Σελίδες

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Βιογραφία: Γεώργιος και Σίμων Σίνας (βίντεο)

Το δεύτερο βίντεο της ΝΕΒ απ' την σειρά "Βορειοηπειρώτες Εθνικοί Ευεργέτες"

Γεώργιος Σίνας (1783-1856)
Καταγόταν από την Μοσχόπολη (κοντά στην Κορυτσά) της Βορείου Ηπείρου.
Μετά την πρώτη καταστροφή της Μοσχόπολης, η οικογένειά του μετακόμισε στη Βιέννη (Αυστρία). Εκεί ολοκλήρωσε τις βασικές του ελληνικές σπουδές και έμαθε ξένες γλώσσες. Σε ηλικία είκοσι ετών έγινε συνέταιρος στις επιχειρήσεις του πατέρα του. Με το επιχειρηματικό δαιμόνιο που τον διέκρινε, ο Γεώργιος Σίνας, γιγάντωσε την οικογενειακή περιουσία. Εξελίχθηκε σε κορυφαίο οικονομικό παράγοντα και έγινε ο μεγαλύτερος τότε γαιοκτήμονας και ιδιοκτήτης αρχοντικών οικιών στην Αυστροουγγαρία.

Προσέφερε ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ χρηματικά ποσά σε φιλανθρωπικά και...
πνευματικά ιδρύματα του Ελληνικού κράτους όπως: στο Λύκειο Θηλέων της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας (το μετέπειτα Αρσάκειο), στην Ακαδημία: Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην Αρχαιολογική Εταιρεία, στο Οφθαλμιατρείο Αθηνών. Η μεγαλύτερη δωρεά προς την Ελλάδα υπήρξε η ίδρυση του "Αστεροσκοπείου" στον λόφο των Νυμφών της Αθήνας (1842-1845). 

Σίμων Σίνας (Βιέννη, 1810-1876)
Ήταν γιος του Γεωργίου Σίνα.Φοίτησε στο κλασσικό γυμνάσιο της Βιέννης και εκεί σπούδασε φιλοσοφία, ιστορία και πολιτική οικονομία.Ο Σ. Σίνας συνέχισε τις δωρεές του πατέρα του, τόσο στην Ελλάδα όσο και την Αυστρία.
2 απ' τις 4 κόρες του παντρεύτηκαν Έλληνες. Η Ειρήνη (1843-1881) παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Μαυροκορδάτο, γίο του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου. Και η Ελένη παντρεύτηκε τον βασιλικό πρεσβευτή της Ελλάδος, πρίγκιπα Υψηλάντη.

{youtube}77M7498Dg0c|450|215|1{youtube}

Δημιουργήθηκε απ΄την:
"Νεολαία Βορειοηπειρωτών" (21-01-2012)
www.neb.gr
Το πρώτο βίντεο για τους αδελφούς Ζάππα θα το δείτε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: