Σελίδες

Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Ελλάδα 2011: Χρεωκοπία οικονομική ή αξιακή; (από το epirus-ellas)


Γράφει ο Μανόλης Καλαμπόκας, Ιατρός.Η σημερινή κοινωνικοπολιτική κατάσταση περιγράφεται ανάγλυφα από μια φράση του Χατζηδάκη που πολλοί Έλληνες και ξένοι ηγέτες έχουν επαναλάβει κατά κόρον : «η Ελλάδα επιζεί ακόμα, επιζεί νομίζω μέσα από διαδοχικά θαύματα» .

Τα θαύματα όμως, δεν ήταν ποτέ μόνο οικονομικά: από τη σύσταση του Ελληνικού κράτους, από τον Καποδίστρια μέχρι και σήμερα, η χώρα μας έχει ζήσει σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία πέντε φορές τον εφιάλτη της Χρεωκοπίας. Η πρώτη πτώχευση έγινε μόλις μετά τη σύσταση του Ελληνικού κράτους και επί Κυβερνήσεως του Ιωάννη Καποδίστρια. Τα δάνεια δεν τα είχε ζητήσει εκείνος, όμως βάραιναν το Ελληνικό κράτος αφού είχαν ζητηθεί από τους Έλληνες στην Επανάσταση.

Η δεύτερη πτώχευση έγινε επί Όθωνα ,ο οποίος ήταν Βαυαρός και οι Μεγάλες Δυνάμεις τον έστειλαν «τοποτηρητή» των συμφερόντων τους στην Ελλάδα. Ενώ ο Όθωνας είχε υποβάλει για δέκα χρόνια λιτότητα με...

ένα μνημόνιο – που τόσο μοιάζει με το σημερινό!- το οποίο είχε συντάξει με τις Μεγάλες Δυνάμεις, μειώνοντας μισθούς και δαπάνες σημαντικές για τον Ελληνικό πληθυσμό, δεν κατάφερε να αποφύγει την πτώχευση.

Η τρίτη πτώχευση συνέβη επί Κυβερνήσεως του Χαρίλαου Τρικούπη. Αυτός αν και περιέκοψε δαπάνες, προχώρησε σε εξορθολογισμό των μισθών αλλά τελικά δεν τα κατάφερε, με αποτέλεσμα το 1893 να δηλώσει στη βουλή το ιστορικό εκείνο «Κύριοι δυστυχώς επτωχεύσαμεν».

Η τέταρτη πτώχευση σημειώθηκε επί Ελευθερίου Βενιζέλου. Ο Βενιζέλος κήρυξε πτώχευση, έκανε στάση πληρωμών εξωτερικού χρέους και επέβαλλε εξευτελιστικά μεροκάματα. Το αποτέλεσμα ήταν να βγουν κερδισμένοι οι μεγάλοτσιφλικάδες γαιοκτήμονες αφού εξαγόραζαν την περιουσία των μικρότερων σε εξευτελιστικές τιμές: έτσι έγινε η αρχή για να οδηγηθούμε στη δικτατορία Μεταξά.

Η πέμπτη πτώχευση συνέβη επί Ιωάννη Μεταξά: ο Μεταξάς, αν και κατέφυγε στην Κοινωνία των Εθνών, ζητώντας να μην πτωχεύσει η Ελλάδα γιατί «αυτό θα διέλυε το λαό του», δε μπόρεσε να αποφύγει τη χρεωκοπία.

Το χειρότερο λοιπόν για τη χώρα δεν είναι τα οικονομικά δεδομένα :σήμερα, όπως και σε κάθε μια από τις παραπάνω περιπτώσεις , η Ελλάδα,πριν πτωχεύσει οικονομικά , πτώχευε ηθικά. Υπεύθυνοι γι’ αυτό ,οι πολιτικοί άρχοντες του τόπου: οι ίδιοι που πάντα δανειζόντουσαν υπέρμετρα από το εξωτερικό ,από τις ίδιες πάντα «Μεγάλες Δυνάμεις» (που λόγω του ότι η χώρα μας έχει θέση κλειδί για τα γεωστρατηγικά τους συμφέροντα, προσπαθούν να μας έχουν πάντα υπόχρεους) .

Αν όμως στο παρελθόν, υπήρχε το δεδομένο ότι η πολιτική ηγεσία ήταν σχεδόν πάντα διορισμένη από ξένα κέντρα εξουσίας, δεν θα έπρεπε σήμερα η χώρα μας να είναι έρμαιο στις διαθέσεις του οποιουδήποτε μηχανισμού, όπως το ΔΝΤ. Η γενική αίσθηση του Έλληνα πολίτη είναι ότι οι πελατειακές σχέσεις, η αδιαφάνεια, η διαφθορά, η ασυνέχεια του Ελληνικού κράτους είναι οι αιτίες που μας οδήγησαν εκτός όλων των άλλων εδώ.
Ο Έλληνας σήμερα έχει την πεποίθηση ότι οι πολιτικοί , πολλές φορές και αποδεδειγμένα, χρηματοδοτούνται από ξένα οικονομικά συμφέροντα τα οποία ξεπληρώνουν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μόλις εκλέγονται, ενώ παράλληλα κατασκευάζουν κομματική «πελατεία» διορίζοντας κόσμο στο Δημόσιο. Και είναι οι ίδιοι πολιτικοί από τους οποίους ζητείται σήμερα να ορθώσουν το ανάστημα τους σε διεθνές επίπεδο , όχι εκλιπαρώντας βοήθεια από τους ξένους , αλλά με κίνητρο το γνήσιο εθνικό συμφέρον .

Μόνο αν βρεθεί κάποιος, με συναφείς ηθικές αξίες, που θα έχει ΟΡΑΜΑ και τη δύναμη να εμπνεύσει το λαό, που θα ασκεί πολιτική για την Χώρα και όχι για τον εαυτό του, τότε η Ελλάδα θα κερδίσει την χαμένη της αξιοπρέπεια. Τότε η Ελλάδα δεν θα πετύχει ένα ακόμα διαδοχικό θαύμα αλλά ένα διαχρονικό, το οποίο θα της επιτρέψει να έχει τη θέση που της αρμόζει και της αξίζει στη διεθνή πραγματικότητα, χωρίς τη βοήθεια άσπονδων εχθρών και φίλων

Το Ιραν μειώνει την βοήθειά του προς την Χεζμπολάχ

  
Το Ιράν αναγκάστηκε να μειώσει τη βοήθειά του προς την σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ εξαιτίας των διεθνών κυρώσεων που του έχουν επιβληθεί για το πυρηνικό του πρόγραμμα, όπως αναφέρει σε σημερινό της άρθρο η ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post.

Σύμφωνα με την εφημερίδα οι υπηρεσίες πληροφοριών του Ισραήλ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το Ιράν αναγκάστηκε να μειώσει κατά περισσότερο από 40% την ετήσια βοήθειά του στην Χεζμπολάχ προκαλώντας κρίση στο εσωτερικό της οργάνωσης.

Το Ιράν πρόσφερε στην Χεζμπολάχ άμεση στρατιωτική βοήθεια ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων το χρόνο, χρήματα που χρησιμοποιούνταν για τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση των μελών της οργάνωσης, προσθέτει η εφημερίδα.

Πάντως σύμφωνα με ισραηλινό πρώην σύμβουλο εθνικής ασφάλειας το Ισραήλ δεν μπορεί να νικήσει τη Χεζμπολάχ σε μία απευθείας συμπλοκή, ενώ προσθέτει ότι η οργάνωση θα προκαλούσε σημαντική ζημιά στο μέτωπο Ισραήλ στην περίπτωση πολέμου.

«Το Ισραήλ δεν ξέρει πώς να νικήσει τη Χεζμπολάχ», δήλωσε ο Γκιόρα Άιλαντ, υποστράτηγος εν αποστρατεία που υπηρέτησε ως σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των πρώην ισραηλινών πρωθυπουργών Αριέλ Σαρόν και Εχούντ Ολμέρτ.

«Γι΄ αυτό το λόγο ένας πόλεμος του Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ μπορεί να επέφερε μεγαλύτερη ζημιά στη Χεζμπολάχ, όμως η Χεζμπολάχ θα προκαλούσε πολύ χειρότερη ζημιά στο ισραηλινό μέτωπο από αυτή που είχε προκαλέσει πριν 4,5 χρόνια», δήλωσε ο Άιλαντ στον ραδιοφωνικό σταθμό Israel Radio.

«Ο μοναδικός τρόπος που έχουμε για να αποφύγουμε τον επόμενο πόλεμο, και να τον κερδίσουμε αν παρόλα αυτά συμβεί, είναι να είμαστε ξεκάθαροι με όλους (...) ότι ακόμα ένας πόλεμος μεταξύ ημών και της Χεζμπολάχ θα είναι ένας πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και το κράτος του Λιβάνου και θα προκαλέσει μεγάλη καταστροφή στο Λίβανο», πρόσθεσε.

«Και καθώς κανείς -συμπεριλαμβανομένης της Χεζμπολάχ, των Σύρων ή των Ιρανών- δεν ενδιαφέρεται για κάτι τέτοιο, αυτό είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο αποτροπής».

Ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας Εχούντ Μπαράκ έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι ο ρόλος της Χεζμπολάχ στη διακυβέρνηση του Λιβάνου θα κάνει την χώρα νόμιμο στόχο σε οποιοδήποτε μελλοντικό πόλεμο που θα περιλαμβάνει την σιιτική οργάνωση.

Ο Άιλαντ επεσήμανε πάντως ότι ένα τέτοιο σενάριο θα κάνει «όλο τον κόσμο να καλεί για κατάπαυση του πυρός μέσα σε δύο ημέρες», γεγονός που θα είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ παρά «να έχει να αντιμετωπίσει άμεσα κάθε μία από τις 40.000 ρουκέτες (που φέρεται ότι έχει στην κατοχή της η Χεζμπολάχ)».
Kathimerini,  geopolitics-gr

Δερβέναγας στο κεφάλι της Ευρώπης το ΔΝΤ παρά τους πανηγυρισμούς

Παρά τις εκδηλώσεις ικανοποίησης και τις ωραιοποιήσεις, στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής οι ηγέτες της ΕΕ παραδέχθηκαν ουσιαστικά ότι η Ευρώπη είναι αδύναμη να αντιμετωπίσει τις οικονομικές κρίσεις του παρόντος και του μέλλοντος, κάτι που ούτε καν είχαν προβλέψει όταν συνέτασσαν και κύρωναν την Συνθήκη της Λισαβόνας.

Το ΔΝΤ εγκαθίσταται για τα καλά στην γηραιά ήπειρο, καθώς ο (περιορισμένου εύρους) Μόνιμος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης που αποφασίσθηκε τοποθετεί το Ταμείο σε περίοπτη θέση και συμμετοχή στις αποφάσεις.

Οι 27 αποφάσισαν την δημιουργία του μόνιμου μηχανισμού που θα λειτουργήσει μετά το 2013, τροποποιώντας την Συνθήκη. Αποφάσισαν, όμως, και την συμμετοχή ιδιωτών, που χωρίς αμφιβολία θα ανεβάσει τα επιτόκια δανεισμού, καθώς, όπως αποφασίσθηκε, σε περίπτωση χρεοκοπίας μιας χώρας, πρώτοι θα πάρουν τα λεφτά τους το ΔΝΤ και οι δανειστές κράτη-μέλη και τελευταίοι οι ιδιώτες – οπότε για να καλύψουν μελλοντικούς πιθανούς κινδύνους απώλειας κεφαλαίων και τόκων θα δανείζουν με υψηλά επιτόκια.

Παραδέχθηκαν έτσι ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης (EFSM), αποδείχθηκαν μηχανισμοί εντελώς αναποτελεσματικοί και η λειτουργία τους θα πάψει τον Ιούνιο του 2013.

Σε ένα Συμβούλιο Κορυφής όπου κυριάρχησε ο φόβος για μελλοντικές οικονομικές κρίσεις, απουσίασε εντελώς η συζήτηση για το κοινωνικό κράτος, καθώς μόνο απλές αναφορές-ευχολόγια έγιναν για την ανάγκη συνοχής των κοινωνικών πολιτικών.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε για «πρώτο βήμα προς μια ισχυρή οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση», επιμένοντας ότι ο μηχανισμός στήριξης δημιουργήθηκε χάρη στην Ελλάδα – που τον πέτυχε πρώτα για τον εαυτό της και μετά υιοθετήθηκε από όλη την Ευρώπη.

«Το οικοδόμημα που λέγεται Ευρωπαϊκή Ένωση δεν σταματά», είπε, ενώ όλοι αντιλαμβανόμαστε πως η άρνηση για έκδοση ευρω-ομολόγου και η μόνιμη συμμετοχή του ΔΝΤ στα οικονομικά της Ευρώπης, αλλάζουν εντελώς την Ευρώπη που μέχρι σήμερα γνωρίζαμε.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας που, όπως φαίνεται, σε τέτοιες περιπτώσεις απλώς παρίσταται, είχαν από τη Σύνοδο του Νοεμβρίου του 2008 αποφασίσει να ανατεθεί στο ΔΝΤ κεντρικός ρόλος για την πρόληψη των κρίσεων.

Αυτός ήταν και ο λόγος που το ΔΝΤ έκτοτε εμφανιζόταν όλο και πιο επιθετικό στις απαιτήσεις του και πλέον έπαψε απλώς να κάνει παραινέσεις σχετικά με πολιτικές που πρέπει να ακολουθηθούν, μην διστάζοντας να δημοσιοποιεί εκθέσεις-σοκ.

Ειδικά για την Ελλάδα το έπραξε με την έκθεσή του τού Αυγούστου 2009, όταν κάλεσε την Αθήνα να καταργήσει την 13η και 14η σύνταξη, να παγώσει τους μισθούς, να αυξήσει τον ΦΠΑ και τον φόρο στα ακίνητα και να προχωρήσει στην απελευθέρωση των απολύσεων.

Στο μεταξύ, με βάση τις εκθέσεις του ΔΝΤ, η ΕΕ αποφάσιζε να ιδιωτικοποιήσει τον δημόσιο τομέα βάζοντας κριτήριο ανταγωνιστικότητας στη Σύνοδο του Ιουνίου 2010, ενώ τώρα, ειδικά για την Ελλάδα, ζητείται μείωση μισθών και στον ιδιωτικό τομέα, καθώς, όπως υποστηρίζει το ΔΝΤ, οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα είναι δυσανάλογα υψηλοί σε σχέση με το παραγόμενο προϊόν, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε στον πάτο της ανταγωνιστικότητας.

Όλα αυτά ήσαν γνωστά, αλλά στην Ελλάδα η προεκλογική περίοδος του 2009 και η τρομερή προπαγανδιστική μηχανή που στήθηκε, δεν επέτρεψε να δούμε την πραγματικότητα.

Όταν έκανε την εμφάνισή του ο περίφημος «μηχανισμός στήριξης», αυτός διαφημίστηκε ως ελληνική επινόηση. Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι ήδη από το 2008 είχε εφαρμοστεί στην Ουγγαρία – με τα γνωστά πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά αποτελέσματα. Επρόκειτο και σ’ αυτήν την περίπτωση για τριμερή δανειοδότηση, απλώς την θέση της ΕΚΤ είχε πάρει η Παγκόσμια Τράπεζα.

Τον περασμένο Απρίλιο μάλιστα, όταν η Ελλάδα προσέφυγε στον μηχανισμό, η είδηση συνοδεύθηκε από πηχυαίους τίτλους με την «αντίσταση του πρωθυπουργού», που έβαλε τις «κόκκινες γραμμές του». Η τελευταία από εκείνες τις τέσσερις γραμμές κατέρρευσε στην αρχή της προηγούμενης εβδομάδας με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για τα εργασιακά με την δημιουργία των επιχειρησιακών συμβάσεων και την επέκταση των περικοπών και στον ιδιωτικό τομέα. Οι άλλες τρεις γραμμές είχαν ήδη υποχωρήσει προ καιρού: Και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων με σχέση εξαρτημένης εργασίας, και νέες περικοπές μισθών και επιδομάτων στο Δημόσιο και μειώσεις στις συντάξεις.

Ακριβώς τον Απρίλιο του 2010 αποφασίσθηκε μηχανισμός για όλη την ευρωζώνη και με την συμμετοχή του ΔΝΤ. Οι υπουργοί Οικονομίας των 27 είχαν τότε συναντηθεί, κατόπιν εντολής των ηγετών της ευρωζώνης για να καταλήξουν οπωσδήποτε  σε μία συμφωνία επί του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθεροποίησης.

Υιοθέτησαν τότε μια συμβιβαστική πρόταση: Να τεθεί στη διάθεση της Κομισιόν το ποσόν των 60 δις ε από τον κοινοτικό προϋπολογισμό με προορισμό τον δανεισμό των ενδιαφερομένων χωρών, με εγγύηση των 16 και με όρους ΔΝΤ. Η Γερμανία πρότεινε ένα συμπληρωματικό ποσόν της τάξης των 440 δις ε υπό τη μορφή εγγυημένων δανείων που θα χορηγούνταν από τις χώρες της ευρωζώνης, ενώ το ΔΝΤ θα συμμετείχε με το 50% των δανείων της ευρωζώνης. Συνολικά το προβλεπόμενο ποσό έφτασε τα  700 δις ε.

Αλλά το πιο αιχμηρό σημείο είναι η συμμετοχή των ιδιωτών, που θα κρατήσει ψηλά τα επιτόκια λόγω του γεγονότος ότι κατά την αγορά κρατικών ομολόγων θα υπογράφουν την περίφημη «ρήτρα συλλογικής δράσης», αποδεχόμενοι ότι κατά την διαδικασία της εξόφλησης (σε περίπτωση χρεοκοπίας μιας χώρας) θα έπονται του ΔΝΤ και των κρατών-μελών της ΕΕ που θα έχουν δανείσει την συγκεκριμένη χώρα.

Φυσικά, δεν έγινε καν λόγος για έκδοση ευρω-ομολόγου, καθώς κάτι τέτοιο, όπως υποστηρίζει η Γερμανία, θα λειτουργούσε υπέρ των χωρών που αδιαφορούν για την δημοσιονομική τους σταθερότητα, δημιουργώντας συνεχώς χρέη και ελλείμματα (βλέπε Ελλάδα), ενώ θα αύξανε και το επιτόκιο δανεισμού της Γερμανίας.

Την ίδια ώρα, ο νέος επικυρίαρχος της Ευρώπης, το ΔΝΤ, που κατόρθωσε να μπει στην γηραιά ήπειρο μέσω Ελλάδας,  στην τριμηνιαία έκθεσή του για τη χώρα μας επιμένει σε νέα μέτρα και αλλαγές, νέες αυξήσεις ΦΠΑ, νέες περικοπές σε επιδόματα, αύξηση ωρών απασχόλησης , λουκέτα σε δημόσιους οργανισμούς, πώληση μη στρατηγικών ΔΕΚΟ  και νέες αποκρατικοποιήσεις.

Ειδικά για τις περικοπές στα οικογενειακά επιδόματα, το ΔΝΤ ζητά να πάψει η καταβολή τους στις οικογένειες τεσσάρων ατόμων με εισόδημα πάνω από το όριο της φτώχειας (ήγουν 14.484 ευρώ το χρόνο).

Όσον αφορά τις ώρες εργασίας, το ΔΝΤ θεωρεί ότι στο Δημόσιο πρέπει να αυξηθούν από επτά σε οκτώ, ενώ ο μέσος μισθός του Δημοσίου πρέπει να συρρικνωθεί και να πλησιάσει έως εξίσωσης τον μέσο εθνικό μισθό.

Από τα παραπάνω, προκύπτει σαφώς ότι οι προσεχείς μήνες στην χώρα μας θα είναι πολύ θερμοί – όχι μόνο από πλευράς κινητοποιήσεων, αλλά και από πλευράς απαξίωσης του πολιτικού προσωπικού, το οποίο η ελληνική κοινή γνώμη θεωρεί υπεύθυνο για την κατάντια

Μπα;;; Έχει και το ΠΑΣΟΚ παρακράτος; Δεν το ξέραμε!!!!

Ασφαλίτες κουκουλοφόροι;

Posted by ΛΑΚΕΔΑΙΜΩΝ στο 20/12/2010

Του Θανάση Ι. Νικολαΐδη
ΔΕΝ είναι παρακρατικοί,είναι κρατικοί! Απ’ τον χωροφύλακα της δεκαετίας του ’50, στον παρακρατικό εκείνης του ’60 και σήμερα στον αστυνομικό της… κουκούλας(!!!). Δεν είναι πολλοί-είναι κάποιοι. Το’ λεγε κάποτε ο Μίκης Θεοδωράκης και δεν το(ν) πιστεύαμε. «Πρόκειται για αστυνομικούς….».
ΤΟΥΣ είδαμε, λοιπόν, και τρίβαμε τα μάτια μας. Σε ολιγόλεπτο βίντεο, τραβηγμένο (κρυφά) από κάποιο μπαλκόνι. Πλησιάζει ο «κουκουλοφόρος» τα ΜΑΤ, ακουμπάει το καδρόνι του στον τοίχο και συζητούν. Φτάνει ο έτερος με το παλαιστινιακό κασκόλ και το σκουφί (ανασηκωμένη κουκούλα), τα λεπτά περνούν και η παρεούλα διαλύεται ήρεμα.. Τα ΜΑΤ ανασκουμπώθηκαν, ο συνεργάτης ξαναπήρε απ’ τον τοίχο το στειλιάρι και τράβηξαν για το… καθήκον. Ξανάγιναν «αντίπαλοι» (πετροβολητές και ροπαλοφόροι, κλέφτες κι αστυνόμοι).
ΓΝΗΣΙΟΙ, λοιπόν, κουκουλοφόροι ανάκατοι με λιγοστούς «ιμιτασιόν» (της Ασφαλείας) και η πορεία ελέγχεται απολύτως. Και η ένταση της διαδήλωσης με τα… κρετσέντα, τις παύσεις και τα πιάνα της. Αστυνομικοί μεταμφιεσμένοι σε κουκουλοφόρους-διαδηλωτές δίνουν τη «μάχη» (χωρίς κανένας τους να πιάνεται… αιχμάλωτος) κι όταν ο «αγώνας» τελειώσει, οι «γνήσιοι» τραβούν στις γιάφκες για τον απολογισμό τους και οι «εν διατεταγμένη υπηρεσία» ξαρματώνονται στον θάλαμο.
ΚΑΠΟΤΕ, έριχναν τον χαφιέ ανάμεσα στους διαδηλωτές και φωτογράφιζε με κρυμμένη στο μπουφάν τη μηχανή. Την άλλη μέρα, έβλεπες της φάτσα σου πρωτοσέλιδο και… χτυπιόσουν για το «πότε, πώς και γιατί».  Σήμερα ρίχνουν πέτρες ασφαλίτες μεταμφιεσμένοι σε διαδηλωτές, φορώντας την κουκούλα. Κι αν στριμώξεις τον (κάθε) υπουργό, σε παραπέμπει στην ΕΛ.ΑΣ. Κι αν επιμείνεις στην ΕΛ.ΑΣ, σου απαντούν πως όλες οι αστυνομίες του κόσμου χρησιμοποιούν τέτοιες μεθόδους, ανορθόδοξες, «για να ελέγξουν τον… εχθρό». Για το… καλό μας.  Άρα, είναι αφέλεια να πιστεύεις πως δεν μπορούν να πιάσουν έστω και ΕΝΑΝ κουκουλοφόρο, να τον αποκαλύψουν τραβώντας την κουκούλα και, πριν τους (δια)φύγει να φωνάξουν τις κάμερες.
ΑΦΟΥ τελειώσαμε με το πρακτικό μέρος, πάμε στο… φιλοσοφικό. Στην εξουσία δεν αρέσουν οι πορείες και οι διαδηλώσεις. Αυτή την… αντιπάθεια πρέπει να την εμφυσήσει και στον κόσμο. Για να τρέμει ο πολίτης πως με τη διαδήλωση θα του καταστρέψουν την περιουσία (βιτρίνα, αυτοκίνητο…). Άρα «πρέπει» να υπάρχουν ζημιές και πετροβολητό (σε βαθμό ελεγχόμενο), άρα… μη λιγοστέψουν και μας λείψουν οι κουκουλοφόροι. Γι αυτό κανένας τους δεν συλλαμβάνεται, γνήσιος είτε μαϊμού. Γι αυτό τους βλέπεις «πανταχού παρόντες» να πετάγονται απ’ το πουθενά για να καταστρέψουν τις πορείες, χωρίς τα ΜΑΤ να τους γραπώνουν. Ενισχυμένους με ασφαλίτες, επιφορτισμένους με αυτό το θλιβερό (και πρόστυχο) καθήκον

Τόνοι και Πνεύματα

Άρχισαν πριν από 45' τα Νοτιοκορεατικά στρατιωτικά γυμνάσια

Ο νοτιοκορεατικός στρατός άρχισε τα στρατιωτικά γυμνάσια με αληθινά πυρά από το νησί Γεονπιεόνγκ, κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Yonhap.

Η έναρξη των στρατιωτικών ασκήσεων καθυστέρησαν λόγο της ομίχλης στο νησί αυτό που διεκδικεί το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με στρατιωτικό αξιωματούχο, τα γυμνάσια άρχισαν στις 2:30 τοπική ώρα (7:30 ώρα Ελλάδας).

Νέα δομή στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδος....

Νέα Δομή Δυνάμεων με λιγότερο προσωπικό, λιγότερα όπλα, λιγότερες δαπάνες & λιγότερη ασφάλεια... Εκτύπωση E-mail
19-12-2010 16:27:54
ImageΈνοπλες Δυνάμεις 100.000 αξιωματικών, υπαξιωματικών, ΕΠΟΠ και στρατευσίμων προβλέπει η Νέα Δομή Δυνάμεων και μία αναλογία υψηλότερη από 1:1 στην σχέση στελεχών και στρατευσίμων, με «κούρεμα» σε οπλικά υστήματα! Που σημαίνει ότι γαλόνια θα υπάρχουν, στρατιώτες για να διοικούνται από τα γαλόνια δεν θα υπάρχουν! Όπως αναφέρουν απόλυτα έγκυρες πηγές στο defencenet.gr η περίφημη «μείωση των οργανικών θέσεων των Ενόπλων Δυνάμεων μέχρι και 25% αλλά και κλείσιμο μεγάλου αριθμού μονάδων, κυρίως στην Κεντρική και Δυτική Ελλάδα» έχει πολλές ομοιότητες με τις ΔΕΚΟ: Κλείνουν μονάδες, τυπικά δεν υπάρχουν θέσεις, άρα μειώνεται «αναγκαστικά» και ο συνολικός αριθμός των υπηρετούντων σε αυτές. Ο Στρατός Ξηράς θα δει το προσωπικό του να μειώνεται μέχρι και 20.000 στελέχη σταδιακά και από τις 93.000 άνδρες και γυναίκες θα πέσει περίπου στις 74.000 προσωπικό. Η μία «πηγή» μείωσης θα είναι οι ΕΠΟΠ:  Δεν θα ανανεωθεί η θητεία 11.300 Επαγγελματιών Οπλιτών του Στρατού Ξηράς. Από εκεί και πέρα «ελπίζεται» (!) να διατηρηθεί υψηλός ο ρυθμός παραιτήσεων και να μειωθεί ο συνολικός αριθμός εισερχομένων στις Ένοπλες Δυνάμεις μέσω των παραγωγικών σχολών.
Επιπλέον 4.000 ΕΠΟΠ που υπηρετούν σε ΠΝ και ΠΑ θα προστεθούν στον συνολικό αριθμό των προς αποχώρηση. Ο Στρατός Ξηράς έχει προσλάβει από το 2001 ,17.000 ΕΠΟΠ από τους οποίους έχουν μονιμοποιηθεί οι 5700. Άλλους 8000 έχουν προσλάβει ΠΑ και ΠΝ με τους μισούς να έχουν μονιμοποιηθεί.
Συνολικά έχει αποφασιστεί να απενεργοποιηθούν το Α' Σώμα Στρατού (λάθος μεγάλο κατά την εκτίμησή μας γιατί δεν απασχολεί σημαντικό προσωπικό και είναι το back-up, ας πούμε, του Σ.Ξ. σε επίπεδο διοίκησης), τέσσερις μεραρχίες, επτά ταξιαρχίες και επτά συντάγματα. Μικρές αριθμητικά αλλά αντίστοιχες αναλογικά απώλειες θα έχουν και οι άλλοι δύο Κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων, το Πολεμικό Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία.
Σε επίπεδο υλικού, για την ώρα μόνο το Π.Ν. έχει ξεκαθαρίσει ότι θα μείνει με 12 κύριες μονάδες από τις 14 που ισχύουν σήμερα και 8-10 υποβρύχια. Στην Πολεμική Αεροπορία τα όσα διαρρέουν για οροφή 250 μαχητικών αφρούν μόνο αυτούς που θέλουν να «σκοτώσουν» τώρα το πρόγραμμα του Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους. Τυχόν μείωση της οροφής στα 250 μαχητικά θα έστελνε το πρόγραμμα του Νέου Μαχητικού το 2017, έτος κατά το οποίο προγραμματίζεται η απόσυρση των F-4 Peace Icarus.
Σήμερα με συνολικό αριθμό μαχητικών τρίτης γενιάς ή αναβαθμισμένων της ιδίας γενιάς και αναβαθμισμένων δεύτερης γενιάς, έχουμε έναν συνολικό αριθμό 239 αεροσκαφών. Είτε παραμείνουν είτε αποσυρθούν τα A-7E/TA-7, η μείωση στα 250 μαχητικά κλείνει οτ θέμα Νέου Μαχητικού για πέντε χρόνια τουλάχιστον. Άποψη και εκτίμησή μας είναι ότι καθαρά ορθολογιστικά σημασία δεν έχει πόσα μαχητικά έχεις, αλλά τι επιχειρησιακή παραγωγή μπορείς με αυτά που έχει.
Το νούμερο των 301 μαχητικών της νυν οροφής έχει προέλθει από συγκεκριμένη επιχειρησιακή αναγκαιόητα που λαμβάνει υπ’όψιν της τις διαθεσιμότητες, τις τυχόν απώλειες σε καιρό ειρήνης, τα μαχητικά που θα επιβιώσουν μετά από πρώτο πλήγμα του αντιπάλου, από το πρώτο 24ωρο μιας σύγκρουσης, τα ατυχήματα κλπ.
Σε μελέτη του 1996 υπολογιζόταν ότι τα πρώτα 30’ μιας σύγκρουσης με την Τουρκία, δύο ολόκληρες Μοίρες, δηλαδή 40 αεροσκάφη θα είχαν καταρριφθεί ή θα είχαν τεθεί εκτός δράσης από διάφορα αίτια.
Σε αναπροσαρμογή της εκείνης της μελέτης, ακολούθησαν δύο άλλες μία στις αρχές και μία στα μέσα της δεκαετίας που μείωνων τον αριθμό των απωλεσθέντων αεροσκαφών το πρώτο ημίωρο σε 28 και 25, λόγω της εισόδου μεγάλου αριθμού σύγχρονων αεροσκαφών και όπλων. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση για το πρώτο 24ωρο μιας σύγκρουσης υψηλής έντασης οι απώλειες που περιμένουν ΓΕΑ και ΓΕΕΘΑ ξεπερνούν τα 50 μαχητικά.
Μπορεί ο αντίπαλος να έχει απωλέσει μέχρι και 90 μαχητικά στο ίδιο χρονικό διάστημα με δεδομένο ότι θα εκτελέσει επιθετικές επιχειρήσεις σε κορεσμένο περιβάλλον από φίλια Α/Α μέσα, αλλά το θέμα είναι πόσα θα μείνουν ικανά σε υπηρεσία από ελληνικής και τουρκικής πλευράς. Π.χ. σήμερα ας υποθέσουμε (καθαρή υπόθεση) ότι η μέση διαθεσιμότητα για επιχειρήσεις είναι 70%. Όταν λέμε «για επιχειρήσεις» σημαίνει ότι πετούν και αεροσκάφη με παρατηρήσεις τα οποία υπό νορμάλ συνθήκες δεν θα πετούσαν σε καιρό ειρήνης.
 Σημαίνει ότι από την σημερινή δύναμη των 239 περίπου 160 θα αναλάβουν την προστασία της ίδιας της Ελλάδας και το 1/3 από αυτά θα έχει τεθεί εκτός υπηρεσίας το πρώτο 24ωρο της σύγκρουσης! Όλα αυτά στο ευνοϊκό σενάριο, ότι δεν θα έχουμε επιτυχημένο αιφνιδιαστικό κτύπημα από τον εχθρό με καταστροφή μεγάλου αριθμού φίλιων μαχητικών στο έδαφος.
Τι θέλουμε να πούμε με αυτό: Το εύκολο είναι να μειώσεις την οροφή στα μαχητικά αεροσκάφη και να μην προμηθευτείς νέα. Το δύσκολο και επώδυνο είναι να χάσεις έναν πόλεμο, δηλαδή, έδαφος, εθνικά δικαιώματα κλπ.
Σε ότι αφορά τον Στρατό Ξηράς, ούτες ή άλλως τα σημερινά νούμερα είναι εικονική πραγματικότητα σε ότι αφορά τα μέσα που χρησιμοποιεί. Αυτοί οι αριθμοί περί 2.500 ΤΟΜΠ, είναι εικονικοί. Κλάσμα αυτών είναι σε υπηρεσία. Γελούσαν οι αξιωματικοί στο ΓΕΣ από την διαρροή για "1750 ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ που θα μείνουν ενεργά". Και γελούσαν γιατί αυτό δεν είναι μείωση δύναμης. "Είναι αύξηση 100% αν μπορούν να λειτουργήσουν 1750 οχήματα" έλεγε σκωπτικά ανώτερος αξιωματικός της Διεύθυνσης Τεχνικού του ΓΕΣ.
Από τα άρματα μάχης μόνο τα LEO1/2 και αριθμός M48A45 ΜΟLF υπηρετεί. Κάτι παραπάνω από 1000 άρματα δηλαδή. Τόσα υπηρετούν ονομαστικά. Πόσα λειτουργούν, είναι άλλη υπόθεση.  ΤΟΜΑ δεν υπάρχει ούτε ένα. Τα φορτηγά του Σ.Ξ. σε ποσοστό 80% είναι για «επισκευή και πέταμα». Στα αντιαεροπορικά καλύτερα να μην αναφερθούμε σε «ληγμένα».
Δύσκολο το έργο και της πολιτικής (γιατί δεν πιστεύουμε ότι θέλουν να αποτύχουν ή να θεωρηθούν αποτυχημένοι), αλλά κυρίως της στρατιωτικής ηγεσίας. Η ευθύνη της τελευταίας είναι μεγαλύτερη. Οι πολιτικοί κάνουν την δουλειά τους. Ας την κάνουν και οι στρατιωτικοί. Υπάρχουν και παραιτήσεις, σε τελική ανάλυση...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Απίστευτο! Επαινούσε και την κυβέρνηση της ΝΔ το 2008 ο Σκιοπα...

Tι έγγραφε ως εκπρόσωπος του ΔΝΤ σε έκθεση που κατέθεσε στη Βουλή ο Χρ. Σταϊκούρας Από τον Κοινοβουλευτικό
Η ειρωνεία της τύχης! Το βράδυ του Σαββάτου πέθανε ο Τ. Σιόπα. Λίγες ώρες νωρίτερα,  το απόγευμα του Σαββάτου, είχε την "τιμητική" του στη Βουλή κατά την έναρξη της συζήτησης για τον προϋπολογισμό.
 Ο εισηγητής της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας απεκάλυπτε έγγραφο του ΔΝΤ το 2008 που επαινούσε την οικονομική πολιτική της τότε κυβέρνησης Καραμανλή της ΝΔ. Ποιος υπέγραφε τη βεβαίωση αυτή του ΔΝΤ; Ο Tomasso Padoa-Schioppa. Και ο βουλευτής της ΝΔ καταθέτοντας την στα πρακτικά, είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: "Αν έχετε απορία για τις διαπιστώσεις αυτές, καλό είναι να απευθυνθείτε στο σύμβουλό σας...."
Ο Σκιόπα διετέλεσε υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Ιταλίας (2006-08) και πρόεδρος της Υπουργικής Επιτροπής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (2007-2008).
Όλο το σχετικό απόσπασμα της ομιλίας Σταϊκούρα είναι το εξής:
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ως πολιτικό σύστημα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μια εξαιρετικά κρίσιμη οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα. Συνεπώς, οφείλουμε να επιδείξουμε πολιτική διορατικότητα και ευθύνη, υπερβαίνοντας χρόνιες παθογένειές του.
Ο αξιότιμος συνάδελφος της πλειοψηφίας συνεπής προς τη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ, έκανε και σήμερα επίμονα βουτιά στο παρελθόν σε βαθμό που να...
 θεωρώ ότι μιλάμε για τον Προϋπολογισμό του 2009 και όχι του 2011. Η ώρα ΠΑΣΟΚ δυστυχώς είναι κολλημένη δύο χρόνια πίσω.
Το ΠΑΣΟΚ αντί να κυβερνά, επιμένει να επιρρίπτει αυθαίρετα την ευθύνη για την τρέχουσα κρίση στη Νέα Δημοκρατία. Στόχος του είναι η συνεχής παραπλάνηση των πολιτών, ελπίζει δε και της ιστορίας. Όμως, η επιστημονική αξιολόγηση των εξελίξεων έχει καταλογίσει βαρύτατες ευθύνες στις Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Διαπιστώνει ότι τα υποκείμενα νοσήματα της οικονομίας ρίζωσαν και εξακολουθούν να σέρνονται ακόμη και σήμερα από τις αρχές της δεκαετίας του ’80. Οι ίδιες βάσεις δεδομένων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που επικαλέστηκε ο εισηγητής της πλειοψηφίας, δείχνουν τη διαχρονική εξέλιξη του χρέους.
Η Νέα Δημοκρατία επιδεικνύει διαχρονικά πολιτικό θάρρος. Αναγνωρίζει ότι κατά την περίοδο που είχε την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας, μαζί με τις πολλές συγκεκριμένες επιτυχίες, καθυστέρησε στη λήψη μέτρων θεραπείας της οικονομίες. Αντίθετα, το ΠΑΣΟΚ δεν βρίσκει το πολιτικό θάρρος ούτε τις δικές του βαρύτατες ευθύνες να αναλάβει ούτε να αναγνωρίσει τις όποιες διαχρονικά θετικές προσπάθειες της Νέας Δημοκρατίας. Προσπάθειες τις οποίες αφού αρχικά επικρίνει, στη συνέχεια τις υιοθετεί και τις εφαρμόζει.
Το ΠΑΣΟΚ νομίζει ότι μπορεί να γράψει την οικονομική και πολιτική ιστορία της χώρας στα μέτρα του. Είναι αυτονόητο ότι μια τέτοια επιδίωξη δεν θα τελεσφορήσει. Και τούτο διότι δεν αντανακλά την αλήθεια. Αλήθεια την οποία εμείς υποστηρίζουμε και σε ανύποπτο χρόνο έχουν βεβαιώσει διεθνείς παράγοντες.
Σήμερα θα αναφερθώ ενδεικτικά σε μία βεβαίωση -ακούστε, κύριοι του ΠΑΣΟΚ- σε κείμενο του 2008: «Η ανάπτυξη έχει γίνει πιο βιώσιμη την περίοδο 2005-2007 μέσω της μετατόπισης από μια επεκτατική δημοσιονομική πολιτική που χρηματοδοτούσε τα χρέη, σε μεταρρυθμίσεις. Η ιδιωτική επένδυση την περίοδο 2005-2007 έχει υποστηριχθεί από τους χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές σε επιχειρήσεις και τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος. Ο νόμος της Νέας Δημοκρατίας για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση θα συμβάλει στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του». Και καταλήγει: «Οι πολιτικές της περιόδου 2005-2007 επέτυχαν τη διατήρηση της αναπτυξιακής δυναμικής και τη μείωση της ανεργίας παρά τη συσταλτική δημοσιονομική πολιτική». Φορέας έκδοσης; Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σας προκαλεί έκπληξη; Ακούστε και τον συγγραφέα: Tomasso Padoa-Schioppa. Είναι ο σύμβουλός σας, κύριε Πρωθυπουργέ. Σύμβουλός σας είπε το 2008 αυτά για την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Αν έχετε απορία για τις διαπιστώσεις αυτές, καλό είναι να απευθυνθείτε στο σύμβουλό σας.
Το καταθέτω για τα Πρακτικά.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Χρήστος Σταϊκούρας καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής).
press-gr.blogspot.com

Ο εκβιασμός του πολέμου. Η Τουρκία απειλεί από θέσεως ισχύος...

Του Μιχάλη Ιγνατίου,mignatiou@aol.com
Προκάλεσε με τον πλέον αισχρό τρόπο ο Εγκεμέν Μπαγίς μιλώντας στη «Σημερινή», αλλά την ίδια στιγμή αποκάλυψε και τις προθέσεις της Άγκυρας εναντίον της Κύπρου, όπως και την ... «καλή διάθεση» της χώρας του για να συνεργαστεί με την Ελλάδα υπό τον όρο της από κοινού διαχείρισης των πόρων του Αιγαίου Πελάγους.

Ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση απείλησε εμμέσως πλην σαφώς την Κυπριακή Δημοκρατία και δεν είναι υπερβολή να υποστηρίξει κανείς ότι ο εκβιασμός του πολέμου ήταν ορατός στα λόγια του, ιδιαίτερα στην περίπτωση που η Άγκυρα αποσύρει το ενδιαφέρον της και τερματίσει τις συνομιλίες με τις Βρυξέλλες.

«Η Τουρκία είναι έτοιμη για τη μεγάλη λύση, η Τουρκία είναι έτοιμη για άμεση λύση, η Τουρκία είναι έτοιμη για μη λύση, η Τουρκία είναι επίσης έτοιμη για μια μεγάλη κρίση. Είμαστε έτοιμοι για όλα», προειδοποίησε ο φανατικός ισλαμιστής πρώην μεταφραστής του Ταγίπ Ερντογάν που νόμισε ξαφνικά πως έγινε… Προφήτης.

Η αλήθεια -πέραν της απειλής για (πολεμική) κρίση- είναι εντελώς διαφορετική και ουδείς στον ελληνικό και τον διεθνή χώρο πρέπει να έχει την παραμικρή αμφιβολία ότι η Άγκυρα ροκανίζει τον χρόνο μέχρις ότου «βαρεθούν οι Ελληνοκύπριοι και παραδοθούν».

Και δυστυχώς στην κυπριακή κοινωνία είναι εμφανής η κούραση από την απουσία λύσης με αποτέλεσμα να ακούγονται κουβέντες για συνθηκολόγηση, ακόμα και για διχοτόμηση. Δυστυχώς πολλοί άνθρωποι ξεχνούν ότι το πραξικόπημα και η εισβολή, το δίδυμο έγκλημα εναντίον της Κύπρου, σχεδιάστηκε με στόχο τη διχοτόμηση, για να εξυπηρετηθούν τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή. Άρα, όσοι ζητούν διχοτόμηση, εξυπηρετούν στην άγνοιά τους τα συμφέροντα των ξένων, και ειδικά αυτών που δημιούργησαν το πρόβλημα. Η διχοτόμηση δεν είναι λύση ακόμα και εάν μέσω αυτής εξυπηρετείται η ανάγκη για «ένα καθαρά ελληνικό κομμάτι» στο νησί.

Οι απειλές του κ. Μπαγίς σε συνδυασμό με άλλες δηλώσεις και κινήσεις της τουρκικής πλευράς, θα έπρεπε να συνετίσουν την Αθήνα και τη Λευκωσία, που δείχνουν να μην έχουν στρατηγική αντιμετώπισης της λαίλαπας που ετοιμάζει η Τουρκία, ενώ την ίδια στιγμή δεν αντιλαμβάνονται και τα αυτονόητα: ότι η τουρκική πλευρά εκμεταλλεύεται ακόμα και την παραμικρή υποχώρηση και την αντιμετωπίζει ως δεδομένη. Οι εκβιασμοί του Τούρκου υπουργού Επικρατείας έπρεπε να καταγγελθούν με τον πλέον ισχυρό τρόπο. Αποτελούσαν και μία καλή ευκαιρία για να παρουσιαστεί διεθνώς το πραγματικό πρόσωπο της Τουρκίας. Η αναιμική φραστική αντίδραση αποτελεί ομολογία ενοχής για τις υπόγειες διαδρομές που επέλεξαν η κυπριακή και η ελληνική διπλωματία.

Οι σημερινές κυβερνήσεις στη Λευκωσία και την Αθήνα, όπως και οι προηγούμενες, δεν απείλησαν ποτέ την Τουρκία. Ούτε είχαν ούτε έχουν αυτή τη δυνατότητα. Η Ελλάδα έτσι και αλλιώς επέλεξε τον «δρόμο της ειρήνης» όπως έδειξε η στάση του τότε πρωθυπουργού στα Ίμια. Ήταν μία στάση συνετή για τους οπαδούς του και προδοτική για τους αντιπάλους του. Δεν έχει σημασία ποιος έχει δίκιο διότι το μόνο που μετρά σε τέτοιες περιπτώσεις είναι το αποτέλεσμα. Και όπως οι πάντες γνωρίζουν, τον Γενάρη του 1996 μπορεί η Ελλάδα να απέφυγε τον πόλεμο αλλά την ίδια στιγμή δεν εξυπηρετήθηκαν τα ελληνικά συμφέροντα… ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να πάρει μία ανάσα και να ξαναδεί το θέμα των «κυπριακής ιδιοκτησίας» διαπραγματεύσεων. Η Άγκυρα τού δείχνει σε κάθε ευκαιρία ποιος είναι το αφεντικό στον κατεχόμενο βορρά, ο κατοχικός ηγέτης παίρνει άδεια ακόμα και για να πάει εκεί που πάνε οι αυτοκράτορες μόνοι τους, άρα δεν μπορεί να πάρει την παραμικρή απόφαση, ενώ οι τουρκικές προτάσεις οδηγούν σε εξευτελιστική λύση. Γιατί ο Δημήτρης Χριστόφιας επιμένει να περπατάει στο μονοπάτι που οδηγεί στο απόλυτο αδιέξοδο; Δεν θα συμφωνήσω με αυτούς που ισχυρίζονται ότι η προεδρική στάση είναι περίεργη. Όπως και νάχουν τα πράγματα, δεν μπορεί να μην αντιλαμβάνεται ότι το σκηνικό προετοιμάζεται για να τον οδηγήσουν σε... θυσία.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ:
Μήπως προσπαθούν κάτι να κρύψουν οι βουλευτές που κατάφεραν με βλακώδη επιχειρήματα να σταματήσουν τη συζήτηση για τα έγγραφα του Αλέξανδρου Ντάουνερ; Πώς να εξηγήσει κανείς την απαράδεκτη συμπεριφορά τους... Όσον αφορά αυτόν τον “δηλωσία” που ανακάλυψε ο αθεόφοβος ότι τα έγγραφα είναι προϊόν κλοπής, γιατί δεν περίμενε να πληροφορηθεί το πόρισμα των Ην. Εθνών. ‘Η μήπως ενημερώθηκε και έσπευσε να μιλήσει για κλοπή, εκβιαζόμενος για τον ρόλο του στον χουντικό βιασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας... Θα επανέλθουμε.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