Σελίδες

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Πονάμε για την Κύπρο. Στήριξη του αγώνα μας από τον Αρχιεπίσκοπο Πράγας


 

Εκτύπωση | 26/01/2011 |

Τον αγώνα του κυπριακού λαού για απελευθέρωση από την τουρκική κατοχή, θα στηρίζει όπου κι αν βρίσκεται, διαβεβαίωσε ο Αρχιεπίσκοπος Πράγας και πάσης Τσεχίας και Σλοβακίας Χριστόφορος.
Ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας που βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, έτυχε το πρωί θερμής υποδοχής στη Λευκωσία.
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος και τα άλλα μέλη της Ιεράς Συνόδου, ο Κλήρος και το Χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας τον υποδέχθηκαν το πρωί στην είσοδο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.
Δύο κορίτσια με παραδοσιακές κυπριακές στολές τού έδωσαν λουλούδια, ενώ κατά την είσοδό του στην Αρχιεπισκοπή Κύπρου μαθητές και μαθήτριες του έριχναν ροδοπέταλα. Ακολούθησε δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη.
Προσφωνώντας τον Αρχιεπίσκοπο Πράγας, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου του είπε πως «οι άτρυτοι αγώνες σας για την αναδιοργάνωση και αναγέννηση της ορθοδοξίας στις χώρες όπου η αγάπη του Θεού σας κατέστησε Ποιμενάρχη, συναντώνται και διασταυρώνονται με τους δικούς μας αγώνες για τη σωτηρία τής μοιρασμένης μας πατρίδας και των συλημένων από τη λαίλαπα του Αττίλα ναών μας».
Την επίσκεψή σας αυτή, είπε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, δεν την εκλαμβάνουμε ως μία εθιμοτυπική επίσκεψη ενός Προκαθημένου, όπως συνηθίζεται στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας, αλλά τη θεωρούμε ως επίσκεψη ουσιαστική, κατά την οποία θα συναντήσετε περιπόθητους εν Κυρίω Αδελφούς.
Θα μας προσφέρετε τη χαρά, σημείωσε, να ανταλλάξουμε απόψεις για τα μεγάλα εκκλησιαστικά θέματα και θα μάς αναλύσετε τις βιωματικές σας εμπειρίες, γύρω από τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε στο θέμα της οργάνωσης τής Εκκλησίας σας και της διαποίμανσης του λαού του Θεού.
Απευθυνόμενος στον Αρχιεπίσκοπο Χριστόφορο, του είπε πως κατά την εδώ σύντομη παραμονή του, «θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε Μνημεία ιερά και σεβάσματα πανορθόδοξα και παγχριστιανικά, τα οποία μαρτυρούν τη χριστιανικότητα και την ελληνικότητα του νησιού μας διαμέσου των αιώνων».
Θα βαδίσετε, συνέχισε, στα βήματα των Αποστόλων Βαρνάβα, Παύλου και Μάρκου και θα αφουγκραστείτε νοερώς τη χριστιανική διδασκαλία τόσο των Αποστόλων όσο και των Πατέρων και Διδασκάλων τής Εκκλησίας μας των είκοσι χριστιανικών αιώνων.
Τι δεν θα δείτε...
«Αλλά -φευ άγιε Αδελφέ- συνέχισε ο Αρχιεπίσκοπος, «δεν θα μπορέσετε να επισκεφθείτε τον τάφο του ιδρυτού και Προστάτου της Εκκλησίας μας, του Αποστόλου Βαρνάβα. Δεν θα μπορέσετε να δείτε τον τάφο του Αγίου Σπυρίδωνος και δεν θα μπορέσετε να προσκυνήσετε στην Ιερά Μονή τού Αποστόλου Ανδρέα στην Καρπασία, ούτε στο ναό του Αγίου Μάμαντα στη Μόρφου. Και τούτο, γιατί μας το απαγορεύει για τριάντα έξι συναπτά χρόνια ο τουρκικός στρατός κατοχής», πρόσθεσε.
Θα έχετε όμως τη δυνατότητα, συνέχισε, να γνωρίσετε ολόκληρο το λαό μας, πρόσφυγες και μη και να διαπιστώσετε τους πόθους και τους οραματισμούς του για μια πατρίδα ελεύθερη και ειρηνική, απαλλαγμένη από αλλόθρησκους εισβολείς και οποιαδήποτε άλλα στρατεύματα κατοχής.
Θα μιλούν για το Κυπριακό, όπου πάνε
Στην αντιφώνησή του, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόφορος εξέφρασε το ενδιαφέρον του για τη σημερινή κατάσταση στην Κύπρο λόγω της τουρκικής κατοχής.
Μιλώντας στα Ελληνικά, είπε πως «για το Κυπριακό θέμα, πονάμε στην Τσεχία και Σλοβακία».
Ανέφερε ότι αυτός και η συνοδεία του κατά τις εδώ επαφές τους με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και την Ιερά Σύνοδο θα λάβουν σωστή ενημέρωση, ώστε να υπερασπίζουν τα δίκαια του Κυπριακού λαού στις χώρες όπου μεταβαίνουν για διάφορες αποστολές.
Στη συνέχεια, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου υποδέχθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόφορο σε πανηγυρική συνεδρία της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: