Σελίδες

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

"Ανοίγουν" τα επαγγέλματα στην Κούβα

Κι όμως, στην κομμουνιστική Κούβα «ανοίγουν» τα επαγγέλματα. Οι αρχές της χώρας ολοκλήρωσαν την παροχή 75.000 και πλέον αδειών αυτοαπασχόλησης ως το τέλος του 2010, μετέδωσαν την Παρασκευή κρατικά ΜΜΕ, ενώ άλλες 8.000 εξετάζονται.
Η αύξηση της αυτοαπασχόλησης είναι ανάμεσα στα κύρια μέτρα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στις οποίες προβαίνει η κυβέρνηση του προέδρου Ραούλ Κάστρο.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον Οκτώβριο στην σταδιακή κατάργηση 500.000 και πλέον θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα. Για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της εξέλιξης αυτής η κυβέρνηση κινήθηκε για να διευκολύνει την αυτοαπασχόληση σε ευρύ φάσμα της οικονομικής ζωής.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Granma, όργανο της ΚΕ του ΚΚ Κούβας, από το σύνολο των 83.403 ανθρώπων που έλαβαν τις άδειες ή αναμένουν τις αποφάσεις των αρχών σχετικά με τις αιτήσεις τους να αποκτήσουν, το 68% είναι άνεργοι, το 16% εργάζονται και το 15% είναι συνταξιούχοι.
Η μεγαλύτερη ζήτηση αυτούς τους πρώτους μήνες, 22% του συνόλου, αφορά άδειες στους τομείς ‘της παραγωγής και της πώλησης φαγητού’, που θα επιτρέπουν στους κατόχους τους να ανοίξουν μικρά εστιατόρια και καφέ. Ποσοστό 16% αφορά άδειες για ‘συμβασιούχους εργαζόμενους’ που θα είναι μεταβιβάσιμες έναντι χρημάτων--κάτι που ως σήμερα ήταν παράνομο.
Μικρές επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους σε πόλεις της Κούβας τις τελευταίες εβδομάδες. Υπάρχουν πάγκοι στους οποίους πωλούνται CD, ταινίες, χυμοί, καφέδες, σάντουιτς κ.ά. είδη. Οι αρχές εκτιμούν ότι περίπου 1,8 εκατ. άνθρωποι, επί συνόλου εργατικού δυναμικού 5 εκατ., θα ενταχθούν σε θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα τα επόμενα πέντε χρόνια.
Στην δεκαετία του 1990, στην διάρκεια της μεγάλης κρίσης που έπληξε τη νήσο μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και με το εμπάργκο των ΗΠΑ να συνεχίζεται η κυβέρνηση της Κούβας είχε αρχίσει να δίνει άδειες για μικρές επιχειρήσεις, αλλά σύντομα εγκατέλειψε εκείνη την προσπάθεια. Ως σήμερα το 95% της οικονομικής δραστηριότητας στην Κούβα βρίσκεται στα χέρια του κράτους.
Η κυβέρνηση τονίζει ότι σκοπός των μεταρρυθμίσεων είναι να ‘αναβαθμιστεί’ το σοσιαλιστικό σύστημα και όχι να εγκαταλειφθεί.

Μαύρο Ιστολόγιο Κομμουνισμού

Δεν υπάρχουν σχόλια: