Σελίδες

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Μήπως ο Ντάουνερ βολεύει τον Χριστόφια;

Εθέρμαινε όφιν εις τους κόλπους του ο Πρόεδρος Χριστόφιας επί τέσσερα χρόνια. Και παρά τις συνεχείς επιθέσεις του όφεως, συνέχιζε να τον θερμαίνει. Ακόμη και όταν αυτός προχωρούσε σε μεθοδεύσεις οι οποίες αυταπόδεικτα προκαλούσαν δηλητηριώδη πλήγματα σε βάρος της εθνικής υπόθεσης.
Ουδέποτε βγήκε να τον καταγγείλει δημοσίως. Ουδέποτε απαίτησε ανάκλησή του. Ουδέποτε τον ενόχλησε.
Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ αποδεικνύεται ο κακός δαίμονας της Κύπρου. Τα έργα του έχουν ζημιώσει ανεπανόρθωτα την εθνική υπόθεση. Οδήγησε τον Μπαν Κι Μουν στο «προεδρικό» του ψευδοκράτους, για να στείλει το μήνυμα ότι εδώ υπάρχουν δύο χωριστές οντότητες. Επενέβη στα εσωτερικά πράγματα της Κύπρου, χλευάζοντας και εκθέτοντας πολιτικούς παράγοντες και άλλες προσωπικότητες της Κύπρου. Προέβη σε δηλώσεις που υποβίβαζαν το κυπριακό κράτος σε κοινότητα και αναβάθμιζε το ψευδοκράτος. Έδιδε παραπλανητική εικόνα για την πορεία των απευθείας συνομιλιών. Αποενοχοποιούσε την Τουρκία και «έκανε πλάτες» στην αδιάλλακτη στάση των...
Τουρκοκυπρίων ηγετών. Ποτέ δεν κατονόμασε τον υπεύθυνο του αδιεξόδου.
Αυτός και μόνο ο βίος και η πολιτεία του Αυστραλού διπλωμάτη έπρεπε να είχαν ωθήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να απαιτήσει την αντικατάστασή του.
Αλλά ο Πρόεδρος Χριστόφιας τον άφησε ανενόχλητο να δρα κατά της κυπριακής υπόθεσης.
Ακόμη και όταν ο Ντάουνερ έφθασε στο απόγειο της προκλητικότητας και της επικίνδυνης δραστηριότητάς του εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Χριστόφιας δεν ευαισθητοποιήθηκε και δεν κινήθηκε αποφασιστικά.
Ο Ντάουνερ τόλμησε να πει, και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η τριμερής συνάντηση στο Γκρίντρι, ότι την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης «αναλαμβάνουν οι Ελληνοκύπριοι». Διέγραψε την Κυπριακή Δημοκρατία και την υποβίβασε σε θέση κοινότητας.
Ούτε και σε αυτήν την περίπτωση ευαισθητοποιήθηκε ο Πρόεδρος Χριστόφιας. Αυτός, ο αυτοπροβαλλόμενος υπερασπιστής της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο φύσει και θέσει νόμιμος Πρόεδρος του κυπριακού κράτους, που πρώτος έπρεπε να βγει και να υπερασπιστεί την οντότητα του κράτους του οποίου ηγείται, δεν είχε λέξη να διαμαρτυρηθεί. Ούτε οποιοσδήποτε εκπρόσωπος της νόμιμης Κυβέρνησης έβγαλε άχνα. Σιώπησαν οι εκπρόσωποι του κράτους, όταν ο Ντάουνερ διέγραφε την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας! Αίσχος.
Τώρα, με την ανοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας, αν όχι με τη στήριξή του, ο Αλεξάντερ Ντάουνερ αναβαθμίζεται. Από την έκθεσή του θα αποφασίσει ο Μπαν Κι Μουν αν θα προχωρήσει σε σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης. Και δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία, σε κανέναν Κύπριο, ότι ο Ντάουνερ θα κάνει ό,τι μπορεί για να προωθήσει τη σύγκληση τέτοιας διάσκεψης, η οποία αποτελεί, τον τελευταίο καιρό, διακαή πόθο της Τουρκίας. Την ίδια στιγμή, πάλιν με την ανοχή της Κυβέρνησης, αφέθη ο Ντάουνερ να είναι η κύρια πηγή ενημέρωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσον αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό, με αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποβεί σοβαρός μοχλός στήριξης των αντικυπριακών μεθοδεύσεων του Μπαν Κι Μουν και των συνεργατών του.
Αυτή η σκανδαλώδης ανοχή του Προέδρου Χριστόφια και της Κυβέρνησης όλα αυτά τα χρόνια, ανοχή που δεν μπορεί να εξηγηθεί ή να δικαιολογηθεί με κανένα επιχείρημα, οδηγεί στο ερώτημα: Μήπως ο Ντάουνερ βολεύει τον Χριστόφια και την πολιτική του; Μήπως αφήνεται να οδηγήσει το Κυπριακό εκεί που ίσως και ο Δημήτρης Χριστόφιας και η πολιτική του επιδιώκουν;
Είναι ένα ενδεχόμενο το οποίο πρέπει να μελετηθεί. Διότι, όταν επιδεικνύεται τόση παχυδερμία και τόση ανοχή σε τόσες εξόφθαλμα αντικυπριακές μεθοδεύσεις του Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ, όταν επιχειρεί με τόσο καθαρό τρόπο την υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, και η Κυβέρνηση δεν τον καταγγέλλει και δεν ζητά την αντικατάστασή του, τότε δεν μπορεί να υπάρχει άλλη εξήγηση, ότι όσα κάνει ο Ντάουνερ, εξυπηρετούν την κυβερνητική πολιτική στο Κυπριακό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: