Σελίδες

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Απάντηση στις προκλήσεις






Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ θρασύτητα και προκλητικότητα δεν έχει όρια. Επιχειρεί η Άγκυρα να αποτελέσει την κυρίαρχη δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο και να επιβάλλει το δικό της πολιτικό παιχνίδι ελέγχου. Ένα παιχνίδι στρατηγικού αλλά και οικονομικού ελέγχου. Η Άγκυρα αποφάσισε και το έχει ανακοινώσει, ότι θα ενισχύσει τη στρατιωτική παρουσία της στην ευρύτερη περιοχή με περίπολα που θα διασφαλίζουν την άρση του ναυτικού αποκλεισμού της Γάζας. Παράλληλα εξαπολύει απειλές και δημιουργεί κλίμα εκφοβισμού σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας για να αποτρέψει την έναρξη των ερευνών για εντοπισμό πετρελαίου και φυσικού αερίου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). 
Είναι προφανές ότι η Άγκυρα λειτουργεί ως κράτος-τρομοκράτης. Αξιοποιεί τη στρατιωτική της ισχύ για να επιβάλλει τα στρατηγικά της σχέδια. Για να επιβληθεί στην περιοχή. Έχει ασφαλώς αντίπαλο δέος, το οποίο είναι ισχυρό, το Ισραήλ. Την ίδια ώρα, είναι σαφές πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν διαθέτει μεν τη στρατιωτική ισχύ, ωστόσο διαθέτει πολλά διπλωματικά όπλα και εργαλεία. 
Οφείλουμε να επισημάνουμε πως πρέπει να υπάρξει αντίδραση. Να υπάρξει έντονη και κατηγορηματική αντίδραση και όχι να ακολουθείται η πεπατημένη των διπλωματικών διαβημάτων, που αρχειοθετούνται και δεν έχουν συνέχεια και πρακτικό αντίκρισμα. 
Η Κυπριακή Δημοκρατία διαθέτει δύο όπλα. Πρώτο, η ιδιότητα της ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεύτερο, το πεδίο των Ηνωμένων Εθνών. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κύπρος μπορεί και πρέπει να ασκήσει πιέσεις και να μπλοκάρει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Παράλληλα, να ζητήσει τη στήριξη των εταίρων της στα πλαίσια της κοινοτικής αλληλεγγύης. 
Η Τουρκία θέλει να κάνει περίπατο και να εφαρμόσει την πολιτική της. Αυτό θα γίνει εάν στη βάση ενός φοβικού συνδρόμου, είτε επιλεγεί η σιωπηρή διαμαρτυρία και τα διπλωματικά διαβήματα είτε στη χειρότερη περίπτωση να μην προχωρήσουμε στις έρευνες εξόρυξης του φυσικού αερίου (βεβαίως αυτό εξαρτάται και από την εταιρεία). Θεωρούμε πως η επιλογή είναι μια: Σκληρή αντιμετώπιση και απαντήσεις, που να επηρεάζουν την Τουρκία. Και στην πορεία ένταξης της στην Ε.Ε. αλλά και σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς, την οποία μπορούμε να μπλοκάρουμε. Αυτό που έχει σημασία είναι να έχει κόστος η Άγκυρα. Μόνο έτσι θα αναθεωρήσει την τακτική και την πολιτική του κράτους-τρομοκράτη

Δεν υπάρχουν σχόλια: