Σελίδες

Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Αλήτες σοσιαληστές, δεν έχετε την τσίπα να παραιτηθείτε ρε μουλάρια;

Βρε σοσιαλησταράδες του κερατά, το πηγαίνατε για θάψιμο το θέμα του εργάτη απο την Αίγυπτο που τον σκοτώσατε ημέρα Κυριακή ??? Σύντεκνε υφυπουργέ, Κεγκέρογλου μήπως άκουσες τίποτα???

Posted by cretanpatriot στο 29/12/2010
 
i
 
1 Vote
Quantcast
 

Εργαζόταν ανασφάλιστος στο υπουργείο… εργασίας!!!

Απέχθεια προκαλεί η «εργατική δολοφονία» ενός Αιγύπτιου, που εργαζόταν χωρίς ασφάλιση και εκτός νομίμου ωραρίου. Βρήκε τραγικό θάνατο, πέφτοντας από τον 3ο όροφο, ενώ καθάριζε τα εξωτερικά τζάμια σε κτίριο του υπουργείου Εργασίας, του υπουργείου δηλαδή που έχει δημιουργηθεί για να διασφαλίζει τα συμφέροντα των εργαζομένων! Ο 44χρονος Αιγύπτιος έχασε τη ζωή του ενώ εργαζόταν ανασφάλιστος, ενώ είχε, παρανόμως, κληθεί να εργαστεί ημέρα Κυριακή και χωρίς καν να έχουν ληφθεί τα …….  απαραίτητα μέτρα ασφαλείας που προβλέπει ο νόμος, για εργασία σε ύψος! Η εταιρία καθαρισμού στην οποία απασχολούνταν(Dyna Clean), τον κάλεσε να καθαρίσει τα εξωτερικά τζάμια κτιρίου που ανήκε στο υπουργείο Εργασίας, την προπερασμένη Κυριακή. Μόνο που δεν του παρείχε καμία ασφάλεια κι ας χρειάστηκε να «κρεμαστεί» 15 μέτρα από το έδαφος για να κάνει τη δουλειά του. Η Αστυνομία ενημέρωσε για το δυστύχημα το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας την επομένη κλιμάκιο του Κέντρου Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου (ΚΕΠΕΚ) διενήργησε αυθημερόν έλεγχο για να διαπιστωθούν τα αίτια του ατυχήματος. Κατά τον έλεγχο προέκυψαν σοβαρές ευθύνες της εταιρείας καθαρισμού που είχε υπογράψει τη σύμβαση με τη Γενική Γραμματεία. Η εταιρεία προσπάθησε να παρουσιάσει τον εργαζόμενο σαν υπεργολάβο επικαλούμενη προφορική συμφωνία, χωρίς όμως να μπορεί να παρουσιάσει συμφωνητικό ανάθεσης έργου. Εντός των επόμενων ημερών, το θέμα θα πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης, καθώς η υπόθεση θα παραπεμφθεί στον εισαγγελέα, ενώ θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις. Η υπόθεση που πήγαινε για θάψιμο, είδε το φως της δημοσιότητας μόλις την Τρίτη, σχεδόν 10 μέρες μετά τον τραγικό θάνατο του ανασφάλιστου εργάτη.

πηγή Κι άλλο ρεπορτάζ και σχόλιά σας για το συμβάν σε προηγούμενη ανάρτησή μας  ΕΔΩ

Κι ερωτούμε  τώρα τον συμπολίτη μας  υφυπουργό Εργασίας που είναι και αρμόδιος πολλαπλώς στο θέμα:  Γιατί σύντεκνε 10 μέρες τώρα το είχατε θάψει το γεγονός και  ξεμυτήσατε με ανακοινώσεις της συμφοράς και της κοροϊδίας, μόλις οι Bloggers  άρχισαν να σας τα χώνουν κανονικά απ’ το διαδίκτυο, που όντως είν’ η αλήθεια : το τρέμετε !!! (Αφού οι δημοσιοκάφροι είναι “κολυτάρια” σας).    Γιατί, ε -γιατί???    Κρίμας που χρημάτισες κι εργαροπατέρας  επι σειρά ετών και όχι μόνον…   Ετσι είναι:  Ολα  καλά μέχρι ν’αρπάξετε την κυβερνητική καρέκλα με τη  “κουτάλα” και μετά  στα π@π@ρια σας … … …  Πίσω έχ’ η αχλάδα την ουρά όμως … έτσι δε λέν’ στα χωριά μας βασιλειώ  ???

Και για να πάμε τώρα και στο θέατρο μιας άλλης καρεκλοκένταυρης του πασόκ σε παραπλήσιο (για μεταναστες) υπουργείο, που καθημερινά μας έχει φλομώσει στα δελτία τύπου με φανφαρονιές και μεγαλεία γύρω απ’ το “έργο” της !!!        Τι  μας  λέει,λοπόν κι ετούτη :

“απόadmin <info@annadalara.gr>
απάντηση-προςadmin <info@annadalara.gr>
προςinfo@annadalara.gr
ημερομηνία29 Δεκεμβρίου 2010 1:15 μ.μ.
θέμα[Αννα Νταλαρα] Ανακοίνωση Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για το θάνατο του 44χρονου Αιγυπτίου
λίστα αλληλογραφίαςΑννα Νταλαρα Φιλτράρισμα μηνυμάτων από αυτήν τη λίστα αλληλογραφίας
απόκρυψη λεπτομερειών 1:15 μ.μ. (Πριν από 6 ώρες)
‘Ανακοίνωση Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για το θάνατο του 44χρονου Αιγυπτίου’” ————————————————————–
Η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης,  θέλοντας να εκφράσει και εμπράκτως τα συλλυπητήρια και τη θλίψη της για  το θάνατο του 44 ετών Αιγύπτιου Emad Aziz, έχει εντείνει τις προσπάθειές  της προς κάθε κατεύθυνση, προκειμένου να αποσαφηνιστούν όλες οι πτυχές  της υποθέσεως που οδήγησαν στο τραγικό συμβάν. Το θλιβερό [...]  Ακολουθείστε τον σύνδεσμο για να ενημερωθείτε http://www.annadalara.gr/2010/12/anakinosi-ipourgiou-ergasias-ke-kinonikis-asfalisis-gia-to-thanato-tou-44chronou-egiptiou/ Σε ευχαριστώ πολύ για την υποστήριξη σου και το ενδιαφέρον σου για τον έργο μου, Άννα Ραγκούση – Νταλάρα Υφυπουργός Εργασίας Πολιτικό Γραφείο Αθήνας: Τιμoλέοντος Βάσσου 17, Πλατεία Μαβίλη, 1ος όροφος τηλ: 210-6471175, 210-6465201, 210-6524704 fax: 210-6471176 info@annadalara.gr, anna.dalaras@gmail.com   “
——————————————————————————————————————–

Αυτά μας λέει η κ. Αννα Νταλάρα – κι αν πάτε και στην ιστοσελίδα της που μας παραπέμπει, εκει να δειτε χαρές και πανηγύρια, πόσο δαφημίζει την ύπαρξή της, απο την ημέρα που γεννήθηκε ίσαμε με σήμερα!!! Μας λέει πως ήταν λάτρης και της μουσικής, μόνο που δεν μας έβαλε και κανένα  “αμανέ” του συζύγου της ν’ ακούσουμε!!!     Αυτοί κυρίες και κύριοι μας κυβερνάνε ακόμα …

ΤΑ  ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ

O ρόλος των Εθνομηδενιστών, από το epirus-ellas

Το CDRSEE (Κέντρο Δημοκρατίας και Συμφιλιώσεως της Νοτιοανατολικής Ευρώπης) και ο ρόλος των Εθνομηδενιστών.


Με αφορμή την χθεσινή μας (του epirus-ellas) ανάρτηση με τίτλο: Νέα εξωφρενική τετράτομη έκδοση... κοινής Βαλκανικής Ιστορίας!, σήμερα αναδημοσιεύουμε άρθρο του "Κλασσικοπερίπτωση" που είχε "ανεβάσει" από τις 13/2/2009 και μας εξηγεί τι είναι το CDRSEE (Κέντρο για τη Συμφιλίωση και τη Δημοκρατία στη Νοτιανατολική Ευρώπη)...  (Ανάμεσα στους βασικούς στόχους του Κέντρου είναι το ξαναγράψιμο των εκπαιδευτικών βιβλίων της ιστορίας των Βαλκανίων, χωρίς τις «εθνικιστικές αιχμές που αναζωπυρώνουν και διαιωνίζουν τα μίση ανάμεσα στους λαούς της περιοχής»)  ...και που πρέπει να διαβάσετε όλοι για να καταλάβετε πως προωθείται το "σβήσιμο μνήμης" της ιστορίας των λαών! Έτσι και αλλιώς πολλοί αναλυτές ισχυρίζονται πως το CDRSEE έχει υποκαταστήσει το δίκτυο της CIA στα Βαλκάνια

...Το CDRSEE (Κέντρο για τη Συμφιλίωση και τη Δημοκρατία στη Νοτιανατολική Ευρώπη) είναι μη κυβερνητικός οργανισμός που δημιουργήθηκε το 1998 με στόχο, όπως διακηρύττει, να ενθαρρύνει τις επαφές, την κατανόηση και τη συμφιλίωση μεταξύ των λαών της Ν.Α. Ευρώπης. Λειτουργεί από τον Μάιο του 2000, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2001, την προεδρία του ιδρύματος είχε ο ειδικός απεσταλμένος του Γ. Γ. του Ο.Η.Ε. για το ζήτημα των Σκοπίων, Μάθιου Νίμιτς. Την προεδρία ανέλαβε κατόπιν ο ...
Αμερικανός πρέσβης, Ρίτσαρντ Σίφτερ.
Ανάμεσα στους βασικούς στόχους του Κέντρου είναι το ξαναγράψιμο των εκπαιδευτικών βιβλίων της ιστορίας των Βαλκανίων, χωρίς τις «εθνικιστικές αιχμές που αναζωπυρώνουν και διαιωνίζουν τα μίση ανάμεσα στους λαούς της περιοχής»...


Αντιπρόεδροι του CDRSEE είναι η Ρουμάνα Σμαράντα Ενάτσε (Smaranda Enache), πρόεδρος της ρουμανικής Μ.Κ.Ο. Linga Pro Europa, κι ο Θεσσαλονικεύς επιχειρηματίας, Νίκος Ευθυμιάδης. Ταμίας είναι ο πρώην διευθυντής του γραφείου της Παγκόσμιας Τράπεζας στις Βρυξέλλες, Σπύρος Βογιατζής, και βοηθός ταμίας ο Ρήγας Τζελέπογλου, πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Επιχειρηματικών Σπουδών (ICBS) της Θεσσαλονίκης.
Η γραμματεία ανήκει στον Σελτζούκ Ερέζ, Τούρκο γιατρό, καθηγητή και δημοσιογράφο της Κωνσταντινούπολης. Ρόλο συμβούλου κρατούν ο ελληνικής καταγωγής πρώην γερουσιαστής των ΗΠΑ, Τζων Μπραδήμας (John Brademas) και ο Έλληνας επιχειρηματίας Κώστας Καρράς, Έλληνας συντονιστής του Ελληνοτουρκικού Φόρουμ.

Ας δούμε ποια είναι τα μέλη του CDRSEE και ποιες οι δραστηριότητές τους.
Στο συμβούλιο ανήκαν ή ανήκουν οι:
Ρίτσαρντ Σίφτερ (Richard Schifter), πρόεδρος του CDRSEE Ο Ρίτσαρντ Σίφτερ υπηρετεί, από το 1981, σε σειρά κυβερνητικών θέσεων των Η.Π.Α., είτε στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας είτε στο Υπουργείο Εξωτερικών, υπό ρεπουμπλικανούς προέδρους. Μεταξύ των άλλων, υπήρξε εκπρόσωπος, με τον βαθμό του πρέσβη, στην ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ως βοηθός αντιπροσώπου στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ως υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ανθρωπιστικών Υποθέσεων. Το 1996, οργάνωσε την Πρωτοβουλία Συνεργασίας για τη Νοτιανατολική Ευρώπη (SECI) και κατόπιν ανέλαβε ρόλο ειδικού συμβούλου του υπουργού Εξωτερικών των Η.Π.Α. και ετέθη επικεφαλής της αμερικανικής βοήθειας προς την Πρωτοβουλία. Επίσης, είναι πρόεδρος (υπο)επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Αμερικανο-εβραϊκής Επιτροπής (American Jewish Committee).Εβραϊκής καταγωγής, ανήκε στην ομάδα των Γερμανοεβραίων που, αφού διέφυγαν στις Η.Π.Α., κατετάγησαν στον αμερικανικό στρατό και πολέμησαν τους ναζί από τη θέση των ανακριτών αιχμαλώτων πολέμου.

Έχει δηλώσει ότι θεωρεί πως στον Ο.Η.Ε. καλλιεργείται αντι-ισραηλιτικό και αντισημιτικό κλίμα. [O Ρίτσαρντ Σίφτερ, στην ομιλία του σε σειρά διαλέξεων με τίτλο Αντισημιτισμός 2002, αναφέρθηκε «στις επιπτώσεις των διακρίσεων των Η.Ε. ενάντια στο εβραϊκό κράτος». Σύμφωνα με τον Σίφτερ, το 2002, από τη γενική συνέλευση των Η.Ε. επικυρώθηκαν συνολικά 59 ψηφίσματα. Είκοσι έξι από αυτά τα ψηφίσματα, ή 44%, στρέφονται ρητά ενάντια στο Ισραήλ για παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων κ.ά. Ο ίδιος είπε πως, αν ένας Αρειανός επισκεπτόταν τη γη και παρατηρούσε τα Η.Ε., θα σκεφτόταν ότι η βασική τους λειτουργία είναι να επικρίνουν το Ισραήλ. Το γεγονός αυτό μπορεί να αποδοθεί στο ότι η πλειοψηφία τους είναι εγγενώς αντι-Ισραήλ. Ανέφερε επίσης ότι η φίλη του και μετέπειτα πρεσβευτής των Η.Π.Α. στα Η.Ε., Τζέιν Κιρκπάτρικ, του είπε κάτι που τον σόκαρε: «‘Πιστεύω ότι θα γίνει δεύτερο ολοκαύτωμα’, μου είπε. ‘Το όνομά μου είναι Κιρκπάτρικ και οι αντιπρόσωποι του ΟΗΕ μου λένε πράγματα που δεν μπορούν να πούνε σε άλλους’»].Το 1996, πρότεινε τη δημιουργία ενός οργανισμού για την περιοχή, που σήμερα είναι γνωστός ως SECI (Πρωτοβουλία Συνεργασίας Νοτιανατολικής Ευρώπης), ο οποίος έχει ως διακηρυγμένο στόχο την προώθηση της συνεργασίας ανάμεσα στα κράτη των Βαλκανίων στο οικονομικό και πολιτικό επίπεδο και την ενθάρρυνσή τους να προσεγγίσουν τα ευρωπαϊκά πρότυπα και δομές. Ουσιαστικά αποτελεί άλλον ένα, εύσχημο, τρόπο παρέμβασης των Η.Π.Α. στην περιοχή.
Ο ειδικός συντονιστής της αμερικανικής πρωτοβουλίας SECI είναι ο Έρχαρντ Μπούσεκ.

Μάθιου Νίμιτς (Matthew Nimetz)
Ο γνωστότερος στο ελληνικό κοινό των μελών του διοικητικού συμβουλίου του Κέντρου, από την υπηρεσία του ως ειδικός μεσολαβητής του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για την ενδιάμεση συμφωνία στο σκοπιανό ζήτημα. σήμερα δραστηριοποιείται στον χώρο της βιομηχανίας του Ίντερνετ στις ΗΠΑ.
Ο (δημοκρατικός) Μάθιου Νίμιτς έχει υπηρετήσει στον Λευκό Οίκο επί προεδρίας Λύντον Τζόνσον, σύμβουλος και υφυπουργός προεδρίας επί Τζίμμυ Κάρτερ, ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Κλίντον στα Βαλκάνια για το σκοπιανό ζήτημα.

Κώστας Καρράς (Costa Carras)
Συνιδρυτής του Κέντρου, όπως και του Συλλόγου για τη Δημοκρατία στα Βαλκάνια (Association for Democracy in the Balkans), ο γνωστός εφοπλιστής και επιχειρηματίας δραστηριοποιείται από ετών σε πολλά πεδία και μετείχε στην ίδρυση πολλών οργανισμών κι οργανώσεων.
Από τη δεκαετία του ’70, πήρε μέρος στις περισσότερες προσπάθειες ελληνοτουρκικής προσέγγισης και, από το 1985, αποτελεί κινητήριο μοχλό στις προσπάθειες επαφών μεταξύ των επιχειρηματιών των δύο κρατών.

Σήμερα, είναι ο Έλληνας συντονιστής του Ελληνοτουρκικού Φόρουμ. Ακόμη, επί 18 χρόνια, μετείχε στην οργανωτική επιτροπή της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ, ενώ, από το 1997 μέχρι το 2002, συμπροήδρευσε στο Επιχειρηματικό Ενημερωτικό Συμβούλιο της Πρωτοβουλίας για τη Συνεργασία στην Νοτιανατολική Ευρώπη (Southeast European Cooperative Initiative - SECI), με έτερο πρόεδρο τον Τούρκο μεγιστάνα Ράχμι Κοτς.
Είναι ιδρυτής της Ελληνικής Εταιρείας για την προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, όπως και της αμερικανικής Εταιρείας για την Ελληνική Πολιτιστική Κληρονομιά, και αντιπρόεδρος της Europa Nostra, της πανευρωπαϊκής οργάνωσης για την πολιτιστική κληρονομιά.
Είναι Άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ήταν ο οργανωτής του Συνεδρίου για τη θρησκεία και το περιβάλλον που έγινε το 1998 στην Πάτμο . Έχει συγγράψει το βιβλίο 3.000 χρόνια Ελληνικής Ταυτότητας – Μύθος ή Πραγματικότητα; (1984).

Το Επιχειρηματικό Ενημερωτικό Συμβούλιο της Πρωτοβουλίας για τη Συνεργασία στην Νοτιανατολική Ευρώπη (Business Advisory Council of SECI):
Σύμφωνα με τα δικά τους λόγια, «ασχολείται με την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας και την προσέλκυση επενδύσεων στην περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης. παράλληλα ενθαρρύνει την καλύτερη εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στην περιφερειακή συνεργασία».
Μετέχουν: Αλβανία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Μολδαβία, Ρουμανία, Σλοβενία, ΠΓΔΜ και Τουρκία, ενώ ως Υποστηρίζουσες Χώρες (Supporting States) εμφανίζονται οι Η.Π.Α., Αυστρία, Ιταλία, Ελβετία και Τσεχία. Συντονιστής του SECI είναι ο Έρχαρντ Μπούσεκ, που μετέχει και στο Κέντρο.

Φάτος Τ. Λουμπόνγια (Fatos T. Lubonja)
Έχει χαρακτηριστεί «Βάτσλαβ Χάβελ της Αλβανίας». Γεννημένος το 1951, δημοσιογράφος, συγγραφέας και εκδότης, γιος φυλακισθέντος δημοσιογράφου, πέρασε και ο ίδιος 17 χρόνια στις φυλακές του Εμβέρ Χότζα.
Μετά την αποφυλάκισή του, το 1991, ίδρυσε την πρώτη αλβανική οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα και είναι γνωστός ως ακτιβιστής του Αλβανικού Ελσίνκι Μόνιτορ. Λίγο αργότερα, μπήκε στον χώρο των εκδόσεων με το 15νθήμερο φιλελεύθερο πολιτικό και πολιτιστικό περιοδικό Perpjekja.
Είναι επίσης εκπρόσωπος του πολυσυλλεκτικού Φόρουμ για τη Δημοκρατία. Έχει συμμετάσχει σε εκδηλώσεις του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ. Το 2004, έλαβε το βραβείο της Οργάνωσης των ΜΜΕ Νοτιανατολικής Ευρώπης (SEEMO, South East Europe Media Organisation, με έδρα τη Βιέννη).

Έλσα Μπαλάουρι (Elsa Ballauri)
Πρόεδρος της Μ.Κ.Ο., Αλβανική Ομάδα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ahrg.org), και διευθύντρια του περιοδικού Kanun. Δημοσιογράφος και ποιήτρια, με σπουδές στην αλβανική λογοτεχνία και γλώσσα. Μέλος πολλών διεθνών οργανώσεων. Πρωτεργάτης στην προσπάθεια για τη δημιουργία της Βαλκανικής Ακαδημίας των ΜΜΕ, που αποτελεί στόχο του Συμφώνου Σταθερότητας Νοτιανατολικής Ευρώπης («Ανάπτυξη νέας κουλτούρας των ΜΜΕ στη Βαλκανική» και «εκπαίδευση μιας νέας γενιάς δημοσιογράφων στο πνεύμα των ευρωπαϊκών αξιών και δημοσιογραφικών παραδόσεων».

Από ελληνικής πλευράς, συμβουλευτικό ρόλο έχει ο Παναγιώτης Δημητράς του Ελσίνκι Μόνιτορ (reconcilingforthefuture.org).

Τζων Μπραδήμας (John Brademas)
Ο Τζων Μπραδήμας, πρώτος διευθυντής του Κέντρου για τη Δημοκρατία και τη Συμφιλίωση στα Βαλκάνια, είναι από τους γνωστότερους Ελληνοαμερικανούς γερουσιαστές των ΗΠΑ. Υπηρέτησε στο Κογκρέσο από το 1959 ως το 1981, εκπροσωπώντας την Ινδιάνα. Πρόεδρος επί τιμή του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, ενώ, από το 1994 ως το 2001, υπήρξε πρόεδρος της επιτροπής τεχνών των κυβερνήσεων Κλίντον.Παρά την ελληνική του ρίζα, επέλεξε να γίνει προτεστάντης, μεθοδιστής, αλλά δεν έπαψε να έχει σχέσεις με την Oρθόδοξη Eκκλησία. Ως γερουσιαστής, συμμετείχε στην Τριμερή Επιτροπή, η οποία δημιουργήθηκε το 1973, επί ψυχρού πολέμου, και θεωρείται αμερικανικό παρακλάδι της λέσχης Μπίλντερμπεργκ. Φέρεται ως μέλος μασονικής στοάς της Ινδιάνα.
Σήμερα μετέχει στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών Kos Pharmaceuticals Inc. και Loews Corporation, του Κέντρου Εθνικής Πολιτικής των ΗΠΑ, μέλος στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής των ΗΠΑ, αλλά και στη διεθνή οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια και στην Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για τη Θρησκεία και την Ειρήνη. Παλαιότερα, έχει υπηρετήσει στα Δ.Σ. του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, του Ιδρύματος Ροκφέλλερ και της κεντρικής επιτροπής του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Εκκλησιών.  Έχει γράψει σειρά βιβλίων για την εκπαίδευση στα αγγλικά, και το πολιτικό Anarcosindicalismo y revoluciοn en Espana, 1930-37, που κυκλοφόρησε το 1974 στη Βαρκελώνη.

Έρχαρντ Μπούσεκ (Erhard Busek)
Πρώην αντικαγκελάριος, υπουργός Παιδείας, υπουργός Επιστημών και Έρευνας σε κυβερνήσεις του Λαϊκού Κόμματος της Αυστρίας, του οποίου διετέλεσε και γραμματέας, ο Έρχαρντ Μπούσεκ είναι παρών στην πολιτική σκηνή της χώρας του και της Ευρώπης για περισσότερα από 35 χρόνια.
Σήμερα υπηρετεί ως ειδικός συντονιστής του Συμφώνου Σταθερότητας για τη Νοτιανατολική Ευρώπη και συντονιστής του Southeast European Cooperative Initiative (SECI). Επίσης, είναι πρόεδρος του Ινστιτούτου για την περιοχή του Δούναβη και την Κεντρική Ευρώπη και μετέχει στην ειδική ομάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εκπαίδευση, υπό την Εντίτ Κρεσόν. Η Αυστρία επιδιώκει ισχυρή παρουσία στα Βαλκάνια, θεωρώντας ιστορικό τον ρόλο της και επιδιώκοντας «από σύνορο της Δύσης να γίνει κέντρο της Ευρώπης», όπως έχει πει ο Μπούσεκ.

Νίκος Ευθυμιάδης (Nikos Efthymiadis)
Ο Νίκος Ευθυμιάδης είναι επιχειρηματίας της Βορείου Ελλάδος, πρόεδρος του Ομίλου επιχειρήσεων Ευθυμιάδης, ο οποίος εμφανίζεται να ακολουθεί κατά πόδας τον Κώστα Καρρά. Υπήρξε πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (1993-1997), του Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλονίκης και της Εταιρείας Ανάπτυξης Ιδιωτικών Υποδομών Βορείου Ελλάδος.
Είναι πρόεδρος του Συλλόγου για τη Δημοκρατία στα Βαλκάνια, Μ.Κ.Ο. που ίδρυσε ο Κώστας Καρράς, είναι μέλος και του SECI και συμπροεδρεύει στην HellasPro, οργάνωση που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Συγκοινωνιών και έχει σκοπό να «παρατηρεί, διαχειρίζεται και διευκολύνει αποτελεσματικά τη διαδικασία επίλυσης προβλημάτων Εμπορίου και Μεταφορών, προς όφελος των εξαγωγικών επιχειρήσεων και των οργανισμών που τους εκπροσωπούν, εντός των πλαισίων που θέτει η SECI».

Σμαράντα Ενάτσε (Smaranda Enache)
Η Σμαράντα Ενάτσε, Ρουμάνα δημοσιογράφος, εκδότης και πολιτικός, είναι ιδρύτρια και πρόεδρος της πρώτης οργάνωσης που δημιουργήθηκε στη Ρουμανία υπέρ της ένταξης στην Ε.Ε., της Liga Pro Europa, και ιδρυτικό στέλεχος της Πολιτικής Συμμαχίας, της πρώτης πολιτικής μετακομμουνιστικής κίνησης στη χώρα.Υπήρξε πρέσβειρα της Ρουμανίας στη Φιλανδία, την Εσθονία και τη Σουηδία. Είναι στέλεχος του Ρουμανικού Παρατηρητηρίου του Ελσίνκι και έχει μετάσχει σε διοικητικά συμβούλια πολλών Μ.Κ.Ο. της Ρουμανίας αλλά και διεθνών ιδρυμάτων, όπως η Civitas International, με έδρα το Στρασβούργο, το Ευρωπαϊκό Κέντρο για Θέματα Μειονοτήτων στη Γερμανία (European Centre for Minority Issues-Flensburg) και στην Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Διεθνούς Ένωσης Φιλελεύθερων Κομμάτων (Liberal International).Μετείχε ως ειδική σε ειρηνευτικές αποστολές στη Μολδαβία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη κ.α. Εκδίδει το περιοδικό για μειονοτικά θέματα, Altera.

Σελτζούκ Ερέζ (Selcuk Erez)
Ο Τούρκος γιατρός και καθηγητής ιατρικής στο πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, Σελτζούκ Ερέζ, είναι ευρύτερα γνωστός στην Τουρκία από τη μόνιμη στήλη του στην εφημερίδα Τζουμχουριέτ. Μετέχει στην οργανωτική επιτροπή των Συνεδρίων Τακσίμ, μιας από τις σημαντικότερες πολιτικές ομάδες διαλόγου στην Τουρκία, και της Αντιπροσωπευτικής Επιτροπής των ιδρυτών του Συμβουλίου Τύπου της Τουρκίας. Είναι, επίσης, μέλος των επιτροπών απονομής του σημαντικότερου τουρκικού λογοτεχνικού βραβείου (Χαλντούν Τανέρ) και των θεατρικών τουρκικών βραβείων (Αφίφε Τζάλε), μέλος του Δ.Σ. του Δημοτικού Θεάτρου Κωνσταντι­νούπολης κ.ά.

Ζντράβκο Γκρέμπο (Zdravko Grebo)
Ο Ζντράβκο Γκρέμπο, καθηγητής και διευθυντής του τομέα Ευρωπαϊκών Σπουδών στη Νομική του πανεπιστημίου του Σαράγεβο και διευθυντής ραδιοφωνικού σταθμού (Zid), είναι ιδρυτής του Ιδρύματος Ανοικτή Κοινωνία (Open Society) (υπό την αιγίδα του ιδρύματος Σόρος) για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη το 1993. Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί, το ίδρυμα Σόρος έχει δώσει πάνω από 50 εκατομμύρια δολάρια μέσω της Ανοικτής Κοινωνίας και ακόμη 50 εκατομμύρια δολάρια ως βοήθεια στη χώρα, μέσω του Ανθρωπιστικού Ταμείου Σόρος. O Ζντράβκο Γκρέμπο έχει επίσης ιδρύσει, πάντα στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, το Κοινοβούλιο Πολιτών του Ελσίνκι. Έχει βραβευθεί για τους αγώνες του «ενάντια στον ρατσισμό και την ξενοφοβία» από την Ευρωπαϊκή Ένωση Πρυτάνεων (1993) και με το βραβείο Τεσσάρων Ελευθεριών του ιδρύματος Ρούσβελτ (1994). Έχει δηλώσει πως θεωρεί την είσοδο της χώρας στην Ε.Ε. ως μονόδρομο και «μοναδική ελπίδα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης».

Βλάστα Γιαλούσιτς (Vlasta Jalusic)
Η Βλάστα Γιαλούσιτς είναι γνωστή Σλοβένα συγγραφέας και φεμινίστρια, επίκουρος καθηγήτρια πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο της Λουμπλιάνας, επικεφαλής του Ινστιτούτου Ειρήνης της σλοβενικής πρωτεύουσας και επισκέπτρια καθηγήτρια στο Κεντροευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Βουδαπέστης και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Ειρήνης της Αυστρίας.
Ειδικεύεται στις γυναικείες και ειρηνευτικές σπουδές και είναι η μεταφράστρια της Χάνα Άρεντ στα σλοβενικά. Η πιο πρόσφατη έρευνά της αφορά στη σύγχρονη ιδέα περί πολιτικών δικαιωμάτων και υπηκοότητας στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Μαρίτα φον Μπιμπερστάιν Κοχ-Βέζερ (Maritta von Bieber­stein Koch-Weser)
Η Μαρίτα φον Μπιμπερστάιν Κοχ-Βέζερ είναι επικεφαλής του κοινωνικού και περιβαλλοντικού τμήματος της Εκατονταετούς Ομάδας (Centennial Group) και έχει εργαστεί για θέματα περιβάλλοντος σε κάθε άκρη της γης, ως πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Γη3000 (Earth3000).
Επίσης, υπήρξε Γενική Διευθύντρια της Παγκόσμιας Ένωσης Συντήρησης (IUCN -World Conservation Union), που δημιουργήθηκε το 1948, και αποτελεί τη σημαντικότερη και μεγαλύτερη οργάνωση-ομπρέλα για περιβαλλοντικές, κυβερνητικές και μη, οργανώσεις, ινστιτούτα και οργανισμούς.
Από το 1980 ως το 1998, εργάστηκε στην Παγκόσμια Τράπεζα και σε θέσεις σχετικές με την περιβαλλοντική και κοινωνική αειφόρο ανάπτυξη.Η Μαρίτα φον Μπιμπερστάιν Κοχ-Βέζερ δίδαξε ανθρωπολογία και Λατινοαμερικανικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Τζωρτζ Ουάσιγκτον της Ουάσιγκτον.[Η Εκατονταετής Ομάδα είναι εταιρεία συμβούλων οικονομικής, εθνικής και διεθνούς στρατηγικής που προσφέρει υπηρεσίες κυρίως στις αγορές της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και της Ανατολικής Ευρώπης. Αναλαμβάνει επίσης την εκτέλεση προγραμμάτων της Διεθνούς Τράπεζας. Τα κεντρικά της γραφεία είναι στην Ουάσιγκτον.]

Άλμπερτ Κέντερς (Albert Koenders)
Ο Άλμπερτ Κέντερς, βουλευτής των Ολλανδών Σοσιαλδημοκρατών (PVDA) και εκπρόσωπος του κόμματος σε θέματα διεθνών σχέσεων, μετέχει στις συνελεύσεις του ΝΑΤΟ και του Ο.Α.Σ.Ε. (Οργανισμός για την Ανάπτυξη και τη Συνεργασία στην Ευρώπη). Παλαιότερα, έχει υπηρετήσει στο πολιτικό τμήμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έχει εργαστεί ως πολιτικός σύμβουλος του Ο.Η.Ε. στη Μοζαμβίκη, τη Νότιο Αφρική και το Μεξικό και ως υπεύθυνος διεθνών οικονομικών προγραμμάτων.

Σάσο Ορντανόσκι (Saso Ordanoski)
Ο Σάσο Ορντανόσκι είναι συγγραφέας, πολιτικός σχολιαστής, δημοσιογράφος και εκδότης του περιοδικού Forum στην Π.Γ.Δ.Μ. Στις απαρχές της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας, το 1992, ίδρυσε το πρώτο ανεξάρτητο πρακτορείο ειδήσεων στην Π.Γ.Δ.Μ., το Μακεδονικό Κέντρο Πληροφοριών. Με τη δημιουργία και οργάνωση του γειτονικού κράτους, ανέλαβε την κρατική του τηλεόραση. Επίσης, είχε αναλάβει το γραφείο εξωτερικών σχέσεων του παραρτήματος της Παγκόσμιας Τράπεζας στα Σκόπια. Στην Ελλάδα, έχει συνεργαστεί με την Καθημερινή, ενώ φιλοξενείται συχνά στο CNN και συνεργάζεται κατά καιρούς με τους New York Times και το BBC. Συνεργάζεται, επίσης, με το Ινστιτούτο Πολεμικού και Ειρηνικού Ρεπορτάζ (IWPR) και είναι μέλος της Διεθνούς Διαφάνειας.

Αντουανέττα Πριματάροβα (Antoinette Primatarova)
Η Αντουανέττα Πριματάροβα είναι εκπρόσωπος της βουλγαρικής Μ.Κ.Ο., Κέντρο Φιλελεύθερης Στρατηγικής (Centre for Liberal Strategies). Υπηρέτησε πολλά έτη στο βουλγαρικό διπλωματικό σώμα και ως πρέσβης στη Σουηδία, Νορβηγία, Ισλανδία. Επίσης,από το 1997 ως το 1999, υπηρέτησε ως υφυπουργός Εξωτερικών στη χώρα της και, από το 1999 ως το 2001, ως πρέσβης της Βουλγαρίας στην Ε.Ε. Με την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την είσοδο της Βουλγαρίας στην Ε.Ε., ανέλαβε αντιπρόεδρος της βουλγαρικής διαπραγματευτικής ομάδας.

Ζάρκο Πουχόβσκι (Zarko Puhovski)
Καθηγητής πολιτικής φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ, επισκέπτης καθηγητής σε γερμανικά πανεπιστήμια και διευθυντής σπουδών στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Ειρηνευτικών Σπουδών της Αυστρίας, συγγραφέας, βραβευμένος με το βραβείο των Ευρωπαίων Πρυτάνεων εναντίον της Ξενοφοβίας, συνιδρυτής της Κροατικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Συμφωνιών του Ελσίνκι.

Γκάζμεντ Πούλα (Gazmend Pula)
Ο Γκάζμεντ Πούλα είναι ο ιδρυτής και επικεφαλής της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Συμφωνιών του Ελσίνκι του Κοσσυφοπεδίου και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πρίστινας.Η Επιτροπή της οποίας ηγείται ήταν ο βασικός κατήγορος των Σέρβων για καταπάτηση των δικαιωμάτων των Κοσοβάρων από ιδρύσεώς της. Σε ανακοινώσεις της χαρακτηρίζει ανθρωπιστική την επέμβαση του ΝΑΤΟ.

Ντούσαν Ρέλζιτς (Dusan Reljic)
Λέκτορας στο Γερμανικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων και Ασφάλειας του Βερολίνου (SWP), δημοσιογράφος της εφημερίδας Vreme του Βελιγραδίου, εκ των ιδρυτών του πρακτορείου ειδήσεων Beta, στο οποίο εργάστηκε το διάστημα 1991-1993. Νωρίτερα, και επί πολλά έτη, υπήρξε ανταποκριτής στη Βιέννη και τη Βόννη του γιουγκοσλαβικού πρακτορείου ειδήσεων, Τανγιούγκ, από το οποίο υποχρεώθηκε σε παραίτηση το 1991. Είναι, επίσης, επικεφαλής του προγράμματος «ΜΜΕ και Δημοκρατία» του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για τα Μέσα (Ντίσελντορφ, Γερμανία).

Πίτερ Στεκ (Pieter Stek)
Διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Αρμενία, τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, τη Βουλγαρία, την Κροατία, τη Γεωργία, το Ισραήλ, την Π.Γ.Δ.Μ., τη Μολδαβία, την Ολλανδία, τη Ρουμανία και την Ουκρανία, την περίοδο 1996-2002. Νωρίτερα είχε υπηρετήσει σε υψηλές θέσεις στην Κεντρική Τράπεζα και στο υπουργείο Οικονομικών της Ολλανδίας, με τελευταία εκείνη του Διευθυντή Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων.

Νέσλιχαν Τόμπουλ (Neslihan Tombul)
Η Νέσλιχαν Τόμπουλ είναι αντιπρόεδρος της Τράπεζας της Νέας Υόρκης και υπηρετεί ως υπεύθυνη του υποκαταστήματος της Κωνσταντινούπολης. Βασική της υποχρέωση είναι η συνεργασία με κυβερνητικές υπηρεσίες και το άνοιγμα της αγοράς της Τράπεζας στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Ρήγας Τζελέπογλου
Πρόεδρος και καθηγητής εταιρικής στρατηγικής στο Διεθνές Κέντρο Επιχειρηματικών Σπουδών (International Center for Business Studies, ICBS) της Θεσσαλονίκης και σύμβουλος επιχειρήσεων στη στρατηγική και το μάρκετινγκ.Αντιπρόεδρος του βορειοελλαδίτικου τμήματος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, εκ των ιδρυτικών μελών του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου, ταμίας της Συνεργασίας για τη Δημοκρατία στα Βαλκάνια, μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΒΕ και πρόξενος επί τιμή της Χιλής στη Θεσσαλονίκη.Έχει χρηματίσει πρόεδρος της HELEXPO ΔΕΘ, αντιπρόεδρος και γενικός γραμματέας του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, πρόεδρος του Κέντρου για την Ανάπτυξη Μακεδονίας και Θράκης, αντιπρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου και ιδρυτικό στέλεχος και πρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου δυτικής Θεσσαλονίκης.

Σπύρος Βογιατζής (Spiros T. Voyadzis)
Έλληνας της Αλεξάνδρειας. Στέλεχος, επί 25ετία, της Παγκόσμιας Τράπεζας στα γραφεία της Ουάσιγκτον, παραιτήθηκε το 2000, αναλαμβάνοντας θέση εκτελεστικού αντιπροέδρου στην αμερικανική World Bussiness Inc. Η τελευταία του θέση στην Παγκόσμια Τράπεζα ήταν του ειδικού αντιπροσώπου στην Ε.Ε. (Βρυξέλλες), όπου απεστάλη το 1996, λόγω της μεγάλης του πείρας στις νέες και αναπτυσσόμενες αγορές. Ήταν ο πρώτος διευθυντής του υποκαταστήματος της Τράπεζας στη βελγική πρωτεύουσα και υπεύθυνος για τις επαφές της με την ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την Ευρωπαϊκή Αναπτυξιακή Τράπεζα κ.ά. Οι συνεργασίες αυτές σήμαιναν ποσά που ξεπερνούσαν τα 1,4 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο και αφορούσαν κυρίως επενδύσεις στην Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια.

Πεκίν Μπαράν (Pekin Baran)
Πρόεδρος και κύριος μέτοχος του ομίλου επιχειρήσεων Denizcilik Anonim Sirketi, που ξεκίνησε η οικογένειά του το 1952. Κύριο αντικείμενό τους η ναυτιλία και η μεταφορά τόσο στεγνών όσο και υγρών φορτίων. νΓεννημένος στην Κωνσταντινούπολη, είναι μέλος του Τουρκικού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, του Τουρκικού Ιδρύματος Ναυτιλιακής Παιδείας και της Ένωσης Τούρκων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών, TUSIAD. Η TUSIAD τον έχει τοποθετήσει στην επιτροπή Κοινοβουλευτικών Σχέσεων, που παρακολουθεί την προσαρμογή της Τουρκίας στα ευρωπαϊκά δεδομένα. Είναι αντιπρόεδρος του βρετανο-τουρκικού και του γαλλο-τουρκικού επιχειρηματικού συμβουλίου.

Γεώργιος Δαυίδ (George A. David)
Επί σειρά ετών πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Εμφιαλώσεων (3Ε, Coca Cola) μέλος της οργανωτικής επιτροπής της λέσχης Μπίλντερμπεργκ, μέλος στα Δ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου, της εταιρείας Αλλατίνη κ.α., ο Γ. Δαυίδ είναι από τους γνωστότερους Έλληνες επιχειρηματίες με ιδιαίτερη κοινωνική δράση.

Οσμάν Καβάλα (Osman Kava­la)
Πρόεδρος του Ομίλου Επιχειρήσεων Kavala, από το 1982. Ο όμιλος δραστηριοποιείται στην εκμετάλλευση γης, το εμπόριο και την κινητή τηλεφωνία. Είναι μέλος του τουρκικού οργάνου για την τήρηση των συμφωνιών του Ελσίνκι

Ιβάν Κράστεφ (Ivan Krastev)
Από τους γνωστότερους αναλυτές των βουλγαρικών θεμάτων σε σχέση με την κατάσταση στη Νοτιανατολική Ευρώπη. Πρόεδρος του Δ.Σ. του Κέντρου Φιλελεύθερων Σπουδών της Σόφιας και μέχρι πρόσφατα σύμβουλος του Δικτύου USAID (Αμερικανική Βοήθεια) στη Βουλγαρία. Έχει συμμετάσχει σε πολλές «δεξαμενές σκέψεις», όπως η Νατοϊκή για την επέκταση της Συμμαχίας τις πρώτες δεκαετίες του 21ου αιώνα και η βουλγαρική για τη συνεργασία στη νοτιανατολική Ευρώπη, και έχει υπηρετήσει ως σύμβουλος του Βουλγάρου Προέδρου.

Βέτον Σουρόι (Veton Suroi)
Εκδότης της εφημερίδας του Κοσσυφοπεδίου KOHA Ditore. Απόφοιτος του τμήματος φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Πόλης του Μεξικού, έχει εργαστεί σαν δημοσιογράφος στην αλβανική ημερήσια εφημερίδα Rilindja. Το 1989, ίδρυσε την Ένωση για μια Γιουγκοσλαβική Δημοκρατική Πρωτοβουλία και συμμετείχε στην ίδρυση των πρώτων ανεξάρτητων σωματείων εργαζομένων. Την περίοδο 1991-1992, ήταν πρόεδρος του δεύτερου ισχυρότερου κόμματος στο Κοσσυφοπέδιο (ΡΡΚ). Υπήρξε μέλος των επιτροπών που αντιπροσώπευσαν τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου στις συνομιλίες του Ραμπουγιέ και του Παρισιού (1999).


Τους μπαρουφολόγους προτιμά ο ελληνικός λαός

Πρώτοι σε δημοφιλία οι άχρηστοι και οι μπαρουφολόγοι
29/12/2010
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Κάποιος πρέπει να μας εξηγήσει πώς γίνεται και χρόνια τώρα οι πολιτικοί με την υψηλότερη δημοφιλία να αποδεικνύονται οι πλέον ανεπαρκείς. Πώς γίνεται δηλαδή αυτοί που εκλέγονται άνετα και μάλιστα σημειώνουν πρωτιές σε εκλογές και σε δημοσκοπήσεις, να σηκώνουν τα χέρια ψηλά όταν αναλαμβάνουν ένα αξίωμα.

Αυτοί που δίνουν τις μεγαλύτερες υποσχέσεις, αυτοί που λένε τα πιο παχιά λόγια, αυτοί που ξεσηκώνουν τα πλήθη, αυτοί που φωνάζουν περισσότερο, φωτογραφίζονται περισσότερο, αγιογραφούνται  περισσότερο, δίνουν τις περισσότερες συνεντεύξεις, βρίσκονται συνεχώς στο απυρόβλητο, είναι ακριβώς αυτοί που τα έργα τους είναι αντιστρόφως ανάλογα με τα λόγια τους.

Δεν χρειαζόταν να δοθούν στην δημοσιότητα τα στοιχεία για να πληροφορηθούμε ότι όλα έχουν ακριβύνει – αν και ο αρμόδιος υπουργός μόλις ανέλαβε το πόστο του με τον ανασχηματισμό του Σεπτεμβρίου δήλωσε ότι ξεκινά «μάχη σώμα με σώμα με την ακρίβεια» και λίγο αργότερα δήλωνε πως οι τιμές θα είχαν πέσει μέχρι τα Χριστούγεννα.

Μετά, ο κ. Χρυσοχοΐδης μας είπε πως συμφώνησε να πέσουν οι τιμές από την 1η Ιανουαρίου του 2011 – κι’ όταν αυτό δεν θα συμβεί, θα μας πει πως φταίνε οι αυξήσεις του ΦΠΑ και των τιμολογίων των ΔΕΚΟ. Αυξήσεις που την ίδια στιγμή δικαιολογεί, διότι «το κράτος έχει ανάγκη από έσοδα».

Θα τιμωρηθεί ποτέ η πολιτική μπαρουφολογία;  Τον Νοέμβριο του 2008, σε συνέντευξή του στα «Νέα», ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης είχε δηλώσει ότι «το ΠΑΣΟΚ ήταν έτοιμο να προχωρήσει άμεσα στη λήψη πέντε συγκεκριμένων μέτρων ανακούφισης   των οικονομικά ασθενεστέρων».

Και ιδού τα μέτρα που έλεγε ότι θα λάβει:

Άμεση ανακούφιση των ελληνικών νοικοκυριών με τον περιορισμό της «κρατικής ακρίβειας» που έχει επιβάλει η ΝΔ στα τιμολόγια της ΔΕΗ και των άλλων ΔΕΚΟ. (Συνέβη το ακριβώς αντίθετο:  Και τα τιμολόγια της ΔΕΗ αυξήθηκαν και τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς)

Μείωση των τιμών αγαθών και υπηρεσιών πρώτης ανάγκης κατά 8%-10%, δεδομένου ότι υπάρχει ραγδαία αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών σε πρώτες ύλες και καύσιμα, που δεν «περνάει» στην ελληνική αγορά. (Και εδώ συνέβη το ακριβώς αντίθετο. Αντί για μείωση, είχαμε αύξηση)

Εξάλειψη της διαφοράς πληθωρισμού από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, μέσα από τη εξυγίανση των αγορών. (Αυτό ας μην το συζητήσουμε καλύτερα)

Ριζική αναδιάρθρωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για καλύτερη εποπτεία της αγοράς με σκοπό τη διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού. (Έφερε νομοσχέδιο για την Επιτροπή, απλώς και μόνο για να την καταργήσει από ανεξάρτητη Αρχή).

Επιβολή έκτακτου ανώτατου περιθωρίου κέρδους, αυστηρών και υψηλών ποινών και «σπάσιμο εταιριών» όπου εντοπίζεται κατάχρηση αφενός δεσπόζουσας θέσης στην αγορά και αφετέρου οικονομικής εξάρτησης των  ασθενέστερων κρίκων της παραγωγικής αλυσίδας. (Κι’ αυτό καλύτερα να μην το συζητήσουμε).

Συνεχίζουμε. Επόμενη συνέντευξη Χρυσοχοΐδη, πάλι στα «Νέα» (3 Αυγούστου 2009):  «Έχουμε δεσμευτεί ότι θα προχωρήσουμε σε ριζική αναθεώρηση του φορολογικού συστήματος ώστε αυτό να γίνει πιο δίκαιο αλλά ταυτόχρονα και πιο αποτελεσματικό. Συνεπώς, ναι, όλοι οι πρόσφατοι άδικοι φόροι (σε ΙΧ, καύσιμα, κινητά και ακίνητα) θα καταργηθούν. Άλλωστε συμβάλλουν ελάχιστα στο δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας».  Επίσης: «Η μείωση των τιμών είναι βασική μας δέσμευση. Και για να συμβεί αυτό, μια από τις πρώτες προτεραιότητές μας θα είναι το κλείσιμο της τεράστιας ψαλίδας έως και 1.500% που παρατηρείται σήμερα σε πολλά βασικά αγαθά μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή, προς όφελος βιομηχανιών, μεταπρατών και μεσαζόντων. Αυτή είναι η πηγή της ακρίβειας. Εκεί πρέπει να χτυπήσουμε». 

Επανέρχεται με άλλη συνέντευξη (Πρώτο Θέμα, 13 Σεπτεμβρίου 2009): Τέλος στη ληστεία του εισοδήματος από 5 Οκτωβρίου. Το ΠΑΣΟΚ θα δώσει αυξήσεις μισθών και συντάξεων πάνω από τον πληθωρισμό. (εκπρόσωπος του κόμματος για θέματα Ανάπτυξης).

Και ξανά (Real News, 27 Σεπτεμβρίου 2009):  «Σε πολλά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης οι τιμές είναι δυνατόν να μειωθούν από 5% ως 10% άμεσα. Το λέω και το πιστεύω. Με πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ για έναν χρόνο με σκοπό να παταχθεί η κρατική ακρίβεια, με εφαρμογή της ρήτρας καυσίμων στην περίπτωση της ΔΕΗ. Έχουμε πει επίσης ότι ειδικά για τα καύσιμα – εφόσον χρειαστεί – θα μπει πλαφόν, πως θα επαναφέρουμε τον κανόνα της φθηνότερης χώρας στα φάρμακα. Και θα κάνουμε συνεννοήσεις σε κλαδικό επίπεδο, έστω ώστε να υπάρξει μείωση τιμών σε προϊόντα που είναι υπερτιμημένα (συμφωνίες κυρίων)».

Ειδικά για καρτέλ, δεσμεύτηκε για:  «Δημιουργία ενός ειδικευμένου δικαστικού σώματος, ένα Ειδικό Εφετείο για Προσφυγές Υποθέσεων Ανταγωνισμού που θα εξετάζει προσφυγές κατά αποφάσεων που εξέδωσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Και μια ξεχωριστή Αντιμονοπωλιακή Αρχή με ειδική αποστολή τη γενική εποπτεία της κατάστασης που επικρατεί στο θέμα των καρτέλ, στα πρότυπα της Τράπεζας της Ελλάδος».

Την ίδια μέρα, έλεγε στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία: «Δεν πρόκειται να μπει κανένας νέος φόρος στις επιχειρήσεις και στα φυσικά πρόσωπα. Ούτε ένα ευρώ»! Παράλληλα, υπογράμμιζε:  «Αν το πρώτο εξάμηνο δεν δώσουμε δείγμα ανατροπών, τότε μέσα σ’ ένα χρόνο από σήμερα θα είμαστε σε αποδρομή. Ή θα πετύχουμε ή θα φύγουμε. Και δεν θέλουμε να φύγουμε, γιατί τότε θα κινδυνεύσει και η παράταξή μας».

Όλα όσα περιγράφουμε σήμερα, συμβαίνουν όχι μέσα στο πρώτο εξάμηνο, αλλά στην εκπνοή του δεκαπεντάμηνου.

Διερωτάται κανείς: Στηρίζονται κάπου όταν τα λένε όλα αυτά, ενώ γνωρίζουν πως δεν θα τα πραγματοποιήσουν; Προφανώς.  Και κυρίως στο γεγονός ότι γνωρίζουν πως σ’ αυτήν την χώρα ουδέποτε κρίθηκε πολιτικός από τα έργα του και ουδέποτε συνδέθηκε η επιτυχία ή η αποτυχία στην πολιτική με το πολιτικό αποτέλεσμα.

Ουδείς κρίνεται από το έργο του.  Και επομένως μην παραξενευτούμε αν στο επόμενο γκάλοπ δημοφιλίας τις πρώτες θέσεις θα καταλάβουν και πάλι οι πιο άχρηστοι…

Η Ευρώπη καταδικάζει τις ορδές του Αττίλα

Ο Πρόεδρος του ΕΛΚ καταδίκασε τις κατοχικές αρχές για τη διακοπή της Θείας Λειτουργίας στο Ριζοκάρπασο 

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Βίλφριντ Μάρτενς, καταδίκασε την ενέργεια των κατοχικών αρχών ανήμερα των Χριστουγέννων, να εισέλθουν στην εκκλησία του Ριζοκαρπάσου και να διακόψουν τη Θεία Λειτουργία, καλώντας παράλληλα όλους όσοι ευθύνονται για την ενέργεια αυτή να διασφαλίσουν ότι δεν πρόκειται να επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα.
 
Εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος καταδικάζω αυτή την πρωτοφανή πράξη, η οποία παραβιάζει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες. Καλώ όλους όσοι ευθύνονται να διασφαλίσουν ότι αυτό δεν πρόκειται να επαναληφθεί αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Βίλφριντ Μάρτενς. Σημειώνει, επίσης ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα παρακολουθεί στενά την κατάσταση.

Η διάσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας (από το "Χριστόφιας Watch")

 
Στη φωτογραφία, ο Τάσσος Παπαδόπουλος. Ο άνθρωπος που συνδύασε το όνομά του με τους αγώνες για υπεράσπιση και διατήρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο άνθρωπος που παρέδωσε κράτος στους ανίκανους διαδόχους του, που βάλθηκαν σώνει και καλά να το διαλύσουν!


Αυτές τις μέρες έρχονται στο νου μας τα τραγικά γεγονότα, που προξένησε στην Κύπρο το Δεκέμβριο του 1963 η αποσχιστική εκδήλωση της τουρκανταρσίας εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τώρα που έχουν περάσει χρόνια έχει πια αποδειχθεί ότι η δράση των Τούρκων το Δεκέμβριο του 1963 ήταν μέρος του λεπτομερούς σχεδίου διάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και δημιουργίας τουρκικού κράτους στην Κύπρο.

Η καλά οργανωμένη ανταρσία των Τούρκων, παρά τη μεγάλη υπεροπλία που είχαν, έναντι των δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και των εθελοντών, που σχεδόν απόπλοι υπεράσπισαν την Κυπριακή Δημοκρατία, είχε αποτύχει παταγωδώς για μερικούς λόγους.

-Οι εθελοντικές δυνάμεις των Ελληνοκυπρίων αντιστάθηκαν με ηρωισμό και αγωνίσθηκαν γενναία εναντίον των Τούρκων στασιαστών.

-Οι Ελληνοκύπριοι εθελοντές ένιωθαν των αγώνα τους ως συνέχεια του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ και εμψυχώνονταν από τα πρόσφατα παραδείγματα αυτοθυσίας των ηρωικών αγωνιστών της ΕΟΚΑ, που ήθελαν να τους μοιάσουν.

-Οι ηγέτες του αγώνα ήταν εμπειροπόλεμοι πολεμιστές, επειδή προήρχοντο από τις τάξεις της ΕΟΚΑ, που πολεμούσαν τον τακτικό στρατό της Βρετανίας.

-Οι Τούρκοι στασιαστές εγκατέλειπαν με ευκολία τις θέσεις μάχης, γιατί το ηθικό τους ήταν πολύ χαμηλό και ήξεραν, ότι πολεμούσαν σε ένα άδικο πόλεμο.

-Η διεθνής αναγνώριση του εθνάρχη Μακαρίου και ηγετική φυσιογνωμία του στο κίνημα των αδεσμεύτων συνέτεινε, ώστε τα Η.Ε. να εκδώσουν το ψήφισμα που αναγνώριζε την Κυβέρνηση Μακαρίου ως τη μόνη, νόμιμη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Φυσικά κατά τη διάρκεια του αγώνα εναντίον της τουρκοανταρσίας σημειώθηκαν πολλά απαράδεκτα επεισόδια και μερικά εγκλήματα εναντίον της τουρκοκυπριακής μειονότητας.

Τούτο όμως ήταν πολύ φυσικό. Γιατί οι αγωνιστές της αντίστασης δεν ήταν όλοι παιδιά του κατηχητικού και μερικές φορές ενεργούσαν εκδικητικά εναντίον των Τούρκών. ‘Οταν οι Τούρκοι δολοφονούσαν ‘Ελληνες, τα αντίποινα ήταν χειρότερα, όπως συνέβη, όταν οι Τούρκοι δολοφόνησαν εν ψυχρώ στην Αμμόχωστο δυο ‘Ελληνες αξιωματικούς και ένα Ελληνοκύπριο αστυνομικό, που από λάθος προσέγγισαν το φυλάκιο των Τούρκων στην είσοδο της Τούρκικης συνοικίας της Αμμοχώστου.

Αυτά ήταν τα γεγονότα το Δεκέμβριο του 1963. Και αυτά τα γεγονότα προσπαθούν κάποιοι ανιστόρητοι σήμερα να ανατρέψουν, προσπαθώντας να δικαιώσουν την ανταρσία των Τούρκων και να παρουσιάσουν τον Μακάριο με τα 13 σημεία, που υπέβαλε για αλλαγή του συντάγματος, ως αιτία της αποσχιστικής ενέργειας των Τούρκων. Και ο Δημήτρης Χριστόφιας, για να δικαιώσει τους «Τουρκοκύπριους αδελφούς του», αλλά και τους Τούρκους εισβολείς, είπε το ανιστόρητο «κάμαμε τζι εμείς πολλά». Δεν ξέρουμε τις έκαμε ο ίδιος και η ηγεσία του ΑΚΕΛ. Πάντως εμείς οι άλλοι Ελληνοκύπριοι το μόνο που κάμαμε ήταν να αντισταθούμε σχεδόν άοπλοι, ενάντια στους Τούρκους στασιαστές.

Η Κυπριακή Δημοκρατία επέζησε τότε και διατήρησε την κυριαρχία της. Και ο Εθνάρχης Μακάριος την είχε μετατρέψει σε ένα δεύτερο ελληνικό κράτος, ισότιμο μέλος του ΟΗΕ. Ας όψονται εκείνοι που την κατέστρεψαν.

Αλλά και με την καταστροφή που έφερε η χούντα και το πραξικόπημα, η Κυπριακή Δημοκρατία διασώθηκε για να γίνει το 2004 ισότιμο μέλος της ΕΕ.

Αυτή τη Κυπριακή Δημοκρατία έχουμε καθήκον να διασώσουμε, παρά το ότι κάποιοι ξένοι και δικοί μας απεργάζονται τη διάλυσή της και την μετατροπή της σε συνιστών κρατίδιο μιας διζωνικής συνομοσπονδίας. Και θα τη διασώσουμε και πάλι, όπως τη διασώσαμε το 1963 και το 2004.
Hρόδοτος

Η Προδοσία της Κύπρου

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ ΜΑΣ

0
                   29/12/10

Θα με συγχωρήσουν οι Ελληνοκύπριοι αδερφοί για αυτό που θα πω αλλά αυτό που συνέβη στην κυπριακή βουλή με ένα μείζονος σημασίας θέμα όπως αυτό του ανοίγματος του φακέλου της Κύπρου να μετατρέπεται σε πολιτική-κομματική αντιπαράθεση είναι για γέλια και φανερώνει δυστυχώς ένα απο τα μειονεκτήματα της φυλής μας.
Οι Κύπριοι πολιτικοί θα έπρεπε να ήταν ενωμένοι και να απαιτήσουν την παράδοση των στοιχείων που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κρατούν επιμελώς κρυμμένα εδω και 40 χρόνια.
Να απαιτήσουν να μάθει ολόκληρο το Ελληνικό Εθνος τι συνέβη πραγματικά αλλά κυρίως ΠΟΙΟΙ ήταν αυτοί που πρόδωσαν τα ιερά και τα όσια είτε υπακούοντας στον εξωτερικό παράγοντα είτε γυρίζοντας την πλάτη στον εχθρό του Γένους.
Διερωτήθηκε Κύπριος βουλευτής γιατί δεν ανοίγει ο φάκελος της Κύπρου;
Μα είναι ηλίου φαεινότερο και καμία σχέση δεν έχει με τις ανόητες δικαιολογίες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ περί "λογων εθνικής ασφαλείας".
Ο φάκελος δεν ανοίγει και δεν πρόκειται να ανοίξει γιατί θα αποκαλυφθούν κατά πρώτον οι προδοτικές συναλλαγές πολιτικών.....Οι πράκτορες που αργότερα βαφτίστηκαν αντιστασιακοί αλλά κυρίως οι καριερίστες στρατιωτικοί που πρόδωσαν την στολή και το εθνόσημο για να εξασφαλίσουν την ανέλιξη τους,την μη δίωξη τους αλλά και την "ομαλή επάνοδο στην δημοκρατία" του Καραμανλή που παρέδωσε το μεγαλύτερο μέρος των σημερινών κατεχομένων στον Αττίλα.
Ομως αν και το ερώτημα είναι αφελές εμείς θέλουμε να βάλουμε κάποια ποιο συγκεκριμένα ερωτήματα που φυσικά θα γίνουν για ρητορικούς λόγους αφου κανένας δεν πρόκειται να απαντήσει.
- Γιατί ο Ευάγγελος Αβέρωφ με το που ανέλαβε υπουργός Αμυνας μετά την πτώση της δικτατορίας έδωσε διαταγή να καούν τα τηλεγραφήματα συνομιλιών μεταξύ του τότε Αρχηγείου Ενόπλων Δυνάμεων και του αρχηγείου της Εθνικής Φρουράς κατά τη διάρκεια της "Μάχης της Κύπρου";
- Γιατί δεν βυθίστηκε ο τουρκικός αποβατικός στόλος; Οταν μέσα στο πόρισμα της επιτροπής Κ2 αναφέρεται πως: "Ο ναύαρχος Πέτρος Αραπάκης ζήτησε από τα ελληνικά υποβρύχια που είχαν εγκλωβίσει τον τουρκικό αποβατικό στόλο στο θαλάσσιο χώρο ανοικτά της βορείου Κύπρου να μην βάλλουν εναντίον του γιατί θα τους σταματούσε ξένη δύναμη και θα γυρνούσαν πίσω";
- Εδωσε ή δεν έδωσε διαταγή ο Α/ΓΕΕΦ ταξίαρχος Γεωργίτσης στις δυνάμεις στην Κύπρο στις 19 Ιουλίου να μην υπάρξει κινητοποίηση και πως οι Τούρκοι θα έκαναν ασκήσεις επιδείξεως;
Και μάλιστα αργότερα αρχηγός ΓΕΕΦ έγινε ο άνθρωπος που κατα την διάρκεια της αποστολής "Νίκη" αρνήθηκε να συμετάσχει....Μήπως κατι ήξερε;
- Ποιος έδωσε διαταγή στις μοίρες πυροβολικού να μην βάλουν κατά την απόβαση των τουρκικών δυνάμεων με αποτέλεσμα οι Τούρκοι να κάνουν απόβαση και ανενόχλητοι να δημιουργήσουν προγεφύρωμα;
- Γιατί όταν συνελήφθη ο Τούρκος αξιωματικός των τεθωρακισμένων με τους χάρτες πριν από τον δεύτερο "Αττίλα" δεν πάρθηκαν μέτρα; Και μάλιστα το τότε κλιμάκιο της ΚΥΠ στην Κύπρο δεν τα γνωστοποίησε καν στην Αθήνα;
Υπάρχουν δεκάδες ερωτηματικά που θα μπορούσαμε να καταθέσουμε....
Ομως η πραγματικότητα είναι μια όσο και αν θέλουν κάποιοι να την αποσιωπήσουν.
Στην Κύπρο συντελέστηκε μια εθνική τραγωδία συνοδευόμενη απο μια τεράστια προδοσία για την οποία κανείς δεν έδωσε λόγο μέχρι σήμερα.
Και όχι μόνο αυτό αλλά αρκετοί σε Ελλάδα και Κύπρο έφτιαξαν πανω σε αυτή την προδοσία το πολιτικό τους μέλλον και την στρατιωτική καριέρα τους θυσιάζοντας τον κυπριακό ελληνισμό και τους ήρωες πεσόντες της ΕΛΔΥΚ που βρέθηκαν με λιανοντούφεκα να μάχονται τεθωρακισμένα αποδεικνύοντας τουλάχιστον ότι ο απλός Ελληνας στρατιώτης μάχεται ακόμα και όταν όλα είναι χαμένα για να μην πούμε προδιαγεγραμμένα.

Συγχαρητήρια Ταξίαρχε! Άξιος ο "μισθός" σου.... το μέλλον σου ανήκει!!!

Απονομή πράσινου μπερέ στον… Πεταλωτή!

Posted by xryshaygh στο Δεκεμβρίου 28, 2010
«Ένας πράσινος μπερές και το στιλέτο του καταδρομέα απονεμήθηκαν χθες στον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Γ. Πεταλωτή, κατά την επίσκεψή του στο στρατόπεδο Αντιστρατήγου Κυρούδη Νικολάου στη Νέα Σάντα Ροδόπης…» – Από την εφημερίδα Έθνος
Η εν λόγω κίνηση, εκ μέρους Διοικητή Μονάδας Ειδικών Δυνάμεων μάλιστα, είναι απαράδεκτη και προκλητική για τους εξής λόγους: 1ον) Βάσει των ισχυουσών διατάξεων ο πράσινος μπερές απονέμεται σε όσους κληρωτούς στρατιώτες υπηρετούν στις Ειδικές Δυνάμεις και έχουν με επιτυχία ολοκληρώσει τη σχετική εκπαίδευση, καθώς και σε όσα στελέχη έχουν αποφοιτήσει από το Σχολείο Καταδρομών του Κ.Ε.Α.Π. Εξ όσων γνωρίζουμε ο Πεταλωτής δεν ανήκει σε καμία εκ των δύο κατηγοριών.
2ον) Η ιστορία των Λόχων Ορεινών Καταδρομών του Ελληνικού Στρατού γράφτηκε με αίμα την περίοδο 46-49 στα βουνά της Δυτικής Μακεδονίας και το 1974 στην Κύπρο. Επομένως ο πράσινος μπερές και το μαχαίρι του Έλληνα Καταδρομέα φέρουν τεράστιο ειδικό βάρος και δεν είναι feaux-bijoux αναμνηστικά για να τα χαρίζει ο κάθε διοικητής στον κάθε υπουργό, όποτε γουστάρει.

3ον) Ο Πεταλωτής, εξ όσων γνωρίζουμε, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον πράσινο μπερέ, παρά μόνο με τον πράσινο ήλιο του ΠΑΣΟΚ. Επίσης το μόνο μαχαίρι που ξέρει να χρησιμοποιεί – αυτός και οι όμοιοί του – είναι το μαχαίρι που κόβει το ψωμί των χαμηλοσυνταξιούχων και των μισθωτών. Γι’ όλα αυτά όμως δεν του πρέπει καμία Τιμή, παρά μόνο περιφρόνηση από τον ελληνικό λαό.
Είναι πράγματι λυπηρό, σε μία περίοδο που ο πολιτικός κόσμος περιφρονεί το Στράτευμα και επιδιώκει με κάθε μέσο την αποδυνάμωσή του, Ανώτατοι Αξιωματικοί να μεταχειρίζονται κατ’ αυτόν τον άθλιο τρόπο Σύμβολα και Ιδέες που συνδέονται με κόπους και με θυσίες χιλιάδων Ελλήνων. Είναι φυσικά συνένοχοι – πρωτίστως οι Ανώτατοι Αξιωματικοί – για την τωρινή παρακμή της χώρας μας, καθ’ ότι αν και έχουν τη δύναμη να αλλάξουν ριζικά την κατάσταση προς όφελος του Έθνους, παραμένουν θλιβεροί ουραγοί ενός σάπιου πολιτικού συστήματος.

Είναι δυνατόν οι δυνάμεις καταστολής να εκτελούν διαταγές;

Το βίντεο που σόκαρε τη Βρετανία

Posted by ΛΑΚΕΔΑΙΜΩΝ στο 29/12/2010
Καρέ – καρέ οι σκηνές σοκ που πάγωσαν την κοινή γνώμη στη Βρετανία και έκαναν τον γύρο του κόσμου. Η περίπτωση του ακτιβιστή φοιτητή Τζόντυ Μακιντάιρ σε ένα βίντεο με ελληνικούς υπότιτλους (Vid.)
Δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσει κανείς τι προκαλεί το ρίγος στην υπόθεση του φοιτητή Τζόντυ Μακιντάιρ στη Βρετανία. Αν είναι οι σκηνές που κατέγραψε η κάμερα, κατά τη διάρκεια φοιτητικής διαδήλωσης για τις περικοπές στις υποτροφίες και την αύξηση των διδάκτρων στα πανεπιστήμια.
Στις σκηνές αυτές, αστυνομικοί επιτίθενται στον… Τζοντυ, τον πετούν κάτω από την αναπηρική του καρέκλα και τον σέρνουν στο δρόμο.
Δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσει κανείς, εάν το ρίγος το προκαλεί ο ίδιος με τη συνέντευξή του στο BBC. Πάσχοντας από εγκεφαλική παράλυση, ο Τζόντυ μιλά με δυσκολία, όμως πεντακάθαρα, εξηγεί ότι του επιτέθηκαν δύο φορές την ίδια βραδιά και όχι μία και την πρώτη, τον χτύπησαν με γκλοπ και τον έσυραν και πάλι.
Δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσει κανείς εάν το ρίγος το προκαλεί το γεγονός, ότι ο Τζόντυ προσπαθεί να εξηγήσει το αυτονόητο -ότι δεν αποτέλεσε φυσική απειλή για τις δυνάμεις ασφαλείας, καθώς είναι ανάπηρος. Χρειάστηκε να το κάνει όμως, καθώς ο δημοσιογράφος τον ρώτησε ευθέως εάν κινήθηκε με το καρότσι του εναντίον των αστυνομικών:
“Δεν είμαι σε θέση να το κάνω” είπε ο Τζόντυ, “είναι αδύνατο να κινηθώ μόνος μου το καρότσι το σπρώχνει ο αδελφός μου. Είναι ξεκάθαρο ότι το έκαναν για να προκαλέσουν τη βίαιη αντίδραση των φοιτητών, που έβλεπαν τι συνέβαινε. Και το έκαναν δύο φορές”.
Δεν είναι σίγουρο εάν προκαλεί ρίγος η ψυχρότητα της ερώτησης του δημοσιογράφου που έχει δει και ο ίδιος τις σκηνές: “Γιατί δεν υπέβαλλες καταγγελία έως σήμερα;” σαν η καταγγελία – η επίσημη- στις ίδιες αρχές που έσυραν τον Τζόντυ από το καρότσι στο οδόστρωμα, να είναι η μόνη ικανή να δώσει υπόσταση στο περιστατικό.
Δεν είναι σίγουρο τέλος, εάν προκαλεί ρίγος η διακριτική οργή του Τζόντυ, που δεν ξεσπά σε λεκτικές επιθέσεις και δεν θυματοποιεί τον εαυτό του, ωστόσο με μια δύναμη που δεν την έχει το σώμα του, αλλά ο μαχητικός του χαρακτήρας και η σκέψη του, απαντά σταθερά: “Δεν είμαι το πραγματικό θύμα εδώ. Το πραγματικό θύμα είναι φοιτητές σαν τον Αλφι Μέντοους, που βρίσκεται στο νοσοκομείο, ένα βήμα πριν το θάνατο, καθώς ένας αστυνομικός τον χτύπησε στο κεφάλι με γκλοπ, και χρειάστηκε να χειρουργηθεί στον εγκέφαλο”…
Τελικά ίσως το ρίγος στην υπόθεση του Τζόντυ να το προκαλεί το γεγονός, ότι σαν ίσος προς ίσο, επέλεξε το δικαίωμα στην παρουσία, σε μία διαμαρτυρία που τον αφορά. Και μεις – όλοι πιο αδύναμοι από κείνον- τον αντιμετωπίζουμε σαν ανήμπορο και τον ξεδιαλέγουμε, για να στιγματίσουμε μία βία τόσο ανοικτή, όσο το πνεύμα του.
Το βίντεο είναι με ελληνικούς υπότιτλους:
apneagr (mail)