Σελίδες

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Προβληματισμός στην Σουηδία από τους ισλαμιστές καμικάζι





Των John F. Burns και Ravi Somaiya
The New York Times


Λίγες ημέρες μετά τον πρόσφατο θάνατο βομβιστή αυτοκτονίας και τον ελαφρύ τραυματισμό δύο περαστικών στο εμπορικό κέντρο της Στοκχόλμης, οι διωκτικές αρχές σκιαγράφησαν την προσωπικότητα του δράστη, που κατά τα πρότυπα και άλλων ισλαμιστών τρομοκρατών εκινείτο απαρατήρητος μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής, προετοιμαζόμενος να γίνει μάρτυρας.

Η ταυτότητα του βομβιστή έγινε γνωστή λίγο μετά την τρομοκρατική απόπειρα. Επρόκειτο για τον 28χρονο Σουηδό υπήκοο, γεννημένο στο Ιράκ, Ταϊμούρ Αμπντουλουάχαμπ αλ Αμπντάλι, που ζούσε με τη γυναίκα και τα παιδιά του σε σπίτι στο Λούτον έξω από το Λονδίνο μέχρι και πριν από τρεις εβδομάδες. Η πόλη έγινε διαβόητη ως το σημείο εκκίνησης των τεσσάρων βομβιστών-καμικάζι που επιτέθηκαν κατά του συστήματος δημόσιων μεταφορών του Λονδίνου στις 7 Ιουλίου 2005, προκαλώντας τον θάνατο 56 ανθρώπων.

Έρευνες
Η βρετανική αστυνομία πραγματοποίησε έρευνα στο σπίτι του Λούτον, αλλά και σε διαμέρισμα στα βορειοδυτικά προάστια της Στοκχόλμης. Ο σουηδικός Τύπος, στο μεταξύ, ανέφερε ότι ο Αμπντάλι επισκέφθηκε πρόσφατα την Ιορδανία. Ηχογραφημένο μήνυμα, το οποίο εστάλη μέσω email σε ειδησεογραφικό δίκτυο της Σουηδίας λίγα λεπτά πριν από την επίθεση περιέχει συγγνώμη του Αμπντάλι προς την οικογένειά του για τα ψέματα που τους είπε σχετικά με παλαιότερα ταξίδια του στη Μέση Ανατολή, που -όπως λέει- δεν ήταν για δουλειές, αλλά για «τζιχάντ» (ιερό πόλεμο).

Σουηδοί και Βρετανοί αστυνομικοί δεν θέλησαν να συνδέσουν τον Αμπντάλι με την Αλ Κάιντα ή κάποια άλλη τρομοκρατική οργάνωση. Σε συνέντευξη Τύπου στη Στοκχόλμη, όμως, ο Σουηδός ειδικός εισαγγελέας για θέματα τρομοκρατίας Τόμας Λίνστραντ είπε ότι «από πείρας γνωρίζουμε ότι στις υποθέσεις αυτές πάντα εμπλέκονται και άλλα πρόσωπα».

Παρ’ ολίγον τραγωδία
Οι δύο εκρήξεις σημειώθηκαν σε κάθετες οδούς του κεντρικού εμπορικού πεζόδρομου Ντροτνιγκάταν της σουηδικής πρωτεύουσας, κάνοντας τις αρχές να μιλούν για παρ' ολίγον τραγωδία. Ο Αμπντάλι πυροδότησε αρχικά ιδιοκατασκευή αποτελούμενη από φιάλες υγραερίου σε λευκό Audi 80 Vantage, που είχε αγοράσει έναντι 1.000 ευρώ από μάντρα αυτοκινήτων τον Νοέμβριο στην πόλη Βάντστενα. Η έκρηξη αυτή προκάλεσε μεγάλη φλόγα, αλλά ελάχιστες ζημιές. Αμέσως μετά, ο Αμπντάλι περπάτησε 200 μέτρα κατά μήκος της Ντροτνιγκάταν, προτού στρίψει σε άλλη κάθετο, όπου πυροδότησε τουλάχιστον μία από τις 12 αυτοσχέδιες βόμβες που είχε δεμένες στη μέση του.

Η σουηδική αστυνομία ανέφερε ότι ο βομβιστής ίσως να κατευθυνόταν στο γειτονικό πολυκατάστημα Ahlens, ένα από τα πλέον πολυσύχναστα της Στοκχόλμης ή ακόμη και στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πρωτεύουσας, όταν ανατίναξε εκ παραδρομής τα εκρηκτικά του.

Αυτόπτης μάρτυρας του περιστατικού ανέφερε ότι είδε τον ύποπτο να πετάει στο έδαφος μαύρο κουτί, το οποίο σήκωσε αμέσως για να στρίψει στη γωνία. Η δεύτερη έκρηξη ακούστηκε αμέσως μετά. Μεταξύ των θεωριών, η επικρατέστερη ήθελε τον Αμπντάλι να σκοντάφτει στον χιονισμένο δρόμο και να πυροδοτεί κατά λάθος τον μηχανισμό. Η θεωρία της εσφαλμένης πυροδότησης μοιάζει να κερδίζει έδαφος και στην αστυνομία. «Δεν είναι απίθανο ο βομβιστής να έκανε λάθος. Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι τη στιγμή εκείνη κατευθυνόταν σε πολυσύχναστο σημείο. Μιλάμε για το κέντρο της Στοκχόλμης σε περίοδο χριστουγεννιάτικων αγορών, οι πιθανότητες είναι μεγάλες να συνέβη κάτι τέτοιο», είπε ο εισαγγελέας κ. Λίντστραντ.

Κάμερες ασφαλείας
Όπως έγινε και με τρομοκρατικές επιθέσεις σε άλλες χώρες, εικόνες από κάμερες ασφαλείας αναμένεται να ρίξουν φως στην υπόθεση και να βοηθήσουν το έργο των αρχών. Εικόνες κάμερας ασφάλειας απέναντι από το σημείο όπου υπέκυψε ο δράστης τον δείχνουν πεσμένο ανάσκελα στο έδαφος με μεγάλη κηλίδα αίματος γύρω από τον θώρακά του. Την ίδια στιγμή, περαστικοί εμφανίζονται να γονατίζουν δίπλα του, ενώ άλλοι φωνάζουν: «Βόμβα! Βόμβα!».

Παρότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες μπήκαν στο στόχαστρο της ισλαμικής τρομοκρατίας μετά την 11η Σεπτεμβρίου, η Σουηδία θεωρείτο απαλλαγμένη από τέτοια φαινόμενα. Αξιωματούχοι μυστικών υπηρεσιών ανέφεραν, όμως, ότι η Σουηδία θεωρείτο πιθανός στόχος, λόγω των πρόσφατων επισκέψεων που πραγματοποίησαν άτομα ύποπτα για συμμετοχή σε ισλαμικές τρομοκρατικές οργανώσεις, ενώ Αμερικανός πράκτορας έκανε λόγο για την ύπαρξη πυρήνα της Αλ Κάιντα στη χώρα.

Η οικονομία της πλάκας και τα "τζάκια" των Αθηνών


Posted: 11 Jan 2011 12:47 PM PST
Τους βλέπεις τους φουκαράδες να παρουσιάζονται σαν αριστοκράτες και δεν πιστεύεις σ' αυτό που βλέπεις. Νομίζεις ότι είναι απόγονοι κραταιών φεουδαρχών, που οι ρίζες τους χάνονται μέσα στους αιώνες κι αυτοί είναι παιδιά ανθρώπων που μέχρι πριν λίγες δεκαετίες μοίραζαν την ελιά στα τέσσερα για να "διασκεδάσουν" την πείνα τους. Οι περισσότεροι σημερινοί "κραταιοί" Έλληνες μεγαλοαστοί, είναι άνθρωποι που έφαγαν για πρώτη φορά κρέας μόλις διορίστηκαν στο "δημόσιο". Το ίδιο κάνουν και τα παιδιά τους σήμερα. Πρώτα εξασφαλίζουν το "κρέας" με έναν καλό διορισμό στο δημόσιο και μετά αναζητούν και τη "δόξα". 
Αφού πρώτα "γεμίσουν" τις άδειες κοιλιές τους, στη συνέχεια αναλαμβάνουν να μας "σώσουν". Η ειρωνεία είναι ότι προσπαθούν να μας πείσουν για την αξιοσύνη τους, προβάλλοντας ως απόδειξη των ικανοτήτων τους την "επιτυχημένη" καριέρα τους στο δημόσιο. Το γεγονός ότι μέσα σ’ αυτό τους έβαλε αυθαίρετα ο εξίσου "πετυχημένος" πατέρας τους το "ξεχνούν". Αυτοί όλοι είναι ο απόλυτος ορισμός του φτωχού, που είναι κομπλεξικός φουκαράς. Εξευτελίζονται για να φάνε ένα κομμάτι ψωμί και μετά θέλουν να παρακάμψουν τους άξιους, που ποτέ δεν παρακάλεσαν κι ούτε "έγλειψαν" για να επιβιώσουν. Αυτοί οι πραγματικά ξεφτίλες δεν μπαίνουν στην "τρύπα" τους ν' απολαύσουν τα κλοπιμαία τους, όπως κάνουν όλα τα τρωκτικά που ζουν παρασιτικά. Μόλις χορτάσουν, βγαίνουν στα "ξέφωτα" και μας ζητούν να τους εμπιστευτούμε για να μας "σώσουν". 

Δεν είναι ταπεινωτικό να είσαι φτωχός, ούτε ένδειξη κατωτερότητος. Κολοσσοί της γνώσης και πραγματικές ευφυΐες επέλεξαν να ζήσουν φτωχά, γιατί δεν θεώρησαν άξιο λόγου να θυσιάσουν έστω και μία ώρα από τη ζωή τους για να συγκεντρώσουν πλούτο. Ο ίδιος ο Χριστός εμφανίστηκε κι έζησε ως φτωχός κι απέδειξε με μεγάλη ευκολία ότι ήταν Θεός. Ο Μέγιστος των κεφαλαιοκρατών χάρισε το Κεφάλαιό Του και δεν επεδίωξε να το εκμεταλλευτεί, εισπράττοντας τον πλούτο που αυτό το κεφάλαιο μπορούσε να παράγει. Το ταπεινωτικό —και ένδειξη κατωτερότητος— είναι να είσαι κομπλεξικός και ψωροφαντασμένος δούλος. Να αισθάνεσαι και να ζεις σαν τρωκτικό και, μόλις χορτάσεις, να νομίζεις ότι είσαι λέοντας. Οι λέοντες δεν ζουν με χαριστικούς μισθούς, παρακάλια και "βύσματα". Οι λέοντες αποφασίζουν μόνοι τους πώς θα ζήσουν και πολλοί απ' αυτούς επέλεξαν να ζήσουν φτωχά, γιατί απλούστατα ακολούθησαν με τη γενναιότητα που τους διακρίνει κάποιες άλλες επιλογές.
Οι ισχυροί των Αθηνών όλα αυτά τα αγνοούν, γιατί είναι κομπλεξικοί και φουκαράδες. Είναι δουλοπάροικοι και την νοοτροπία των πατέρων τους διαιωνίζουν. Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται ο αναγνώστης, με την έννοια "δουλοπάροικος" δεν εννοούμε τον δυστυχή φτωχό, που έχυνε το αίμα του για να συντηρήσει τον εαυτό του και την οικογένειά του και που σήμερα δεν υφίσταται ως ιδιότητα μέσα στην ελληνική κοινωνία. Με την έννοια αυτή προσδιορίζουμε αυτούς που έχουν κάνει φιλοσοφία ζωής τη συμπεριφορά των αγράμματων δουλοπάροικων, ασχέτως αν έχουν μορφωθεί στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Μιλάμε γι' αυτούς που χρησιμοποιούν ως άλλοθι τη φτώχεια, για να δικαιολογήσουν τη δουλικότητά τους. Μιλάμε γι' αυτούς που, προκειμένου να γεμίσουν την κοιλιά τους και να ικανοποιήσουν τα πάθη τους, φιλάνε τα χέρια των βασανιστών τους.
Ο δουλοπάροικος στον οποίο αναφερόμαστε είναι αυτός που μισεί τους απελευθερωτές και λατρεύει τους "καλούς" κυρίους που συντηρούν τις ψευδαισθήσεις του και του εξασφαλίζουν την εύκολη επιβίωση. Είναι αυτός που παρέδιδε τη γυναίκα του στον φεουδάρχη χωρίς αντίσταση, μόνο και μόνο για να μη στερηθεί την εύνοιά του. Πνευματικά παιδιά αυτών των ανθρώπων είναι οι σημερινοί μεγαλοαστοί εξουσιαστές μας και γι' αυτόν τον λόγο εκβιάζονται εύκολα από αυτούς που "πίνουν" το αίμα των λαών. Εκβιάζονται εύκολα, γιατί φοβούνται το "ξεβόλεμα", όπως το φοβούνταν κάποτε και οι "πατέρες" τους, που ήταν οι σπιούνοι των φεουδαρχών.
Όποιος από τους επαγγελματίες "σωτήρες" μας νομίζει ότι θίγεται κι αδικείται από τον γράφοντα, ας διαμαρτυρηθεί, δηλώνοντας όμως πρώτα πώς εξασφάλιζε τα προς του ζην πριν ξεκινήσει τη "μεσσιανική" αποστολή του. "Μεσσίες", που θέλουν να γίνουν πλούσιοι εις βάρος αυτών που "σώζουν", είναι μόνον οι φουκαράδες δουλοπάροικοι στους οποίους αναφερθή­καμε. Τα παιδιά αυτών των δουλοπάροικων ζηλεύουν τους πλούσιους κι αναλαμβάνουν εργολαβικά να τους πολεμήσουν, για να γίνουν και οι ίδιοι πλούσιοι. Αρκεί να γίνουν πλούσιοι και δεν τους ενδιαφέρει πόσοι, ποιοι, πώς και πόσο θα πληρώσουν. Γι' αυτόν τον λόγο λέμε ότι είναι κομπλεξικοί. Ο κομπλεξικός νομίζει ότι μόνον οι πλούσιοι έχουν αξία και μάχεται με κάθε τρόπο —και χρησιμοποιώντας κάθε μέσο— να νικήσει τη φτώχεια του. Αυτός "ξεχνάει" ποιος ήταν και διαγράφει από τη μνήμη του ό,τι τον ενοχλεί κι έχει σχέση με την προηγούμενη κατάσταση φτώχειας που βίωνε. Αυτή η εσκεμμένη κι επιλεκτική διαγραφή είναι η απόδειξη ότι σίγουρα αισθανόταν κάποτε κατώτερος. Όμως, ακόμα και με βασιλείς να συναναστρέφεσαι, αυτό το κόμπλεξ είναι κάτι το οποίο πάντα θα σε "πληγώνει".
Αυτής της καταγωγής και νοοτροπίας είναι οι σημερινοί Έλληνες "αριστοκράτες" της εξουσίας, που αγωνιούν για την επιβίωση της Καρέτα-Καρέτα και δεν αντιλαμβάνονται τις "ταπεινές" αγωνίες των ανέργων και των συνταξιούχων. Αυτοί δεν αγωνιούν για το μεροκάματο, όπως αγωνιούν τα παιδιά όλων των υπόλοιπων Ελλήνων. Ας είναι καλά το "μαγαζί" του μπαμπά, που λέγεται "ελληνικό κράτος Α.Ε.". ..."Σήμερα θα διοριστούμε σε μια κρατική τράπεζα να παριστάνουμε τους τεχνοκράτες και να κάνουμε γνωριμίες και αύριο έχει ο Θεός. Γιατί όχι και πρωθυπουργοί; Τα άλλα τα παιδιά είναι καλύτερα από το δικό μας το παιδί;". Έτσι σκέφτονται όλοι οι Έλληνες μεγαλοαστοί-"συνιδιοκτήτες" του ελληνικού κράτους. Υπάρχει έστω και ένα παιδί Έλληνα μεγαλοαστού, που να μην έχει προσκολληθεί σαν βδέλλα στο κρατικό "βυζί", όπως το ρεμάλι ο πατέρας του; Υπάρχει έστω και ένα παιδί Έλληνα μεγαλοαστού, που να επιβιώνει, είτε ως εργάτης είτε ως πραγματικός κεφαλαιο­κράτης; Πόσο θράσος πρέπει να έχει ένα τέτοιο άτομο, όταν ζητάει από τους υπόλοιπους Έλληνες να του παραδώσουν την εξουσία, γιατί είναι "άξιος" κι έχει τις λύσεις; Ποιες λύσεις; Οι μόνες λύσεις που έχει αφορούν τα παιδιά του, που, όταν έρθει η ώρα, θα τα διορίσει στην ίδια "επιχείρηση" που κληρονόμησε κι αυτός από τον πατέρα του;
Βλέπουμε λοιπόν ότι αυτοί που επιβιώνουν, διαιωνίζοντας άσχημες καταστάσεις, είναι οι ίδιοι που θέλουν να μας "σώσουν" απ' αυτές. Νεόκοπες Αντουανέττες, που προτείνουν στον λαό που δεν έχει να φάει "ψωμί" να δοκιμάσει το "παντεσπάνι". Έτρωγαν "παντεσπάνι" και στο χωριό τους τα νεόπλουτα "ψώνια". Τα περίφημα "τζάκια" της Αθήνας είναι οίκοι βάρβαρων και πρώην θεόφτωχων ανθρώπων, που μεγάλωσαν σε παράγκες και σήμερα, επειδή χόρτασαν "ψωμί", όταν δεν νομίζουν ότι είναι θεοί, περιορίζονται στο να νομίζουν ότι είναι αριστοκράτες και μέλη του διεθνούς jet-set. Αυτός όμως που μεγαλώνει σε "παράγκα", ακόμα και σε παλάτι να κατοικήσει, τους τρόπους της "παράγκας" θα μεταφέρει στα παιδιά του. Το αξιοπερίεργο στην Ελλάδα είναι ότι "παράγκες" είναι ακόμα και οι οίκοι των περισσοτέρων σύγχρονων ισχυρών Αθηναίων του κεφαλαίου. Αν και κεφαλαιοκράτες, ούτε αυτοί μπόρεσαν να νικήσουν την παιδεία των δουλοπάροικων που πήραν από τους πατέρες τους. Αυτός είναι κι ο λόγος που, παρ' όλο που όλοι αυτοί είναι κεφαλαιοκράτες, μοιάζουν στη νοοτροπία με τους μεγαλοαστούς.
Βλέπεις ισχυρό κεφαλαιοκράτη της Αθήνας, που κατοικεί σε σπίτι αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δραχμών κι αυτός απασχολεί στο εργοστάσιό του ανασφάλιστους εργάτες. Έχει πλούτο να θρέψει και τα δισέγγονά του κι ακόμα "κλέβει" τους εργάτες. Αυτοί είναι οι τρόποι της "παράγκας". Ο μίζερος δουλοπάροικος, όσο κι αν πετύχει στη ζωή του, πάντα τη μιζέρια του θα τη "βγάζει" πάνω στον εργάτη. Κανένας κεφαλαιοκράτης —απόγονος κεφαλαιοκρατών— που σέβεται τον εαυτό του, δεν αδικεί τους εργάτες. Ο αυθεντικός κεφαλαιοκράτης τους εργάτες τους σέβεται, γιατί τους αντιλαμβάνεται ως συνεργάτες και όχι σαν δούλους. Ο κεφαλαιοκράτης που παραμένει στην αγορά, έχοντας ως κέρδος μόνον τα "κλοπιμαία" από τον εργάτη, πρέπει να πάει να "πνιγεί". Οι κεφαλαιο­κράτες-βιομήχανοι, που αδικούν τους εργάτες, θα "πρέπει" ν' "αποκεφαλίζονται" στις πλατείες, όχι από τους εργάτες, αλλά από τους συναδέλφους τους. Δεν έχουν κανέναν λόγο οι σοβαροί κεφαλαιοκράτες ν' ανέχονται καραγκιόζηδες, που "μένουν" στην αγορά με αθέμιτα μέσα κι εξευτελίζουν την ιδιότητά τους.
Είναι αθέμιτο μέσο ο αυθαίρετος περιορισμός του μισθού του εργάτη. Πριν φτάσει κάποιος σ' αυτόν τον περιορισμό, θα πρέπει να λύσει τα προβλήματα του κεφαλαίου και όχι —στο όνομα υποτίθεται του ανταγωνισμού— να τα "φορτώσει" στον εργάτη. Είναι εξευτελισμός να παρουσιάζεται κεφαλαιοκράτης, που δίνει το δικαίωμα στους εργάτες να τον "φτύνουν" στα μούτρα. Οι σοβαροί κεφαλαιοκράτες πρέπει να λύσουν μόνοι τους τα προβλήματα του κεφαλαίου κι αυτά τα προβλήματα δεν έχουν σχέση με τον εργατικό μισθό. Αυτά τα προβλήματα έχουν σχέση με τον σχεδιασμό της οικονομίας. Έναν σχεδιασμό που δίνει το "φιλέτο" του κέρδους του κεφαλαίου στους αδίστακτους εμπόρους κι αυτό που περισσεύει για τον κεφαλαιοκράτη το αρπάζουν —μέσω των φόρων— οι επίσης αδίστακτοι αστοί εξουσιαστές. Πριν φτάσει λοιπόν στο να περιορίσει τον μισθό του εργάτη, ας κάνει ο κεφαλαιοκράτης την αυτοκριτική του κι ας δει γιατί γίνεται το "κορόιδο" των εμπόρων.
Εξαιτίας του σχεδιασμού της οικονομίας και της άγνοιας των κεφαλαιοκρατών συμβαίνουν τραγικά πράγματα στην οικονομία. Αυτά τα τραγικά πράγματα τα πληρώνουν οι ίδιοι οι κεφαλαιοκράτες και οι εργάτες. Αυτοί δηλαδή που παράγουν τα προϊόντα που έχει ανάγκη ο άνθρωπος. "Σκοτώνονται" μεταξύ τους για πενταροδεκάρες και δεν βλέπουν ότι οι "αεριτζήδες" κλέβουν τη μερίδα του λέοντος του παραγόμενου πλούτου. Δεν βλέπουν ποιοι εισπράττουν —χωρίς το ρίσκο των κεφαλαιοκρατών και χωρίς τον κόπο των εργατών— το μεγαλύτερο μέρος του κέρδους που προσφέρει ένα προϊόν όταν αυτό καταναλώνεται.
Αν, για παράδειγμα, ένα προϊόν έχει τιμή λιανικής πώλησης 1000 δραχμές, πώς κατανέμεται σήμερα το κέρδος που αυτό προσφέρει; Ο έμπορος εισπράττει 200 δραχμές καθαρό κέρδος ανά μονάδα. Ο διαφημιστής που θα το "προωθήσει" εισπράττει άλλες 200 δραχμές. Όταν πλέον το "καταξιωμένο" προϊόν θα πωληθεί στην αγορά, έρχεται και ο μέγας "νταβατζής" της οικονομίας που είναι το κράτος και ζητάει άλλες 300 δραχμές φόρο. Από τις 400 δραχμές που απομένουν θα πρέπει να βολευτεί καί ο εργάτης καί ο κεφαλαιοκράτης. Οι 200 δραχμές θα είναι το κόστος των πρώτων υλών και της παραγωγής και οι 100 δραχμές θα είναι το μερίδιο του εργάτη. Ο αφελής κεφαλαιοκράτης δεν βλέπει τα τεράστια κέρδη των "αεριτζήδων", που λειτουργούν παρασιτικά και εισπράττουν παράνομα τεράστια κέρδη. Πάνω στην αγωνία του ν' αντλήσει κέρδος και να μειώσει το ρίσκο της παραγωγής, συγκρούεται με τον εργάτη για να του αποσπάσει κάποιες ασήμαντες 5 δραχμές. Αυτές όμως οι ασήμαντες 5 δραχμές είναι σημαντικές για τον εργάτη, γιατί εξαιτίας αυτών είναι δυνατόν να μην μπορεί να πληρώσει τις ασφαλιστικές του εισφορές. Συγκρούονται κατ' αυτόν τον τρόπο οι δύο βασικοί παράγοντες της παραγωγής κι επιτρέπουν στους καραγκιόζηδες να γελούν με την αφέλειά τους. Μισεί ο ένας τον άλλο και δεν μπορούν να τα "βρουν" μεταξύ τους. Οι εργάτες μισούν τον "σκληρό" κι από τη φύση του ισχυρό κεφαλαιοκράτη και η τραγική ειρωνεία είναι ότι δίνουν την εξουσία στους "αεριτζήδες" να τους "σώσουν" από τους εχθρούς τους.
Η ιδιότητα του κεφαλαιοκράτη είναι φυσικό φαινόμενο μέσα στην ανθρώπινη κοινωνία και πρέπει ν' αντιμετωπίζεται με σεβασμό από όλους και βέβαια και από τον εργάτη. Ο άνθρωπος πρέπει να σέβεται τον αγωνιστή, που θυσιάζεται γι' αυτό στο οποίο έχει "ταχθεί". Ο κεφαλαιοκράτης αγωνίστηκε για ν' αποκτήσει κεφάλαιο και αγωνίζεται για να το προστα­τεύσει. Δεν αποτελεί βέβαια σε καμία περίπτωση πρότυπο για τους ανθρώπους. Είναι όμως άξιος σεβασμού, όπως είναι ο αθλητής, ο επιστήμονας και γενικά όλοι όσοι θυσιάζονται γι' αυτό που κάνουν, άσχετα με το πόσο αξίζει αυτό που επιλέγουν να υπερασπιστούν. Πρότυπα είναι μόνον αυτοί που μπορούν να τύχουν γενικής μίμησης σ' αυτήν την κοινωνία. Από τη στιγμή που δεν είναι δυνατόν να γίνουμε όλοι κεφαλαιοκράτες, αθλητές ή επιστήμονες, όλοι αυτοί δεν μπορούν να γίνουν πρότυπα. Όλοι αυτοί που αγωνίζονται, είτε για τ' "ανώτερα" είτε απλά για χωράφια, για εργοστάσια και γι' αθλητικές επιδόσεις, είναι άνθρωποι που αναζητούν το κέρδος, όποιο κι αν είναι αυτόˆ είτε υλικό είτε άυλο, είτε πλούτο είτε δόξα και φήμη.
Πρότυπο είναι πάντα ο "καλός" άνθρωπος και ποτέ ο "πετυχημένος" άνθρωπος. Ο "καλός" πολίτης και όχι ο "ισχυρός" πολίτης. Οι "πετυχημένοι" προβάλλονται εκ του πονηρού σαν πρότυπα από το σύστημα, για να σπρώξουν τον λαό σε θυσία. Το σύστημα εκμεταλλεύεται τη φυσική τάση του ανθρώπου για να ξεχωρίσει ή για να ξεφύγει από τη φτώχεια του και προβάλλει πρότυπα που τον καταστρέφουν. Μ' αυτά τα πρότυπα το σύστημα εκμεταλλεύεται μια φυσική τάση του ανθρώπου και την κάνει αρρώστια της κοινωνίας. Τα πρότυπα πάντα υπάρχουν μέσα στην κοινωνία, για να "υπενθυμίζουν" στα μέλη της τις αντιλήψεις της περί καλού και αγαθού. Από την ποιότητα των προτύπων της κρίνεται η ποιότητα της κάθε κοινωνίας. Τα σημερινά πρότυπα είναι "πετυχημένα" πρόσωπα μιας άρρωστης κοινωνίας. Τι θα γινόταν δηλαδή αν δεν υπήρχαν τα σημερινά "πετυχημένα" πρότυπα; Οι άνθρωποι δεν θα ήθελαν να γίνουν πλούσιοι ή διάσημοι; Όλα αυτά αντιπροσωπεύουν μια φυσική τάση του ανθρώπου για διάκριση που δεν έχει ανάγκη ενίσχυσης από την καλλιέργεια των ανάλογων προτύπων.
Για ποιους όμως είναι πραγματικά απαραίτητα αυτά τα πρότυπα; Όλοι οι "πετυχη­μένοι" είναι "πρότυπα" μόνον γι' αυτούς που έχουν ακολουθήσει τον δρόμο τους κι έχουν αποφασίσει να "πετύχουν" στον ίδιο τομέα μ' οποιοδήποτε τίμημα. Ένας μεγάλος αθλητής είναι πρότυπο μόνο για έναν άλλο αθλητή που θέλει να γίνει και αυτός μεγάλος. Ένας επιστήμονας είναι επίσης πρότυπο για έναν άλλο επιστήμονα. Ένα τέτοιο "πρότυπο" "πετυχημένου" ανθρώπου είναι και ο κεφαλαιο­κράτης. Ο ισχυρός κεφαλαιοκράτης είναι απλά ένας πετυχημένος άνθρωπος στον τομέα του και τίποτε παραπάνω. Είναι πρότυπο μόνο για τους συναδέλφους του και γι' αυτούς που αγωνίζονται να γίνουν κεφαλαιοκράτες. Για όλους τους υπόλοιπους είναι απλά αξιοζήλευτος, γιατί είναι πλούσιος σ' έναν κόσμο φτωχό. Είναι αξιοζήλευτος, όπως είναι αξιοζήλευτος κι ένας όμορφος ή ένας γυμνασμένος άνθρωπος. Τον αφορά όμως εξίσου η δυστυχία, η μιζέρια, η ανελευθερία και ό,τι βασανίζει τον απλό άνθρωπο. Πραγματικό πρότυπο της κοινωνίας είναι αυτός που δεν αντιμετωπίζει αυτά τα σημαντικά ανθρώπινα προβλήματα και ζει αξιοπρεπώς, είτε φτωχά είτε πλούσια.
Όταν λοιπόν ένας κεφαλαιοκράτης είναι άσχετος κι εξευτελισμένος, προσβάλλει το σύνολο των συναδέλφων του. Τέτοιοι κεφαλαιοκράτες ήταν οι περισσότεροι Έλληνες κεφαλαιοκράτες της βιομηχανίας. Δεν γνωρίζουν πώς λειτουργεί το κεφάλαιο και βλέπουν σαν κέρδος τις περικοπές των μισθών των εργατών. Υπεξαιρούν τις ασφαλιστικές εισφορές και περιμένουν μετά να τους επιδοτήσει το κράτος για να τις καταβάλλουν. Είναι κεφαλαιοκράτες, που θυμίζουν κάτι φουκαράδες οι οποίοι με απερίγραπτο κόπο χτίζουν μια πολυκατοικία και, αγνοώντας τη νέα κατάσταση που βιώνουν, αφήνουν τα παπούτσια τους έξω από την κεντρική είσοδο. Θυμούνται την "παράγκα" τους και ζουν με τις παλιές τους συνήθειες, αδυνατώντας να εκτιμήσουν τις εξελίξεις.
Τελευταίο "φρούτο" της παρεμβατικής κρατικής πολιτικής στην ελληνική οικονομία είναι οι περίφημοι "διαπλεκόμενοι". Αυτοί κι αν είναι κακομοίρηδες. Είναι κι αυτοί δημιουργήματα της εξουσίας, αλλά δεν έχουν τη δύναμη των έστω και τεχνητά δημιουργημένων Ελλήνων βιομηχάνων. Αυτή η έλλειψη επαφής με τον πληθυσμό τους στρέφει στην ενασχόληση με τον αθλητισμό, που στόχο έχει τον έλεγχο των οπαδών. Όπως εκβιάζουν οι βιομήχανοι την εξουσία με την χρήση των εργατών, το ίδιο επιχειρούν να κάνουν κι αυτοί με τη χρήση των οπαδών. Αυτοί οι πραγματικά φουκαράδες δεν είναι ούτε καν ιδιοκτήτες του κεφαλαίου που υποτίθεται ότι διαχειρίζονται. Είναι αντιπρόσωποι του διεθνούς κεφαλαίου στην Ελλάδα. Αντιπροσωπεύουν τα συμφέροντα των πολυεθνικών και πλουτίζουν εξαιτίας του κράτους και της προνομιακής μεταχείρισης.
Αυτοί συνήθως είναι οι "προμηθευτές" του κράτους. Εισπράττουν προμήθεια από το σύνολο των δραστηριοτήτων του κράτους. Στην αγορά εισπράττουν κέρδη και πάλι εξαιτίας της πολιτικής του κράτους. Από τη στιγμή που το κράτος εγκατέλειψε την εθνική προστατευτική πολιτική, όλοι αυτοί εμφανίζονται ως αποκλειστικοί αντιπρόσωποι των μεγάλων πολυεθνικών στην ελληνική αγορά. Το πρόβλημα μ' αυτούς είναι ότι ξεκινώντας την πορεία τους ως φουκαράδες, ανέπτυξαν μια νοοτροπία αδίστακτων καιροσκόπων. Έχοντας ως στόχο την αναζήτηση του κέρδους, δεν σταματούν μπροστά σε τίποτε. Πιέζουν το κράτος σε τέτοιο βαθμό, που τις περισσότερες φορές δρα όχι μόνον εις βάρος του λαού —πράγμα πολύ συνηθισμένο γι' αυτό—, αλλά και εις βάρος των ιδίων των συμφερόντων του. Πάντα βρίσκεται ο αστός- αξιωματούχος που θα "λαδωθεί" σε τέτοιο βαθμό, που να μην τον ενδιαφέρει αν η πράξη του απειλεί την ίδια την ύπαρξη του εθνικού κράτους που συντηρεί την συντεχνία των αστών. Όλοι αυτοί οι αστείοι "διαπλεκόμενοι" είναι τόσο ευάλωτοι και "ανοικτοί", που αρκεί μισή ώρα για έναν εισαγγελέα για να τους κλείσει όλους μαζί στη φυλακή.
Αυτοί είναι συνολικά οι Έλληνες κεφαλαιο­κράτες με τους οποίους εμείς γελάμε. Δεν είναι κακό να γελάς, βλέποντας το έργο "ο καραγκιόζης βασιλιάς". Είναι όμως κακό να τους ανέχεσαι, όταν γνωρίζεις ότι αυτός ο καραγκιόζης βιάζει και κλέβει ασύστολα. Δέκα εκατομμύρια Έλληνες είναι σήμερα βυθισμένοι στη φτώχεια, επειδή μερικές χιλιάδες ανθρώπων νομίζουν ότι είναι οι εκλεκτοί των εκλεκτών. Υποθηκεύεται το μέλλον εκατομμυρίων, επειδή κάποιοι θέλουν να "μεγαλοπιάνονται" με φιέστες τύπου ολυμπιάδων, που τις "χρεώνονται" οι σκληρά εργαζόμενοι Έλληνες. Αυτοί όλοι δεν μπορούν ν' αντιληφθούν ότι όλοι έχουμε δικαίωμα στη ζωή και την ευημερία.
Εξαιτίας όλων αυτών των "αριστοκρατών" και των "παιχνιδιών" της Αθήνας και της Δύσης, συμβαίνουν όλα τα παράδοξα στην οικονομία της Ελλάδας. Το σύνολο της ελληνικής οικονομίας έχει αναπτυχθεί με τον πλέον παράδοξο τρόπο. Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχουν αυτοδημιούργητοι κεφαλαιοκράτες της βιομηχανίας, που προκύπτουν μέσα από το ίδιο σύστημα και χωρίς επανάσταση. Σ' όλον τον κόσμο οι ισχυροί φεουδάρχες έγιναν στη συνέχεια ισχυροί βιομήχανοι. Το δικό τους το κεφάλαιο μεταλλάσσουν και δεν δημιουργούν κεφάλαιο από τα χρήματα του φτωχού λαού. Σ' όλον τον κόσμο οι κεφαλαιο­κράτες παραμένουν σταθεροί κι ακλόνητοι, ελέγχοντας τα πάντα. Μόνον στην Ελλάδα οι κεφαλαιοκράτες της γης κατέληξαν γεωργοί της φτώχειας. Αυτό ήταν επιλογή της Αθήνας, γιατί δεν είχε τον έλεγχο των ισχυρών της γης και ειδικότερα του Βορρά. Με χρήματα που συγκέντρωνε από τους φόρους, δημιουργούσε τους κεφαλαιοκράτες που θ' αναπτύσσονταν στην Αθήνα.
Όταν εκβιομηχανιζόταν η Ελλάδα ερήμην της Μακεδονίας, η Θεσσαλονίκη πήρε το "κόκαλο", που είναι το τεράστιο πανεπιστήμιό της. Την ίδια ώρα στην Αθήνα γίνονταν τα αίσχη, χωρίς η Μακεδονία ν' αντιδρά. Με δάνεια ο φουκαράς που πουλούσε γιαούρτια έγινε μεγιστάνας της γαλακτοβιομηχανίας. Με δάνεια ο επίσης φουκαράς, που πουλούσε σύρματα και καρφιά στους φτωχούς γηγενείς και πρόσφυ­γες, έγινε κυρίαρχος της χαλυβουργίας. Η Αθήνα είχε φροντίσει με την υπερσυγκέντρωση πληθυσμού να τους κάνει όλους αυτούς ψευτοπλουτοκράτες του εμπορίου και μετά "επένδυσε" δήθεν πάνω τους. Με "χαριστικά" δικαιώματα των εκάστοτε κυβερνήσεων, έγιναν μονοπώλια της ελληνικής αγοράς οι Αθηναίοι βιομήχανοι.
Αυτά δεν έγιναν πουθενά στον κόσμο, γιατί πουθενά οι κεφαλαιοκράτες δεν επιτρέπουν παρεμβατισμό της εξουσίας στην οικονομία. Πουθενά οι ισχυρότεροι των κεφαλαιοκρατών δεν επέτρεψαν στους μη-κεφαλαιοκράτες ν' αποκτούν κεφάλαιο και μάλιστα υψηλότερης απόδοσης από το δικό τους. Οι κεφαλαιοκράτες —ειδικά της γης— που είναι οι σκληρότεροι, δεν επιτρέπουν ούτε καν στους πλουτοκράτες ν' αποκτήσουν κεφάλαιο. Μέχρι και υποθήκη βάζουν το δικό τους κεφάλαιο, για να μη υπάρχει διαθέσιμο κεφάλαιο στην αγορά. Γι' αυτό η Αθήνα, μέσω της εξουσίας, δημιούργησε πλουτοκράτες, τους οποίους η ίδια στη συνέχεια θα έκανε κεφαλαιοκράτες. Έτρεμε στην ιδέα ότι το συνολικό κεφάλαιο της Μακεδονίας θα μπορούσε να "πέσει" στα χέρια των Μακεδόνων και να βρεθεί η ίδια υπό την εξουσία τους.
Ένα άλλο παράδοξο που συμβαίνει στην Ελλάδα, είναι οι πρακτικές των εκλογικών αναμετρήσεων. Οι Έλληνες δεν ψηφίζουν στον χώρο όπου κατοικούν, αλλά στον χώρο καταγωγής τους. Αυτό γίνεται, γιατί συμφέρει την Αθήνα. Έχοντας συγκεντρώσει τον μισό πληθυσμό της χώρας, "νοθεύει" τη βούληση της επαρχίας, που πρακτικά έχει συγκρουόμενα συμφέροντα μ' αυτήν. Η επαρχία υπηρετεί τα συμφέροντα της Αθήνας, γιατί οι ετεροδημότες ψηφοφόροι μεταφέρουν αυτά τα συμφέροντα στην επαρχία. Το ίδιο γίνεται σε μικρότερη κλίμακα και με τη Θεσσαλονίκη σε σχέση με τη Μακεδονία. Ακόμα και οι δημοτικές εκλογές γι' αυτόν τον λόγο γίνονται καθαρά πολιτικές και μπλοκάρονται τα πάντα. Δεν υπάρχει πιθανότητα να ξεχωρίσει κάποιος μέσα από τις τοπικές κοινωνίες και ν' αγωνιστεί γι' αυτές στο πολιτικό επίπεδο. Οι πάντες είναι επιλογές της κεντρικής πολιτικής εξουσίας.

Απόσπασμα από το βιβλίο:

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΑΪΑΝΟΥ
Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο - ΕΑΜ Β’

Εξεταστικές στο κενοτάφιο της Βουλής



Γράφει η
Σοφία Βούλτεψη
Αν ο Αυστριακός οικονομολόγος που κατέθεσε την μηνυτήρια αναφορά για τα swaps της περιόδου 2000-2001 ήξερε πώς, πού και γιατί θα έληγε τόσο άδοξα η πρωτοβουλία του, θα προτιμούσε να του κοβόταν το χέρι! 

Η περιπέτεια του συγκεκριμένου εγγράφου είναι κάτι το απίστευτο:  Κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από εκεί διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, έγινε προκαταρκτική έρευνα όπου διαπιστώθηκε η εμπλοκή πολιτικών προσώπων, η δικογραφία διαβιβάστηκε (ελέω κατάπτυστου άρθρου 86 του Συντάγματος) στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, εκείνος ανέθεσε σε αντεισαγγελέα να εξετάσει αν έπρεπε να διαβιβαστεί στη Βουλή και ο τελευταίος (πάντα ελέω άρθρου 86) έκρινε πως ναι, έπρεπε, «αμελλητί» να διαβιβαστεί στη Βουλή – το γνωστό κενοτάφιο όλων των υποθέσεων. 

Αν τελικά στηθεί άλλη μια εξεταστική – αυτή τη φορά για την οικονομία, αφού πρόκοψαν όλες οι άλλες – η υπόθεση των swaps δια των οποίων τεχνητά μειώθηκε το ελληνικό χρέος, πιθανότατα να μην εξεταστεί. 

Ως γνωστόν, ο πρωθυπουργός, αφού αρχικά είπε ότι στο μικροσκόπιο θα μπει και αυτή η περίοδος, μετά υπαναχώρησε (για να μην κακοκαρδίσει τον κ. Σημίτη) και είπε έβαλε «φράχτη» στην έρευνα, δηλώνοντας πως αυτή θα περιοριστεί στην περίοδο 2007-2009! 

Αλλά ακόμη και αν εξεταστούν όλα, ποιοι θα τα εξετάσουν; Δεν είναι η πρώτη φορά που το λέω: Εξεταστικές επιτροπές απαρτιζόμενες από εκπροσώπους κομμάτων, πρόσωπα δηλαδή που δεσμεύονται από τις πολιτικές αποφάσεις των κομμάτων τους, είναι μια σκέτη κοροϊδία. 

Σε καμιά άλλη χώρα οι κρίνοντες δεν είναι και κρινόμενοι. Και αυτό το έχω ξαναγράψει: Στη Βρετανία, τα γελοία έξοδα των βουλευτών ελέγχθηκαν από τον συνταξιούχο ανώτατο υπάλληλο Σερ Τόμας Λεγκ, ο οποίος έκανε την έρευνά του ταχύτατα, έβγαλε πόρισμα με το οποίο αποκαλούσε αναξιοπρεπείς τους Βρετανούς βουλευτές και αμέσως ψηφίστηκε νόμος με αναδρομική ισχύ, βάσει του οποίου ήδη ένας βουλευτής καταδικάστηκε σε 18μηνη φυλάκιση. 

Στην Ισλανδία, η έρευνα που οδήγησε (επίσης ταχύτατα) στην παραπομπή δύο πρώην πρωθυπουργών ήταν τριμελής, αποτελούμενη από έναν δικαστικό, έναν κοινοβουλευτικό και μια Ισλανδή καθηγήτρια Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Yale. 

Αλλά ακόμη και αν στηνόταν αυτή η επιτροπή, είναι βέβαιο ότι οι εργασίες της θα κρατούσαν χρόνια και πάλι δεν θα έβγαινε τίποτε, διότι τα μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου ΔΕΝ γνωρίζουν Οικονομικά. 

Συμφωνώ με τον υπουργό Άμυνας Βαγγέλη Βενιζέλο ότι τώρα πρέπει να επιδιωχθεί η σύμπνοια και επομένως δεν πρέπει να στηθεί εξεταστική για την Οικονομία. Διαφωνώ, όμως, με την πρότασή του για δημιουργία διακομματικής επιτροπής που θα εξετάσει το παρελθόν και θα λάβει αποφάσεις για το μέλλον. Για τον απλούστατο λόγο ότι ΔΕΝ θα βρεθούν πρόσωπα που γνωρίζουν από Οικονομία, ώστε να συμπληρωθεί ο αριθμός των μελών της Επιτροπής. 

Υπό αυτήν την έννοια, συμφωνώ και με τον πρώην υφυπουργό Πέτρο Δούκα, που υποστηρίζει ότι η υπόθεση πρέπει να ανατεθεί σε επιτροπή σοφών και όχι σε «ασχέτους».  Διαφωνώ, όμως, με τα πρόσωπα που προτείνει. Ο κ. Παπαδήμος είναι αυτή τη στιγμή σύμβουλος του πρωθυπουργού και επομένως δεν μπορεί να αναλάβει ρόλο ελεγκτή. Και ο νομπελίστας Πισσαρίδης δεν γνωρίζει πολλά από την ελληνική πραγματικότητα. 

Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι δύσκολο να βρεθούν τα πρόσωπα. Για παράδειγμα, μπορούν να αναλάβουν το έργο αυτό προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους και εντιμότητας, όπως οι δύο πρώην υπουργοί Οικονομικών, Γιώργος Αγαπητός και Μανώλης Δρεττάκης, στους οποίους δεν επετράπη να κάνουν την δουλειά τους. Έτσι, οι άνθρωποι, αν και γνωρίζουν πολύ καλά τα θέματα, βρέθηκαν (για ευνόητους λόγους) στο περιθώριο και αυτή την στιγμή δεν συνδέονται, ούτε εξαρτώνται από κανένα κόμμα. 

Οπωσδήποτε πάντως, την κατάσταση πρέπει να πάρουν στα χέρια τους άνθρωποι που γνωρίζουν από Οικονομία. Για να σταματήσουν οι πειραματισμοί και οι αλαζονείες που καταστρέφουν τη χώρα. 

Όσο για την (νέα) εξεταστική για την σπατάλη στη δημόσια υγεία που πρότεινε χθες η κ. Μπακογιάννη, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως, αν στηνόταν, θα είχε την τύχη των άλλων. Την ίδια τύχη που θα έχει και η άρτι αφιχθείσα στη Βουλή δικογραφία για τις ρουσφετολογικές προσλήψεις στην ΑΜΕΛ. 

Πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό από όλους: Η Βουλή δεν είναι δικαστήριο. Και οι βουλευτές δεν είναι δικαστές. Διότι οι δικαστές μελετούν και ενημερώνονται προκειμένου να φθάσουν σε ασφαλή κρίση. Δεν ασχολούνται με ρουσφέτια…


Ελεύθερη Ζώνη

Καθαρή φυλή οι Έλληνες. Το DNA τους κατά 99,5% είναι Ελληνικό με μόνο 0,5% επιμειξίες.

Καθαρό κατά 99,5% το Ελληνικό DNA.

http://topeiraxtiri.blogspot.com/2011/01/995-dna.html


Έρευνα των Πανεπιστημίων του Στάνφορντ των ΗΠΑ και της Παβίας της Ιταλίας απαντά ευθέως στον περιβόητο Φαλμεράγερ.

Δεν έχει επηρεασθεί από τους Σλάβους ούτε από τους Τούρκους, παρά τα 400 χρόνια σκλαβιάς.
Evτυπωσιακό! To DNA (γενετική σύσταση) των Ελλήνων καταδεικνύει πως σε ποσοστό 99,5% πρόκειται για ... καθαρά καυκάσια φυλή (λευκή φυλή)! Γεγονός που σημαίνει πως η συνεισφορά στη γενετική σύσταση των Ελλήνων, άλλων πληθυσμιακών ομάδων, εκτός της λευκής, αποτελεί ελάχιστο ποσοστό, μικρότερο.... του 0,5%!
To DNA των Ελλήνων, όπως έδειξε πρόσφατη διεθνής πανεπιστημιακή έρευνα, δεν έχει επηρεασθεί από τους Σλάβους, -όπως ισχυρίζονται ορισμένοι- ούτε από τους Τούρκους παρά τα 400 χρόνια σκλαβιάς! Ουσιαστικά έτσι έχουμε τη σύγχρονη επιστημονική απάντηση στις θεωρίες του Φαλμεράγερ. Καταρρίπτεται επίσης, μια άλλη θεωρία που ισχυριζόταν ότι οι Αρχαίοι Έλληνες, ήταν μαύροι… Ε, δεν υπήρξαν ποτέ μαύροι! Δεν είναι λίγοι όσοι υποστήριξαν και έγραψαν περί «Μαύρης Αθηνάς» (για τη Θεά Αθηνά) και πολλές άλλες θεωρίες χωρίς καμιά επιστημονική υπόσταση. Όλες αυτές οι …ανθελληνικές -θα έλεγε κανείς- θεωρίες καταρρίφθηκαν, όχι μόνον από μία έρευνα, αλλά από επτά διαφορετικές μεγάλες επιστημονικές έρευνες, Ευρωπαίων και Αμερικανών ερευνητών. Ο καθηγητής του Τομέα Γενετικής, Ανάπτυξης και Μοριακής Βιολογίας του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, και η ερευνητική του ομάδα συμμετέχουν σε διεθνή ερευνητικά δίκτυα, των οποίων απώτερος στόχος είναι να ιχνηλατηθεί η βιολογική ιστορία των ευρωπαϊκών πληθυσμών. Ο συντονισμός της συγκεκριμένη έρευνας, η οποία αφορά στη γενετική σύσταση των Ελλήνων -και άλλων λαών- έγινε από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ των ΗΠΑ, την ερευνητική ομάδα του κ. Τριανταφυλλίδη και το Πανεπιστήμιο της Παβίας της Ιταλίας. 

Η ταυτότητα της έρευνας.
Συμμετείχαν, επίσης, άλλα 5 ερευνητικά εργαστήρια διαφόρων χωρών (από τη Βαγδάτη μέχρι τη Μόσχα). Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο αμερικανικό περιοδικό «Γενετική του Ανθρώπου». Τίτλος της έρευνας «Η προέλευση, διασπορά και διαφοροποίηση των απλοομάδων Ε και J, του χρωμοσώματος Υ: Συμπεράσματα για τη νεολιθική αποίκιση της Ευρώπης και μετέπειτα μεταναστευτικά γεγονότα στην περιοχή της Μεσογείου». Στην εργασία, χρησιμοποιήθηκαν 44 δείκτες DNA του χρωμοσώματος Υ και προσδιορίστηκε η γενεοτυπική σύσταση στο χρωμόσωμα Υ σε 2.400 άνδρες από 29 διαφορετικούς πληθυσμούς (από την Ευρώπη, τη Μεσόγειο, τη Μικρά Ασία, την Αφρική και την Κίνα). Από την Ελλάδα αναλύθηκε η γενετική σύσταση 143 ανδρών. Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στη διερεύνηση των απλοομάδων Ε και J του χρωμοσώματος Υ.
Μεταδώσαμε το γενετικό μας κώδικα και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι στην έρευνα δεν αποκαλύφθηκε μογγολική προέλευση στο DNA των Ελλήνων. Κι έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι οι Τούρκοι είχαν καταλάβει την Ελλάδα για 400 χρόνια και όλοι θα περίμεναν πως θα υπήρχε κάποια σχέση στο DNA των δύο λαών. Κι, όμως, δεν έχει επηρεασθεί ούτε στο ελάχιστο.
«Με 400 χρόνια σκλαβιάς περιμέναμε πως θα υπήρχε κάποια μογγολική υπογραφή. Δεν διαπιστώθηκε κάτι τέτοιο και δεν μιλάω μόνο για μία μελέτη, μιλάω για αποτελέσματα άλλων 7 μελετών, διαφόρων ερευνητών που βγάζουν αυτό το αποτέλεσμα. Συγκεκριμένα, σε 925 δείγματα Ελλήνων ανδρών, δείχνουν ότι μόνον κατά 0,4% οι Έλληνες δεν είναι Καυκάσιοι. Δεν αλλάζει αυτό με τίποτε. Οι Έλληνες είναι καυκάσια φυλή». Το ίδιο, όμως, δεν ισχύει για τους Ισπανούς. Η κατάληψη της Ισπανίας από τους Άραβες τεκμηριώνεται στην έρευνα, εφόσον οι Άραβες άφησαν την «υπογραφή» τους και το DNA τους. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι σε σημαντικό ποσοστό οι σημερινοί κάτοικοι της Ισπανίας έχουν αραβική προέλευση. Η μελέτη κατέρριψε επίσης, μια άλλη θεωρία που ισχυρίζονταν ορισμένοι, πως οι Έλληνες, την εποχή του μεγάλου πολιτισμού, τον 4ο και 5ο π.Χ. αιώνα, ήταν μαύροι. Όλες οι μελέτες τεκμηριώνουν τη γενετική συνέχεια του ελληνικού πληθυσμού» είναι η επισήμανση του καθηγητή, ο οποίος αναφέρει και κάτι άλλο εξίσου σημαντικό:
«Σε μεγάλο ποσοστό, οι Έλληνες μεταδώσαμε το DNA και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Το DNA των Ελλήνων, “μοιάζει” πιο πολύ με αυτό των Ιταλών πρώτα, μετά με των Γάλλων, στη συνέχεια με των Ισπανών και τελευταία με των Τούρκων.
Τα στοιχεία της έρευνας μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλές άλλες περιπτώσεις, όπως: Τεστ πατρότητας, εγκληματικές υποθέσεις και, κυρίως, χρησιμοποιούνται για να βρεθεί η προδιάθεση των ατόμων για διάφορες ασθένειες».

Η υπογραφή των Ελλήνων αποκαλύπτεται στη Νότια Ιταλία.
Ο Κ. Τριανταφυλλίδης αναφέρεται στην έρευνα και στα κύρια συμπεράσματα της:
«Βασικό συμπέρασμα της έρευνας είναι το εξής: Από τη Νότια Βαλκανική, δηλαδή, από τις πεδιάδες της Θεσσαλονίκης, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας ξεκίνησε η μετακίνηση των εποίκων, ακολουθώντας την κοιλάδα του Αξιού και κατόπιν του Δούναβη και έφτασαν στις βόρειες περιοχές. Οι Έλληνες δηλαδή, ξεκίνησαν και πήγαν στην Ευρώπη από τη Μακεδονία και άλλες περιοχές και μετέφεραν με τον πολιτισμό τους και το DNA τους στη Δυτική Ευρώπη».
Στο σημείο αυτό, ο καθηγητής καταρρίπτει και τον ισχυρισμό ότι έχουμε επηρεασθεί -γενετικά- από τους Σλάβους:
«Όπως γνωρίζουμε σε διάφορες περιόδους έχουν έρθει Σλάβοι στην Ελλάδα. To DNA των Ελλήνων δεν έχει ουδεμία σχέση με αυτό των Σλάβων. Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι η ομάδα, που χαρακτηρίζει τους Σλάβους, έχει μία συχνότητα 50% σε αυτούς και μια συχνότητα 10% στους Έλληνες, όση είναι και στην Εγγύς Ανατολή. Γεγονός που σημαίνει ότι οι επιμειξίες ανάμεσα στους Σλάβους και τους Έλληνες πρέπει να έγιναν σε τόσο μικρή συχνότητα, ούτως ώστε να μη διαπιστώνονται σήμερα με τις μεθοδολογίες DNA. Σημαντικό στοιχείο με μεγάλη σημασία είναι το εξής: Η σύγκριση του DNA των κατοίκων της Ελλάδας και ειδικότερα της Πελοποννήσου, με εκείνο των κατοίκων της Νότιας Ιταλίας δείχνει ότι οι κάτοικοι της Ιταλίας, -Απουλία, Καλαβρία- σε ποσοστό περίπου 20%, έχουν το ίδιο DNA με τους Έλληνες. Είναι γνωστό ότι οι περιοχές αυτές αποικίστηκαν σε ιστορικούς χρόνους από Έλληνες, π.χ. Πελοποννήσιους. Στην εργασία ελέγχθηκε η γενετική συνεισφορά των Ελλήνων αποίκων σε σχέση με τους πιθανούς νεολιθικούς κατοίκους της εποχής. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το χρωμόσωμα Υ, σε ποσοστό τουλάχιστον 7% των ανδρών της Καλαβρίας και 22% της Απουλίας, προέρχεται από Έλληνες.
Για άλλη μία φορά τεκμηριώνεται ότι η Μεγάλη Ελλάδα αποτελείτο κυρίως, από ελληνικούς πληθυσμούς και θα μπορούσαμε να πούμε ότι το αποτύπωμα, η υπογραφή αυτών των Ελλήνων, εξακολουθεί να αποκαλύπτεται ύστερα από 2.500 χρόνια μετά, πάλι, στους κατοίκους της Νότιας Ιταλίας».

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου-Νετανιάχου

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε χθες βράδυ με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου ο Γιώργος Παπανδρέου, με δική του πρωτοβουλία. Οι δυο πρωθυπουργοί συζήτησαν τα επόμενα βήματα για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων και συμφώνησαν να δημιουργηθεί κοινό υπουργικό συμβούλιο συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών. Στο νέο όργανο Ελλάδας-Ισραήλ συμμετείχαν υπουργοί από τις δυο πλευρές με σκοπό την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας σε συγκεκριμένους τομείς.Η πρώτη σύνοδος του νέου διακρατικού οργάνου προγραμματίζεται να γίνει εντός του επόμενου διμήνου και για το σκοπό αυτό οι πρωθυπουργοί ανέθεσαν στους Υπουργούς εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα και Αβιγκντόρ Λίμπερμαν ο οποίος επισκέπτεται αύριο τη χώρα μας την προετοιμασία της πρώτης συνόδου.
Εθνικά Θέματα

Εκστρατεία κατά των "ιστορικών βιβλίων των Βαλκανίων" που είναι σκοπιανή προπαγάνδα κατά της Ελλάδος




Sitel: «Τα ιστορικά βιβλία των Βαλκανίων είναι σκοπιανή προπαγάνδα εναντίον της Ελλάδας!»

Οι Έλληνες άρχισαν μια εκστρατεία ενάντια στα βιβλία της ιστορίας των Βαλκανίων γιατί είναι ανθελληνικά. Τέσσερις τόμοι της βαλκανικής ιστορίας που προέκυψε από τη συνεργασία οκτώ βαλκανικών χωρών, η Ελλάδα τα έχει χαρακτηρίσει ως προπαγάνδα εναντίον του μακεδονικού ελληνισμού. Με την πλήρη υποστήριξη από την ελληνική διασπορά των ΗΠΑ, του Καναδά, της Αυστραλίας, και μέρος των καθηγητών, αντέδρασαν έντονα σε αυτά τα βιβλία και σε καμιά περίπτωση δεν γίνονται δεκτά, ώστε να φθάσουν στα χέρια της ελληνικής νεολαίας. 

Υποστηρίζουν ότι τα βιβλία της ιστορίας είναι προσαρμοσμένα, αποκλειστικά, στη διάδοση του ‘μακεδονισμού’ και σε όλους τους τέσσερις τόμους η Ελλάδα απεικονίστηκε αρνητικά ως κατακτητής που κατέχει ως ‘σκύλος’ το μεγαλύτερο μερίδιο των μακεδονικών εδαφών. Περιγράφοντας τις ιστορικές περιόδους οι Έλληνες ιστορικοί υποστηρίζουν ότι αλλοιώθηκαν πραγματικά περιστατικά και ότι οι συγγραφείς των βιβλίων επικαλούνται οθωμανικές και σλαβικές πηγές και όχι ελληνικές.
Οι Έλληνες ιστορικοί υπέγραψαν μια αίτηση στην οποία ζητούν από τον Έλληνα Υπουργό Παιδείας και το ελληνικό κοινοβούλιο με κάθε θυσία να αποφευχθεί η διακίνηση των χυδαίων αυτών βιβλίων στην Ελλάδα.
Τέτοιου είδους αντιδράσεις προέρχονται από ένα στενό εθνικιστικό κύκλο της Ελλάδας και την εκστρατεία αυτή την καθοδήγησε η ακροδεξιά εφημερίδα ‘Στόχος’.
Οι τέσσερις τόμοι της βαλκανικής ιστορίας εκδόθηκαν από το Κέντρο για τη Δημοκρατία και τη Συμφιλίωση στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Συμμετείχαν στην συντακτική ομάδα 60 ιστορικοί από πολλές χώρες, όπως και από την Ελλάδα. Ο σκοπός της έκδοσης ήταν να παράσχει μια αντικειμενική εικόνα των Βαλκανίων και να αποφευχθούν οι μονομερείς ερμηνείες της ιστορίας. Τα βιβλία είναι τυπωμένα σε 8 γλώσσες: σερβικά, κροατικά, αγγλικά, ελληνικά, σλαβο-σκοπιανά, τούρκικα, αλβανικά και βοσνιομουσουλμανικά. Όλα τα εγχειρίδια για τους καθηγητές και τα εναλλακτικά έντυπα και βιβλία, εγκρίθηκαν από τα γυμνάσια όλων σχεδόν των βαλκανικών χωρών εκτός της Ελλάδας.

Eθνικά Θέματα

Τα Πάντα ...Όλα! Και τα Κοάλα; (θα,θα,θα)....Τίποτα!!!!


Του Πάνου Γ. Πιπερόπουλου*
Λέκτορα του Πανεπιστημίου του Newcastle, UK
Η Tian Tian είναι ένα χαριτωμένο panda που γεννήθηκε το 2003 στην Κίνα και μετακομίζει σύντομα στον Ζωολογικό κήπο του Εδιμβούργου... Έρχεται ως συμβολικό επιστέγασμα της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Κίνας και Ηνωμένου Βασιλείου που υπογράφτηκε πρόσφατα, παρουσία του Nick Clegg, αναπληρωτή πρωθυπουργού της Αγγλίας και του Li Keqiang αναπληρωτή Πρωθυπουργού της Κίνας. Ο Πρωθυπουργός της Αγγλίας, Cameron, χαρακτήρισε την ύψους περίπου £2.6 δισεκατομμυρίων λιρών συμφωνία μια ‘πραγματική ευκαιρία’ για την οικονομία της Αγγλίας που: «αντιπροσωπεύει την αρχή ενός προγράμματος έρευνας, παιδείας και στρατηγικών συμμαχιών για τις δυο χώρες.»
Αυτό ήταν το αποτέλεσμα ή είναι μιας από τις πολλές πρωτοβουλίες και δράσεις που αναπτύσσει με κάθε ταξίδι του ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί της κυβέρνησης συνασπισμού της Αγγλίας η οποία μόλις πριν δυο μήνες ανακοίνωσε το αυστηρότερο και πλέον οδυνηρό πρόγραμμα περικοπής δημοσίων δαπανών στην ιστορία της χώρας με στόχο να ΠΡΟΛΗΦΘΕΙ, και κατ’ ευχή ακόμη και να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση. Να σημειώσω εδώ ότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει περικοπές ύψους £81 δισεκατομμυρίων λιρών μέσα σε μια τετραετία (περίπου όσο το πακέτο στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας) και μεταξύ άλλων προέβλεπε αρχικά περίπου 500.000 και τελικά μάλλον 350.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.
Τα χαριτωμένα panda που κοσμούν τα πρωτοσέλιδα των Βρετανικών εφημερίδων τις τελευταίες μέρες έφεραν στον μυαλό μου την φράση που χρησιμοποιούμε στην Πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια, (που αποδίδεται στον Νίκο Αλέφαντο), τα Πάντα όλα...και συμπληρώνουμε με νόημα...και τα Κοάλα...Τίποτα!...
Και αν τα panda συμβολίζουν τις συμφωνίες των χωρών της Δύσης με τις Χώρες της Άπω Ανατολής (οι φίλοι αναγνώστες ίσως γνωρίζουν ότι η Ιαπωνία είναι στα πρόθυρα στήριξης της Ισπανικής οικονομίας με την εξαγορά μέρος των ομολόγων της μέσα στο μήνα Ιανουάριο) σχεδόν 9 μήνες μετά την υπογραφή του μνημονίου με την τρόικα με στόχο την οικονομική σωτηρία της χώρας εξακολουθεί να παραπαίει και να ταλανίζεται μεδηλώσειςεπί δηλώσεων για μέτρα που θα παρθούνε, με υπεύθυνους/ανεύθυνους που θα τιμωρηθούνε, με λεφτά που θαδανειστούμε από τις αγορές, με ένα Δημόσιο που θα περιορίσει της δαπάνες του, με το πετρέλαιο που θα αντλήσουμε από το Αιγαίο, με αναφορά σε ενιαίο μισθολόγιο που θα περιορίσει την σπατάλη στα ρετιρέ των δημοσίων υπαλλήλων, με πράσινη ανάπτυξη, και με ανάκαμψη που έρχεται το 2011, το 2012, το 2013... Τόσα πολλά ΘΑ, ΘΑ, ΘΑ, που φέρνουν μνήμες από άλλες εποχές και άλλους Πρωθυπουργούς.
Η πικρή αλήθεια για την χώρα μας αναδύεται στα δημοσιευόμενα κείμενα εκτιμήσεων των ξένων αναλυτών (π.χ. Davis Oakley του Bloomberg) ότι ξεπερνά πλέον το επίπεδο του 60% η πιθανότητα πτώχευσης της χώρας μας μέσα στα επόμενα χρόνια, και μας κατατάσσει πέρα και πάνω από προβλέψεις για χώρες όπως η Βενεζουέλα ή το Πακιστάν!!!
ΘΑ, ΘΑ. ΘΑ και μετά…Τίποτα είναι η σύνοψη της πολιτικής και οικονομικής ρητορικής που χαρακτηρίζει την Ελλάδα αυτούς τους μήνες. Η πολύ πικρή και δεδομένη εκτός ελληνικών συνόρων αλήθεια είναι ότι ΔΕΝ καταφέραμε κύριοι της Κυβέρνησης να πείσουμε καμία αγορά για τις προοπτικές μας. ΔΕΝ αναστρέψαμε το κλίμα μη-εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών. Και δυστυχώς, μέχρι στιγμής, ΔΕΝ έχετε πείσει τον Ελληνικό λαό ότι έχετε τις ικανότητες, την διάθεση και το ΤΣΑΓΑΝΟ να πάρετε μέτρα που θα πονέσουν πολύ, πολλούς και μαζί τους προνομιούχους που ζούνε ακόμη στο απυρόβλητο της ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑΣ παρέα με τους ανίκανους, τους ανάλγητους καταχραστές του δημόσιου πλούτου αλλά θα οδηγήσουν σε βάθος χρόνου (5-10 χρόνια) την χώρα σε μια τροχιά ανάπτυξης.
Δεν επιτρέπεται ο Πρωθυπουργός μιας δημοκρατικής και αναπτυγμένης χώρας της Ε.Ε. να διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση: ΤΕΡΜΑ η ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ!!!
Το κάνει κύριε Πρωθυπουργέ...Εδώ και τώρα και μετά ανακοινώνει τα ΟΝΟΜΑΤΑ αυτών που επιτέλους θα πληρώσουν, με φυλάκιση και δημεύσεις περιουσιών για την κατάσταση στην οποία κατάντησαν την Ελλάδα μας.
Ο Πρωθυπουργός, αφού εφαρμοστούν οι Νόμοι, ανακοινώνει τα αποτελέσματα!
Στην Αγγλία όπου πλέον ζω έχοντας επιλέξει να συνεχίσω εδώ στο πανεπιστήμιο του Newcastle upon Tyne την ακαδημαϊκή μου καριέρα ανακοινώθηκε προ ημερών η καταδίκη σε 18μηνη φυλάκιση πρώην βουλευτή για «κατάχρηση» ποσού £20.000 λιρών!!! Και η πράξη χειροκροτήθηκε από τον μέσο Βρετανό υπήκοο που καλείται, όπως προανέφερα από την Κυβέρνησή του, να υποστεί περικοπές £81 δισεκατ. Λιρών!
Είναι νωπή η μνήμη μου, όπως και όλων των Ελλήνων, για τα δεκάδες σκάνδαλα κατάχρησης εκατομμυρίων ευρώ (π.χ. Βατοπέδι, Siemens, Vodafone, C4i, δομημένα ομόλογα)...
Μπορείτε Σεβαστέ μου κ πρωθυπουργέ να μου υποδείξετε ποιος τελικά πλήρωσε για κάποιο, για ένα από όλα αυτά τα σκάνδαλα;
Δεν νομίζω!...
Αναρωτιέμαι ως νέος και ταπεινός ακαδημαϊκός δάσκαλος, πόσα από όλα τα ταξίδια σας κ. Πρωθυπουργέ σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, τα κάνατε ως Πρόεδρος της Διεθνούς Σοσιαλιστικής και πόσα ως Πρωθυπουργός μας για να μάθουμε τελικά ΠΟΣΕΣ εμπορικές και οικονομικές συμφωνίες υπέρ της Ελλάδος πετύχατε;
Ταχύτητα, αποφασιστικότητα, εγρήγορση, αμεροληψία, ηγετικές ικανότητες, πρόγραμμα, όραμα, τόλμη και απονομή δικαιοσύνης απαιτούνται ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ!
Με άλλα λόγια ικανότητες, ιδιότητες και προθέσεις που οι πολιτικοί και η πολιτική μας δεν έχουν επιδείξει όχι μόνο στους 15 μήνες της προσωπικής σας Πρωθυπουργίας αλλά και στα τελευταία 37 χρόνια Κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ!!!
Και πριν βιαστούν κάποιοι να με κατηγορήσουν ότι απλά κρίνω και δεν δίνω λύσεις να σας προλάβω και να σας πω ότι λύσεις υπάρχουν και πολλές μάλιστα:
Λύσεις είναι, στην πραγματικότητα, πολλά από τα μέτρα που ανακοινώνονται αλλά ΔΕΝ εφαρμόζονται, όπως και δεν είχαν εφαρμοστεί ποτέ.
Λύση είναι να σηκωθούμε από τον καναπέ το απόγευμα/βραδάκι εκεί γύρω στις 20:00-21:00 και να κλείσουμε τους δέκτες της παραπληροφόρησης και της εσκεμμένης πλύσης εγκεφάλου και των ατέρμονων συζητήσεων από τα ίδια πάντα πρόσωπα με τη γνωστή θεματολογία «περί ανέμων και υδάτων...»
Λύση είναι να περιορίσουμε κάθε μη-αναγκαίο έξοδο (εκείνο το ένα ακόμη ποτάκι, φραπεδάκι, ταβερνάκι).
Λύση είναι να μην χρεώσουμε τίποτε άλλο στις πιστωτικές κάρτες.
Λύση είναι να δουλέψουμε περισσότερο και να αποταμιεύσουμε έστω ψίχουλα.
Λύση είναι να επιστρέψουν οι φοιτητές μας στα αμφιθέατρα για να αποκτήσουν γνώσεις και εφόδια για είναι σε θέση να χτίσουν τις καριέρες τους σε οποιαδήποτε από τις χώρες της Ε.Ε. επιθυμούν μια και στην Πατρίδα μας αυτό είναι πλέον «όνειρο θερινής νυκτός».
Λύση είναι να χρησιμοποιήσουμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς, έστω και εάν ξυπνήσουμε μισή ώρα πιο νωρίς κάθε μέρα, και να μην γκρινιάζουμε ότι ακρίβυνε η τιμή της αμόλυβδης.
Λύση είναι να ετοιμαστούμε για τα χειρότερα και πηγαίνοντας στις κάλπες, όποτε στηθούν, να δώσουμε ΤΕΛΟΣ εμείς στην Ατιμωρησία, στα ΘΑ, ΘΑ, ΘΑ σε ΟΛΑ τα…Κοάλα που έφεραν την ΕΛΛΑΔΑ στη σημερινή τραγική κατάσταση!!!
________________
*Ο Πάνος Πιπερόπουλος διευθύνει το πρόγραμμα MAΣΤΕΡ- Arts, Business and Creativity: http://www.ncl.ac.uk/nubs/postgrad/taught/abc.htm

ΘΑΝΟΣ ΕΥΗ Koukfamily

Απάντηση στον ενδοτικό πρόεδρο του ΔΗΣΥ




Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ κ. Αναστασιάδης σε πρόσφατη ομιλία του στο σωματείο «ΔΙΓΕΝΗΣ» έθεσε το εξής ρητορικό ερώτημα. «Τι έχουν να πουν αυτοί που είναι εναντίον της ομοσπονδίας και προς τον κυπριακό λαό αλλά και προς τον διεθνή παράγοντα, ποια λύση επιτέλους προτείνουν;» 
Η απάντηση στο ερώτημα του κ. Αναστασιάδη για να είναι κατανοητή περνά μέσα από την περιγραφή και την αξιολόγηση της λύσης που προτείνει ο ΔΗΣΥ μαζί με το υπόλοιπο κατεστημένο του ενδοτισμού. Ποια είναι η λύση που προτείνουν οι ομοσπονδιακοί;
Κατ’ αρχήν , αποφεύγουν να εξηγήσουν στο λαό τι εννοούν με τον όρο Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Οι ίδιοι δεν κατάφεραν να συνεννοηθούν μεταξύ τους τι εννοούν και ποιο περιεχόμενο δίδουν στον όρο. Άλλοι μιλούν για ισχυρή κεντρική κυβέρνηση και άλλοι για χαλαρή κεντρική κυβέρνηση που ισούται με συνομοσπονδία. Άλλοι , όπως διάφοροι ψηφοθήρες του ΔΗΚΟ , ζητούν ομοσπονδία με σωστό περιεχόμενο χωρίς να μπαίνουν στο κόπο να διευκρινίζουν τι σημαίνει σωστό περιεχόμενο. Στη γραμμή αυτή συντάσσεται και ο αρχιεπίσκοπος . Το ΕΥΡΩΚΟ εισήγαγε τον προεκλογικό όρο της ορθόδοξης ομοσπονδίας χωρίς επίσης να διευκρινίζει τι ακριβώς εννοεί. 
Κάποια σημεία στα οποία συμφωνούν όλοι οι ομοσπονδιακοί είναι , η παραχώρηση «τουρκικής διοίκησης στο βορρά» και η αποστρατικοποίηση υπό την παραμονή των αγγλικών βάσεων. Τα υπόλοιπα τα αφήνουν στη διαχείριση των ξένων ώστε να φανεί ως λύση που επιβλήθηκε από τις διεθνείς συγκυρίες και την αναγκαιότητα των καιρών. Οι προσφορές Χριστόφια καλλιεργούν το έδαφος της ξένης παρέμβασης και επιβολής. Στην ουσία κατευθύνονται προς μια λύση που θα είναι η μετεξέλιξη του πρώτου κατακτητικού συντάγματος της Ζυρίχης σε ένα δεύτερο κατακτητικό σύνταγμα που θα λαμβάνει υπόψιν τα νέα δεδομένα που μεσολάβησαν από το 1960 μέχρι σήμερα. Η πολιτική της υποχώρησης εδράζεται στον σεβασμό του κατακτητικού συντάγματος που μας επέβαλαν οι άγγλοι σε συνεννόηση με τους τούρκους και τους τότε προσκυνημένους σε Ελλάδα και Κύπρο. Η αποδοχή του κατακτητικού συντάγματος της Ζυρίχης , καθόλα παράλογη μέσα στις νέες συνθήκες της Ε.Ε της οποίας είμαστε δικαιωματικά ισότιμο μέλος, μας βουλιάζει περισσότερο στην υποτέλεια .
Αν καταλάβουμε πως έχουμε δικαίωμα ως λαός να θεσπίσουμε ένα δημοκρατικό σύνταγμα χωρίς καταναγκασμούς και αναιρέσεις των δημοκρατικών αρχών, τότε θέτουμε τις βάσεις μιας νέας πολιτικής διεκδίκησης και απελευθέρωσης. Το σύνταγμα της Ζυρίχης αν το καταργήσουμε δεν καταργούμε την Κυπριακή Δημοκρατία , αλλά καταργούμε την τυραννία. Αιτία των δεινών της Κύπρου είναι το δοτό σύνταγμα της και οι συνθήκες εγγυήσεως και συμμαχίας που το συνόδευσαν . Η καταγγελία αυτού του συντάγματος και αυτών των συνθηκών εγγυήσεως και συμμαχίας , καταγγελία που θα συνοδεύεται με κινήσεις όπως η ένταξη στο συνεταιρισμό για την ειρήνη , η σύσταση ενιαίου αμυντικού χώρου και ενιαίας Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Ελλάδα, η μετατροπή την αγγλικών βάσεων σε βάσεις που να εξυπηρετούν την ευρωπαϊκή συναντίληψη για την άμυνα και την ειρήνη στη περιοχή, συνιστά στρατηγική απόκτησης πραγματικής ισοτιμίας στην Ε.Ε , που δεν μπορεί να απορριφθεί από τους εταίρους μας. Η διεκδίκηση πραγματικής ισοτιμίας στην Ε.Ε είναι το πρώτο πραγματοποιήσιμο βήμα προς την αυτοδιάθεση. Και ισοτιμία στην Ε.Ε σημαίνει πραγματική δημοκρατία στη Κύπρο και αποχώρηση όλων των κατοχικών στρατευμάτων , των τούρκων και των άγγλων. Ισοτιμία σημαίνει , άρση των κατοχικών συνθηκών και επιστροφή των προσφύγων στις οικίες τους και των τουρκοκυπρίων μετοίκων στις δικές τους. Ισοτιμία σημαίνει εγκαθίδρυση πραγματικής ευρωπαϊκής δημοκρατίας , όπου οι νόμιμοι πολίτες ψηφίζουν το σύνταγμα και τους νόμους των, σύμφωνα με την αρχή της πλειοψηφίας , της ισονομίας και ισοπολιτείας. 
Η απάντηση είναι ξεκάθαρη προς τον κ. Αναστασιάδη και τους ομόγνωμους του. Ο αντιομοσπονδιακός αγώνας είναι ταυτόσημος με την υπεράσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας στα πλαίσια των αρχών και αξιών της δημοκρατίας που απολαμβάνουν όλοι οι ελεύθεροι λαοί. Είναι ο αγώνας ενάντια στη βία της κατοχής και του εποικισμού, είναι ο αγώνας ενάντια υποχώρηση και τον ραγιαδισμό. Αυτή η γραμμή που υπεραμύνεται τη δημοκρατία ενάντια στην ομοσπονδία που είναι η επιλογή και επιβολή των κατακτητών , αποτελεί ορθή και ρεαλιστική αξιοποίηση της Ε.Ε. διότι εναρμονίζεται με Ευρωπαϊκά συμφέροντα και δυνάμεις που βλέπουν τη Κύπρο ως γέφυρα προς την Β. Αφρική και την Μέση Ανατολή. Αντίθετα ,η προσπάθεια κλεισίματος του κυπριακού με λύση ομοσπονδίας , εξυπηρετεί τα αγγλοσιωνιστικά συμφέροντα και την παράταση της κυριαρχίας τους στον ευρύτερο γεωστρατηγικό χώρο. Αυτά τα συμφέροντα υπηρετούν δουλικά οι πρωτεργάτες της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. 
ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ- ΕΔΗΚ