Σελίδες

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Σ.Φούλε: ''Η Κύπρος είναι κυρίαρχο κράτος και πλήρες μέλος της ΕΕ"


  • Μπαγίς: "Η Τουρκία μπορεί να βγάλει την «Άθλια» Ένωση από τη μιζέρια της"

Η Κύπρος είναι «κυρίαρχο κράτος» και πλήρες μέλος της Ε.Ε», επεσήμανε ο Επίτροπος διεύρυνσης Στέφαν Φούλε, διαμηνύοντας παράλληλα ότι η Κομισιόν σέβεται την απόφαση του Συμβουλίου το οποίο καθόρισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα αναλάβει την Προεδρία της Ε.Ε το δεύτερο εξάμηνο του 2012. 


Η τοποθέτηση αυτή του κ. Φούλε έγινε ενώπιον της 67ης Συνεδρίασης της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας στις Βρυξέλλες, στην οποία συμμετείχαν, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγκίς, και η εκπρόσωπος της Πολωνικής Προεδρίας Γκραζίνα Μπερνατόβιτς, αναπληρώτρια υπουργός εξωτερικών
Ο κ. Φούλε πρόσθεσε επίσης ότι τόσο η Ε.Ε, όσο και ο ΟΗΕ αναγνωρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία και υπογράμμισε ότι η εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με όλα τα κράτη-μέλη αποτελεί συστατικό στοιχείο της ένταξής της στην Ε.Ε. Υπενθύμισε ότι οι αποφάσεις για ένταξη ενός κράτους στην Ε.Ε λαμβάνονται με ομοφωνία. Αναφορικά με τον Κανονισμό για το απευθείας εμπόριο, ο κ. Φούλε υπεραμύνθηκε των αποφάσεων της Κομισιόν, υπενθυμίζοντας ότι ο Κανονισμός εκκρεμεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Μπαγίς: Η Τουρκία μπορεί να την βγάλει την «Άθλια» Ένωση από τη μιζέρια της
Στη Μεικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ε.Ε-Τουρκίας τοποθετήθηκε ο Μπαγίς, ο οποίος επέμεινε ότι η Κυπριακή Προεδρία θα είναι «μισή», κατά την έκφρασή του και ότι για να καταστεί πλήρης θα πρέπει μέχρι τον προσεχή Ιούνιο να λυθεί το Κυπριακό. Ο κ. Μπαγίς ισχυρίστηκε ότι στην Κύπρο ο ήλιος «ανατέλλει πάνω από δύο κράτη» και πρόσθεσε ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να γίνει στη βάση «ισότιμης συμμετοχής». Επανέλαβε ότι η Άγκυρα θα στηρίξει οποιανδήποτε λύση αποφασίσουν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο.
Ο κ. Μπαγίς κλήθηκε από την ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά να απαντήσει γιατί η Τουρκία επιθυμεί να ενταχθεί στην Ε.Ε αφού τη θεωρεί «άθλια», σύμφωνα με τα όσα είχε δηλώσει στη Βρετανία ο Αμπτουλλάχ Γκιουλ. Ο Εγκεμέν Μπαγίς απάντησε ότι η Τουρκία επιθυμεί να γίνει κράτος-μέλος της Ε.Ε «γιατί μπορεί να βγάλει την Ε.Ε από τη μιζέρια της».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: