Σελίδες

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Αναπάντητα πολλά "γιατί" στην Κύπρο του κομμουνιστή Χριστόφια

Εκτύπωση | 19/01/2011 |

Η Κυβέρνηση αρνείτο επί μέρες ότι υπάρχει πρόταση από το Ισραήλ για το θέμα του φυσικού αερίου. Την Κυριακή, και όταν οι «Τάιμς» του Λονδίνου αποκάλυψαν ότι υπάρχει πρόταση από εταιρεία του Ισραήλ, η οποία μεταξύ άλλων διασφαλίζει και την ομαλή ροή του φυσικού αερίου προς χώρες της Δυτικής Ευρώπης, ώστε να αποκλείεται ο κίνδυνος «επιδρομικών ενεργειών από γειτονικές χώρες», ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος μίλησε για «κρούση» και όχι πρόταση.
Την ίδια στιγμή και ο Υπουργός Εμπορίου προσπάθησε να υποβαθμίσει την ισραηλιτική πρόταση, κάνοντας αναφορά σε «επίδειξη ενδιαφέροντος» και όχι πρόταση. Χθες και όταν οι εφημερίδες αποκάλυψαν ότι υπάρχει γραπτή πρόταση, η οποία βρίσκεται στα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας, και πάλιν η Κυβέρνηση προσπάθησε να υποβαθμίσει την ισραηλινή πρόταση.
Συγκεκριμένα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, σε δηλώσεις του σε τηλεοπτική εκπομπή, προσπάθησε να εξηγήσει τι σημαίνει... επιστολή και όχι πρόταση. Μίλησε για επιστολή μιας σελίδας της ισραηλινής εταιρείας, στην οποία απλώς εκφράζεται ενδιαφέρον, χωρίς να περιέχονται σε αυτή συγκεκριμένοι όροι και άλλες λεπτομέρειες.
Επειδή η ίδια αδιαφάνεια, απόκρυψη της αλήθειας και μυστικοπάθεια επεδείχθησαν και στο θέμα της καταγγελίας για τους «κλειστούς φακέλους», άρχισαν να μπαίνουν ψύλλοι στ' αφτιά των πολιτών, για τις προθέσεις των κυβερνώντων. Ενώ μιλούν για διαφάνεια, καταφεύγουν στην απόκρυψη. Ενώ αναφέρονται σε λήψη αποφάσεων που θα εξυπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα, προσπαθούν να υποβαθμίσουν προτάσεις που εξυπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα. Και ενώ επιβάλλεται η λήψη γρήγορων αποφάσεων, προκειμένου να μη χάσουμε και τ' αβγά και το καλάθι, δείχνουν να θέλουν να παρατραβήξουν το θέμα όσο μακρύτερα μπορούν.
Δεν γνωρίζουμε ποιες σκέψεις κρύβονται πίσω από το μυαλό των κυβερνώντων. Και δεδομένου ότι εδώ δεν προκύπτουν μόνο οικονομικά συμφέροντα, αλλά υπάρχει και διασύνδεση με πολιτικά, η κυβερνητική μυστικοπάθεια και αναβλητικότητα οδηγεί σε διάφορους συνειρμούς και ερωτήματα.
Κατ' αρχάς, έχει πρόθεση η Κυβέρνηση να ξεκινήσει έρευνες για τον εντοπισμό των πλούσιων, όπως φαίνεται, κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στο θαλάσσιο βυθό της Κύπρου; Διαθέτει την ανάλογη αποφασιστικότητα να ξεπεράσει τις τουρκικές απειλές; Μήπως κατατρύχεται από φοβίες, ότι οποιαδήποτε απόφαση και ενέργειά της πιθανό να βλάψει τις συνομιλίες για το Κυπριακό; Έχει την τόλμη να προχωρήσει, εφόσον κρίνει συμφέρουσα, τη σύναψη συνεργασίας με το Ισραήλ;
Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που προβάλλουν και προβληματίζουν τον πολίτη, την ίδια στιγμή που γίνεται προσπάθεια να αποκεντρωθεί η προσοχή σε «αλλότρια συμφέροντα» όσων έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις με τις κυβερνητικές.
Δυστυχώς, σε ένα θέμα που έχει πολυσύνθετες οικονομικές αλλά και πολιτικές πτυχές, και που είναι δυνατόν να αλλάξει άρδην τα οικονομικά και πολιτικά δεδομένα της περιοχής, και να προσφέρει στην Κύπρο τεράστια στρατηγικά πλεονεκτήματα, επιδεικνύεται, ως συνήθως, φοβία και αναποφασιστικότητα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: