Σελίδες

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

«Σώστε τώρα την Ελλάδα» λένε οι Κύπριοι αδελφοί μας.

Η  ΚΑΤΑΡΑ των πολιτικών είναι το κόστος. Και κόστος σημαίνει εκλογικές ζημιές, μείωση ποσοστών. Ο φόβος αυτός κατατρύχει τους πολιτικούς και τους οδηγεί πολλές φορές σε λανθασμένες επιλογές και αποφάσεις. Τους δημιουργεί ανασφάλειες και κινούνται χωρίς αποφασιστικότητα και τόλμη. Η πολιτική για να μπορεί να προσφέρει προοπτική, πρέπει να έχει βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά, όπως είναι η διορατικότητα, η αποφασιστικότητα και οι προτάσεις/ιδέες. Πρέπει να υπάρχει όραμα για τη χώρα και όχι μόνο προσωπικοί σχεδιασμοί και ατζέντες. 
Στην Ελλάδα,τα μέτρα που συζητούνται και υιοθετούνται έπρεπε να είχαν ληφθεί προ πολλού. Δεν έγινε, όμως, τούτο καθώς φοβόντουσαν, κυβερνήσεις και αντιπολίτευση, το πολιτικό κόστος. Σήμερα κάτω από το βάρος της απειλής της χρεοκοπίας, αναγκάζονται με σκυμμένα κεφάλια να πάρουν οδυνηρές αποφάσεις. Αποφάσεις που μπορεί να...
φαντάζουν σήμερα μονόδρομος, αλλά είναι προφανές πως θα μπορούσαν να αποφεύγονταν με κάποιες κινήσεις που θα γίνονταν προ πολλού. Και κυρίως εάν αποφεύγονταν κάποιες υπερβολές και δεν αποδίδονταν κάποιοι στη λογική της μίζας. Σήμερα η Ελλάδα πληρώνει τις αμαρτίες του ίδιου του πολιτικού συστήματος, το οποίο σήμερα καλείται να προσφέρει διεξόδους, να διαχειρισθεί την κρίση. Και όπως είναι τα σημερινά δεδομένα, οι διέξοδοι δίνονται, δυστυχώς, από τρίτους, εκτός Ελλάδος και με όρους δυσβάστακτους. Δεν τους συζητούν τους όρους, τους επιβάλλουν. Ζητούν, μόνο, υπογραφές και εγκρίσεις, για να έχουν και τη «δημοκρατική νομιμότητα». 
Τα όσα συζητούνταιτα τελευταία 24ωρα στο Μέγαρο Μαξίμου, επιβεβαιώνουν πως η κατάσταση είναι τραγική και η χώρα βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής. Διεξάγονται συζητήσεις επί συζητήσεων και για προφανείς λόγους, όλοι θέλουν να μείνουν εκτός των αποφάσεων. Δια της έκφρασης επιφυλάξεων, επιδιώκουν να αποστασιοποιηθούν. Για τα μάτια του λαού και μόνο. Τώρα, που όλα φαίνεται να έχουν τελειώσει και οι αποφάσεις δεν μπορούν να αλλάξουν, θυμούνται να παρελαύνουν από τα ΜΜΕ για να διαφοροποιηθούν. 
Το πολιτικόσύστημα στην Ελλάδα έχει οδηγήσει τη χώρα σε μια τραγική κατάσταση. Δεν φαίνεται να υπάρχουν σήμερα δυνάμεις αποτροπής και αναστροφής της κατάστασης. Το ζητούμενο σήμερα δεν είναι μόνο οι περικοπές δαπανών, αλλά πώς μπορεί η χώρα να προχωρήσει μπροστά. Κι αυτό μπορεί να γίνει με την ανάπτυξη και όχι με το ψαλίδισμα μισθών, συντάξεων και απολύσεις. 
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: