Σελίδες

Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Φίλος ή εχθρός.....



Στους δεκατέσσερις μήνες που βρίσκεται στην εξουσία η παρούσα κυβέρνηση, ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει συναντηθεί πέντε φορές πρόσωπο με πρόσωπο με τον Τούρκο ομόλογο του. Υπήρξαν ακόμη ένδεκα συναντήσεις του κ. Δρούτσα με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ πραγματοποιήθηκαν και επτά γύροι διερευνητικών επαφών. Θα αφήσω κατά μέρος τις όποιες αντιρρήσεις για ορισμένες από τις συναντήσεις αυτές, αφού σκοπός μου δεν είναι η δαιμονοποίηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Ωστόσο δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός, ότι ακόμα και την ώρα της τελευταίας συνάντησης στο Ερζερούμ είχαμε επτά παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της πατρίδας μας, ενώ στο Αιγαίο παιζόταν ένα ελληνοτουρκικό «θρίλερ» καθώς αναζητείτο ένα τουρκικό αλιευτικό σκάφος φάντασμα, το οποίο υποτίθεται πως εξέπεμψε σήμα κινδύνου και οι γείτονες μας απαιτούσαν να σώσουν με δικά τους μέσα!!! Όλα αυτά την ίδια ώρα που ο Γιώργος Παπανδρέου μιλούσε ενώπιον ολόκληρης της τουρκικής διπλωματίας και έχοντας δίπλα του τον Ταγίπ Ερντογάν ζητούσε να σταματήσουν οι «υπερπτήσεις» των τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών πάνω από το Ανατολικό Αιγαίο, καθώς επίσης και να αποσυρθούν τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής από την Κύπρο, με τον Τούρκο πρωθυπουργό να αποφεύγει να απαντήσει επί της ουσίας, περιοριζόμενος στα τετριμμένα περί ανάγκης ύπαρξης μιας γέφυρας ειρήνης….
Παρ΄ όλα αυτά, όμως, πολύ γρήγορα τα πράγματα μπήκαν στην θέση τους, καθώς ότι ευγενικώς απέφυγε να μας πει ο Ταγίπ Ερντογάν το είπε με κυνικό τρόπο ο Αχμέτ Νταβούτογλου ο οποίος δήλωσε μεταξύ των άλλων: «Κανείς δεν έπρεπε να ζητά από την χώρα μας να διαλέξει μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενώσεως και Κύπρου». Στις δηλώσεις αυτές καθολική ήταν η αντίδραση της Λευκωσίας, με χαρακτηριστικότερη εκείνη του Γ.Γ, του ΑΚΕΛ κ. Άντρου Κυπριανού: «Οι δηλώσει του τούρκου υπουργού εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Τουρκία στον 21ον αιώνα, ο οποίος δεν ανταποκρίνεται καθόλου με τα σύγχρονα δεδομένα και δείχνει μια υπέρμετρη αλαζονεία που πηγάζει από το γεγονός ότι η Διεθνής κοινότητα επιδεικνύει έναντι της χώρας αυτής τεράστια ανοχή». Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κύριος Στέφανος Στεφάνου υπογράμμισε: «Η πράξη είναι το κριτήριο της αλήθειας και στην πράξη η Τουρκία δυστυχώς μέχρι σήμερα τίποτε ουσιαστικό δεν έχει κάνει προς την κατεύθυνση της λύσης του κυπριακού γεγονός το οποίο διαπιστώνει και η ίδια η Ε.Ε. στα συμπεράσματα της…».
Εχθρός ή φίλος η Τουρκία λοιπόν; Αλήθεια τι άλλο από εχθρός μπορεί να είναι κάποιος που δεν αναγνωρίζει τα σύνορα σου, μιλά για συνεκμετάλλευση εκεί που δεν έχει δικαίωμα, κατακρατά μεγάλο μέρος ενός ανεξάρτητου κράτους το οποίο κατά 82% κατοικείται από ομοεθνείς σου και φροντίζει με κάθε τρόπο να στέλνει κατά χιλιάδες τους λαθρομετανάστες για να αποδομήσουν Εθνικά την Ελλάδα; Η Τουρκία που εκτός των άλλων φροντίζει ακόμη εφαρμόζοντας πιστά το δόγμα Νταβούτογλου  να αναβιώσει την επαίσχυντη για την  πατρίδα μας Οθωμανική αυτοκρατορία, γι’ αυτό και ενισχύει αμυντικά στα Σκόπια, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση των αλβανικών ενόπλων δυνάμεων και δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην περιοχή της Θράκης….
Υ.Γ.: Ταραχή προκάλεσε στην Τουρκία και τα κατεχόμενα η επίσημη επίσκεψη  Μέρκελ στην Λευκωσία και οι ξεκάθαρες θέσεις που κατέθεσε. Η Γερμανίδα καγκελάριος η οποία σε αντίθεση με άλλους ξένους αξιωματούχους δεν επισκέφθηκε τα κατεχόμενα προτιμώντας να αντικρίσει την κατοχή από το φυλάκιο των Ηνωμένων Εθνών που βρίσκεται πάνω από τον πέμπτο όροφο του ξενοδοχείου Λήδρα Πάλας.

Ντίνος Αυγουστή
Εκπαιδευτικός στο Α.Τ.Ε.Ι. της Λάρισας
Από το Μονάγρι Λεμεσού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: