Σελίδες

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Οι πολίτες θα ήταν ικανοποιημένοι και με τον …Σ. Μάνο πρωθυπουργό!


Όπως ήταν αναμενόμενο και είχε ήδη προεξοφληθεί από τους σχολιαστές του Antinews, έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτες δημοσκοπήσεις, που φυσικά είναι διθυραμβικές για τη μακάβρια κυβέρνηση Παπαδήμου (μακάβρια ως προς τον επίσημο σκοπό της, τη διαχείριση μιας ελεγχόμενης χρεοκοπίας).
Όσο και αν μας καλούν οι σειρήνες της ανοησιολογίας, όσο προφανείς και αν είναι οι σκοπιμότητες πίσω από τις δημοσκοπήσεις, δεν έχουμε σκοπό να τις αμφισβητήσουμε.  Και αυτό γιατί αντικατοπτρίζουν την προσδοκία του κόσμου για κάτι καλύτερο από αυτό που βιώνει.  Γιατί, όταν τις τελευταίες εβδομάδες η τρομολαγνεία κυριαρχούσε στο δημόσιο διάλογο με τόσο άκομψο τρόπο, ακόμα και τον Στέφανο Μάνο να έβλεπαν πρωθυπουργό, οι πολίτες θα ήταν ικανοποιημένοι.
Αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, οφείλουμε μεν να αποδεχτούμε τις δημοσκοπήσεις, αλλά
και να τις προσπεράσουμε γρήγορα.  Γιατί οι δημοσκοπήσεις των επόμενων εβδομάδων προβλέπονται ανατρεπτικές και αναμένεται να μας δώσουν ενδιαφέροντα συμπεράσματα, κυρίως ως προς τη δυναμική των δύο κομμάτων εξουσίας, έπειτα από την τριβή τους σε μια ‘’συγκυβέρνηση’’ την ώρα που φλερτάρουν με αγεφύρωτα προβλήματα στο εσωτερικό τους.
Στο ΠΑΣΟΚ η κατάσταση είναι πραγματικά τραγική:
1. Ο πρόεδρος του κόμματος έχοντας απωλέσει το χαρτί της πρωθυπουργίας είναι ευάλωτος καιαμφισβητείται ανοικτά από τους πρώην σφουγγοκωλάριους.
2. Το άλλοτε κραταιό κόμμα της ελληνικής κεντροαριστεράς (;), αφού διολίσθησε σε έναν έξωθεν επιβληθέντα νεοφιλελευθερισμό, έχει κατακρημνισθεί δημοσκοπικά πλησιάζοντας τα ποσοστά του ΚΚΕ
3. Έχει απεμπολήσει κάθε ελκυστική ιδεολογική πλατφόρμα που παλαιότερα ενέπνεε τη μεσαία τάξη της χώρας, με τελευταία αυτήν του πατριωτισμού (μνημόνιο)
4. Είναι γεγονός ότι η διαδοχή Παπανδρέου θα είναι ένα παιχνίδι για γερά νεύρα και μάλιστα χωρίς το πρότερο πλεονέκτημα της κατάληψης μιας πρωθυπουργήσιμης θέσης.  Για τους πράσινους δελφίνους φαντάζει τώρα δελεαστικότερη από ποτέ η δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα, αφού η τυχόν ανάληψη της προεδρίας του κόμματος οδηγεί μαθηματικά σε οδυνηρή ήττα, σε ανύπαρκτα ποσοστά και τελικά σε ανυποληψία.
Στη Νέα Δημοκρατία η κατάσταση μπορεί να είναι καλύτερη, αλλά δεν είναι καθόλου ρόδινη.  Η ΝΔ πρέπει να ξεκινήσει μια σοβαρή επικοινωνιακή εκστρατεία προκειμένου να απαντήσει στα ερωτήματα που τίθενται στην βάση της. Και φυσικά ο καλύτερος τρόπος για να το κάνει αυτό δεν είναι να συνωστίζονται τα στελέχη της στους διαδρόμους των διαπλεκόμενων ΜΜΕ>
Από την άλλη πλευρά οι γνωστοί ‘’πρόθυμοι’’ της κεντροδεξιάς, με τις έντονες πολιτικές αναφορές τους στο στίγμα της αποτυχημένης κυβέρνησης του κ. Καραμανλή, εμφανίζονται από δικαιωμένοι έως διασωσμένοι.  Εξαφανισμένοι πολιτικοί με μηδαμινό έρεισμα στη βάση, ξαφνικά βρέθηκαν στην κορυφή της επικαιρότητας, αδυνατώντας να κρύψουν τη χαρά τους για την εκτρωματική μεταβατική κυβέρνηση.
Αυτοί λοιπόν οι σαθροί πυλώνες είναι που στηρίζουν τον κ. Παπαδήμο, ο οποίος δεν έχει να νοιαστεί μόνο για τη συνοχή της πλειοψηφίας του, αλλά και για ένα σωρό άλλα δυσεπίλυτα θέματα:
1. Δεν υπάρχει κανενός είδους δέσμευση από την πλευρά της Ν.Δ. για τη στήριξη λεπτομερειών του εφαρμοστικού νόμου, την ώρα που οι Γερμανοί το θεωρούν δεδομένο και πιέζουν απροκάλυπτα
2. Όταν οι πρώτες λεπτομέρειες της αποικιοκρατικής σύμβασης δουν το φως της δημοσιότητας, θα ενταθούν οι φωνές διαμαρτυρίας σε όλα τα κόμματα και θα απειληθεί ευθέως η δεδηλωμένη της κυβέρνησης
3. Μπορεί οι δημοσκοπήσεις να δίνουν μια τάση ευφορίας, αλλά κανένα από τα προβλήματα που οδήγησαν στη ‘’στάση της 28ης Οκτωβρίου’’ δεν έχει μετριαστεί ή εκλείψει.  Δηλαδή η αγανάκτηση του κόσμου θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, ιδιαίτερα όταν εμφανιστούν και τα πρώτα μέτρα που απαιτούν άμεσα οι Γερμανοί για να κλείσει το έλλειμμα του φετινού προϋπολογισμού και να επιτραπεί η εκταμίευση της 6ης δόσης.
Φαίνεται πως κατά τη διάρκεια της πρόσφατης πολιτικής κρίσης που βίωσε η χώρα μας, δεν αναζητήθηκαν ουσιαστικές συγκλίσεις και συγκεκριμένες δεσμεύσεις, αλλά δόθηκε μια προσωρινή λύση που απλώς καθησύχασε την Ευρώπη και έδωσε μια χρονική ανάσα.  Τα προβλήματα είναι εδώ, οι διαφωνίες είναι εδώ, οι μάχες θα είναι ομηρικές και οι συνθήκες διεξαγωγής τους αφόρητα πιεστικές.  Τις επόμενες εβδομάδες θα ζήσουμε μια εξωφρενική κατάσταση, για την οποία ουδείς φαίνεται προετοιμασμένος, γνώρισμα και αυτό της φυλής μας.  Και ακριβώς αυτός ο συνδυασμός αταραξίας και αναβλητικότητας καταγράφεται και στις δημοσκοπήσεις.
Κακοφωνίξ στο ANTINEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια: