Σελίδες

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Την περασμένη Κυριακή: Συνάντηση ρουμανιζόντων Βλάχων στην Κορυτσά


Με πρωτοβουλία και υπό το συντονισμό του Ρουμάνου Πρέσβυ στα Τίρανα, την περασμένη Κυριακή, σύμφωνα με έγκυρες και διασταυρωμένες πληοφορίες, στην Κορυτσά συγκεντρώθηκαν εκπρόσωποι της Βλαχικής κοινότητας. Πρόκειται για τη μερίδα εκείνη της γλωσσικής αυτής μειονότητας που βρίσκεται διαρκώς υπό τους επηρεασμούς της Ρουμανικής Πρεσβείας στα Τίρανα. Πρώτος ο Γκεόργκε Μίκου, ιστορικός πρέσβυς της Ρουμανίας στα Τίρανα, παλιό στέλεχος του Τσαουσέσκου, και επωφελούμενος των κακών Ελληνο – αλβανικών σχέσεων τότε, είχε περιοδεύσει σε όλη τη νότια παραμεθόριο της Αλβανίας και
είχε προσπαθήσει να συγκροτήσει αυτές τις ομάδες.
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν Βλάχοι απ’ την Κορυτσά, τη Μουζακιά κυρίως, την Ερσέκα και την Πρεμετή. Δεν έλειψαν βέβαια και κάποιο απ’ την κοινότητα της Λυντζουριάς Αργυροκάστρου. Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν και την παρουσία δύο ιερωμένων στη σύναξη καθώς και του ίδιου του Ρουμάνου Πρέσβυ. Βασικό θέμα που απασχόλησε τη συνάντηση η εν εξελίξει απογραφή και η στάση των (α)ρουμανιζόντων Βλάχων. Διανεμήθηκε δε έντυπη προκύρηξη – έκκληξ με πολύ σύντομο και «κατατοπιστικό» περιεχόμενο: «Τι δηλώνω στην απογραφή; Έλληνας;- Όχι, Αλβανός; – Όχι. Αρουμάν; – Ναι».

Η Ρουμανία όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει αρκεστεί μόνο στην προπαγάνδα για να σφετεριστεί το ζήτημα αυτό με τους Βλάχους. Έχει προχωρήσει σε διπλωματικο – πολιτικές παρεμβάσεις με κορυφαία εκείνη του Ρουμάνου Προέδρου Μπασέσκου στα Τίρανα. Επιπλέον είναι δεκάδες, εάν όχι περισσότεροι, οι φοιτητές που με υποτροφίες ή μεγάλες άλλες διευκολύνσεις έχουν βγάλει πτυχία ή συνεχίζουν τις σπουδές του στα ρουμάνικα Πανεπιστήμια.



  


Δεν υπάρχουν σχόλια: