Σελίδες

Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Ο Ολάντ χάνει (διαρκώς) έδαφος



Αν διαβάσει κανείς βιαστικά και φευγαλέα τα πρωτοσέλιδα του ελληνικού Τύπου, και ειδικότερα εφημερίδων που παραδοσιακά στηρίζουν ιδεολογικά το ΠΑΣΟΚ, θα πιστέψει ότι στις εκλογές της 6ης Μαϊου, την εξουσία στη χώρα μας διεκδικεί… ο Φρανσουά Ολάντ. Ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών για την Προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας, έχει… υιοθετηθεί από το εγχώριο, παραδοσιακό και ξεπερασμένο σύστημα των «παλαιών» ΜΜΕ, που φυσικά προσπερνούν το γεγονός ότι οι διακηρύξεις του δεν έχουν καμία σχέση με την αντίστοιχη ρητορική την οποία αναπτύσσει το νέο ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Στο πρόσωπο του Φρανσουά Ολάντ επικεντρώνεται η προσδοκία για αλλαγή στην αυτοκαταστροφική πολιτική λιτότητας την οποία έχει επιβάλλει στο σύνολο της ευρωζώνης το οικονομικά πανίσχυρο Βερολίνο. Έστω κι αν οι περισσότεροι κατανοούν ότι ο Φρανσουά Ολάντ έχει ομοιότητες με τον Μιτεράν και το ηγετικό ταπεραμέντου του ιστορικού ηγέτη των Γάλλων Σοσιαλιστών μονάχα στο… μικρό όνομα.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις από τη Γαλλία πάντως, δείχνουν ότι καθώς πλησιάζουμε στη «D-Day» της 6ης Μαϊου, το προβάδισμα του Φρανσουά Ολάντ έναντι του Νικολά Σαρκοζί ψαλιδίζεται. Ίσως όχι στον βαθμό που επιτρέπει στον Γάλλο εν ενεργεία Πρόεδρο να προσδοκά βάσιμα στη μεγάλη ανατροπή, σίγουρα όμως μετατρέπει την αναμέτρηση της Κυριακής σε…
κάτι από θρίλερ. Έστω και με ξεκάθαρο φαβορί και αουτσάιντερ.
Ενώ λοιπόν την προηγούμενη εβδομάδα η διαφορά υπέρ του Φρανσουά Ολάντ έφτανε το 8%, μέσα στο Σαββατοκύριακο έπεσε κατά δυο μονάδες, και εντοπίζεται πλέον στο 6% (53%-47%).
Ακόμη πιο ενδιαφέρουσα ωστόσο είναι η επιμέρους ανάλυση της ψήφου των Γάλλων, ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών. Συνολικά οι αναποφάσιστοι κινούνται στο 22%, με τη συντριπτική πλειοψηφία τους να προέρχεται πολιτικά από τον χώρο της Κεντροδεξιάς.
Από τους ψηφοφόρους της Μαρίν Λεπέν, το 54% έχει ήδη αποφασίσει να ψηφίσει Σαρκοζί, μόλις το 14% θα στραφεί στον Φρανσουά Ολάντ και το 32% αρνείται να αποκαλύψει στους δημοσκόπους τι σκοπεύει να ψηφίσει.
Στο κεντρώο κόμμα του Φρανσουά Μπαϊρού, το 40% ψηφίζει Νικολά Σαρκοζί και το 34% Φρανσουά Ολάντ, ενώ το 26% δηλώνει αναποφάσιστο.
Μονάχα από το Κεντροαριστερό Κόμμα του Ζαν-Λικ Μελανσόν μπορεί ο Φρανσουά Ολάντ να προσδοκά σε καθολική υποστήριξη στον δεύτερο γύρο, καθώς υπέρ του τάσσεται ήδη το 80%, την ώρα που ο Νικολά Σαρκοζί εισπράττει μονάχα το 3%.
Είναι προφανές από τα παραπάνω, ότι η ψήφος των αναποφάσιστων θα κρίνει τις εκλογές της Κυριακής. Και εξίσου προφανής είναι η απορία για τα κριτήρια που θα επικρατήσουν, ως προς την επιλογή την οποία θα κάνουν. Η κοινή λογική βέβαια λέει ότι, αν είχαν αποφασίσει να τιμωρήσουν τον Νικολά Σαρκοζί, ψηφίζοντας «αλλαγή», δεν θα ήταν αναποφάσιστοι, αλλά θα στήριζαν ήδη μαζικά και ενθέρμως τον Φρανσουά Ολάντ.
Κοντοστέκονται. Και αυτό σημαίνει ότι βλέπουν τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών να μην τους πείθει. Όχι μόνο ότι θα κάνει όσα υπόσχεται. Αλλά κυρίως, ότι έχει το απαραίτητο ηγετικό ανάστημα για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας συγκυρίας οριακής και κρίσιμης. Την ίδια σοβαρή αμφιβολία, έχουμε όλοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: