Σελίδες

Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Οι κατοχικές αρχές συνέλαβαν Ευρωβουλευτές και τον επίσκοπο Νεαπόλεως Πορφύριο




Στην απελευθέρωση των συλληφθέντων Ευρωβουλευτών αναμένεται να προβούν οι κατοχικές αρχές, ενώ υπό σύλληψη αναμένεται να παραμείνουν ο πρώην Ευρωβουλευτής Γιαννάκης Μάτσης και ο Λοΐζος Αυξεντίου εκ μέρους της Κίνησης Προσφύγων Αμμοχώστου.
Αυτό δήλωσε ο κοινοβουλευτικός συνεργάτης της κ. Θεοχάρους, Γιάννος Χαραλαμπίδης, ο οποίος επικοινώνησε τηλεφωνικά με την Κύπρια Ευρωβουλευτή και ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις.
Σύμφωνα με τον κ. Χαραλαμπίδη, οι κατοχικές αρχές προτίθενται να προσάψουν κατηγορίες και να παραπέμψουν σε λεγόμενη δίκη τους κ. Μάτση και Αυξεντίου, ενώ είναι παράλληλα σε εξέλιξη η διαδικασία της διαμεσολάβησης των ΗΕ.
Ανέφερε τέλος, πως σε περίπτωση που δεν αφεθούν ελεύθεροι οι δύο συλληφθέντες, η κ. Θεοχάρους εξέφρασε την πρόθεση της να παραμείνει στο σημείο.
-----------------------------------------
Η ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Ιωάννα Παναγιώτου και ο Γενικός Γραμματέας του τ/κ κόμματος «Νέα Κύπρος», Μουράτ Κανατλί, καταδίκασαν με δηλώσεις τους στην Πάφο, τη σύλληψη ευρωβουλευτών και εκκλησιαστικού αξιωματούχου στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.
Η κ. Παναγιώτου κάλεσε την ΕΕ και τον ΟΗΕ να παρέμβουν άμεσα για την απελευθέρωση τους, δηλώνοντας ότι αυτό το ατυχές γεγονός αποδεικνύει «το έλλειμμα Δημοκρατίας το οποίο υπάρχει στην Τουρκία, που εκφράζεται και από τους εγκάθετους της Αγκυρας στα κατεχόμενα».
Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του τ/κ κόμματος Νέα Κύπρος, σχολιάζοντας τη σύλληψη των Ευρωβουλευτών από τα κατοχικά στρατεύματα, είπε ότι η σύλληψη είναι απαράδεκτη. Δήλωσε ότι το κόμμα του κάνει εκστρατεία για την Αμμόχωστο ως σημαντικής για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ότι η δυνατότητα επιστροφής δίνει και μία καλή ευκαιρία για τις διαπραγματεύσεις.
----------------------------------------
Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστερά – Νέες Δυνάμεις Τάκης Χατζηγεωργίου, απέστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τους αρχηγούς των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην οποία τους ενημερώνει για τη σύλληψη των Ευρωβουλευτών Jaroslaw Leszek Walesa και Artur Zasada που συνοδεύονταν από την Κύπρια Ευρωβουλευτή Ελένη Θεοχάρους, από τις κατοχικές αρχές.
Στην επιστολή του, ο κ. Χατζηγεωργίου τούς καλεί να προβούν άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για επίλυση του προβλήματος.
---------------------------------------
Γύρω στα 10 άτομα είναι η αποστολή που βρίσκεται στα κατεχόμενα, ενώ νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κατοχικές αρχές προσπαθούν να υποχρεώσουν τόσο τους ευρωβουλευτές, όσο και τους άλλους συλληφθέντες να υπογράψουν έντυπο παραδοχής ενοχής, αλλιώς το ψευδοκράτος απειλεί ότι θα τους κρατήσει μέχρι τη Δευτέρα για να τους παραπέμψει σε ψευδοδικαστήριο. Ωστόσο, οι ευρωβουλευτές αλλά και οι υπόλοιποι της αποστολής, αρνούνται κατηγορηματικά να πράξουν κάτι τέτοιο.
(Τελευταία ενημέρωση 14.00)
Την ώρα που οι συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού βρίσκοπνται σε εξέλιξη, οι Τούρκοι εισβολείς έδειξαν για άλλη μια φορά το αληθινό τους πρόσωπο. 
Οι αρχές του ψευδοκράτους συνέλαβαν τον Πρώην Ευρωβουλευτή Γιαννάκη Μάτση, το σύμβουλο της Κίνησης προσφύγων Αμμοχώστου, Λοίζο Αυξεντίου, τον Πολωνό Ευρωβουλευτή Γιάροσλαβ Βαλέσα, γιο του πρώην ηγέτη της Πολωνίας Λεχ Βαλέσα και τον επίσης Πολωνό Ευρωβουλευτή Αρτούρ Ζασάστα , οι οποίοι μαζί με την ευρωβουλευτή, Ελένη Θεοχάρους, επιχείρησαν να επισκεφθούν εκκλησίες στην Αμμόχωστο και στην Καρπασία για να διαπιστώσουν την κατάσταση των κατεχόμενων εκκλησιών αλλά και της Αμμοχώστου παράλληλα.
Συνέλλήφθησαν επίσης η Βουλγάρα Μαρία Νεβέσλεβα, ο επίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος και ο πατέρας Σάββας, ο οποίος εργάζεται σε θέματα θρησκευτικής κληρονομιάς καθώς και μία υπάλληλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο Λοϊζος Αυξεντίου, ως μέλος της Κίνησης Προσφύγων, είχε υποβάλει προσφυγή στην Επιτροπή Αναφορών της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης, η οποία οδήγησε και στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου όπου γίνεται αναφορά στην ανάγκη επιστροφής της Αμμοχώστου.
Η σύλληψη έγινε στην εκκλησία της Αγίας Ζώνης στην Αμμόχωστο. Οι άνδρες μεταφέρθηκαν σε άγνωστο χώρο κράτησης, ενώ οι γυναίκες κρατούνται στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.
Η κ. Θεοχάρους δήλωσε, ότι η ομάδα μετέβη στα κατεχόμενα για να διαπιστώσει την καταστροφή εκκλησιών στο Ριζοκάρπασο και την περιοχή Μεσαορίας, την πεδιάδα μεταξύ Λευκωσίας και Αμμοχώστου.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, ενημέρωσης έτυχαν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου και ο Γ. Ιακώβου ο οποίος με τη σειρά του ενημέρωσε τον επικεφαλή της ΟΥΝΦΙΚΙΠ στην Κύπρο.

Ενημερώθηκαν επίσης οι πρεσβείες της Πολωνίας και της Βουλγαρίας και ο αντιπρόσωπος του Ευρωκοινοβουλίου στην Κύπρο. Σύμφωνα με πληροφορίες του sigmalive, οι συλληφθέντες βρίσκονται σε αστυνομικό σταθμό του ψευδοκράτους για εξακρίβωση στοιχείων, μια τακτική που χρησιμοποιείται από τους ψευδοαστυνομικούς κάθε φορά που επιθυμούν να κάνουν επίδειξη ισχύος.

Τα νέα είναι μάλλον εφησυχαστικά αφού η ΟΥΝΦΙΚΙΠ ενημερώνει ότι είναι ζήτημα ωρών η απελευθέρωση των συλληφθέντων.

  

Δεν υπάρχουν σχόλια: