Σελίδες

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Τον είδαν ηλίθιο και τον κουμαντάρουν όπως θέλουν. Τι μπορεί να συζητήσει ο Γιωργάκης;

Εκκρεμότητες στο Αιγαίο στο επίκεντρο για Παπανδρέου-Ερντογάν

Η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, που πραγματοποιείται στο περιθώριο του Συνεδρί- ου για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο, είναι άτυπη, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα". Ωστόσο, δεν παύει να έχει το συµβολισµό της, καθώς αυτή αποτελεί τη δεύτερη επίσκεψη που πραγµατοποιεί στην Ελλάδα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τους τελευ -ταίους έξι µήνες. Στο μεταξύ, η ανακοίνωση της υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ, για πρόθεση της Τουρκίας να προχω -ρήσει σε έρευνες για εξόρυξη πετρελαίου βορείως της Κύπρου αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα στις διμερείς σχέσεις και τις σχέσεις της Τουρκίας με την Κύπρο.
Με την έκθεση προόδου της Κομισιόν να πλησιάζει, η Άγκυρα επιδιώκει να προβάλει στη διεθνή κοινότητα την προσέγγιση με την Ελλάδα, επισημαίνοντας μάλιστα πως υπάρχουν απτά αποτελέσματα από αυτή. H νέα επίσκεψη Ερντογάν, σύμφωνα με το γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, αποτυπώνει τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η Ελλάδα έθεσε στον Άντερς Φογκ Ράσμουσεν τόσο το ζήτημα της Λήμνου (δεν συμπεριλαμβάνεται στους σχεδιασμούς ασκήσεων του ΝΑΤΟ), όσο και το θέμα της υποβολής πτήσης στο FIR Αθηνών όλων των τουρκικών πολεµικών αεροπλάνων που πετούν στο Αιγαίο σύµφωνα µε τις πρακτικές που εφαρµόζονται σε όλες τις χώρες της Συµµαχίας και της Ε.Ε.
Η τουρκική εφημερίδα "Ζαμάν" σε δημοσίευμά της διέρρευσε πως μέχρι τέλος του χρόνου θα υπάρξει αποτέλεσμα σχετικά με την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο. Άφησε επίσης να εννοηθεί ότι η επίλυση των προβλημάτων στο Αιγαίο μπορεί να επιφέρει την αξιοποίηση του πλούτου του σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, αναμένεται να ζητήσει να γίνουν θετικές ενέργειες για την "τουρκική μειονότητα" της Θράκης. Μάλιστα, η Άγκυρα χρησιμοποιεί το επιχείρημα ότι προέβη σε κίνηση καλής θέλησης, επιτρέποντας την τέλεση θείας λειτουργίας μία φορά το χρόνο στη Μονή της Παναγίας της Σουμελά στην Τραπεζούντα, χορηγώντας τουρκική υπηκοότητα σε ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στη ζωή του Πατριαρχείου μητροπολίτες. Σε αντίθεση µε τις προσδοκίες της τουρκικής πλευράς γράφει η "Ζαµάν", «η Αθήνα δηλώνει ότι το µειονοτικό αποτελεί εσωτερική της υπόθεση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: