Σελίδες

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

97η Επέτειος Αυτονομίας Βορείου Ηπείρου


 



Η 17η Φεβρουαρίου 1914, ημερομηνία ανακηρύξεως της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου, αποτελεί ορόσημο στη ματωμένη ιστορική πορεία της πολύπαθης αυτής Ελληνικής Γης.
 Ο νικηφόρος ένοπλος αγώνας των Βορειοηπειρωτών, είχε σαν επιστέγασμα την Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου, που επισφραγίσθηκε με το Πρωτόκολλο της Κερκύρας (17 Μαΐου 1914), νομικό κείμενο το οποίο συναποδέχθηκε και συνυπέγραψε και η Αλβανία, χωρίς όμως ποτέ να σεβασθεί τις προβλέψεις του.
 Ο αιώνας που μεσολάβησε έκτοτε, παρά τις δραματικές γεωπολιτικές αλλαγές και τους ποταμούς αιμάτων των Βορειοηπειρωτών στο βωμό της Ελευθερίας, δεν δικαίωσε τους εθνικούς πόθους των Αγωνιστών του Αυτονομιακού Αγώνα.
 Σήμερα, μέσα στο ρευστό γεωστρατηγικό περιβάλλον της Βαλκανικής και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και με δεδομένη την αλβανική στόχευση για πλήρη συρρίκνωσή του, ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός αναζητεί Ενότητα, Όραμα και Προοπτική.
 Η επικείμενη Απογραφή αποτελεί ιστορική ευκαιρία για τη συστράτευση όλων με σκοπό την ιστορική συνέχεια στις πατρογονικές εστίες.
 Οι αγωνιστές του Αυτονομιακού Αγώνα έδωσαν το αίμα τους ως Έλληνες! Χρέος των επιγόνων να απογραφούν ως Έλληνες!

Το ΚΔΣ της ΣΦΕΒΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: