Σελίδες

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Συγκλονιστικό! Υπάρχουν και άλλες μορφές ζωής...

Συγκλονιστικό! Υπάρχουν και άλλες μορφές ζωής

Δημοσίευση 02/12/2010 20:23 Ανανέωση 03/12/2010 03:28
Σοκαριστική ανακάλυψη ενός "έξυπνου οργανισμού",  του βακτήριου GFHJ!
Η χημική του υπόσταση δεν βασίζεται στις ενώσεις του άνθρακα. Έχει την ικανότητα να υποκαθιστά ένα από τα έξι γνωστά στοιχεία που συγκροτούν τις έμβιες χημικές ενώσεις. 
Ανακαλύφθηκε στη λίμνη Μόνο της νότιας Καλιφόρνια και είναι βακτήριο το οποίο στο μικροσκόπιο, έχει το σχήμα και τη μορφή πατάτας.   
Έχει εξαιρετική ικανότητα να αναπτύσσεται μέσα στο ιδιαίτερα τοξικό περιβάλλον της λίμνης Μόνο και ενδεχομένως να βρίσκεται και σε άλλες περιοχές του πλανήτη μας.
Η απομόνωσή του στο εργαστήριο έδειξε ότι συνεχίζει να αναπτύσσεται και να εξελίσσεται παρά τη μεγάλη τοξικότητα.
Η ανάπτυξη έμβιου οργανισμού με βάση το αρσενικό αλλάζει θεμελιωδώς την αντίληψη των επιστημόνων για τις μορφές ζωής στο σύμπαν.
Αλλάζει την κατεύθυνση της έρευνας. "Πλέον ξέρουμε τι πρέπει να ψάχνουμε",  λένε οι επιστήμονες.
Η αστροβιολογία μπορεί να διασπάσει τα νέα χημικά οργανικά στοιχεία, δημιουργώντας επανάσταση στη βιολογική παρέμβαση του DNA του βακτηρίου.
Το αποτέλεσμα της ανθρώπινης παρέμβασης στο βιολογικό υλικό είναι εξαιρετικό.
Στις ερωτήσεις που τέθηκαν στου επιστήμονες σχετικά με τα στοιχεία
"Θα αναγνωρίζουμε πλέον τη διαφορετικού είδους ζωή, η έρευνά μας είναι ανοιχτή σε όλη την επιστημονική κοινότητα.  Θα μελετήσουμε νέες μορφές DNA, όχι μόνο με βάση το αρσενικό, αλλά και άλλα στοιχεία που δεν είχαμε σκεφτεί ποτέ να μελετήσουμε".
Τα αποτελέσματα της έρευνας θα ολοκληρωθούν τα επόμενα 30 με 50 χρόνια.
Η αστροβιολογία αποκτά την ικανότητα να μελετήσει οποιοδήποτε είδος ζωής στη Γη, στους αστεροειδείς ή σε οποιοδήποτε άλλο ουράνιο σώμα.
Οι πρακτικές εφαρμογές της ανακάλυψης για την οικολογία μπορούν να αποδειχτούν επαναστικές. Ο καθηγητής Οικολογίας και Περιβαλλοντικής Επιστήμης, James Elser, υποστηρίζει ότι μια εφαρμογή θα επιτύχει τη λύση του προβλήματος, της μόλυνσης, του εδάφους και των υδάτων.
Θα δώσει διέξοδο στη διαχείρηση των τοξικών αποβλήτων.
Δίνει τη δυνατότητα για την ανάπτυξη βιοενέργειας από άλγες που αναπτύσσονται μόνες τους. Πρόκειται για τη δημιουργία μικροοργανισμού βιοενέργειας. Η αρχή της έρευνας θα έχει στο επίκεντρο το αρσενικό και θα επεκταθεί και σε άλλα χημικά στοιχεία.
Η πιθανότητα "εξωγήινης" ζωής μπαίνει πλέον σε νέα βάση. Τέτοιου είδους έμβιοι οργανισμοί μπορεί να έχουν έρθει στην Γη πολλές φορές μέχρι τώρα, με διαφορετικές μορφές.
Τα "εξωγήινα" βακτήρια μπορεί να είναι απόγονοι άλλων "κατοίκων" του σύμπαντος, χωρίς να μιλούν για νοήμονα όντα.
Κάποιοι οργανισμοί με "εξωγήινη" βιοχημεία πιθανόν να έχουν ζήσει ή να ζουν ακόμα πολύ κοντά μας.
Οι ίδιοι οργανισμοί μπορεί να επιστρέψουν κάποια στιγμή έχοντας αναπτυχθεί περαιτέρω, με μια νέα μορφή.
Η λίμνη Μόνο στη Νότια Καλιφόρνια, είναι ένα παράδειγμα εξαιρετικά τοξικού περιβάλλοντος, στο οποίο κατάφεραν να αναπτυχθούν "σκιώδη" πλάσματα. Ωστόσο δεν υπάρχει κανενός είδους άλλη ζωή (ψάρια, υδάτινοι οργανισμοί) και πιθανολογείται να υπάρχουν παρόμοια σκιώδεις οργανισμοί και αλλού στη Γη. Το σημαντικό στοιχείο είναι, ότι οι οργανισμοί αυτοί είχαν εξελικτική πορεία.
Το βακτήριο μπορεί να αναπτύσσεται χρησιμοποιώντας σαν "καύσιμο" το αρσενικό αντί για φώσφορο, ένα βασικό χημικό στοιχείo για την οικοδόμηση των περισσότερων οργανισμών στη Γη. Σε εργαστηριακές δοκιμές οι επιστήμονες αντικατέστησαν το φώσφορο με αρσενικό, που είναι θανατηφόρο για τους περισσότερους οργανισμούς και διαπίστωσαν με έκπληξη ότι το βακτήριο μπορεί να επιζήσει μόνο με αρσενικό.
Αυτό μπορεί στο μέλλον να έχει χρησιμότητα στην "κατασκευή" φυτικών οργανισμών που να μην χρειάζονται το φώσφορο προκειμένου να αναπτυχθούν.
Παρακολουθείστε τη συνέντευξη εδώ:
Ο καθηγητής εξελικτικής και μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κύριος Γιώργος Ροδάκης χαρακτήρισε σημαντική μεν την ανακάλυψη, αλλά όχι του αιώνα.
«Γνωρίζουμε ήδη ένα τεράστιο φάσμα αντίστοιχων βακτηρίων που ζουν σε ακραία περιβάλλοντα τα οποία ίσως να έχουν στην δομή τους, ένα άλλο συστατικό αντί του αρσενικού. Το βακτήριο κατατάσσεται στα βακτήρια που χαρακτηρίζονται «εξτρεμόφυλλα» δηλαδή σε περιβάλλοντα ακραία με προσαρμοσμένη φυσιολογία. Ουσιαστικά με την ανακάλυψη αυτή, προστέθηκε ακόμη ένα λιθαράκι στην ποικιλία μορφών ζωής καθώς και την ευελιξία της ίδιας της ζωής να προσαρμόζεται.
Αποτελεί μια προέκταση στην πιθανή εμφάνιση άλλων μορφών σε πλανήτες, χωρίς όμως να είμαστε σε θέση να κάνουμε πρόγνωση για τα είδη ζωής που μπορεί να υπάρχουν.

Εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε τις αποκαλύψεις την NASA



Διαβάστε επίσης: Αν η NASA ανακάλυψε “άλλη” μορφή ζωής...

newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια: