Σελίδες

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Παρουσίαση βιβλίου του αειμνήστου Χάρη Ψωμιάδη για τον Νάνσεν

του Δημήτρη Τσάκα


Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά, η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης σε συνεργασία με το Ερευνητικό Κέντρο για τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας και του Πόντου την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011, στις 7 μ.μ. θα παρουσιάσουν το βιβλίο του Δρα Χάρη Ψωμιάδη «Ο Νάνσεν και το Ελληνικό Προσφυγικό Πρόβλημα 1922-1924».

Η παρουσίαση θα γίνει στο Πολιτιστικό Κέντρο του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν.

Το εν λόγω βιβλίο, όπως έγραψε ο «Ε.Κ.», εκδόθηκε με τη χορηγία του Ερευνητικού Κέντρου για τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας και του Πόντου με έδρα το Σικάγο, αρχικά στην αγγλική γλώσσα και σύντομα και στην Ελληνική.

Την αγγλική έκδοση έχει αναλάβει ο Λέανδρος Παπαθανασίου, ιδιοκτήτης του «Pella Publishing», ο οποίος ήταν στενός φίλος του Δρ. Ψωμιάδη και είχε εκτυπώσει και άλλα προηγούμενα έργα του. Ο κ. Παπαθανασίου είναι ταυτόχρονα και μέλος της Εφορίας του Κέντρου Νεοελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών του Κολλεγίου του Κουίνς.

Το βιβλίο είναι προϊόν πολυετούς έρευνας του Δρ. Ψωμιάδη στα αρχεία των Παρισίων, της Ουάσιγκτον, της Μόσχας, των Βρυξελλών, της Γενεύης, του Ελευθερίου Βενιζέλου και του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας και φέρει για πρώτη φορά στο προσκήνιο άγνωστες πτυχές για την προσφορά του Νάνσεν και τις θηριωδίες των Τούρκων.

Ο Δρ. Χάρης Ψωμιάδης, όπως έγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» έχασε την πολύμηνη μάχη με... την επάρατη νόσο στις 13 Αυγούστου 2011 σε ηλικία 82 ετών.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνέντευξης της ζωής του, που παραχώρησε στον «Εθνικό Κήρυκα» πέντε ημέρες πριν αφήσει την τελευταία του πνοή και που δημοσιεύτηκε στο πλούσιο αφιέρωμα του «Περιοδικού» στις 20-21 Αυγούστου, αναφέρθηκε στην κοπιώδη έρευνα και είχε εκφράσει την επιθυμία να παραστεί στην πρώτη παρουσίαση του βιβλίου στη Νέα Υόρκη και τις εκδηλώσεις για την 150ή επέτειο της γεννήσεως του Νάνσεν και στα αποκαλυπτήρια της προτομής του στο Πάρκο της Αθήνας που είχαν προετοιμαστεί να γίνουν το διήμερο, 10 και 11 Οκτωβρίου.

Ο Δρ. Ψωμιάδης ήταν ιδρυτής, εμπνευστής και στυλοβάτης του Κέντρου Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Κολεγίου του Κουίνς. Ο διακεκριμένος καθηγητής, ερευνητής και συγγραφέας θεωρείται πρωτοπόρος των Ελληνικών Σπουδών στην Αμερική, ενώ η κληρονομιά του είναι μοναδική και ανεπανάληπτη.

Στην παρουσίαση του βιβλίου αναμένεται να παραστούν εκπρόσωποι του Κολεγίου του Κουίνς, ο διευθυντής και τα άλλα στελέχη του Κέντρου Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του ίδιου Κολεγίου, πρώην φοιτητές του Δρα Ψωμιάδη και εκπρόσωποί της των ομογενειακών οργανώσεων και της Εκκλησίας.

Ο κ. Γιώργος Μαυρόπουλος, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου για τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας και του Πόντου με έδρα το Σικάγο, μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα», εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η πρώτη παρουσίαση του σπουδαίου αυτού έργου θα γίνει στη Νέα Υόρκη, στην ίδια πόλη που μεγαλούργησε και διέπρεψε ο Δρ. Ψωμιάδης.

«Καλούμε όλη την Ομογένεια να παραστεί στην εκδήλωση και να αποτίσει φόρο τιμής σε μια εξέχουσα προσωπικότητα, σε έναν μεγάλο πατριώτη και αγωνιστή. Ο Δρ. Ψωμιάδης υπήρξε ο μέντορας του ερευνητικού μας κέντρου. Το έργο του για το Νάνσεν αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για όσους ασχολούνται με το μείζον θέμα της διεθνοποίησης της γενοκτονίας, για τους ομογενείς που ενδιαφέρονται για την ιστορία του έθνους μας και για τους ιστοριοδίφες και ερευνητές του μέλλοντος», επεσήμανε ο κ. Μαυρόπουλος.

Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο καθηγητής Αλεξάντερ Κίτροεφ, ο οποίος γνωριζόταν προσωπικά με τον αείμνηστο καθηγητή.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα γίνει και έρανος για την κάλυψη των εξόδων για τις εκδηλώσεις για την 150ή επέτειο της γεννήσεως του Νάνσεν που θα γίνουν στις 10-11 Οκτωβρίου στην Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: