οι διανομές, δεν έχουν αρκετές προμήθειες και οι επαφές των άλλων πιθανών αγοραστών με τις κομμουνιστικές αρχές, καθιστούν την αποστολή ιδιαίτερα δύσκολη.
Όπως αναφέρεται, το παιχνίδι έχει σκοπό να βοηθήσει τους νεαρούς Πολωνούς, να κατανοήσουν τις δυσκολίες της ζωής στο κομμουνιστικό καθεστώς, πριν τη λήξη του το 1989. Ο εμπνευστής του παιχνιδιού Karol Madaj, λέει χαρακτηριστικά: «θέλουμε να δείξουμε στους νέους και να θυμίσουμε στους παλιούς, τις δύσκολες στιγμές εκείνης της εποχής και τους μηχανισμούς που υπήρχαν».
Μάλιστα, συνεχίζει λέγοντας «μπορεί σήμερα να γελάμε με αυτά, όμως δεν ήταν καθόλου αστείο για αυτούς που περνούσαν τη ζωή τους στις ουρές, περιμένοντας να αποκτήσουν κάποιο αγαθό».
Το «Kolejka», αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά της Πολωνίας τον Φεβρουάριο και όπως λένε οι δημιουργοί του, είναι καλύτερο να παίζεται από παίκτες διαφορετικών γενεών, καθώς οι μνήμες που ξυπνάει, οδηγεί τους μεγαλύτερους σε ηλικία να μιλάνε για τις προσωπικές τους εμπειρίες...

Ένας ακόμη τραμπουκισμός της Αριστεράς



blackblogofcommunism | Ιανουαρίου 27, 2011 at 09:50 |  

(από την εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ")
Τετάρτη, 26 Ιανουάριος 2011 16:24

Βιτρίνα Γεωργιάδη - ΕΑΜ ΕΛΑΣ ΜΕΛΙΓΑΛΑΣΓια μια ακόμη φορά το κέντρο της Αθήνας αποδεικνύεται ότι μοιάζει περισσότερο με ζούγκλα παρά με ευνομούμενη πόλη. Για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι το ελληνικό κράτος, δίνει προτεραιότητα στην προστασία των μεταναστών παρά των Ελλήνων. Για μια ακόμη φορά σήμερα, το βιβλιοπωλείο του Άδωνι Γεωργιάδη έγινε στόχος επίθεσης. Δράστες αυτή την φορά, όχι αντιεξουσιαστές, με κράνη κουκούλες και μολότωφ, αλλά ομάδα αριστερών που έκαναν μέρα μεσημέρι αφισοκόλληση στο κέντρο της Αθήνας, ανενόχλητοι. Και αν σήμερα κανείς δεν ασχολείται με τις αφισοκολλήσεις, αφού πρόκειται για ένα αξόμη κεκτημένο της αριστεράς, οι συγκεκριμένοι τύποι δεν έμειναν εκεί. Προσπάθησαν να σπάσουν το βιβλιοπωλείο του Άδωνι. Δεν τα κατάφεραν όμως. Και αφού απείλησαν τον υπάλληλο του βιβλιοπωλείου, προχώρησαν στο να γράψουν με σπρέυ στην βιτρίνα του καταστήματος. Τι έγραψαν; "ΕΑΜ ΕΛΑΣ Μελιγαλάς", ένα ξεκάθαρο μήνυμα και σαν υπογραφή υπήρχε ένα σφυροδρέπανο.
Βέβαια οι υπάλληλοι του καταστήματος, αλλά και ο ίδιος ο κ. Γεωργιάδης, μπορεί να νοιώθουν και χαρούμενοι, αφού αυτή την φορά την γλύτωσαν χωρίς εμπρησμό. Το γεγονός όμως ότι περιστατικά σαν και αυτό λαμβάνουν χώρα μέρα μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας, δείχνει το επίπεδο του κράτους στο οποίο ζούμε.

Η Θέση της ΣΦΕΒΑ για το "Βορειοηπειρωτικό" στο 2011. Δεν προδίδουν μόνο τους Κύπριους....





Τις πρώτες ημέρες του νέου χρόνου, τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση ανακοίνωσαν τους βασικούς προγραμματικούς άξονες της πολιτικής τους για το 2011. Από την «ατζέντα» της Συμπολιτεύσεως, μονίμως ευρισκομένης στον αστερισμό του μνημονίου, απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στα εθνικά μας θέματα.
 Η αντίστοιχη «ατζέντα» της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως εμπεριέχει μια γενική αναφορά και θα αναμένουμε με ενδιαφέρον την ταχεία υλοποίηση της δεσμεύσεως αυτής.
Αποτελεί κοινή πεποίθηση των παροικούντων στον ευλογημένο αυτό τόπο, ότι από την Κύπρο και το Αιγαίο, μέχρι τη Βόρειο Ήπειρο και τη Μακεδονία, ο Ελληνισμός υφίσταται μία πολυμέτωπη και πολυπλόκαμη επίθεση, η οποία έχει σαν στόχο τη συρρίκνωση της εθνικής κυριαρχίας και την επαχθή υποθήκευση του Εθνικού Μέλλοντος.
 Με τη μορφή γεωμετρικής προόδου, βλέπουν το φως της δημοσιότητος φήμες για «μυστική διπλωματία» και για «συναινετικές διαδικασίες» μονομερών παραχωρήσεων εκ μέρους της Ελλάδος.
 Η ΣΦΕΒΑ και ο ΠΑΣΥΒΑ εκφράζουν κατ΄αρχάς τη βαθύτατη εθνική τους ανησυχία και ταυτόχρονα διακηρύττουν, το αυτονόητο για όλους τους Έλληνες πατριώτες, ότι η Ιστορία μας και η Εθνική μας κληρονομιά δεν πωλούνται, δεν εκποιούνται, δεν παζαρεύονται. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να απεμπολεί απαράγραπτα εθνικά δίκαια αιώνων!
 Επιπρόσθετα, επιθυμούμε να επισημάνουμε κυρίως στα δύο κόμματα εξουσίας, ότι το Βορειοηπειρωτικό συνιστά ανοικτό, ζέον και ενεργό Εθνικό Ζήτημα, το οποίο συναρτάται τόσο με την πλήρη κατοχύρωση των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων των ομοεθνών μας, που διαβιούν στη Βόρειο Ήπειρο και σε ολόκληρη την Αλβανία, όσο και με τα γενικότερα ζωτικά συμφέροντα της Ελλάδος στην ευαίσθητη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Κατά συνέπεια, θα αποτελούσε ασύγγνωστη Εθνική παράλειψη, η μη συμπερίληψή του στις περιώνυμες «ατζέντες» της πολιτικής τους.
 Με βάση τα προεκτεθέντα, η προγραμματιζόμενη Απογραφή, που θα πραγματοποιηθεί στην Αλβανία τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, αποτελεί κομβικό σημείο για την περαιτέρω πορεία του Εθνικού μας Ζητήματος. Είναι ηλίου φαεινότερον, ότι η Αλβανία στα πλαίσια της πάγιας στοχεύσεώς της για συρρίκνωση του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, θα μετέλθει ποικίλες μεθοδεύσεις, προκειμένου να μην καταγραφεί η πληθυσμιακή δυναμική των Ελλήνων στη  γειτονική χώρα. Τα πρώτα δείγματα αυτής της προσπάθειας αποτυπώνονται ήδη στο υπό διαμόρφωση ερωτηματολόγιο, στα οικεία λήμματα του οποίου, δεν περιέχεται σαφής αναφορά στην Εθνική καταγωγή και το θρήσκευμα. Είναι επίσης αναμενόμενα, τόσο η προβολή προσκομμάτων τεχνικής φύσεως, όσο και η άσκηση ψυχολογικής βίας σε βάρος των Βορειοηπειρωτών, με προφανείς τους στόχους. 
 Ο σχεδιασμός αλλά και η προβολή του θέματος, τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για τη διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας, τη μαζική προσέλευση των Βορειοηπειρωτών και την ακώλυτη δυνατότητα σαφούς εθνικού και θρησκευτικού αυτοπροσδιορισμού τους, αποτελούν αδήριτη υποχρέωση της πολιτικής ηγεσίας. Για το μείζον  ζήτημα της επικείμενης Απογραφής θα επανέλθουμε πολύ σύντομα.
Τούτη την ώρα, απευθύνουμε θερμό εθνικό χαιρετισμό στα αδέλφια μας του Αργυροκάστρου, του Μοναστηρίου, της Καρπασίας, στους ακρίτες του Αιγαίου και του Έβρου,  στους Έλληνες της Κωνσταντινουπόλεως και δηλώνουμε στρατευμένοι στον αγώνα για την αξιοπρέπεια της Πατρίδος.

H ΣΦΕΒΑ τιμά τους ήρωες των ΙΜΙΩΝ που έδωσαν την ζωή τους για την Ελλάδα τότε το.... 1996.



ΣΦΕΒΑ: ΙΜΙΑ - 1996.


Δεκαπέντε χρόνια πέρασαν από την αποφράδα εκείνη ημέρα της εθνικής ήττας στα Ίμια, μιας ήττας που βαραίνει ακόμη καταθλιπτικά τη θάλασσα και τον ουρανό του Αιγαίου. Σε μια τέτοια μέρα πένθους και εθνικής περισυλλογής, δεν υπάρχει χώρος για κριτική σε επιχειρησιακό επίπεδο, των πολιτικών και στρατιωτικών χειρισμών εκείνης της εποχής. Επιθυμούμε όμως να σταθούμε σε δύο αδιαμφισβήτητες πραγματικότητες.

Πραγματικότητα πρώτη. Η θυσία των στελεχών του Πολεμικού μας Ναυτικού. Στα Ίμια, θυσίασαν τη ζωή τους για την Πατρίδα κάποιοι «αντιπαραγωγικοί» Αξιωματικοί των Ενόπλων μας Δυνάμεων σε μια «τυποποιημένη» εργασία «ρουτίνας», όπως είναι η υπεράσπιση του Εθνικού εδάφους, σύμφωνα με νεόκοπες λογικές υψηλά ισταμένων.
Πραγματικότητα δεύτερη. Η εισαγωγή στις διμερείς σχέσεις με την Τουρκία του λεξιλογίου της υποταγής με την αλγεινή εκφορά του όρου «γκρίζες ζώνες», που πλήττει ευθέως την...
 Εθνική μας κυριαρχία και καταρρακώνει την Εθνική μας αξιοπρέπεια.

Ο Ελληνικός λαός όμως, γνωρίζει, κρίνει και αποτιμά συμπεριφορές…

Η ΣΦΕΒΑ και ο ΠΑΣΥΒΑ, αλλά και όλοι οι Έλληνες πατριώτες τιμούν ευλαβικά τους ήρωες των Ιμίων και απευθύνουν θερμό Εθνικό χαιρετισμό αγάπης και σεβασμού στα στελέχη των Ενόπλων μας Δυνάμεων, που με ακμαίο το φρόνημα, επιτελούν την ιερή τους αποστολή.

Οι «γκρίζες ζώνες» δεν έχουν καμιά θέση στο Αιγαίο μας, που ήταν, είναι και θα παραμείνει Ελληνικό!

Και επειδή πολλά θρυλούνται τον τελευταίο καιρό, επισημαίνουμε, το αυτονόητο. Ό Εθνικός μας πλούτος δεν εκχωρείται, η Ιστορία και οι θυσίες των Ελλήνων δεν προσφέρονται για συνεκμετάλλευση!

ΣΦΕΒΑ,26-1-2011

Η ατμόσφαιρα θριάμβου μετατράπηκε σε ατμόσφαιρα ομαδικής ψυχοθεραπείας στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ. Σε λίγο θα ψάχνουν και για θεραπευτήρια!

Ομαδική ψυχοθεραπεία, πολλά ερωτήματα, καμιά απάντηση
Ατμόσφαιρα ομαδικής ψυχοθεραπείας επικράτησε στην χθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, όπου τα μικρόφωνα άνοιξαν για τους βουλευτές. Για να προκύψει ότι τα προβλήματα επικοινωνίας μεταξύ κοινοβουλευτικών και κυβερνητικών στελεχών παραμένουν, παρά τις επανειλημμένες πρωθυπουργικές υποσχέσεις περί στενής συνεργασίας, όχι μόνο σε κοινοβουλευτικό και κυβερνητικό επίπεδο, αλλά και σε κομματικό. 

Την ίδια ώρα, η απάντηση που ο διευθύνων σύμβουλος της Ζήμενς Ελλάς Π. Ξυνή στην προηγηθείσα επιστολή του υπουργού και καθηγητή Χ. Παμπούκη, ήταν ακριβώς όπως είχαμε προβλέψει: Η Ζήμενς δεν έχει στην διάθεσή της επιπλέον ερευνητικό υλικό που να μην έχει παραδοθεί στην Δικαιοσύνη και στην εξεταστική επιτροπή. 

Όπως είχαμε γράψει, ο κ. Ξυνής ανέλαβε το 2009, όταν τα πάντα είχαν «ξεσκονιστεί» και απομακρυνθεί από την εταιρία και επομένως, η υπουργική επιστολή απευθυνόταν σε άνθρωπο που δεν εργαζόταν στην εταιρία τον καιρό των «μαύρων ταμείων», αλλά βρέθηκε εκεί δύο χρόνια μετά την παραίτηση του Μ. Χριστοφοράκου και ενώ όλα τα στοιχεία είχαν παραληφθεί από τις αρμόδιες αρχές. 

Έτσι, η χθεσινή Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ διεξήχθη υπό το βάρος των αντεγκλήσεων σχετικά με το πόρισμα, αλλά και της κατάληψης της Νομικής Σχολής από λαθρομετανάστες.
 
Από όσα ακούστηκαν στην συνεδρίαση προκύπτει σαφώς πως η πιστή εφαρμογή του Μνημονίου, όπως ήταν αναμενόμενο, κατέστησε γράμμα κενό τις εξαγγελίες για «τριμερείς επαφές» κατά τον σχεδιασμό της πολιτικής και την μελέτη των νομοσχεδίων. 

Ενστάσεις διατυπώθηκαν και σχετικά με την λειτουργία εξεταστικών επιτροπών (υπό το βάρος και των τελευταίων εξελίξεων με το πόρισμα για το Σκάνδαλο της Ζήμενς). Ο Γ. Λιάνης, για παράδειγμα, αναφέρθηκε στο αδιέξοδο αυτής της επιλογής, αφού στο τέλος υπάρχει πάντα η «μαγική» λέξη «παραγραφή». Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο γεγονός ότι δεν αναζητήθηκαν στοιχεία από το κομματικό ταμείο. 

Ατελέσφορες χαρακτήρισε τις εξεταστικές και ο βουλευτής Δ. Λιντζέρης, ενώ ο Β. Τόγιας τις αποκάλεσε αναποτελεσματικές που τελικά εγκλωβίζουν κόμμα και βουλευτές, ενώ η ατιμωρησία συνεχίζεται. 

Σε γενικές γραμμές, η εκτίμηση που επικράτησε μεταξύ αυτών που έλαβαν τον λόγο ήταν ότι τελικά και οι επιτροπές δεν αποδίδουν και η ατιμωρησία παραμένει και δημιουργείται αίσθημα καχυποψίας στον κόσμο σχετικά με την σκοπιμότητα αυτών των επιλογών. 

Έμφαση δόθηκε και στα θέματα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (Π. Κουρουμπλής), καθώς και στην ανάγκη να ενισχυθούν τα χαμηλότερα εισοδήματα. Μάλιστα, ο Ν. Σαλαγιάννης υπογράμμισε πως στο τέλος μπορεί να σωθεί η οικονομία, αλλά θα έχει χαθεί το κράτος πρόνοιας. 

Η γενική αίσθηση από τις σχεδόν σαράντα τοποθετήσεις είναι πως παραμένει η απόσταση μεταξύ βουλευτών και κυβέρνησης, με την πρώην υπουργό Έκτορα Νασιώκα να υποστηρίζει πως «σήμερα είναι ζητούμενο αν υπάρχει δημοκρατία και στο δικό μας κόμμα και εάν οι βουλευτές συμμετέχουν στη λήψη των αποφάσεων». 

«Μας είπατε να γίνουμε επαναστάτες, αλλά παραμένουμε επαίτες μιας συμμετοχής», υπογράμμισε ο Χρήστος Κατσούρας. 

Στην τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός επισήμανε πως δεν υπάρχουν μόνο οι συμβατικές υποχρεώσεις προς τους δανειστές, αλλά και η ανάγκη ανάπτυξης πολιτικής. 

Και χθες, το «υπάρχουν λεφτά» έγινε «λεφτά είχαμε», ενώ για το πόρισμα της Ζήμενς είπε πως ήταν αναγκαίο για «περαιτέρω ενέργειες». 

Και βέβαια, άφησε μια χαραμάδα ελπίδας προς το κομματικό (και εκτός αιθούσης) ακροατήριο, όταν είπε πως το 2009 «προτάξαμε το πατριωτικό» και τώρα το… «ΠΑΣΟΚικό πράσινο». 

Όσο για το θέμα της Ζήμενς, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, πέρα από την διαβεβαίωση ότι δεν έχει στη διάθεσή του τίποτε που θα μπορούσε να συνεισφέρει στις έρευνες, αναφέρεται σε σειρά ενεργειών από μέρους της εταιρίας, καθώς και στο γεγονός ότι η Ζήμενς Ελλάς έχει προβεί σε σειρά «χρήσιμων προτάσεων» (μετά τις… ωφέλιμες πληρωμές) για την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης. 

Καλεί μάλιστα τον κ. Παμπούκη να ανατρέξει σε επιστολή (18 Ιουνίου 2010) του Πέτερ Σόλμσεν, Εκτελεστικού Αντιπροέδρου και Νομικού Συμβούλου της μητρικής εταιρίας προς τον κ. Παμπούκη. 

Μένει, βέβαια, τώρα να μας αποκαλύψει ο κ. Παμπούκης το περιεχόμενο εκείνης της επιστολής, καθώς και αν έκρινε ότι έπρεπε να υιοθετηθούν κάποιες από τις προτάσεις. 

Όπως μένει να μας εξηγήσει και ο κ. Παπουτσής πώς ένα καραβάνι λαθρομεταναστών ταξίδεψε από την Κρήτη ως την Αθήνα και μπήκε στη Νομική Σχολή, χωρίς να υπάρξει επέμβαση της αστυνομίας. 

Ερωτήματα στα οποία δεν λάβαμε απάντηση, καθώς δεν τέθηκαν κατά την χθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ. 

Και όσο δεν δίνονται απαντήσεις, τα επεισόδια, όπως αυτό κατά του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, χθες στην οδό Ακαδημίας, στη διάρκεια του οποίου προπηλακίστηκε από ομάδα νεαρών, θα πληθαίνουν.

Άλεξ Τζόουνς: Το σχέδιο της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ.



Posted by ΛΑΚΕΔΑΙΜΩΝ στο 27/01/2011
 
 
Rate This

Επιλογή: T.Ntouraliotis

Πονάμε για την Κύπρο. Στήριξη του αγώνα μας από τον Αρχιεπίσκοπο Πράγας


 

