Σελίδες

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Έσπασε και η στάμνα του "υπογείου"

Έσπασε και η στάμνα του «υπογείου»
23/11/2010

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

«Καταφέραμε να προστατέψουμε τον ιδιωτικό τομέα»: Αυτή είναι η μόνιμη επωδός των κυβερνητικών στελεχών από την πρώτη στιγμή που έκαναν την εμφάνισή τους οι εκπρόσωποι της τρόικας στην Αθήνα.

Από τον περασμένο Απρίλιο, η στάμνα του ιδιωτικού τομέα πήγε και ήλθε πολλές φορές στην βρύση, έως ότου τελικά έσπασε. Δεν έχει μεγάλη σημασία τι υποστηρίζει η κ. Κατσέλη τώρα. Σημασία έχει ότι η τρόικα μας ζητά να τιμήσουμε όσα υπογράψαμε. Και ανάμεσα σ’ αυτά περιλαμβάνεται και ο ιδιωτικός τομέας.

Η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων αποτελεί πλέον γεγονός αδιαμφισβήτητο. Αλλά επί του προκειμένου, οι συνδικαλιστικές ενώσεις δεν έχουν ακόμη κατεβάσει στους δρόμους ούτε τα… τμήματα παρελάσεων.

Και διερωτάται τώρα ο ταλαίπωρος (και εν πολλοίς ανύπαρκτος ή καταδικασμένος στην ανυπαρξία και στην απόλυτη περιφρόνηση των πάσης φύσεως κρατικοδίατων) ιδιωτικός τομέας:

‘Ήταν που ήταν άγρια τα πράγματα εδώ κάτω. Μας ποδοπατούσαν που μας ποδοπατούσαν τα «ρετιρέ» του Δημοσίου.  Τραβάγαμε των παθών μας τον τάραχο από την αναξιοκρατία, την ρουσφετολογία, την διαφθορά, την γραφειοκρατία, την ανασφάλεια, την υπερφορολόγηση. Τι μας είχε μείνει; Μια συλλογική σύμβαση. Με ποιο δικαίωμα την καταργείτε κι’ αυτήν; Με ποιο δικαίωμα δεχθήκατε την κατάργησή της; Με ποιο δικαίωμα όλοι εσείς οι ολετήρες, οι επιβήτορες του κράτους, όλοι εσείς που διορίζατε και ξαναδιορίζατε τους εκλεκτούς σας, δεχθήκατε να μας αφαιρεθεί και το τελευταίο καταφύγιό μας;

Φυσικά, δεν πρόκειται να πάρουν απάντηση. Μερικές πιστολιές – δίκην συνεντεύξεων και δηλώσεων – για την τιμή των όπλων μόνο. Αυτό και τίποτε άλλο. Αυτό και νάσαστε και ευχαριστημένοι.

Ρωτούν και πάλι οι του… υπογείου (του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή):  Μα δεν πτωχεύσαμε εμείς. Όσοι από εμάς πτώχευσαν ή οδεύουν προς την πτώχευση, είναι θύματα δικά σας. Εσείς δεν μπορέσατε ποτέ να φτιάξετε και να εφαρμόσετε έναν αναπτυξιακό νόμο της προκοπής. Εσείς δεν μπορέσατε να βάλετε μια τάξη στο κράτος σας και το αφήσατε ασύδοτο να μας ταλαιπωρεί. Εσείς γυρεύατε μίζες για να μας δώσετε μια δουλειά.

Δεν υπάρχει απάντηση σε όλα αυτά. Η μόνη απάντηση που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή, θα ήταν η αναχώρηση από την εξουσία (προτιμότερο από την χώρα) όλων αυτών που άσκησαν εξουσία τα τελευταία είκοσι τουλάχιστον χρόνια.

Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί. Κάθονται όλοι βιδωμένοι στις καρέκλες τους και χωρίς καμιά ντροπή δέχονται εντολές από ξένους, παριστάνοντας τάχαμου ότι διαπραγματεύονται μαζί τους.  Και από πάνω… ενημερώνουν και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας!
Ελευθερη Ζωνη

Δεν υπάρχουν σχόλια: