Σελίδες

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Κρύβουν την αλήθεια! Διαστρεβλώνουν τις δηλώσεις του Ελ Εριάν της PIMCO!


Κρύβουν την αλήθεια! Διαστρεβλώνουν τις δηλώσεις του Ελ Εριάν της PIMCO!

Συνέντευξη στο περιοδικό SPIEGEL έδωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος, El-Erian, της παγκοσμίως μεγαλύτερης επενδυτικής εταιρίας σε ομόλογα, PIMCO.

Εκτός από τα γνωστά ότι μόνο αν το ελληνικό χρέος μειωθεί από το 140% στο 90%, η Ελλάδα θα μπορέσει να ξεφύγει από την πτώχευση ο El-Eria είπε και κάτι άλλο πολύ σημαντικότερο, που απέκρυψαν-διαστρέβλωσαν τα ελληνικά ΜΜΕ (ή το ΑΠΕ απ' όπου παίρνουν όλοι τέτοιες ειδήσεις):

«Εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσο το πακέτο μέτρων που εφαρμόζει η ελληνική Κυβέρνηση μπορεί να μας οδηγήσει σε έξοδο από την κρίση μιας και τα σκληρά μέτρα θα "πνίξουν" την ανάπτυξη και θα αυξήσουν την ανεργία, πράγμα που δεν μπορεί να αντέξει ο λαός.»
Σας θυμίζουν κάτι αυτά που είπε;
Ακριβώς! Είναι αυτά που λέει ο Σαμαράς και η ΝΔ εδώ και ένα χρόνο και τα οποία δεν ακούει το ΠΑΣΟΚ με αποτέλεσμα να ζητάει σήμερα ο Σαχινίδης τις προτάσεις της ΝΔ......

Μας απειλεί ο "μεγάλος αδελφός" το.... Καρτέλ


Posted: 07 Feb 2011 12:16 AM PST
Εάν δεν ελεγχθούν οι αγορές, θα ιδιωτικοποιηθούν τα κράτη, μετατρέποντας τους Πολίτες είτε σε θλιβερά, εξαθλιωμένα υποζύγια των αυτονομημένων κεφαλαίων τους, είτε σε υπηκόους απολυταρχικών καθεστώτων

Χωρίς να θέλω να υποστηρίξω τη Γερμανία, νομίζω ότι δεν αποτελεί τον αληθινό «τρομοκράτη» της Ελλάδας ή της Ευρώπης. Ο λόγος είναι πως, πίσω από την «τευτονική» πολιτική, τις τράπεζες και τη γερμανική οικονομία, κρύβεται ο «μεγάλος αδελφός» - το Καρτέλ. Δεν υπάρχει γερμανική οικονομία, ούτε γερμανικές τράπεζες - όλα, μα όλα, είναι «ξένων συμφερόντων». Ελάχιστοι είναι οι φορείς εξουσίας, οι οποίοι διοικούνται από «Γερμανούς». ...

Γιατί "έθαψαν" το σχέδιο κατοίκησης των βραχονησίδων



Posted: 07 Feb 2011 12:26 AM PST
Ένα πολυσήμαντο πρόγραμμα που οχύρωνε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στο Αιγαίο και απέκλειε κάθε αμφισβήτηση των θαλάσσιων συνόρων μας, το οποίο άρχισε να υλοποιείται το 1994 και είχε τύχει ιδιαίτερης προβολής από τα διεθνή ΜΜΕ και το CNN, σταμάτησε ξαφνικά μόλις ανέλαβε πρωθυπουργός ο Σημίτης, και το αποτέλεσμα ήταν να ακολουθήσουν τα Ύμια, οι γκρίζες ζώνες και ο καταιγισμός των τουρκικών διεκδικήσεων εις βάρος της χώρας μας!

Συγκεκριμένα, το 1994 ο τότε υφυπουργός Άμυνας Μανώλης Μπεντενιώτης προχώρησε στην ...

Τεράστιο κοίτασμα από υδρίτες βρίσκεται κρυμμένος στην υποθαλάσσια οροσειρά του Αναξίμανδρου


Ενεργειακός θησαυρός στο Καστελόριζο

Με τη Μαρία Ψαρά 

Ενας ενεργειακός θησαυρός, άγνωστος μέχρι σήμερα στο ευρύ κοινό, βρίσκεται «κρυμμένος» στην υποθαλάσσια οροσειρά του Αναξίμανδρου νότια του Καστελόριζου. Πρόκειται για τους υδρίτες, οι οποίοι αναμένεται να αποτελέσουν σημαντική πηγή ενέργειας στο μέλλον του πλανήτη. Το μεγαλύτερο κοίτασμα της Μεσογείου βρίσκεται στο σημείο αυτό, προκαλώντας όπως είναι φυσικό- το παγκόσμιο ενδιαφέρον των ειδικών επιστημόνων.
Τη σημασία του συγκεκριμένου κοιτάσματος ανέδειξε το πρωτοποριακό ερευνητικό πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα κατά το διάστημα 2002-2005, με σκοπό την έρευνα και τη μελέτη των υδριτών και της βιόσφαιράς του. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του προγράμματος με τίτλο “Εxploration and Εvaluation ofthe Εastern Μediterranean Sea GasΗydratesand the associated deep biosphere” Εastern Μediterranean: Αnaximander Μountains(Αnaximander), που σε ελεύθερη μετάφραση αποδίδεται ως «Αναζήτηση και εκτίμηση των υδριτών της ανατολικής Μεσογείου και της βαθιάς βιόσφαιράς του: οροσειρά Αναξίμανδρου».


Το κύριο αντικείμενο του προγράμματος ήταν η διερεύνηση και δειγματοληψία υδριτών από την υποθαλάσσια οροσειρά του Αναξίμανδρου, η δειγματοληψία τους με εξειδικευμένους δειγματολήπτες που χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στην ευρωπαϊκή ήπειρο, η διατήρηση δειγμάτων υδριτών σε συνθήκες μεγάλου βάθους (υψηλή πίεση και χαμηλή θερμοκρασία) και οι εξειδικευμένες εργαστηριακές τεχνικές σύνθεσης υδριτών αλλά και βακτηριδιακής δόμησης-αποδόμησής τους.

Συντονιστής του προγράμματος ήταν ο ερευνητής δρ Κωνσταντίνος Περισοράτης του ΙΓΜΕ, ενώ συμμετείχαν κι άλλοι καταξιωμένοι επιστήμονες του ΙΓΜΕ, του ΕΛΚΕΘΕ, των Πολυτεχνείων Κρήτης, Βερολίνου και Κλάουσταλ Γερμανίας, των Πανεπιστημίων Αθηνών, Αμστερνταμ και Ουτρέχτης της Ολλανδίας και του Ινστιτούτου Θαλασσίων Ερευνών της Βαρκελώνης Ισπανίας.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, το 2003 και το 2004 πραγματοποιήθηκαν αντίστοιχα δύο επιστημονικές αποστολές με το Ωκεανογραφικό Πλοίο «Αιγαίο». «Η έρευνα στέφθηκε από μεγάλη επιτυχία, κυρίως λόγω των στοιχείων που συνέλεξαν και των αποτελεσμάτων που προκύπτουν δίνοντας συνεχώς απαντήσεις στις έρευνες που σχετίζονται με τους υδρίτες», εξηγεί ο συντονιστής Κ. Περισοράτης.

Η περιοχή ερευνών βρίσκεται εκτός χωρικών υδάτων της Τουρκίας αλλά εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της και σύμφωνα με την τήρηση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας ζητήθηκε σχετική άδεια από την Τουρκία μέσω του ΥΠΕΞ, απ’ όπου δόθηκε.

«Σήμερα και για τις επόμενες δεκαετίες η εκμετάλλευση των υδριτών είναι τεχνικά πολύ δύσκολη λόγω του βάθους που βρίσκονται και λόγω της γρήγορης αποσύνθεσής τους. Στις ΗΠΑ προγραμματίζεται δοκιμαστική εκμετάλλευση μετά από 20-25 έτη περίπου», εξηγεί στον «Φιλελεύθερο» ο συντονιστής δρ Περισοράτης.

«Τα επιστημονικά ταξίδια στη ΝΑ Μεσόγειο ξεκίνησαν μόλις το ωκεανογραφικό σκάφος «Αιγαίο» του ΕΛΚΕΘΕ, έριξε άγκυρα στα λεγόμενα υποθαλάσσια υψώματα του Αναξίμανδρου όπου υπάρχουν τα λασποηφαίστεια Αmsterdam, Αthina, Κazan, Κula, Τhessaloniki -τα ονόματα τους δόθηκαν, όπως συνηθίζεται, από τους επιστήμονες των διάφορων ερευνητικών αποστολών που πραγματοποιήθηκαν κατά το παρελθόν», μας λέει η δρ Χρυσάνθη Ιωακείμ, μικροπαλαιοντολόγος -στρωματογράφος της Διεύθυνσης Γεωλογίας και Γεωλογικών Χαρτογραφήσεων του ΙΓΜΕ που συμμετείχε στο πρόγραμμα. «Ένας γερανός από το κατάστρωμα απελευθέρωσε τους ειδικούς πυρηνοσυλλέκτες (βαρύτητας, αυτόκλειστο που κατασκευάστηκαν ειδικά για τις ανάγκες του προγράμματος κ.ά.) που με μεγάλη ταχύτητα διέσχισαν τα 2250 μέτρα που τους χώριζαν από την επιφάνεια της θάλασσας.

Καρφώθηκαν σχεδόν 2-3 μέτρα μέσα στον πυθμένα και συνέλεξαν ιζήματα με κρυστάλλους υδριτών, και υλικό πελαγικών σχηματισμών που συνέβαλαν να γίνουν πολυάριθμες έρευνες».
Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν δύο ερευνητικές αποστολές απο το Ωκεανογραφικό ΑΙΓΑΙΟ (2003 και 2004) στην περιοχή του Αναξίμανδρου. «Ερευνήθηκε μια περιοχή έκτασης 3000 Κm² με πολυδεσμικό σύστημα διασκόπισης του πυθμένα με χαμηλή ταχύτητα πλεύσης του ερευνητικού σκάφους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ιδιαίτερα λεπτομερειακή αποτύπωση της μορφολογίας του πυθμένα των υποστρωμάτων του πυθμένα σε βαθμό με ακρίβεια πολύ μεγαλύτερη από αυτή πού μέχρι τώρα είχε επιτευχθεί από άλλες διεθνείς ερευνητικές αποστολές. Επίσης διερευνήθηκε η δομή και εξέλιξη των υλυοδόμων της ευρύτερης περιοχής», εξηγεί ο Βασίλης Λυκούσης, γεωλόγος-ωκεανογράφος, διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας που συμμετείχε στην έρευνα εκπροσωπώντας το ΕΛΚΕΘΕ. «Με βάση την πολύ πυκνή και εκτεταμένη δειγματοληψία του βυθού εντοπίστηκαν υδρίτες σε νέες θέσεις με αποτέλεσμα να είμαστε σε θέση να εκτιμήσουμε την έκταση ανάπτυξης των υδριτών στον πυθμένα αλλά και την πυκνότητά τους εντός των επιφανειακών υποστρωμάτων του πυθμένα με τελικό αποτέλεσμα την κατανομή και υπολογισμό του όγκου του μεθανίου. Ανακαλύφθηκαν νέοι υλυοδόμοι (mud Volcano ή λασποηφαίστεια) που τους δόθηκαν από τους Έλληνες ερευνητές τα ονόματα ΑΘΗΝΑ και ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ με μεγάλη (εκτός των άλλων) πολιτική σημασία», τονίζει.

«Είναι προφανές ότι τα αποτελέσματα αυτά δίνουν μια νέα έκταση και βαρύτητα στις έως τώρα γνώσεις μας για την περιοχή της Ανατ. Μεσογείου. Καταρχήν ανατρέπονται οι επιφυλάξεις για την ύπαρξη επιφανειακών υδριτών -μόλις 0,5m κάτω από την επιφάνεια του βυθού- καθώς και για την έκτασή τους. Είχε διατυπωθεί η άποψη ότι πιθανόν η παρουσία των υδριτών σε τόσο μικρό βάθος να οφείλεται σε τοπικά φαινόμενα έκχυσης προερχόμενα από μεγαλύτερα βάθη. Η δειγματοληψία πυρήνων υδριτών σε ελάχιστο βάθος κάτω απο τον πυθμένα ανατρέπουν την άποψη αυτή αλλά και ενισχύουν την πεποίθηση ότι η παρουσία των υδριτών στην Ανατ. Μεσόγειο είναι πολύ πιο εκτεταμένη απ’ ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί», τονίζει ο δρ Λυκούσης. Με βάση τις γεωλογικές-γεωχημικές έρευνες των υδριτών που φιλοξενούνται στην περιοχή του Αναξίμανδρου αυτοί βρίσκονται σε βάθος 40-100 cm κάτω από την επιφάνεια του βυθού, εκτιμάται ότι σε έκταση ιζημάτων 22,5 km³ περιέχονται 0,25 km³ υδριτών, είναι κυρίως θερμογενούς προέλευσης, η περιεκτικότητά τους είναι μεθάνιο 96,5% και αιθάνιο 3% κά. και δεν είναι εκμεταλλεύσιμοι με τις υπάρχουσες τεχνικές δυνατότητες.

Ωστόσο, η τεχνολογία καλπάζει.... Η ενασχόληση του επιστημονικού κόσμου όλο και περισσότερο με τους ενυδατωμένους υδρογονάνθρακες καταδεικνύει τη σπουδαιότητά τους και τον σημαντικό ρόλο που κατέχουν σε διάφορους τομείς, ιδιαίτερα σημαντικούς, τόσο για την ανάπτυξη νέων πηγών ενέργειας όσο και τις εξελίξεις σε φυσικά φαινόμενα που ήδη απασχολούν την παγκόσμια κοινότητα, αλλά στο μέλλον είναι βέβαιο ότι θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Η. Lamb, Climate Ρast, Ρresentand Future, London Μethuen, 1972. Τ. Ηoughton etal. (dir) Climate change: the scientific basis, intergovernmentalΡanelon Climate Change, Cambridge Univ. Ρress, 2002. W.C. Wang science, 194, 685, 1976 R. Ρetitetal., Νature, 399, 429, 1999. Εpica CommunityΜembers, Νature, 429, 623, 2004 Μilkov2004. Globalestimatesofhydratesbound gasin marine sediments: how much isreallyout there? Εarth Sci. Rev. 66, 183-197.

Τι είναι οι υδρίτες
ΟΙ ΥΔΡΙΤΕΣ(GasΗydrates) είναι χημικές ενώσεις που ανήκουν στους κλειθρίτες (clathrates) αποτελούνται από έξι έως οκτώ μόρια νερού υπό μορφή πάγου και εγκλείουν ένα μόριο μεθανίου σε στερεά μορφή. Αυτοί βρίσκονται κυρίως στα ηπειρωτικά περιθώρια, εκεί όπου το νερό είναι σχετικά ψυχρό, η πίεση αρκετά υψηλή και η οργανική ύλη αρκετή για να ικανοποιήσει τα βακτήρια που παράγουν μεθάνιο. Οι υδρίτες κυρίως μπορούν να είναι πολύ ασταθείς ενώ η θερμοκρασία να αυξηθεί και η πίεση να ελαττωθεί. Αυτό μπορεί να γίνει κατά την μεταβολή κλιματικών συνθηκών τις τεκτονικές κινήσεις ή τις υποθαλάσσιες κατολισθήσεις. Κυρίως ο ρόλος τους μέσα στις κλιματικές αλλαγές άρχισε να μελετάται τα 25 τελευταία χρόνια. Με βάση τις μελέτες του Κennett(2004), κυρίως στο Τεταρτογενές (1,66 εκατ. χρόνια μέχρι 10.000 χρόνια) για το πέρασμα από το Παλαιόκαινο στο Ηώκαινο περίπου 55 εκατ. χρόνια, καθώς και σε άλλες περιόδους όπως το όριο Περμίου-Τριαδικού περίπου 245 εκατ. χρόνια, Νέο-Παλαιοζωικού περίπου 600 εκατ. χρόνια και Ιουρασικού περίπου 200-150 εκατ. χρόνια.

Σχηματίζονται υποθαλάσσια σε βάθος που κυμαίνεται από 1.320 έως 2.500 μ., κυρίως κάτω από την επιφάνεια του πυθμένα όπου επικρατούν συνθήκες υψηλής πίεσης και χαμηλής θερμοκρασίας. Όταν αλλάξουν αυτές οι συνθήκες αποσυντίθεται, ο πάγος υγροποιείται και το περιεχόμενο μεθάνιο αποδομείται ως αέριο και αποκτά όγκο 164 φορές μεγαλύτερο.

Η μελέτη βοήθησε να κατανοηθούν οι γεωλογικοί, γεωχημικοί παράμετροι των υδριτών και στη μελέτη των οργανισμών που συνυπάρχουν. Οι συλλέκτες είναι λεπτοί μεταλλικοί κύλινδροι και καθώς διεισδύουν στη λάσπη του πυθμένα, απορροφούν μέσα τους μια μεγάλη ποσότητα ιζημάτων που βρίσκονται εκεί τα τελευταία 35.000 χρόνια.

Κατά τη μελέτη τους, συλλέχθηκαν και μελετήθηκαν τα κομμάτια των πετρωμάτων που μεταφέρθηκαν με τη βοήθεια των ροών λάσπης των ηφαιστείων, που υπήρχαν πριν από την ηφαιστειακή δραστηριότητα και τα αποτελέσματα αυτά μας έδωσαν σημαντικές πληροφορίες, τόσο για την προϋπάρχουσα γεωλογική δομή, όσο και την παλαιογεωγραφική της εξέλιξη κατά τα τελευταία 120 εκατ. χρόνια περίπου.

Οικονομική δύναμη θα καταστεί όποιος τους αξιοποιήσει
Η εκμετάλλευση των ενυδατωμένων υδρογονανθράκων θα επιτρέψει σε αυτόν που θα το επιτύχει ενεργειακή αυτονομία και ασφάλεια, επιτρέποντάς του ταυτόχρονα να διαδραματίσει σημαντικό και κυρίαρχο ρόλο στα παγκόσμια οικονομικά δεδομένα. Τα παραπάνω δεν αποτελούν απλώς σενάρια, αλλά έχουν καταστεί σαφή στις μεγάλες δυνάμεις, οι οποίες έχουν ξεκινήσει ήδη έναν μεταξύ τους αγώνα δρόμου προκειμένου να επιτύχουν όσο το δυνατόν συντομότερα την ασφαλή και συμφέρουσα εκμετάλλευσή τους. Οι βασικές μέθοδοι που έχουν προταθεί για την εξόρυξη/παραγωγή μεθανίου είναι τρείς: η θερμική διέγερση, η εφαρμογή υποπίεσης και ο ψεκασμός με διαλύτες υδριτών. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι λόγω των ιδιομορφιών τους και του μεγάλου βάθους των κοιτασμάτων τους παρουσιάζονται σοβαρές δυσκολίες σε όλες τις μεθόδους. Στη θερμική διέγερση, θερμική ενέργεια απελευθερώνεται εντός των υδριτών με σκοπό την αύξηση της θερμοκρασίας σε τέτοιο βαθμό ώστε να προκληθεί διάλυση των υδριτών και απελευθέρωση μεθανίου. Με την εφαρμογή υποπίεσης μειώνεται η σχετική πίεση των υδριτών με τα ίδια αποτελέσματα. Ο ψεκασμός με διαλύτες υδριτών όπως η μεθανόλη, μετατοπίζει τη σχέση θερμοκρασίας και πίεσης όπου είναι σταθεροί οι υδρίτες, τόσο ώστε οι υδρίτες να αποσταθεροποιούνται και να εξαερώνονται στην ίδια θερμοκρασία και πίεση του περιβάλλοντός τους.

Από αυτές τις μεθόδους, πιθανόν ο συνδυασμός των δύο πρώτων είναι πιο πρακτικός, ιδιαίτερα όταν αέριο μεθάνιο υπάρχει κάτω από τον ορίζοντα των υδριτών. Επίσης κυκλοφορία επιφανειακού νερού μέσω κατακόρυφων και οριζόντιων γεωτρήσεων εντός των υδριτών πιθανόν να αποτελεί την πιο αξιόπιστη μεθοδολογία για την άντληση του αερίου μεθανίου από τους υδρίτες. Η άντληση μεθανίου από υδρίτες με ψεκασμό μεθανόλης έχει επιτευχθεί στη Δ. Σιβηρία αλλά απεδείχθη ιδιαίτερα δαπανηρή. Η άντληση μεθανίου από υδρίτες τουλάχιστον με τις παρούσες τεχνολογικές συνθήκες ευνοείται σε περιοχές όπου υπάρχει ήδη η κατάλληλη υποδομή (Αλάσκα, Κόλπος του Μεξικού) και τα κοιτάσματα βρίσκονται σε μικρά βάθη κάτω από τον πυθμένα. Σε κάθε περίπτωση άντλησης όμως, υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται όπως (α) επαρκής διαπερατότητα και το πορώδες των ιζημάτων του μητρικού κοιτάσματος, (β) σταθερή πηγή τροφοδοσίας μεθανίου και (γ) αδιαπέρατη/αεροστεγής οροφή για την παγίδευση του αερίου. Το μεθάνιο που μεταναστεύει από βαθύτερες πηγές και εγκλωβίζεται κάτω από τη βάση του ορίζοντα των υδριτών μπορεί να θεωρηθεί και αυτό εκμεταλλεύσιμο.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 06/02/2011

Ο στρατός, σύμμαχος στις μεταρρυθμίσεις





Tου David Ignatius
Washington Post

Πιο εύστοχα λόγια από αυτά του Χόσνι Μουμπάρακ δεν υπάρχουν. «Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε μια κοινωνία ισότητας, όχι μια κοινωνία με προνόμια και ταξικές διακρίσεις. Η κοινωνική δικαιοσύνη είναι ο θεμελιώδης κανόνας σε μια κοινωνία ειρήνης και σταθερότητας», είπε. Μόνο που τα λόγια αυτά ειπώθηκαν τον Νοέμβριο του 1981, λίγες εβδομάδες αφότου ο Χόσνι Μουμπάρακ έγινε πρόεδρος της Αιγύπτου.

Τα επόμενα 30 χρόνια, ο Μουμπάρακ έγινε το σύμβολο όχι της ισότητας αλλά της βαθύτατης διαφθοράς - οικονομικής, πολιτικής και πολιτισμικής που απλώθηκε στην Αίγυπτο και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής. Εγινε αλαζών σαν βασιλιάς, πιστεύοντας ότι μπορούσε να ορίσει διάδοχο της δυναστείας τον γιο του. Αγνόησε τις συμβουλές για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, έκανε μόνο τα απαραίτητα για να αποφύγει την κριτική των επικριτών του. Και με επονείδιστο τρόπο υποδαύλισε τον φόβο των Δυτικών μπροστά στον ισλαμικό ριζοσπαστισμό.


Η μόνη ελπιδοφόρα ένδειξη για το μέλλον είναι ότι ο αιγυπτιακός στρατός έχει αναλάβει να διασφαλίσει την ισορροπία δυνάμεων. Είναι ο μόνος θεσμός που δεν διεφθάρη από τον Μουμπάρακ. Παραδόξως, στον ταραγμένο αραβικό κόσμο οι ισχυροί στρατοί είναι σήμερα ο μοχλός της αλλαγής.

«Ο στρατός είναι η μεσαία τάξη καμουφλαρισμένη» λέει ο Τζαμίλ Μρουέχ, Λιβανέζος δημοσιογράφος. Οι στρατιώτες είναι αγαπητοί στους δρόμους του Καΐρου, επειδή συμβολίζουν την ανεξαρτησία και την ακεραιότητα του έθνους. Είναι κάτι αντίστοιχο με τη θεωρία του Σάμιουελ Χάντινγκτον στο βιβλίο του «Ο στρατιώτης και ο στρατός» (1957). Ενας ισχυρός στρατός μπορεί να διασφαλίσει τη μετάβαση στη δημοκρατία και την οικονομική μεταρρύθμιση.

Η παρούσα κρίση στον αραβικό κόσμο οφείλεται στην ανικανότητα των ηγετών του να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις απολύτως αναγκαίες. Υπαναχώρησαν από δειλία για πολλούς και διάφορους λόγους, από φόβο μήπως θίξουν παράγοντες στο εσωτερικό, από φόβο των προς τους ακραίους ισλαμιστές, από φόβο, τέλος, μήπως οι μεταρρυθμίσεις εκληφθούν ως μέρος μιας «φιλοαμερικανικής» συνωμοσίας για την αποδυνάμωση των Αράβων.

Εχω παρακολουθήσει την άνοδο και την πτώση μεταρρυθμίσεων επί μια δεκαετία, στα ταξίδια μου και στις συνεντεύξεις διαφόρων ηγετών, στις αναλύσεις και τις ιδέες τους περί αλλαγής. Ο βασιλιάς Αμπντάλα Β΄ της Ιορδανίας ανέθεσε την εκπόνηση φιλόδοξου προγράμματος μεταρρυθμίσεων με τον τίτλο «Εθνικό Χρονοδιάγραμμα». Το εγκατέλειψε το 2005, λόγω των πιέσεων της παλαιάς φρουράς, ιδιαίτερα ωφελημένης από την καθεστηκυία τάξη. Ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ της Συρίας προσπάθησε να αναδιαρθρώσει το διεφθαρμένο κόμμα Μπάαθ, υπαναχώρησε όμως στο θέμα των πολιτικών μεταρρυθμίσεων. Ο Αμπντάλα, που διέλυσε την περασμένη Τρίτη την κυβέρνηση, και ο Ασαντ, που έκανε διάφορα σχόλια στη Γουόλ Στριτ Τζόρναλ, διαμηνύουν και πάλι τις μεταρρυθμιστικές τους προθέσεις.

Οι μεταρρυθμιστές είχαν ανοδική πορεία την πρώτη δεκαετία της δεύτερης χιλιετίας. Το 2004 η Αραβική Εκθεση περί της Ανθρώπινης Ανάπτυξης και η Διακήρυξη της Αλεξάνδρειας έμοιαζαν με ξεκάθαρο κάλεσμα για αλλαγή. Ομως, άλλο αυτό και άλλο η άποψη του Ελιοτ Αμπρααμς, όπως τη διατύπωσε την περασμένη Κυριακή στην «Ουάσιγκτον Ποστ», ότι η εμμονή στις μεταρρυθμίσεις δικαιώνει την πολιτική του προέδρου Μπους.

Στην πραγματικότητα, οι πόλεμοι που άρχισε ή δεν απέτρεψε ο Μπους στο Ιράκ, τον Λίβανο και τη Γάζα, εκμηδένισαν κάθε ελπίδα για μεταρρύθμιση. Οι προθέσεις του Μπους, όπως εκφράζονται στην «ατζέντα για την ελευθερία», είναι αγαθές. Ατυχώς, όμως, συμπαρέσυρε στην πτώση του και τους μεταρρυθμιστές.

Για τον λόγο αυτόν, ο Ασαντ είναι σήμερα λιγότερο ευάλωτος από τον Μουμπάρακ. Το καθεστώς του είναι τουλάχιστον λιγότερο διεφθαρμένο και αυταρχικό, πάντοτε όμως αντιαμερικανικό και εχθρικό προς το Ισραήλ. Οσο και εάν εμείς στη Δύση δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε, η απόρριψη αυτή ενισχύει τον Ασαντ, ενώ η εικόνα του Μουμπάρακ ως ανδρείκελου της Δύσης τον αποδυναμώνει.

Στην Ουάσιγκτον η συζήτηση για τη νέα αραβική εξέγερση επικεντρώνεται στον ρόλο των ΗΠΑ. Αραγε, ο πρόεδρος Ομπάμα έκανε λάθος που δεν εξανάγκασε νωρίτερα τον Μουμπάρακ σε παραίτηση; Μήπως η Αμερική πρέπει να εγκαταλείψει και άλλους ολιγάρχες, προτού να είναι αργά; Στην πραγματικότητα, το πρόβλημα δεν είναι η Αμερική. Εάν ο καλά επιλεγμένος απεσταλμένος της Ουάσιγκτον στο Κάιρο, Φρανκ Γουίσνερ, είναι σε θέση να μεσολαβήσει ώστε να υπάρξει ομαλή μετάβαση σε εκλογές, τόσο το καλύτερο. Ομως, οι Αιγύπτιοι δεν χρειάζονται την Αμερική για να χαράξουν τον δρόμο τους.

Ενθαρρυντικό είναι που οι διαδηλωτές στο Κάιρο, το Αμμάν και τη Σανάα δεν φωνάζουν τα ίδια τετριμμένα συνθήματα «Θάνατος στην Αμερική» και «Θάνατος στο Ισραήλ», που για πολύ καιρό υποκατέστησαν τις πολιτικές ιδέες. Είναι επίσης καθησυχαστικό που η Μουσουλμανική Αδελφότητα και άλλες ομάδες έχουν μέχρι στιγμής κρατήσει την ψυχραιμία τους. Γνωρίζουν ότι η περασμένη «δεκαετία του ιερού πολέμου», ολέθρια για τους μουσουλμάνους, δεν είναι αρεστή στον λαό.

«Το θέμα δεν είναι τα συνθήματα. Είναι η ίδια η ζωή. Θέλω ένα διαμέρισμα, θέλω μια δουλειά», λέει ο Μρουέχ. Στην πραγματικότητα το πρόβλημα έχει να κάνει με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, που συνδέεται άμεσα με τις στοιχειώδεις ανθρώπινες ανάγκες. Προσεγγίζοντας τον στρατό, οι διαδηλωτές επέλεξαν τους σωστούς συμμάχους, αυτούς που μπορούν να τους οδηγήσουν στη σταθερότητα και την αλλαγή.

Έλληνας πρόξενος Κορυτσάς: Να δηλώσετε Έλληνες στην απογραφή!



Gazeta Shqiptare: Έλληνας πρόξενος Κορυτσάς: Να δηλώσετε Έλληνες στην απογραφή!

 Η Κορυτσά

Φεβρουάριος 6, 2011.

Το βράδυ του Σαββάτου στο ξενοδοχείο ‘Grand’ της Κορυτσάς, το παράρτημα της ‘Ομόνοιας’, στην πόλη αυτή, διοργάνωσε συνάντηση των μελών της  για να γιορτάσουν την 20η επέτειο από την ίδρυσή της, στην Κορυτσά.
Τους συμμετέχοντες καλωσόρισε ο πρόεδρος του παραρτήματος της Ομόνοιας στην Κορυτσά Γρηγόρης Καραμέλιος (Ligoraq Karamelo), ο οποίος υπογράμμισε τα επιτεύγματα της Ομόνοιας στην Κορυτσά κατά τα τελευταία είκοσι χρόνια από την ίδρυσή  της, δηλαδή, έως σήμερα και επεσήμανε ότι ένα από βασικά καθήκοντα στην μακροχρόνια αυτή πορεία απετέλεσε  η ‘ενότητα του ελληνικού έθνους’.



Η Συνεδρίαση



  Τμήμα από το δημοσίευμα της αλβανικής εφημερίδας


Στη συνέχεια, το λόγο έλαβε ο Έλληνας πρόξενος της Κορυτσάς, Θεόδωρος Οικονόμου.
Χαιρέτησε με ευγνωμοσύνη τους «Έλληνες της Κορυτσάς» (σ.σ. Shqiptare: έτσι αποκάλεσε ο ίδιος το ακροατήριο) και δήλωσε ότι η επέτειος αυτή είναι  εκδήλωση τιμής για τον ελληνισμό.
Τόνισε ακόμη ότι «οι Έλληνες της Κορυτσάς υπάρχουν και αυτό φαίνεται από την εκδήλωση αυτή». Επεσήμανε μάλιστα ότι «οι Βλάχοι της Κορυτσάς είναι Έλληνες!» Και στη συνέχεια σε υψηλό τόνο απευθυνόμενος στο κοινό είπε: «Η Κορυτσά είναι ελληνική! Μην ανησυχείτε για την απογραφή. Πρέπει να δηλώσετε την πραγματική καταγωγή σας και σε αυτήν δεν πρέπει να έχετε καμιά αμφιβολία ότι είναι ελληνική».
Παρακάτω, μάλιστα, στο ίδιο ύφος και σε υψηλό τόνο είπε:
«Θα σας πω ένα πράγμα, να πάτε να δείτε τους τάφους των παππούδων σας, των πατέρων σας, πως γράφουν τα ονόματά τους και πάρτε την απόφασή σας!»
Και θα συνεχίσει ο πρόξενος Οικονόμου:
«Σε αυτούς του τάφους οι πατεράδες σας έχουν γραφεί με ελληνικά ονόματα και η μάχη δεν τελειώνει με την απογραφή του ελληνικού πληθυσμού. Πρέπει να μάθετε τα δικαιώματα των μειονοτήτων και τα δικαιώματα αυτά πρέπει να εφαρμοστούν σε όλους τους τομείς  του αλβανικού κράτους και ειδικά στην περιοχή  που αντιπροσωπεύει την Βόρειο Ήπειρο», συνέχισε ο Οικονόμου.
Στο τέλος της ομιλίας του, τόνισε ότι ‘οι Έλληνες της Αλβανίας οι οποίοι θα αποδεχθούν να εγγραφούν έτσι,  στην απογραφή του πληθυσμού,  θα ενταχθούν με τον τρόπο αυτόν  με τον υπόλοιπο μειονοτικό πληθυσμό, ώστε  όλοι μαζί να διεκδικήσουν την εφαρμογή των δικαιωμάτων των μειονοτήτων’.
Κλείνοντας τόνισε: «Με θάρρος και ελπίδα στον αγώνα!»

Οι Προσκεκλημένοι
Η εκδήλωση για την επέτειο αυτή ενισχύθηκε και από δύο Έλληνες βουλευτές. Ήρθαν ο Μιχάλης Παντούλας, βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ και ο Στάθης Θεοδωρής(?) (σ.σ. πιθανόν θα εννοεί ο συντάκτης τον Στάθη Κωνσταντινίδη)  από τη Φλώρινα βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, που ήρθαν να δώσουν θάρρος στους «Έλληνες» της Αλβανίας, γράφει η αλβανική εφημερίδα και σημειώνει με εισαγωγικά τη λέξη αυτή.


Τίτλος: «Konsulli e deputetët helenë: Regjistrohunijenë grekë!»
Δημοσίευση: Gazeta Shqiptare, 06.02.2011, 14:34

Μιχάλης Ιγνατίου στον "Φιλελεύθερο": Γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο





H αποκάλυψη της ύπαρξης επιστολής του Γουόρεν Κρίστοφερ, υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στη διάρκεια της κρίσης των Ιμίων, προς τους ομολόγους του της Ελλάδας και της Τουρκίας, Θεόδωρο Πάγκαλο και Ντενίζ Μπαϊκάλ, με την οποία τσιμέντωνε τη συμφωνία αποχώρησης από τις βραχονησίδες, σημάδεψε το τέλος μίας πολύχρονης έρευνας που ξεκινήσαμε με τον συνάδελφο Αθανάσιο Ελλις -αν και ως δημοσιογράφοι και ερευνητές ποτέ δεν πρέπει να λέμε ποτέ... 
Ξεκινώντας την έρευνα αυτή γνωρίζαμε πως θα αντιμετωπίζαμε άπειρες δυσκολίες αλλά -όσο και να προκαλεί εντύπωση αυτό που θα ομολογήσω- είχαμε πίστη στον αμερικανικό νόμο που καλύπτει τον χώρο της έρευνας, υπό την έννοια ότι υπάρχει απεριόριστος σεβασμός γι’ αυτόν που κερδίζει, ιδιαίτερα εάν δεν παρανομεί. Πιστεύουμε ότι ήταν μία έρευνα σταθμός και πρότυπο μαζί, όχι μόνο για τα δεδομένα της Ελλάδας. Και με νοσταλγία θυμόμαστε τις νίκες αλλά και τις ήττες, που μας δυνάμωναν για να συνεχίσουμε να υποβάλλουμε τις εφέσεις τη μία μετά την άλλη. Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι γνωστά και περιέχονται στο βιβλίο μας “Ιμια: Τα απόρρητα τηλεγραφήματα των Αμερικανών”, το οποίο έχει ήδη κριθεί από τους αναγνώστες. 
Παρά το γεγονός ότι είχαμε την τύχη να ζήσουμε τα γεγονότα την ίδια στιγμή που συνέβαιναν, εν τούτοις δεν περιμέναμε πως η έρευνα θα αποκάλυπτε πως η τότε ελληνική κυβέρνηση είπε τη μισή αλήθεια στο λαό. Προσωπικά έμεινα έκπληκτος όταν διάβασα το περιεχόμενο της συμφωνίας αν και εκείνο το βράδυ ο μακαρίτης Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ δεν έκρυψε πως οι “όροι αποχώρησης” περιελάμβαναν και τη σημαία. Και ο τότε πρωθυπουργός στη Βουλή και ο τότε υπουργός Εξωτερικών είχαν υποστηρίξει με πάθος ότι στη συμφωνία δεν συμπεριλαμβανόταν και η απόσυρση της ελληνικής σημαίας -μόνο των πλοίων και των στρατιωτών. Απλά, δεν είπαν την αλήθεια... Διαβάζοντας μέρος του κειμένου της συνομιλίας του κ. Κρίστοφερ με τον κ. Πάγκαλο, που έχει μαγνητοφωνηθεί από τους Αμερικανούς, αντιλήφθηκα ότι δεν είχε κανένα πρόβλημα ο σημερινός αντιπρόεδρος να μην αντικαταστήσει τη σημαία σε ένα ελληνικό νησί. Δεν σας κρύβω ότι ήταν ένα μεγάλο σοκ η ομολογία του, καθώς -ούτε αυτό μπορώ να το κρύψω- πίστευα πως η φράση που αποδιδόταν στον ναύαρχο Λυμπέρη ήταν υπερβολική. 
Δεν ήταν. Ο αρχηγός των ΕΔ είχε δηλώσει πως την ίδια φράση, ότι “θα πάρουν τη σημαία οι άνεμοι” είπε και στον ίδιο ο κ. Πάγκαλος. 
Το χειρότερο όλων κατά τη γνώμη μου είναι ότι οι Αμερικανοί μπόρεσαν μέσω της επιστολής του κ. Κρίστοφερ προς τους κ. Πάγκαλο και Μπαϊκάλ να “βάλουν στο χαρτί” μία προφορική υποτίθεται συμφωνία, η οποία νομιμοποιεί τις γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο. Ουδείς πρέπει να έχει την παραμικρή αμφιβολία ότι τα Ιμια είναι “αμφισβητούμενη περιοχή” -και δεν υποστηρίζω τη θέση αυτή επειδή ουδείς μπορεί να ξαναπάει στις βραχονησίδες. Το καταθέτω διότι αυτό αποφάσισαν εκείνη τη νύχτα της κρίσης οι Αμερικανοί, αυτό συμφώνησε και η τότε κυβέρνηση της Ελλάδας... Αρα οι ισχυρισμοί του σημερινού Έλληνα πρωθυπουργού στη Βουλή για το αντίθετο δεν ισχύουν. Άλλωστε, μόλις την περασμένη εβδομάδα οι συγγενείς ενός εκ των νεκρών των Ιμίων επιχείρησαν να επισκεφθούν τη βραχονησίδα και εμποδίστηκαν από το Λιμενικό που είχε λάβει εντολή από την Αθήνα... 
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ:
Συζητώντας τις τελευταίες ημέρες το θέμα του Αιγαίου με σοβαρούς διπλωμάτες, πληροφορήθηκα μία σημαντική λεπτομέρεια που ίσως αλλάξει τις σκέψεις της Αθήνας για το Αιγαίο. Το Ισραήλ που επέβαλε τον εαυτό του ως παίκτη και στην περιοχή μας λόγω της συμφωνίας του με τη Λευκωσία για την ΑΟΖ, δεν επιθυμεί καμία συμφωνία της Ελλάδας με την Τουρκία σε ό,τι αφορά το Αιγαίο... Αστεία-αστεία στο τέλος θα σωθούμε από τους “εχθρούς” Ισραηλινούς... 
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Φέρθηκε ερασιτεχνικά, μάλλον παλαιοκομμουνιστικά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την άρον-άρον επαναβεβαίωση της αναγνώρισης του κράτους της Παλαιστίνης. Ήταν κάτι που δεν είχε καμία απολύτως ανάγκη να το πράξει. Σε τι εξυπηρετούσε; Αλλά εκλογές έρχονται, πρέπει να βγουν από τη φαρέτρα όλα τα βέλη, από την εποχή του ψυχρού πολέμου μέχρι σήμερα. Ο κ. Χριστόφιας ακολουθεί τον κ. Αναστασιάδη ο οποίος τρέχει να προλάβει να επισκεφθεί όλα τα “εθνικόφρονα” σωματεία της Κύπρου μέχρι τις βουλευτικές... Με τη φόρα που πήρε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥθα αρνηθεί και το φιλοτουρκικό σχέδιο Ανάν, που ως γνωστόν το υποστήριξε με πάθος... Βέβαια, μερικοί στο ΑΚΕΛ δεν πρέπει να τον κατηγορούν γι’ αυτό διότι οι ίδιοι ήταν Ανανικότεροι του Ανάν!
Φιλελεύθερος

Η «παρά πόδας» στάση του στρατού στην Αίγυπτο.



Η φαινομενική πολιτική τού βλέποντας και κάνοντας του αιγυπτιακού στρατού, ο οποίος λέει ότι δεν θέλει να χρησιμοποιήσει βία εναντίον των διαδηλωτών, χωρίς όμως να αντιτίθεται στις επιθέσεις εναντίον τους, εγείρει ερωτήματα και μια βεβαιότητα: Ο ρόλος του θα είναι καθοριστικός σε οποιαδήποτε έκβαση της κρίσης, αιματηρή ή πολιτική. Συνέργια με την αστυνομική καταστολή, σύνεση ενώπιον μιας εν εξελίξει κατάστασης, διαιρεμένη ιεραρχία, επιθυμία να κερδίσει χρόνο για να προστατεύσει τον κ. Μουμπάρακ ή να διαπραγματευθεί μια μετάβαση: Οι ειδικοί διερωτώνται για τους λόγους αυτής της στάσης.
Τα ζητήματα αυτά «δείχνουν ότι πολλά πράγματα κινούνται στους κόλπους του συστήματος και του στρατού», δήλωσε ένας δυτικός διπλωμάτης υπό τον όρο της ανωνυμίας. Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ του αμερικανικού δικτύου ABC, ο αντιπρόεδρος Όμαρ Σουλεϊμάν, τον οποίο συνάντησε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης με τον κ. Μουμπάρακ στο Κάιρο, της είπε την Πέμπτη ότι ο στρατός, που ανέπτυξε ενισχύσεις, δεν θα χρησιμοποιήσει ποτέ βία κατά του λαού.
Ο πρώτος επίσημος αξιωματούχος που μετέβη αυτοπροσώπως στην πλατεία Ταχρίρ (Απελευθέρωση) στο Κάιρο, που έχει καταληφθεί από τους εξεγερμένους κατά του Μουμπάρακ, ήταν ο Υπουργός Άμυνας, Μοχάμεντ Ταντάουι, ο οποίος πήγε να «επιθεωρήσει την κατάσταση». «Ο στρατός δεν θέλει να δώσει την εντύπωση ότι θα παρέμβει, επειδή θέλει να πάρει την εξουσία. Περιμένει να του το ζητήσουν για να εμφανιστεί ως σωτήρας», εκτιμά ο Έμαντ Γκαντ, του κέντρου μελετών al-Ahram του Καΐρου.
Ο στρατός έδωσε στη χώρα όλους τους προέδρους της, Μοχάμεντ Ναγκίμπ, Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ, Ανουάρ αλ Σαντάτ, και Χόσνι Μουμπάρακ, μετά την ανατροπή της μοναρχίας το 1952. Πιστός σε ένα καθεστώς του οποίου αποτελεί τη σπονδυλική στήλη, είναι επίσης σεβαστός από τον πληθυσμό, μια κληρονομιά που επιμένει σε μια παράδοση μη επέμβασης στις λαϊκές εξεγέρσεις και στη μνήμη του Αραβοϊσραηλινού πολέμου.
Για τον Τεουφίκ Ακλιμάντος, ειδικό για την Αίγυπτο, και ιδιαίτερα για το στρατό της, στο College de France, πολλές εξηγήσεις μπορούν να δοθούν:
* Μπορεί να πρόκειται για μια κατανομή εργασιών πάνω στο μοντέλο «καλός αστυνομικός, κακός αστυνομικός» ανάμεσα στην αστυνομία και τους μπράβους του καθεστώτος για να επιτεθούν στους διαδηλωτές, και το στρατό να δίνει μια ψευδή εικόνα ουδετερότητας.
* Ο στρατός δεν μπορεί να φροντίσει για τη διατήρηση της τάξης. Δεν έχει, ούτε την παράδοση ούτε την εκπαίδευση ούτε την επιθυμία, και είναι δύσκολο να ζητηθεί από κληρωτούς να ανοίξουν πυρ κατά αμάχων.
* Η αναποφασιστικότητα των στρατιωτικών στον τομέα αυτό αντανακλά εκείνη της ιεραρχίας τους και του καθεστώτος. Δεν έχουν οδηγίες από την κορυφή της ιεραρχίας, διότι η ίδια η κορυφή δεν ξέρει τι να κάνει. Η κορυφή δεν θέλει να αντιμετωπίσει τον πληθυσμό, αλλά δεν θέλει επίσης να δείξει στον πρόεδρο την πόρτα, όπως το ζητά το πλήθος, είπε ο Τεουφίκ Ακλιμάντος.
* Θέλει να κερδίσει χρόνο για να διαπραγματευθεί μια έντιμη έξοδο του προέδρου και τις προϋποθέσεις για τη μετάβαση.
Παρά την κουλτούρα της μυστικότητας, ο στρατός αφήνει να διαφανούν κάποιες εντάσεις. Τον αντιπρόεδρο Σουλεϊμάν, 74 ετών, τον βλέπουν θετικά οι Αμερικανοί και οι Ισραηλινοί, αλλά, ως πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών, ενσαρκώνει επίσης και την κληρονομιά του κ. Μουμπάρακ απέναντι στους νέους αξιωματικούς που μπορεί να θέλουν να παίξουν έναν πιο σημαντικό ρόλο.
Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, Σάμι Ενάν, ο οποίος συχνά μιλά με τους Αμερικανούς αυτές τις ημέρες, θα μπορούσε να πάρει το δικό του μερίδιο από το παιχνίδι. Εκτός και αν το κάνει ο Πρωθυπουργός, στρατηγός Αχμάντ Σαφίκ, πρώην Υπουργός Αεροπορίας. Αυτός ο στρατηγός θα μπορούσε να καθησυχάσει το στρατιωτικό κατεστημένο όπως και τους οικονομικούς κύκλους. Ο αρχηγός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, Ναύαρχος Μάικλ Μάλεν φάνηκε να αποκλείει την ιδέα του παγώματος της σημαντικής βοήθειας των ΗΠΑ προς τον αιγυπτιακό στρατό (1,3 δισ. δολάρια ετησίως), περιμένοντας να δει τα πράγματα πιο καθαρά. «Θα ήθελα να προειδοποιήσω έναντι της οποιασδήποτε δράσης, όσο δεν καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει», παραδέχτηκε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Σίγμα

Αναβρασμός στο ψευδοκράτος




 

Οξύνεται η αντιπαράθεση T/κ με την κυβέρνηση της Τουρκίας μετά και τις νέες σκληρές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός ζήτησε χθες την παραπομπή στη δικαιοσύνη Τ/κ διαδηλωτών, που πρόσβαλαν, όπως είπε,  την Τουρκία με τη συγκέντρωση στα κατεχόμενα στις 28 Ιανουαρίου, που διοργάνωσαν συνδικάτα εργαζομένων κατά του οικονομικού πακέτου που επέβαλε η Τουρκία στους Τουρκοκύπριους.
Η τ/κ συνδικαλιστική πλατφόρμα διοργανώνει σήμερα νέα εκδήλωση διαμαρτυρίας, όχι μόνο για να διαμαρτυρηθεί κατά του οικονομικού πακέτου, αλλά και για τη στάση της Άγκυρας και συγκεκριμένα για τις προσβλητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος χθες κατηγόρησε τους Τ/κ ότι εμφανίζονται απαιτητικοί, δεν εκτιμούν αυτά που τους προσφέρει και δεν σέβονται τη «στήριξη» της Άγκυρας.
Ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, αναζητεί τρόπους εκτόνωσης της κατάστασης. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες με τον Τούρκο Πρωθυπουργό συζήτησαν την κατάσταση, που επικρατεί στα κατεχόμενα, μετά και τις αντιδράσεις για τα οικονομικά μέτρα της ψευδοκυβέρνησης.
Η Τουρκία “δεν μπορεί να ανεχθεί” τέτοιες απόψεις διαμήνυσε ο Ερνογάν στον Έρογλου και ζήτησε την παραπομπή των διαδηλωτών στη δικαιοσύνη.
Ο Ντερβίς Έρογλου είχε, εξάλλου, χθες το απόγευμα συνάντηση με τους ηγέτες των λεγόμενων «κοινοβουλευτικών» κομμάτων για να αξιολογήσουν την κατάσταση.
Τις απόψεις των απλών Τ/κ συμμερίζονται και πολιτικές δυνάμεις των κατεχομένων.
Χθες, ο αρχηγός του τουρκικού αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσάρογλου, είπε ότι οι δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για τις αντιδράσεις στα κατεχόμενα είναι ντροπή για τον ίδιο τον Τούρκο Πρωθυπουργό.
Είναι μεγάλη ντροπή, είπε, όταν ο Πρωθυπουργός μιας χώρας αντιδρά με τον τρόπο αυτό στην εκδήλωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ενάντια σε οικονομικά μέτρα.
Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ, δήλωσε ότι το συλλαλητήριο στα κατεχόμενα στις 28 Ιανουαρίου ήταν δημοκρατική ενέργεια και αποτελούσε ένδειξη της ύπαρξης των Τ/κ, προσθέτοντας ότι οι σχέσεις των κατεχομένων με την Τουρκία είναι σημαντικές για τη λύση του Κυπριακού και την οικονομική ανάπτυξη. Ο κ. Σογιέρ ανέφερε επίσης ότι θα ήταν σφάλμα να θεωρηθεί ότι το συλλαλητήριο ήταν εναντίον της Τουρκίας.
Ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος, Σερντάρ Ντενκτάς, είπε ότι οι Τούρκοι έχουν δείξει ότι θα απορρίψουν οτιδήποτε τους επιβληθεί, ακόμα και αν προέρχεται από τους εκπροσώπους της Τουρκίας στην Κύπρο.
Ο αρχηγός του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας, Μεχμέτ Τσακιτζί, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός έλαβε ελλιπή ενημέρωση για το συλλαλητήριο στα κατεχόμενα, προσθέτοντας ότι οι Τ/κ έχουν πληγωθεί από τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν ότι το συλλαλητήριο διοργανώθηκε σε συνεργασία με τους Ελληνοκύπριους.
Ο αρχηγός του Εθνικού Λαϊκού Κόμματος Τουργκάι Αβτζί ανέφερε ότι τα πολιτικά κόμματα στα κατεχόμενα θα πρέπει να αντιταχθούν στις δηλώσεις που μπορούν να βλάψουν τις σχέσεις μεταξύ του ψευδοκράτους και της Τουρκίας.
 Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει καμία ανάμειξη στις διαδηλώσεις διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ο Kυβερνητικός Eκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου.
 Οι εκδηλώσεις των Τ/κ, είπε, δίνουν πολλές απαντήσεις στον Τούρκο Πρωθυπουργό, για το παράνομο της παρουσίας της χώρας του στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι κανένα στρατηγικό συμφέρον δεν δικαιολογεί και δεν νομιμοποιεί την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.
 

ΗΠA: ''Βράζει'' η Ομογένεια... Αγανάκτηση και απογοήτευση. Η Ελλάδα να δείτε......!!!!!


 G. A. Papandreou''ΜΠΡΑΒΟ'', στον πρωθυπουργό της Ελλάδας GAP, στον υπουργό Εξωτερικών και στους ''άξιους'' διπλωμάτες μας στις ΗΠΑ: Κατάργησαν τις δεξιώσεις-εκδηλώσεις γιά την εθνική μας επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 και τις αντικατέστησαν με εκδηλώσεις γιά το...Ολοκαύτωμα ή προς ''τιμήν'' Ελλήνων...υπουργών-πολιτικών.

Στις 10 Φεβρουαρίου '11 εφέτος η καθιερωμένη εκδήλωση γιά το Ολοκαύτωμα, στο γενικό προξενείο Νέας Υόρκης... ''Aνεπιθύμητοι'' οι...'Ελληνες και οι Ελληνοαμερικανοί γιά την εθνική τους επέτειο, αλλά ευπρόσδεκτοι οι Αμερικανο-Εβραίοι, που κατηγορούν, συκοφαντούν γραπτά Ομογενείς κι ελληνικά ΜΜΕ ως ''αντιαμερικανούς'', ''παρανοϊκούς'', ''ξενόφοβους'', ''λυσσαλέους αντισημίτες'' κ.ά.

(Παρά την εντυπωσιακή δουλοπρέπεια του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας και των διπλωματικών μας αποστολών στις ΗΠΑ, ΔΕΝ είδαμε -ως αντάλλαγμα- έστω ΜΙΑ εκδήλωση στην πρεσβεία ή στα προξενεία του Ισραήλ στις ΗΠΑ ή σε εβραιοαμερικάνικη Οργάνωση, γιά τα ελληνικά ''Ολοκαυτώματα'' ή άλλα ελληνικά ζητήματα)

Η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, κατάργησε (2010) τις καθιερωμένες δεξιώσεις-εκδηλώσεις στις πρεσβείες και στα προξενεία της Ελλάδας, γιά την εθνική μας επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, υποτίθεται γιά ''λόγους οικονομίας'', αλλά και ''γιά λόγους συμβολισμού''. Ακόμα και όταν Ομογενείς προθυμοποιήθηκαν να καλύψουν τα έξοδα, η απάντηση της κυβέρνησης ήταν αρνητική, γεγονός που μας δείχνει ότι δεν ενδιαφέρεται γιά την ιστορία μας και την απόδοση της πρέπουσας τιμής στους ήρωες της επανάστασης στα 1821, που μας απελευθέρωσαν από την οθωμανική αυτοκρατορία.



www.kalami.net

Πολιτική αλητεία, Πολιτικοί, ΠΑΣΟΚ


Tο αναδημοσιεύουμε όπως ακριβώς το λάβαμε από το cretanpatriot

Να ποιοί μας κυβερνούν: Ο περίγυρος της οικογένειας “margaret tsant και υιών” oi κολητοί τους απο τα clubs,τα μπαράκια,τα γυμναστήρια, τα εισπρακτικά business γραφεία κai ποιός ξέρει πού αλλού … ΞΥΠΝΑΤΕ ΡΕ ΕΕΕΕΕ …

Posted by cretanpatriot στο 07/02/2011
 
 
1 Vote

Πόσο χαμηλά έχουν πέσει οι ξεφτιλισμένοι κι εμείς ακόμα τους ανεχόμαστε !!!

Το σκληρό πρόσωπο της γραφειοκρατίας γνώρισε η υφυπουργός Εξωτερικών Θ. Τζάκρη. Χρειάστηκε 18 διατάξεις και προεδρικά διατάγματα για να χρεώσει τον καφέ που ήπιε στα VIP του “Ελ. Βενιζέλος” στο τμήμα προμηθειών του υπουργείου.
Όπως αναφέρει το “Έθνος της Κυριακής”, η…..
υφυπουργός Εξωτερικών Θεοδώρα Τζάκρη, χρησιμοποίησε το τμήμα VIP του αεροδρομίου “Ελ. Βενιζέλος”, ενώ χρέωσε το τμήμα προμηθειών, με το ποσό των 29,30 ευρώ για έξοδά της, στις 26 Νοεμβρίου του 2010.
Μπορεί το ποσό να μην είναι αστρονομικό, ωστόσο για την πληρωμή των προσωπικών εξόδων της υφυπουργού από το τμήμα προμηθειών του υπουργείου χρειάστηκαν δεκαοχτώ διαφορετικές διατάξεις και προεδρικά διατάγματα.
Πρόκειται για την απόφαση Φ.312-4-4525, με ημερομηνία 2 Φεβρουαρίου. Το έγγραφο αναφέρεται στην έγκριση της συγκεκριμένης προμήθειας και τηρεί όλους τους γραφειοκρατικούς κανόνες, προκειμένου να πληρωθεί το ποσό στην Olympic Catering.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το έγγραφο αναφέρεται στην “έγκριση γενόμενης δαπάνης εξόδων χρησιμοποίησης της αίθουσας VIP του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος, από την υφυπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης”.Μετά την απαρίθμηση των διατάξεων, αναφέρεται: “Εγκρίνουμε τη γενόμενη δαπάνη των 29,30 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, του τιμολογίου της Olympic Catering, για κάλυψη εξόδων χρησιμοποίησης της VIP αίθουσας του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος, στις 26/11/2010 από την υφυπουργό Εσωτερικών, Θ. Τζάκρη”.
Το έγγραφο, που συντάχθηκε από το τμήμα προμηθειών της αρμόδιας διοικητικής υποστήριξης του υπουργείου, καταλήγει, ότι η δαπάνη θα βαρύνει τις πιστώσεις του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ φέρει την υπογραφή του προϊσταμένου του τμήματος.

Αυτή η ηλίθια κυβέρνηση διασύρει την χώρα διεθνώς.....


Όταν η κυβέρνηση μιλάει για ανάπτυξη - Κάνουν...έξωση σε Ελληνικές πρεσβείες επειδή δεν πληρώνουν το ενοίκιο!


Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι ελληνικές πρεσβείες στο εξωτερικό, καθώς, λόγω των περικοπών στις δαπάνες τους, κόβεται το ρεύμα ενώ σε ορισμένες από αυτές έχουν σταλεί μέχρι και...εξώδικα λόγω μη καταβολής του ενοικίου! 

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Τα Νέα", πρόσφατα, ελληνική πρεσβεία σε σκανδιναβική χώρα, βυθίστηκε στο σκοτάδι αφού δεν είχε έγκριση κονδυλίων για να πληρώσει το ηλεκτρικό. Τα κονδύλια για λειτουργικές δαπάνες έχουν υποστεί μείωση 60% και σε αυτή τη μείωση περιλαμβάνονται και τα ανελαστικά έξοδα όπως το ηλεκτρικό, το νερό και η θέρμανση. 

Μάλιστα, κατά 60%-70% έχουν περικοπεί οι δαπάνες ακόμα και για τη βενζίνη των υπηρεσιακών αυτοκινήτων, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις μετακινήσεις των διπλωματών μας στο εξωτερικό.

Τα πράγματα χειροτέρεψαν όταν με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, σταμάτησε η εκ των προτέρων έγκριση για τις συγκεκριμένες δαπάνες.
Έτσι, πολλές φορές διπλωμάτες αναγκάζονται να πληρώνουν από την....τσέπη τους, ώστε να μπορούν να εργάζονται σε ανθρώπινες συνθήκες. Επίσης, δημιουργούνται τραγελαφικές καταστάσεις, με υπαλλήλους να εργάζονται στο ημίφως για να μην καίνε ρεύμα ή να φοράνε παλτό, καθώς δεν έχουν θέρμανση!

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κονδύλια για θέρμανση έχουν περικοπεί περισσότερο, από τα κονδύλια για ρεύμα. Οι Έλληνες διπλωμάτες διαμαρτύρονται έντονα και σημειώνουν ότι, πολλές φορές, εργάζονται σε συνθήκες που θίγουν την αξιοπρέπειά τους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ήδη σε πολλές ελληνικές διπλωματικές αρχές στο εξωτερικό, έχουν σταλεί εξώδικα για εξώσεις λόγω αδυναμίας καταβολής ενοικίων, ενώ σε άλλες, εταιρείες ζητούν αποζημιώσεις για καθυστέρηση πληρωμών, σχετικά με συμβόλαια που έχουν συναφθεί, αλλά δεν καλύπτονται πια από τα κονδύλια.

newpost,   Εθνικα Θέματα

Ο Γιωργάκης Α. Παπανδρέου απεμπολεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος!!!!

Οι Τσάμηδες ενώνουν τα κόμματά τους ενώ οι Βορειοηπειρώτες συνεχώς δημιουργούν νέα



Τα δύο Αλβανικά «Τσάμικα» κόμματα ενώνονται σε ένα.

Στην εκδήλωση των 20 χρόνων της οργάνωσης«Cameria», οι πρόεδροι των κομμάτων PDU και PDIShpetim Idrizi και Tahir Muhedini αντίστοιχα, δήλωσαν πως σύντομα θα ανακοινώσουν τη διάλυση των δύο  κομμάτων και τη δημιουργία ενός πολιτικού φορέα που θα εκπροσωπεί τους Τσάμιδες της Αλβανίας ώστε να αγωνιστούν ποιο αποτελεσματικά για την σύντομη επίλυση του «ζητήματος» τους. Στην ίδια εκδήλωση βραβέυτηκαν  με τον τίτλο «Τιμή της Τσαμουριάς», οι ιστορικοί Beqir Meta, Pëllumb Xhufi και Kaliopi Naska, για τη συμβολή τους στην επίλυση του ζητήματος!

Θυμίζουμε πως αρχικά είχε ιδρυθεί το PDI (Κόμμα για Δικαιοσύνη και Ένταξη), πριν από τις βουλευτικές εκλογές του 2005, χωρίς να καταφέρει να εκλέξει κάποιον βουλευτή. Το 2009, το PDI, συνεργαζόμενο με το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα, εξέλεξε ένα βουλευτή στην περιφέρεια Αυλώνας. Αμέσως μετά την εκλογή του ο βουλευτής Dashamir Tahiri, ήρθε σε ρήξη με τον πρόεδρο του, με τις φήμες να κάνουν λόγο για παζάρεμα της ψήφου του με τα δύο μεγάλα αλβανικά κόμματα.  Η οριακή πλειοψηφία στη βουλή και το αμαρτωλό παρελθών του Tahiri, καθώς προέρχεται από τη γνωστή συμμορία της Αυλώνας, με έντονη εγκληματική δράση το 1997 – 98, ενίσχυαν ακόμα περισσότερο αυτές τις φήμες. Στη συνέχεια ο Tahiri μαζί με το βουλευτή του Σοσιαλιστικού Κόμματος από την ίδια περιφέρεια Shpetim Idrizi - ίσως ο ποιο γνωστός πολιτικός στην Αλβανία υπέρμαχος του «Τσάμικου Ζητήματος» - δημιούργησαν νέο πολιτικό κόμμα, το PDU (Κόμμα για Δικαιοσύνη και Ενότητα). 
Παρόλο που είχαν δύο πολύτιμους ψήφους για την κυβέρνηση, ο Μπερίσα είχε συνεργασία μαζί τους αλλά μάλλον για να μη δημιουργήσει θέμα με την Ελλάδα δεν τους ένταξε ποτέ στο κυβερνητικό σχήμα κρατώντας τους ως εφεδρείες με αποτέλεσμα να τους προκαλεί κάποιες φορές εκνευρισμό καθώς το άλλο συνεργαζόμενο κόμμα του Ilir Meta με τέσσερεις βουλευτές, έχει τρία υπουργεία, τον αντιπρόεδρο της βουλής και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.

Οι Τσάμιδες που ήρθαν από τη Θεσπρωτία στην Αλβανία το 1945, υπολογίζονται στις 15 – 20 χιλιάδες, ενώ άλλοι τόσοι εκτιμάται ότι ζούσαν εντός των συνόρων. Οι εκπρόσωποί τους εκτιμούν ότι σήμερα ο αριθμός τους στην Αλβανία ανέρχεται στις 200 χιλιάδες.  Είναι η ποιο ανθελληνική κοινότητα στην Αλβανία, θεωρούνται αδίστακτοι και μπαμπέσηδες από τους υπόλοιπους αλβανούς που δεν τους έχουν σε ιδιαίτερη εκτίμηση. Συμπαραστάτες στον «αγώνα» τους βρίσκουν ποιο πολύ εκτός Αλβανίας (Κόσσοβο, Αλβανοί Σκοπίων) ενώ η πλειοψηφία των ντόπιων Αλβανών είναι αδιάφοροι.  Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η στις περιοχές όπου ζουν ντόπιοι τσάμιδες (Κονίσπολη - Μαρκάτι), τα ποσοστά του κόμματος τους στις τελευταίες εκλογές ήταν κάτω του 5%.

Οι Τσάμιδες της Αλβανίας, παρόλο που ζουν σε ένα ομοεθνές με αυτούς κράτος και δεν απειλούνται, καταφέρουν να παραμερίζουν τις διαφωνίες και να ενώνονται στους στόχους τους, ενώ οι απειλούμενοι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου συνεχίζουν να διχάζονται ακόμα περισσότερο!!!