Εκτύπωση | 26/01/2011 |

Τον αγώνα του κυπριακού λαού για απελευθέρωση από την τουρκική κατοχή, θα στηρίζει όπου κι αν βρίσκεται, διαβεβαίωσε ο Αρχιεπίσκοπος Πράγας και πάσης Τσεχίας και Σλοβακίας Χριστόφορος.
Ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας που βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, έτυχε το πρωί θερμής υποδοχής στη Λευκωσία.
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος και τα άλλα μέλη της Ιεράς Συνόδου, ο Κλήρος και το Χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας τον υποδέχθηκαν το πρωί στην είσοδο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.
Δύο κορίτσια με παραδοσιακές κυπριακές στολές τού έδωσαν λουλούδια, ενώ κατά την είσοδό του στην Αρχιεπισκοπή Κύπρου μαθητές και μαθήτριες του έριχναν ροδοπέταλα. Ακολούθησε δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη.
Προσφωνώντας τον Αρχιεπίσκοπο Πράγας, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου του είπε πως «οι άτρυτοι αγώνες σας για την αναδιοργάνωση και αναγέννηση της ορθοδοξίας στις χώρες όπου η αγάπη του Θεού σας κατέστησε Ποιμενάρχη, συναντώνται και διασταυρώνονται με τους δικούς μας αγώνες για τη σωτηρία τής μοιρασμένης μας πατρίδας και των συλημένων από τη λαίλαπα του Αττίλα ναών μας».
Την επίσκεψή σας αυτή, είπε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, δεν την εκλαμβάνουμε ως μία εθιμοτυπική επίσκεψη ενός Προκαθημένου, όπως συνηθίζεται στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας, αλλά τη θεωρούμε ως επίσκεψη ουσιαστική, κατά την οποία θα συναντήσετε περιπόθητους εν Κυρίω Αδελφούς.
Θα μας προσφέρετε τη χαρά, σημείωσε, να ανταλλάξουμε απόψεις για τα μεγάλα εκκλησιαστικά θέματα και θα μάς αναλύσετε τις βιωματικές σας εμπειρίες, γύρω από τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε στο θέμα της οργάνωσης τής Εκκλησίας σας και της διαποίμανσης του λαού του Θεού.
Απευθυνόμενος στον Αρχιεπίσκοπο Χριστόφορο, του είπε πως κατά την εδώ σύντομη παραμονή του, «θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε Μνημεία ιερά και σεβάσματα πανορθόδοξα και παγχριστιανικά, τα οποία μαρτυρούν τη χριστιανικότητα και την ελληνικότητα του νησιού μας διαμέσου των αιώνων».
Θα βαδίσετε, συνέχισε, στα βήματα των Αποστόλων Βαρνάβα, Παύλου και Μάρκου και θα αφουγκραστείτε νοερώς τη χριστιανική διδασκαλία τόσο των Αποστόλων όσο και των Πατέρων και Διδασκάλων τής Εκκλησίας μας των είκοσι χριστιανικών αιώνων.
Τι δεν θα δείτε...
«Αλλά -φευ άγιε Αδελφέ- συνέχισε ο Αρχιεπίσκοπος, «δεν θα μπορέσετε να επισκεφθείτε τον τάφο του ιδρυτού και Προστάτου της Εκκλησίας μας, του Αποστόλου Βαρνάβα. Δεν θα μπορέσετε να δείτε τον τάφο του Αγίου Σπυρίδωνος και δεν θα μπορέσετε να προσκυνήσετε στην Ιερά Μονή τού Αποστόλου Ανδρέα στην Καρπασία, ούτε στο ναό του Αγίου Μάμαντα στη Μόρφου. Και τούτο, γιατί μας το απαγορεύει για τριάντα έξι συναπτά χρόνια ο τουρκικός στρατός κατοχής», πρόσθεσε.
Θα έχετε όμως τη δυνατότητα, συνέχισε, να γνωρίσετε ολόκληρο το λαό μας, πρόσφυγες και μη και να διαπιστώσετε τους πόθους και τους οραματισμούς του για μια πατρίδα ελεύθερη και ειρηνική, απαλλαγμένη από αλλόθρησκους εισβολείς και οποιαδήποτε άλλα στρατεύματα κατοχής.
Θα μιλούν για το Κυπριακό, όπου πάνε
Στην αντιφώνησή του, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόφορος εξέφρασε το ενδιαφέρον του για τη σημερινή κατάσταση στην Κύπρο λόγω της τουρκικής κατοχής.
Μιλώντας στα Ελληνικά, είπε πως «για το Κυπριακό θέμα, πονάμε στην Τσεχία και Σλοβακία».
Ανέφερε ότι αυτός και η συνοδεία του κατά τις εδώ επαφές τους με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και την Ιερά Σύνοδο θα λάβουν σωστή ενημέρωση, ώστε να υπερασπίζουν τα δίκαια του Κυπριακού λαού στις χώρες όπου μεταβαίνουν για διάφορες αποστολές.
Στη συνέχεια, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου υποδέχθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόφορο σε πανηγυρική συνεδρία της.

Γιωργάκη,παρά τις προσπάθειές σου, η ομογένεια επιμένει Ελληνικά και θα σου χαλάσει τα σχέδια.


Oι Έλληνες της διασποράς, πάντα Έλληνες μέχρι τα βάθη της ψυχής τους, προκειμένου να αποφύγουν τον περσινό εξευτελισμό που η Εθνική μας εορτή δεν εορτάστηκε στις πρεσβείες και τα προξενία της χώρας μας για λόγους, δήθεν, οικονομίας, έγκαιρα και μεθοδευμένα "προκαλούν" και παρακαλούν την κυβέρνηση ΔΝΤ να αποφασίσει επί του σοβαρού αυτού θέματος δίνοντάς της περιθώριο δύο (2) μηνών. Ελπίζω ότι δικαιολογίες δεν θα υπάρξουν εκτός και αν την απαγόρευση δεν την επιβάλει το ΥΠΕΞ αλλά οι Ρεπουσο-Δραγωνο-Βερεμήδες με εισήγηση Άννας Διαμαντοπούλου.

Επιστολή Ομοσπονδίας Φλόριδας στον γενικό πρόξενο Τάμπα, γιά εορτασμό 25ης Μαρτίου 1821:

«Θεωρούμε ότι ο εορτασμός της εθνικής επετείου από τις ελληνικές διπλωματικές 

αντιπροσωπείες, όπως συνηθίζεται  γιά πολλές δεκαετίες, αποτελεί χρέος τιμής 

προς τους Αγωνιστές του 1821 που θυσίασαν την ζωή τους, για να είμαστε  εμείς

σήμερα ελεύθεροι.  Η 25η Μαρτίου 1821, στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς 

όλους τους λαούς, προς φίλους και  εχθρούς, ότι ο Ελληνικός λαός, δεν νικιέται,  

δεν πτοείται, αλλά αγωνίζεται για τα ιδανικά, τις αξίες και την εδαφική  ακεραιότητα 

της Ελλάδας μας. Ιδιαίτερα σήμερα, που η πατρίδα μας και ο λαός της περνούν δύσκολες 

ώρες. Είμαστε βέβαιοι ότι, εμπνεόμενοι από τους αγώνες των προγόνων μας θα 

κερδίσουμε και την δύσκολη οικονομική μάχη για να ξανακερδίσει η Ελλάδα το κύρος 

και την αξιοπιστία που της αρμόζουν.

Αναμένουμε την θετική απάντησή σας, για να συνεορτάσουμε την εθνική μας επέτειο, την 

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011, στο κτίριο του γενικού μας Προξενείου, στην Τάμπα της 

Φλώριδας.

Γνωρίζοντες ότι η ελληνική κυβέρνηση κατάργησε τον περασμένο χρόνο τις δεξιώσεις-

εκδηλώσεις γιά την εθνική μας επέτειο, τυπικά γιά λόγους οικονομίας, η Οργάνωσή μας 

είναι διατεθειμένη ν' αναλάβει όλα τα απαιτούμενα έξοδα, ώστε να μην επιβαρυνθεί το 

υπουργείο Εξωτερικών και κατά προέκταση ο ελληνικός λαός... 

Υπογραφή, Mιχάλης Σέρβος, πρόεδρος» (22 Ιαν. 2011) Kalami