Σελίδες

Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Αποδυναμωμένη διπλωματικά η Ελλάδα

Η μειωμένη οικονομική ανεξαρτησία αποδυναμώνει διπλωματικά την Ελλάδα
ΔΗΜΗΤΡΗΣ?ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ:Η κυβέρνηση οφείλει να κινείται σταθερά στις εθνικές γραμμές 
Του Ανδρέα Πιμπίσιη
Φωτογραφία
Η απότομη και αμετροεπής αίσθηση υπεροχής αφυπνίζει και δυναμώνει την εθνι- κιστική αλαζονεία, που πάντα υπήρχε και υπάρχει μέσα σε κάθε εθνικό σύστημα, πολλώ δε μάλλον στο βαθύ τουρκικό κράτος, με αποτέλεσμα να δυναμιτίζει ή να υπονομεύει έναν ειλικρινή, καθαρό, έντιμο και αποτελεσματικό διάλογο.  Το κλειδί για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκεται στην Κύπρο, τονίζει ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, υπογραμμίζοντας πως το Κυπριακό δοκιμάζει τις πραγματικές προθέσεις και τη βούληση όλων. Σε συνέντευξή του στον «Φ» ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρεται στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα υπογραμμίζονταςπως «η μειωμένη οικονομική ανεξαρτησία της, εκ των πραγμάτων επηρεάζει αρνητικά τη διεθνή εικόνα της χώρας, ενώ την αποδυναμώνει διπλωματικά». Αναφερόμενος στον παράγοντα Τουρκία καταθέτει τη διαφωνία του για την πρόσφατη πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για σύνοδο κορυφής μεταξύ ΕΕ και Άγκυρας σημειώνοντας πως αυτό έρχεται να προσδώσει και να στηρίξει ακόμα περισσότερο την τουρκική θεώρηση πως είναι δύναμη παρέμβασης και πρωτοβουλιών. Ο Νεοδημοκράτης αξιωματούχος προειδοποιεί ότι η νέα πολιτική που ακολουθεί η τουρκική κυβέρνηση αν δεν συνοδευτεί με σεβασμό στις άλλες χώρες, τότε μπορεί να οδηγήσει σε περιπέτειες.
- Η Ελλάδα διέρχεται μια από τις πλέον κρίσιμες φάσεις της ιστορίας της κυρίως λόγω των οικονομικών προβλημάτων που την ταλανίζουν. Αυτό το δεδομένο πόσο αποδυναμώνει τη χώρα στην αντιμετώπιση άλλων σημαντικών ζητημάτων όπως τα εθνικά προβλήματα;
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η μειωμένη οικονομική ανεξαρτησία της Ελλάδας αυτόν τον καιρό, εκ των πραγμάτων επηρεάζει αρνητικά τη διεθνή εικόνα της χώρας, ενώ την αποδυναμώνει διπλωματικά. Αυτό το τελευταίο και μέχρι να ξεπεράσουμε την κρίση, πρέπει να το έχουν υπόψη τους οι παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας, με πρώτη την κυβέρνηση, η οποία οφείλει να κινείται σταθερά και αμετάκλητα επάνω στις εθνικές γραμμές, όπως αυτές έχουν παγιωθεί και που σε ένα μεγάλο βαθμό έχουν εθνικό συναινετικό χαρακτήρα.
- Υπάρχει γενικά η εκτίμηση ότι η ελληνική κυβέρνηση δείχνει, λόγω των προβλημάτων στην οικονομία, να μην είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις όποιες κινήσεις γίνονται από πλευράς Τουρκίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο σε σχέση με το Αιγαίο και
την Κύπρο. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση;Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να είναι πολύ προσεχτική και διορατική. Η Τουρκία, που και αυτή βρίσκεται σε μία περίοδο μεγάλων αλλαγών, δεν έχει ακόμα βρει τον ευρωπαϊκό της δρόμο. Είναι σε εξέλιξη οι εσωτερικές συγκρούσεις, θεσμικές και ιδεολογικές, που στερούν από την τουρκική κυβέρνηση τη δυνατότητα να ασκήσει μια πιο προωθημένη, υπερβατική πολιτική στο Κυπριακό. Αρκετές φορές έχω δημόσια δηλώσει, ότι πρέπει να συνομιλούμε με την επίσημα δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, η οποία δεν διστάζει να παραδεχθεί ότι την υποσκελίζει σε πολλά θέματα ο στρατός. Η κυβέρνηση είναι ο συνομιλητής μας.
Η Ελλάδα πρέπει να κρατάει ψηλά στις προτεραιότητές της το Κυπριακό. Χρόνια τώρα και μέσα στην Τουρκία αλλά και στην Ελλάδα, σε επίσημες και ανεπίσημες επαφές, τονίζω ότι το κλειδί που θα ανοίξει μια καινούργια εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είναι εδώ, στην Κύπρο. Και το Κυπριακό δοκιμάζει τις πραγματικές προθέσεις και τη βούληση όλων μας για να προχωρήσουμε μπροστά, αφήνοντας πίσω το φορτισμένο αρνητικά παρελθόν και ανοίγοντας έναν αισιόδοξο ορίζοντα, που θα οδηγήσει σε περισσότερη ασφάλεια, ανάπτυξη, πρόοδο για τους λαούς μας. - Ποια η εκτίμησή σας για την πορεία των συνομιλιών στο Κυπριακό και τι κατά την άποψή σας θα πρέπει να αναμένουμε στις επόμενες εβδομάδες και
μήνες;Θέλω να πιστεύω ότι θα φτάσουμε επιτέλους σε μία λύση διζωνική, με δύο πολιτικά ισότιμες κοινότητες, στο πλαίσιο μιας ανεξάρτητης και χωρίς ξένες επεμβάσεις και επιρροές Δημοκρατίας, που να ανταποκρίνεται στην πραγματική και ελεύθερη βούληση των πολιτών της, όπου η δικαιοσύνη, η ειρήνη και η σταθερότητα θα είναι τα χαρακτηριστικά της, σε μία ευαίσθητη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, που αποτελεί τη σημερινή γέφυρα της Ευρώπης με την Εγγύς και Μέση Ανατολή.
Μια λύση που είναι σύμφωνη με τις μέχρι σήμερα αποφάσεις του ΟΗΕ, τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κοινοτικού κεκτημένου. Οργανισμοί που θα είναι και οι βασικοί εγγυητές της λύσης αυτής. - Η Τουρκία κατάφερε να περάσει διεθνώς το μήνυμα ότι περίπου αυτή ενδιαφέρεται περισσότερο από όλους για λύση του Κυπριακού. Υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης αυτής της πολιτικής δημοσίων σχέσεων
που προωθεί η Τουρκία;Είναι αλήθεια ότι η Τουρκία, τα τελευταία χρόνια, έχει αναπτύξει μια νέα στρατηγική εξωτερικής πολιτικής και έχει περάσει την αίσθηση, ότι είναι δύναμη παρέμβασης και πρωτοβουλιών για τη διευθέτηση ιστορικά χρονιζόντων προβλημάτων στην περιοχή. Κάτι που περιέργως έσπευσε να ενισχύσει η ελληνική κυβέρνηση, με την πρότασή της να πραγματοποιηθεί συνάντηση κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, δηλαδή συναντήσεις αντίστοιχες με αυτές που γίνονται μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μεγάλων τρίτων χωρών, όπως π.χ. οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία κ.ά. Τα όρια ωστόσο, ανάμεσα σε μια προωθημένη εξωτερική πολιτική με τις όποιες καλές προθέσεις και σε μια πολιτική που σε αρκετές περιπτώσεις τη συνοδεύει αμετροέπεια, δεν είναι ευδιάκριτα.
Το νέο στρατηγικό δόγμα της Τουρκίας σίγουρα της προσδίδει ένα νέο αναβαθμισμένο ρόλο. Αυτός ο νέος ρόλος, που κάθε χώρα θα ευχόταν για τον εαυτό της, αν δεν συνοδεύεται από τη βασική αρχή του σεβασμού προς τις άλλες χώρες, του ρεαλισμού, του μέτρου και της ιστορικής αίσθησης και ενόρασης, τότε μπορεί να οδηγήσει μια χώρα σε περιπέτειες. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στη διαχείριση ευαίσθητων ζητημάτων, όπως το Κυπριακό, η απότομη και αμετροεπής αίσθηση υπεροχής αφυπνίζει και δυναμώνει την εθνικιστική αλαζονεία, που πάντα υπήρχε και υπάρχει μέσα σε κάθε εθνικό σύστημα, πολλώ δε μάλλον στο βαθύ τουρκικό κράτος, με αποτέλεσμα να δυναμιτίζει ή να υπονομεύει αυτό που όλοι θέλουμε και που είναι ένας ειλικρινής, καθαρός, έντιμος και αποτελεσματικός διάλογος.
- Πιστεύετε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας
έχει μέλλον;Οι καιροί θα δείξουν. Εμείς, το θέλουμε. Γιατί πέραν του γεγονότος ότι αυτό είναι ωφέλιμο για τους γείτονές μας, αφού η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας οδηγεί, μέσα από μεταρρυθμίσεις και βαθιές αλλαγές, σε μία πραγματικά σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία, είναι θετικό για την ευρύτερη περιοχή μας. Εμείς έχουμε κάθε λόγο να θέλουμε δίπλα μας, γείτονες με τους οποίους θα μπορούμε να μιλάμε την ίδια γλώσσα.
Για να γίνει αυτό, η Τουρκία δεν έχει παρά έναν και μόνο δρόμο μπροστά της. Να ενστερνιστεί, να πιστέψει και να αποδεχθεί τις αξίες και τις αρχές της Ευρώπης και να ενσωματώσει στη λειτουργία της το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Τεράστιο έλλειμμα πολιτικής κουλτούρας για εθνική συνεννόηση
- Πως κρίνετε τα τελευταία εκλογικά αποτελέσματα στην Ελλάδα; Υπάρχει η εκτίμηση ότι τελικά η Νέα Δημοκρατία δεν πέτυχε το στόχο της.
Η Νέα Δημοκρατία, υπό την ηγεσία
του Αντώνη Σαμαρά, βελτίωσε αισθητά τη θέση της, διαγράφοντας μία εντυπωσιακή τροχιά ανάκαμψης, μέσα σε ένα χρόνο. Ξεκίνησε με μια ιστορική εκλογική συντριβή και με διαφορά 11 περίπου μονάδες από το ΠΑΣΟΚ, για να φτάσει σήμερα σε μία διαφορά κοντά στις 4 μονάδες. Οι μεγάλες αλλαγές και η πορεία ανασυγκρότησης της Παράταξης δεν έχουν ολοκληρωθεί. Επιχειρούμε βαθιές τομές στο κόμμα και στόχος μας είναι να είναι πρώτη η Νέα Δημοκρατία, που όχι μόνο προαναγγέλλει αλλά και θα αποδειχθεί ο κεντρικός πρωταγωνιστής για τη νέα μεταπολίτευση, που θα αφήσει πίσω το ξεπερασμένο μεταπολιτευτικό πολιτικό σύστημα και θα οδηγήσει την Ελλάδα σε μια νέα εποχή. Μια εποχή σύγχρονων κρατικών δομών και θεσμών, διαφάνειας, ανάπτυξης και ισχυρού εθνικού κύρους. - Μήπως τελικά η κυβέρνηση Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ δεν έχασαν, όπως μπορεί πολλοί να ανέμεναν, λόγω της οικονομικής κρίσης;

Το τοπίο είναι θολό. Και τα διλήμματα που τίθενται, φοβίζουν. Με κορυφαίο αυτό που τέθηκε πριν από τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και που έθετε ως πρόκριμα για να μην οδηγηθούμε στις εθνικές εκλογές, την επιβεβαίωση της κυβερνητικής πολιτικής. Η κυβέρνηση διαχειρίζεται την κρίση περισσότερο με πολιτικά κριτήρια και προσπαθεί να δώσει μία εντελώς άλλη πλασματική εικόνα, δίνοντας με δόσεις την πραγματικότητα και καλλιεργεί την αίσθηση, πως κινούμεθα προς την έξοδο από την κρίση, ενώ όλα δείχνουν πως η κρίση βαθαίνει ακόμα περισσότερο. Όλα αυτά δείχνουν ότι μαθηματικά μας οδηγεί σε αναδιάρθρωση του χρέους. Τις τελευταίες δύο ημέρες, θυμίζει αυτό που εμείς της είχαμε επισημάνει πολύ έγκαιρα. Ότι για την αντιμετώπιση αυτής της βαθιάς οικονομικής κρίσης, που όλο και περισσότερο παίρνει επικίνδυνες κοινωνικές προεκτάσεις, απαιτείται εθνική συνεννόηση. Συμπέρασμα είναι, ότι η Ελλάδα έχασε ένα χρόνο και στη ρίζα αυτής της απώλειας είναι το τεράστιο έλλειμμα πολιτικής κουλτούρας για εθνική συνεννόηση.
Η Νέα Δημοκρατία δεν απειλείται
- Τελικά φαίνεται πως η κρίση στην Ελλάδα αντί να πλήξει την κυβέρνηση, έπληξε την αξιωματική αντιπολίτευση και αναφέρομαι στην ίδρυση νέου κόμματος από την κ. Ντόρα Μπακογιάννη. - Η Νέα Δημοκρατία είναι μια μεγάλη παράταξη. Είναι ο κεντρικός κορμός της μεγάλης προοδευτικής, δημοκρατικής Κεντροδεξιάς. Δεν απειλείται, ούτε και τη φοβίζουν αυτά τα περιστατικά. Ωστόσο, ήταν αναμενόμενο, από την πρώτη κιόλας ημέρα, μετά την εκλογή της νέας ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας. Μια εκλογή, με κινηματικά χαρακτηριστικά, που έδωσε φωνή και λόγο στην κοινωνική βάση της παράταξής μας, η οποία με την τελική της επιλογή, χτύπησε στη ρίζα την καθεστωτική κληρονομικότητα και έσπασε τους στημένους και ελεγχόμενους μηχανισμούς. Επίσης να σημειώσουμε ότι οι περισσότεροι εκ των πολιτικών στην Ελλάδα ζουν μόνο με τα σενάρια που οι ίδιοι έχουν γράψει και όπου βλέπουν τον εαυτό τους σε πρωταγωνιστικό ρόλο, σε αναντιστοιχία με την άποψη της κοινωνίας. Η κ. Μπακογιάννη επέλεξε το δικό της δρόμο. Θα δείξει λοιπόν η εξέλιξη των πραγμάτων, ποια ήταν η πραγματική αξία αυτής της κίνησης.
 
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια: