Σελίδες

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Όλοι οι ισχυροί πλάι μας για την ΑΟΖ





Τα πλάνα προχωρούν κανονικά και αρχές Οκτωβρίου ξεκινούν οι εργασίες γεώτρησης στο «Αφροδίτη», δήλωσαν στην «Κ» η υπουργός Εξωτερικών, κ. Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή και η υπουργός Εμπορίου, κ. Πραξούλα


Αθήνα και Τελ Αβίβ «μάζεψαν» όλη τη διεθνή κοινότητα παρά το πλευρό της Κύπρου
Του Παναγιώτη Τσαγγάρη
Με πολλή παρασκηνιακή διπλωματική δουλειά, Αθήνα και Τελ Αβίβ κατάφεραν και απέσπασαν τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας στις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για γεωτρήσεις εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με στόχο την ανεύρεση και εξόρυξη φυσικού αερίου. ΗΠΑ, Ρωσία, Ε.Ε. καθώς και Μεγάλη Βρετανία δηλώνουν δημοσίως ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κάθε δικαίωμα να προχωρήσει σε γεωτρήσεις, καλώντας παράλληλα την Άγκυρα να επιδείξει σύνεση, υπευθυνότητα και σοβαρότητα. 
Παράλληλα, στο παρασκήνιο δίδονται διαβεβαιώσεις, κυρίως προς Αθήνα, ότι δεν πρόκειται να ανεχτούν ενέργειες της Τουρκίας που ενδεχομένως να ανατρέψουν τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο. Στο μεταξύ, μετά το «ΟΚ» που δόθηκε προς τη Λευκωσία από την Αθήνα αλλά και το πράσινο φως του Στέιτ Ντιπάρντμεντ προς Noble, τα πάντα είναι έτοιμα και οι διαδικασίες για τη γεώτρηση στο οικόπεδο «Αφροδίτη» θα αρχίσουν κανονικά και βάσει του αρχικού χρονοδιαγράμματος, δηλαδή εντός Οκτωβρίου.
«Οι Τούρκοι, με αυτές τους τις ενέργειες, απειλές και δηλώσεις, ενοχλούν πολύ κόσμο», δήλωσε χαρακτηριστικά στην «Κ» αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης και πρόσθεσε πως «δεν πρόκειται να καθίσει όλο το σύστημα να παρακολουθεί την Τουρκία να κάνει τα δικά της». 
Πρόκειται, σημείωσε ο ίδιος διπλωμάτης, για ένα...
παιχνίδι γεωστρατηγικών συμφερόντων που παίζεται εδώ και πολλά χρόνια «και καμία χώρα, ούτε η Ουάσινγκτον, ούτε και η Μόσχα, δεν είναι διατεθειμένες τώρα να παραδώσουν τον τίτλο του χωροφύλακα της ανατολικής Μεσογείου στην Άγκυρα». Άλλωστε αυτό διαφαίνεται και μέσα από τις δημόσιες τοποθετήσεις των εκπροσώπων των δύο χωρών, όπου με ξεκάθαρο τρόπο αναγνωρίζουν τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας για την εκμετάλλευση της δικής της ΑΟΖ, στέλνοντας εμμέσως πλην σαφώς το μήνυμα στην Τουρκία να μην αποτολμήσει να παρεμποδίσει τη διαδικασία γεώτρησης. 
Η ίδια πηγή δήλωσε στην «Κ» πως, αν η Άγκυρα προχωρήσει τελικά στην υλοποίηση των απειλών της, παρεμποδίζοντας δηλαδή τις εργασίες, αλλά και από την άλλη προκαλώντας προβλήματα στο Ισραήλ με το σπάσιμο του αποκλεισμού της Γάζας, «θα πληρώσει βαρύ τίμημα. Ο Ερντογάν με αυτό το εγχείρημα ίσως να καταδικάσει τη χώρα του σε μια μοναχική πορεία, η οποία δεν οδηγεί πουθενά παρά μόνο σε πισωγύρισμα», σημείωσε. «Προχωράμε κανονικά».
Σε ερώτηση της «Κ» κατά πόσον ενδεχομένως να υπάρξουν δεύτερες σκέψεις από Αθήνα και Λευκωσία ως προς τη διαδικασία της γεώτρησης, ο ίδιος αξιωματούχος ήταν κατηγορηματικός: «Και βεβαίως όχι. Προχωράμε κανονικά. Δεν πρόκειται η Αθήνα ή η Λευκωσία να απεμπολήσει τα δικαιώματά της γιατί η Τουρκία αποφάσισε τώρα αυτό που αποφάσισε. Ελπίζουμε ότι η Άγκυρα θα συμπεριφερθεί προσγειωμένα και με υπευθυνότητα».
Πάντως, αξιοσημείωτη ήταν και η ανακοίνωση της Ε.Ε. (8 Σεπτεμβρίου 2011), με την οποία η Ένωση καλεί την Τουρκία να παύσει να απειλεί και να αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα κράτους-μέλους της Ε.Ε. 
Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, η ανακοίνωση της Ε.Ε. εκδόθηκε μετά από πιεστικό παρασκήνιο και μετά από την εμπλοκή και των Αθηνών, με αποτέλεσμα τελικά να εκδοθεί μια ξεκάθαρη και αυστηρή δήλωση της Ε.Ε. προς την Άγκυρα, πράγμα που δεν συνηθίζεται από πλευράς Ε.Ε., κυρίως όταν έχει να κάνει με την Τουρκία, λόγω των ήδη εύθραυστων σχέσεων μεταξύ των δύο.
Παράλληλα, η εμπλεκόμενη εταιρεία Noble Energy ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα ότι οι εργασίες για τη γεώτρηση στο οικόπεδο «Αφροδίτη» θα αρχίσουν κανονικά βάσει του χρονοδιαγράμματος, κάτι που επιβεβαίωσε και η υπουργός Εμπορίου, Πραξούλα Αντωνιάδου, η οποία σημείωσε στην «Κ» πως τα πράγματα προχωρούν βάσει των αρχικών πλάνων και οι εργασίες αρχίζουν εντός Οκτωβρίου.


Ικανοποιημένη η Λευκωσία από Ε.Ε.
Πλήρως ικανοποιημένη είναι η κυπριακή κυβέρνηση από τη δήλωση της Ε.Ε. «Είχα μεταφέρει στον κ. Φούλε ότι η οποιαδήποτε σιωπή από πλευράς των Βρυξελλών στις απειλές της Τουρκίας ίσως να εκλαμβάνετο ως σιωπηρή ανοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε στην «Κ» η υπουργός Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή. Η κ. Μαρκουλλή σημείωσε ακόμη πως πρόκειται για μια ξεκάθαρη δήλωση της Ε.Ε., η οποία θέτει τα πράγματα στη σωστή τους βάση. 
«Ας το λάβει υπόψη αυτό η Άγκυρα», πρόσθεσε, για να καταλήξει πως η Κυπριακή Δημοκρατία θα ασκήσει πλήρως τα δικαιώματά της. «Οι τουρκικές απειλές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν κινούνται στο πνεύμα της απόφασης του Συμβουλίου της Ε.Ε. του Δεκεμβρίου του 2010, με την οποία καλείται η Άγκυρα να έχει σχέσεις καλής γειτονίας με τα κράτη-μέλη», δήλωσε συγκεκριμένα ο αρμόδιος επίτροπος για τη διεύρυνση, Στέφαν Φούλε, ο οποίος εξέφρασε τη λύπη της Κομισιόν. 
Παράλληλα, ο κ. Φούλε αναφέρθηκε στο θέμα της ΑΟΖ, λέγοντας πως «η Ε.Ε. επισημαίνει τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της Ε.Ε., τα οποία περιλαμβάνουν τη σύναψη διμερών συμφωνιών, σύμφωνα με το κοινοτικό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας».

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Ινφογνωμων Πολιτικα









Δεν υπάρχουν σχόλια: