Σελίδες

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

ΚΥΠΡΟΣ: ΤΟ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ

Ο τέως ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σε συνέντευξη του σε τ/κ τηλεοπτικό σταθμό, είπε δεν συμφωνεί με τη λύση «η κάθε πλευρά να ακολουθήσει το δρόμο της», αφού η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αναγνωρισμένη και θα συνεχίσει την πορεία της, ενώ η τ/κ κοινότητα θα βρίσκεται και πάλι σε «απομόνωση».

Η αλήθεια που βγαίνει από τα λόγια του Ταλάτ , είναι πως η κυπριακή δημοκρατία ως ενιαίο κράτος που είναι σήμερα , διεθνώς αναγνωρισμένο , μέλος των Ηνωμένων Εθνών και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης , αποτελεί το γρανιτένιο οχυρό του κυπριακού ελληνισμού. Οι Τούρκοι γνωρίζουν πως αν η διαδικασία των συνομιλιών οδηγηθεί σε αδιέξοδο ,δεν θα μπορέσουν ποτέ να νομιμοποιήσουν το κατοχικό μόρφωμα . Γνωρίζουν επίσης πως αν...

πέσει το οχυρό της κυπριακής δημοκρατίας αν καταρρεύσει η αρχή του παρόντος ενιαίου κράτους , τότε δεν θα υπάρχει κανένα εμπόδιο για την πλήρη τουρκοποίηση της Κύπρου.

Η δήλωση του Ταλάτ περιέχει και μια άλλη αλήθεια . Πως οι μεθοδεύσεις της Τουρκίας , για να δοθεί ένα τέλος στο παιχνίδι των συνομιλιών , θα οδηγήσουν τους τουρκοκύπριους σε απομόνωση , αν απέναντι τους ορθωθεί το διεθνές δίκαιο και μια νέα στρατηγική διεκδίκησης της κυριαρχίας της κυπριακής δημοκρατίας.

Ο Ταλάτ λέει στους τουρκοκύπριους πως βρίσκονται ενώπιον ενός διλήμματος.Ή θα υποχωρήσουν από την γραμμή της συνομοσπονδίας και να κινηθούν προς την κατεύθυνση της ομοσπονδίας , κερδίζοντας όλα εκείνα που ο Χριστόφιας ως συνεχιστής του ενδοτισμού τους παραχώρησε, ή θα πάρουν το δρόμο της "απομόνωσης", που οι ίδιοι ας σημειωθεί άνοιξαν , με την παράνομη ανακήρυξη του λεγόμενου τουρκοκυπριακού κράτους.

Βέβαια η γνώμη του Ταλάτ απηχεί τη γνώμη ενός μέρους των τουρκοκυπρίων που αποτελούν ασήμαντη μειοψηφία ανάμεσα στους έποικους και στους υποστηρικτές της γραμμής Έρογλου-Άγκυρας. Ο Ταλάτ εκφράζει κάποιες βάσιμες φοβίες για τη πολιτική που το κατοχικό καθεστώς ακολουθεί.

Από την άλλη ο Έρογλου καλεί τον Χριστόφια να φανεί "πραγματικός ηγέτης" και να προχωρήσει πέρα από τις διαφωνίες της όποιας αντιπολίτευσης , σε ένα γενναιόδωρο πάρε-δώσε ώστε να προκύψει η λύση προς την γραμμή της συνομοσπονδίας.Η στάση του Έρογλου δείχνει πως η Τουρκία προσδοκεί σε περαιτέρω υποχωρήσεις από την πλευρά της κυπριακής δημοκρατίας. Αυτή τη προσδοκία της η Τουρκία , την στηρίζει στις πολλαπλές υποχωρήσεις που έκανε κατά συρροή το ενδοτικό πολιτικό κατεστημένο,  σε σημείο που να είναι ελάχιστη η διαφορά ανάμεσα στην συνομοσπονδία και την λύση που προτείνει σήμερα ο Χριστόφιας , μια λύση που περιέχει αρκετά στοιχεία συνομοσπονδίας.

Το συμπέρασμα που εξάγεται είναι πως αν σε αυτή τη κρίσιμη φάση αποτραπεί η υποχώρηση από τη πλευρά των εκπροσώπων της κυπριακής δημοκρατίας , οι συνομιλίες θα οδηγηθούν σε αδιέξοδο και μέσα σε αυτό το αδιέξοδο θα σωθεί η κυπριακή δημοκρατία και θα δημιουργηθούν οι προοπτικές εκείνες που θα αποδημήσουν την ενδοτική πολιτική και θα θέσουν στο ιστορικό μας μέλλον την διεκδίκηση της κυριαρχίας μας στη κατεχόμενη γη μας , μέσα από μια νέα στρατηγική απελευθέρωσης και πραγμάτωσης της αυτοδιάθεσης.

Το τέλος των συνομιλιών θα σημάνει το τέλος του ενδοτισμού και την αρχή μιας πορείας προς την απελευθέρωση.

Λουκάς Σταύρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: