Σελίδες

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Χρόνια πολλά......



Ο Κώστας Καραμανλής έχει σήμερα γενέθλια σβήνοντας 55 κεράκια. Αν και μας πίκρανε εμάς τους ΝΔκρατες, το «Ήπειρος, η πατρίδα μας» εύχεται στον πρώην πρωθυπουργό χρόνια πολλά ελπίζοντας δε ότι κατά την διάρκεια των δύο τελευταίων χρόνων ωρίμασε γενικώς,  θα είναι χαρά μας σε μερικά χρόνια να λέμε : «Να ένας σοφός»!!!. Ο διαχειριστής ...Οδυσσεύς

Αναχώρησε από το Ισραήλ για την ΑΟΖ της Κύπρου ο «Ομηρος»


Σεπτεμβρίου 14,2011-Λουκάς


Το ταξίδι του για το σημείο γεώτρησης στο κυπριακό οικόπεδο “Αφροδίτη” ξεκίνησε η πλατφόρμα -γεωτρύπανο με το όνομα “Όμηρος” της Νoble Ηomer Ferrington. Το ταξίδι, μήκους 100 ναυτικών μιλίων (185 χλμ.) άρχισε από το σημείο που πραγματοποίησε γεώτρηση στο οικόπεδο ΝΟΑ του Ισραήλ. Η Νoble Εnergy έδωσε το πράσινο φως και ξεκίνησε η διαδικασία για τη μετακίνηση. Έτσι η μετακίνηση του γεωτρύπανου Νoble Ηomer Ferrington στο “Αφροδίτη” γίνεται -όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα “Φιλελεύθερος”- ουσιαστικά μία εβδομάδα πριν την ημερομηνία που είχε ανακοινωθεί, την 21η Σεπτεμβρίου, και σίγουρα πολύ πριν τις αρχές Οκτωβρίου που αναφέρεται επίσημα ως η περίοδος έναρξης της γεώτρησης.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα που υπογράφει ο δημοσιογράφος Πέτρος Θεοχαρίδης, αναμένεται ότι...

14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1814 : ΠΡΙΝ 197 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΟΔΗΣΣΟ ΙΔΡΥΕΤΑΙ Η ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ



Γράφει ο Νικόλαος Φωτιάδης
Αντγος ε.α.
Επίτιμος Υδκτης Δ ΣΣ
Τ. Πρόεδρος Ενώσεως
Αποστράτων Αξιωματικών

«Άνδρες Γραικοί, όσοι ευρίσκεστε εις Μολδαβίαν και Βλαχίαν! Ιδού μετά τοσούτων αιώνων οδύνας, απλώνει πάλιν ο φοίνιξ της Ελλάδος μεγαλοπρεπώς τας πτέρυγάς του και προσκαλεί υπό την σκιάν αυτού τα γνήσια και ευπειθή τέκνα της! Ιδού η φίλη ημών Πατρίς Ελλάς ανυψώνει μετά θριάμβου τας προπατορικάς της σημαίας!»
(από τη διακήρυξη του Αλέξανδρου Υψηλάντη στο Ιάσιο, την 24η Φεβρουαρίου 1821)

Πολλές προσπάθειες έκαναν οι ραγιάδες κατά τη διάρκεια της Τουρκικής τυραννίας για να αποτινάξουν το βάρβαρο ζυγό.
Προ της ιδρύσεως της «Φιλικής Εταιρείας» ιδρύθηκαν οι απελευθερωτικές οργανώσεις «Εταιρεία των καλών εξαδέλφων» από τον εθνομάρτυρα Ρήγα Βελεστινλή, «Εταιρεία των Φιλομούσων» η οποία με την υποστήριξη του Ι. Καποδίστρια ίδρυσε στην Αθήνα ανώτερο εκπαιδευτήριο και το «Ελληνόγλωσσον Ξενοδοχείον» στο Παρίσι το 1809.
ΙΔΡΥΣΗ ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
Οι ένθερμοι πατριώτες Νικόλαος Σκουφάς, Εμμανουήλ Ξάνθος και Αθανάσιος Τσακάλωφ (κατ άλλους και ο Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος), ίδρυσαν στην Οδησσό της...

Η ευρωπαϊκή κρίση και το σκληρό πόκερ της Γερμανίας


Η πληγωμένη αρκούδα του βορρά βρυχάται αλλά το τραύμα φαίνεται να είναι βαθύ!

Είναι βέβαια σημαντικό να αποκαλύπτεται η αλήθεια και να βγαίνουν στην επιφάνεια τα κακώς κείμενα, αλλά και η αλήθεια χρειάζεται όμως την ανάλογη διαχείριση. Αν πάρουμε την αλήθεια δηλαδή και την διογκώσουμε, με φαντασιώσεις και αυθαίρετες υποθέσεις, τότε δεν θα μας μείνει τελικά παρά μόνο μια ακόμη …φούσκα. Από φούσκες όμως έχουμε πια χορτάσει, αυτό που χρειαζόμαστε τώρα, στην κατάσταση που έχουμε φτάσει, είναι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΕΣ!!!
Εφόσον καταφέραμε να αποκαλύψουμε τα «υπόγεια σχέδια» και στόχους της «ηθικής» Γερμανίας, επιφέροντας ένα γερό κτύπημα, διότι δεν είναι υπερβολή να ισχυριστούμε πως όντως έχουμε συμβάλει δυναμικά στην αποκάλυψη του «βρώμικου» παιχνιδιού της, ας αξιοποιήσουμε τώρα σωστά αυτήν την ανακάλυψη.
Ας μην αρκεστούμε σε άναρθρες κραυγές και αφορισμούς που φανερώνουν χαιρεκακία και παθολογική εκδικητικότητα. Ας ανοίξουμε τον «φάκελο» που έχουμε τώρα στα χέρια μας και ας εξετάσουμε με μεγάλη προσοχή όλο το φάσμα που περιλαμβάνουν τα μυστικά, υπόγεια σχέδια των...

Mεγάλη τουρκική ναυτική δύναμη μεταξύ Ρόδου και Μεγίστης, τώρα




Mεγάλος αριθμός τουρκικών σκαφών επιφανείας (φρεγάτες O.H.Perry, ΜΕΚΟ-200ΤΝ και πυραυλάκατοι Kilic) και υποβρυχίων Τype 209/1400 απέπλευσαν πριν λίγες ώρες από τον ναύσταθμο της Μαρμαρίδας (Ακσάζ) και βρίσκονται αυτή την στιγμή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, όπου πραγματοποιούν ασκήσεις θαλάσσιας απαγόρευσης και ανθυποβρυχιακού πολέμου με χρήση πραγματικών πυρών. Στην περιοχή υπάρχει μια ελληνική κανονιοφόρος.


Η περιοχή που ασκούνται είναι η ίδια περιοχή στην οποία πρόκειται να ξεκινήσουν έρευνες για πετρέλαιο οι τουρκικές πετρελαϊκές εταιρείες στις αρχές του 2012. Αυτή την στιγμή το Καστελόριζο έχει αποκοπεί σε στρατηγικό επίπεδο από την Ελλάδα, καθώς η Άγκυρα έχει βγάλει δυσανάλογα μεγάλος αριθμό σκαφών για απλή τακτική άσκηση.
Οπωσδήποτε η χρονική συγκυρία που επέλεξαν οι Τούρκοι για να βγάλουν τόσο μεγάλες δυνάμεις (υπολογίζονται σε περισσότερα από δέκα τα τουρκικά πολεμικά που ασκούνται αυτή την στιγμή) δεν είναι καθόλου τυχαία. Την ερχόμενη εβδομάδα περνάει στην κυπριακή...

Το στρατηγικό λάθος της Τουρκίας (του Ν. Λυγερού)





Η επανάσταση του Κεμάλ μέσω του περάσματος του χρόνου αποδεικνύεται τελικά ότι είναι το στρατηγικό λάθος της Τουρκίας. Λειτουργώντας επίσημα μέσα στο πλαίσιο της απόρριψης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας,  η Τουρκία θεμελιώθηκε δομικά πάνω στη γενοκτονία, η οποία ήταν για εκείνη  το προαπαιτούμενο για την εξέλιξή της. Το πρόβλημα είναι ότι εξ αρχής εξαρτάται από τη γενοκτονία και η αναγνώριση της τελευταίας είναι μια δομική απόρριψη των θεμελίων της Τουρκίας, δηλαδή της συμβολής του Κεμάλ.
Και κάθε νέα αναγνώριση είναι ένα πλήγμα στη δομή της. Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει λύση για την Τουρκία και βρίσκεται, σε μια στρατηγική αδιέξοδο. Στο σκάκι θα λέγαμε ότι η θέση της είναι εκείνη του Zuzwang. Ένας τρόπος επίλυσης είναι η αλλαγή πλαισίου και η καταδίκη του Κεμάλ, ο οποίος μπορεί να προστεθεί ως ένα λάθος στην εξέλιξη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αυτή η προσπάθεια είναι το νεοοθωμανικό δόγμα στην ουσία του, δίχως βέβαια να υπάρξει μια ανάδειξη του θέματος από την ηγεσία.
Αυτή όμως η προσέγγιση επιστρέφει το λαό σε μια μουσουλμανική τάση, όπου το ισλαμικό κίνημα είναι φυσιολογικό, ακόμα και αν δεν απαντά σε ορθολογικά κριτήρια για την Τουρκία, η οποία σε αυτή τη φάση δεν θα υπάρχει πια. Αυτή η αλλαγή όμως έχει επιπτώσεις σε σχέση με κράτη που ανήκουν στο πλαίσιο του ιουδαίου-χριστιανισμού. Διότι πλέον οι παλαιότερες συμμαχίες δεν έχουν πια νόημα αφού το θρησκευτικό στοιχείο επανέρχεται και μαζί το ιστορικό του πλαίσιο. Η Τουρκία μέσω του νεοοθωμανικού πλαισίου για να πρωτοστατεί και να αποτελεί μια από τις αιχμές των δοράτων πρέπει ν’ ακολουθήσει μια γενικότερη τάση, η οποία υπάρχει εδώ και αιώνες. Αυτή η γενικότερη αντιπαράθεση έχει τις ρίζες της στους Αγίους Τόπους και την ιστορία τους. Έτσι για να διορθώσει το στρατηγικό της λάθος η Τουρκία πρέπει να αλλάξει υψηλή στρατηγική και να ενταχθεί σ’ ένα πεδίο δράσης που πρώτον την απορρίπτει δομικά, δεύτερον τροποποιεί οριστικά τις συμμαχίες της και την μετατρέπει σε διάδοχο μιας διαχρονικής αντιπαράθεσης. Με την πάροδο του χρόνου, η Ευρώπη έχει αντιληφθεί αυτή τη γενική τάση, η οποία παραμένει διαχρονικά σε τοπικό επίπεδο. Επιπλέον,  η συνέχεια των τοπικών αντιπαραθέσεων  κρύβουν αυτήν την ουσιαστική αλλαγή. Έτσι μόνο οι γεωστρατηγιστές αναδεικνύουν νέα σχέδια πάνω σε παλαιά νοητικά σχήματα, ενώ οι πολιτικοί αναζητούν ακόμα λύσεις μέσω ενός ρεαλισμού που δεν είναι πια πραγματικότητα, διότι το στρατηγικό λάθος έχει βάθος.

Επίδειξη ισχύος από το Ισραήλ στους τσαμπουκάδες του Ερντογάν



Σε μια άνευ προηγουμένου επίδειξη ισχύος προχώρησαν οι ισραηλινοί μετά τις απειλές τις Άγκυρας περί εξόδου του Τουρκικού στόλου στην ανατολική Μεσόγειο.
Όπως αναφέρει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΉ, 14 Ισραηλινά μαχητικά f-16, πέταξαν οπλισμένα μέχρι τα όρια του FIR της Αιγύπτου, στην οποία βρισκόταν ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν. Στη συνέχεια τα αεροσκάφη εισήλθαν στο FIR της Κύπρου έχοντας καταθέσει σχέδιο πτήσης και διαθέτοντας άδεια διέλευσης. Στη συνέχεια έκαναν στροφή και έφτασαν στα όρια του FIR Τουρκίας.
 
Και όλα αυτά την ώρα που ο Ερντογάν κλιμάκωνε από την Αίγυπτο τις φραστικές του επιθέσεις κατά του Ισραήλ και έλεγε : “ Ας υψώσουμε μαζί την Παλαιστινιακή σημαία στον ΟΗΕ και ας είναι σύμβολο της ειρήνης στη Μέση Ανατολή. Οι 
Παλαιστίνιοι αδερφοί μας έχουν δικαίωμα να αποκτήσουν το δικό τους κράτος”

Ξεκίνησε ὁ πόλεμος; Καιρός να γενικευθεί...αν θέλουμε να λεγόμαστε και να παραμείνουμε Έλληνες

Μου το έστειλε το «Φιλονόη εκ του Πόντου». Πρωτοπόρο το Ποντιακό στοιχείο στον Ασπρόπυργο ξεσηκώθηκε, θέλοντας να διαφυλάξει την τιμή και την υπόληψη του Έλληνα που καταρρακώνονται καθημερινά από τους λαθραίους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚΙΣΤΑΝ. Τα πουλημένα ΜΜΕ δεν αντιλαμβάνονται τίποτε, ενώ η Ελληνική Αστυνομία (δεν μιλώ για τα σώματα των πραιτωριανών του πασοκικού παρακράτους) ξεδοντιασμένη είναι ανίκανη να επέμβει επειδή έτσι το θέλουν οι ξενόδουλοι προδότες που μας κυβερνούν(;). Καιρός να γενικευθεί ο πόλεμος αν θέλουμε να λεγόμαστε Έλληνες. Μετά την είδηση, ο σχολιασμός από την Φιλονόη (με τα μπλε γράμματα)

Στὸν Ἀσπρόπυργο ξεκίνησαν οἱ συρράξεις μεταξὺ Ποντίων καὶ ΛΑΘΡΟεισαγωμένων. 

Εκτεταμένα φυλετικά επεισόδια στον Ασπρόπυργο

Ξεσηκώθηκαν οι Πόντιοι κατά της ανεξέλεγκτης εγκληματικότητας των Πακιστανών και πήραν τον νόμο στα χέρια τους. ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ ΣΙΩΠΗΣ: Απόλυτη αδιαφορία από ένα ανύπαρκτο κράτος. Δεν λένε λέξη τα διεφθαρμένα ΜΜΕ!
Τις περασμένες εβδομάδες η ευρύτερη περιοχή του Ασπροπύργου είχε μετατραπεί κυριολεκτικά σε γκέτο εγκληματικότητας από τους λαθρομετανάστες. Αμέτρητα τα περιστατικά βίας που κατεγράφησαν. Μπαγκλαντεσιανός παράνομος υπάλληλος ιδιωτικής εταιρείας επιχείρησε να βιάσει νεαρή Ελληνίδα και όταν αυτή αντιστάθηκε, της προξένησε πολλαπλά τραύματα στο πρόσωπο και το σώμα με μπαλτά! Ο δράστης δε συνελήφθη. Προ ημερών άλλη νεαρή γυναίκα υπέστη βιασμό από ομάδα Πακιστανών. Όταν κάτοικοι της περιοχής αντέδρασαν, ένας νεαρός δέχθηκε χτυπήματα με μαχαίρι από...

Έτσι τώρα ερμηνεύονται καλύτερα οι εκστρατείες καλλιέργειας μίσους έναντι της Ελλάδας, της Ελληνικής γλώσσας και της Ορθοδόξου εκκλησίας στην Αλβανία!!!



Σύστημα δημόσιας εκπαίδευσης στην Αλβανία ως συμπλήρωμα του ιταλικού..!!

Πανεπιστήμιο Τιράνων
Σε συμβατό με τους σχεδιασμούς της Ιταλικής διπλωματίας για την Αλβανία και τα Δυτικά Βαλκάνια μετατρέπεται ουσιαστικά το σύστημα δημόσιας υποχρεωτικής παιδείας στην Αλβανία. Εάν κανείς θα σταθεί για λίγο στην είδηση και χωρίς σχολιασμούς (όπως εν χορώ επανέλαβαν τοπικοί σταθμοί στο Αργυρόκαστρο): δύο εννιατάξια σχολεία στην πόλη του Αργυροκάστρου στις τάξεις από 5η – 9η εντάσσουν το μάθημα της Ιταλικής γλώσσας με 5 ώρες εβδομαδιαίως. Τούτοι δε οι μαθητές θα συνεχίζουν μετά σε ένα επίσης δημόσιο λύκειο της πόλης στο οποίο θα λειτουργεί παράλληλο Ιταλικό τμήμα, όπου όχι μόνο γλωσσικές γνώσεις θα λαμβάνονται αλλά και μαθήματα του βασικού κορμού προγράμματος θα διδάσκονται στην Ιταλική από Ιταλούς μάλιστα διδάσκοντες καθηγητές…
Αυτά μάλιστα ανακοινώθηκαν σε επίσημη σύσκεψη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Παιδείας στην οποία φιλοξενήθηκε ο Ιταλός Γενικός Πρόξενος στην Αυλώνα Stefano Strozzi.
Πρόκειται για πράγματα οποία η Ιταλοί δεν είχαν επιχειρήσει ούτε πετύχει και στην επίσημη αποικιοκρατία στην Αλβανία πριν την στρατιωτική της κατοχή του 1939. Το επίσημο Αλβανικό εκπαιδευτικό σύστημα να καλύπτει ανάγκες γλωσσικής και πολιτιστικής επέκτασης της Ιταλίας ως μη ώφειλε βέβαια. Διότι τούτο που ανακοινώθηκε στο Αργυρόκαστρο για τις εκπαιδευτικές περιφέρειες Τιράνων και Σκόδρας ισχύουν εδώ και δύο χρόνια τώρα. Οι Ιταλοί όμως γίνονται πιο προκλητικοί όσο η οικονομική κρίση μαζί και η πολιτική στην Αλβανία αυξάνουν: επεκτείνουν την παρέμβαση τους στις μεθόριες με την Ελλάδα περιοχές Αργυροκάστρου και Κορυτσάς.
Έτσι τώρα ερμηνεύονται καλύτερα οι εκστρατείες καλλιέργειας μίσους έναντι της Ελλάδας, της Ελληνικής γλώσσας της Ορθοδόξου εκκλησίας και γενικότερα η συντήρηση της υποβόσκουσας αλβανικής καχυποψίας έναντι καθετί ελληνικού, ακόμη και χειρονομιών βοήθειας, από συγκροτήματα ΜΜΕ που μέχρι πρότινος ελέγχονταν από Ιταλούς επιχειρηματίες ή που επηρρεάζονται άμεσα απ’ τις διπλωματικές τους αντιπροσωπείες. Οι Ιταλοί ειδικά στον τομέα της γλώσσας, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού προσπαθούν σπιθαμή προς σπιθαμή να εκτοπίσουν την Ελλάδα και να σπάσουν έστω την προσχηματική ισόρροπία που διακηρύσσουν κατά καιρούς αλβανοί πολιτικοί για το ρόλο Ρώμης και Αθήνας στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας.

Προειδοποίηση από την UNESCO για Αργυρόκαστρο και Βεράτιο. Δημαρχείο Αργυροκάστρου και αλβανικό Υπουργείο Πολιτισμού ακολουθούν νοοτροπία στρουθοκαμηλισμού!!



Η Επιτροπή της UNESCO για τα Μνημεία και την Παγκόσμια Κληρονομιά σε πρόσφατη έκθεση που εγκρίθηκε τον περασμένο μήνα και πριν καλά – καλά συμπληρωθεί 5-ετία από τότε που το Αργυρόκαστρο συμπεριελήφθηκε στη Λίστα των Πολιτιστικών Μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς υπό την Προστασία του Οργανισμού αυτού του ΟΗΕ, πήρε ήδη την πρώτη σκληρή «κίτρινη κάρτα» ! Μαζί βέβαια και το Βεράτιο το οποίο μόλις πριν δύο χρόνια κατεγράφη στη λίστα αυτή. Πρόκειται για δύο σπουδαία αστικά κέντρα της Βυζαντινής πολεοδομικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς στην Αλβανία τα οποία όμως λόγω της αναλγησίας κρατικών και τοπικών φορέων εξουσίας κινδυνεύουν να τους αποβεί σε μπούμεραγκ η αναγνώριση που είχαν και η κατάταξη στην προαναφερθείσα Λίστα…

Η Έκθεση της αρμόδιας Επιτροπής είναι σε ύφος αυστηρό και συνδυάζει την αυτοψία των προβλημάτων που τα δύο αυτά κέντρα αντιμετωπίζουν, αλλά ταυτόχρονα προτείνει και τα μέτρα τα οποία δύναται να λάβει η Αλβανική πολιτεία εφόσον θέλει να παραμείνουν στην λίστα των υπό την ΟΥΝΕΣΚΟ προστατευόμενων μνημείων. Δεν είναι βέβαια πολλές οι περιπτώσεις που ο οργανισμός αυτός προχωράει σε τέτοιες αυστηρές προειδοποιήσεις. Προκαλεί όμως εντύπωση ότι ενώ θα έπρεπε τόσο στο αρμόδιο Δημαρχείο Αργυροκάστρου, αλλά πολύ περισσότερο στο Υπουργείο Πολιτισμού της Αλβανίας να σημάνει συναγερμός και να ξεκινήσει η δουλειά, μάλλον προσπαθουν με τη γνωστή νοοτροπία στρουθοκαμηλισμού να αποσιωπήσουν ή και να μειώσουν τη σημασία της Έκθεσης. Ο χρόνος όμως που η Επιτροπή της ΟΥΝΕΣΚΟ για την Πολιτιστική Κληρονομιά αφήνει έχει ασφικτικά χρονικά περιθώρια: θα πρέπει η Αλβανική πολιτεία έως τον προσεχή Φλεβάρη να παρουσιάσει την έκθεση μέτρων στα οποία πρόκειται να προβεί προκειμένου να αντιστρέψει την κατάσταση. Η επόμενη αξιολόγηση τόσο για το Αργυρόκαστρο όσο και για το Βεράτιο θα είναι το 2013 και ως τότε εάν όχι θα πρέπει να έχουν διορθωθεί τα όσα αρνητικά η ΟΥΝΕΣΚΟ επισημαίνει, θα πρέπει να έχει καταρτιστεί ο κατάλογος μέτρων και να έχει ξεκινήσει η παρέμβαση.

Έτσι καλείται τώρα τόσο η τοπική αυτοδιοίκηση στο Αργυρόκαστρο και Βεράτιο αλλά και η κυβέρνηση να τοποθετηθούν απέναντι στην πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί και να μην επωφελούνται μόνο των θετικών συνεπειών απ’ τη συμμετοχή στη Λίστα της Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Απ’ το καθεστώς αυτό οι δύο πόλεις έχουν σπουδαία προβολή και προσανατολίζεται να τις επισκεφθεί μεγάλος αριθμός τουριστών που ενημερώνονται από επίσημα φόρα και ιστοσελίδες πιστευτές για το τι προσφέρουν αυτές οι πόλεις στους επισκέπτες τους.

Η ΟΥΝΕΣΚΟ παρόλο που για το Βεράτιο λιγότερο και για το Αργυρόκαστρο πολύ πιο έντονα, στην πρόσφατη Έκθεση, είναι επικριτική και ως προς αυτό. Και οι δύο πόλεις είναι μακριά απ’ τους στόχους που από κοινού είχαν τεθεί ακριβώς και για την τουριστική αξιοποίηση. Δεν υπάρχει μέριμνα προβολής, δημιουργίας υποδομών φιλοξενίας και εξυπηρέτησης ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των επισκεπτών. Ωστόσο η Έκθεση είναι μαύρη ειδικά σε ότι αφορά στη μέριμνα για τη διαφύλαξη και αναστήλωση του πολιτιστικού και μνημειακού πλούτου. Και ενώ για την αναστήλωση μπορεί να απαιτούνται κεφάλαια και επενδύσεις για την διαφύλαξη απ’ τις παράνομες, αυθαίρετες και εντελώς ανάρμοστες κατασκευές είναι εντελώς στο χέρι της τοπικής αυτοδιοίκισης.

Σοκ στην Τουρκία! Η ΜΙΤ διαπραγματεύεται με το PKK! Ηχητικά ντοκουμέντα



ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ
 Σκάνδαλο «μεγατόνων» μπορεί να ξεσπάσει στην Τουρκία από τα ηχητικά ντοκουμέντα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και αποκαλύπτουν πως η ηγεσία των Μυστικών Υπηρεσιών της Τουρκίας (ΜΙΤ) διαπραγματεύονταν, ξεκάθαρα με το PKK για την «παύση πυρός», αλλά και για την «επίλυση του κουρδικού ζητήματος». Το σκάνδαλο γίνεται ακόμη μεγαλύτερο, καθώς η πάγια θέση όλων των τουρκικών κυβερνήσεων είναι η μη διαπραγμάτευση με οποιαδήποτε «τρομοκρατική οργάνωση» όπως αποκαλούν το PKK.

 Στα ηχητικά ντοκουμέντα αποκαλύπτεται πως η επικεφαλής της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν . η βοηθός του Αφέτ Γκιουνές και 3 μέλη του PKK και άλλων Κουρδικών οργανώσεων,  με την παρουσία ενός Αγγλόφωνου διαπραγματευτή, να συνομιλούν και να διαπραγματεύονται για το μέλλον του Κουρδικού και την διακοπή "τρομοκρατικών" χτυπημάτων, με αντάλλαγμα την επιείκεια των τουρκικών αρχών.
   Δεν έχει αποκαλυφθεί η τοποθεσία της συνάντησης.
  Αν η αυθεντικότητα των συνομιλιών επιβεβαιωθεί , ο Φιντάν θα βρεθεί σε δύσκολη θέση καθώς στη συνομιλία του με Κούρδους αποκαλεί τον ηγέτη του PKK ως « κύριο Οτζαλάν», την ώρα που τούρκοι δημοσιογράφοι στο παρελθόν έχουν καταδικαστεί, επειδή έχουν αποκαλέσει με τον ίδιο τρόπο τον Κούρδο ηγέτη.
  Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα ήδη κατέθεσε αίτηση στο Κοινοβούλιο για να επιβεβαιώσει η κυβέρνηση «την αυθεντικότητα των συνομιλιών και αν τα μέλη ΜΙΤ διαπραγματεύονταν ως εκπρόσωποι της κυβέρνησης ή με την ιδιότητα των μυστικών υπηρεσιών, χωρίς να ενημερώσουν τον τουρκικό λαό».
  Στις συνομιλίες πάντως ακούγεται ο διοικητής της ΜΙΤ να  ομολογεί πως έχει επισκεφθεί τον Οτζαλάν στο νησί Ίμραλι.
   Σχεδόν όλα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης δημοσιεύουν τις συνομιλίες και μένει να φανεί ποια θα είναι η αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης και της ΜΙΤ.
   Πριν από λίγες εβδομάδες είχε διαρρεύσει ομιλία του πρώην αρχηγού των τουρκικών ενόπλων Δυνάμεων Ισίκ Κοσάνερ, που ομολογούσε πολλές αδυναμίες του τουρκικού στρατού.
   Στο θέμα των διαρροών των συνομιλιών οι γείτονες μας παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις.
      

Σκάνδαλο κατασκοπείας υπέρ της Βρετανίας στην ΕΥΠ;

Διόρθωση της 11:44 πμ. Τελικά είναι στημένη η υπόθεση από το βρώμικο κράτος-παρακράτος (το ίδιο είναι) του πασοκισταν. Λεπτομέρειες στο Δεξί X-trem.


Σκάνδαλο κατασκοπείας υπέρ της Βρετανίας από κορυφαίο στέλεχος της ΕΥΠ έχει ξεσπάσει στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών καθώς η Εισαγγελία Αθηνών άσκησε ποινική δίωξη για διακεκριμένη κατασκοπεία σε βάρος υψηλόβαθμου στελέχους της Γ' Διεύθυνσης Αντικατασκοπίας, η οποία είναι αρμόδια για τις επιχειρήσεις επιτήρησης και παρακολούθησης "στόχων" εντός του ελληνικιού εδάφους (στελέχη ξένων μυστικών υπηρεσιών που δραστηριοποιούνται εντός της Ελλάδας κλπ).
Με απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή τέθηκε σε διαθεσιμότητα το στέλεχος, ο οποίος παντως δηλώνει "Αθώος". Οπωσδήποτε επειδή στην συγκεκριμένη υπηρεσία υπάρχει μια έντονη, ας την χαρακτηρίσουμε "αντιπαλότητα" μεταξύ διαφόρων ομάδων και τομέων, δεν υιοθετούμε τα όσα αναφέρονται στην δίωξη αφού πρόσφατα αθωώθηκε άλλο στέλεχος της ΕΥΠ που είχε πέρσι κατηγορηθεί για υπεξαίρεση απόρρητων εγγράφων που είχαν βρεθεί στο γραφείο του.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του στελέχους της ΕΥΠ βρέθηκαν e-mail με απόρρητα έγγραφα που είχε στείλει στις βρετανικές υπηρεσίες MI5 (αντικατασκοπεία και αντιτρομοκρατία) και την ΜI6 (κατασκοπεία στο εξωτερικό της Βρετανίας).
Πηγές της Εισαγγελίας αναφέρονται σε παροχή πληροφοριών που συλλέγοντο από τις ελληνικές υπηρεσίες προς τις βρετανικές και παροχή αναλύσεων για διάφορους "στόχους" που ήταν στελέχη ξένων πρεσβειών μεταξύ των οποίων και της ρωσικής πρεσβείας. Είναι γνωστή η αντιπαλότητα της βρετανικής MI6 με την ρωσική FSB, αλλά και την GRU. Αντιπαλότητα που εν Ελλάδι είχε φτάσει σε υψηλά επίπεδα ειδικά την περίοδο 2006-2009.
Το στέλεχος της ΕΥΠ που κατηγορείται, είχε αναλάβει την θέση του προϊσταμένου την περίοδο 2005-2006 και ήταν σε ομάδα που ειδικευόταν στις ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις.
Προ μερικών μηνών έγινε αντιληπτό ότι οι βρετανικές υπηρεσίες είχαν άριστη πληροφόρηση για "στόχους" εντός του ελληνικού εδάφους και μάλιστα συνέπιπτε αυτή η πληφορόρηση με τις ίδιες αναφορές που είχε και η ΕΥΠ και τότε ξεκίνησε η σχετική έρευνα που κατέληξε στον "εγκλωβισμό" του email του συγκεκριμένου αξιωματούχου, ο οποίος μάλιστα στο παρελθόν είχε εκπαιδευτεί και στην Βρετανία. Ο ίδιος απορρίπτει τις κατηγορίες και μιλάει για "Συνηθισμένη αλληλογραφία με συμμαχικές υπηρεσίες".

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr



Η ΠΑΛΑΙ ΠΟΤΕ ΑΙΓΛΗ ΤΗΣ ΔΕΘ ΚΑΙ ΑΣΥΜΜΕΤΡΗ ΑΠΕΙΛΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ





Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου

Μια φορά και έναν καιρό, ο Νικόλαος Γερμανός, ένας σπουδαίος επιστήμονας και πολιτικός (εξελέγη βουλευτής το 1915) με υψηλή μόρφωση και πατριωτικά ιδανικά, οραματίσθηκε την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Έτσι, σε μια Θεσσαλονίκη που προσπαθούσε να συνέλθει από την καταστροφική πυρκαγιά του 1917 και να απορροφήσει τα αμέτρητα πλήθη των προσφύγων που αναζητούσαν  μια καλύτερη μοίρα στη φτωχομάνα, εγκαινιάσθηκε στις 3 Οκτωβρίου 1926 η 1η ΔΕΘ.
Η ΔΕΘ είναι ο εκθεσιακός πυλώνας της χώρας που στηρίζει και προβάλλει την Ελληνική παραγωγή και την επιχειρηματικότητα. Η ΔΕΘ ανδρώθηκε μαζί με την άνδρωση της πόλεως της Θεσσαλονίκης. Αποτελούσε και αποτελεί το καύχημα της πόλεως και ήταν πάντα μια γιορτή όχι μόνο για τους Θεσσαλονικείς και τους Έλληνες, αλλά και για πολλούς Ευρωπαίους εκθέτες προϊόντων και επισκέπτες. Η πόλη κατά την διάρκεια της εκθέσεως γιόρταζε και τα καταστήματά της παρέμεναν ανοικτά ακόμη και τη νύχτα. Το 1960, όταν η ΔΕΘ γιόρταζε τα 25 χρόνια λειτουργίας της, καθιέρωσε την Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου και με περηφάνια οι «εκθεσιακοί», διοίκηση και εργαζόμενοι, τόνιζαν ότι η πρώτη στη χώρα τηλεόραση (κλειστό κύκλωμα) λειτούργησε εκεί, στο περίπτερο της ΔΕΗ. Το 1962 εγκαινιάστηκε το Φεστιβάλ Τραγουδιού. Όλος ο Ελληνικός λαός ήταν προσηλωμένος στα ραδιόφωνά του και ακολούθως μετά το 1968 στις τηλεοράσεις, για να απολαύσει τις εξαίρετες δημιουργίες και εκτελέσεις τραγουδιών από κορυφαίους συνθέτες και τραγουδιστές. Η ΔΕΘ πλέον είχε γίνει ένα τεράστιο Ελληνικό πολιτιστικό γεγονός.
Μετά την μεταπολίτευση η ΔΕΘ αρχίζει και πολιτικοποιείται, με αποτέλεσμα ειδικά τα  τελευταία χρόνια να υπάρξει μια ραγδαία φθίνουσα πορεία της. Όμως, η φετινή έχασε τελείως τη λαμπρότητα του παρελθόντος και...