Σελίδες

Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Νέα παρτίδα σκάκι Ελλάδας – Αλβανίας, μόνο που οι Έλληνες πολιτικοί δεν ξέρουν σκάκι!



Νέα παρτίδα σκάκι Ελλάδας – Αλβανίας

Ισορροπιστικά παιχνίδια πανω σε ναρκοπέδιο είναι διατεθειμένη να παίξει η αλβανική κυβέρνηση με την Ελλάδα στο πλαίσιο της επαναπροσέγγισης των δυο χωρών. Η Αλβανία υπό τον Σαλί Μπερίσα φαίνεται ότι βρίσκεται σε φάση εκ βάθρων αναδιάρθρωσης με στόχο την ένταξή της στην ΕΕ, αλλά παρά τη μετάλλαξη του Μπερίσα παλαιές πολιτικές δεν φαίνεται να έχουν εγκαταληφθεί πλήρως. 

Η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει την συμμετοχή της Αλβανίας στις ευρωατλαντικές δομές αλλά σταθερή προϋπόθεση παραμένει η ασφάλεια και ο σεβασμός της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας που βρίσκεται κυρίως στο Νότο της Χώρας, αυτό δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας.

Η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να μπει σε διαδικασίες διαπραγμάτευσης με το βλέμμα στραμμένο στο 2014 οπότε και κρίνεται η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας προς την ΕΕ.
Η χώρα μας συνδέει το μειονοτικό με την ευρωα-ατλανική πορεία της Αλβανίας, ενώ η πλευρά Μπερίσα επιχειρεί να πιέσει ανοίγοντας και συντηρώντας δίαυλο επικοινωνίας με την Αγκυρα, στα πρότυπα της πΓΔΜ.
Σαφές είναι ότι η Ελλάδα πρέπει και θέλει να αποκτήσει μεγαλύτερη οικονομική κυριαρχία στο αλβανικό έδαφος εκμεταλλευόμενη τα κονδύλια της ΕΕ και την πρόθεση της Αλβανίας να δώσει ανταλλάγματα σε όποιον προσφερθεί να στηρίξει την πορεία της προς την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ.
Η Ελλάδα καλείται να κερδίσει το στοίχημα της Ατζέντας 2014 για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, στην επέτειο των 100 χρόνων από την έναρξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, την σπίθα του οποίου άνοιξε ο εθνικισμός στα Βαλκάνια.
Προβληματικές παραμένουν οι περιπτώσεις του Μαυροβουνίου ,για το οποίο οι εκθέσεις των Βρυξελλών δεν είναι και οι πλέον θετικές μια και η χώρα έχει να αντιμετωπίσει τα σοβαρά ζητήματα διαφθοράς και λαθρεμπορίου που την ταλανίζουν αλλά και η Αλβανία για την οποία η εκτίμηση είναι ότι ο δρόμος προς την μεγάλη ευρωπαική οικογένεια θα είναι μακρύς. Οι σχέσεις της Αθήνας με τα Τίρανα έχουν περάσει αρκετές διακυμάνσεις και σίγουρα η πρώτη περίοδος διακυβέρνησης της χώρας από τον νυν πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα σημαδεύτηκε από μεγάλη ένταση και έλλειψη εμπιστοσύνης.
Η οικονομία της γειτονικής χώρας αν και κατά δήλωση των αξιωματούχων της κυβέρνησης του δείχνει σημάδια αντοχής, εν τούτοις έχει επηρεαστεί αισθητά από την κρίση ελληνικού χρέους και η αναζήτηση ισορροπιών είναι κρίσιμο σημείο για την βιώσιμη ανάπτυξή της. Που το πάει ο πάλαι ποτέ μετακομμουνιστής κομισάριος των Τιράνων και τι ανταλλάγματα θέλει η ελληνική διπλωματία, είναι τα ερωτήματα που θα καθορίσουν την ατζέντα της ευρωπαικής πορείας της γειτονικής χώρας.
Ο γιατρός της οικογένειας του κομμουνιστή ηγέτη Ενβέρ Χότζα και πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας από έναν αυταρχικό, εθνικιστή και διάσημο για τις εμπρηστικές του δηλώσεις ηγέτη στην δεκαετία του 1990, σήμερα έχει μετεξελιχθεί σε έναν εκσυγχρονιστή πολιτικό, θιασώτη της ευρωπαικής πορείας της χώρας του. Ο Σαλί Μπερίσα παρ’όλα αυτά παραμένει πάντα αινιγματικός και απρόβλεπτος. Δεν χάνει ευκαιρία να μην αναφερθεί με θέρμη στις καλές σχέσεις του με το ελληνικό πολιτικό σύστημα και για την σχόλη του να προστατεύσει την ελληνική μειονότητα, ωστόσο το ναυάγιο της συμφωνίας με την Αθήνα για τον καθορισμό της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών και ο ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας με την ‘Άγκυρα ως αντιστάθμισμα της αυξανόμενης ελληνικής επιρροής στο Νότο, είναι χρήσιμες υπομνήσεις για το ότι ανά πάσα στιγμή είναι ικανός να θυμίσει τον Μπερίσα από τα παλιά.
Εθνικά Θέματα

Δεν υπάρχουν σχόλια: