Σελίδες

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Εμφύλιος πόλεμος στη Συρία


Μάχες μεταξύ των δυνάμεων του καθεστώτος Ασαντ και όσων αποσκίρτησαν από τον συριακό στρατό

Ασ. Πρες, Ροϊτερς, AFP

ΒΗΡΥΤΟΣ. Ξεκάθαρα χαρακτηριστικά εμφυλίου πολέμου έχει προσλάβει η εξέγερση στη Συρία, όπου οι μάχες μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας του καθεστώτος Ασαντ και των ανδρών που αποσκίρτησαν από τον συριακό στρατό αποτελούν πλέον καθημερινό φαινόμενο. Χθες, ομάδα ενόπλων άνοιξε πυρ εναντίον οχημάτων του συριακού στρατού στα περίχωρα της Χάμα, σκοτώνοντας τουλάχιστον οκτώ στρατιώτες.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πηγές προσκείμενες στη συριακή αντιπολίτευση, η συγκεκριμένη επιδρομή διεξήχθη στο πλαίσιο αντιποίνων για την εν ψυχρώ δολοφονία πέντε αμάχων που επέβαιναν σε αυτοκίνητο έξω από το χωριό Χατάμπ,... λίγες ώρες νωρίτερα. Σημειώνεται ότι, βάσει όσων διαρρέουν από την αντιπολίτευση, δύο εικοσιτετράωρα νωρίτερα άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας του καθεστώτος είχαν σκοτώσει έντεκα αμάχους κοντά στη Χάμα και λίγες μόλις ώρες αργότερα ομάδα ενόπλων έστησε αιματηρή ενέδρα σε αυτοκινητοπομπή του συριακού πεζικού. Ολες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός, ο οποίος αποτελείται κυρίως από λιποτάκτες, έχει επιλέξει την οδό της άμεσης ανταπόδοσης κάθε επιθετικής ενέργειας από πλευράς των δυνάμεων του καθεστώτος.

Την ίδια στιγμή και ενώ το διπλωματικό αδιέξοδο στα Ηνωμένα Εθνη παραμένει, το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα με έδρα το Λονδίνο ανέφερε χθες μάχες μεταξύ ανδρών του Ελεύθερου Συριακού Στρατού και του φίλα προσκείμενου στο καθεστώς πεζικού έξω από το χωριό Χιράκ, κοντά στην Ντεράα, στο νότιο τμήμα της χώρας. Στη Χαράστα, επίσης, λίγα χιλιόμετρα βόρεια της Δαμασκού, αναφέρθηκαν μαζικές συλλήψεις από άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας του καθεστώτος, καθώς και διαδοχικές διακοπές ηλεκτροδότησης. Μόνο χθες σκοτώθηκαν συνολικά είκοσι άνθρωποι.

Οι τοπικές Επιτροπές για τον Συντονισμό της Επανάστασης, μάλιστα, υποστήριζαν χθες ότι τις τελευταίες σαράντα οκτώ ώρες περισσότεροι από είκοσι τρεις πολίτες έχουν «πεθάνει στα χέρια πρακτόρων» του προέδρου Μπασάρ Ασαντ.

Στο μεταξύ, ο Αραβικός Σύνδεσμος αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως το Σάββατο προκειμένου να συζητήσει σχετικά με την πρόταση της Συρίας για την άρση των οικονομικών κυρώσεων με αντάλλαγμα την είσοδο παρατηρητών του οργανισμού στη χώρα. Εντούτοις, ο σύμβουλος του γενικού γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ ελ Αραμπί, Μοχάμεντ Ζαϊντί, ξεκαθάρισε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των είκοσι δύο κρατών-μελών του οργανισμού θα εξετάσουν και το ενδεχόμενο λήψης νέων, πιο αυστηρών μέτρων κατά της Συρίας, σε περίπτωση που το καθεστώς Ασαντ δεν υπογράψει το πρωτόκολλο για την αποστολή παρατηρητών.

Κατά τα άλλα, ερωτήματα έχει προκαλέσει η κίνηση του καθεστώτος Ασαντ να διορίσει πρέσβη της Συρίας στην Κίνα τον άνθρωπο που μέχρι πρότινος ήταν ο πλέον υψηλόβαθμος διπλωματικός αντιπρόσωπος της χώρας στις ΗΠΑ. Ο λόγος, για τον Ιμάντ Μουσταφά, ο οποίος ανακλήθηκε από την Ουάσιγκτον τον περασμένο Οκτώβριο ως απάντηση της κίνησης των Αμερικανών να αποσύρουν από τη Δαμασκό τον πρέσβη του, Ρόμπερτ Φορντ. Ο κ. Φορντ, πάντως, επέστρεψε στη Δαμασκό στα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Παραμένει άγνωστο αν το καθεστώς Ασαντ προτίθεται να διορίσει νέο πρέσβη στις ΗΠΑ στο εγγύς μέλλον.

Τέλος, η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ναβί Πιλάι, ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας την παραπομπή της Συρίας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Σύμφωνα με την κ. Πιλάι, οι νεκροί της βίαιης καταστολής στη Συρία έχουν ξεπεράσει τους 5.000.

Δεν υπάρχουν σχόλια: