Σελίδες

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Οι επιδιώξεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο




Η ΕΝΤΑΣΗ που επιχειρεί να δημιουργήσει η Τουρκία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με αφορμή της έρευνες για εξόρυξη φυσικού αερίου από την Κυπριακή Δημοκρατία, αποτελεί το κύριο θέμα πολιτικής ανάλυσης των ημερών. Τι επιδιώκει η Τουρκία και μέχρι πού μπορεί να τεντώσει το σχοινί; 
ΟΠΩΣεξηγεί ο διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών Χρήστος Ιακώβου, η κατάσταση όπως διαμορφώνεται στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου σήμερα καταδεικνύει τον αναθεωρητικό χαρακτήρα της νέας τουρκικής εξωτερικής πολιτικής υπό τους ισλαμιστές. «Με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται η Τουρκία ως αποσταθεροποιητικός παράγοντας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου παρά ως παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης. Αυτό έχει να κάνει με τις ηγεμονικές αξιώσεις της Τουρκίας σε σχέση πάντοτε με τον ρόλο που θέλει να διαδραματίσει μέσα στα πλαίσια του στρατηγικού βάθους σε ολόκληρη την περιοχή όπου ένα από τα βασικά της ζητήματα είναι να ηγεμονεύσει τον άμεσο ζωτικό χώρο τον οποίο θεωρεί καθοριστικής σημασίας για τα επόμενα βήματα η Τουρκία. Η Ανατολική Μεσόγειος θεωρείται από τον Νταβούτογλου και τον Ερντογάν ως...
ζωτικός χώρος για τα συμφέροντα της Τουρκίας». 
Μέχρι πού μπορεί να φτάσουν όμως αυτές οι επιδιώξεις της Τουρκίας; Ο κ. Ιακώβου αναφέρει ότι αυτό το οποίο βλέπουμε είναι πως η Τουρκία επιχειρεί να καταστήσει σήμερα σαφή τον περιφερειακό ρόλο, τον οποίο θέλει να διαδραματίσει στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά γνωρίζει ότι υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί. Αυτοί οι περιορισμοί, εξηγεί, είναι η αδυναμία της να εμπλακεί στρατιωτικά σε μία διαμάχη με το Ισραήλ ή να ανοίξει ένα νέο μέτωπο επιτιθέμενη εναντίον της Κύπρου. «Αυτό έχει να κάνει με μία σειρά από λόγους. Πρώτον:
Γνωρίζει πολύ καλά ότι η στρατιωτική αντίδραση του Ισραήλ θα είναι άμεση, λόγω της εμπειρίας της που είχε τις δύο προηγούμενες δεκαετίες συνεργαζόμενη στρατιωτικά με αυτό. 
Δεύτερο:
Τα μηνύματα που έλαβε από την Ε.Ε. λειτουργούν αποτρεπτικά. Τρίτον:
Αυτή τη στιγμή η Τουρκία για τον θαλάσσιο χώρο στον οποίο εγείρει διεκδικήσεις δεν μπορεί να τις τεκμηριώσει με νομικά επιχειρήματα δεδομένου ότι η ακτογραμμή της δεν της επιτρέπει να έχει διεκδικήσεις σε αυτό τον χώρο. 
Τέταρτο:
Το ΝΑΤΟ αυτή τη στιγμή δεν ευνοεί σε καμία περίπτωση μια αντιπαράθεση μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας λόγω του ότι έχει εγκαταστήσει και την αντιπυραυλική ασπίδα στην Τουρκία. Κάτι το οποίο είναι μία υπόμνηση ότι η Τουρκία έχει να παίξει και ένα ρόλο ως νατοϊκή χώρα στην περιοχή ως παράγοντας προώθησης νατοϊκών συμφερόντων και όχι ως παράγοντας υπόσκαψης. 
Πέμπτον:
Υπάρχουν μεγάλα ερωτηματικά σε περίπτωση που η Τουρκία επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει το ναυτικό για ένα περιορισμένο επεισόδιο στην περιοχή σε ποιο βαθμό είναι έτοιμο να ανταποκριθεί, δεδομένου ότι του τελευταίους μήνες συνελήφθησαν και βρίσκονται υπό κράτηση το μεγαλύτερο μέρος της ηγεσίας του τουρκικού ναυτικού, καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την προσπάθεια της Τουρκίας και σε σχέση πάντα με το απρόβλεπτο της αντίδρασης των Κούρδων εντός της Τουρκίας σε περίπτωση που επιχειρήσει να κάνει ένα στρατιωτικό επεισόδιο με το Ισραήλ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: