Σελίδες

Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

ΚΥΠΡΟΣ. Υπερχρέωση του λαού για στήριξη των τραπεζών ζητά ο ΔΗΣΥ

Κραυγή αγωνίας εκπέμπει ο επί των οικονομικών θεμάτων υπεύθυνος του ΔΗ.ΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου , για το καταρρέον χρηματοπιστωτικό σύστημα και καλεί το κράτος να δανειστεί κάπου 2,5 δίς για να στηρίξει την Λαϊκή τράπεζα.
Ο ίδιος παραδέχεται ότι με αυτό το τρόπο το εξωτερικό χρέος της χώρας θα ξεπεράσει το 85% του ΑΕΠ ενώ θα υποθηκεύσει την κυπριακή δημοκρατία , οικονομικά και πολιτικά.
Το Εθνικιστικό Δημοκρατικό Κόμμα καλεί το λαό να αντιδράσει στην υποθήκευση του για την διάσωση των τραπεζών .
Να συρθούν στα δικαστήρια αυτοί που διασπάθισαν τις καταθέσεις των πολιτών και να εκποιηθεί η περιουσία της τράπεζας για την εξασφάλιση των καταθετών.
Καμία στήριξη στο ληστρικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Τομέας ιδεολογικής διαφώτισης
Εθνικιστικό Δημοκρατικό Κόμμα – ΕΔΗΚ

Η αυτοκτονία του πολιτικού συστήματος

ΧΑΡΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ

Η τεχνητή διόγκωση της απειλής, με απλά λόγια, είναι σε γενικές γραμμές ο ορισμός της κινδυνολογίας. Η ουσία της κινδυνολογίας περικλείεται στη φράση του Κεμάλ Ατατούρκ: «Για τον λαό, σε πείσμα του λαού». Αυτή η φράση έχει τη σημασία ότι, η κινδυνολογία χρησιμοποιείται για να εξυπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον, και όχι για να στραφεί εναντίον του.

Στη Δημοκρατία, όπου οι ηγεσίες των κομμάτων δεσμεύονται από τη κοινή γνώμη, η κινδυνολογία χρησιμοποιείται προκειμένου να αντιμετωπιστεί μια απειλή, είτε αυτή είναι πραγματική είτε φανταστική. Κι αυτό γιατί στις δημοκρατίες, οι πολιτικοί ηγέτες, προτιμούν να...

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΡΕΠΟΥΣΗ [ «Πάλιν Ηρωδιάς μαίνεται, πάλιν ταράττεται» ]

Προς κα Μαρία Ρεπούση,
Καθηγήτρια Πανεπιστημίου,
Υπεύθυνη Τομέα Παιδείας και Ερευνών της Δημοκρατικής Αριστεράς,
Υποψήφια βουλευτή Α΄ Πειραιώς
«Πάλιν Ηρωδιάς μαίνεται, πάλιν ταράττεται»
            Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση διάβασα στο twitter σας τα εξής: «Ανοίγουν αύριο τα σχολεία μετά τις διακοπές του Πάσχα. Τα παιδιά μαζί με τους δασκάλους ή τους καθηγητές τους θα υποχρεωθούν και πάλι… να στηθούν στο προαύλιο για να προσευχηθούν. Αλήθεια σε ποιο άλλο ευρωπαϊκό σχολείο γίνεται αυτό; …Νομίζω σε κανένα. Γνωρίζετε εσείς κανένα σχολείο που να είναι υποχρεωτική η πρωινή προσευχή; …να είναι υποχρεωτικός ο εκκλησιασμός; Και να υπάρχουν εικόνες αγίων στους τοίχους; Αυτό είναι το πρόβλημα σήμερα στην Παιδεία μας; Όχι οι μισθοί εξαθλίωσης των εκπαιδευτικών; ».
Και λέγω ότι αισθάνομαι τα παραπάνω, διότι επιβεβαιώθηκαν όλοι εκείνοι που ισχυρίζονταν ότι το ανεπίτρεπτο και αποσυρθέν εν τέλει βιβλίο σας ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού δεν γράφτηκε από κάποιο τυχαίο πρόσωπο, αλλά γνωστό εν τη Ιουδαία για τις «όμορφες» θέσεις του.
Δε θα ήθελα να σταθώ στο συγκριτικό επιχείρημά σας σχετικά με τα άλλα ευρωπαϊκά σχολεία. Άραγε τα όσα συμβαίνουν στα σαλόνια της Ευρώπης είναι όλα άξια προς μίμηση; Αυτό που μπορώ να...

Γ. Κοντογιώργης: “Η «μισή» Βουλή θα έπρεπε να συλληφθεί για διαφθορά”

Γιώργος Κοντογιώργης






Λάβρος κατά του πολιτικού συστήματος είναι ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Γιώργος Κοντογιώργης. «Η πολιτική τάξη, αν πιστέψει ότι οι εκλογές τής δίνουν λαϊκή νομιμοποίηση για να μην αλλάξει, θα οδηγηθεί στην κατάρρευση του εαυτού της μέχρι το τέλος του χρόνου, δεν θα αντέξει», δηλώνει στα «Επίκαιρα». Σχολιάζει τη σύλληψη του Άκη Τσοχατζόπουλου λέγοντας ότι «έριξαν ένα "πολιτικό πτώμα" στην εκλογική αρένα» και επιμένει ότι πρέπει να καθίσουν στο σκαμνί όλοι όσοι μας έφεραν εδώ - ένοχοι και συνένοχοι, πρωθυπουργοί, υπουργοί και βουλευτές. Περιγράφει με μελανά χρώματα την πραγματικότητα της καταστροφής μας. «Η Ελλάδα βρίσκεται υπό διπλή κατοχή», λέει. «Την εσωτερική κομματοκρατία, και τώρα μας υπέβαλαν και σε εξωτερική, τη θεσμοθέτησαν». Ποια είναι η λύση που προτείνει; Ένα νέο Μνημόνιο, αλλά για το πολιτικό σύστημα και το κράτος...
Στη Χριστίνα Κοραή
- Κύριε Κοντογιώργη, ο Άκης Τσοχατζόπουλος βρίσκεται στον Κορυδαλλό. Κάλλιο αργά παρά ποτέ;
Έριξαν ένα «πολιτικό πτώμα» στην εκλογική αρένα για να δείξουν ότι κάνουν κάθαρση, Έτσι νομίζουν πως θα ξεπεράσουν το γεγονός ότι...

Θα τα μάθουμε όλα!

Μιλούσαν εναντίον του μνημονίου και θεωρούσαν την προσπάθεια σωτηρίας της χώρας ως μάταιη. Κατά συνέπεια, επιχειρηματολογούσαν υπέρ της χρεοκοπίας και της δραχμής. Σήμερα κι όσο πλησιάζει η ώρα της κρίσης, θα έχουμε να μάθουμε πολλά περισσότερα απ’ όσα ίσως φανταζόμαστε. Για παράδειγμα, έχει σημασία να γνωρίζουμε αν κάποιος που επιχειρηματολόγησε σχετικά με την δραχμή εργάζεται σήμερα με οποιονδήποτε τρόπο για τον Σόρος ή για κάποιον άλλο κερδοσκόπο ή όχι.

Μην γελιέστε! Παίχτηκαν πολλά λεφτά στην ελληνική υπόθεση. Θέλεις να μάθεις τον ένοχο; Ακολούθησε την ροή των χρημάτων. Δες προσεκτικά ποιος είναι κάθε φορά ο κερδισμένος. Αυτό που καταλαβαίνουμε, από τα λίγα πράγματα που γνωρίζουμε για τις αγορές και τους νόμους της, είναι ότι μία δήλωση ή μία οποιαδήποτε κίνηση στο...

ΘΕΣΕΙΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (ΕνΕλ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συντάκτες: K. Βλαχοδήμος, Σ. Γεωργιάδης, Κ. Παύλου, Γ. E. Σέκερης, Σπ. Ταπίνης, Ι. Τουλουμάκος


Η εξωτερική μας πολιτική αποσκοπεί στη διασφάλιση των ελληνικών εθνικών συμφερόντων στον διεθνή χώρο. Πρέπει συνεπώς να είναι εντεταγμένη σε μια ευρύτερη εθνική στρατηγική, θέτουσα συγκεκριμένους στόχους και αξιοποιούσα για την επίτευξή τους τις συνιστώσες της εθνικής μας ισχύος – οικονομικές, στρατιωτικές, και πολιτισμικές. Η Ένωση για την Ελλάδα έχει ήδη παρουσιάσει το περίγραμμα μιας τέτοιας εθνικής στρατηγικής. Το παρόν κείμενο εξειδικεύει τις θέσεις της για τον προσανατολισμό της χώρας μας στο διεθνές γεωπολιτικό περιβάλλον, για τις σχέσεις μας, ειδικότερα, με τα γειτονικά μας κράτη, και για τη συμβολή της διπλωματίας και της «ήπιας ισχύος» που μας προσφέρουν ο απόδημος ελληνισμός, η κλασική μας παράδοση, και η Ορθοδοξία, στην εδραίωση της διεθνούς μας παρουσίας.


Α. Ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ
Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των πλέον ένθερμων θιασωτών του ΟΗΕ. Στο υπό διαμόρφωση, ωστόσο, μεταψυχροπολεμικό περιβάλλον, στο οποίο ο ρόλος του παγκόσμιου οργανισμού, ιδίως σε ό,τι αφορά στα της κατοχύρωσης της ειρήνης και ασφάλειας, είναι, γενικώς, περισσότερο συμβολικός παρά πραγματικός, η ορθή αυτή τοποθέτησή μας μακράν...

Κι είχαμε όλοι μια σκασίλα αν δεν γίνει ντιμπειτ...

Σωτήρης Ξενάκης
Ακούω από ορισμένους, μετά την συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής που δεν κατάφερε να αποφασίσει για την διεξαγωγή των περίφημων προεκλογικών ντιμπέιτ, πόσο μεγάλο πρόβλημα είναι αυτό για την δημοκρατία και τους πολίτες.


Ευθέως να πω ότι θεωρώ πως εκείνοι που ολοφύρονται είτε δεν το έχουν σκεφτεί αρκετά είτε μας δουλεύουν ψιλό γαζί. Και να εξηγήσω γιατί:

Κατ αρχήν, υπάρχει κανένας νοήμων άνθρωπος που να πίστευε ότι με τις σημερινές συνθήκες θα μπορούσε μια διακομματική επιτροπή με την παρουσία εκπροσώπων από... 14 κόμματα να κατέληγε σε κάποια συγκεκριμένη απόφαση; Μάλλον όχι. Όσοι λοιπόν μεθόδευσαν μια τέτοια σύνθεση η συναίνεσαν σε αυτήν πιθανότατα είχαν στόχο το αδιέξοδο.

Και συνεχίζω επί της ουσίας ... Υπήρξε στο παρελθόν έστω και μία τηλεμαχία που να έκρινε το εκλογικό αποτέλεσμα η να διαφοροποίησε τις απόψεις των πολιτών για τα κόμματα ; Οι δημοσκοπήσεις που ακολουθούσαν αλλά και τα αποτελέσματα των εκλογών έδειχναν πώς...

Η ληστεία του αιώνα στην Ελλάδα..



Του Γιώργου Δελαστίκ

Παγκόσμια αίσθηση προκάλεσε η ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ, η οποία αποκάλυψε σε όλη την έκταση πόσο ολέθρια χρονιά υπήρξε το 2011 για τα εισοδήματα των Ελλήνων. Οσο κι αν ακούγεται απίστευτο, μειώθηκαν κατά… 23,1% και στην πραγματικότητα κατά 25,3%, αν ληφθεί υπόψη και ο πληθωρισμός! Χάσαμε δηλαδή το ένα τέταρτο κατά μέσο όρο του εισοδήματός μας μέσα σε μία και μόνη χρονιά – ούτε σε πόλεμο δεν είναι τόσο απότομη η πτώση του εισοδήματος! Από 20.457 ευρώ που ήταν το 2010 οι μέσες ακαθάριστες αποδοχές των Ελλήνων, έπεσαν στα 15.729 ευρώ το 2011.

Χαρακτηριστικά αποκαλυπτικό της οικονομικής πολιτικής που ασκούν παγκοσμίως οι κυβερνήσεις στις ανεπτυγμένες χώρες που εκπροσωπούνται στον ΟΟΣΑ, είναι το γεγονός ότι στις μισές χώρες – μέλη του οργανισμού αυτού (για την ακρίβεια στις 18 από τις 34) μειώθηκαν τα πραγματικά εισοδήματα προ φόρων.

Πουθενά στον κόσμο όμως αυτή η μείωση δεν έγινε με βαρβαρότητα αντίστοιχη με...

Για "θερμό" καλοκαίρι ετοιμάζονται οι ΕΔ - Η Άγκυρα δείχνει έτοιμη για κινήσεις...



 Για καλοκαίρι υψηλής έντασης, ανάλογο με εκείνο του 2009 προετοιμάζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις γνωρίζοντας ότι πάντα οι Τούρκοι σε περιόδους ελληνικής πολιτικής αστάθειας, είτε το 1974 στην Κύπρο, το 1996 στα Ίμια, είτε το 2009 στην Στρογγύλη και στην Ρω, όταν σκηνοθέτησαν δήθεν μεταφορά ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στα νησιά, είναι έτοιμοι να αδράξουν την ευκαιρία περισσότερο από ποτέ άλλοτε.
Και είναι βέβαιο ότι ο συνδυασμός πολιτικής ρευστότητας, χαμηλής επιχειρησιακής ετοιμότητας σε ολόκληρες κατηγορίες οπλικών συστημάτων, λόγω των περικοπών και διάθεσης να πάρουν τη ρεβάνς από το στραπάτσο που έπαθαν στην Α. Μεσόγειο τον περασμένο Σεπτέμβριο, είναι ένας πολύ κακός συνδυασμός για...

Συνέντευξη Γ. Βαρουφάκη: "Η εξωθεσμική παρέμβαση του Νίκου (Παπανδρέου), που φαίνεται ότι συνέβη, με ενοχλεί..."


...αποκλειστική συνέντευξη 
για το PRESS-GR.

Μέρος ΙΙ
(Διαβάστε εδώ το Μέρος Ι).

H αγορά των CDS είναι τόσο σκοτεινή όσο παρουσιάζεται από τύπο και ορισμένους πολιτικούς; Είναι όντως ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τη μεταβίβαση και αντιστάθμιση του πιστωτικού κινδύνου; 
Ναι, είναι σκοτεινή, αδιαφανής και...
εν δυνάμει καταστροφική. Θα ήταν ένα χρήσιμο εργαλείο για την διαχείριση κινδύνων υπό έναν όρο: Να μην μπορείς να αγοράσεις CDS επί ενός τίτλου (π.χ. ομολόγου του πορτογαλικού δημοσίου) αν δεν σου ανήκει ο τίτλος αυτός. Όπως, π.χ., δεν σου επιτρέπεται να ασφαλίζεις ένα αυτοκίνητο αν δεν σου ανήκει (καθώς διαφορετικά, το ασφάλιστρο μετατρέπεται σε στοίχημα ότι κάποιος άλλος θα σκοτωθεί – δίνοντάς σου κίνητρο να του σπάσεις τα φρένα). 
Κρίνετε βάσιμο το δημοσίευμα του Reuters για το ζεύγος Σάλλα
Δεν γνωρίζω. Οπότε δεν δικαιούμαι να...

Το "μεγάλο παιχνίδι" της Ρωσίας στην Ευρασία.Τι προσπαθεί να πετύχει ο Πούτιν

Η Ρωσία παίζει ένα παιχνίδι ισορροπίας στην Κεντρική Ασία με την δημιουργία ανησυχιών γύρω από την παρουσία των ΗΠΑ να αποτελεί ένα κομμάτι αυτού του παιχνιδιού. Σύμφωνα με την μετά-σοβιετική Realpolitik, οι Ρώσοι αξιωματούχοι εκφράζουν σταθερά την υποστήριξη τους προς την αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.
Δεν θέλουν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ να αποσυρθούν απο το Αφγανιστάν νωρίτερα, φοβούμενοι οτι το βάρος του πολέμου στο Αφγανιστάν θα το φορτωθούν οι ίδιοι. Αλλά εάν η προσπάθεια σταθεροποίησης της κατάστασης στο Αφγανιστάν επιτύχει τότε οι Ρώσοι θα είναι οι πρώτοι που θα απαιτήσουν την αποχώρηση των Δυτικών στρατευμάτων. Έν τω μεταξύ οι Ρώσοι αξιωματούχοι είναι αποφασισμένοι να περιορίσουν την στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ στην Ευρασία, περιοχή που θέλουν να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις δικές τους επιθυμίες.

Μέχρι πρόσφατα, οι περισσότερες προμήθειες (όχι στρατιωτικές) της δύναμης του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν περνούσαν μέσω του Καράτσι. Αλλά με το κλείσιμο της Πακιστανικής διαδρομής, απο τα τέλη Νοεμβρίου 2011, σχεδόν όλες οι προμήθεις του ΝΑΤΟ εισέρχονται στο Αφγανιστάν μέσω του λεγόμενου Βόρειου Δικτύου Διανομής. (NDN)

Η NDN συνδέει τα λιμάνια της Βαλτικής και της Κασπίας με το Αφγανιστάν...

Άνθρακες ο θησαυρός της «απελευθέρωσης» ..αλά Ελληνικά

 Όσοι είχαν καλλιεργήσει προσδοκίες για μεγάλα και άμεσα οφέλη από την απελευθέρωση των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων έχουν ήδη αρχίσει να κατεβάζουν τον πήχη...


  Είτε γιατί είχαν θέσει τον πήχη των προσδοκιών τους σε υπερβολικά ψηλά επίπεδα, είτε επειδή η απελευθέρωση έγινε αλά ελληνικά και άρα δεν  απέδωσε τα...  αναμενόμενα.

Πολύ πιθανόν, μάλιστα, να έχουμε και έναν συνδυασμό των παραπάνω.

Κάποιοι λοιπόν περίμεναν πως η απελευθέρωση του επαγγέλματος των φορτηγών θα μπορούσε να τονώσει την αγορά, να προσθέσει νέες θέσεις εργασίας, να…

Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον, άνθρακες ο θησαυρός. Αν και η απελευθέρωση ξεκίνησε στο τέλος Φεβρουαρίου, η ζήτηση για μεταφορικό έργο είναι τόσο πεσμένη ώστε το ενδιαφέρον για νέα φορτηγά είναι περίπου ανύπαρκτο (η πτώση...

Η διπλή ανάγνωση


 ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ

Η επίθεση του «Economist» κατά του Φρανσουά Ολάντ με την περιγραφή «μάλλον επικίνδυνος», αποτελεί case study διπλής πολιτικής ανάγνωσης: Η αυτονόητη ανάγνωση είναι ότι οι Γάλλοι ψηφοφόροι θα αισθανθούν προσβεβλημένοι από την απόπειρα χειραγώγησης της εκλογικής συμπεριφοράς τους, θα αγνοήσουν τις διεθνείς σειρήνες ανησυχίας, και έτσι θα υπερψηφίσουν τον Ολάντ. Για να… μπουν στο μάτι των άλλων Ευρωπαίων. Η… ανάποδη ανάγνωση είναι ότι… αυτό ακριβώς θέλουν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι. Να εκλεγεί ο Ολάντ, που είναι περισσότερο πιθανό να υποχωρήσει από την υπόσχεση εξέγερσης, την οποία έχει μοιράσει. Γιατί, ένας αναβαπτισμένος Σαρκοζί, που θα έχει επιστρέψει… από το κρύο, θα είναι ασυγκράτητος. Κάτι που δεν θέλει το Βερολίνο, αλλά ούτε και το Λονδίνο.

Σύσσωμη πολιτική και στρατιωτική ηγεσία σήμερα σε Φαρμακονήσι – Αγαθονήσι - Σάμο.


Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος θα επισκεφθεί σήμερα, Παρασκευή 27 Απριλίου 2012, τα Φυλάκια στις μικρονήσους Φαρμακονήσι και Αγαθονήσι, καθώς και το Στρατόπεδο «Ανθστη (ΠΖ) Παλαιοκαστρίτη Ιωάννη» στη νήσο Σάμο.
Στην επίσκεψή του θα συνοδεύεται από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Μ. Κωσταράκο, τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Κ. Ζιαζιά, τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Κ. Χρηστίδη, τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Α. Τσαντηράκη και τον Διοικητή ΑΣΔΕΝ Αντιστράτηγο Γ. Σοφιανίδη.

Δεν το κρύβουν ότι ο στόχος τους είναι να επιβάλουν στην Ελλάδα τον αθεϊσμό αρχίζοντας από το κράτος.


Είναι τόσο περίπλοκη η πολιτική κατάσταση, που όπως δείχνουν τα πράγματα, οι πονηροί που έκαναν τους νόμους θα νικήσουν πάλι, όπως γίνεται πάντα.

 Στο ερώτημα αν θα πέσουμε στην μαύρη απελπισία, αν οι πονηροί νικήσουν κι αυτή τη φορά , στις προσεχείς εκλογές , η απάντηση είναι οπωσδήποτε όχι. Η απελπισία στους χριστιανούς είναι αμαρτία. Δείχνει άγνοια και υπερηφάνεια.
Άγνοια ότι ο Ιησούς μετατρέπει τις ήττες σε νίκες και υπερηφάνεια διότι ο υπερήφανος στηρίζεται στον εαυτό του και όχι στο Χριστό.

Απ΄ το Ευαγγέλιο θα επιλέξουμε τους στίχους εκείνους που κατά τη γνώμη μας περιγράφουν την κατάσταση κι αυτούς που τη δημιούργησαν. Πριν όμως ανοίξουμε το Ευαγγέλιο θα παραθέσουμε τα λόγια του στάρετς Αμβροσίου της Όπτινα, τα οποία διαβάσαμε στο βιβλίο του Παύλου Ευδοκίμωφ, Η Πάλη με τον Θεό.

Ο στάρετς Αμβρόσιος έλεγε: "Κάθε μέρα να διαβάζετε ένα κεφάλαιο των Ευαγγελίων, κι αν σας πιάνει αγωνία να διαβάζετε εκ νέου έως ότου...

Basta με την ανοησία της λιτότητας...


Basta! Μετά από δύο χρόνια μεταρρυθμίσεων, οι Ισπανοί έχουν πλέον εξοικειωθεί με το τελετουργικό της θανάσιμης ευρωπαϊκής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της κρίσης. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εγκωμιάζουν κάθε νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων που υιοθετείται και μας χτυπούν φιλικά την πλάτη.

Αργότερα, όταν η χώρα βυθίζεται στην ύφεση, η ανεργία εκτοξεύεται και τα premium κινδύνου επιμένουν ανοδικά, επιβάλλεται στους Ισπανούς ακόμη μεγαλύτερη λιτότητα. Σε όσους αναρωτιούνται εάν η στρατηγική αυτή ισοδυναμεί με αυτοπροκαλούμενη ύφεση, η απάντηση είναι να μην ανησυχούν, να κάνουν υπομονή και να περιμένουν να δουν τους καρπούς των προσπαθειών τους. Με λίγα λόγια, αυτό που ζητείται από τους Ισπανούς είναι να αντικαταστήσουν την πολιτική και την οικονομική ανάλυση με το ρητό «πίστευε (τη λιτότητα) και μη ερεύνα».

Τόσο οι πολίτες, όσο και η ελίτ της Ευρώπης φαίνεται πως αισθάνονται πλέον την ανάγκη νασταματήσει αυτή η ανοησία. Η κατάρρευση της ολλανδικής κυβέρνησης και η νίκη του Francois Hollande στον πρώτο γύρο των εκλογών στη Γαλλία οδηγούν στο...

Ανοιχτή συγκέντρωση Σαμαρά στο Ζάππειο


ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΖΕΡΒΟΣ

Από την 27η Νοεμβρίου του 2009, στην 3η Μαϊου του 2012. Πέρασαν 2 ½ χρόνια από τη συγκέντρωση του Αντώνη Σαμαρά στο Ζάππειο, στην τελική ευθεία (δυο μέρες πριν την 29ηΝοεμβρίου) για τη διεκδίκηση της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας, απέναντι στη Ντόρα Μπακογιάννη και τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, και ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επιστρέφει στον ίδιο χώρο, αυτή τη φορά για την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της γαλάζιας Παράταξης στην Αθήνα.

Η Γραμματεία Οργανωτικού της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και οι στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, προετοιμάζονται ήδη πυρετωδώς για την...

Η ελληνικότητα δεν είναι προϊόν που αποζητά branding. Είναι πολιτική και πνευματική αναζήτηση, είναι ταυτότητα... με συνοχή και συνέχεια

Η κρίση είναι viral

Σαν Ελληνaς, Hellene, Greek, Ρωμιός, Γραικός, Γιουνάν, βλέποντας την υστερική κλιμάκωση του βίντεο με τον εθνικό ύμνο στο τέλος, ένιωσα, πώς το λένε, embarassed.

Η στερεοτυπικότητα και εντέλει το kitsch, που σφραγίζουν το περιεχόμενο και τη φόρμα του viral, προκύπτουν αναπόφευκτα από την εννοιολογική προσέγγιση του θέματος. Οι Ελληνες, η Ελλάδα, η ελληνικότητα προσεγγίζονται ως προϊόν για rebranding. Αλλά μια χώρα, ένας λαός, ένα έθνος, οι αναπαραστάσεις τους και το συμβολικό πεδίο το οποίο συγκροτούν διαχρονικά, δεν είναι βεβαίως ένα προϊόν ή μια εταιρεία, δεν είναι μπίρα, κινητό ή αυτοκίνητο, δεν είναι καν τουριστικός προορισμός. Είναι δυναμικές έννοιες και ιστορικά υποκείμενα, με περιεχόμενα και ζητήσεις διαρκώς ανασημασιοδοτούμενα, είναι διαρκή διακυβεύματα και πολύσημη ανοιχτότητα. Η εννοιολογική αστοχία οδηγεί αναπόφευκτα στα απλοϊκά δίπολα του βίντεο, όπου το καλό στερεότυπο αντιπαραβάλλεται στο κακό στερεότυπο.

Η συμπαθητική, ερασιτεχνική και ανυστερόβουλη προσπάθεια της νέας καλλιτέχνιδος, προκαλεί εντούτοις το ενδιαφέρον μας: ακριβώς διότι μέσα από την εννοιολογική της σύγχυση...

ΓΑΠ και Βενιζέλος Στο παρά πέντε θυμήθηκαν συγγνώμες και… brand name!


Αν και σύντομη, αν και σε συνθήκες χρεοκοπίας, η προεκλογική περίοδος αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ιδανική! 

Οι συλλήψεις των παρανομούντων πάνε σύννεφο, η Αρετή Τζοχατζοπούλου ακολούθησε τον πατέρα της στη φυλακή, οι «σκούπες» της αστυνομίας για τους λαθρομετανάστες έχουν γίνει καθημερινή υπόθεση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «ξεδιπλώνει» το πρόγραμμα και τις ιδέες του (που δεν μπόρεσε να εφαρμόσει στο διάστημα της υπουργικής παντοδυναμίας του) και ο προκάτοχός του Γ. Παπανδρέου, ζητάει… συγγνώμη. 

Και μάλιστα εκ μέρους του συνόλου του πολιτικού κόσμου (ώστε να μοιραστεί τα βάρη), όπως προκύπτει από συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πελοπόννησος», όπου ερωτηθείς για...

Ο Kωνσταντίνος για τις εκλογές

 Σε δήλωση σχετικά με τις επικείμενες εκλογές προέβη ο τέως βασιλιάς Κωνσταντινός, καθώς όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το τελευταίο διάστημα το γραφείο του λαμβάνει πολλά μηνύματα που ζητούν να τοποθετηθεί επί του θέματος.

Ακολουθεί η δήλωση που εξέδωσε το γραφείο του:
"Παρόλο που δεν συνηθίζω να κάνω δηλώσεις προ των εκλογών, αντιλαμβανόμενος τη σημασία της συγκεκριμένης χρονικής συγκυρίας για την πορεία της Ελλάδος, σας μεταφέρω τις ακόλουθες σκέψεις:

Ο Ελληνικός λαός με την ψήφο του καλείται στις επικείμενες εκλογές να εκλέξει την κυβέρνηση που θα χειριστεί τα μεγάλα προβλήματα της οικονομίας. Πέρασε και συνεχίζει να περνά δύσκολες στιγμές και το μόνο που δεν χρειάζεται είναι υποσχέσεις που δεν...

Ελληνικό δαιμόνιο πίσω από εκσκαφές σε αστεροειδείς για πολύτιμα μέταλλα!


Μία νέα εταιρεία φιλοδοξεί να υλοποιήσει μία άκρως επαναστατική ιδέα, που αν δει κανείς ποιοι βρίσκονται από πίσω θα μπορούσε να τη θεωρήσει μια λογική εξέλιξη.
Η νέα εταιρεία ονομάζεται Planetary Resources και δημιουργήθηκε από τον σκηνοθέτη και «πρωτοπόρο» στις εξερευνήσεις James Cameron, ανώτατα στελέχη της Google και τον Ελληνοαμερικανό Πίτερ Διαμαντή. Ο τελευταίος σπούδασε αεροδιαστημική και επιστήμες υγείας στο ΜΙΤ και ιατρική στο Χάρβαρντ. Διετέλεσε ιδρυτής και πρόεδρος αρκετών εταιρειών, που όλες είχαν στόχο την ανάπτυξη διαστημικών ερευνητικών προγραμμάτων.
Η Planetary Resources ευελπιστεί να πετύχει αυτό που λέει το όνομά της. Τις εκσκαφές των αστεροειδών, με ρομποτικά μέσα, προκειμένου να αντληθούν πολύτιμα...

Ένα σοκ μπορεί να μας βγάλει από τον εθνικό λήθαργο...


Η χώρα μοιάζει με πλοίο που βυθίζεται με τους επιβάτες να αρνούνται να σηκωθούν για να τρέξουν στις σωσίβιες λέμβους από το φόβο μην τους πιάσουν τα καθίσματα. Υπάρχει μια γελοιογραφία το Δ. Χαντζόπουλου που αποτυπώνει την κατάσταση όπως μόνο η τέχνη μπορεί περιεκτικά.
 
Οι  καλοί «πελάτες» και εγγύτεροι της κομματοκρατίας κάθονται και περιμένουν μήπως και η «καταιγίδα» να πάρει τους άλλους.

Τείνουν ευήκοα ώτα σε αριστερές και λαϊκοδεξιές  ασυναρτησίες για επεκτατική νομισματική πολιτική, για νίκες του Ολαντ και τραπεζικές συνωμοσίες,  όπου αρκεί  κάποιος να γυρίσει ένα διακόπτη και τα προβλήματα θα λυθούν και  οι ίδιοι θα συνεχίσουν να ζουν όπως την περίοδο της ευημερίας με δανεικά....

«Κόμματα, πάρτε θέσεις για το Σκοπιανό» Ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Μακεδονικών Οργανώσεων


Picture 0 for «Κόμματα, πάρτε θέσεις για το Σκοπιανό»
Να πάρουν επίσημα θέση για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, και συγκεκριμένα για το εάν συμφωνούν με τη σύνθετη ονομασία της γειτονικής χώρας με τη χρήση όρου «Μακεδονία», καλούν τα κόμματα, ενόψει των εκλογών, οι  Μακεδονικές Οργανώσεις.
«Οι Μακεδόνες, όπως όλοι οι Έλληνες, πιστεύουμε ότι κανένας πολιτικός και καμία Ελληνική Κυβέρνηση δεν πρόκειται ποτέ να συναινέσει σε ονομασία των Σκοπίων που να περιέχει τον όρο “Μακεδονία”. Όλοι όσοι συμμετέχετε ως υποψήφιοι στις εκλογές της 6ης Μαΐου, γνωρίζετε ότι με την παραπάνω εθνική θέση συντάσσεται η συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού, όλου του πολιτικού φάσματος, όπως έχει διαπιστωθεί και επιβεβαιωθεί από πολλές και μάλιστα πρόσφατες δημοσκοπήσεις» αναφέρει ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Μακεδονικών Οργανώσεων, που εκπροσωπεί περισσότερες από 150 μακεδονικές οργανώσεις, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Μάλιστα, η Επιτροπή ζητεί από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις κάλπες της 6ης Μαΐου να προχωρήσει αμέσως στην έκδοση σχετικού ψηφίσματος από την ολομέλεια της βουλής, με θέση ανάλογη με την απόφαση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών το 1992, δηλαδή να υιοθετήσει τη μη αποδοχή του όρου Μακεδονία, αφού προηγουμένως ενημερώσει τη διεθνή κοινότητα για τους λόγους αυτής της απόφασης.

«Aντιμνημονιακά» κόμματα στην Ελλάδα, το Ενιαίο Μέτωπο και η αλληλεπίδραση εθνικού και κοινωνικού


Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου
Στο σημείωμα αυτό επιχειρούμε να εξετάσουμε συνοπτικά τα χαρακτηριστικά τεσσάρων κομμάτων που υποστηρίζουν ότι είναι εναντίον του μνημονίου. (Στο σημείο αυτό   αναφερόμαστε αποκλειστικά στις κοινοβουλευτικές δυνάμεις και όχι στην πολύ ενδιαφέρουσα πανσπερμία κοινωνικών συλλογικοτήτων που ξεπηδάνε, στην Εκκλησία τα συνδικάτα και άλλους κοιινωνικούς θεσμούς, ή στα άπειρα κινήματα, μικροκόμματα και άλλες κινήσεις που παρουσιάστηκαν τα δύο τελευταία χρόνια. Ούτε μας ενδιαφέρουν κόμματα που ίσως κατέβουν στις εκλογές, αλλά δεν θα σπάσουν το όριο του 3% και επομένως θα βοηθήσουν, εξ αντικειμένου, το έργο των «μνημονιακών»).

Κουβέλης και «Δημοκρατική Αριστερά»
Η θέση της ΔΗΜΑΡ ότι η χώρα δεσμεύεται από τις δανειακές συμβάσεις και τα άλλα κείμενα που επικύρωσε, εξαπατώντας τον ελληνικό λαό και προδίδοντας την εντολή του η κυβέρνηση Παπανδρέου αρχικά, και Παπαδήμου στη συνέχεια, θέτει το κόμμα του κ. Κουβέλη αναντίρρητα στο μνημονιακό στρατόπεδο. Αν δηλώνεις ότι δεσμεύεσαι από αυτά τα κείμενα, τότε το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι μια λίγο καλύτερη διαχείριση του «καταστρεφόμενου προτεκτοράτου» που περιγράφουν. Το να λες ότι δεσμεύεσαι από αυτά, αλλά θέλεις αλλαγή της κατάστασης είναι μια ακόμα στη μακρά σειρά των απατών από...

ΠΓΔΜ: Μήπως χρωστά μια διευκρίνιση η Μαριλένα Κοππά;


Ελληνίδα Ευρωβουλευτής, καθηγήτρια πανεπιστημίου με ειδίκευση στον βαλκανικό χώρο, φέρεται από τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων να προωθεί έκθεση η οποία εκτιμά ότι η διαφορά στο θέμα της ονομασίας με την Ελλάδα δεν συνιστά εμπόδιο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων των Σκοπιανών με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Καταρχάς, να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν έχουμε κανέναν λόγο να υιοθετήσουμε άκριτα τις θέσεις και τους ισχυρισμούς των Σκοπιανών και να επιτεθούμε στην Ελληνίδα Ευρωβουλευτή. Ωστόσο, θα περιμένουμε την τοποθέτηση της ίδιας για το σοβαρό θέμα που δημιουργείται, ώστε να διαμορφώσουμε άποψη. Κι αυτό διότι εάν οι ισχυρισμοί απηχούν...

Έξαρση πολιτικού ήθους, παραμονές εκλογών


Του Δημήτρη Μάρδα
Αν. Καθηγητή Τμήματος Οικονομικών Επιστημων του ΑΠΘ
 Παραμονές προκήρυξης των εθνικών εκλογών –στις 11 Απριλίου 2012– ο  Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης ο κος Σ. Ξυνίδης αποφάσισε να καλύψει θέσεις Διευθυντών στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου. Αυτές «χήρευαν» από το Δεκέμβριο του 2011, λόγω κενών που προκλήθηκαν τότε από την γνωστή μας διαδικασία της εφεδρείας.
Εμμέσως πλην σαφώς ο Αν. Υπουργός θεώρησε ότι οι υφιστάμενοι (προσωρινοί) Διευθυντές  κρίθηκαν αίφνης, (παραμονές εκλογών), ακατάλληλοι! Ο διορισμός αυτός, σύμφωνα με ανακοίνωση των εργαζομένων της 23 Απριλίου, δεν έγινε με βάση τη μοριοδότηση που προβλέπει ο νόμος  αλλά με αδιαφανή κριτήρια εν πολλοίς αυθαίρετα.
Τέτοιας μορφής κινήσεις υπουργών παραμονές εκλογών ή κυβερνητικών ανασχηματισμών, εύλογα προβληματίζουν. Δεν αποτελούν πρωτόγνωρο φαινόμενο στο πλαίσιο της ελληνικής  δημόσιας διοίκησης, θέτοντας πολλά ερωτήματα περί του χαρακτήρα τους.
Ενδεικτικά υπενθυμίζεται ότι στο ίδιο υπουργείο (έχει αποκτήσει...

Προσπάθεια συμφωνίας επαναπροώθησης με την Τουρκία


6986863-358
Εκτενής συζήτηση για τη συμφωνία επαναπροώθησης των λαθρομεταναστών με την Τουρκία χωρίς όμως να ληφθούν αποφάσεις πραγματοποιήθηκε στον Συμβούλιο εσωτερικών υποθέσεων της ΕΕ.
Στην ανάγκη να υπάρξει πιο αποτελεσματική καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης και να ολοκληρωθεί με την Τουρκία η συμφωνία επαναπροώθησης των λαθρομεταναστών αναφέρθηκε ο προεδρεύων του Συμβουλίου εσωτερικών υποθέσεων της ΕΕ Δανός υπουργός Δικαιοσύνης Μόρτον Μπότσκοφ, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας του Συμβουλίου σήμερα στο Λουξεμβούργο. Ο Μ. Μπότσκοφ τόνισε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας στο ζήτημα της αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης.
Η αρμόδια για τις εσωτερικές υποθέσεις επίτροπος Σεσίλια...

Η λέξη ντροπή φαντάζει μικρή αλλά η λέξη τιμωρία είναι ... επιβεβλημένη!


Γράφει ο Γιάννης Πρεβενιός
e-mail: prevejohn@yahoo.gr
Ακούγοντας και βλέποντας το προεκλογικό σποτ του κ. Βενιζέλου κάθε “νοήμων” Έλληνας πολίτης το λιγότερο που μπορεί να νιώσει είναι ... οργή!
Ναι οργή για τον κατά εξακολούθηση ψεύτη ο οποίος έχει το θράσος και ζητά να επιβραβεύσουμε με την ψήφο μας το κόμμα του αλλά και τον ίδιο, για όλα αυτά που έκαναν ή δεν έκανα τα τελευταία 37 χρόνια.
Βλέποντας λοιπόν τον κ. Βενιζέλο στο συγκεκριμένο σποτάκι παρατηρούμε ότι κοιτάει την κάμερα πλάγια αποφεύγοντας εμφανώς να δει τον θεατή κατάματα λες και ...

Πόσο... ηλίθιους θεωρεί τους Ελληνες ο κύριος Παπανδρέου;


Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου ομολογουμένως ουδέποτε καυχήθηκε για τα άριστα Ελληνικά του. Αυτός ήταν κι ένας λόγος για τον οποίο απέφευγε τις τηλεοπτικές αναμετρήσεις πρόσωπο με πρόσωπο από την περίοδο ακόμα που ήταν κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ μέχρι τα χρόνια της αρχηγίας του και της πρωθυπουργίας του.
Αυτή η ιστορία όμως της προσπάθειας του να ερμηνεύσει με τόσους διαφορετικούς τρόπους το περίφημο «λεφτά υπάρχουν» που έχει αποδοκιμαστεί πλέον απ' όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αλλά και από τον ίδιο τον νέο αρχηγό του, προφανώς δεν σχετίζεται με τα όχι και τόσο πετυχημένη χρήση της Ελληνικής γλώσσας.
Η τελευταία ερμηνεία του «λεφτά υπάρχουν» μέσα από την συνέντευξη του στην εφημερίδα...

Η Ελλάδα… βγήκε από το Μνημόνιο!


Χθες βράδυ, αν δεν το καταλάβατε, η Ελλάδα βγήκε από το Μνημόνιο. Δεν υπάρχει πλέον δανειακή σύμβαση με εξοντωτικούς όρους από την πλευρά της τρόικας. Η εγκληματικότητα πατάχθηκε, όπως κάποτε… η τρομοκρατία. Η καθημερινή ανασφάλεια των πολιτών, έδωσε τη θέση της σε μια κοινωνία ευδαιμονίας. Το μέλλον ξεπρόβαλε και πάλι, φωτεινό και χειροπιαστό.

ΜΑΡΙΚΑ ΛΥΣΙΑΝΘΗ

Γελάτε… Μα πώς να προσεγγίσει κανείς διαφορετικά την εικόνα των κεντρικών δελτίων ειδήσεων των καναλιών, όπου περίπου το 50% του χρόνου του δελτίου αφιερώθηκε στο debate και το ναυάγιο που συνόδευσε τις συζητήσεις στη Διακομματική Επιτροπή. Ακόμη και εικόνα από την Ιπποκράτους υπήρξε, όπου...

Η μονοκρατορία του δημοσιοϋπαλληλικού συνδικαλισμού

Το δημοσιονομικό έλλειμμα της κυπριακής δημοκρατίας διαρκώς ογκώνεται. Το κράτος καταφεύγει στη βία του φόρου πάνω στην παραγωγική βάση της κοινωνίας . Η αύξηση των τιμών στα καύσιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης πλήττουν τις φτωχές και ανυπεράσπιστες ομάδες του λαού και τους μικρομεσαίους , με συνέπειες , την αύξηση της ανεργίας και την δραματική μείωση του φορολογητέου μεγέθους που κάνει ακόμα λιγότερα τα έσοδα του κράτους και το εξαναγκάζει να επιστρέψει με περισσότερη βία πάνω στην παραγωγική βάση αλλά και να απλώσει το χέρι για δάνεια από το εξωτερικό που και αυτά προστίθενται στις πλάτες της παραγωγικής βάσης. 
Και όλα αυτά συμβαίνουν γιατί το κράτος πρέπει να θρέψει τον τεράστιο δημοσιοϋπαλληλικό τομέα με τους υπέρογκους μισθούς , την ΑΤΑ , το ΕΦΑΠΑΞ και τα λοιπά προνόμια που η τυραννία της μονοκρατορίας του δημοσιοϋπαλληλικού συνδικαλισμού επέβαλε σε...

Βρε καλώς τον Νικολάκη!!!Τώρα του φταίνει οι σύμβουλοι του Γιωργάκη


   

Βλέπει την κουτάλα να απομακρύνεται και κάνει ωραίες κωλοτούμπες ο Νίκος Παπανδρέου.
«Η τρόικα στέλνει οικονομολόγους, εμείς απαντάμε με δικηγόρους» γράφει σε άρθρο του ο Νίκος Παπανδρέου στην «Οικονομική Επιθεώρηση» εστιάζοντας στην έλλειψη, κατά τη γνώμη του, ικανού οικονομικού επιτελείου στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μας.
Ο ίδιος μάλιστα θέτει και το ερώτημα «γιατί άραγε να μη διαθέτουν...