Σελίδες

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Ξανά προκλητικός ο Τζακ Στρο



Σε περίπτωση που δεν γίνει οποιοδήποτε βήμα στο Κυπριακό, τότε η διεθνής κοινότητα πρέπει να στηρίξει τη διαίρεση του νησιού σε «βορρά» και «νότο», υποστήριξε προκλητικά ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας και νυν Βουλευτής, Τζακ Στρο.
Σε δηλώσεις του στην ανταποκρίτρια του πρακτορείου ειδήσεων Ανατολή στο Λονδίνο, και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία, ο κ. Στρο ανέφερε ότι κατά την Προεδρία, οι Ε/κ θα υπέχουν ευθύνη έναντι της ΕΕ, προσθέτοντας ότι όταν μία χώρα αναλαμβάνει την Προεδρία της ΕΕ, πρέπει να παραμερίσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις και να αντιπροσωπεύει ολόκληρη την Ένωση.
«Νομίζω ότι οι ηγέτες της κοινότητας στη νότια Κύπρο το αντιλήφθηκαν αυτό. Θα δούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για τις προσπάθειες για εντοπισμό πετρελαίου και φυσικού αερίου, ο Βρετανός πολιτικός χαρακτήρισε τις ενέργειες των Ε/κ ως τις πιο επικίνδυνες εξελίξεις που συμβαίνουν
αυτή τη στιγμή στην Μεσόγειο, τονίζοντας ότι πρέπει να διεξαχθούν διεθνείς συνομιλίες και να επικρατήσει νηφαλιότητα. «Κατ’ εμένα η νότια Κύπρος δεν μπορεί να πει ‘εμείς αντιπροσωπεύουμε ολόκληρο το έδαφος της Κύπρου, λόγω του ότι δεν το αντιπροσωπεύει. Συνεπώς, δεν πρέπει να αντιπροσωπεύει και τον υποθαλάσσιο πλούτο».
Ανέφερε επίσης ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας προχωρεί αργά και αιτία αυτού είναι οι χώρες-μέλη της ΕΕ όπως η Γαλλία και η Κύπρος, οι οποίες προβάλουν εμπόδια, ενώ η στήριξη της βρετανικής κυβέρνησης για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ είναι ειλικρινής.
Τ/κ πολιτικοί σχολίασαν στην εφημερίδα Χαμπερντάρ τις δηλώσεις Στρο ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει πρόοδος στις απευθείας διαπραγματεύσεις η διεθνής κοινότητα πρέπει να στηρίξει τη διαίρεση του νησιού με τον λεγόμενο «υπουργό εξωτερικών» Χουσείν Οζγκιουργκιούν να δηλώνει ότι αυτό δεν αποτελεί επίσημη θέση της Βρετανίας αλλά να τονίζει ότι η δήλωση αξιολογείται ως μια σημαντική διαπίστωση από ένα σημαντικό πολιτικό που γνωρίζει αρκετά καλά το Κυπριακό.
Πρόσθεσε ότι η δήλωση αυτή είναι σημαντική, καθότι προέρχεται από ένα άτομο το οποίο διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών μίας εκ των εγγυητριών χωρών του νησιού.
Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Οζκάν Γιοργκαντζίογλου είπε ότι το κόμμα του, από τη μέρα ίδρυσής του, είναι αντίθετο με τη διαίρεση του νησιού, υπογραμμίζοντας ότι προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι η παροχή κινήτρων στους Ε/κ για την επίτευξη λύσης στο νησί.
Ο αρχηγός του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας, Μεχμέτ Τσιακιτζί υποστήριξε ότι ο πραγματικός λόγος της δήλωσης του πρώην Βρετανού αξιωματούχου είναι οι Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι σε περίπτωση εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό, οι Βρετανοί θα υποχρεωθούν να απολέσουν τα δικαιώματα που είχαν μέχρι σήμερα στο νησί.
Ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος, Σερντάρ Ντενκτάς δήλωσε ότι ο κ. Στρο προέβη σε μια διαπίστωση η οποία στριφογυρίζει στο μυαλό και των δύο κοινοτήτων εδώ και πολλά χρόνια.
Ο αρχηγός του Κόμματος Ελευθερίας και Μεταρρύθμισης, Τουργκάι Αβτζί ανέφερε ότι η δήλωση αυτή προέρχεται από ένα σημαντικό πολιτικό μίας εκ των εγγυητριών χωρών του νησιού, προσθέτοντας ότι σε περίπτωση που υλοποιηθεί τότε δεν θα υφίσταται πλέον η ανάγκη συνέχισης των απευθείας συνομιλιών για ακόμα 40 χρόνια.
Ο αρχηγός του Κόμματος Δημοκρατίας και Εμπιστοσύνης, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου χαρακτήρισε τη δήλωση απόλυτα ορθή και εξέφρασε την ικανοποίησή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: