Σελίδες

Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Οι ΗΠΑ πιέζουν την Ελλάδα για τα μεταλλαγμένα

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Η Ελλάδα βρίσκεται στο στόχαστρο των ΗΠΑ, εξαιτίας της αντίδρασής της να εισάγει γενετικά τροποποιημένα προϊόντα

Posted by ΛΑΚΕΔΑΙΜΩΝ στο 06/01/2011
Η Ελλάδα βρίσκεται στο στόχαστρο των ΗΠΑ, εξαιτίας της αντίδρασής της να εισάγει γενετικά τροποποιημένα προϊόντα, σύμφωνα με τον διευθυντή του γραφείου της «Greenpeace» στην Ελλάδα, Νίκο Χαραλαμπίδη ο οποίος αποκάλυψε πως «υπήρχε μία παράδοση στη χώρα μας από το 1998 και για αρκετά χρόνια μετά, που ήθελε τον πρέσβη των ΗΠΑ να συναντάται με τον εκάστοτε υπουργό Γεωργίας κι αυτό γινόταν για να προωθηθούν τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα και στην Ελλάδα. Ευτυχώς, όμως, οι ελληνικές κυβερνήσεις τηρούν σταθερή στάση κατά των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών».
Ο κ. Χαραλαμπίδης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε πως από το 1999 και μετά, στην Ελλάδα σταμάτησε η καλλιέργεια μεταλλαγμένου βαμβακιού -που είχε ξεκινήσει κάποτε- ενώ δεν γίνονται ούτε πειραματικές καλλιέργειες και δήλωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να καυχηθεί για τα «καθαρά» της προϊόντα, καθώς ακόμη και στην εκτροφή των ζώων αφού οι τροφές που χρησιμοποιούνται δεν είναι μεταλλαγμένες, με εξαίρεση τη σόγια, η οποία κατά περίπου 60% παραμένει γενετικά τροποποιημένο προϊόν.
Σύμφωνα με τον κ. Χαραλαμπίδη, η Ελλάδα είναι στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ, για έναν ακόμη λόγο. Για το γεγονός ότι πρωτοστάτησε στον αγώνα κατά των μεταλλαγμένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με την Αυστρία, τη Δανία, το Λουξεμβούργο και τη Γαλλία. «Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η αμερικανική πρεσβεία στο Παρίσι συνέστησε στην Ουάσιγκτον να ξεκινήσει εμπορικό πόλεμο εναντίον οποιασδήποτε χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντιωνόταν στα γενετικώς τροποποιημένα δημητριακά, σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε το WikiLeaks» ανέφερε ο κ. Χαραλαμπίδης.
Στον αγώνα υπέρ των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών οι ΗΠΑ βρήκαν, ως σύμμαχο, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ισπανία, ενώ στην Ιταλία, αν και σε εθνικό επίπεδο υπάρχει μία ελαστικότητα για τα μεταλλαγμένα προϊόντα, σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών τα πράγματα είναι πολύ αυστηρά. Οι Ιταλοί παραγωγοί με τίποτα δεν δέχονται να καλλιεργήσουν μεταλλαγμένα, καθώς δίνουν μεγάλη σημασία στα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).
Αναφερόμενος τέλος στο θέμα της Ελλάδας ο κ. Χαραλαμπίδης σημειώνει πως το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε τη νομοθεσία και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, που θα επιτρέψουν στις ελληνικές επιχειρήσεις να αναδείξουν την καθαρότητα των προϊόντων τους, κάτι το οποίο θα έπρεπε να είναι η σημαία μας, ώστε τα ελληνικά προϊόντα να καταλάβουν τη θέση που τους αξίζει, ως «καθαρά», στη διεθνή αγορά.
Τόνοι και Πνεύματα

Η οικονομική επιρροή της Κίνας στην Ευρώπη

Η Κίνα διευρύνει την επιρροή της στην Ευρώπη




Του Wieland Wagner
DER SPIEGEL

Εκμεταλλευόμενη τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, η Κίνα διευρύνει την επιρροή της στην γηραιά ήπειρο με τεράστιες επενδύσεις και αγορές κυβερνητικών ομολόγων από καταχρεωμένα κράτη-μέλη. Αυτή η στρατηγική ενδέχεται να οδηγήσει στην οικονομική εξάρτηση της Ευρώπης από την Κίνα, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η ανερχόμενη υπερδύναμη κεφαλαιοποιεί έξυπνα την κρίση του Ευρώ με στόχο να διευρύνει την πολιτική και οικονομική επιρροή της στην Ευρώπη. Οι ευκαιρίες εξάλλου που έχει ώστε να επιδείξει την «συμπάθεια» της είναι πάμπολλες. Με υποσχέσεις για οικονομική βοήθεια και δηλώσεις υποστήριξης του Ευρώ, η Κίνα στοχεύει στην σταθεροποίηση του μεγαλύτερου πλέον εμπορικού της εταίρου, προωθώντας ταυτόχρονα τα συμφέροντα της.

Βοήθεια στην Ευρωζώνη
Η προσφορά βοήθειας προορίζεται κυρίως προς τα προβληματικά κράτη-μέλη, ήτοι Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ελλάδα και Ισπανία, γνωστά και ως PIIGS. Με την κίνηση αυτή το Πεκίνο επιδιώκει να τα καταστήσει σταθερούς της συμμάχους εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο παρελθόν και σε μία περίοδο όπου οι επενδυτές απαξιούσαν, η Κίνα δείχνοντας το «φιλικό» της πρόσωπο προς την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία, αγόρασε κυβερνητικά ομόλογα. «Θα συνεχίσουμε να παράσχουμε βοήθεια ώστε χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες να μπορέσουν να τις αντιμετωπίσουν» είχε τονίσει τότε ο Κινέζος πρωθυπουργός Ουέν Τζιαμπάο.

Μιλώντας στη Βουλή των Ελλήνων, ο κ. Ουέν υποσχέθηκε ότι η Κίνα θα αγοράσει Ελληνικά ομόλογα μόλις επαναρχίσουν να κυκλοφορούν στις διεθνείς αγορές. Αν και επρόκειτο για υποσχέσεις, εντούτοις οι αγορές τις αντιμετώπισαν ως ψήφο εμπιστοσύνης στο Ευρώ. Εξάλλου προέρχονταν από έναν άνθρωπο ο οποίος εμπλέκεται στην στρατηγική αξιοποίησης των τεράστιων αποθεμάτων ρευστού που διαθέτει το Πεκίνο και ανέρχονται στο €1.9 τρισεκατομμύρια Ευρώ. Από αυτά το 70% έχει επενδυθεί σε ομόλογα που εκδόθηκαν σε δολάρια.

Αλλαγή στρατηγικής

Εκείνο που οδήγησε τους Κινέζους στην επένδυση των τεράστιων αποθεμάτων τους σε χώρες που δεν συναλλάσσονται με δολάρια ήταν η διαπίστωση ότι ο κύριος οφειλέτης τους, οι ΗΠΑ, εξακολουθούν να επιφέρουν πλήγματα στο δολάριο με την χαλαρή νομισματική τους πολιτική.

Ένας από τους πρωτεργάτες αυτής της πρωτοβουλίας είναι ο Γιου Γιογκντιγκ, επιφανής οικονομολόγος και γνωστός και σαν ο «δολοφόνος του δολαρίου». Αν και παραδέχεται ότι άλλα νομίσματα «δεν είναι οι ιδανικοί αντικαταστάτες των αμερικανικών ομολόγων», εντούτοις επισημαίνει ότι μία τέτοια κίνηση θα επιτρέψει στο Πεκίνο να μειώσει τις ζημιές από μία ενδεχόμενη μείωση της ισοτιμίας του αμερικανικού νομίσματος.


Οι στρατηγικές του Πεκίνου εκπονούνται από τους επενδυτικούς διευθυντές της Κρατικής Διεύθυνσης Συναλλάγματος. Πέρσι, ο διοικητής της Ζου Ζιατσουάν προκάλεσε παγκόσμια αναστάτωση όταν πρότεινε την αντικατάσταση του δολαρίου με ένα υπερεθνικό νόμισμα, πρόταση που καταρτίστηκε από ανώτατα στελέχη της Κινεζικής κυβέρνησης. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο διευθυντής του Κινεζικού Οργανισμού Επενδύσεων, ο οποίος απάντησε αρνητικά σε αίτημα ευρωπαίων αξιωματούχων να περιορίσει τις επενδύσεις στην γηραιά ήπειρο σε ποσοστό μόνο 10%. Το κεφάλαιο του οργανισμού ανέρχεται στα $200 δισεκατομμύρια δολάρια.

Επενδύσεις παντού

Στην Ελλάδα, πριν ακόμη ξεσπάσει η κρίση, ο ναυτιλιακός κολοσσός Cosco υπέγραψε συμφωνία εκμίσθωσης των εγκαταστάσεων του λιμανιού του Πειραιά για 35 χρόνια. Μέχρι το 2015, η Κίνα στοχεύει να αυξήσει την ετήσια μεταφόρτωση εμπορευματοκιβωτίων από 800.000 που είναι σήμερα, στα 3,7 εκατομμύρια. Στην Ιρλανδική πόλη ‘Αθλον, Κινέζοι επενδυτές μελετούν την ανέγερση τεράστιου συνεδριακού και εκθεσιακού κέντρου για τα προϊόντα τους. Στην Πορτογαλία, ο οργανισμός Διεθνής Κινεζική Ενέργεια μελετά την αγορά μετοχών στον εγχώριο παροχέα ενέργειας, ενώ αμφότερες οι εταιρείες επιδιώκουν συνεργασία για την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας σε Ευρώπη, Αφρική και Βραζιλία. Αλλά και από την Ρώμη, ο κ. Ουέν υποσχέθηκε στους Ιταλούς ότι μέχρι το 2015, το εμπορικό ισοζύγιο των δύο χωρών θα διπλασιαστεί.

Δεσμευόμενη να βοηθήσει τις καταχρεωμένες χώρες του Ευρωπαϊκού νότου, η Κίνα ενισχύει αφενός την δική της βιομηχανία και αφετέρου αναμένει από τους Ευρωπαίους να είναι πιο συνεργάσιμοι σε πολιτικό επίπεδο. Η Κίνα, τεχνηέντως διατηρεί χαμηλή την συναλλαγματική ισοτιμία για το εθνικό της νόμισμα, το γιουάν, γεγονός που της επιτρέπει να διατηρεί χαμηλές τιμές για τα προϊόντα της.

Σε συνάντηση με την Καγκελάριο Μέρκελ, ο κ. Ουέν εξασφάλισε την υποστήριξη της σε ένα ζήτημα το οποίο ανεπιτυχώς ήγειρε για χρόνια. Η κ. Μέρκελ υποσχέθηκε ότι θα υποστηρίξει την επιθυμία της Κίνας να αναγνωριστεί ως οικονομία της αγοράς από την ΕΕ στα επόμενα 5 χρόνια. Αυτό θα καταστήσει δύσκολο για την ΕΕ να προσβάλει τις εξαιρέσεις που ισχύουν στη φορολόγηση των φθηνών κινεζικών προϊόντων και στην μεταφορά τεχνολογίας.

«Πως διαπραγματεύσαι με τον τραπεζίτη σου;»
Όσο οι Ευρωπαϊκές χώρες θα εξαρτώνται όλο και περισσότερο από την Κίνα, τόσο θα αυξάνεται και το ρίσκο που αναλαμβάνουν, όπως εξάλλου ισχύει με την Αμερική. «Πως θέτεις σκληρούς όρους στη διαπραγμάτευση με τον τραπεζίτη σου;» δήλωσε η υπουργός εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του Wikileaks.

Αυτή την περίοδο το Πεκίνο βρίσκεται σε στάση αναμονής για το ύψος των κονδυλίων που θα διαθέσει για αγορά κυβερνητικών ομολόγων από τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Τα ομόλογα είναι «εξαιρετικά επικίνδυνα» προειδοποίησε ο οικονομολόγος Γι Ζιάνρογκ, προσθέτοντας ότι «από την στιγμή που η ΕΕ δεν έχει επιλύσει τις εσωτερικές της διαφωνίες, η Κίνα θα πρέπει να αναβάλει μία τέτοια απόφαση.» Μόνο όταν θα επιδοθεί σε «πολιτικό παζάρι» θα ήταν φρόνιμο για την Κίνα να αγοράσει ευρωομόλογα, και «μόνο μερικά», πρόσθεσε. Ελάχιστη επένδυση, μέγιστη επιρροή – αυτή είναι η στρατηγική του Πεκίνου για την Ευρώπη.

geopolitics-gr

Έλληνες Αντισταθείτε



Οι επιπτώσεις της οικονομικής εξάρτησης της Ελλάδος από τους διεθνείς τοκογλύφους, σε βάρος της εθνικής κυριαρχίας δεν αποτελούν πλέον ενδεχόμενη απειλή αλλά εν εξελίξει πραγματικότητα .
Η επικείμενη συνάντηση Παπανδρέου και Ερτογάν, με θέμα την συνεκμετάλλευση του Αιγαίου , είναι μόνο η αρχή μιας σειράς υποχωρήσεων που θα οδηγούν ολοένα στην ολοκληρωτική αναίρεση της εθνικής κυριαρχίας. Το εθνικό κράτος που κτίστηκε με το αίμα του ελληνικού λαού, καταλύεται από μια ολιγαρχία πολιτικάντηδων και τραπεζιτών , χωρίς να υπάρχει καμία ουσιαστική αντίσταση στα ολέθρια σχέδια τους. Πότε επιτέλους θα ξεσηκωθεί ο ελληνικός λαός , πότε θα διεκδικήσει την αυτονομία του , πότε θα αναδείξει τη σκέψη και την ηγεσία εκείνη που θα αναλάβει την δια πυρός και σιδήρου αναγέννηση του ελληνισμού; Κατάντησε να θεωρείται εθνική δράση, οι πόζες στα μνημόσυνα και τις παρελάσεις. Έλληνες αδελφοί , εθνική δράση σημαίνει χαλασμός των εχθρών του έθνους κάτω από μια στρατηγική πολυμέτωπης σύγκρουσης . Μόνο πάνω από τα συντρίμμια της προδοσίας θα ορθωθεί η καινούρια βεβαιότητα του έθνους , το νέο εθνικό κράτος που θα σταθεί στη αδιάσειστη βάση της λαϊκής οικονομίας και του ένοπλου λαού.
Οι συνέπειες αυτής της υποχώρησης για την Κύπρο, θα είναι τραγικές. Ο κυπριακός ελληνισμός θα ανακαταληφθεί στα χέρια των τουρκοπροσκυνημένων που σε συνεργασία με τους εθνοπροδότες της Ελλάδος , θα εξαφανίσουν κάθε ελληνική παρουσία στο νησί και θα μετατρέψουν την Κύπρο σε στάβλο μεταναστών , τούρκων εποίκων , εβραίων και άγγλων που θα αγοράσουν τη γη μας και θα εγκατασταθούν μόνιμα, υπό τη προστασία των αγγλικών βάσεων που θα παραμείνουν σε αυτό το τόπο ως ο μοναδικός στρατός.
Μπορούν όμως όλα να αποφευχθούν. Αν η ελληνική οικονομία στηριχτεί στην εργασία του λαού και όχι στο χρήμα των τοκογλύφων . Αν ο έλεγχος του κράτους περάσει από τα χέρια της τυραννικής και ληστρικής ολιγαρχίας στα χέρια του λαού που θα ασκήσει το θεμελιώδες εθνικοκοινωνικό δικαίωμα της ελεύθερης διαχείρισης του εθνικού πλούτου ενάντια στην τυραννία της ελεύθερης καπιταλιστικής αγοράς . 
Τότε θα μπορέσουμε να σχεδιάσουμε από κοινού την ανάπτυξη Κύπρου και Ελλάδος .Όταν θα οργώνουν τις θάλασσες μας τα πολεμικά πλοία της Ελλάδος , όταν στους ουρανούς μας θα υπερίπταται η πολεμική μας αεροπορία , τότε θα θέσουμε τις βάσεις της οικονομικής μας αυτοδυναμίας με την εξόρυξη του πετρελαίου και φυσικού αερίου από την ΕΘΝΙΚΉ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΝΗ (ΑΟΖ) και δεν θα συζητάμε όπως σήμερα στη Κύπρο , για εικοσαετή προγράμματα και συμφωνίες προμήθειας φυσικού αερίου από ξένους.
Η ισχυρή και ενιαία άμυνα Ελλάδος – Κύπρου είναι εκτός της διασφάλισης της εθνικής κυριαρχίας και βάση της οικονομικής μας ανάπτυξης. 
Η αποδυνάμωση της άμυνας μας οδηγεί σε απώλεια της εθνικής κυριαρχίας και καταβαράθρωση της οικονομίας μας. Αντισταθείτε έλληνες σε αυτή τη πορεία που μας οδηγεί στην σκλαβιά και το θάνατο.
ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ – ΕΔΗΚ

Οι ΜΚΟ, τα βρώμικα παιχνίδια τους και ο ρόλος τους στο σχέδιο Ανάν

Οι ΜΚΟ παίζουν και «βρώμικα» παιχνίδια, ο ρόλος τους στο σχέδιο Ανάν

Γράφει ο Μιχάλης Ιγναντίου - 

Το θέμα των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ ή NGO) είναι σοβαρότατο και δεν είναι τυχαίο ότι αρκετές χώρες άρχισαν να αναζητούν τρόπους αντιμετώπισής τους καθώς εξελίσσονται σε πρόβλημα για έναν και μοναδικό λόγο: ενώ ο τίτλος τους και το καταστατικό τους «φωνάζουν» πως δεν έχουν καμία σχέση με κράτη και κυβερνήσεις, η χρηματοδότησή τους είναι στις πλείστες περιπτώσεις μόνο κρατική με αποτέλεσμα τα μέλη τους να είναι υποχρεωμένα να ακολουθούν καθορισμένη πολιτική γραμμή από αυτούς που πληρώνουν…

Η Ρωσία, η Ινδία, η Βενεζουέλα και άλλες χώρες έχουν εκφράσει σφοδρά παράπονα για τη δράση αυτών των οργανώσεων και η μία μετά την άλλη λαμβάνουν μέτρα που σε μερικές περιπτώσεις είναι απαγορευτικά για τη συνέχιση της δράσης των ΜΚΟ.
Ο Ούγκο Τσάβες, π.χ., ξεπέρασε κάθε όριο με την εισαγωγή νόμου που εξαναγκάζει τις οργανώσεις να πληρώνουν διπλάσιο φόρο για τα ποσά που λαμβάνουν από ξένες χώρες. Βέβαια, ο ίδιος ήταν θύμα αυτών των οργανώσεων που χρηματοδοτούνται κατευθείαν από τις ΗΠΑ και αμερικανικά ιδρύματα, μερικά εκ των οποίων «έβαλαν πλάτη» και στην εναντίον του απόπειρα πραξικοπήματος που σχεδιάστηκε στην Ουάσιγκτον.
Οπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση των Μπους και Τσέινι -η χειρότερη στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην αμερικανική ιστορία- χρηματοδότησε μέσω της αμαρτωλής USAID και της εξίσου αμαρτωλής UNOPS χιλιάδες μη κυβερνητικές οργανώσεις στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για να επιβληθεί το φιλοτουρκικό και αντιδημοκρατικό σχέδιο Ανάν.
Ήταν η μεγαλύτερη επιχείρηση εξαγοράς συνειδήσεων στον ελληνικό χώρο και έγινε με τρόπο που να καλύπτονται οι πραγματικοί αποδέκτες των χρημάτων. Εξι χρόνια μετά η αμερικανική κυβέρνηση και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών αρνούνται να δημοσιοποιήσουν τους αποδέκτες της «αμερικανικής βοήθειας». Αρνούνται επίσης να απαντήσουν στο πιο απλό ερώτημα: εάν όσοι έλαβαν χρήματα έδωσαν αποδείξεις για τον τρόπο με τον οποίο τα χρησιμοποίησαν.
Η άρνηση αυτή ενοχοποιεί ακόμα περισσότερο την Ουάσιγκτον και τον ΟΗΕ, αφού ενώ υποστηρίζουν ότι δεν έκαναν την παραμικρή παρανομία, την ίδια στιγμή παρανομούν με την απόφασή τους να πολεμούν με όλα τα μέσα τους ερευνητές που ζητούν μέσω της νομίμου οδού να αποχαρακτηρίσουν τον κατάλογο των αποδεκτών των αμερικανικών δολαρίων.
Ένας Αμερικανός διπλωμάτης, που δεν ζει πια, συνήθιζε να λέει στους φίλους του πως πριν από τα δημοψηφίσματα στην Κύπρο «ανοίξαμε μία τρύπα και ρίχναμε μέσα δολάρια».
Η διαπίστωσή του, που έγινε μετά τη δεινή ήττα της 24ης Απριλίου 2004, έχει μεγαλύτερη σημασία επειδή ο ίδιος γνώριζε το σχέδιο εξαγοράς συνειδήσεων και κόμπαζε σε φίλους του δημοσιογράφους το βράδυ της 12ης Φεβρουαρίου 2004 ότι «το σχέδιο Ανάν θα υπερψηφιστεί».
Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να ασχοληθεί με το θέμα και να λάβει μέτρα για τις ελληνικές οργανώσεις που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό. Αρκεί νομίζω ότι ο Τζορτζ Μπους είχε δηλώσει πως οι ΜΚΟ είναι η προέκταση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής…


Εθνικά Θέματα

Θέσεις που προκαλούν.... Τι θέλει τελικά ο προδότης Χριστόφιας;

Θέσεις που προκαλούν...

| Εκτύπωση | 05/01/2011 | 

Με τον Ντίνο Αυγουστή 

Φωτιές άναψαν στο εσωτερικό μέτωπο της Κύπρου ύστερα και από τις πρόσφατες δηλώσεις του Δημήτρη Χριστόφια, με όλες τις πολιτικές δυνάμεις (πλην ΑΚΕΛ), να αναφέρονται σε προεδρικές διολισθήσεις και θέσεις που προκαλούν. Η αρχή έγινε μετά την προσπάθεια του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας να εξισώσει τα επεισόδια μερικών ανεγκέφαλων χούλιγκαν στον καλαθοσφαιρικό αγώνα ΑΠΟΕΛ-Καρσίγιακα στις ελεύθερες περιοχές, με τη διακοπή της Θείας Λειτουργίας στο Ριζοκάρπασο και με τους βανδαλισμούς των Τούρκων στα κατεχόμενα και την καταπάτηση των θρησκευτικών ελευθεριών. Πιο καυστική ήταν η ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής του σοσιαλιστικού κόμματος της ΕΔΕΚ: «O Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με τις νέες δηλώσεις του, επιχειρεί ανεπίτρεπτα να εξισώσει τους απαράδεκτους και καταδικαστέους χουλιγκανισμούς σε έναν αγώνα καλαθόσφαιρας με τη βαρβαρότητα, το μεσαιωνισμό και το σκοταδισμό της απαγόρευσης από τις κατοχικές αρχές τέλεσης της Χριστουγεννιάτικης Λειτουργίας στο Ριζοκάρπασο και στη Γιαλούσα… η ασυγκράτητη κατολίσθηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και οι απαράδεκτες νεοφανείς θέσεις, που συγκρούονται με τις απόψεις της καταπληκτικής πλειοψηφίας του κυπριακού Ελληνισμού και η εξίσωση του μιάσματος της τουρκικής κατοχής και των μαζικών παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τον Αττίλα, με όχι σπάνιες εκτροπές σε αθλητικό αγώνα, προκαλούν απορίες, βαθιά θλίψη, ερωτηματικά, ανησυχίες και βαθιά αγωνία για τον ολισθηρό και εθνικά ζημιογόνο δρόμο που επέλεξε να ακολουθεί ο Πρόεδρος». Και ο Δημήτρης Χριστόφιας λίγες μόνο μέρες αργότερα, μιλώντας στο συνέδριο της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΕΝ), επέμενε στην άποψή του να συνδέει τους χούλιγκαν των γηπέδων με τις πράξεις του κατακτητή προσθέτοντας ακόμα και τα εξής σε ό,τι αφορά το όραμά του για τη λύση της διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας: «Δεν είναι ανακάλυψη του Χριστόφια, έχει γίνει αποδεκτή από το 1977 από τον Εθνάρχη Μακάριο, την έχουν επαναβεβαιώσει με αποδοχή μπροστά στο λαό όλοι οι εκλεγμένοι Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι σήμερα. Εμείς τολμούμε, στη βάση ακριβώς της πικρής εμπειρίας του παρελθόντος και των εξελίξεων του παρόντος, να συγκεκριμενοποιήσουμε το τι σημαίνει διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Αυτοί που δεν θέλουν την ομοσπονδία να σηκωθούν ως ωραίοι Έλληνες και να το πουν: «Δεν θέλουμε την ομοσπονδία». Και να δούμε ποιος θα κερδίσει στο τέλος της ημέρας. Θα κερδίσουμε τη διχοτόμηση, θα χάσουμε τη μισή μας πατρίδα». Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι όλοι μας θα πρέπει και να σεβόμαστε και να τιμούμε τον εκάστοτε πρόεδρό μας. Από την άλλη, όμως, κανένας, συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν μπορεί να προκαλεί με τις δημόσιες τοποθετήσεις του. Και ο Δημήτρης Χριστόφιας με τις κατ’ επανάληψη ενοχλητικές για την συντριπτική πλειοψηφία του Κυπριακού Ελληνισμού δηλώσεις του, σίγουρα δεν βοηθά καθόλου προς την κατεύθυνση αυτή. Διότι, σε κάθε περίπτωση όλοι, από τον πρώτο έως και τον τελευταίο πολίτη της χώρας, οφείλουν και να σέβονται και να τιμούν τη συντριπτική πλειοψηφία του Κυπριακού Λαού που αισθάνεται πολύ περήφανη για την εθνική καταγωγή της. Και σίγουρα, ο Δημήτρης Χριστόφιας δεν πρόκειται ποτέ να κτίσει γέφυρες σωστής επικοινωνίας μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, εάν ταυτοχρόνως δεν φροντίσει να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τη συντριπτική πλειοψηφία του Κυπριακού Ελληνισμού που αγωνιώντας για την Εθνική και φυσική του επιβίωση, δεν συμφωνεί με τις πολιτικές του επιλογές. 


ΝΤΙΝΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΗΣ 

Εκπαιδευτικός στο Α.Τ.Ε.Ι. της Λάρισας 

Από το Μονάγρι Λεμεσού.

Φιλελεύθερος